ney nasıl bir müzik aletidir / Ney'in Tarihçesi - Nedir , Nasıl İcad Olmuştur ?

Ney Nasıl Bir Müzik Aletidir

ney nasıl bir müzik aletidir

kaynağı değiştir]

Neyde sesler dem ses denilen temel sesler ve bunların doğuşkanlarından elde edilir. Perde olarak da adlandırılan delikler nefesin çıkacağı noktaları belirtip neyin iç kısmındaki hava sütununun uzunluğunu tayin ederler. Üfleme şiddetine göre aynı perdeden doğuşkanlar sırasına göre pek çok ses elde edilir. En hafif üflemede önce sesin kendisi ya da temel ses, daha şiddetli üflendiğinde onun sekizlisi, sonra bir önceki sesin beşlisi ve son olarak aynı oktavın sekizlisi en çok kullanılan sesleri oluşturur. Bundan daha şiddeti üflendiğinde çıkan tüm sesler bir fisagor koması pes çıkacağı için dik düşünülerek üflenmelidir. Böylece kaba rasttan tiz nevaya kadar iki buçuk oktav olan ses sahası, üç oktava yakın bir noktaya kadar genişletilebilir. Tampere sisteminde icra edilirken perdelere yarım basma ya da dudak - başpare açısını değiştirme gibi yöntemler uygulanır.

Süslemeler[değiştir kaynağı değiştir]

Neye özgü süslemeler çarpma denilen parmak süslemeleri, triller, mordanlar ve kaydırma denilen glissando ve portamento hareketleridir. Bu kaydırmalar üflenilen seslere hakim olmayı ve ahenkli bir dudak - parmak uyumunu gerektirir. Örneğin neyde kesintili üflemeler dil ile tü-tü şeklinden çok dudak ile vav-vav şeklinde icra edilir.

Yanma[değiştir

&#;flemeli &#;algılar Nelerdir Ve İsimleri Nedir? &#;flemeli &#;algıların &#;zellikleri

 Üflemeli müzik aletleri, doğru nefes kullanımı ile iyi seslerin ortaya çıkmasıdır. Deliklerin kapatılması ile beraber ses çıkaran bu aletler, farklı notalarda ses çıkarabilir. Üflemeli çalgılarda sıklıkla parmaklar kullanılmaktadır. 

Üflemeli Çalgılar Nelerdir ve İsimleri Nedir?

 Üflemeli çalgılar sıklıkla bakır ve tahtalardan yapılmaktadır. Belirli aralıklar ile delikler açılarak tasarlanan üflemeli çalgılar, insan nefesi ile birlikte çalınan çalgılardan biridir. Ustalık ve sürekli tekrar isteyen bu aletlerin isimleri ise şöyledir; 

Flüt 

Klarnet 

Trompet 

Ney 

Tulum 

Zurna 

Üflemeli Çalgıların Özellikleri

 Üflemeli çalgıları çalan kişilerin sayısı oldukça azdır. Özellikle Türk toplumu için ayrı bir yeri olan üflemeli çalgılar sıklıkla Türk Sanat Tarihi içerisinde sıkça geçen müzik aletlerinden biridir. Türk Sanat Müziğinin vazgeçilmez parçalarından biri olan üflemeli çalgılar sıklıkla bakır, tahta ve benzeri malzemelerden üretilir. 

Flüt

 Flüt üflemeli çalgılar arasında en çok bilinen müzik aletlerinden biridir. Oldukça kolay gibi görünse de en esnek yapıda olan aletler arasında yer alır. Flüt ile hemen hemen her müzik çalınabilir. Flüt genel olarak hızlı tempoda çalınan bir alet olduğundan dolayı diğer müzik aletlerine göre kullanımı daha kolaydır. Flüt aslında oldukça yetenek isteyen bir müzik aletidir. Flüt çalmak için nefes ve parmak kontrolünün çok iyi olması gerekiyor. Flüt sıklıkla gümüş, altın veya nikel gibi maddelerden üretiliyor. Ancak flüt, tahta müzik aleti grubundandır. Geçmişte flüt nar ağacı gibi ağaçlardan yapılmaktadır. Ayrıca okul öncesi müzik aleti olarak da kullanılabilecek olan bir müzik aletidir. 

Trompet

 Trompet bakırdan yapılan, üflemeli müzik aletlerinden biridir. Koniye benzeyen bir ağız bölümü vardır. Kıvrılmış borulara sahiptir. Ortalama üç kez ses düzenlenmesi yapabilme özelliğine sahiptir. Diğer üflemeli müzik aletlerine göre oldukça farklıdır. 

Ney

 Türk Sanat Müziğinin en çok bilinen çalgılarından biri olan Ney kamıştan yapılmış olan bir müzik aletidir. Üzerinde 7 adet delik bulunur. Ney çalan kişilere ise neyzen denilmektedir. Ney çalgısı oldukça derin bir geçmişe sahiptir. İlk olarak Sümer tarihinde ortaya çıkmıştır. Neyde ortalama dokuz adet boğuma vardır. Bu boğumların korunması için etrafına gümüş teller sarılır. 

Tulum

 Tulum keçi ya da koyun derisinden yapılan içerisinde hava yerine sahip bir müzik aletidir. Tulumun boyun alanında ise boncuk takılan ayna bulunmaktadır. Tulumun baş bölümü sesi kalınlaştırmak için öküz boynuzu konulur. 

Zurna

 Zurna erik ve şimşir ağacı ile yapılan bir müzik aletidir. Zurnanın yapısı erik ağacı ile başlığı ise şimşir ağacından yapılır. Sesin çıkması için ise uç bölümünde bir kamış yer alır. Türk kültüründe zurna oldukça değerli bir alettir. Bunun en büyük nedenlerinden biri folklor oyunlarında sıklıkla kullanılıyor olmasıdır. Zurna düğün, kına ve benzeri alanlarda da vazgeçilmez müzik aletlerinden biridir. Zurna kendi içerisinde üç farklı türe ayrılır bunlar kaba zurna, cura zurna ve bilinen zurnadır. 

Klarnet

 Esneklik bakımdan flüte oldukça benzeyen klarnet oldukça rahat çalınabilecek müzik aletlerinden biridir. Her türlü müzik ritmini kolay bir şekilde yakalayabilme özelliği vardır. Sıklıkla tek dille kullanılır. Kendine ait özel özellikleri vardır. Klarnet gür bir sese sahiptir. Ancak çalınan parçaya göre ses ayarı değişiklik gösterebilir. Sıklıkla abanoz ağacından yapılır ama farklı malzemelerden yapılan türü de mevcuttur. 

False

Ney Nedir? (Üflemeli Çalgılar)

Ney Nedir? (Üflemeli Çalgılar)

Ney; Klasik Türk Mûsikisi&#;nin ve Tasavvuf Mûsikisi&#;nin en önemli sazlarındandır. Ney sazının, her ne kadar geçmiş dönemlerdeki farklı uygarlıklarda izine rastlansa da, asıl kimliğini Osmanlı Devleti zamanında Tasavvuf Mûsikisi oluşumu süresinde almıştır.

İslâmı doğru anlayabilme çalışması olan tasavvuf ilmi ile paralel bir şekilde gelişen mûsiki ve ney sazı, bu sebeple en çok tekkelerde kendini göstermiştir. Hatta Klasik Türk Mûsikisi ve Tasavvuf Mûsikisi önemli bestekârlarına baktığımızda görürüz ki bu kişiler aynı zamanda neyzen vasfına sahiptirler.

Neyin yapısal özelliklerine değinecek olursak, ney 3 ayrı bölümden oluşur. Bunlar;

1) Kamış
Ney yapımında kullanılan kamış, iklimin sıcak olduğu bölgelerde ve sulak alanlarda yetişir. Neye uygun olacak kamış, ney yapımcısı tarafından tespit edilerek yılın belirli zamanlarında kesilir. Ülkemizde en çok tercih edilen kamış bölgesi ise Hatay ilimizdeki Asi Nehri kıyısıdır.

Ney Nedir? (Üflemeli Çalgılar)

2) Başpare
Ortadoğu ülkelerinde kullanılan ney sazından, Anadolu&#;da kullanılan ney sazını ayırt eden önemli bir bölümdür başpare. Genellikle manda boynuzundan yapılır. Fakat harici olarak fildişi, abanoz, şimşir gibi malzemelerden de yapılmaktadır. Neyin üflenen üst kısmına takılır. Sesin daha gür ve temiz çıkmasını sağlar.

3) Parazvane
Parazvane, neyin en hassas kısımları olan üst ve alt kesim yerlerine yerleştirilir. Ki bu sayede üstte baş parenin takılmasıyla oluşacak hasarlar ortadan kaldırılır, alt tarafta ise çatlamalara karşı önlem alınmış olur. Gümüş, bakır gibi çeşitli metallerden üretilir.

Ney sazının, bu bölümlerinin haricinde 6 önde ve bir arkada olmak üzere 7 deliği vardır. Ses bu deliklerden birinden çıkarak, üflemenin şiddetine göre de ayrı notaları açığa çıkartır.

Ney Nedir? (Üflemeli Çalgılar)

Peki, ney sazını üflemek zor mudur?
Neyin önemini arttırabilmek maksadıyla, halk arasında ney üflemenin, neyden ses çıkarmanın çok zor olduğu efsanesi yayılıp durmaktadır. Ancak bu konunun aslı böyle değildir. Ney sazından ses çıkarmak için en fazla bir haftalık çalışma yeterlidir. Neyden ses çıkarmanın zorluğu ile alakalı o efsanenin asıl anlatmak istediği mânâ ise, tasavvufî mânâda neyden derûni ve hâkiki sesi çıkarmanın zorluğudur. İşte bu çok ciddi emek istemektedir.

Ney, tasavvuf literatüründe insan-ı kâmildir. Neyde bulunan 7 delik de, bu tek insandaki 7 bilinç mertebesine işaret eder. Bundan sonra da notalar aracılığıyla âlem mûsikisi vücud bulmuş olur. Notalar çeşnileri, çeşniler makamları, makamları eserleri oluşturur. Evren aslı itibariyle çok boyutlu bir tek mûsiki bestesidir. Tasavvufun ve Tasavvuf Mûsikisi&#;nin farkı da bu bestedeki kırıntıları hissedip, insanlarla paylaşmaktır.

Yazar:Özlem Yüksel

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası