sebepsiz gülmek / Sebepsiz gülme ’beyin tümörü’ belirtisi - Sağlık Haberleri

Sebepsiz Gülmek

sebepsiz gülmek

İnsan neden durduk yere güler?

Patolojik Gülme ve Ağlama (İstemsiz Duygusal İfade Bozukluğu) Nedir?

Patolojik gülme ve ağlama (PGA), nörolojik bir bozukluğa bağlı olarak gelişen ve kontrol edilemeyen ağlama ve/veya gülme nöbetleri ile karakterize bir rahatsızlıktır. Psödobulbar etki ya da istemsiz duygusal ifade bozukluğu olarak da adlandırılan hastalık kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkileyecek şiddette olabilir. Joker filminde de detaylı olarak işlenen hastalık birinci basamak sağlık hizmeti sunan hekimler tarafından çok iyi bilinmez. Bununla birlikte doğru bir şekilde anlaşıldığında kolayca tanınır ve çeşitli ilaçlarla yapılan tedaviye yüksek oranda yanıt verir. Patolojik gülme ve ağlama nöbetleri benzer yoğunluk veya sürelerde yineleyici şekilde yani stereotipik olarak ortaya çıkar. Tanının sıklıkla atlanması nedeniyle istemsiz duygusal ifade bozukluklarının yaygınlığı tam olarak net değildir. PGA hastaları toplum içine çıkmaktan utanabilir ve sosyal ortamlarda bulunmaktan endişe duyabilir. Bu nedenle de kişi arkadaşları veya ailesi ile yaptığı planları iptal etme eğiliminde olabilir. Bu durumla başa çıkmakta zorlanan kişide ayrıca depresyona veya anksiyete bozukluğu da gelişebilir.

Patolojik gülme ve ağlama nedir?

Patolojik gülme ve ağlama (PGA) ya da psödobulbar etki (PBE), aniden ortaya çıkan ve kontrol edilemeyen uygunsuz gülme veya ağlama atakları ile karakterize bir tıbbi durumdur. Hastalığın daha nadir bilinen diğer bir adı ise istemsiz duygusal ifade bozukluğudur. Durum, tipik olarak beynin duyguyu kontrol etme şeklini etkileyebilen belirli nörolojik rahatsızlıklar veya yaralanmaları olan kişilerde görülür. Kişi duyguları normal bir şekilde hisseder, ancak bazen bunların dışa vurum şekli abartılı veya uygunsuz bir şekilde ortaya çıkar. Örneğin kişi çok üzülmüşken kahkaha atmaya başlayabilir. Gülme veya ağlama nöbetleri bazen tetikleyici olay ile uyumlu olabilir ancak abartılıdır. Örneğin komik bir olay karşısında normalde olması gerekenden çok daha yoğun ve uzun süren gülme krizleri yaşanabilir. Sonuç olarak, hastalık utanç verici olabilir ve günlük yaşam için yıkıcı etkilere yol açabilir. Bu da kişide içine kapanma ve sosyal izolasyona yol açabilir. Halihazırda zaten altta yatan ciddi bir nörolojik hastalığı olan kişi için bu patlamalar ek bir yük oluşturur. Patolojik gülme ve ağlama genellikle teşhis edilmez veya duygudurum bozuklukları (depresyon, mani, bipolar bozukluk) ile karıştırılır. Bununla birlikte, teşhis edildikten sonra ilaçlarla kontrol altına alınması sıklıkla kolaydır.

Patolojik gülme ve ağlama neden olur?

Patolojik gülme ve ağlama tipik olarak, çeşitli nörolojik hastalıklar veya merkezi sinir sistemi yaralanması olan kişilerde görülür. Bilim adamları, psödobulbar etkinin, beynin duyguları kontrol etmede görevli bölgesi olan prefrontal korteksteki hasardan kaynaklanabileceğine inanmakta. Beynin diğer bölümlerde gelişen hasar, depresyon ve mani ile bağlantılı beyin kimyasallarındaki değişiklikler de hastalığın gelişiminde rol oynayabilir. PGA'ya neden olabilen durumlardan bazıları şunları içerir:

-İnme: Beynin bir kısmına kan akışı kesildiğinde meydana gelen, hayatı tehdit eden bir tıbbi durum.

-Amyotrofik lateral skleroz (ALS): Beyin ve omurilikteki motor nöron adı verilen sinir hücrelerini etkileyerek kas kontrolünün kaybına neden olan ilerleyici bir sinir sistemi hastalığı.

-Multipl skleroz (MS): Beyin ve omuriliği etkileyerek görme, hareket, duyu veya denge ile ilgili sorunlar dahil olmak üzere çeşitli semptomlara neden olabilen bir durum.

-Alzheimer hastalığı: Hafıza, düşünme ve davranışları etkileyen bir bunama türüdür.

-Parkinson hastalığı: Titreme, katılık, yürüme, denge ve koordinasyon güçlüğüne yol açan bir beyin hastalığı.

-Progresif supranükleer palsi: Yürüme, denge, konuşma, düşünme, görme, ruh hali, yutma ve davranış ile ilgili sorunlara neden olan ciddi bir beyin bozukluğu.

-Wilson hastalığı: Beyinde, karaciğerde ve diğer organlarda bakır birikimine bağlı gelişen bir hastalık.

-Travmatik beyin hasarı

-Beyin tümörleri

Henüz elde kesin veriler olmasa da PGA'nın nedeninin, duyguların dışa vurum şeklini düzenleyen nörolojik yollarda hasar olduğuna inanılmakta.

Patolojik gülme ve ağlama belirtileri nelerdir?

Psödobulbar etki belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

-Kontrol edilemeyen ani, yoğun ağlama veya kahkaha nöbetleri

-Durum ile uyumsuz ağlama veya kahkaha

-Hayal kırıklığı ve öfke patlamaları

-Duygularla uyuşmayan yüz ifadeleri

Psödobulbar etki için birincil belirti, abartılı veya duygusal durum ile bağlantılı olmayan, istemsiz ve kontrol edilemeyen ağlama veya gülme patlamalarıdır. Kahkahalar çoğu zaman ağlamaya dönüşür ve ataklar sıklıkla birkaç dakika sürer. Patlamaların sıklığı değişiklik gösterir. Günde birkaç kez olabileceği gibi haftada ya da ayda birkaç kez olabilir. Hastanın ruh hali, ataklar arasındaki dönemlerde normaldir. Patolojik gülme ve ağlama hastalığında ağlama belirtisi gülmeye göre daha fazladır. Semptomlar ruh hali ile bağlantılı değildir. Örneğin kişi kendisini mutlu hissedebilir, ancak ağlamaya başlayabilir ve bunu durduramaz. Bazı hastalarda belirtiler o kadar ani ortaya çıkar ki epilepsi nöbeti ile karıştırılabilir.

Psödobulbar etki genellikle ağlama nöbetleri içerdiğinden, sıklıkla depresyonla karıştırılır. PBE'de görülen ağlama epizodlarının süresi kısa olma eğilimindedir, oysa depresyonda uzun vadeli bir üzüntü hissi söz konusudur. Ayrıca, PBA'lı kişilerde uyku bozuklukları veya iştahsızlık gibi depresyonda görülen özellikler yoktur. Ancak patolojik gülme ve ağlama sendromu olan bireylerde depresyon sıklıkla hastalığa eşlik eder. Bu da tanısal karışık ile sonuçlanabilir.

Patolojik gülme ve ağlama (Psödobulbar etki) tanısı nasıl konur?

Psödobulbar etki tanısı ayrıntılı bir nörolojik bir değerlendirme ile konulabilir. Bu yakınmadan muzdarip olan hastaların teşhis için nöroloji ya da psikiyatri uzmanına başvurmaları gerekir. İstemsiz dugyusal ifade bozukluğu teşhisi için kullanılabilecek spesifik bir test yoktur. Bununla birlikte benzer semptomlara neden olabilecek bir epilepsi türünü ekarte etmek için, beyin dalgalarını kaydeden elektroensefalografi (EEG) yapılabilir. Doktorlar, teşhis için aşağıdaki kriterleri kullanır:

-Duygusal tepki (ağlama veya gülme) istemsiz, aniden ve kişinin kontrolü dışında mı ortaya çıkıyor?

-Duygusal tepki, kişinin ruh hali veya içsel duygularıyla tutarsız veya orantısız mı?

-Duygunun ifadesi bir rahatlama hissi sağlıyor mu?

-Duygusal tepki, önemli bir sıkıntıya neden oluyor mu veya kişinin çalışma veya sosyal olarak etkileşim kurma yeteneğini kısıtlıyor mu?

-Duygusal tepki başka bir psikiyatrik veya nörolojik bozukluktan mı kaynaklanıyor?

-Duygusal tepki bir ilaca mı bağlı?

PBE sıklıkla depresyon, bipolar bozukluk, yaygın anksiyete bozukluğu, şizofreni, kişilik bozukluğu ve epilepsi olarak yanlış teşhis edilir. Bu sebeple doğru tanıya yardımcı olmak için, hastalar yaşadıkları duygusal patlamalar hakkında olabildiğince ayrıntı vermeleri önemlidir.

Patolojik gülme ve ağlama tedavisi nasıl yapılır?

Psödobulbar etki tedavisi planlanırken hedef duygusal patlamaların şiddetini ve sıklığını azaltmaktır. Bu amaçla kullanılan çeşitli ilaçlar bulunur. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

1.Antidepresanlar: Antidepresan ilaçlar atakların sıklık ve şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir. Kullanılan antidepresanlar depresyon tedavisine göre daha düşük dozlarda reçete edilir.

2.Dekstrometorfan hidrobromür ve kinidin sülfat içeren ilaç: Bu ilaç özellikle PGA'yı tedavi etmek için geliştirilmiş ve FDA tarafından onaylanan (2010 yılında) tek ilaçtır. Psödobulbar bulbar etkiden muzdarip MS ve ALS hastaları üzerinde yapılan bir araştırma, ilacı alanlarda, plasebo alanlara göre %50 daha az gülme ve ağlama nöbetleri olduğunu gösterilmiştir. Doktor olası ilaç yan etkileri, hastanın diğer rahatsızlıkları ve kullandığını ilaçları göz önünde bulundurarak en iyi tedavi seçeneği konusunda kişiye rehberlik eder.

[1][1]

483 görüntülenme

Kaynaklar

  1. D. H. İstanbullu. Patolojik Gülme Ve Ağlama (İstemsiz Duygusal İfade Bozukluğu) Nedir?. Alındığı Tarih: 14 Kasım 2022. Alındığı Yer: Expermio

    Sebepsiz gülme ’beyin tümörü’ belirtisi

    Memorial Kayseri Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölümünden Doç. Dr. Cüneyt Göçmez, beyin tümörleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. Göçmez, "Tümör, vücut anatomisinde olmaması gereken yerde oluşan doku ya da bir dokunun kontrolsüz büyümesidir. Beyin tümörleri, beyin içindeki hücrelerde oluşabildiği gibi beyne başka bölgeden de sıçrayabilmektedir. Yapılan araştırmalarda beynin kendi hücrelerinde oluşan tümörler, iyi huylu (benign) ya da kötü huylu (malign) olabilmektedir. Beyin tümörleri, her yaş grubundan insanda görülebilmektedir. Toplumda 100 bin kişiden 3-5'inde teşhis edilen beyin tümörlerine erkeklerde daha sık rastlanmaktadır" dedi.

    "KİŞİ KENDİ KENDİNE KAHKAHA ATIYORSA…"

    Beyin tümörlerinin bilinenin aksine her zaman baş ağrısı bulgusuyla ortaya çıkmadığını ifade eden Cüneyt Göçmez, "Bu tümörler bazen az bilinen belirtilerle kendini gösterebilir. Beklenmeyen ve en ilginç belirtisi ise sebepsiz gülme ataklarıdır. Hasta, dışardan bir etki olmadan ve durup dururken kahkaha şeklinde güler. Diğer belirtileri ise depresyon, halüsinasyonlar, çift görme, vücudun bir tarafında uyuşma ya da karıncalanma, güç kaybı hatta 'düşük ayak' denilen sadece ayak bileğinin altında güç kaybıdır. Hafif bir baş dönmesi ve yürürken sendeleme bile tümörün habercisi olabilmektedir" diye konuştu.

    Belirtilerin tümörün beyinde bulunduğu yerle ilişkili olduğunu kaydeden Göçmez, "'Motor saha' adı verilen kol ve bacağın beyinde hareketini sağlayan bölgede bir tümör söz konusu ise kol ve bacaklarda güçsüzlük ile uyuşma olabilmektedir. Duyularla ilgili bölgedeki tümör de ağrı ve uyuşma ile kendini belli edebilir. Başın arka kısmındaki tümörler ise görme kayıplarına ve bozukluklarına neden olmaktadır. Tümörlerin teşhis edilmesinde öncelikli teknik MR'dır. Ancak tümörün iyi huylu ya da kötü huylu olup olmadığı patoloji sonucuna göre belirlenir" dedi.

    CERRAHİ YÖNTEM

    Beyin tümörlerinin tedavisinde ilk seçeneğin her zaman cerrahi yöntem olduğunu kaydeden Doç. Dr. Cüneyt Göçmez, "Cerrahinin nasıl yapılacağı tümörün beyinde bulunduğu bölgeye göre belirlenir. Hızlı teknolojik gelişmeler sayesinde artık tümör ameliyatları mikro ya da endoskopik cerrahi yöntemle yapılabilmektedir. Operasyon ile tümörün tamamı çıkartılarak, kafa içi basınç düşürülür ve tümörün bölgesel etkileri yok edilir. Bu cerrahi yöntemler sayesinde, hastaların iyileşip günlük hayatlarına dönme süreleri de kısalmaktadır. Ameliyat sonrasında ise hasta genelde 1 gün sonra hastaneden taburcu edilmektedir. Daha küçük tümörlerin tedavisinde radyocerrahi yöntemi kullanılmaktadır" ifadelerini kullandı.

    Sebepsiz gülme hastalık habercisi mi

    Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cüneyt Göçmez, beyin tümörlerinin bulunduğu yere göre farklı belirtilerle ortaya çıkabildiğini belirterek, "Kusma, bulantı, şiddetli baş ağrısı, kol ve bacaklarda güç kaybı ile görme ve konuşma bozukluğuna yol açabilen beyin tümörleri, sebepsiz yere gülme krizleri ile de kendini gösterebiliyor" dedi.

    Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Cüneyt Göçmez, tümörün, vücut anatomisinde olmaması gereken yerde oluşan doku ya da bir dokunun kontrolsüz büyümesi olduğunu bildirdi. Beyin tümörlerinin, beyin içindeki hücrelerde oluşabildiği gibi beyine başka bölgeden de sıçrayabildiğini kaydeden Doç.Dr. Göçmez, onların da iyi huylu (benign) ya da kötü huylu (malign) olarak ikiyi ayrıldığını belirtti. Toplumda 100 bin kişiden 3-5’inde teşhis edilen beyin tümörlerine erkeklerde daha sık rastlandığını belirten Doç.Dr. Göçmez, "Beyin tümörleri bilinenin aksine her zaman baş ağrısı bulgusuyla ortaya çıkmaz. Bu tümörler bazen az bilinen belirtilerle kendini gösterebilir. Beklenmeyen ve en ilginç belirtisi ise sebepsiz gülme ataklarıdır. Hasta, dışardan bir etki olmadan ve durup dururken kahkaha şeklinde güler. Diğer belirtileri ise depresyon, halüsinasyonlar, çift görme, vücudun bir tarafında uyuşma ya da karıncalanma, güç kaybı hatta ‘düşük ayak’ denilen sadece ayak bileğinin altında güç kaybıdır. Hafif bir baş dönmesi ve yürürken sendeleme bile tümörün habercisi olabilmektedir' ifadelerini kullandı.

    Doç. Dr. Göçmez, belirtilerin tümörün beyinde bulunduğu yer ile ilişkili olduğunu da vurgulayarak, "Motor saha adı verilen kol ve bacağın beyinde hareketini sağlayan bölgede bir tümör söz konusu ise kol ve bacaklarda güçsüzlük ile uyuşma olabilmektedir. Duyularla ilgili bölgedeki tümör de ağrı ve uyuşma ile kendini belli edebilir. Başın arka kısmındaki tümörler ise görme kayıplarına ve bozukluklarına neden olmaktadır" diye konuştu.

    Odatv.com

    Gülmek Ciddi Bir Psikolojik Rahatsızlığa İşaret Edebilir mi?

    Gülme eylemi, çoğu kişinin mutluyken yaptığı ve çoğunlukla olumlu olarak görülen bir reaksiyon olarak değerlendirilir. Dostlarla beraber, aile içinde, bir arkadaş ortamında kişilerin birbirleriyle konuşup gülüşmesi hoş vakit geçirmenin belirtisidir. Ancak kişilerin ciddi olmaları gereken ortamlarda da gülme reflekslerine hâkim olamaması, çoğunlukla sosyal ilişkiler ve iş ilişkileri açısından olumsuz etkiler oluşturmaktadır. Kişilerin bu davranışları nedeniyle çoğu ortamda münasebetsiz ya da dengesiz olarak değerlendirilmelerine yol açmaktadır. Ancak bunun istemsiz bir davranış olması ve kişinin beyin kimyasındaki bir bozulmadan ileri geldiği genellikle kimsenin aklına gelmemektedir. Hatta reflekslerini kontrol etmede zorlanan kişiler bile bu durumun bir rahatsızlığa işaret ettiğini düşünmeyebilmektedir. Bu sebeple gülme reflekslerini kontrol edemeyen kişiler, mağduriyet yaşamakta hatta kendini toplumdan soyutlamaya kadar giden ciddi durumlar ortaya çıkabilmektedir.

    Gülmek Ciddi Bir Psikolojik Rahatsızlığa İşaret Edebilir mi?Kişilerin depresif ruh halleri, moral bozuklukları kolaylıkla gözlemlenebilirken ve bunun depresyona ya da farklı bir ruhsal rahatsızlığa işaret ettiği düşünülebilirken yersiz gülme eylemi için böyle düşünüldüğü çok nadir olmaktadır. Ancak gülmek de çoğu zaman depresyonu baskılayan bir maske görevi görmekte hatta mutsuz olan insanların daha çok güldüğü tespit edilen bilgiler arasında yerini almaktadır. Kişilerin mutsuzluk ve çökkün ruh haline karşı geliştirdiği bir savunma mekanizması olan bu istemsiz gülme, uzmanlarca bipolar bozukluk belirtisi olarak nitelendirilmektedir. Bu hastalığın iki zıt evresi ya da göstergesi olarak belirtilebilen aşırı neşe ve enerji hali ya da tam tersi dibe çökme, mutsuzluk ve kendi içine kapanma hali olarak 2 farklı şekilde yaşandığı ancak kişiler arasında da bu belirtilerin farklılık gösterdiği ifade edilmektedir. Herkeste farklı belirtiler gösteren bu rahatsızlık psikolojik hastalıklar grubunda yerini almakta ve tedavi edilmezse intihara kadar gidebilen ciddi sonuçlar doğurmaktadır.

    Hastalığın iki farklı zıt evresi şu şekilde kendini göstermektedir: Hastalığın kişilerde aşırı mutluluk hali olarak ortaya çıkan belirtileri mani dönemi olarak bilinmektedir. Bu dönemde kişilerde aşırı enerjik olma durumu, üreticilik ve yaratıcılık gücünün birden artması, saldırganlaşmaya eğilimin artması, kişinin normalden daha konuşkan bir hale gelmesi gibi durumlar gözlemlenmektedir. Bunlara ilave olarak seslere karşı aşırı duyarlılık göstermeye başlama, başka bir dünyaya ait olduğu düşüncesine kapılma, görüntü, ses, koku ve dokunma gibi duyularda bozulma, kişinin olmayan sesler duyma, olmayan şeyler görme, derisinde sanki birisi ona dokunuluyormuş hissi oluşması ve olmayan kokuları algılama durumu gösterme bu kişilerde rastlanılan durumlar arasındadır. Uyku ihtiyacında görülen azalma, cinsel istekte artma, kişinin kendini üstün ve önemli görmesi buna ilaveten düşündüğü her şeyi yapabilecek olduğuna inanma durumu, gelişi güzel para harcama isteği neticesinde düşüncesizce alışveriş yapma, günlük yaşama uyum sağlamada zorluk çekme de bipolar bozukluğun mani evresinde görülen belirtilerdir. Bunların yanında ayrıca görülen, yoğunlaşma güçlüğü çekme, huzursuzluk hissinde artma, sinirlilik durumu, günlük yaşamın seyrine uymada zorluk mani evresinde görülen bipolar bozukluk göstergeleri arasında sayılmaktadır.

    Gülmek Ciddi Bir Psikolojik Rahatsızlığa İşaret Edebilir mi?Depresyonun belirtileri olarak şu durumlar gözlemlenebilmektedir: Kişide sürekli yorgunluk hissi, bitkin hissetme durumu, enerji düşüklüğü, dinlenmeye olan ihtiyacın gittikçe artması, kişini kendine olan özgüveninin azalması akabinde gelen gelecek kaygıları ve sürekli olumsuz durumlarla karşılaşılacağı endişesi depresyon evresinin belirtileri arasında gösterilmektedir. Ayrıca kişinin önceden zevk alarak yaptığı aktivitelerde azalma görülmesi, dalgınlık hali, sürekli düşünceli olma durumu, aşırı duyarlı olma ve her şeyi üzerine alınma eğiliminde artış gösterme, günlük yaşamın seyrinde yaşanan dalgalanmalar, uykuya dalamama ya da derin uyuyamama gibi problemlerin kişilerde gözlenmesi durumu bu evrede görülen belirtiler arasında yer almaktadır. İlaveten günlük yaşam içinde yapılması gereken temizlik, kişisel bakım gibi işlerin kişi tarafından yapılamaz bir hal alması, ortaya çıkan bedensel rahatsızlıklar bu evrenin belirtileri olarak görülmektedir.

    Bipolar Bozukluğa Yatkınlık ve Risk Faktörleri

    Bu hastalık daha çok gençlerde ortaya çıkmakla birlikte nadiren orta yaşlı ve yaşlı insanlarda da görülmektedir. Genetik yatkınlığa bağlı olarak da ortaya çıkabilen hastalık tam olarak genetik bağlantı ile açıklanamamakta ve istatistiksel olarak her 100 kişiden 1 ya da 2’sinde görülebileceği belirtilmektedir. Kadınlarda ya da erkeklerde daha çok görüldüğüne dair bir ayrım ise bulunmamaktadır. Her iki cinste de ortaya çıkabilen bir hastalık olan bipolar bozukluğa çoğunlukla gençlerin yakalanma riskinin yüksek olduğu belirtilmektedir. Bipolar bozukluğun ortaya çıkmasına sebep olan diğer faktörler ve risk grupları şöyledir:

    Gülmek Ciddi Bir Psikolojik Rahatsızlığa İşaret Edebilir mi?*Bipolar bozukluk geçmişi olan ailelerde genetik olarak süregelme durumu görülebildiği vurgulanmaktadır.

    *Birinci dereceden akrabalarda hastalığın görülmesi durumunda diğer akraba üyelerinin bu hastalığa yakalanma ihtimali bulunmaktadır.

    *Antidepresan kullanan kişilerde yan etkiye bağlı olarak ortaya çıkma durumunun mevcut olduğu vurgulanan bilgiler arasındadır.

    *Mizaçta dikkat çekici dalgalanmalar yaşanması, ruh halinde yaşanan güçlü dalgalanmalar ve aşırı enerjinin verdiği yerinde duramazlık durumu bipolar bozukluğun işaretleri arasında değerlendirilmektedir.

    *Mevsimlere göre değişen dalgalı ruh halleri, kişilerde bipolar bozukluk habercisi olarak görülmektedir.

    *Çocukluk ya da ergenlik döneminde ortaya çıkan depresyonlar, bipolar bozukluk için tetikleyici etki yapabilmektedir.

    Ancak bu kısımda sayılan risk faktörleri, hastalığa yönelik hafif belirtiler ya da ihtimaller olarak değerlendirilmektedir.

    Hastalığın Tedavisi İçin Kullanılabilecek Yöntemler

    Gülmek Ciddi Bir Psikolojik Rahatsızlığa İşaret Edebilir mi?Bipolar bozukluk, kişilerin günlük hayatlarını çok önemli ölçüde etkileyen kendilerine ölümle sonuçlanabilecek bir şekilde zarar vermelerine yol açan bir hastalıktır. Bu nedenle kesinlikle kontrol altına alınmalı, kişilerin günlük hayata uyumlu hale gelmesi sağlanmalıdır. Bu hastalığın tedavisinde çoğunlukla ilaç kullanımının işe yaradığı bilinmekle beraber kişilerin sosyalleşmeye teşvik edilmesi ve sürekli olarak uzman doktor kontrolünde olması hastalığının seyrinin iyileşmesi açısından azami önem göstermektedir. Kişilerin grup terapilerine de yönlendirilerek sosyal bir alan oluşturması ve sosyallik ile ilgili yaşadığı problemleri aşmasının kolaylaştırılması, hastalığın kontrol altına alınmasını sağlamaktadır. Ancak bu hastalık kişi ile beraber yaşadığından dolayı sürekli ilaç kullanımı gerektirmektedir.

    İlaç kullanımının büyük ölçüde fayda sağladığı tedavi yöntemlerinin yanı sıra bazı kişilerde ilaca tepki vermeme durumu görülebilmekte bu nedenle bu kişilerin hastanede tedavi görmesi sağlanmaktadır. Bu sayede özellikle intihara meyilli kişilerin kendine zarar vermesi engellenebilmektedir.

    Gülmek Ciddi Bir Psikolojik Rahatsızlığa İşaret Edebilir mi?Kişilerin ilaç tedavisi ile iyileştirilememesi ya da hastalığın kontrol altına alınamaması durumunda ise kişilere elektrokonvülsif tedavi uygulanmaktadır. Bu tedavi yönteminin halk dilindeki adı elektroşok olarak aslında birçok kişi tarafından da yanlış şekilde bilinmektedir. Bu işlem bir anestezist ve psikiyatristin özel müdahale odasında beraber bulunarak yaptıkları tıbbi uygulamadır. Hastanın acı duymaması için anestezi yoluyla uyutulması sağlanmaktadır. Tedavi, alnına konan bir elektrot yardımıyla toplamda 5 dakika süren 5 saniyelik kısa akımlarla beynin uyarılması şekilde gerçekleşmektedir. Verilen elektrik miktarı hastanın beynine ve bedenine zarar vermeyecek düzeyde ayarlandığı için önemli yan etkileri bulunmadığı belirtilen ifadeler arasında yer almaktadır.

    Kısa süreli ve yakın zamanda yaşanan olaylara ilişkin detayların hatırlanmaması gibi küçük yan etkilerin en fazla 1 yıl içinde ortadan kaybolacağı da söylenen ifadeler arasındadır. Tedavi, kişiler üzerinde gösterdiği etkiye bağlı olarak 1-3 seans şeklinde değişiklik göstermektedir. Bu tedavi, ilaca cevap vermeyen ve hem çevresine hem de kendine karşı tehlikeli davranışlarda bulunabilecek kişilerde çabuk iyileşme sağlamak için başvurulan bir yöntemdir. Çoğunlukla kısa sürede etki gösterdiği vurgulanmaktadır.

    Hastalığın tedavisinde kullanılan bir başka yöntem ise tarnskraniyal mantyetik uyarım olarak bilinmektedir. Saçlı deri üzerinden uygulanabilen bu yöntemde ise hastanın uyutulmasına gerek kalmamakta ve işlem sırasında hasta ya hiç acı duymamakta ya da akım verilen bölgede çok hafif bir rahatsızlık hissetmektedir. Elektriksiz uyarım şeklinde yapılan bu tedavi yönteminde hastanın kafasına yerleştirilen elektromanyetik bobin yardımıyla güçlü ve kısa bir manyetik akım iletimi sağlanmaktadır. Böylece beyin aktivitesinin istenen düzeyde değiştirilmesi ve iyileştirilmesi sağlanmaktadır.

    Gülmek Ciddi Bir Psikolojik Rahatsızlığa İşaret Edebilir mi?*Bipolar bozukluk beyinden kaynaklı bir hastalıktır ve toplum tarafından maalesef psikolojik rahatsızlıklara karşı gerekli anlayış seviyesine ulaşılmış değildir. Kişi soğuksa ya da yerli yersiz gülüyorsa ortamdaki kişilerden farklı hareket ediyorsa yaftalanarak soyutlanmaya başlanmakta ve yalnızlığa itilmektedir. Bu tür rahatsızlıkları olan kişilerin özellikle aileleri ve yakın çevreleri kişilere karşı tutumlarını değiştirmeli ve karşısındaki kişinin hasta bir insan olduğunu düşünerek onunla empati içerisinde etkileşim kurmalıdır. Unutmayın, kimse hasta olmak ya da toplum içinde garip bir duruma düşmek istemez. Hayatta karşılaşılan bazı durumların sonucu olarak ortaya çıkan bu hastalıklar, kimsenin hatası ya da suçu değildir. Bu kişilere tedavi sürecinde destek olunması onların hayatlarını kurtarmak ve yaşama yeniden uyum sağlar hale gelmelerini sağlamak açısından son derece önem taşımaktadır.

    Kaynakça:
    e-psikoloji.com/forum/showthread.php?18113-istemd%FD%FE%FD-g%FClme-hastal%FD%F0%FD
    msxlabs.org/forum/cevaplanmis/338298-gulme-hastaliginin-tedavisi-var-mi.html
    saglikuzmanlari.com/hastaliklar/gulme-hastaligi.html
    frmtr.com/saglik/5768787-gulme-hastaligi.html
    tr.wikipedia.org/wiki/Bipolar_bozukluk
    npistanbul.com/tr/sayfa/bipolar-bozukluk-manik-depresif-hastalik-iki-uclu-bozukluk
    npistanbul.com/tr/sayfa/manyetik-uyarim-tedavisi-ttmu
    npistanbul.com/tr/sayfa/elektro-konvulsif-tedavi-ekt
    sabah.com.tr/saglik/2015/04/06/bipolar-bozukluk-nedir-ve-belirtileri-nelerdir
    turkpsikiyatri.org/blog/2012/01/28/bipolar-bozukluk-nedir

    Yazar:Merve Özkan

    nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.