eskişehir dışında gezilecek yerler / Eskişehir'de gezilecek en güzel 10 yer (Eskişehir'de gezilecek yerler) | N-Life

Eskişehir Dışında Gezilecek Yerler

eskişehir dışında gezilecek yerler

ESKİŞEHİR&#;DE GEZİLECEK YERLER

ES! ES! ES! Kİ! Kİ! Kİ!, ESKİ! ESKİ! ES!&#;

Eskişehir, sakinlerinin şehirlerine bağlılığı ile nam salmış, nedenini şehre ayak basar basmaz anladığınız ve ayrılırken de yüzünüzü siyah kırmızıya boyamak isteği duyduğunuz cinsten bir yer. Birçok insana göre yaşam kalitesi ve kültürü ile ülkemizin en Avrupai yeri. Ankaralıların bile hafta sonu gezmeye ya da sadece bir geceliğine eğlenmek için geldiği gençlik ve moral aşısı memleket. Bırakın Ankara&#;yı İstanbul&#;dan bile hafta sonu takılmak için Eskişehir&#;e giden çok. Daha burada size ballandıra ballandıra anlatırdık ama burada yapılmışı zaten var: Eskişehir Nasıl Bir Yer

Aradığınızı daha kolay bulabilmeniz için yazıyı şöyle organize ettik:

Index

Eskişehir Seyahati Planlaması &#; Gitmeden Önce

Eskişehir&#;e Ne Kadar Zaman Ayırmalı

Eskişehir&#;e ne kadar zaman ayırmak isteyeceğiniz daha çok sizin ne kadar vaktiniz olduğu ile ilgili bir konu. Eskişehir&#;in demirbaşlarını görmek için 1 gün yeterli, ama keyife geldim diyorsanız, Eskişehir&#;de gezilecek yerlerden birinden öbürüne, parkları, Eskişehir mekanları, balaban kebap, met helvası derken 2 günü de Eskişehir&#;de sıkılmadan geçirirsiniz.


Eskişehir&#;de Seçtiğimiz Oteller

Eskişehir merkezde hem bütçeye uygun şehir otelleri var. Biz şehir merkezinde öne çıkan otelleri aşağıda bulabilirsiniz:

Tasigo $$$

Tasigo Eskişehir, spa, masaj ve hamam gibi hizmetleri ile öne çıkan 5 yıldızlı bir termal otel. Odalarının Eskişehir&#;i ayaklarınızın altına seren bir manzarası var. İncelemek için TIKLAYIN.

Omm Inn $$$

Odunpazarı Modern Müze&#;nin oteli olan Omm Inn, modern sanat konseptine sahip, yalın ve modern bir konaklama opsiyonu. Kahvaltıda hayvansal ürünler bulunmuyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Park Dedeman Hotel $$

Park Dedeman Eskişehir, oda kahvaltı hizmet sunan, içinde hamam ve sauna gibi olanaklar da bulunan bir şehir oteli. Evcil hayvanlar kabul ediliyor. İncelemek için TIKLAYIN.

The Merlot Hotel $$

Açık büfe kahvaltısı olan, temiz ve düzenli bir otel. Otelin konumu da çok iyi, Eskişehir Tren istasyonuna ve tarihi Odunpazarı evlerine yakın. İncelemek için TIKLAYIN.


Aşağıdaki bağlantıdan Eskişehir&#;deki tüm otelleri ve evleri inceleyebilirsiniz.

Eskişehir&#;deki tüm OTELLER için TIKLAYIN.

Favorilerimiz: Eskişehir&#;de Ne Yapılır

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Eskişehir Bisiklet
  2. Esbike Bisiklet Atölyesi
  3. Orkun Klasik
  4. Tülomsaş Devrim Arabası
  5. Tarihi Odunpazarı Bölgesi
  6. Adalar Bölgesi
  7. Sazova Parkı
  8. Odunpazarı Modern Müze
  9. Balmumu Heykeller Müzesi
  10. Çağdaş Cam Sanatları Müzesi
  11. Kurtuluş Müzesi
  12. Atlıhan El Sanatları Çarşısı
  13. Kentpark
  14. Şelale Park
  15. Haller Gençlik Merkezi
  16. ETİ Arkeoloji Müzesi

Yeme-İçme

  1. Abdüsselam Balaban Kebap Salonu
  2. Papağan Çiğbörek
  3. Karakedi Bozacısı
  4. Social Eskişehir
  5. Varuna Gezgin
  6. Sensus Eskişehir Şarap Butiği
  7. Varuna Memphis
  8. Peyote
  9. SPR Pub
  10. Little Kitchen
  11. Dudes Eskişehir

1. Önce Bisiklet Kiralayın 🚲

Bir şehirde bisikletli hayata geçmek için olmazsa olmaz 3 unsur da Eskişehir&#;de mevcut: düz ayak, medeni ve mesafeler kısa. E hadi o zaman bisiklet kiralamak için daha ne bekliyorsunuz? Buraya geldiğinizde göreceksiniz zaten Eskişehirliler de bol bol pedallayan insanlar. Hal böyle olunca da şehir onlara adapte olmaya başlamış. Parklardan, özel işletmelere birçok yerin önünde bisiklet parkları bulunuyor. Tabii hala altyapıda eksiklikler yok değil. Eskişehir&#;de sadece 8 küsur kilometrelik bir bisiklet yolu var, onun dışında normal trafikte pedallıyorsunuz.

Odunpazarı Belediyesi tarafından hayata geçirilen akıllı bisiklet sistemi ESBİS ve Eti&#;nin yürüttüğü Sarı Bisiklet projesi ile belirli istasyonlardan kredi kartıyla uygun fiyatlara bisiklet kiralamak şu an mümkün ama kendine en uygun bisikleti yerinde seçmek isteyenler için de bisiklet kiralayabileceğiniz bazı adresleri aşağıda verelim:

Eskişehir Bisiklet: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi çıkışında Büyükdere Mahallesi Mehmet Osman Caddesi /A Osmangazi Üniversitesi Çıkışı A. Nasreddin Hoca Cami Karşı Çarprazı Odunpazarı. Buraya Osmangazi Üniversitesi Tramvay Durağında inerek veya 27 numaralı otobüsle Nasrettin Hoca Cami durağında inerek ulaşabiliyorsunuz. Web Sitesi: funduszeue.info Çalışma Saatleri: &#; Tel: 0 Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Esbike Bisiklet Atölyesi: Kent Park&#;ın arkasındaGökmeydan Mahallesi 19 Mayıs Caddesi NO  Tel:  26 96 Çalışma Saatleri: &#; Web Sitesi: funduszeue.info Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

2. Eskişehirspor Maçı Yakalayın ⚽

Halk arasında Es Es diye geçen, Eskişehir&#;li neredeyse herkesin yüreğiyle bağlandığı, &#;te kurulmuş bir spor kulübü Eskişehirspor! Kırmızı şimşekler ve Anadolu Yıldızı gibi lakapları da var ve renkleri siyah-kırmızı. Türkiye&#;de en iyi taraftar grubuna sahip olan birkaç takımdan biri demek yanlış olmaz sanırız, Türkiye&#;de yaşayan herkes en az bir kere duymuştur bu takımı. Çoğu zaman karşımıza tribünleri &#;Es Es Es Ki Ki Ki Eski! Eski! Eski!&#; diye inleten muhteşem taraftarıyla çıkan Eskişehirspor&#;un maçları oraya kadar gitmişken fırsatınız varsa görülmeye değer.

Maçlarına bilet almak isterseniz bu websiteyi ziyaret edebilirsiniz: funduszeue.info

3. Eskişehir&#;i Bir De Klasik Arabanın Penceresinden Görün 

eskisehir-klasik-otomobil
Eskişehir&#;in gezilecek yerlerini klasik bir araba ile turlamaya ne dersiniz? Bizim öğrenir öğrenmez gözlerimiz parladı. Düğünlere, özel etkinliklere klasik araba veren bir şirket, aynı zamanda 1 saatlik Eskişehir turu da yaptırıyor. Araba kendi şöförüyle geliyor. Biz siz olsak kıyafetlerimizi de vintage tarzda seçer, Odunpazarı&#;nda müthiş fotograflar çekerdik.  Biz buraya gelirken böyle bir şey olduğunu bilmediğimiz için bu şansı kaçırdık.

Adres: Tarihi Odunpazarı Evleri Paşa Mahallesi Çengelçeşme Sokak No:4 Odunpazarı &#; Eskişehir Tel: Websitesi: funduszeue.info E-mail: [email protected] Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

4. Tülomsaş Müzesi&#;nde Meşhur Devrim Arabası&#;nı Görün 

Tülomsaş (Eskişehir Demiryolu Fabrikası) Müzesi&#;nin bahçesinde camekanlı bir garajda, ’de Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in isteğiyle tam tamına günde yani 4,5 ay gibi bir sürede yapılan, Türkiye’de dizayn edilmiş ve üretilmiş ilk otomobil olan Devrim&#;in günümüze kalan tek örneği sergileniyor. Bu arabanın üretimi Türk sanayicilik tarihi açısından mihenk taşı olaylardan. Çünkü o tarihte TCDD’ye verilmiş bu otomobil yapma görevinin özellikle de 4,5 aylık bir sürede yapılabileceğine kimse inanmamış.

Eskişehir Demiryolu Fabrikası&#;nda (Bugünkü Tülomsaş) dökümhane olarak yapılıp kullanılmayan bir binada, bu kadar kısa sürede tamamlanabilmiş kiloluk bir araba ve bu üstün başarıdan sonra Devrim Arabası Eskişehir’in sembollerinden biri haline gelmiş. Devrim’in dışında Türkiye’nin ilk buharlı lokomotifi olma özelliğini taşıyan “Karakurt” adındaki lokomotif de Tülomsaş Müzesi bahçesinde inceyelebileceğiniz bir diğer araç. Mutlaka gidip bu iki önemli aracı görün deriz. Devrim Arabaları&#;nın yapılış hikayesi ve sonrasında yaşananlarla yakından ilgilenenler için Devrim Arabaları belgeselini de yukarıya ekledik. Ayrıca Tolga Örnek&#;in yazıp yönettiği Devrim Arabaları filmi de bu konu üzerine yapılmış güzel yapımlardan. Tavsiye ederiz.

Adres: Hoşnudiye Mahallesi Ahmet Kanatlı Caddesi Tepebaşı – Eskişehir Tel: Websitesi: funduszeue.info &#; funduszeue.info Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

5. Eskişehir&#;in De Eski Şehri Odunpazarı Sokaklarını Turlayın 🏠

eskisehir-odunpazari-evler
Eskişehir&#;in Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ayrı ayrı dönemlerini bir arada yansıtan yapılarıyla UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Odunpazarı bölgesi şehrin tarihi kent merkezi. Burası Eskişehir’in kurulduğu yer. Başarılı bir restorasyon çalışmasıyla korunan, Osmanlı mimarisi renkli nostaljik evleri, aşağıda sırasıyla bahsedeceğimiz Çağdaş Cam Sanatları Müzesi & hediyelik eşyalar alabileceğiniz çarşıları kesinlikle görülmeye değer. Ayrıca belirtmeden de geçmeyelim. Oradayken gördük ki Odunpazarı Fırını, bir ekmek aldığınızda bir ekmek parası daha ödediğiniz ve o gün ihtiyacı olan birinin sofrasında en azından bir ekmek olmasına vesile olduğunuz Askıda Ekmek uygulamasını sürdüren güzel yerlerden. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

6. Eskişehir&#;in İmza Lezzetlerini Tadın: Çibörek, Balaban Kebap, Boza ve Met Helva 

eskisehir-balaban-kebabi

Ne yalan söyleyelim Eskişehir mutfak konusunda bir Gaziantep değil. Ama yine de öyle imza lezzetleri var ki denemeden giderseniz kafanızı taşlara vurursunuz bizden söylemesi 😉 Her zaman yaptığımız gibi yola çıkmadan Eskişehirli Evde Yoklar&#;a Eskişehir&#;de ne nerede yenir tavsiyelerini sorduk. Çibörek, Balaban Kebap, boza ve met helva ağız birliği yapılan sonuçlar. Peki neyi nerede tatmak lazım? Hepsinin cevabını Eskişehir&#;de Ne Yenir, Nerede Yenir? yazımızda verdik. Önden biraz avans verelim: Şehrin 3 imza lezzeti çibörek, balaban kebap ve boza. Özellikle balaban kebabı ütü ile yapan Fahrettin Abi&#;ninkini tatmalısınız. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
Çibörek içinse adresiniz Papağn olsun. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
Boza için de Köprübaşı&#;ndaki Karakedi Bozacısı. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Restoran bilgileri yine o yazıda var.

7. Adalar ve Eski Fabrikalar Bölgelerinde Gece Hayatının Nabzını Tutun 🍻

Adalar, şehrin ortasından geçen Porsuk Çayı&#;nın şehrin üç ana caddesinin kesişiminde kalan bölgesi. Yani ada deyince gözünüzde Budapeşte&#;deki Margaret Adası gibi şehrin orta yerinde gerçek bir ada canlanmasın. Burası için Eskişehir&#;in Venedik&#;i diyebiliriz. Hem Porsuk Çayı&#;ndaki gondollar ve botlar buradan kalkıyor hem de bölgedeki çeşit çeşit cafe ve publar Venedik&#;in o cıvıl cıvıl atmosferini aratmıyor. Zaten bildiğiniz üzere Eskişehir tam bir öğrenci şehri. Yani burası haftanın 7 günü yaşayan, her daim barları pubları full çeken bir şehir. Özellikle yaz akşamları buradaki cafe ve restoranlar Porsuk Çayı kıyısında keyif yapmaya gelen gençlerle doluyor. Eski fabrikalar bölgesi diye geçen Tepebaşı semti Hoşnudiye Mahallesi boyunca da bölgede atıl kalan fabrikaların restore edilmesi ile çok hoş barlar türemiş. En sıkı mekanlar: Varuna Gezgin Cafe del Mundo, Varuna Memphis Pub, Peyote, SPR Pub, Keçi Geçti Cafe, Havelka, Museum Pub, Little Kitchen&#;Artık gözünüze hangisini kestirirseniz&#;Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

8. Türkiye&#;nin En Gezgin Dostu Cafesi Cafe del Mundo&#;ya Takılın

eskisehir-varuna-gezgin-cafe
Varuna Gezgin Cafe del Mundo, Eskişehir’e gidiyorsanız net gidip görün diyebileceğimiz birkaç yerden biri. &#;te matematik öğretmeni Murat Fıçıcı ve eşi Yekta Fıçıcı sırt çantalarını sırtlarına takıp başlamışlar gezmeye, maceralardan macera beğenmişler. 10 yılda tam tamına ülke gezip deneyimledikleri maceraları, tattıkları yemekleri ve tanıdıkları farklı kültürleri herkesle paylaşabilmek için bir yol arayışına girmişler. Ve ortaya &#;Cafe Del Mundo&#; gibi harika bir fikir çıkmış! İlkini Eskişehir&#;de açtıkları bu kafenin dekorasyonunda onlarca farklı ülkeden toplanmış plaka, tepsi, biblo gibi bir sürü figür görebilirsiniz. Varuna Gezgin Cafe gezginlerin verdiği de destekle hem Ankara, İzmir ve İstanbul&#;da da açılmış, hem de kendileri gibi seyahate gönül vermiş çok fazla insana dünyada bir yerleri görme, keşfetme imkanı sunmuşlar. Sonradan ekiplerine birkaç kişi daha katılmış ve &#;Cafe del Mundo&#; konsepti gittikçe gelişip büyüyor şu an. Hafta içi hafta sonları da arası uğrayabilirsiniz.
Adres: Hoşnudiye Mahallesi Siloönü Sokak No:3 Eskişehir Tel: Websitesi: funduszeue.info Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

9. Sazova Park&#;ta Tekrar Çocuk Olun

eskisehir-sazova-sato
Sazova Parkı Türkiye&#;deki en güzel parklardan bir tanesi, baya da büyük, resmen Disneyland&#;in Eskişehir şubesi! İçinde küçük büyük farketmeden zaman keyifle akıp gidiveriyor. Özellikle de bir Masal Şatosu var, ihtişamına diyecek söz yok doğrusu. Bu masal şatosunun en bomba özelliği Türkiye&#;deki en ünlü 8 kulenin bir araya getirilip ortaya çıkmış olması. Tanıyamadıysanız hemen söyleyelim: Galata Kulesi, Burgulu Kule, Sindrella Kulesi, Kız Kulesi, Adalet Kulesi, Ulu Kule, Çan Kulesi ve Yivli Kule. Masal Şatosu dışında parkın içinde Korsan Gemisi, yapay bir gölet, Sabancı Uzay Evi, Hayvanat Bahçesi ve Sulatı Dünyası gibi özellikle de çocukların yüzünü güldürecek birçok aktivite ve görülecek şey var. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Eskişehir&#;in Üçüncü Nesil Kahvecilerinde Kahve Molası Verin

eskisehir-kitap-cafe
Dinamik bir öğrenci şehri olarak Eskişehir&#;deki dönüşüm sadece gece hayatı ile sınırlı değil. Burası gece gündüz yaşayan bir şehir. Burada şehrin en popüler buluşma ve sosyalleşme mekanları AVM&#;ler değil birbirinden tatlı cafeler, üçüncü nesil (third wave) kahve dükkanları ve kitap kafeler. Öne çıkan mekanların tüm bilgilerini yine Eskişehir&#;de Ne Yenir, Nerede Yenir? yazımızda bulabilirsiniz ama bunun da ucundan koklatalım: Eskişehir Kitapçısı, Hey Joe Coffee CO&#;

Odunpazarı Evlerinden Dönüştürülmüş Otellerde Konaklayın

Odunpazarı bölgesi Eskişehir&#;in tarihi çekirdeği. Bu bölge son yıllarda öyle güzel bir dönüşüm geçirdi ki Eskişehir&#;e geldiğinizde buradan ayrılmakta zorlanacağınıza eminiz. Mahallede başta Omm&#;un kendi konak oteli olmak üzere çok güzel konak oteller var. O nedenle de otel tercihinizi buradaki konakların butik otele dönüştürüldüğü seçeneklerden yana yaparsanız daha otantik bir konaklama deneyimi yaşarsınız diye düşünüyoruz. Tüm Eskişehir otellerini incelemek için de tıklayın.

Frig Vadisi&#;nde Tarihi Kalıntıların Arasında Sürün, Pedallayın Hatta Kamp Atın

frig-vadisi-kirkgozler

Frig Vadisi&#;nde, Kütahya &#; Eskişehir &#; Afyon üçgenini kapsayan Frigya bölgesinde, M.Ö. 12 ve 7. yüzyıllar arası yaşayan Frigyalıların, tıpkı Kapadokya&#;daki gibi kayaları oyarak kurdukları şehirler var. Ne mutlu Eskişehirlilere ki onlar sadece bir saat yol yaparak bu muazzam kalıntıların içinde bisiklete binip kamp atabiliyorlar! Burası sadece Eskişehir&#;de Kütahya&#;da veya Afyon&#;dayken değil Türkiye&#;nin herhangibi bir yerinden kalkıp görmeye gelinir özellikte bir yer. Frig Vadisi&#;nin ayrıntılı rotası ve rehberini Frig Vadisi yazımızda bulabilirsiniz.

Sakarya Nehri&#;nin Doğduğu Yer Çifteler&#;de Dalış Yapın 

Bizim bu gidişimizde ne yazık ki fırsatımız olmadı ama Eskişehir&#;e bağlı Çifteler ilçesinde Sakarya Nehri&#;nin doğduğu yer olan Sakaryabaşı bölgesinde tüplü dalış yapma şansınız var. Üstelik inanılmaz bir turkuazın içinde, müthiş bir sualtı fauna ve florası eşliğinde. Burası henüz geçtiğimiz yıllarda keşfedildiğinden, pek de fazla bilinmiyor ama nehirde dalış yapmanın da en az denizde dalış yapmak kadar tatmin edici bir deneyim olabileceği ender yerlerden. Gökgöz (doğal havuz bölümü, canlı çeşitliliği fazla), Karaburgu (asıl kaynak, 1,5 metre boyunda balıklar yaşıyor), Kırkkız(yosunlu bir bitki örtüsü var), Başkurt (mavinin en güzel tonları burada) buradaki dalış nokataları. Özellikle sulatı fotoğrafçılığıyla ilgilenenlerin Sakaryabaşı&#;nı programlarına almalarını öneririz.
İlgilenenler için buradaki yetkili dalış merkezinin bilgilerini de verelim: Sakaryabaşı Sualtı Dalış Merkezi Adres: Sakaryabaşı Tesisleri, Konya Yolu üzeri, Çifteler  Tel: &#; Ömer Faruk Özen Web Sitesi: funduszeue.info Konum için tıklayın.

Adalar ve Porsuk Çayı&#;nın Keyfini Gondol ve Bot Turlarıyla Çıkarın 🚤

Porsuk Çayı&#;nı ve Adalar Bölgesi&#;ni etrafında bulunan birçok kafeden birinde oturarak da görebilirsiniz, ama hele de yaz aylarında gittiyseniz gondol veya bot turları daha keyifli zaman geçirmeniz açısından iyi bir seçenek olabilir. Üstelik gondol turları da bot turları da oldukça uygun fiyatlılar çünkü belediye tarafından yapılıyorlar.

Yaz ve bahar aylarında botla Köprübaşı &#; Kentpark arası günde karşılıklı 4 sefer yapılıyor ve bir taraftan diğerine gitmek yaklaşık 30 dakika sürüyor. Botlar 20 kişilik ve 6 yaşından büyük çocuklardan da ücret alınıyor. Eğer gidip dönecekseniz, Köprübaşı &#; Kentpark arası ve Kentpark &#; Köprübaşı arası biletleri ayrı ayrı satın almalısınız.

Şehir içi 15 dakikalık ring turları yaz ve bahar aylarında her gün yapılıyor. Gondol turları da aynı şekilde yaz ve bahar aylarında her gün yapılıyor. Aklınızda bulunsun bu tura en fazla 4 kişi binebiliyor ve çocuklar da dahil. Saatler ve fiyat hakkında detaylı ve güncel bilgi edinmek isterseniz mutlaka Eskişehir Büyükşehir Belediyesi websitesini ziyaret edin.

Eskişehir Gecelerine Karışın

Şaka değil, İstanbul&#;da bu kadar güzel ve rahat eğlenemiyoruz ne zamandır. Zaten İstanbul&#;un birçok sıkı cover grubu da artık Eskişehir&#;i mesken edinmiş. Mekan önerilerimizi aşağıda Barlar Sokağı bölümünde bulabilirsiniz.

velESBİD Eskişehir Bisiklet Derneği Bisiklet Turlarına Katılın 🚲

Eskişehir turumuzda da Eskişehir&#;in en köklü bisiklet derneklerinden velESBİD üyeleriyle bir araya gelme fırsatımız oldu. Ülkemizin en aktif bisiklet gruplarındanlar ve çoğunlukla hafta sonu düzenledikleri turlar dışarıdan katılıma açık. Bunlar şehir içinde bir tarihi yerden öbürüne pedallayan turistik turlar değiller. Daha çok doğada geçen, tur bisikletine daha yakın etkinlikler. Katılmak için derneğe üye olma zorunluluğu bulunmuyor. 18 yaş altı bisikletlilerin ebeveynleriyle katılma zorunlulukları var. Bu dernek oldukları için uygulamak durumunda kaldıkları bir kural. Şehir dışı turlarda ise üye olanlara öncelik veriyorlar. Eskişehir&#;e gelmeden web sitelerinden veya Facebook hesaplarından güncel turları kontrol edebilirsiniz.

Kendi şehrinizdeki bisiklet gezilerine katılmak isterseniz  Türkiye&#;deki Tüm Bisiklet Grupları yazımızdan şehrinizdeki tüm bisiklet gruplarını bulabilirsiniz.

Odunpazarı Modern Müze&#;yi (OMM) Gezin

&#;da açılan OMM yani Odunpazarı Modern Müze, Eskişehir tarihi bölgesi Odunpazarı&#;nda, Türkiye’den ve dünyadan modern ve çağdaş sanat eserlerinin sergilendiği yepyeni bir müze. Müzenin tasarımı, dünyaca ünlü Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates (KKAA) tarafından, uygulaması da mimar ve koleksiyoner Erol Tabanca tarafından yapıldı. Gerçekten çok başarılı bir müzecilik anlayışı ile yürütülen bir yer. İstanbul&#;dan veya Ankara&#;dan, günübirlik de olsa YHT trenlerine atlayıp OMM&#;yi gezmeye gelmek çok güzel bir hafta sonu planı olur. Eğer programınızı uzatmak isterseniz, müzenin çok güzel bir konaklama opsiyonu da olduğunu belirtelim.  Pazartesi günleri kapalı. Çalışma Saatleri: Çarşamba &#;de kapanıyor, pazar günleri de &#;de açılıyor.  WebsitesiAdres: Şarkiye, Atatürk Blv. No: 37, Odunpazarı Tel: () 27 37 Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

Akrobasi Uçağı Deneyimi

Eskişehir&#;de bir de akrobasi uçağı deneyimi yaşayabileceğinizi biliyor muydunuz? Evet yanlış duymadınız. Bildiğiniz havada taklalar atacağınız adrenalin patlaması olan akrobasi uçusundan bahsediyoruz. Sivrihisar Havacılık Merkezi&#;nde, Türkiye&#;nin ilk profesyonel sivil akrobasi pilotu Semin Öztürk Şener kontrolündeki uçakta g kuvvetini iliklerinizde hissedebilirsiniz. Detaylar için websitesini ziyaret edebilirsiniz.

Eskişehir&#;de Gezilecek Yerler

Odunpazarı

eskisehir-odunpazari-evleri

Odunpazarı’nın adını bu kadar duyurabilmesinin en önemli sebeplerinden biri UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan bölgelerden biri olması. Peki neden böyle bir listeye dahil edilmiş? Öncelikle Odunpazarı Tarihi Kent Merkezi Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ayrı ayrı dönemlerini yansıtan bir sürü eser var. Bunlardan bazıları yapımı ’li yıllara dayanan Alaaddin Camii, ’te yapılmış Kurşunlu Külliyesi ve Yüzyılda yapılmış Hacı Hasan Camii. Bu tarihe ışık tutan eserler dışında Odunpazarı’nın evleri epey meşhur. Çünkü bu evler Osmanlı Dönemi’ndeki evleri yansıtıyor ve mimarileri de biraz ilgili olanı kendine çekiveriyor. Evlerin büyük bir kısmı günümüze kadar restore edilmiş olsa da olabildiğince aslına uygun yenilenmişler. Odunpazarı Kent Merkezi’ni Eskişehir’in diğer yerlerinden ayıran başka özellikler de var; mesela Eskişehir’de yerleşilen ilk alan olması ve şehirdeki alışılmış düz yapının aksine nispeten eğimli bir yapıya sahip olması. Geleneksel türk-osmanlı mimarisini yakından inceleyebileceğiniz, açık hava rahatça gezebileceğiniz bir yer Odunpazarı ve evleri sokakları kesinlikle görülmeye değer. Aşağıda sırasıyla bahsedeceğimiz Balmumu ve Cam müzeleri & çarşılar da Odunpazarı bölgesinde yer alıyorlar. Hepsini paket bir tur olarak düşünebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

Madame Tussauds’ya benzer Türkiye’deki ilk örnek Eskişehir’deki Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi. Eskişehir’in Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in bizzat heykelleri yapıp sergiye koyduğu, yılında açılmış bir müze burası. Yerli, yabancı birçok artist ve devlet adamı olmak üzere kişinin balmumu heykeli var. Balmumu heykeller yapmak gerçekten çok emek isteyen ve saygı duyulası bir iş, ülkemizde örneği olması da tabiki çok güzel. Fakat gidenlerin yorumlarını göz önünde bulundurarak birçok kişinin hayal kırıklığına uğradığını söylememiz yanlış olmaz sanırız. Yine de beğenenler yok değil, o yüzden Odunpazarı semtine yolunuz düşerse belki bir şans vermek istersiniz. Pazartesi hariç hergün ve saatleri arasında açık.  Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi


Eskişehir’in Odunpazarı semtinde üç yan yana evi yeniden dekore edip, yılında Türkiye’nin ilk Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’ni açmışlar. Hem yerli hem yabancı sanatçıların eserlerine rastlayabileceğiniz bu serginin içinde aynı zamanda nasıl cam işlendiğinin anlatıldığı bir seyir salonu var. Gitmişken mutlaka biraz izlemenizi önerebiliriz bizim çok ilgimizi çekti. Giden hemen herkes hayran kalmış. Eskişehir’e gittiyseniz mutlaka görülmesi gerekenler arasına girer sanki. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

Kurtuluş Müzesi

eskisehir-muze-odunpazari

Zaten Odunpazarı’na gidecekseniz, buraya da bir uğrayın deriz. Kurtuluş Müzesi çok da büyük değil ve 29 Ekim ’da açılmış, yani çok yeni. Klasik müze anlayışı dışına çıkıp içinde tarihi eşyalar sergilemek yerine Kurtuluş Savaşı’nı dokümantasyon şeklinde anlatıyor. İzleme fırsatı bulanlar Kurtuluş belgeselini oldukça sade ama öğretici bulmuş. Çok zamanınızı almaz ve pahalı da değil, görmeye değer bir yer. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

Atlıhan El Sanatları Çarşısı

eskisehir-atlihan

Bu çarşı yılında Odunpazarı Belediyesi’nin açtığı, en büyük amacı Eskişehir diyince akla gelen lüle taşını daha fazla tanıtmaya, göstermeye ve satmaya çalışmak. İçinde birçok el sanatının nasıl üretildiğine dair bilgiler bulabileceğiniz, inceleyebileceğiniz ve satın alabileceğiniz atölyeler var. Eskişehir’in ekonomisine katkıda bulunmak için yapılmış aslında basitçe, meraklısı da yok değil. Hediyelik eşya almak isterseniz çok güzel çeşitler bulabilirsiniz. Yine buraya yakın Nallıhan Lületaşı Çarşısı var ve orda da aynı şekilde lületaşı başta olmak üzere bir sürü nesneye, takıya ve hediyelik eşyaya rastlayabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

Sazova Parkı

eskisehir-sazova-park-korsan-gemisi

Çooook geniş bir alana yayılmış, Disneyland’ı anımsatan park. 🙂 İçinde korsan gemisi, sualtı dünyası, masal şatosu gibi bilimum şey bulunan, çocukları eğlendirmeyi büyükleri de çocuklaştırmayı başaran bir kompleks olmuş. Ayrıca bir de bilim-deney merkezi, uzay merkezi, akvaryum ve miniatürk var bu koca alanda. Her ne kadar türünün Türkiye’deki tek örneği olsa da fiyatları uçurmamışlar gayet uygun. Çocuğunuz varsa zaten hiç düşünmeden gidin, ama yoksa da bi görmeye değer deriz. Özellikle havalar da güzelse tadından yenmez. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Kent Park

eskisehir-kent-park

Bol oksijenli, bol yeşillikli Eskişehir Şehirlerarası Otobüs terminalinin tam karşısındaki Türkiye’nin ilk yapay plajı! Gerçek denizkumu kullanılarak yapılmış bir plajdan söz ediyoruz. Oldukça geniş bir alana yayılmış, Eskişehir gibi birçok parka sahip bir şehirin bile en gözdelerinden biri. İçinde açık yüzme havuzu, yemek yiyebileceğiniz bir sürü kafe, ata binme eğitimi alabileceğiniz bir alan ve çocuklar için bir sürü oyun yeri var. &#; arası açık. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

Şelale Park

Geniş bir alana yayılmış yemyeşil bir park. Eskişehir’in en büyük şelalesi burada. Onun dışında çocukların keyifli vakit geçirebileceği yerler, ahşap bir yel değirmeni ve mini bir amfitiyatro var. Güzel Eskişehir manzarası karşısında kahvaltı keyfi yapabileceğiniz bir restaurantı da var, adı Şelale Park Cafe&Restaurant. Açıkbüfe kahvaltısı ve çiğböreği tam not almış, onun dışında servis de iyiymiş. Park yeri sıkıntısı da yok. Restoranın bilgileri aşağıda. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

Porsuk Çayı ve Adalar

Porsuk Çayı Eskişehir’in ortasından boylu boyunca geçen, Sakarya Irmağı’nın kollarından biri olan çay. Eskişehir denince akla gelen ilk birkaç şeyden biri Porsuk. Porsuk’u çevreleyen Atatürk Caddesi ve Köprübaşı köprülerinin arasında kalan bölgeye Adalar denilmiş ve Adalar Eskişehir’in en cıvıl cıvıl bölgelerinden. Çok fazla restoran, kafe ve aktivite bulunan Adalar Bölgesi, Eskişehir’in öğrencilerle dolu gece hayatına cuk oturmuş bir yer yani. Hele de güneşli sımsıcak bir havada çayın etrafında gezmek gibisi yok, ama yetmez bir de içinde gezeyim diyorsanız Porsuk Çayı’nda turtistik tekneler ve gondollar oluyor. Haritada 6 numara.

Haller Gençlik Merkezi


yılına kadar meyve-sebze hali olarak kullanılan bina restore edilip gençlik merkezine çevrilmiş ve şimdi onun dışında içinde birçok cafe-restoran barındırıyor. Çok hoş nostaljik ve otantik bir havası var. Tam kahvenizi içip sohbet edilesi bir yer. Eskişehir’li Evde Yoklar mutlaka ama mutlaka Haller Gençlik Merkezi’nin içindeki Mazlumlar Muhallebicisi’ne gidilmeli diyorlar, bizden söylemesi 😉 Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.

Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi

Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi, Türkiye&#;de özel sektör desteğiyle kurulan ilk müze. Aslında halihazırda Eskişehir&#;in &#;ten beri bir arkeoloji müzesi varmış fakat müze binasının zamanla yetersiz kalması nedeniyle &#;de ziyarete kapanmış ve yeniden inşaa ve ziyarete açılma süreci uzadıkça uzamaya başlamış. Bunun üzerine yılında müze inşaatı sponsorluğunu ETİ Şirketler Grubu üstlenmiş. &#;da yaklaşık metrekarelik bir alana yayılan yeni binanın inşaatı tamamlanmış ve &#;de halka açılmış. İçinde Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden derlenmiş kadar eser sergileniyor. Fakat kadar eser de depoda duruyor. Müzedeki en özel eserlerden biri, yaklaşık yıl önceden kalma, Eskişehir ile Mezopotamya arasındaki ticari ilişkilerin kanıtı, dünyadaki ilk lületaşı mühür. Ziyaret Saatleri: Her gün, Nisan-Ekim &#; , Kasım-Mart &#; Müzekart geçerli. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

Eskişehir Tarihi

eskisehir-porsuk-cayi

Milattan önce Yüzyılda Eskişehir’in ilk ev sahipleri kocaman bir devlet kurup burayı merkez yapan Hititler olmuş. Sonralarda Frigler, Lidyalılar ve Persler de Eskişehir’i mesken tutmuş. Frigler döneminde Eskişehir’in ismi Dorylaion’muş ve bu isimle de tanınmış uzunca bir süre.

Sırasıyla Roma ve Bizans İmparatorlukları&#;nı da topraklarında misafir eden Eskişehir, yılında Selçuklu Devleti’nin hakimiyetine girmiş ve o sıralar adı Sultanönü’ymüş. Hala da şehirde Selçuklu dönemine dair bir sürü iz bulunuyormuş. Neredeyse yıllık bir süreden sonra Selçuklu egemenliğinden çıkıp Osmanlı’nın olmuş Eskişehir. O dönemden sonra kısa süreler Karamanlılar’ın, İngilizlerin işgaline uğrasa da çok sürmeden yeniden Osmanlı hakimiyeti altına girebilmiş.

Kurtuluş Savaşı dönemi ve cumhuriyetin ilanında da büyük rol oynayan Eskişehir, savaş yılları boyunca oldukça tahribata uğrasa da çok kez yenilenerek ayakta kalmayı başarmış bir şehrimiz.

Eskişehir&#;de Yeme-İçme

eskisehir-yemek

Eskişehir denilince akla ilk gelen ürünler, Tatar&#;ların ellerinden çıkıp taa bugünlere kadar gelen çibörek ve bilimum börek çeşitleri, Eskişehir&#;in imza kebabı balaban kebap, mis gibi tereyağ aromasıyla akıllara zarar met helva ve nuga helva, haşhaşlı çörek, boza, yoğurt ve tarhana çorbaları, haşlanmış et ve bakliyat bazlı sulu yemekler, bamyalı yemekler&#;Hepsini tadabileceğiniz yer önerilerimizi, Eskişehirli Evde Yoklar&#;ın rehberliğinde hazırladığımız Eskişehir&#;de Ne Yenir, Nerede Yenir? yazımızda bulabilirsiniz.

Eskişehir Barlar Sokağı

Eskişehir gece hayatı bizce ülkenin en eğlencelilerinden. Özellikle canlı cover gruplarını seviyorsanız burada sıkı eğleneceksiniz.

Social Pub

Eskişehir&#;in son zamanlarda en yıkılan pub-barı. Haftanın her gününe bir etkinlik var. Mesela her pazartesi beer pong oynanıyor desek! Cuma günleri ise 70&#;ler Funky, Cumartesileri ise 80&#;ler 90&#;lar geceleri oluyor. Hashtagleri: #çaysatmıyoruz. Adres: Hoşnudiye Mahallesi, Hoşnudiye m. Vural s. No, Tepebaşı Tel: 38 62 Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Varuna Gezgin

Buranın kurucuları, 10 yılda yaptığı tam ülke gezisinden sonra deneyimlerini ve farklı ülkelerin kültürlerini paylaşmak için böyle bir kafe kurmuşlar. Hatta türkçesi de “Dünya Kafe”.  Ayrıca Ankara ve İzmir’de de şubesi var. Ambiyansı harika olan bir yer, kesinlikle görülmeye değer. Eskişehir’e gidiyorsanız net gidip görün diyebileceğimiz birkaç yerden biri. Adres: Eskibağlar, Fabrikalar Sk 1/A, Tepebaşı/Eskişehir Tel:  Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Sensus Eskişehir Şarap Butiği

İstanbul’da da bir şubesi bulunan şarap-peynir konseptli bir bar-restoran hatta butik. Mekan envai çeşit şaraplarla süslenmiş ve isterseniz satın alıp eve de götürebiliyorsunuz. Şarap seviyorsanız ister atıştırmalıklarla ister normal yemekle tercih edilebilecek bir yer. Tadım menüleri de var.
Adres: Tepebaşı Hoşnudiye Mahallesi Kızılcıklı Mahmut Pehlivan Caddesi Ilgaz Apartmanı 21/A Odunpazarı-Eskişehir  Tel:  Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

Varuna Memphis Pub

eskisehir-memphis-pub

Odunpazarı’nda da şubesi bulunan bir kafe. Hem kahvaltısı, hem atıştırmalıkları hem de bir sürü çeşit yemeği var. Özellikle hamburgerlerine herkes bayılmış. Adres: Yeni Bağlar Mahallesi İsmet İnönü Caddesi No/C Eskişehir   Tel:  Websitesi: funduszeue.info Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Peyote

Müzik eşliğinde, rahatça zaman geçirebileceğiniz bir bar. Arada konserler de veriliyor. Adres: Hoşnudiye Mahallesi Vural Sokak No Tepebaşı-Eskişehir   Tel: Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

SPR Pub

Konser ve etkinliklerin yapıldığı, aslında bar-pub olsa da kahvaltısı da tavsiye edilen yer. Salaş ve eğlenceli.
Adres: Haller Gençlik Merkezi Eskibağlar Tepebaşı-Eskişehir  Tel: Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Little Kitchen

Yarım metre pizzası, bütün hamburgerleri, etleri ve makarnaları özellikle en çok övgü olan lezzetleri. Giderseniz özellikle pizzayı mutlaka deneyin deriz! Kendi soslarını yapıyorlarmış.
Adres: Hoşnudiye Mahallesi İsmet İnönü Caddesi Başak Künkçü Plaza No/A Eskişehir  Tel: Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

Dudes Eskişehir

Eskişehir&#;in yeni, şirin, ve kokteylleri ile öne çıkan bir pubı. Hafta sonları dj performansları ve Jam Sessions&#;lar da oluyor. Adres: Hoşnudiye Mahallesi, Vural Sk. 44/A, Tepebaşı, Tel: 98 56 Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

Eskişehir Yaşamak İçin Nasıl Bir Yer

Eskişehir gerçekten de şehir vizyonu ile kendini ayakta alkışlatan bir yer. Hem Türkiye&#;de ideal belediyecilik ve şehircilik anlayışı denildiğinde akla ilk gelen şehir Eskişehir hem de bu anlayışı sağlam bir istikrarla yıllardır sürdürmeyi başaran şehir de Eskişehir.

Darısı Başımıza Derdirten Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen

Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir&#;in çehresini göreve geldiği &#;dan beri baştan aşağı değiştiren, şehre getirdiği yeniliklerle Türkiye&#;de parmakla gösterilen bir şehircilik anlayışı sergileyen, hem siyasetçi, hem akademisyen, hem de sanatçı kimliğiyle tanınan vizyoner Belediye Başkanı. Kendisinin de büyük katkılarıyla Eskişehir, en Avrupai, en yaşanası, en medeni şehirlerimizden. Detaylarını burada anlattık:  ESKİŞEHİR NASIL BİR YER

Eskişehir Nerede?

eskisehir-harita

Eskişehir iç anadolu bölgesinin kuzeybatısında bulunan; Ankara, Afyon ve Kütahya tarafından çevrelenen bir şehrimiz. Tam ortasından Porsuk Çayı geçiyor.
İstanbul &#; Eskişehir arası kilometre ve yaklaşık 4 saat 18 dakika,
Ankara – Eskişehir arası kilometre ve yaklaşık 2 saat 32 dakika,
Kütahya – Eskişehir arası 77 kilometre ve yaklaşık 1 saat,
Afyon – Eskişehir arası kilometre ve yaklaşık 1 saat 55 dakika,
İzmir – Eskişehir arası kilometre ve yaklaşık 5 saat 5 dakika,
Sakarya – Eskişehir arası kilometre ve yaklaşık 2 saat 15 dakika.

Eskişehir&#;e Ulaşım

Arabayla

Eskişehir’e eğer arabayla gitmek istiyorsanız:

İstanbul’dan kilometre ve yaklaşık 4 saat 26 dakika,
Bursa’dan kilometre ve yaklaşık 2 saat 11 dakika,
Ankara&#;dan ise kilometre ve yaklaşık 2 saat 35 dakika sürüyor.

Trenle

Eskişehir’e birçok yerden gitmenin en kolay yolu tren kullanmak, çünkü çoğu trenin güzergahı Eskişehir’i de içine alıyor.

Ankara-Eskişehir Hızlı Treni: Günde karşılıklı 5 sefer var ve yaklaşık 1 saat 35 dakika sürüyor. Sefer saatleri ve detaylı bilgi için: HIZLI TREN

Ankara-İstanbul Hızlı Treni: Bu tren de Eskişehir’den geçip İstanbul-Pendik’e gidiyor. Günde 6 tane karşılıklı sefer var. İstanbul(Pendik)’dan Eskişehir yaklaşık 1 saat 45 dakika sürüyor, Ankara’dan Eskişehir ise yaklaşık 1 saat 40 dakika. Sefer saatleri ve detaylı bilgi için: HIZLI TREN

İzmir Mavi Treni: İzmir-Alsancak’la Eskişehir arasında sefer yapıyor, günde bir kere var. Yaklaşık 12 saat sürüyor, Her gün Alsancak’tan ’da kalkıp ertesi sabah ’ta Eskişehir’de oluyor. Aynı şekilde her gün ’te Eskişehir’den kalkıp ertesi sabah ’da Alsancak’da oluyor. Detaylı bilgi ve sefer saatleri için: funduszeue.info

(Not:BAŞKENTRAY çalışmasından dolayı ’ye kadar seferler Eskişehir-İzmir-Eskişehir şeklinde yapılsa da normalde bu trenin güzergahı Ankara-İzmir-Ankara. Bu yüzden sitesinden mutlaka güncellemeleri kontrol edin. –Aralık )

Otobüsle

Eskişehir’e neredeyse her şehirden otobüs bulmak mümkün. Buzlu, Anadolu ve Metro gibi bir sürü şirketin Eskişehir’e otobüsü var.

İstanbul &#; Eskişehir otobüsle saat arası,
Ankara &#; Eskişehir otobüsle saat arası,
Bursa &#; Eskişehir de yine otobüsle saat arası sürüyor.

Not: Yolculuk saatlerinin bu kadar aralıklı olmasının nedeni farklı şirketlerin farklı güzergahları ve süreleri. Detaylı bilgi için hepsinin kendi sitesinden bakabilir veya her şirketi kapsayan internet sitelerinden yararlanabilirsiniz.

Otogar’dan şehre de tramvay, otobüs veya taksiyle ulaşım sağlayabilirsiniz.

Cıvıl cıvıl atmosferi, üniversite gençliği, yemyeşil alanları ve Avrupai görünümü sayesinde Eskişehir; ülkemizin en popüler kentlerinden biri haline gelmiş durumda. İç Anadolu Bölgesi’nde yer almasına rağmen göletleri, parkları, Porsuk Çayı ve hatta yapay plajı sayesinde adeta bir sahil kasabasını andırıyor. Kenti ortadan ikiye bölen Porsuk Çayı sebebiyle, Eskişehir’i “Türkiye’nin Venedik’i” unvanıyla ananlar bile var. Tıpkı Venedik’te olduğu gibi, Eskişehir’de de nehir üzerinde gondolla gezmenin keyfi çıkarılabiliyor.

Eskişehir’i bu kadar modern ve hareketli kılan temel unsurlardan biri, yıllardır en gözde üniversite şehirlerinden biri olması. Ancak kentin zenginlikleri bununla sınırlı değil elbette. Eskişehir’de yüzünüzü nereye dönseniz ilgi çekici bir müzeyle, tarihi bir yapıyla, yağlı boya tabloları andıran evlerle, yemyeşil parklarla, asırlık çarşılarla ve her beklentiye uygun işletmelerle karşılaşabiliyorsunuz. Hal böyle olunca, Eskişehir gezilecek yerler listesi de uzayıp gidiyor. Bu yazıda sizin için Eskişehir’de mutlaka görmeniz gerektiğini düşündüğümüz 51 farklı durağı listeledik. Dilerseniz, hiç vakit kaybetmeden Eskişehir gezilecek yerler rehberimize göz atmaya başlayalım.

1. Odunpazarı Kentsel Sit Alanı (Tarihi Odunpazarı Evleri) - Odunpazarı

OdunpazarıGezilecek Yerler

Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinin ilçeyle aynı ismi taşıyan tarihi semti, şehrin güneyinde kalan tepelerin üzerine kurulmuş. Geleneksel Anadolu Türk Mimarisi’nin birbirinden etkileyici örneklerine ev sahipliği yapan bu semt, nostaljik atmosferi ve

Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinin merkezini oluşturan Odunpazarı Kentsel Sit Alanı, nostaljik atmosferi ve birbirinden değerli tarihi yapılarıyla kentin turistik açıdan en çok ilgi gören noktalarının başında geliyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alan bu bölgedeki yaklaşık üç yüz ev, üç cami, iki kervansaray, on beş çeşme, bir han ve bir külliye; aslına uygun şekilde restore edildikten sonra yeniden kent dokusuna kazandırılmış. Dar sokaklarda karşılıklı şekilde sıralanan Tarihi Odunpazarı Evleri, kahverengi çerçevelerle çevrelenen beyaz duvarları ve iki katlı tasarımlarıyla yağlı boya tabloları andırıyor. Odunpazarı Kentsel Sit Alanı sınırları içinde keşfedebileceğiniz birçok farklı durak var. Gelin, bu durakları da daha yakından tanıyalım.

2. Kurşunlu Camii ve Külliyesi - Odunpazarı

OdunpazarıKutsal ve Dini Yerler

Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde, Tarihi Odunpazarı Evleri’nin çok yakınında bulunan Kurşunlu Camii ve Külliyesi; semtin kendine has tarihi dokusunun en önemli ögelerinden biri. yüzyıl Osmanlı Dönemi’ne ait olan bu görkemli

Odunpazarı’nın en görkemli ve zengin yapılarından biri olan Kurşunlu Külliyesi’nin inşası yılları arasında tamamlanmış. Osmanlı vezirlerinden Çoban Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilen ve mimarının Acem Ali olduğu tahmin edilen külliyenin içinde cami, medrese, zaviye, şadırvan, sıbyan mektebi, harem, talimhane, imaret, Mevlevi şeyhlerinin türbesi ve iki farklı kervansaray gibi bölümler yer alıyor. Sıbyan mektebi yılında kütüphaneye dönüştürülmüş. Medrese bölümü ise yılından beri Lületaşı Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor. Hem Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi’ni hem de Sıcak Cam Üfleme Atölyesi ve Cam Sanatları Merkezi’ni içinde barındıran kervansaray; Uluslararası Odunpazarı Cam Festivali’ne de sahne oluyor. Kısacası, Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Eskişehir’in kültür, sanat ve turizm alanlarında en önemli duraklarından biri.

3. Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi - Odunpazarı

OdunpazarıMüzeler

Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinin Tarihi Odunpazarı Bölgesi’nde yer alan en görkemli ve etkileyici yapılarından biri, Kurşunlu Camii ve Kurşunlu Külliyesi. Kurşunlu Külliyesi günümüzde birbirinden değerli müzelere ve kültür sanat alanlarına da

Kurşunlu Külliyesi’nin geçmişte nikah salonu olarak kullanılan bölümünün müzeye dönüştürülmesi sonucunda kente kazandırılan Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi, fotoğraf sanatçımız Osman Yaşar Tanaçan’ın fotoğraf, fotoğraf makineleri, ekipmanlar ve belgelerden oluşan zengin koleksiyonunu Odunpazarı Belediyesi’ne bağışlaması sayesinde açılmış. Koleksiyonda farklı fotoğraf makinesi yer alıyor. Toplamda dört salona ayrılan müzenin birinci salonunda arşiv, kütüphane ve atölye mevcut. Fotoğraf makineleri ikinci ve üçüncü salonlarda kronolojik şekilde sergileniyor. Dördüncü salon ise interaktif şekilde dekore edilerek hatıra fotoğrafı çektirmek isteyen ziyaretçilere ayrılmış. Fotoğrafçılığa ilgi duyuyorsanız Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi’ne de mutlaka uğramalısınız.

4. Lületaşı Müzesi - Odunpazarı

OdunpazarıMüzeler

Lületaşı, dünyada yalnızca Eskişehir’de çıkarılabilen ve dolayısıyla zaman içinde kentin en önemli simgelerinden birine dönüşmüş olan bir maden. Eskişehir Taşı ya da Deniz Köpüğü isimleriyle de anılan bu değerli maden,

Dünyada yalnızca Eskişehir sınırları içinde çıkarılabilen bir maden olan lületaşı, uzun yıllardan beri kentin en önemli simgelerinden birine dönüşmüş durumda. Bu sayede kentin birçok farklı noktasından lületaşından imal edilmiş takılar veya hediyelik eşyalar da satın alınabiliyor. Dünyanın ilk ve tek lületaşı müzesi de Kurşunlu Külliyesi’nin içinde. yılından beri ziyaretçilerini ağırlayan müzede uluslarası lületaşı festivallerinde, yarışmalarda ve sergilerde yer alan yaklaşık dört yüz farklı eser sergileniyor. Altmış farklı sanatçının imzasını taşıyan bu değerli eserleri, haftanın her günü ile saatleri arasında ücretsiz şekilde incelemek mümkün.

5. Ahşap Eserler Müzesi - Odunpazarı

OdunpazarıMüzeler

Eskişehir’in ünlü müze ve sanat galerilerinden biri olan Ahşap Eserler Müzesi, Odunpazarı’ndaki tarihi Kurşunlu Cami ve Külliyesi’nin sınırlar içinde yer alıyor. Külliyenin batı tarafında kalan müze; yine burada yer alan

Kurşunlu Külliyesi’nin içinde ziyaret edebileceğiniz bir diğer durak da Ahşap Eserler Müzesi. Külliyenin batı tarafında kalan müzenin temelleri, yılında dünyada üçüncü, ülkemizde de ilk kez düzenlenen Ahşap İşleri Festivali’nde atılmış. Eskişehir’de düzenlenen bu festival bittikten sonra, katılan eserler toplanılarak bir koleksiyon oluşturulmuş. Odunpazarı Belediyesi de bu eserleri bir müze çatısı altında sergilemeye başlamış. yılında külliyenin içine, yani şu anki yerine taşınan Ahşap Eserler Müzesi’nde toplamda farklı eser bulunuyor. Festival her yıl yapılmaya devam ettiği için, koleksiyon da giderek zenginleşiyor. Ahşap Eserler Müzesi, haftanın pazartesi haricindeki tüm günlerinde mesai saatleri arasında ziyarete açık.

6. Atlıhan El Sanatları Çarşısı - Odunpazarı

OdunpazarıÇarşı ve Pazarlar

Eskişehir’in Odunpazarı ilçesindeki Kentsel Sit Alanı’nın sınırları içinde yer alan Atlıhan El Sanatları Çarşısı, kentin turistik ve tarihi açıdan en çok ilgi gören duraklarından biri. ’li yıllardan beri varlığını koruyan

Takattin Bey tarafından ’li yıllarda civar köylerden ve kasabalardan Odunpazarı’na gelen tüccarların ve köylülerin konaklayabilmesi amacıyla inşa ettirilen Atlıhan El Sanatları Çarşısı, günümüzde 25 farklı atölyeye ev sahipliği yapıyor. Geçmişte ziyaretçilerin dinlenebildiği ve atlarının bakımını yapabildiği bu tarihi han, yüzyılın ikinci yarısında işlevini yitirmiş ve kaderine terk edilerek zamanla harabeye dönüşmüş. Ancak Odunpazarı Belediyesi’nce yılında başlatılan Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi sayesinde aslına uygun şekilde yeniden inşa edilmiş. metrekarelik yüzölçümüne sahip olan Atlıhan El Sanatları Çarşısı’nda geleneksel el sanatları ürünlerinin üretimi, teşhiri ve satışı gerçekleştiriliyor. Asırlar önce içinde bir çay ocağının da bulunmasının etkisiyle dönemin sosyal ve politik açıdan en önemli merkezlerinden biri olan Atlıhan, günümüzde de alışverişin nabzını tutuyor.

7. Odunpazarı Modern Müze - Odunpazarı

OdunpazarıMüzeler

Avrupa Müze Forumu tarafından verilen Avrupa’da Yılın Müzesi Ödülleri’nde “Özel Takdir Ödülü” almaya hak kazanan Odunpazarı Modern Müze, Eskişehir’in Odunpazarı ilçesindeki tarihi Odunpazarı evlerinin arasında yer alıyor. Koleksiyoner ve

ARTnews tarafından son yüzyılın en iyi 25 müze binasından biri olarak seçilen ve Avrupa Müze Forumu tarafından Avrupa’da Yılın Müzesi Ödülleri’nin Özel Takdir Ödülü’ne layık görülen Odunpazarı Modern Müze, yılında kurulmuş. İş insanı ve koleksiyoner Erol Tabanca tarafından kurulan müzenin yenilikçi binası, Japon mimar Kengo Kuma’nın imzasını taşıyor. Hem daimi hem de geçici modern sanat sergilerine ev sahipliği yapan müze; heykel, resim, enstalasyon ve yeni medya branşlarına odaklanmış durumda. Güncel sergi ve ziyaret saati bilgilerine kurumun internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.

8. Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykel Müzesi - Odunpazarı

OdunpazarıMüzeler

Dünyanın birçok farklı şehrinde bulunan Madam Tussauds Müzesi’nin ülkemizdeki ilk örneği olma unvanına sahip olan Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykel Müzesi, Eskişehir’in Odunpazarı ilçesi sınırları içinde yer alıyor. Eskişehir Büyükşehir Belediye

Dünyada ilk kez yılında Londra’da kurulan Madam Tussauds Müzesi o kadar çok ilgi gördü ki, ilerleyen süreçte birçok farklı ülkede yeni balmumu heykel müzeleri de açıldı. Ülkemizdeki ilk balmumu heykel müzesi de Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in yıllar süren emeğinin bir ürünü olan Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykel Müzesi. Büyükerşen’in imzasını taşıyan farklı heykele ev sahipliği yapan müzenin teşhiri; Atatürk, Kurtuluş Savaşı, Cumhuriyet tarihi, basın yayın, tiyatro, bilim, tarihi karakterler, demokrasi, havacılık ve demiryolu, spor ve sanayi gibi birçok farklı tema altında gerçekleştiriliyor. Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan müze, haftanın her günü saatleri arasında ziyarete açık. Müzenin tüm gelirleri kız çocuklarının ve engelli çocukların eğitimi için harcanıyor.

9. Canlı Tarih Sahnesi - Odunpazarı

OdunpazarıMüzeler

Eskişehir’in birbirinden ilgi çekici ve kapsamlı çok sayıda müzesi var. Söz konusu müzeler hem kent sakinlerinden hem de yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor. Kentin ev sahipliği yaptığı en

İlk olarak Florida’da kurulan Liberty Theatre’ın ülkemizdeki ilk örneği olan Canlı Tarih Sahnesi, interaktif bir müze. Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykel Müzesi’nin üst katında yer alan bu müzede, Atatürk’ün ve İsmet İnönü’nün kendi konuşmalarıyla seslendirilen robotik heykelleri yer alıyor. Atatürk’ün robotik heykeli Yıl Nutku’nu ve TBMM açılış konuşmasını, İsmet İnönü’nün heykeli ise Atatürk’ün ölüm yıl dönümünde yaptığı konuşmayı seslendiriyor. Kurtuluş Savaşı konulu film gösterimlerine de ev sahipliği yapan Canlı Tarih Sahnesi, yılından beri açık. Alışılmışın dışında ve oldukça ilgi çekici bir müzeyi gezmek isterseniz buraya da mutlaka uğramalısınız.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi - Odunpazarı

OdunpazarıMüzeler

yılında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Üniversitesi ve Cam Dostları Grubu iş birliğiyle kurulan Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinin merkezinde yer alıyor. Ülkemizin ilk çağdaş cam sanatları müzesi

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykel Müzesi’nin hemen üstünde yer alan Çağdaş Cam Sanatları Müzesi de kendi alanında ülkemizde bir ilk olma özelliğine sahip. Ulusal ve uluslararası sanatçıların imzasını taşıyan farklı eseri içinde barındıran müze, camın zarafetinin sanatla buluşması sonucunda ortaya ne kadar göz alıcı sonuçlar çıkabildiğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Sıcak cam üflemeden soğuk şekillendirmeye kadar birçok farklı teknikle elde edilmiş olan eserler, gerçekten çok zarif bir görünüme sahip. Haftanın pazartesi haricindeki tüm günlerinde ile saatleri arasında ziyarete açık olan Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’nin geçici sergi salonunda ise farklı sanat dallarına ait sergiler düzenlenebiliyor.

Kent Belleği Müzesi - Odunpazarı

OdunpazarıMüzeler

Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinin Şarkiye Mahallesi sınırları içinde 18 Ekim tarihinde ziyaretçilerine kapılarını açan Kent Belleği Müzesi, Eskişehir tarihine ilgi duyan herkesin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir destinasyon. Bünyesinde yaklaşık

yılında ziyaretçilerine kapılarını açan Kent Belleği Müzesi, Eskişehir’in tarihine ilişkin detaylı bilgiler öğrenmek için ziyaret edebileceğiniz en ideal duraklardan biri. Bünyesinde yaklaşık yazılı ve görsel belgeyi barındıran müze, dokuz farklı temayı benimsemiş. Bunlar; tarih, etnik kültür, kültür mirası, ekonomi, kültür ve sanat, eğitim, benim Eskişehir’im, spor ve genetik miras şeklinde sıralanıyor. Müzenin sözlü tarih arşivi de farklı röportaja ev sahipliği yapıyor. Söz konusu röportajları büyük salonlarda yer alan dokunmatik ekranlar aracılığıyla incelemek mümkün. Geçici sergilere ve panellere de sahne olan Kent Belleği Müzesi, hafta içi , hafta sonu da saatleri arasında gezilebiliyor.

Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi - Odunpazarı

OdunpazarıMüzeler

Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinin Dede Mahallesi’nin sınırları içinde bulunan ve Odunpazarı’nın sembolikleşmiş tarihi evlerinden birinin içinde yer alan Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi, yılından beri ziyaretçilerini ağırlıyor.Müze binasının asıl ismi

Yine kendi alanında ülkemizde bir ilki temsil eden Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi, Şamlıoğlu Konağı’nın Odunpazarı Belediyesi tarafından restore edilmesi sonucunda kente kazandırılmış. Çok sayıda daktilonun sergilendiği müzenin koleksiyonu; gazeteci Tayfun Talipoğlu’nun, yerel basın çalışanlarının ve Odunpazarı Belediyesi’nin bağışlarıyla oluşturulmuş. yılında hizmete açılan müzede Bülent Ecevit’in daktilosu ve balmumu heykeli de yer alıyor.

Arasta Çarşısı - Odunpazarı

OdunpazarıÇarşı ve Pazarlar

Eskişehir’in en dikkat çekici ve nostaljik çarşılarından biri olan Arasta Çarşısı’nda ağırlıklı olarak seramik, cam ve çini ürünlerin satışı yapılıyor. Bu çarşı, Odunpazarı Belediyesi’nin Odunpazarı Kentsel Sit Alanı’nın içinde yer

Odunpazarı Kentsel Sit Alanı’nın bir parçası olan Arasta Çarşısı, Odunpazarı Belediyesi tarafından yeniden inşa edildikten sonra yılında yeniden ziyaretçilerini ağırlamaya başlamış. Eskişehir’in cam konusunda bir marka haline gelmesinde önemli bir misyon üstlenen çarşıda ağırlıklı olarak cam, çini ve seramik ürünlerin satışı yapılıyor. Çarşıda bulunan dükkanlar da genellikle bu branşlar üzerine eğitim almış sertifikalı sanatçılar tarafından işletiliyor. Arasta Çarşısı dönem dönem kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapmak üzere, açık hava salonu olarak da kullanılabiliyor.

Alaeddin Camii - Odunpazarı

OdunpazarıKutsal ve Dini Yerler

Eskişehir’in en köklü ve eski camilerinden biri, hiç şüphesiz ki Odunpazarı ilçesi sınırları içinde yer alan Alaeddin Camii. Anadolu Selçuklu Devleti döneminde, yani yılında inşa edilen bu tarihi ibadethane,

Kendi ismini taşıyan parkın içinde yer alan Alaeddin Camii, kentin en eski camilerinden biri. yılında, yani Anadolu Selçuklu Devleti döneminde inşa edilmiş. III. Gıyaseddin Keyhüsrev’in emriyle inşa edildiği bilinen yapı, tarih boyunca çok sayıda restorasyondan geçirildiği için artık Selçuklu mimarisi özelliklerini kaybetmiş durumda. Ancak yılı aşkın köklü geçmişi sebebiyle kent belleğinin önemli parçalarından birini oluşturmaya devam ediyor. yılları arasında müze olarak kullanılmış olan Alaeddin Camii, yılında yeniden ibadete açılmış.

Cumhuriyet Tarihi Müzesi - Odunpazarı

OdunpazarıMüzeler

I. Ulusal Mimarlık Dönemi’nin en etkileyici örneklerinden biri olan ve Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde yer alan Cumhuriyet Tarihi Müzesi, ziyaretçilerini yılında Turan Numune Mektebi olarak inşa edilmiş tarihi bir yapının

yılında Turan Numune Mektebi olarak kurulmuş olan ve tarih boyunca hapishane, ilkokul ve askerlik şubesi gibi birçok amaçla kullanılan tarihi yapı, günümüzde Cumhuriyet Tarihi Müzesi’ne dönüştürülmüş durumda. Anadolu Üniversitesi’ne tahsis edildikten sonra yılında ziyaretçilerine kapılarını açan müzenin zemin katında Türk Tarihi Bölümü, Eskişehirli Şehitler Anı Odası, Atatürk’ün Eskişehirlilere yaptığı konuşmanın tam metni; I. Dünya Savaşı, Çanakkale Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’na ilişkin önemli belgeler ve bilgiler sergileniyor. Üst katta ise Atatürk’ün kişisel eşyalarının sergilendiği bir oda mevcut. Hem Eskişehir tarihine hem de Cumhuriyet’in kuruluşuna ilişkin döneme dair bilgiler bu katta da yer alıyor. Balkon kısmı ise 15 Temmuz ’da yaşanan darbe girişimine ayrılmış. Cumhuriyet Tarihi Müzesi’ni haftanın pazartesi haricindeki tüm günlerinde saatleri arasında ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

Eğitim Karikatürleri Müzesi - Odunpazarı

OdunpazarıMüzeler

Ülkemizde bir ilk olma özelliğini taşıyan Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin yan kuruluşu olan Eğitim Karikatürleri Müzesi, Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinin merkezinde yer alıyor. ’lü yılların başlarında inşa edilmiş tipik

’lü yılların başlarında inşa edilmiş bir Odunpazarı evinin restore edilmesi sonucunda kente kazandırılan Eğitim Karikatürleri Müzesi, kendi alanında ülkemizde bir ilk olma özelliğine sahip. Daimi ve geçici sergilere ev sahipliği yapan müzenin oldukça ilgi çekici ve kapsamlı bir karikatür arşivi bulunuyor. Kurumun sergi odaları Portreler Odası, Türk Karikatür Ustaları Odası ve Eskişehirli Karikatürcüler Odası gibi farklı temalar için ayrılmış. Eğitim Karikatürleri Müzesi bayram tatilleri ve pazartesi günleri haricindeki tüm günlerde ile saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Kurtuluş Müzesi - Odunpazarı

OdunpazarıMüzeler

Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde yer alan ve Kurtuluş Savaşı’na adanmış olan Kurtuluş Müzesi, 29 Ekim yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan müzenin binasının gerçek ismi Mestanoğlu

İsmet İnönü’nün I. İnönü Savaşı sırasında konakladığı Mestanoğlu Halil Konağı’nın restore edilmesi sonucunda yılında açılan Kurtuluş Müzesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulmuş. Kurtuluş Savaşı, Lozan Konferansı ve Cumhuriyet’in kuruluşu gibi birbirinden önemli anları konu alan müze, çocuklar için özel olarak tasarlanmış alanları da içinde barındırıyor. Müzenin içinde Strateji Odası, Karikatürler Odası ve Çizgi Filmlerle Kurtuluş Savaşı gibi birçok farklı oda mevcut. Pazartesi haricindeki tüm günlerde açık olan müzeyi hafta içi ile , hafta sonları ise ile saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Kırk Ambar Çarşısı - Odunpazarı

OdunpazarıÇarşı ve Pazarlar

Eskişehir’in tarihi dokusunu ve kendine has atmosferini hissetmek için gidebileceğiniz en ideal yerlerden biri, elbette Tarihi Odunpazarı Evleri’ne de ev sahipliği yapan kentsel sit alanı. Yolunuz bu bölgeye düşerse Kırk

Tarihi Odunpazarı’nın görece yeni mekanlarından biri olan Kırk Ambar Çarşısı’nın en önemli özelliği, içindeki dükkan ve atölyelerin kadın girişimciler tarafından işletiliyor olması. Başta lületaşı ve cam olmak üzere geleneksel el sanatları ürünlerinin satışının yapıldığı bu dükkanlar, son derece otantik ve keyifli bir atmosfere sahip. Kırk Ambar Çarşısı’nın içinde yöresel lezzetler üzerine uzmanlaşmış bir restoran da yer alıyor. Küçük ama çok şirin bir çarşı olan Kırk Ambar, yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görüyor.

ETİ Arkeoloji Müzesi - Odunpazarı

OdunpazarıMüzeler

Ülkemizde özel sektör tarafından hayata geçirilen ilk müze olma unvanına sahip olan ETİ Arkeoloji Müzesi, Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde yer alıyor. yılında inşa sürecinin tamamlanmasının ardından hizmete açılan yeni müze

yılında ziyaretçilerine kapılarını açan ETİ Arkeoloji Müzesi, Türkiye’de özel sektör tarafından hayata geçirilen ilk müze. Dorylaion, Pessinus, Keçiçayırı, Han Yeraltı Şehri, Demircihöyük, Küllüoba, Karacahisar ve Çavlum Köyü Eski Hitit Nekropolü gibi arkeolojik alanlarda yapılan bilimsel kazılardan elde edilen eserlerin sergilendiği müze; Neolitik Çağ’dan Osmanlı dönemine kadar uzanan bir süreci kronolojik şekilde sergiliyor. Haftanın her günü ile saatleri arasında ziyaret edilebilen ETİ Arkeoloji Müzesi, yaklaşık 22 bin farklı kültür varlığına ev sahipliği yapıyor.

Taşbaşı - Odunpazarı

OdunpazarıÇarşı ve Pazarlar

Eskişehir’in Odunpazarı ilçesi sınırları içinde yer alan Taşbaşı, ağırlıklı olarak küçük esnafı buluşturan birkaç sokağın genel ismi. Söz konusu sokaklar tarihi Pirinç İş Hanı’ndan başlayıp Sıcaksular’a kadar uzanıfunduszeue.infoe has

Taşbaşı, tarihi Pirinç İş Hanı’ndan başlayıp Sıcaksular’a kadar uzanan birkaç sokağın genel ismi. Kendine has bir atmosfere sahip olan bu bölge ağırlıklı olarak aktar, bakliyatçı, kuyumcu ve ayakkabıcı dükkanlarına ev sahipliği yapıyor. Küçük esnafı buluşturan Taşbaşı’yla özdeşleşmiş olan bir diğer öge de manifaturacılar. Eğer Eskişehir’in küçük, geleneksel ve oldukça köklü bir alışveriş noktasını ziyaret etmek istiyorsanız Odunpazarı turunuza Taşbaşı’na da dahil edebilirsiniz.

Şelale Park - Odunpazarı

Çankaya MahallesiTema Parklar

Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinin Çankaya Mahallesi sınırları içinde yer alan Şelale Park, hem kentin en güzel manzaralarına tanık olabileceğiniz hem de doğa içinde çok keyifli vakit geçirebileceğiniz bir alan. Yüzölçümü

Eskişehir’in en keyifli rekreasyon alanlarından biri olan Şelale Park, yılından beri halkın hizmetine açık. 38 bin metrekarelik bir alanı kaplayan parkın içinde yapay bir şelale, Don Kişot ve Sanço Panço heykelleri, mini bir amfi tiyatro, çocuk oyun alanları, restoran, çay bahçesi, kafeterya ve yürüyüş yolları yer alıyor. Piknik yapmak için de ideal bir destinasyon seçeneği olan Şelale Park’a girişler ücretsiz.

Kanlıkavak Parkı - Odunpazarı

OdunpazarıParklar

Eskişehir’de yemyeşil bir atmosferin içinde vakit geçirmek ve doğayla baş başa kalmak amacıyla ziyaret edebileceğiniz birçok farklı destinasyon seçeneği mevcut. Bunlardan biri de Odunpazarı ilçesi sınırları içindeki Kırmızıtoprak Mahallesi’nde yer

10 bin metrekarelik bir alanı kaplayan Kanlıkavak Parkı, gezerken biraz soluklanıp yemyeşil bir atmosferde vakit geçirmek için gönül rahatlığıyla ziyaret edebileceğiniz bir durak. Fitness alanı, çocuk parkı, yürüyüş yolları ve dinlenme alanları gibi birçok bölüme ev sahipliği yapan bu alan, Eskişehir’in kent içindeki en güzel ve keyifli parklarından biri olarak görülüyor.

Şehr-i Aşk Adası - Odunpazarı

Gökmeydan MahallesiGezilecek Yerler

Eskişehir’in bir aşk ve sevgi kenti olduğunu simgelemek adına yılında açılışı yapılan Şehr-i Aşk Adası, Porsuk Çayı’nın üzerine kurulmuş olan yapay bir ada. yılında bu adanın açılışının yapılmasından

Eskişehir sınırları içinde aşka adanmış yapay bir adanın bulunduğunu biliyor muydunuz? Şehr-i Aşk Adası olarak adlandırılan bu ada, yılında Porsuk Çayı’nın üzerine kurulmuş. Bir köprüyle ulaşım sağlanan bu yemyeşil alan, romantik bir gezinti yapmak için harika bir destinasyon. Adanın içinde küçük bir akarsu ve park da yer alıyor. Evlilik teklifi ya da nikah tazeleme gibi önemli etkinlikler de burada yapılabiliyor.

Şehr-i Derya Parkı - Odunpazarı

OdunpazarıTema Parklar

Eskişehir’in Odunpazarı ilçesi sınırları içinde yer alan Şehr-i Derya Parkı, kenti en keyifli yeşil alanlarından biri. Kanlıpınar Göleti’nin yanında kalan park, ile yılları arasında yapılan çalışmalar kapsamında tamamen

Kanlıpınar Göleti’nin yanında bulunan ve yılları arasında kapsamlı bir düzenleme çalışmasından geçirilen Şehr-i Derya Parkı’nın kapıları, göl kenarında vakit geçirerek doğanın keyfini çıkarmak isteyen herkese açık. bin metrekarelik bir alanı kaplayan parkta gölet, küçük kanallar, çocuk oyun alanları, yürüyüş parkurları, piknik alanları, kamelyalar, yapay bir şelale ve mangal bacaları yer alıyor. Yürüyüş yollarının Devlet Demiryolları’ndan alınan eski travestler kullanılarak inşa edilmiş olması da oldukça hoş bir detay. Üstelik, gezinti tekneleriyle Kanlıpınar Gölü’nde küçük bir tur atmak da mümkün.

Regülatör Piknik Alanı - Odunpazarı

OdunpazarıGezilecek Yerler

Eskişehir-Kütahya kara yolunun beşinci kilometresi üzerinde bulunan ve Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinin merkezinde yer alan Regülatör Piknik Alanı, kentin en popüler mesire yerlerinden biri. Orhangazi Mahallesi sınırları içinde kalan bu yemyeşil

Orhangazi Mahallesi’nde bulunan Regülatör Piknik Alanı, Odunpazarı Belediyesi tarafından yılında son derece keyifli ve konforlu bir mesire yerine dönüştürülmüş. Parkın içinde piknik alanlarının yanı sıra çocuklara özel piknik üniteleri, oturma ve dinlenme alanları ile oyun bahçeleri de yeralıyor. Özellikle hafta sonları oldukça kalabalık olan park, güzel havaların tadını çıkarmak için ideal bir destinasyon.

Odunpazarı Botanik Parkı - Odunpazarı

OdunpazarıTema Parklar

Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinin Orhangazi Mahallesi’nin sınırları içinde yer alan Regülatör Piknik Alanı, yılından beri hem kent sakinlerinin hem de yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelmiş durumda. Çünkü

Regülatör Piknik Alanı’nın içine yılında kurulan Odunpazarı Botanik Parkı, 43 bin metrekarelik bir alana yayılıyor ve oldukça zengin bir biyoçeşitliliğe ev sahipliği yapıyor. Porsuk Çayı’nın çevrelediği parkta ’dan fazla bitki türü var. Toplam bitki ve ağaç sayısı ise 70 bini aşıyor. Rengarenk çiçeklerle ve görkemli ağaçlarla donatılmış olan bu yemyeşil alan, biraz zihninizi dinlendirmek ve doğanın içinde vakit geçirmenin keyfini çıkarmak için harika bir seçenek. Parkın içinde topiory bahçesi, Türk bahçesi, Japon bahçesi, sarmaşık tüneli ve yer örtücü bitkiler bahçesi gibi özel bahçeler de yer alıyor.

ESOGÜ Zooloji Müzesi - Odunpazarı

OdunpazarıMüzeler

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nin Odunpazarı ilçesi sınırlarında bulunan Meşelik Yerleşkesi’nin F4 Blok’unda yer alan ESOGÜ Zooloji Müzesi, kentin en dikkat çekici müzelerinden biri. Haftanın pazartesi haricindeki tüm günlerinde saatleri arasında

Osmangazi Üniversitesi Meşelik Yerleşkesi’nin F4 Blok’unun içinde bulunan ESOGÜ Zooloji Müzesi, haftanın pazartesi haricindeki tüm günlerinde ile saatleri arasında ücretsiz şekilde gezebileceğiniz bir müze. Eskişehir ve çevresindeki biyoçeşitliliğin tanıtılabilmesi ve gelecek kuşaklara aktarılabilmesi amacıyla çalışan kurum; farklı örneğe ev sahipliği yapıyor. Söz konusu örneklerin içinde memeli hayvanlardan balıklara, böceklerden kuşlara, sürüngenlerden kabuklu canlılara kadar birçok farklı hayvan türü var. Her bir örneğin yanında ait olduğu hayvana dair detaylı bilgiler de yer alıyor.

Anadolu Üniversitesi Çağdaş Sanatlar Müzesi - Tepebaşı

TepebaşıMüzeler

Eskişehir’in en ilgi çekici müzelerinden biri olan Anadolu Üniversitesi Çağdaş Sanatlar Müzesi, üniversitenin Yunus Emre Kampüsü’nün merkezinde yer alıyor. I. Ulusal Mimarlık Dönemi’nin etkileyici örneklerinden biri olan müze binası,

Odunpazarı turumuzu tamamladığımıza göre, artık Eskişehir’in bir diğer popüler ilçesi olan Tepebaşı’na doğru ilerleyebiliriz. Anadolu Üniversitesi’nin ana kampüsü olan Yunus Emre Kampüsü bu ilçenin sınırları içinde yer aldığından, Tepebaşı, öğrencilerin yoğun şekilde ikamet ettiği ve vakit geçirdiği bir yer. Yunus Emre Kampüsü’nün içinde gezebileceğiniz en ilgi çekici duraklardan biri de Anadolu Üniversitesi Çağdaş Sanatlar Müzesi. Müze binası geçmişte Askeri Kışla ve Talimgah Binası olarak kullanıldıktan sonra yılında orijinaline uygun şekilde restore edilmiş. Günümüzde üç farklı sergi salonuna, Palet Sanat Galerisi’ne ve toplamda esere ev sahipliği yapıyor. Hem yerli hem de yabancı sanatçıların eserlerini bünyesinde toplayan müze, haftanın pazartesi haricindeki günlerinde saatleri arasında ücretsiz şekilde gezilebiliyor.

Vecihi Hürkuş Havacılık Müzesi ve Teknoloji Parkı - Tepebaşı

TepebaşıMüzeler

Eskişehir’in Tepebaşı ilçesinin Yenibağlar Mahallesi sınırları içinde yer alan Vecihi Hürkuş Havacılık Müzesi ve Teknoloji Parkı, Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü’nün karşısında konumlanıyor. yılında açık teşhir şeklinde ziyarete açılan

Yunus Emre Kampüsü’nün karşısında yer alan ve yılında I. Hava İkmal Bakım Komutanlığı tarafından Eskişehir Hava Müzesi ismiyle kurulan Vecihi Hürkuş Havacılık Müzesi ve Teknoloji Parkı’nın ismi yılında halk oylamasıyla değiştirilmiş. Günümüzde Anadolu Üniversitesi’nin bünyesinde yer alan kurum, birçok farklı model ve tipte savaş uçaklarına ve sivil uçaklara ev sahipliği yapıyor. Müzenin kapalı mekanlarında da rozetlerden pilot kıyafetlerine, uçak motorlarından maket uçaklara kadar birçok farklı obje sergileniyor. Uçak teknolojisine ilgi duyuyorsanız pazartesi ve salı haricinde kalan günlerde Vecihi Hürkuş Havacılık Müzesi ve Teknoloji Parkı’nı ziyaret edebilirsiniz. saatleri arasında açık olan müzeye girişler ücretsiz.

Haller Gençlik Merkezi - Tepebaşı

TepebaşıGezilecek Yerler

Eskişehir’in Tepebaşı ilçesinin merkezinde, üniversite gençliğinin de çok yoğun bir şekilde ikamet ettiği bölgede yer alan Haller Gençlik Merkezi, Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü’nün ana giriş kapısına yaklaşık on dakikalık

Bir ucu Yunus Emre Kampüsü’nün ana giriş kapısından başlayan ve Doktorlar Caddesi’nin olduğu yöne doğru uzanan caddenin gerçek ismi Yılmaz Büyükerşen Bulvarı. Ancak kent sakinleri genellikle bu caddeyi Üniversite Caddesi olarak adlandırıyor. Üniversite Caddesi’nin bir diğer ucunda da Haller Gençlik Merkezi yer alıyor. Eskişehir’in tarihi Yaş Sebze ve Meyve Hali’nin restore edilmesi sonucunda açılan Haller Gençlik Merkezi, oldukça otantik ve keyifli bir atmosfere sahip. İçinde hediyelik eşya dükkanları, büfeler, restoranlar ve kafeteryalar yer alıyor. Ayrıca, Eskişehir Şehir Tiyatrosu’nun Tepebaşı Sahnesi ve bir sergi salonu da yapının içinde. Haller Gençlik Merkezi Espark’a ve kentin en ünlü barlarından biri olan Shakespeare (SPR) Pub’a çok yakın. Bu nedenle Eskişehir turunuz sırasında uğramadan geçmemenizi tavsiye ederim.

Eskişehir Barlar Sokağı - Tepebaşı

TepebaşıGezilecek Yerler

Eskişehir’in bir üniversite kenti olması, şehrin eğlence hayatı açısından da oldukça canlı bir atmosfere sahip olmasını sağlıyor. Özellikle Tepebaşı ilçesinde bulunan bazı bölgeler, Anadolu Üniversitesi’nin ana yerleşkesi olan Yunus Emre

Haller Gençlik Merkezi’nin ardındaki İbis Otel’in karşısından başlayan Barlar Sokağı, gerçek ismiyle Vural Sokak, kentin gece hayatının en yoğun yaşandığı duraklardan biri. Sokak boyunca peş peşe sıralanan bar, pub ve meyhaneler farklı konseptleri ve tarzlarıyla her beklentiye yanıt vermeyi başarıyor. Ancak Barlar Sokağı’nın özellikle son birkaç yılda eski canlılığını biraz da olsa yitirdiğini söylemek mümkün. ’lu yılların sonlarından itibaren Espark’ın arkasında kalan bölgeye peş peşe yeni mekanlar açılması, Barlar Sokağı’nın gördüğü ilgiyi de biraz etkilemiş durumda. Elbette bu duruma sokağa farklı türden yeni işletmeler açılmış olmasının da etkisi olabilir. Ancak yine de Eskişehir’in en ünlü ve köklü barlarının bir bölümü hâlen bu sokağın içinde yer alıyor. Barlar Sokağı özellikle cuma ve cumartesi günleri bir hayli kalabalık bir atmosfere kavuşuyor.

Doktorlar (İsmet İnönü 1) Caddesi - Tepebaşı

TepebaşıGezilecek Yerler

Eskişehir’in en popüler ve kalabalık caddelerinden biri, Tepebaşı ilçesinin Hoşnudiye Mahallesi sınırları içinde yer alan Doktorlar Caddesi. Aslında bu caddenin resmi ismi, İsmet İnönü 1 Caddesi. Ancak bir dönem boyunca

İçinden tramvayın geçmesi ve kalabalık atmosferi sebebiyle İstiklal, Kıbrıs Şehitleri ve Tunalı Hilmi caddelerine benzetilen Doktorlar Caddesi’nin gerçek ismi, İsmet İnönü 1 Caddesi. Ancak bir dönem ağırlıklı olarak doktor kliniklerine ve ofislerine ev sahipliği yaptığı için ismi halk arasında Doktorlar olarak kalmış. Doktorlar Caddesi hem alışveriş yapmak hem de keyifli bir tur atmak için oldukça keyifli bir adres. Eskişehir’in simgelerinden birine dönüşen heykeller de caddenin her iki tarafında karşınıza çıkabiliyor. Özel günlerde ışıklandırılan caddeye Adalar’dan çok kısa bir yürüyüş sonucunda da ulaşım sağlanabiliyor.

TCDD Eskişehir Müzesi - Tepebaşı

TepebaşıMüzeler

yılında Eskişehir Şube Şefliği’ne ait malzeme ambarındaki sobalar yeniden boyanmış ve her birinin şube bürosunda sergilenmesine karar verilmiş. Bu karar, ilerleyen süreçte bir müze kurulması fikrinin de temellerinin

TCDD Eskişehir Müzesi yılında, Eskişehir Şube Şefliği’nin malzeme ambarında duran sobaların boyanarak sergilenmesi amacıyla kurulmuş. Müzenin koleksiyonuna bu sobaların yanı sıra, bir de Almanya’dan getirilen lale motifli özel sobalar da eklenmiş. Eskişehir’in ünlü tren garının hemen yanında yer alan müze, bir asırdan uzun bir geçmişi olan tarihi bir binaya kurulmuş. Müzenin bahçesinde motorlu ve elle çalışan drezinler, su tankerleri, lokomotifler, hemzemin geçit ve bariyerler ile buharlı vidanjörler yer alıyor. İç mekanda ise demiryolu istasyonu maketi, vagonlar, lokomotifler, kömür ocakları, levhalar, lambalar ve eski fotoğraflar da bulunuyor. Ayrıca, TCDD Eskişehir Müzesi Sultan Abdülhamit’in Anadolu-Bağdat Demiryolu’nun inşa emrini verdiği fermanına da ev sahipliği yapıyor. Müze, haftanın pazartesi haricindeki günlerinde ziyarete açık. Girişler ücretsiz.

Adalar - Tepebaşı

TepebaşıGezilecek Yerler

Eskişehir’in Tepebaşı ilçesindeki Şair Fuzuli Caddesi, Atatürk Caddesi ve Porsuk Çayı arasında kalan bölge, günümüzde Adalar ismiyle adlandırılıyor. Geçmişte bu bölgenin tamamı kentin ileri gelen ailelerinden birine ait olduğu için

Hem kent sakinlerinin hem de üniversite gençliğinin vakit geçirmeyi en çok tercih ettiği yerlerden biri olan Adalar; Şair Fuzuli Caddesi, Atatürk Caddesi ve Porsuk Çayı arasında kalan bölgeyi kapsıyor. Geçmişte ait olduğu ailenin soyadıyla anıldığı için Yalaman Adası olarak adlandırılan bu bölgenin adı zaman içinde Adalar olarak değişmiş. Porsuk Çayı’nın her iki yanına kurulu sahaflar, kafeteryalar, restoranlar, barlar, çay bahçeleri, mağazalar ve butik oteller; Adalar’ın 24 saat canlılığını koruyan bir yer olmasını sağlıyor. Yemyeşil bir atmosfere sahip olan bölge, birbirinden güzel manzaraları izlemek, çimlere yayılıp dinlenmek ve Porsuk Çayı’nda bot turu yapmak için harika bir destinasyon. Eskişehir’in popüler alışveriş merkezlerinden biri olan Kanatlı AVM de Adalar’ın hemen girişinde yer alıyor.

TÜRASAŞ Devrim Arabaları Müzesi - Tepebaşı

TepebaşıMüzeler

Devlet Demiryolları Fabrikaları ve Cer Dairelerinin mühendisleri ve yöneticileri, 16 Haziran tarihinde Ankara’da bir toplantıya katılmış. Bu toplantıda Ulaştırma Bakanlığı’ndan gelen ve ordunun cadde binek ihtiyacını karşılayan bir otomobil

TÜLOMSAŞ’ın yılında TCDD’nin bağlı ortaklığından çıkarılması ve TÜRASAŞ’ın kurulması sonucunda ismi TÜRASAŞ olarak değişen Devrim Arabaları Müzesi, yalnızca 4,5 ay içinde üretilen ve ülkemizin ilk otomobili olan Devrim Otomobili’ne ev sahipliği yapıyor. Müzenin çatısı altında ilk buharlı lokomotif olan Karakurt, tipi buharlı lokomotif, tipi lokomotife ait makinist kabini, ilk minyatür buharlı Mehmetçik Lokomotifi ve çok daha fazlası da sergileniyor. Haftanın pazartesi haricindeki tüm günlerinde açık olan TÜRASAŞ Devrim Arabaları Müzesi’ni hafta içi , hafta sonları ise saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı - Tepebaşı

TepebaşıTema Parklar

Eskişehir’in en ünlü parklarından biri olan Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parı, yaklaşık bin metrekarelik bir alana kurulmuş olan tematik bir park olma özelliğini taşıyor. Aynı zamanda kentin en

yılından beri hizmete açık olan Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı, Eskişehir’in en büyük parkı olma unvanına sahip. Bu devasa tematik park, yediden yetmişe her yaş grubunun ilgisini çekebilecek konseptlerle donatılmış yemyeşil bir alan. İçinde büyük bir gölet, amfi tiyatro, açık hava konser alanı, çocuk oyun alanları, Japon Bahçesi ve çok sayıda restoran yer alıyor. Masal Şatosu, Esminyatürk, Su Alt Dünyası, Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi; parkın en çok ilgi gören durakları arasında. Dilerseniz, bu durakları daha yakından tanıyalım.

Masal Şatosu - Tepebaşı

TepebaşıGezilecek Yerler

Eskişehir’in en büyük parkı olan Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı’nın içinde yer alan Masal Şatosu, görkemli ve rengarenk görümü sayesinde parkın en önemli simgelerinden birine dönüşmüş durumda. 9 Mart

Sazova’nın en görkemli yapılarından biri olan Masal Şatosu, sekizi büyük olmak üzere toplamda on altı kuleden oluşuyor. Masal anlatımı konseptine sahip olan bu rengarenk yapının her bir kulesi, ülkemizdeki önemli yapıları temsil ediyor. yılında Yılmaz Büyükerşen tarafından “Her Şey Çocuklar İçin” sloganıyla açılışı yapılan şatonun içinde Gizemli Yolculuk, Efsaneler Diyarı ve Masal Tüneli gibi masal seansları periyodik olarak düzenleniyor. Her yıl 18 Mart Dünya Masal Anlatma Günü’nde kutlamalara sahne olan Masal Şatosu, masalların büyülü dünyası içinde keyifli bir gezintiye çıkmak için harika bir seçenek.

Esminyatürk (Türk Dünyası Şaheserleri Parkı) - Tepebaşı

TepebaşıTema Parklar

Türk Dünyası Vakfı bünyesindeki Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından gerçekleştirilen bir proje kapsamında inşa ettirilen Esminyatürk, diğer ismiyle Türk Dünyası Şaheserleri Parkı, Eskişehir’in Tepebaşı ilçesindeki Sazova Bilim

Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı’nın içinde yer alan bir diğer bölüm olan Esminyatürk, Türk kültürünü yaşamış ve hâlen yaşıyor olan ülkelerdeki önemli yapıların 1/25 oranında küçültülmüş minyatürlerine ev sahipliği yapıyor. 32 farklı maketi içinde barındıran alan, haftanın pazartesi haricindeki tüm günlerinde saatleri arasında ziyarete açık. Orhun Kitabeleri’nden Mostar Köprüsü’ne kadar uzanan kronolojik bir sırayla birbirinden önemli yapıların birebir minyatür kopyalarını incelemek için Esminyatürk’ün ziyaretçisi olabilirsiniz.

Türk Dünyası Bilim Kültür ve Sanat Merkezi - Tepebaşı

TepebaşıKültür Merkezleri

Tarih boyunca Rumeli, Kırım ve Kafkasya gibi Türk coğrafyalarından göç almış bir şehir olan Eskişehir, hem tarihsel geçmişi hem de içinde barındırdığı kültürel zenginlik sebebiyle yılında Türk Dünyası Kültür

Türk Dünyası Vakfı’nın bünyesinde kurulan ve yılında Anadolu Üniversitesi’ne devredildikten sonra ziyarete açılan Türk Dünyası Bilim Kültür ve Sanat Merkezi’nin alt katında Türk Dünyası Devlet Adamları Rölyefleri, Bilgi Dünyası Salonu, Okur-Yazar Buluşma Salonu, dijital kütüphane ve Kurtuluş Savaşı Panoraması gibi bölümler mevcut. Musiki Tarihi Salonu da bu katta yer alıyor ve salonun Enstrüman Tecrübe Odası adlı bölümünde ziyaretçiler müzik aletlerini çalmayı deneme fırsatı buluyor. Merkezin üst katında ise Bilim Tarihi Müzesi yer alıyor.

Bilim Deney Merkezi - Tepebaşı

TepebaşıKültür Merkezleri

Eskişehir’in en büyük parkı olan Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı’nın içinde yer alan Bilim Deney Merkezi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin çocuklar için gerçekleştirdiği bir proje. İlköğretim çağında olan çocukları bilimle

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin çocuklar için gerçeğe dönüştürdüğü bir proje olan Bilim Deney Merkezi, öğrencilerin bilime olan ilgisini artırmak ve eğlenirken öğrenmesini sağlamak amacıyla kurulmuş. Ezberci eğitim anlayışına karşı çıkan merkez, kalıcı öğrenme sağlayabilmek amacıyla çocuklara güvenli bir ortamda deney yapabilme olanağı tanıyor. Hem ilköğretim hem de lise çağındaki çocuklara uygun uygulamalara ve etkinliklere ev sahipliği yapan kurum, genellikle okullar tarafından düzenlenen grup turlarını ağırlıyor. Ancak merkezi bireysel olarak gezmek de mümkün elbette. Bireysel katılım için dilediğiniz seansa önceden bilet almanız yeterli. Seans programına merkezin internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.

Sabancı Uzay Evi - Tepebaşı

TepebaşıKültür Merkezleri

Eskişehir’in Tepebaşı ilçesi sınırları içinde yer alan Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı’nda yediden yetmişe herkesin ilgisini çekebilecek ve hem eğlenip hem öğrenmelerini sağlayacak birçok farklı alan yer alıyor. Bunlardan

Bilim Deney Merkezi’yle eş zamanlı şekilde kurulan Sabancı Uzay Evi, 96 kişilik kapasitesiyle ülkemizin en büyük uzay evi olma unvanına sahip. yılında açılan yapı, son teknoloji eşliğinde ve tam kubbe şeklinde inşa edilmiş. Uzay evinde bulunan ve balıkgözü lenslerle tasarlanan projeksiyondan elde edilen 16 mega piksellik görüntüler, tam kubbe formundaki tavana yansıtılıyor. Bu sayede ziyaretçilere yıldızlara, galaksilere ve uzayın derinliklerine yapılan bir yolculuk hissi yaşatılması amaçlanıyor. Hem çocukların hem de yetişkinlerin keyif alabileceği etkinliklere sahne olan Sabancı Uzay Evi’nin seans programı da Bilim Deney Merkezi’nin internet sitesi üzerinden açıklanıyor.

Kentpark - Tepebaşı

TepebaşıTema Parklar

Eskişehir denize kıyısı olmayan bir şehir olabilir ama bu durum kent sakinlerinin deniz keyfi yapamayacağı anlamına gelmiyor. Çünkü kentin Tepebaşı ilçesi sınırları içinde, Gökmeydan Mahallesi ile Otogar arasında bulunan yaklaşık

Eskişehir, ülkemizde denize kıyısı olmadığı halde plajı olan ilk ve tek şehir. Çünkü Gökmeydan Mahallesi’yle Otogar’ın arasında kalan yaklaşık bin metrekarelik bir alana kurulmuş olan Kentpark, ülkemizin ilk yapay plajını da içinde barındırıyor. Açık ve kapalı yüzme havuzlarından restoran ve kafeteryalara kadar çok sayıda bölüme ev sahipliği yapan Kentpark’ta çocuklara uygun oyun grupları da var. Manej adlı bölümde hem yetişkinler hem de çocuklar ata binme tecrübesini yaşayabiliyor. Kısacası, Kentpark’ta yapılabilecek çok sayıda aktivite seçeneği var. Özellikle bahar ve yaz aylarında oldukça kalabalık bir atmosfere kavuşan Kentpark’ı siz de mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Musaözü Tabiat Parkı - Tepebaşı

TepebaşıTema Parklar

Eskişehir’in Tepebaşı ilçesinin sınırları içinde yer alan Musaözü Tabiat Parkı, hem Eskişehir’in hem de çevre illerin sakinlerinin doğayla baş başa kalmak için sık sık ziyaret ettiği bir yeryüzü cenneti.

yılında tabiat parkı statüsüne kavuşan Musaözü Tabiat Parkı, il merkezine yaklaşık 22 kilometre uzaklıkta. Musaözü Baraj Göleti de bu bölgede bulunduğu için, son derece keyifli ve yemyeşil bir atmosfere sahip. Parkın içinde hem çadırla hem de karavanla konaklamak mümkün. Ayrıca, parktaki kır evleri de kiralanabiliyor. Piknik ünitelerinden yürüyüş parkurlarına, kamp alanlarından çocuk oyun parklarına kadar hiçbir detay unutulmamış. Gölün çevresinde sportif olta balıkçılığı ve fotosafari aktiviteleri de yapılabiliyor.

İnönü Savaşları Karargâh Evi - İnönü

İnönüMüzeler

Eskişehir’in ismini İsmet İnönü’den alan ilçesi İnönü, İnönü Savaşları Karargâh Evi adlı tarihi bir yapıya ev sahipliği yapıyor. yılında müzeye dönüştürülen bu yapı, Kurtuluş Savaşı’nda Garp Cephesi Komutanı olan

İnönü Savaşları Karargâh Evi, İnönü Savaşları sırasında stratejik açıdan çok önemli bir rol üstlenmiş. Karargâh olarak bu bölgenin seçilmesi, hem iki koldan saldıran Yunan güçlerine karşı mukavemet noktası oluşturulmasını hem de Eskişehir’e kadar gelen düşman askerlerinin Ankara’ya ulaşmasının engellenmesini sağlamış. yılında müzeye dönüştürülen İnönü Savaşları Karargâh Evi’nde İnönü Savaşı’nın fotoğrafları, cepheden toplanan silah ve mühimmatlar, İnönü’nün resmi üniformalarının kopyaları ve ETİ Arkeoloji Müzesi’nden getirilen bazı etnografik eserler sergileniyor. Müzeyi gezmek isteyenlerin Kütüphane Müdürlüğü’nü arayarak randevu alması gerekiyor.

Midas Anıtı (Yazılıkaya) - Han

Han (Eskişehir)Anıtlar

Eskişehir’in Han ilçesine bağlı Yazılıkaya Mahallesi’nin batısında kalan Midas Anıtı, Midas Yazılıkaya Ören Yeri’nin en dikkat çeken yapılarından biri. Sözünü ettiğimiz bölge, Dağlık Frigya Bölgesi’nde ve Yazılıkaya platosunun üzerine kurulmuş

Yazılıkaya Mahallesi’nin batısındaki Yazılıkaya Ören Yeri, Dağlık Frigya Bölgesi’nin en önemli parçalarından biri. Ören yerinde bulunan Midas Anıtı ise Frig kaya fesadlarının en görkemli örneğini oluşturuyor. İlk olarak yılında keşfedilen bu anıtın sol üstündeki Frigce yazıtta Midai sözcüğü geçiyor. Bu nedenle anıtın ismi Midas olarak seçilmiş, ancak yöre halkı anıtın üzerindeki yazıtlar sebebiyle bu yapıyı Yazılıkaya olarak da adlandırıyor. Midas Anıtı’nın merkezindeki büyük niş, dini törenler sırasında Tanrıça Matar’ın heykelinin buraya yerleştirilmesi sebebiyle en kutsal alan olarak kabul ediliyormuş. Bölgede yapılan kazılar, anıtın bulunduğu bölgede geçmişte Matar’a adanmış büyük bir açık hava kült kompleksi olduğunu işaret ediyor.

Han Yeraltı Şehri - Han

Han (Eskişehir)Antik Kentler

Eskişehir’in Han ilçesi, tarihte doğuyu batı ve güneye bağlayan yolun en önemli kavşaklarından biri olmuş. Hristiyanlığın ilk barınma yerlerinden biri olmasının yanı sıra, Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin de mola verdiği

Han ilçesi asırlar önce doğu ile batı ve güney arasındaki yolun en önemli kavşaklarından biri olması sebebiyle stratejik açıdan yoğun ilgi gören bir bölge olmuş. Bu sebeple hem Hristiyanlığın ilk barınma yerlerinden biri hem de Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin mola yeri olma görevini üstlenmiş. Günümüzde hâlen Bizans ve Roma dönemlerine ait kaya yerleşimlerine ev sahipliği yapan antik bölgede bir de yer altı şehri bulunuyor. İlçenin güneyinde kalan nekropolde kayaya oyulmuş odalardan oluşan yüzden fazla mezar tespit edilmiş. Bu nekropolün M.S. 1. ve 6. yüzyıllar arasında kesintisiz şekilde kullanıldığı biliniyor.

Kayalara oyulmuş yer altı galerilerinden oluşan Han Yeraltı Şehri oldukça etkileyici ve mistik bir atmosfere sahip. Bu galerilerin ve çevredeki tahıl ambarlarının bölgede yoğunlaşan Arap akınlarına karşı savunma ve korunma amacıyla inşa edildiği tahmin ediliyor.

Pessinus Ören Yeri - Sivrihisar

SivrihisarAntik Kentler

Eskişehir’in Sivrihisar ilçesi sınırları içinde, Ankara-Eskişehir kara yolunun 13 kilometre güneyindeki Ballıhisar’da yer alan Pessinus Ören Yeri, arkeoloji ve tarih meraklılarının uğramadan geçmemesi gereken bir durak. Eski Kral Yolu üzerine

Ballıhisar Köyü’nde bulunan Pessinus Ören Yeri, Antik Yunan ve Romalı yazarlara göre M.Ö. 8. yüzyılda Frig Kralı Midas tarafından Tanrıça Kybele’ye ithafen inşa ettirilmiş bir şehir. Kybele’ye adanmış görkemli törenlere ev sahipliği yapan antik kent, bir dönemin en gözde tapınma merkezlerinden biri haline gelmiş. Kral Yolu da bu kentten geçtiği için, Pessinus Roma ve Bizans dönemlerinde de aktif olarak kullanılmış. İlk kez yılında Charles Texier tarafından keşfedilen Pessinus Ören Yeri’ndeki kazı çalışmaları hâlen devam ediyor. yılında Melbourne Üniversitesi’nin devraldığı çalışmalarda elde edilen eserler hem Pessinus’taki açık hava müzesinde hem de ETİ Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

Sivrihisar Ulu Camii - Sivrihisar

SivrihisarKutsal ve Dini Yerler

Eskişehir’in Sivrihisar ilçesi sınırları içinde yer alan tarihi bir yapı olan Sivrihisar Ulu Camii, yılından beri UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’ne kayıtlı. Anadolu’da artık sayıları çok az olan ahşap

Sivrihisar ilçesinde mutlaka görmenizi tavsiye ettiğimiz tarihi yapılardan biri de Anadolu’da çok az örneğine rastlanan ahşap direkli ve tavanlı camilerden biri olan Sivrihisar Ulu Camii. Bu türdeki en görkemli örneklerden biri olan yapı, yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne de girmiş. yılında Emineddin Mikail tarafından inşa ettirildiği bilinen caminin çatısı 67 ahşap direk tarafından taşınıyor. Direkleri süsleyen bitkisel ve geometrik motifler, Bizans dönemine ait mermerden oyma sütun başlıklarıyla birleşiyor. Caminin geçme yöntemiyle inşa edilmiş olan minberi de oldukça etkileyici.

Zaimoğlu Konağı - Sivrihisar

SivrihisarMüzeler

Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde yer alan tarihi Zaimoğlu Konağı, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet tarihi açısından çok önemli bir yere sahip. Bu konak Orta Asya’dan Malatya’ya göçen ve Selçuklu soyundan olduğu bilinen

Osmanlı Devleti’nin çöküşüne kadar Zaimoğlu ailesinin ikamet ettiği bir yapı olan Zaimoğlu Konağı, yılında savaş sebebiyle çok hareketli günler geçiren Sivrihisar’da milli bir rol üstlenmiş. Mustafa Kemal Atatürk İtilaf Devletleri’nden gelen ateşkes teklifini görüşmek için Bakanlar Kurulu’nu bu konağa davet etmiş. 24 Mart tarihinde Zaimoğlu Konağı’nda gerçekleşen toplantı, tarihimizde Ankara dışında gerçekleşen ilk Bakanlar Kurulu toplantısı olmuş. yılında müze ve kültür evine dönüştürülen konağın zemin katında mağaza ve restoran bölümleri yer alıyor. Üst kat ise müze olarak kullanılıyor.

Balıkdamı Kuş Cenneti - Sivrihisar

SivrihisarGezilecek Yerler

Eskişehir’in Sivrihisar ilçe merkezine yaklaşık kırk kilometre mesafede yer alan Balıkdamı Kuş Cenneti, toplamda otuz dönümlük bir alanı kaplıyor. Büyük sazlıklardan ve birçok küçük göletten oluşan bu sulak alan, envai

Sivrihisar’ın merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Balıkdamı Kuş Cenneti, Sakarya Nehri’nin üzerinde bulunan bir sulak alan. Büyük sazlıklardan ve küçük göletlerden oluşan bu alan, Asya’da yaşayan göçmen ve yabanıl su kuşlarının batıdaki son durağı. İsmini içinde bulunan balık bolluğundan alan ve bu sebeple kuşlar tarafından tercih edilen Balıkdamı, çok özel bir ekosistemi içinde barındırıyor. Hatta Eskişehir’in İç Anadolu Bölgesi’ni etkisi altına alan karasal iklimden biraz daha ılıman iklime kaymasını da Balıkdamı sağlıyor.

Bonus:

Tarihi Eskişehir Hamamları

EskişehirGezilecek Yerler

Eskişehir, yer altı suları bakımından son derece zengin bir kent. Kentin termal suyu tarih boyunca çok sayıda medeniyet tarafından kullanılmış. Dahası, Dorlaion kentinin kurulduğu yerin de Eskişehir’in merkezinde sıcak suların

Son olarak, Eskişehir’in hâlen aktif olarak kullanılan tarihi hamamlarından da söz etmeden geçmemek gerek. Yer altı suları bakımından son derece zengin bir kent olan Eskişehir’de termal turizm ve hamam kültürü hâlen yaşatılıyor. Şehirde ziyaret edebileceğiniz ünlü hamamlar ve kaplıcalar arasında Işık Kaplıcası, Yeni Alçık Hamamı, Erler Kaplıcası, Güneş Termal, Bahçeli Şengül Hamamı, Hüsrevpaşa Hamamı, Ferah Hamamı, Keçeciler Hamamı ve Has Termal gibi seçenekleri sayabiliriz. Türkiye Turizm Stratejisi’nde belirlenen kararlar doğrultusunda, Eskişehir’in termal turizm alanında önemli bir sıçrama yapması da bekleniyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası