tarihi geçmiş kahve içersek ne olur / Son Kullanma Tarihi Geçen Vitaminleri İçmek Zararlı Mıdır?

Tarihi Geçmiş Kahve Içersek Ne Olur

tarihi geçmiş kahve içersek ne olur

Son Kullanma Tarihi Geçen Vitaminleri İçmek Zararlı Mıdır?

Bu sorunun kısa yanıtı hayır, son kullanma tarihi geçmiş vitaminleri ve mineralleri içmek büyük ihtimalle sakıncalı değildir. 

Vitaminlerin, gıdalardaki gibi son kullanma tarihleri olsa da gıdalardakinin aksine vitaminleri son kullanma tarihi geçtiğinde içmeniz sağlığınızı tehdit etmez. Fakat vitaminlerin etkisi son kullanma tarihi geçtiyse azalır.  

Vitaminlerin maksimum güçlerini ne kadar süre koruyabildikleri, raf ömürlerinin nasıl uzatılabileceği ve daha fazlası hakkında detaylı bilgilenmek için okumaya devam edin.

Vitaminlerin ortalama raf ömrü ne kadardır?

Reçeteli ilaçların aksine vitaminlerin ya da minerallerin son kullanma tarihi içermesi şart değildir.

Bazı üreticiler isteğe bağlı olarak kapakta veya etikette son kullanma tarihini belirtebilir.

Uzmanlara göre vitaminler için tipik raf ömrü iki yıldır. Ancak bu, vitamin türüne ve maruz kaldığı koşullara bağlı olarak değişebilir.

Örneğin, çiğnenebilir vitaminler ve vitamin sakızları tablet formundaki vitaminlerden daha fazla nem emer. Bu nedenle, çiğnenebilirler ve sakızlar daha hızlı bozulma eğilimindedir.

Doğru şekilde saklandığında, tablet formundaki vitaminler genellikle birkaç yıl boyunca güçlerini korurlar.

Süresi dolmuş bir vitamin veya takviye almanın size zarar vermesi pek olası değildir. Yiyeceklerden farklı olarak, vitaminler bozulmaz, toksik veya zehirli hale gelmez. Şimdiye kadar süresi dolmuş vitaminlerden kaynaklanan herhangi bir belgelenmiş hastalık veya ölüm vakası olmamıştır.

Vitaminler ve diyet takviyeleri üzerindeki son kullanma tarihleri, tüketicilerin kaliteli ürünler almasını sağlamak içindir. En iyi sonuçlar için, son kullanma tarihleri geçmiş vitaminleri ve mineralleri kullanmaktan kaçınılmalıdır. Çünkü bu vitaminler son kullanma tarihi geçmemiş olanlar kadar etkili olamayabilir.

Süresi dolmuş vitamin veya takviye almanın yan etkileri nelerdir?

Süresi dolmuş bir vitamini içmek tehlikeli değildir, ancak etkisini kaybetmişse sizin için zaman ve para kaybı olabilir.

Söz konusu vitaminin alışılmadık bir kokusu varsa veya rengi değiştiyse, içmemelisiniz. Derhal atın ve yeni bir paket satın alın.

Son kullanma vitaminleri nasıl imha etmeliyim?

Süresi dolmuş vitaminler uygun şekilde atılmalıdır. Asla çöp kutusuna atmayın, çünkü bu durumda küçük çocuklar ya da hayvanlar bunlarla temas edebilir ve yutabilir.

Ayrıca tuvalete atmaktan kaçının. Bu çevre ve su kirliliğine yol açabilir.

Vitaminlerinizi güvenli şekilde imha etmek için:

  • Vitaminleri kullanılmış kahve telvesi veya kedi kumu ile karıştırın.
  • Karışımı kapalı bir torbaya veya kaba koyun.
  • Tüm kabı çöp kutusuna atın. 

Vitamin depolamanın en iyi yolu nedir?

Vitaminler orijinal kaplarında serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır.


Kolay erişim için vitaminlerinizi banyonuzda veya mutfağınızda saklama eğiliminde olabilirsiniz, ancak bunlar aslında en kötü depolama yerlerindendir. Banyo ve mutfak genellikle diğer odalardan daha fazla ısı ve neme sahiptir.

Mümkünse, bir dolap veya yatak odası çekmecesi tercih edin.

Ayrıca onları ışığa maruz bırakmaktan kaçınmalısınız. A ve D vitaminleri gibi bazı vitaminler uzun süre ışığa maruz kaldıktan sonra güçlerini kaybeder.

Bazı vitaminler ya da takviyeleri buzdolabında muhafaza etmek onların raf ömrünü uzatabilir. Bunlar arasında; Balık yağı, E vitamini ve probiyotik takviyeler bulunmaktadır.

Sonuç olarak;

Evinizde son kullanma tarihi geçen vitaminleriniz varsa onları içmemeniz ve imha etmeniz en doğru davranıştır. Son kullanma tarihi geçmiş vitaminler zararlı olmasa da ve sağlığınız için bir tehdit içermese de eskiden olduğu kadar etkili değildir.

Belirli bir vitamin veya diyet takviyesinin güvenliği veya etkinliği hakkında herhangi bir sorunuz varsa, bu konuda ezcacınız ya da doktorunuza danışmalısınız.

Son Kullanma Tarihi Geçmiş Kahve İçilir mi?

Son kullanma tarihi geçmiş kahveyi içip içmemek konusunda kararsız mısınız? Tarihi geçen kahve sizi hastalandırmaz veya sağlığınızı riske atmaz. Bu, çöpe atmamanız için bir neden olsa da bayat kahvenin tadının iyi olmayacağını bilmeniz fikrinizi ters yönde değiştirebilir.

Yakın tarihli bir araştırmaya göre dünya genelinde her gün 2,25 milyar fincan kahve içildiği tahmin ediliyor. Kafein içeriği sayesinde &#;ayık kalmayı&#; sağlayabilen bu popüler içecek aynı zamanda beyin fonksiyonlarını iyileştirmek, metabolizmayı hızlandırmak ve tip2 diyabet riskini azaltmak gibi faydalar sunuyor. Bakınız: Nescafenin faydaları

Kahve çekirdekleri, Güney Amerika’da yetiştirilen coffea bitkisinden toplanıyor ve ülke olarak genellikle Brezilya&#;dan ithal ediyoruz. Ülkemizde yetişmemesi nedeniyle hem Türk kahvesi hem de Nescafe fiyatının çok ucuz olduğu söylenemez. Bu nedenle, son kullanma tarihi geçmiş kahveleri çöpe atmadan önce iki kez düşünmeniz normal. Aşağıda, son kullanma tarihi geçmiş kahve içmenin güvenli olup olmadığından bahsediyor ve saklama koşullarına değiniyoruz&#;

Makaleye Genel Bakış

Kahve Bozulur mu?

Cevap, bozulmakla neyi kastettiğinize göre değişir. İster Türk kahvesi olsun ister filtre veya Nescafe, ekmek gibi küflenmez veya pazardan aldığınız elma gibi zamanla çürümez. Son kullanma tarihi geçmiş olsa bile içilebilir ve herhangi bir rahatsız edici sağlık sorununa neden olmaz. Yani, bayat kahve içtiyseniz merak etmeyin, hastalanmayacaksınız veya mideniz bulanmayacak.

Aslında, kahvedeki bozulma yalnızca lezzetle ilgilidir. Önerilen tüketim tarihi geçmiş bayat kahve içmek her ne kadar sağlık açısından güvenli olsa da istediğiniz aromatik tadı vermeyebilir. Bu nedenle, kahveyi fazladan alıp eve stoklamak yerine azar azar satın alıp tazesini içmek en iyisidir.

Paket veya kavanoz üzerindeki tarihlerin amacını merak ediyorsanız, diğer pek çok üründe olduğu gibi üretici tarafından kahvenin en iyi kalitede olabileceği zaman aralığını göstermek için vardır. Bu, son kullanma tarihinden sonra her geçen gün kahvenin kalitesinin veya tazeliğinin azalacağı anlamına gelse de bozulma belirtileri yoksa tüketmek için halen güvenlidir.

Tarihi Geçmiş Kahve İçilir mi?

Uğrayacağı lezzet kaybını sorun etmiyorsanız evet içilir. Daha önce de belirttiğimiz gibi bayat kahvenin tek handikapı tazesi kadar aromatik olmayışıdır. Tarihi geçmiş kahve içmek bulantı, kusma, ishal gibi bozuk gıda kaynaklı yaygın sorunlara muhtemelen neden olmayacaktır. Ancak bu yalnızca kahve için geçerli. Kahvenize eklediğiniz sütün veya kremanın bozuk olması bambaşka bir hikaye.

Kahvenizi sakladığınız poşeti veya kabı her açtığınızda, kaba bir miktar hava girer ve kahvenizi oksidasyona maruz bırakır. Öğütülmüş veya öğütülmemiş kahve çekirdekleri oksijene maruz kaldığında, aroma oluşturan bileşiklerin bir kısmı oksijenle reaksiyona girerek kahveden hızla uzaklaşır. Ayrıca oksidasyon yeni bileşikler oluşturarak çekirdeklerin aromasını ve tazeliğini bozar. Tipik olarak, açılmış kahve, açılmamış kahveden daha kısa bir raf ömrüne sahiptir. Ek olarak, yüksek sıcaklıklarda ve nemli ortamlarda saklamak kahvenin bozulma sürecini hızlandırır.

Kahve Nasıl Saklanır?

Kahvenin uzun süre tazeliğinin korunması, diğer pek çok şeyde olduğu gibi saklama koşullarıyla ilgilidir. Oksijen kahvenin bozulmasına neden olan ilk etken olduğundan öncelikle havayla temasının kesilmesi gerekir. Bunun için kahvenizi ağzı kapaklı tercihen cam kavanozda saklamanız en iyisidir. Ayrıca, yüksek ısıdan ve direkt güneş ışığından uzak tutun.

Daha önce kahvenin buzdolabında saklanması gerektiğini duymuş olabilirsiniz ancak bu doğru bir bilgi değil. Çünkü, kahve çevresindeki kokuları emebilen bir yapıya sahiptir. Buzdolabındaki diğer malzemelerin kokusunu emerek aromasını kaybedebilir. Dahası, buzdolabında oluşan nem, kahvenin daha hızlı bozulmasına neden olan faktörlerdendir. Bu nedenle, kahvenizi buzdolabında saklamak yerine kiler gibi serin bir ortamda muhafaza etmek daha iyi bir seçenektir.

Bayat Kahve İçilir mi?Bayat Kahve Zararlı mı?Tarihi Geçmiş Kahve İçersek Ne Olur?

Hangi G&#;dalar Son Kullanma Tarihi Geçse de Yenir?

Yiyecekleri sat&#;n al&#;rken son tüketim tarihlerini kontrol etmeli ve ald&#;klar&#;m&#;z&#; belirtilen süre zarf&#;nda tüketmeliyiz. Bu, sa&#;l&#;&#;&#;m&#;z için son derece önemlidir. Ancak baz&#; yiyeceklerin son kullanma tarihleri geçse bile tüketebilece&#;inizi biliyor muydunuz? Elbette ki uygun saklama ko&#;ullar&#;na dikkat etmek &#;art&#;yla…

hangi g&#;dalar tarihi geçse de yenir

Son Kullanma Tarihi Geçse de Tüketebilece&#;iniz 20 Yiyecek

  • Ekmek
  • Tavuk ve Çi&#; Et
  • Çi&#; Bal&#;k
  • Süt
  • Yo&#;urt
  • Peynir
  • Yumurta
  • Bal
  • &#;eker
  • Kahve
  • Zeytin
  • Çikolata
  • Makarna
  • Bisküvi
  • Cips
  • Kahvalt&#; Gevre&#;i
  • Dondurulmu&#; Sebze ve Meyveler
  • Konserve Yiyecekler
  • F&#;st&#;k Ezmesi
  • Ketçap ve Hardal

Peki hangi ürünler son kullanma tarihi geçmesine ra&#;men tüketilebilir? Haz&#;rsan&#;z, listemize ba&#;layal&#;m!

Son Kullanma Tarihi Geçse de Tüketebilece&#;iniz 20 Yiyecek

1) Ekmek

  • Ekmek, küflenmedi&#;i sürece tüketilebilir.
  • Özellikle buzdolab&#;nda veya derin dondurucuda saklanan ekmekler, son tüketim tarihi geçse dahi, gönül rahatl&#;&#;&#;yla tüketilebilir.
  • Küflenen ekmek ise kesinlikle yenmemelidir.
ekmek

2) Tavuk ve Çi&#; Et

  • Hem tavuk hem de çi&#; et, d&#;&#;ar&#;da birkaç saat, buzdolab&#;nda ise birkaç gün dayan&#;r.
  • Son kullanma tarihi geçmi&#; tavuk, e&#;er derin dondurucuda saklan&#;rsa, neredeyse bir y&#;la yak&#;n bir süre dayan&#;r.
  • Hindi eti de ayn&#; &#;ekilde uzun süre saklanabilir.
  • K&#;rm&#;z&#; et ise derin dondurucuda son tüketim tarihi üzerinden ay daha saklanabilir.
çi&#; tavuk

3) Çi&#; Bal&#;k

  • Çi&#; bal&#;k, t&#;pk&#; et ve tavuk gibi derin dondurucuda ay kadar saklanabilir.
  • Dondurulmu&#; halde sat&#;lan bal&#;klar, e&#;er buzu çözülmediyse, neredeyse bir y&#;la yak&#;n bir süre derin dondurucuda muhafaza edilebilir.
  • Füme bal&#;klarsa, derin dondurucuda ay kadar saklanabilir.
  • Son olarak konserve ton bal&#;klar&#;, kapa&#;&#; aç&#;lmad&#;&#;&#; takdirde, son tüketim tarihinden sonraki y&#;l dayanabilir.
çi&#; bal&#;k

4) Süt

  • Son kullanma tarihi geçmi&#; süt, sonraki gün içerisinde tüketilebilir.
  • Sütün dayan&#;kl&#;l&#;&#;&#;nda içerisindeki ya&#; miktar&#; büyük rol oynar.
  • Ya&#;s&#;z sütlerin dayan&#;kl&#;l&#;&#;&#; daha uzundur. Ya&#;s&#;z süt, üzerinde yazan son tüketim tarihinden sonraki 10’uncu günde bile tüketilebilir. Ya&#;l&#; sütler ise en fazla gün dayan&#;r.
  • Sütün bozuldu&#;unu kokusundan ve tad&#;ndan anlayabilirsiniz. Ayr&#;ca bozulan sütte topaklanma olu&#;ur. Bu topaklanmay&#; sütü barda&#;a dökerken fark edebilirsiniz.
  • Bozulan süt kesinlikle tüketilmemelidir.
süt

5) Yo&#;urt

  • San&#;lan&#;n aksine yo&#;urt, raf ömrü uzun yiyeceklerden biridir.
  • Son kullanma tarihi geçmi&#; yo&#;urt, 6 hafta daha tüketilebilir.
  • Yo&#;urdun bozuldu&#;u kokusundan ve tad&#;ndan kolayl&#;kla anla&#;&#;labilir.
  • E&#;er yo&#;urdun üzerinde küf tabakas&#; olu&#;tuysa, bu k&#;s&#;m ka&#;&#;kla al&#;nd&#;ktan sonra kalan k&#;sm&#; tüketilebilir. Küf, do&#;rudan yo&#;urdun bozuldu&#;u anlam&#;na gelmez.
yo&#;urt

6) Peynir

  • Yumu&#;ak peynirlerin raf ömrü k&#;sa olsa da, özellikle sert peynirler son tüketim tarihinden sonra bile tüketilebilir.
  • Peynirin bozulup bozulmad&#;&#;&#;n&#; son tüketim tarihinden ziyade, tad&#;na ve kokusuna bakarak kolayca anlayabilirsiniz.
peynir

7) Yumurta

  • Yumurta, son tüketim tarihi geçse de tüketilebilen yiyeceklerden biri.
  • Ancak bu süre çok da uzun de&#;il. Son tüketim tarihinden sonraki hafta içerisinde mutlaka tüketilmeli.
  • Bekleyen yumurtada salmonella bakterisi olu&#;abilir. Bunun önüne geçmenin yolu yumurtalar&#; 5 santigrat derecenin alt&#;nda saklamakt&#;r.
yumurta

8) Bal

  • Birçok insan &#;ekerlenen bal&#;n bozuldu&#;unu dü&#;ünür. Oysa &#;ekerlenen bal suda eritildikten sonra güvenle tüketilebilir.
  • Bal, do&#;al yap&#;s&#; sayesinde raf ömrü uzun olan yiyeceklerdendir. E&#;er kapa&#;&#; aç&#;lmad&#;ysa, son tüketim tarihinden sonraki bir y&#;l içinde tüketilebilir.
bal

9) &#;eker

  • Hem beyaz hem de esmer &#;ekerin raf ömrü uzundur. Y&#;llarca bozulmadan muhafaza edilebilir.
  • Hava almayan ambalajlarda saklanan &#;ekerler, son tüketim tarihi geçse bile güvenle tüketilebilir.
&#;eker

10) Kahve

  • Son kullanma tarihi geçmi&#; kahve, e&#;er serin ve kuru bir yerde saklan&#;yorsa, y&#;l kadar dayanabilir.
  • Derin dondurucuda saklanan kahveler ise neredeyse sonsuza kadar bozulmadan kalabilir.
kahve

11) Zeytin

  • Zeytin, y&#;kanmaz ve ya&#;lanmazsa uzunca bir süre dayan&#;r.
  • Sat&#;n ald&#;&#;&#;n&#;z zeytini soslamadan cam bir kavanoza koyarsan&#;z, son tüketim tarihi geçse dahi tüketebilirsiniz.
  • Ambalaj&#; hiç aç&#;lmayan zeytin de uzunca bir süre buzdolab&#;nda muhafaza edilebilir.
zeytin

12) Çikolata

  • Son kullanma tarihi geçmi&#; çikolata, ki&#;inin sa&#;l&#;&#;&#;n&#; ço&#;u zaman tehdit etmez.
  • Çünkü çikolata son derece dayan&#;kl&#; bir yiyecektir. Tad&#;nda herhangi bir de&#;i&#;iklik veya bozulma yoksa tüketilebilir.
  • Bekleyen çikolatan&#;n üzerinde beyaz bir tabaka olu&#;abilir. Bu tabaka küf de&#;ildir, sadece çikolatan&#;n yüzeyine ç&#;kan ya&#;d&#;r.
  • Çikolatan&#;n bozulup bozulmad&#;&#;&#;n&#; anlaman&#;n en kolay yolu tad&#;n&#; kontrol etmektedir. Tad&#;nda farkl&#;l&#;k olan çikolata kesinlikle tüketilmemelidir.
çikolata

13) Makarna

  • Makarna oldukça uzun ömürlü bir yiyecektir. Paketi aç&#;lmad&#;ysa son tüketim tarihi üzerinde 2 y&#;l daha saklanabilir.
  • Taze makarnalar ise son tüketim tarihi üzerinden en geç 5 gün sonra tüketilmelidir.
makarna

14) Bisküvi

  • Paketi aç&#;lmayan bisküvi, son tüketim tarihinden sonraki birkaç hafta içerisinde tüketilebilir.
bisküvi

15) Cips

  • Cipsler, ambalaj&#;n üzerinde yazan son kullanma tarihinden bir ay sonraya kadar tüketilebilir.
  • Bu süre zarf&#;nda yenen cipsler, ki&#;iyi hasta etmez.
cips

16) Kahvalt&#; Gevre&#;i

  • Haz&#;r olarak sat&#;lan kahvalt&#;l&#;k gevrekler, e&#;er paketi aç&#;lmazsa, üzerindeki son tüketim tarihinden sonraki ay boyunca tüketilebilir.
  • Paketi aç&#;lan kahvalt&#;l&#;k gevrekler ise en geç 6 ay içinde tüketilmelidir.
gevrek

17) Dondurulmu&#; Sebze ve Meyveler

  • Marketlerde haz&#;r olarak sat&#;lan dondurulmu&#; meyve ve sebzeler, paketlerinin aç&#;lmamas&#; &#;art&#;yla, son tüketim tarihinden sonraki ay içinde tüketilebilir.
dondurulmu&#; sebzeler

18) Konserve Yiyecekler

  • Konserve yiyeceklerin büyük ço&#;unlu&#;u, paketinin aç&#;lmamas&#; &#;art&#;yla, y&#;la kadar dayan&#;r.
  • Ancak domates ve ananas gibi besinlerin konservelerinin raf ömrü k&#;sad&#;r. Bu ürünler son tüketim tarihine kadar mutlaka tüketilmelidir.
konserve yiyecekler

19) F&#;st&#;k Ezmesi

  • F&#;st&#;k ezmesi, ambalaj&#; aç&#;lmad&#;&#;&#; sürece, son tüketim tarihinden sonraki bir y&#;la kadar tüketilebilir.
  • Do&#;al, ev yap&#;m&#; f&#;st&#;k ezmesinin raf ömrü daha k&#;sad&#;r.

20) Ketçap ve Hardal

  • Ketçap ve hardal ba&#;ta olmak üzere birçok sos, kapaklar&#; aç&#;lmad&#;&#;&#; sürece son tüketim tarihinden sonraki bir y&#;la kadar dayanabilir.

Son tüketim tarihi geçtikten sonra yedi&#;iniz yiyecekler vücudunuzda anormal etkilere neden olduysa en k&#;sa süre içinde bir sa&#;l&#;k kurulu&#;una ba&#;vurunuz.

Acil Market Al&#;&#;veri&#; Listesi: Uzun Süre Dayan&#;kl&#;

Kuru Baklagiller Nelerdir? Çe&#;itleri, Besin De&#;erleri ve Faydalar&#;

Market Al&#;&#;veri&#;i Yaparken Size Kar Sa&#;layacak 7 Alt&#;n Püf Noktas&#;

Taze Meyve Sebze Nas&#;l Seçilir? Dikkat Etmeniz Gereken 5 Püf Noktas&#;

Konserve Haz&#;rlama Rehberiniz! Tüm Püf Noktalar&#; – Denenmi&#; 12 Tarif

Tavsiye edilen tüketim tarihi ile son kullanma tarihi aynı şey değil: Tonlarca gıda çöpe gidiyor

Beykent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Arş. Gör. Eda Balcı, son zamanların gündem konularından biri olan, ürünler üzerindeki ‘Son Kullanma Tarihi’ ile ‘Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi’ ibarelerinin arasındaki farkları anlattı.

  • “Yapılan çalışmalarda Türkiye’deki gıda israfının en büyük sebeplerinden biri olarak 'kullanılabilir gıda israfı' geliyor. Etiketleri yanlış okuma, anlayamama ve etiket üzerinde yazanlar hakkında bilgi sahibi olmama bu israfı tetikliyor.”

''TAVSİYE EDİLEN TÜKETİM TARİHİ PEK BİLİNMİYOR''

Gıdaların üzerindeki etiket bilgilerinden gıda ile ilgili birçok şey öğrenebilmenin mümkün olduğunu belirten Balcı, “Bu bilgilerden biri gıdanın ‘son tüketim tarihi’ diğeri ise ‘tavsiye edilen tüketim tarihi’. Bu iki tarih birbirinden farklıdır. Fakat, aralarındaki farkı ne yazık ki çoğu insan bilmemekte ve bunun sonucunda binlerce ton gıda çöpe gitmektedir. Genel olarak, Türkiye’de Son Tüketim Tarihi’nin (STT) ne anlama geldiği bilinirken, Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ile ilgili bilgilerinin olmadığı ve bu yüzden bilinçsiz hareket edilerek gıda israfına neden oldukları görülüyor” dedi.

STT VE TETT ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Son tüketim tarihinin, Son Kullanma Tarihi (SKT) olarak da ifade edildiğini belirten Balcı, bu tarihin gıdanın güvenilirliği ile ilgili olduğunu; gıdanın kalitesi ve sağlıklı bir şekilde en son hangi tarihe kadar kullanabileceğini ifade ettiğini söyledi Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’ndeki tanımına göre STT’nin “mikrobiyal açıdan kolay bozulabilen ve kısa bir süre sonra insan sağlığı açısından tehlike teşkil etmesi muhtemel gıdaların tüketilebileceği son tarihi gösterir” şeklinde ifade edildiğinin altını çizen Balcı, STT etiketleme şeklinin genel olarak riskli gıdalarda bulunduğunu söyledi.

''TETT GEÇSE DE GIDAYI ÇÖPE ATMAYIN''

TETT'nin daha farklı bir bilgi verdiğini belirten Balcı, ''TETT, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’ne göre, uygun şekilde muhafaza edilmesi durumunda gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihtir. Etikette belirtilen TETT gününe kadar gıda, kalitesini en iyi şekilde muhafaza edebilmektedir. Fakat bu tarihten sonra gıdanın kalitesi ve besin değeri azalmaya başlayabilir. Özellikle bakliyat, çay, şeker gibi raf ömrü daha uzun olan gıdaların etiketinde TETT yer almaktadır. Bir gıdanın TETT’si geçtiyse bazı özelliklerini kaybetmiş olabilir fakat bunlar sağlığımızı olumsuz etkileyecek durum değildir. O yüzden TETT geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Eğer gıdada kötü koku ve istenmeyen lezzet varsa o durumda tüketilmemesi ve atılması gerekmektedir” uyarısında bulundu.

''TÜM DÜNYADA KAYNAKLAR GİDEREK AZALIYOR''

Balcı, tüm dünyada kaynakların giderek azaldığını, ayrıca gıda kayıp ve atıklarının ekonomik, çevresel ve sosyal sürdürülebilirliği tehdit eden küresel bir sorun haline geldiğine dikkat çekerek, “Bu sebeple tüketicinin bilinçlendirilmesi, etiket bilgilerinin doğru yorumlanabilmesi için tüketiciye yönelik kılavuzların hazırlanması gerekmektedir. Bu konuda herkesin bilinçli olması gıda israfının önlenmesi için çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası