pmyo sözlü mülakat soruları 2018 / POMEM PMYO PAEM Eğitim Sonu Sınavı - Mülakatı İptal Davası 2023

Pmyo Sözlü Mülakat Soruları 2018

pmyo sözlü mülakat soruları 2018

Polislik Mülakatında Sıkça Sorulan 18 Soru

Polislik Mülakatında Sıkça Sorulan 18 Soru

Polislik sınavlarında (Pomem, Pmyo, Fyo, Paem, Pöh ) mülakat aşamasında en çok sorulan soruları sizler için derledik. Eğer sizlerde polisliği düşünüyorsanız mülakatta karşınıza çıkma ihtimali çok yüksek olan bu sorulara bakmanızda yarar vardır. Soruları yorum kısmında numarasıyla cevaplarsanız bizde yaptığınız hataları sizlere söyler ve sizi doğru yöneltiriz.

DİĞER SORULARI DA GÖREBİLMEK İÇİN AŞAĞIDAN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ





ETİKETLER:polis akademisi mülakat parkuru, polis mülakat bayan, polis mülakat sınavları, polis mülakat soruları, polis mülakat soruları 2018, polis mülakat soruları ve cevapları, polis mülakatına nasıl gidilir, polis mülakatında en çok sorulan sorular, polis mülakatında kendini tanıtma, polis mülakatında sorulan sorular, polis mülakatları 2018, polis mülakatları erkek, polis özel harekat mülakat soruları

EGM POMEM, PMYO, PAEM başvuru tarihi ve şartları 2018 KPSS'li KPSS'siz polis memur alımı

PMYO POMEM lisans mülakat sınav sonuçları açıklandı mı? POMEM mülakaatlarında hangi sorular soruluyor? Polis alımı mülkaat soruları ve cevapları neler? PMYO ve POMEM polis alımı sınav tarihi ne zaman? Polis alımı 2018 ne zaman POMEM 2018 başvuru şartları önlisans lise mezunu alımı sözlü mülakat ne zaman? 2018 POMEM sınav tarihi ne zaman sorularına yanıt arayanlar için detaylar haberimizde. Emniyet Genel Müdürlüğü'nce düzenlenen PMYO ve POMEM sınavları ve polis alımları yaklaşıyor. Polis olmak isteyenlerin merakla beklediği 21. dönem POMEM lisans mülakat sınav aday giriş belgeleri erişime açıldı. Alınan bilgilere göre, 21. dönem polis meslek eğitim merkezleri (POMEM) mülakat giriş sınavına katılmaya hak kazanan adayların sınav yerleri ile tarihleri açıklandı. 21.dönem POMEM mülakat sınavları 29 Ocak-10 Şubat 2018 tarihleri arasında yapılacaktır. 26 Ocak 2018 tarihinde adayların mülakat sınav giriş belgeleri başkanlığımız internet sitesinden (www.pa.edu.tr) yayınlanmıştır. İşte 2018 POMEM sınav tarihi ve lisans mülakat sınav giriş belgeleri...
 


21. Dönem POMEM Giriş Sınavı kapsamında şahsen başvuruları kabul edilip, ön sağlık kontrolü ve fiziki yeterlilik sınavı aşamasında başarılı olarak  Mülakat Sınavı aşamasına girmeye hak kazanan adayların Mülakat Sınavına nerede ve hangi tarihte alınacaklarını T.C. kimlik numaraları ve e-Devlet şifreleri ile www.pa.edu.tr internet adresinden sorgu yapmak suretiyle öğreneceklerdir.  Ayrıca adaylara posta yolu veya değişik iletişim araçları ile sınav giriş belgesi gönderilmeyecektir. İnternetten yapılan sınav giriş duyurusu tebliğ niteliğindedir.
Adaylar Mülakat Sınavına gelirken “Sınav Giriş Belgesi” ve “Nüfus Cüzdanının” aslını yanlarında getireceklerdir.Ayrıca Sınav Giriş Belgesi üzerinde belirtilen sınav tarihi ile sınav yerinde hazır bulunacaklardır.  
 

LİSANS MEZUNLARI SINAV GİRİŞ BELGELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ÖNLİSANS MEZUNLARI SINAV GİRİŞ BELGELERİ İÇİN TIKLAYINIZ


04 Ocak 2018 tarihinde Polis Akademisi Başkanlığı Gölbaşı Kampüsünde yapılan PMYO ve POMEM Eğitim Sonu Sınav sonuçları açıklanmıştır.
 

SINAV SONUCUNUZU ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN


Mülakat Sınavı sonuçları ileriki bir tarihte Polis Akademisi Başkanlığının resmi internet sayfası www.pa.edu.tr adresinden adaylara duyurulacaktır. Ayrıca adaylara posta yolu veya değişik iletişim araçları ile sınav sonuç belgesi gönderilmeyecektir. İnternetten yapılan sınav sonuç duyurusu tebliğ niteliğindedir. 

Adayların Sınav Merkezlerine girişte yanlarında cep telefonu, ses ve görüntü kayıt cihazı veya bunlara benzer değişik elektronik eşya bulundurmaları yasaktır.
 

2018 POMEM polis alımı başvuruları ile ilgili bir son dakika gelişmesi geldi. Alınan bilgilere göre ilgili yönetmelikte yapılan değişiklikle Polis Meslek Eğitim Merkezlerine (POMEM) önlisans mezunlarının da başvurabilmesinin önü açıldı.
 

Polis Meslek Eğitim Merkezleri Giriş Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile "Polis Meslek Yüksekokulları Giriş Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu gelişmelerin ardından POMEM başvuru şartları ve tarihi merak edilmeye başladı. 2018 POMEM başvuru tarihleri ve şartları belli oldu mu? İşte ayrıntılar...


İlgili yönetmelikte yapılan değişiklikle Polis Meslek Eğitim Merkezlerine (POMEM) önlisans mezunlarının da başvurabilmesinin önü açıldı.



"Polis Meslek Eğitim Merkezleri Giriş Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile "Polis Meslek Yüksekokulları Giriş Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, daha önceden sadece lisans mezunları ile bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olanların müracaat edebildiği POMEM'lere artık önlisans mezunları da başvuruda bulunabilecek.


KONTENJANIN YÜZDE 20'SİNİ AŞMAYACAK

POMEM'lere alınacak olan önlisans mezunlarının sayısı, toplam kontenjanın yüzde 20'sini aşmamak kaydıyla Bakanlıkça belirlenecek.

Mülakat sınav komisyonu, Bakanlık onayı ile müracaat kabul komisyonu Başkanlıkta Başkanın, polis eğitim kurumlarında kurum müdürünün onayı ile belirlenecek.

Mülakat sınav komisyonu, birinci veya ikinci sınıf emniyet müdürünün başkanlığında, iki şube müdürü seviyesinde emniyet müdürü, bir öğretim elemanı ile psikolog veya rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü mezunu bir kişi ve Bakanlığın belirleyeceği bir personelden oluşacak.


POMEM giriş puanına göre lisans mezunu ve önlisans mezunu adaylar için erkek, kadın ve Emniyet Teşkilatı personelinden şehit veya vazife malulü olanların eş veya çocukları için asıl, yedek ve başarısız olmak üzere ayrı ayrı sınav sonuç listesi düzenlenecek.



Erkek ve kadın asıl adayların yüzde 30'una tekabül eden sayıda yedek aday listesi, en yüksek puandan başlanarak belirlenecek.

Polis Meslek Yüksekokulları Giriş Yönetmeliğinin 12. maddesinin üçüncü fıkrasının (a) bendi de "Bakanlık onayı ile sınav merkezi bünyesinde kurulacak olan mülakat sınavı komisyonu, birinci veya ikinci sınıf emniyet müdürü veya Polis Akademisi Başkan Yardımcısının başkanlığında, iki şube müdürü seviyesindeki emniyet müdürü, Polis Akademisinde görevli bir öğretim elemanı ve Polis Akademisinde görevli veya Emniyet Teşkilatına bağlı birimler ile farklı kamu kurumlarından Polis Akademisinin talep edeceği psikolog veya rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü mezunu olan bir kişi ile Bakanlığın belirleyeceği bir personelden oluşur." şeklinde değiştirildi.


BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU MU?

Önlisans mezunlarının merakla beklediği POMEM başvuru tarihleri ile ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

POMEM İÇİN ARANAN ŞARTLAR NELERDİR?

Şu an için PÖH alımlarında hangi şartların aranacağı net olarak bilinmiyor. Ancak geçtiğimiz dönemki başvuru şartları şu şekildedir;


a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.

b) En az dört yıllık yüksek öğretim kurumu veya bunlara denkliği Yüksek Öğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurtdışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olmak.

c) Değerlendirme ve seçme işlemlerinin ilk günü itibarıyla, askerliğini yapmamış erkekler ile bayan adaylar için 28 yaşından, askerlik hizmetini yapmış erkek adaylar için 30 yaşından gün almamış olmak (18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde düzeltmeden önceki yaş dikkate alınır.)
polis-alimi

ç) Erkekler için 167 santimetreden, bayanlar için 162 santimetreden kısa boylu olmamak.

d) Sağlık yönünden, Sağlık Yönetmeliğinde belirlenen şartları taşımak.

e) Başvuru öncesi ve başvuru sırasında; genelev, birleşme yeri, randevu evi, tek başına fuhuş yapılan mesken ve bu gibi yerlerde aracılık, bekleyicilik ve benzeri bir meşguliyeti bulunmamak; fuhuş, kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeni ile hakkında herhangi bir adli veya idari soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak, idari yaptırım uygulanmamak veya hüküm giymemiş olmak, bunlardan herhangi birinin uzlaşma yoluyla sonuçlandırılmamış veya yine bunların herhangi birisiyle ilgili olarak mahkemece hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmemiş olmak ya da başka bir tedbire çevrilmemiş olmak.

f) Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı altı ay veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış veya yasaklanmış haklar geri verilmiş olsa bile; devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından;


1) Mahküm olmamak.

2) Hükmün açıklamasının geri bırakılmasına karar verilmemiş olmak.

3)Devam etmekte olan bir kovuşturma bulunmamak veya kovuşturması uzlaşma ile neticelenmemiş olmak.

g) (e) ve (f) bentleri adayın eşi hakkında da uygulanır.

ğ) Başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye veya parti kollarına üye bulunmamak, daha önceden üyeliği var ise ayrıldığını belgelemek, terör eylemleri ile organize suç faaliyetlerine katılmamış olmak.

h) Herhangi bir kadınla veya erkekle nikahsız olarak birlikte yaşıyor olmamak.

ı) Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak.

i) Silah taşımaya ve silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak.

j) 8/5/2005 tarihli ve 25809 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Polis Meslek Eğitim Merkezleri Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 11 inci maddesi kapsamında ilişiği kesilenler hariç, Genel Müdürlük bünyesindeki eğitim kurumlarından ayrılmış veya çıkarılmış ya da herhangi bir yükseköğretim kurumundan disiplinsizlik nedeniyle çıkarılmamış olmak.

k) KPSS puan türünden, Genel Müdürlükçe belirlenecek taban puan veya üzerinde puan almış olmak.

l) İlgili mevzuat kapsamında yapılacak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonuçları olumlu olmak, şartları aranır.

UYARI: Aranılan nitelikleri taşıyan ve istenen belgeleri getiren adayların şahsen başvuruları alınır. Başvuru ile ilgili olarak istenen belgelerde gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenlerin başvuruları geçersiz sayılır.
 

20. Dönem Pomem Mülakat Sorularından Bazıları

-Hukuk sistemini kim yönetir?

-Ailenin önemi nedir?

– Bayrağında hilal resmi olan 5 ülke sayınız?

– İsrail bize dost devlet mi yoksa düşman mı?

– İsrailin dini nedir?

– Yavru vatan nedir?

– TOPRAK ÇEŞİTLERİ?

-Türklerin islamiyeti kabul etmesinde eski inanışların nasıl bir etkisi olmuştur?

-Hukuk üstün olmayan bir ülkede hangi problemler olur?

-Üniter devlet nedir?

-Türkçenin resmi dil olduğu 4 ülke sayınız.

– Neden polis olmak istiyorsunuz?

– 15 temmuz nedir ne düşünüyorsunuz?

– Sosyolojiye dayanarak cemiyeti açıklayın.

– İç turizmi canlandırmak için neler yapılmalıdır?

– İş hayatında koordinasyon nedir?

– Hukuki olay nedir?

– Anayasa mahkemesinin görevleri nelerdir?

– Toplumsal sermaye nedir?

– Akdeniz ikliminin özellikleri nelerdir?

– Demokrasi nedir?

– Güçler ayrılığı nedir?

– Türkiye’nin coğrafi konumunun tarım ve hayvancılığa etkisi.

– Ohal ve sıkıyönetim arasındaki farklar nelerdir?

– Organize suç nedir?

– Akil insan nedir?

– Terör örgütlerinin amaçları nelerdir?

– Kan bağışının önemi nedir?

– Batı dünyasında yabancı düşmanlığı hakkında ne düşünüyorsunuz?

– Gelir dağılımındaki düzensizlik nedir?

– Feodalite nedir?

– Brexit nedir?

– Bilgi edinme hakkı nedir?

– Toplumsal sınıflandırma nedir?

– Popüler kültür nedir?

– Parayı zaptetmek deliyi zaptetmekten zordur kelimesinden ne anlıyorsunuz?

– Acı patlıcanı kırağı çalmaz atasözünü açıklayın.

– Türkiye’nin 2023 hedefleri nelerdir?

– Uyuşmazlık mahkemesi nedir?

– Nükleer enerji hakkında ne düşünüyorsunuz?

– İş güvenliği nedir?

– Türkiye de en uzun gündüz ve gece ne zamandır?

– Modernizm nedir?

– Deyim ve atasözü arasındaki fark nedir?

-Nasıl bağkurlu olunur?

-Üniversitede hangi yurtlarda kaldın?

-Anne babanın mesleği nedir?

-Kanarya adaları bayrağındaki hayvan nedir?

-17-25 Aralık hakkında ne biliyorsun?

-Mit tırları hakkında ne biliyorsun?

2017 PAEM Mülakatında Çıkmış Sorulardan Bazıları

Başkanlık sistemi nedir?

PYD nedir? Hakkında bildiklerinizi anlatınız.

Polislik mesleğinde amir olmaya talip biri olarak, bu mesleğin önemini anlatır mısın?

Türkiye’de yer alan  adli kolluk kuvvetleri nelerdir?

Türkiye’de yer alan  idari kolluk kuvvetleri nelerdir?

Polis Akademisi’nin vizyonu nedir?

Polis Akademisi’nin misyonu nedir?

İnsan hakları hakkında bilgi veriniz.

Biyolojik delil nedir?

Cumhurbaşkanı neden bütçe kanununu veto edemez?

Kimyasal reaksiyon nedir?

Floresan ampulleri içindeki beyaz toz hangi maddedir?

Anayasa Mahkemesi’nin kuruluş amacı nedir?

Robotların insan hayatına olumlu etkilerinden bahsediniz.

Dijital delil nedir?

Yunanistan ve Türkiye arasında karasuları mil sorunu nedir?

Meclis soruşturması nedir?

İki taraflı ajan ne demektir?

NATO nedir?

Sponsor nedir?

Öz yönetim nedir ?

1982 anayasası ilk 3 maddesi nedir?

Öz savunma nedir?

Modernizm nedir?

Balkan savaşları hakkında bilgi veriniz.

Üniversitede hangi okula gittin? Hangi yurtlarda kaldın?

Anne-baba mesleği nedir? Nerelisin?

1942 Varlık Vergisi Kanunu hakkında bilgi veriniz.

Fiil ehliyeti nedir?

“Bir elin nesi var iki elin sesi var.” atasözünü açıklayınız. Bu tarz atasözleri adaylara bolca sorulmaktadır.

Parlâmento kararları nedir?

Türkiye anayasalarını sayınız.

Terör örgütleri neden küçük çocukları hedef alırlar?

Terör örgütleri (DAEŞ, PYD, PKK vs.) nasıl engellenir?

Enflasyon nedir?

Tanık ne demektir?

Tanıklık ne demektir?

Sanık ne demektir?

Şeyh uçmaz mürit uçurur sözünü açıklayınız.

Sanal organizasyon nedir?

İrad-ı Cedid nedir?

Patent nedir?

Küreselleşme nedir?

Yönetim ne demektir?

Algı operasyonu nedir?

Fikri mülkiyet nedir?

Weber’e göre ideal bürokrasi nedir?

Sözsüz iletişim nedir?

Vaka-i Hayriye nedir?

İletişim sürecini etkileyen olumsuz faktörler nelerdir?

Sınırda kişilik bozukluğu nedir?

Enformasyon savaşı nedir?

Siber alan nedir?

İstibharat nedir?

İstihbarat türleri nelerdir?

Dijital veri nedir?

Hümanizm nedir?

Atom bombaları, hangi şehirlere atılmıştır?

Enflasyon nedir?

Devalüasyon nedir?

Siber terörizm nedir?

İnternet ve sosyal medyanın günümüzdeki yeri nedir?

Devletler hangi unsurlardan oluşur?

Greenpeace hakkında bilginiz nedir?

Ceza muhakemesi nedir?

Wikipedia nedir?

Sanat sanat içindir sözünü açıklayınız.

Suçun unsurları nelerdir?

Tek yönlü iletişim nedir?

Hukuk dilinde savunma nedir?

Kitle nedir?

550 vekil sayısının 600’e yükseltilmesinin faydası nedir?

Denetim nedir?

2017 PMYO Mülakatlarında çıkan sorular(23.06 son güncelleme):

Ulufe nedir?

Kitle nedir?

AİHM nedir ve ne görevi yapar?

Sened-i ittifak nedir?

Polisin medya ile ilişkisi nasıl olmalıdır? Olumsuz yansıyan durumlarda nasıl bir tutum sergilemelidir?

Ülke nedir? Neyi kapsar?

Arap baharı hakkında ne düşünüyorsun?

Terör örgütlerine örnekler veriniz.

Şiddet nedir?

Halkın devlete olan güvenini nasıl temin edersiniz ?

Toplumun birbirine karşı  güvenini nasıl sağlarsınız?

Devlet malı nedir?

Sizce bir polis sosyoloji bilmeli midir? Nedenleriyle açıklayınız.

Rasyonalizm nedir?

Yetkiniz olsa, yönetimde nasıl değişiklikler yaparsınız?

Lider nedir?

Sivil toplum örgütü nedir? Açıklayınız.

Lüksün içinde suç vardır ne demektir?

Aklı cesaretinle kullan söz öbeğinden ne anlıyorsun?

Türkiye’nin kara sınırı bulunan ülkeler nelerdir?

Hayatta çıkmaza düştüğünü hiç düşündün mü?

Eğitim nedir? Amaçları nelerdir?

Davranış nedir?

Peyzaj nedir?

Sanata yardımcı bilim dalları nelerdir?

Farklı atasözleri sorulmakta ve anlamını açıklamanız istenmekte…

Kültür kavramı nedir?

Erdem nedir?

Avrupa birliği neden kuruldu?

Beden dili nedir?

Polis olmasan ne olurdun?

Tarikat ve mezhepler hakkındaki görüşün nedir?

Sosyal devlet nedir?

İki tane polisiye dizi söyleyin : )

Hırsızlık nedir?

Din ve doğa ile ilgili sorular ağırlıklı…

Bir insanın hakları nelerdir?

Ben kafana silah dayasam hangi hakkını elinden almış olurum?

Organik madde nedir?

Türkiye’nin bölgeleri nelerdir?

Türkiye’nin komşuları kimlerdir?

Mimar Sinan kimdir?

Nerelisin? Kendini anlatır mısın?

Cinsiyet ayrımcılığı hakkında bilgi veriniz?

Neden polis olmak istiyorsun?

Hangi üniversitede okudun? Hangi yurtlarda kaldın?

Sence iletişim nedir?

Empati yeteneği olan biri misin?

Beyin göçü nedir?

Beden dili sence nedir?

G20 nedir? Hangi ülkeler var?

Başkanlık sistemi ile hangi yönetim aracı kalktı?

BM ne zaman kuruldu? Türkiye ne zaman katıldı?

Hangi dersanelere gittiniz?


PÖH Mülakatında Çıkabilecek Sorular

– Medeniyetler ittifakı nedir?

– Modernizm nedir?

– Suç nedir? 

– Milli mücadele döneminde tbmm’nin yaptığı hücum ve savunma savaşları hangileridir?

– Milli mücadele döneminde savaşılan cepheler?

– Karınca kararınca sözünden ne anlıyorsunuz?

– El kaide terör örgütü nerede etkindir?

– Suçların şahsiliği ne anlama gelir?

– Obozite nedir bilgi veriniz?

– Ohal ve sıkıyönetim hakkında bilgi veriniz?

– Ohal nedir? Açıklayınız?

– Topluma yönelik suçlardan 5 tanesini söyleyiniz?

– Anayasanın 38.Maddesi olağan kanun hükmünde kararnameyle,olağanüstü kanun hükmünde ki kararname arasındaki fark nedir?

– Propaganda nedir?

– Özel harekat polisi ne iş yapar?

– Polis de olması gereken özellikler nelerdir?

– Polis gücünü nereden alır?

– Şiddet Nedir?

– UNESCO nedir?

– Anayasanın ilk dört maddesini sayınız?

– Hobi ve fobi nedir?

– Rönesans ve reform nedir?

– Beyin göçü nedir?

– G20 nedir?

– PYD nedir?

– DAEŞ nedir?

– Anayasa nedir?

– Empati nedir?

– Verimlik nedir?

– Takım ruhu nedir?

– Milli irade nedir?

– Askeri vesayet nedir?

– Devletin asıl görevleri nelerdir?

– Safahat kimin eseridir?

– Polislikte disiplinin önemi nedir?

– Ne ekersen onu biçersin sözünün anlamı nedir?

– Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmasın sözünü açıklayınız

– Algı operasyonu nedir?

– Motivasyon nedir?

– En son okuduğunuz kitap hangisi?

– Dünyanın 7 harikası nelerdir?

– Horozu çok olan köyde sabah geç olur sözünü açıklayınız

– Adalet mülkün temelidir sözünü açıklayınız.

– Bilgi çağı ne demektir açıklayınız.


 

Tahancı Hukuk Bürosu olarak bu yazımızda; polis memuru ve komiser yardımcısı adaylarının eğitimleri sonrasında mezuniyet öncesinde girmiş oldukları sözlü sınav (mülakat) sonucunda başarısızlık nedeniyle elenmelerine karşı yapabilecekleri itiraz ve iptal davası sürecine değindik.

Polis Amirleri Eğitim Merkezinden (PAEM) mezun olacak komiser yardımcılarının ya da POMEM yahut PMYO ‘dan mezun olacak polis memurlarının mezuniyetinden önce bir mülakat şeklinde eğitim sonu sınavı yapılmaktadır. Bu sınavın dayanağı 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunun Ek 1. maddesinin üçüncü fıkrasıdır. Madde hükmü şöyledir:

“Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte öğrenime devam edenler dâhil, bu Kanun ve 4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanunu gereğince, polis eğitim kurumlarında ya da Emniyet Genel Müdürlüğü adına diğer yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin, Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarına Polis Memuru ve Komiser Yardımcısı rütbelerine aday memur olarak atanmaları için öğrenim süresini başarıyla tamamlamaları ve eğitim sonunda Polis Akademisi Başkanlığınca yapılacak sınavda başarılı olmaları şarttır.”

Bu Kanun hükmüne dayanarak 2015 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü Kadrolarına Polis Memuru ve Komiser Yardımcısı Rütbelerine Aday Memur Olarak Atanacaklara Uygulanacak Sınav Yönetmeliği çıkarılmış olup eğitim sonu sınavı bu yönetmelik hükümleri uyarınca yürütülmektedir.

Mülakat sınavına girecek olan adayların öğrenim süresini başarıyla tamamlamış olmaları şarttır. Dolayısıyla ilgili derslerden geçemeyen kişilerin yahut sınava girmemiş öğrencilerin eğitim sonu sınavına girebilmeleri mümkün değildir.

Eğitim sonu sınavı yer ve tarihleri Polis Akademisi Başkanlığı tarafından belirlenmekte olup bu bilgiler sınav tarihinden en az on beş gün önce Akademinin resmi internet sitesinde yayımlanmış olması gerekmektedir. Öte yandan sınav, mezuniyeti müteakip en geç bir ay içinde yapılır.

Komisyonlar

Yönetmelikte eğitim sonu sınavı süreciyle ilgili 3 komisyon bulunmaktadır.

  1. Eğitim sonu sınavı soru hazırlama komisyonu, adaylara sorulacak soruları belirler ve ayrı ayrı kartlara basımını sağlar.
  2. Sınav Komisyonu (Mülakat Komisyonu), emniyet müdürü rütbesinde bir başkan ve üç rütbeli personel ile bir öğretim elemanından oluşur. 5 kişiden oluşan bu komisyon, soru hazırlama komisyonu tarafından hazırlanan sorularla sözlü sınav yapmakla görevli ve yetkilidir.
  3. Merkezi Sınav Komisyonu ise Akademi Başkanı adına sınav takvimi süresince yürütülecek iş ve işlemleri takip, koordine ve denetleme ile yetkilidir.

Sınav komisyonu başkan ve üyeleri; boşanmış olsalar dahi eşlerinin, üçüncü dereceye kadar (bu derece dâhil) kan ve ikinci dereceye kadar (bu derece dâhil) kayın hısımlarının veya evlatlıklarının katıldığı sınavda görev alamazlar.

Polis Memuru ve Komiser Yardimcilarinin Mezuniyet Oncesi Sozlu Sinavda Mulakat Basarisizlik Nedeniyle Elenmesine Karsi Itiraz ve Iptal Davasi Tahancı Hukuk Bürosu - Ankara Avukat

Mezuniyet Öncesinde Mülakat Nasıl Yapılır? Eğitim Sonu Sınavı

Mülakat Komisyonundaki kişilerce Soru Hazırlama Komisyonu tarafından bastırılan sorular arasından adaylara eğitim sonu sınavı içinde soru kartı çektirilerek cevaplaması istenir. Komisyon tarafından adaya konu ile ilgili ilave sorular sorulabilir. Bu usul uygulanmadan yaptırılan mülakat işlemi geçersiz olacaktır mülakat iptal davası açılabilecektir. Mesela adaya kart çektirilmeden yahut sadece ilave soru sorularak yapılan mülakat hukuka aykırı olacaktır.

Mülakatta – eğitim sonu sınavı sürecinde adayların verdikleri cevaplar 4 ölçüt bakımından değerlendirilmektedir:

olmak üzere 100 tam puan üzerinden değerlendirilirler.

Her bir Komisyon üyesi verdiği puanları ayrı ayrı puan değerlendirme karar formuna işler. Komisyon üyelerinin ayrı ayrı vermiş olduğu puanların aritmetik ortalaması alınarak adayın eğitim sonu sınavı sonuç puanı tespit edilir.

polis akademisi sözlü sınav mülakat itiraz iptal davası

Yönetmeliğin 8. maddesinin 4. fıkrası uyarınca, adayın sınavda başarılı olabilmesi için yüz tam puan üzerinden en az yetmiş puan alması gerekir. Başarısız olan adayın aldığı puan ve gerekçesi puan değerlendirme karar formuna işlenir.

Buna göre puan formunda sadece puanların yazılması yetmez neden düşük puan verildiğinin de gerekçesinin yazılması gerekmektedir. Başarılı olan adayların evrakı Personel Dairesi Başkanlığına gönderilir iken başarısız olan adayların evrakı ise arşivda saklanmaktadır.

Mülakatta Başarısız Olunması Durumunda Yapılması Gerekenler

Yönetmeliğin 8. maddesinin 8. fıkrasına göre, eğitim sonu sınavı sınav komisyonu kararlarına itiraz edilemez. Dolayısıyla başarısız sayılma işlemlerine karşı idari başvuru yapmak yerine doğrudan ve vakit kaybetmeksizin idari dava açmak gerekir. Dava açma süresi tebliğden itibaren 60 gündür. (İki ay değildir!) Yine yönetmelikte eğitim sonu sınavı sonuçlarının Polis Akademisi’nin web sitesinde ilan edileceği belirtilmiştir. İlan yapılan tarihten itibaren eğitim sonu sınavı sonucuna karşı dava açılması mümkündür. Yazılı tebligatı beklemeye gerek bulunmamaktadır.

Fatih Tahancı · POMEM, PMYO, PAEM Sene Sonu Mülakatı – Eğitim Sonu Sözlü Sınavı ve Başarısız Sayılanlar İçin Rehber

POMEM – PMYO – PAEM Eğitim Sonu Sınavına İtiraz – İptal Davası

Bu davalarda davalı Emniyet Genel Müdürlüğü’dür. Yanlış hasım gösterilmemesi gerekir. Yine bu davalar bakımından Ankara İdare Mahkemeleri yetkilidir. Dolayısıyla yanlış yere açılacak davalar ciddi bir zaman kaybına hatta hak kayıplarına neden olabilecektir. Ayrıca dava açarken dilekçenin 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunun 3. ve 5.  maddelerine uygun olması çok önemlidir. Aksi halde dava dilekçesi reddedilecektir. Aynı hata ve yanlışlıkların tekrar edilmesi halinde ise dava reddedilecektir. Bu durumda daha davanın başında hak kaybı yaşanacaktır. İdari yargılama usulünün teknik yönlerine dikkat edilmeli bu bakımdan uzman avukat desteğine başvurulmalıdır.

Mülakat İşlemlerinde İdari Yargının Tutumu

T.C. Anayasasının 2. maddesinde belirtilen Türkiye Cumhuriyeti Devletinin temel niteliklerinden olan “hukuk devleti” ilkesi, vatandaşlarına hukuk güvenliğini sağlayan, idarenin hukuka bağlılığını amaç edinen, buna karşılık kamu gücünün sınırsız, ölçüsüz ve keyfi kullanılmasını önleyen en önemli unsurlardan biridir. Nitekim hukuk devleti ilkesinin yaşama geçirilmesini sağlayacak araçlar arasında, Anayasanın 8. maddesinde, yürütme yetkisi ve görevinin, Anayasa ve kanunlara uygun olarak kullanılacağı ve yerine getirileceği; Anayasanın 125. maddesinde de, idarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolunun açık olduğu kuralına yer verilmiştir.

Bahsi geçen hukuk devleti ilkesi karşısında idarenin, yargısal denetim yapılmasını ortadan kaldıracak ya da bu denetimin yapılmasını imkansız kılacak işlem ve eylemlerde bulunması mümkün değildir.

polis aday memur komiser yardımcısı sözlü sınav mülakat itiraz idari dava

657 sayılı Yasanın 3. maddesinde, “sınıflandırma” , “kariyer” ve “, “liyakat” ilkeleri bu Kanunun temel ilkeleri olarak belirlenmiştir. Kariyer ilkesi, Devlet memurlarına yaptıkları hizmetler için lüzumlu bilgilere ve yetişme şartlarına uygun şekilde, sınıfları içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme imkanı sağlamaktır. Liyakat ilkesi ise, Devlet kamu hizmetleri görevlerine girmeyi, sınıflar içinde ilerleme ve yükselmeyi, görevin sona erdirilmesini yeterlilik sistemine dayandırmak ve sistemin eşit imkanlarla uygulanmasında Devlet memurlarını güvenliğe sahip kılmak olarak tanımlanmıştır.

Görüldüğü üzere Kanun, memuriyeti bir meslek olarak görmekte ve memurlara sınıfları içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme imkânı sağlanmasını, sınıflar içinde ilerleme ve yükselme istemlerinin liyakat sistemine dayandırılmasını öngörmektedir.

Kıdem ve Liyakat ilkesinin altında yatan mantık, objektif kurallar çerçevesinde işin ehline verilmesi ve hak etme kavramıdır. Kamu hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmesinin tek güvencesinin de, kamu hizmetinin yetişmiş, ehil kamu görevlilerince yerine getirilmesinden geçmektedir. Danıştay da bu şekilde değerlendirme yapaktadır. Mesela görevde yükselme sınavının sözlü sınavdan elenen bir kişinin açtığı davada Danıştay 12. Dairesi E: 2014/8821; K: 2015/1537 sayılı emsal kararında şu değerlendirmeleri yapmaktadır:

“Anayasanın 125. maddesinde ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 2. maddesinde belirlenen hukuki sınırlar içinde yapılabilmesi için davalı idarece, soruların yanıtlarına komisyon üyelerince takdir edilen ve yönetmelikte belirlenen başarı düzeyinin altında olan puanların gerekçelerinin ortaya konulmadığı,davacının alan bilgisi ve genel kültür bilgisini ölçmek amacıyla, kura usulü ile belirlenen iki soruya ve diğer sorulara yukarıda belirtilen şekilde yanıt vermesi nedeniyle, başkaca herhangi bir sebep ve gerekçe gösterilmeksizin performans değerlendirme formunda yer alan tüm hanelerin değerlendirilerek 55,20 puanla başarısız sayıldığı görülmüştür.

Yukarıda belirtildiği şekilde, davacının girmiş olduğu görevde yükselme sözlü sınavında hukuken itibar edilebilir herhangi bir sebep ortaya konulmaksızın davacının başarısız sayıldığının anlaşılması karşısında, söz konusu sınavın başarı düzeyini oluşturan puanların belirlenmesinde davacının bilgi ve yeterliliğinin objektif ve nesnel biçimde değerlendirildiğinden söz etmeye olanak bulunmamaktadır.

Bu durumda; kariyer ve liyakat ilkeleri uyarınca kamu hizmetinin ehil kamu görevlileri eliyle yürütülmesi için yapılan sözlü sınavda, ölçme ve değerlendirme esaslarına uygun ve objektif bir değerlendirme yapılmadığı anlaşıldığından davacının görevde yükselme sözlü sınavında başarısız sayılmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık, dava konusu işlemi iptal eden mahkeme kararında sonucu itibariyle hukuka aykırılık görülmemiştir.”

Sonuç olarak; Hukuk devletinde her türlü eylem ve işleme karşı yargı yolu açık olduğundan her tür idari işleme karşı etkili bir yargısal denetimin yapılması gerekir. Mülakat işlemleri sadece idarenin ajanları ile birey arasında gerçekleşen dışarıdan yapılabilecek denetime nispeten daha kapalı işlemlerdir. Dolayısıyla idarenin kıdem ve liyakat ilkeleri çerçevesinde hareket etmesi gerekmektedir.

Eğitim sonu sınavı sürecinde sorulan soruların bilinmesi halinde mülakat komisyonunun niçin düşük puan verdiğinin puan formunda açıklanması gerekmektedir. Şayet bu yoksa açılacak bir davada eğitim sonu sınavı sonucunda başarısız sayılma işlemi iptal edilecektir. Bunun haricinde davayı usulden kaybetmemek için uzman idare hukukçusu avukatlardan destek alınması çok önemlidir. Ankara İdare Avukatı

PMYO Mülakat Sınavı Nedir?

Fiziki yeterlilik sınavında başarı ile geçen adaylar yani en az 100 üzerinden 60 alanlar sonraki aşama olan mülakat sınavına geçeler.
Mülakat sınavında adaylara, soruların yazılı olduğu bir kart çektirilir. Konu hakkında düşünmesi ve sunum yapması için süre verilir. Konu ile ilgili komisyonca adaya sorular sorulabilir. Değerlendirmede adayın;

a) Konu hakkında bilgi düzeyi,
b) Kendisinden istenileni kavrama,
c) Özgüveni,
ç) İfade etme yeteneği,
d) Beden dilini kullanma becerisi,

olmak üzere beş ayrı kritere göre ve her bir kriter 20 puan olmak üzere toplam 100 puan üzerinden yapılır. Adayın mülakat sınavından başarılı olabilmesi için toplam 70 puan veya üzerinde alması gerekir.

Pmyo sınavlarındaki en önemli aşama şüphesiz ki mülakat aşamasıdır. Mülakat aşaması genel puanın %40 ını oluşturmaktdır bu sınavda yapacağınız küçük bir hata size pahalıya patlayabilir. Bizim adaylara tavsiyemiz sakin olup içinizden geldiği gibi cevap vermeniz ve sorularla illaki bir fikriniz vardır onu sakin şekilde beyan ediniz. Komisyonla gözgöze gelmeniz de komisyona ayrı bir hava verecektir. Şunu da unutmadan hatırlatalım arkadaşlar mülakata resmi giyim ile gitmeniz size + puan katacaktır giyiminizi ona göre ayarlayınız.

2015 PMYO Mülakat Soruları

Arkadaşlar geçen sene yeni sisteme geçildiği için elimizden geldiğince mülakatta çıkan soruları sizler için toparlamaya çalıştık umarım işinize yarayacaktır. Unutmayın arkadaşlar mülakatta kesinlikle sakin olunuz.

1- Polis öfkesine nasıl hakim olabilir açıklayınız?
2- Hiyerarşi nedir?
3- Emniyet Genel Müdürü Kimdir?
4- Polislik mesleğine uygun olduğunuzu düşünüyor musunuz?
5- Disiplin Nedir?
6- Temel İnsan Hakları Nelerdir?
7- Kuvvetler Ayrılığı İlkesi Nedir?
8- Otorite Nedir?
9- Suç Nedir?
10- Siber Saldırı Nedir?
11- Suriyedeki İç Karışıklıkla İlgili ne düşünüyorsunuz?
12- Çözüm süreci hakkında ne düşünüyorsunuz?
13- Vatan Sevgisi Nedir?
14- AB Üyeliği Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?
15- Vatan sevgisi nedir?
16- Suç korkusu nedir?
17- Karttan çıkan ata sözünü açıklayın.
18- Para Gereklimidir Parasiz İnsan Gereksizmidir?
19- Ahlaksız Bir Görev Verilse Ne Yapardınız?
20- En Sevdiğiniz Branş?

Geçen sene çıkan sorular bu sene çıkmayacak diye bir şey söz konusu değil arkadaşlar onun için bu sorulara göz atarak aklınızda neler söyleyeceğinizi planlayabilirsiniz şimdiden başarılar.

2016 PMYO Mülakat Soruları

1 . Erzurum Kongresi ve maddelerini sıralayınız.
2 . Polis nedir?
3 . Adalet nedir?
4 . Dede Korkut kimdir kısaca bilgi verin.
5 . En sevdiğiniz ders nedir ve neden?
6 . Sscb ne zaman yıkılmıştır?
7 . 2003 Eurovision birincisi ve şarkısının adı nedir?
8 . Fatih Sultan Mehmet Han’ın yaptırdığı ilk camii hangisidir?
9 . Schengen Vizesi nedir dahil olan ülkelerden sayın.
10. Tarafsızlık nedir?
11. Karakter Nedir?
12. Yabancı dilin önemi?
13. 2014 yılı unesco tarafından ne yılı ilan edilmiştir?
14. Trafik kuralları hakkında bilgi verin.
15. İklim nedir ve Türkiye iklimi hakkında bilgi verin.
16. İtilaf ve ittifak devletleri hakkında bilgi verin.
17. Kitap okur musunuz en son okuduğunuz kitap hangisi?
18. Medyanın Terör/Terörizme desteği olabilir mi ?
19. 1.Dünya Savaşı’nın Çıkma Nedenleri Nelerdir?
20. Ne ekersen onu biçersin atasözünü açıklayın.
21. Mossad Nedir?
22. Dünyadaki en büyük lider kimdir? Neden?
23. Atılan ok geri gelmez atasözünü Açıklayınız?
24. Antropoloji nedir?
25. PYD Nedir?
26. Fransız ihtilalinin sonuçları nelerdir?
27. Selahaddin Eyyubi kimdir?
28. Osmanlı İmparatorluğunun çöküş nedenleri nelerdir?
29. Nobel nedir?
30. Divan-ı Lügati’t Türk adlı eserin yazarı kimdir?
31. Dünyanın en büyük okyanusu hangisidir?
32. Selçuklu devletinin önemi nedir?
33. El kaide Terör Örgütü Amerika birleşik devletlerine Ne zaman ve nasıl Saldırıda bulunmuştur?
34. Mesnevi, Fıhi ma fih, divanı kebir kimin eseridir?
35. Yaz ve kış saati uygulaması niçin yapılır?
36. Güne başlarken sizi motive eden tek şey nedir?
37. Konut dokunulmazlığı nedir?
38. Harem nedir ?
39. Saatte 2 saniyede bir olan nedir
40. Arkanda kaç bayrak var
41. Arkandaki paspasın rengi nedir

Açık uçlu sorular


1. Soru: 1 metre boyunda ki Demir bir çubuk su dolu havuza atıldığında 75 cm olarak görünüyor.2 metre uzunluğunda ki naylon ip havuza atıldığında ne kadar görünür?

Şeklinde idi bunun cevabı 2 metre olacaktır ve değişmez diyeceksiniz.Neden derlerse demir çubuk suya batar ve fiziksel olarak görünümünde kırılma gerçekleşir ama naylon ip batmaz olduğu gibi görünür şeklinde cevap vereceksiniz.

2. Soru: Yarım saat ara ile patlatılmak istenen 4 havai fişek kaç saatte patlatılır?

Şeklinde idi bununda cevabı 1.30 saat olacaktır.Neden derlerse ilk başlangıç olan yarım saatte 2 tane patlatmış oluyorsunuz kalan 2 taneyide 1 saatte patlatırsınız toplam 1.30 saat eder.

3. Soru: Taş üstüne 5 kuş var ateş edip 2’sini vurdun geriye kaç tane kaldı?

2 kuş kalır Onla rda vurduğum kuşlar

4. Soru: Uçurumun kenarındasınız Bir elinizde küçük coçuğunuz diğerinde büyük çocuğunuz birini bırakmak zorundasınız.Çünkü düşecekisiniz hangisini bırakırdınız?

Sakın ikisini de feda etmem demeyin. Bunu diyen çocuğu elemişler.

5. Soru: Kaç ay 30 çeker?

11 Ay Şubat Hariç

6. Soru: Neden polis olmak istiyorsun?

7. Soru: 6 tane elma var 2 si dışında hepsini yersen kaç elma kalır?

8. Soru: En son izlediğiniz filmin adı neydi? Kısaca konusunu anlatırmısınız?

9. Soru: Etliye sütlüye karışma deyimini açıklayınız?

10. Soru: Polislik mesleğini neden seçtiniz? Mesleğin iyi ve kötü yanları nelerdir?

Soru 1 :
Seni neden polis olarak teşkilata alalım ?

Cevap 1:
Ben vatanını, milletini, bayrağını ,ulusunu, halkını, geçmişi ve kaderi olan yaşadığı toprağı seven bir insanım. Hayallerim, hedeflerim ve amaçlarım bu vatana hizmet etmek için beni polis olmaya teşvik ediyor. Bu mesleği ve üniformasını hakkıyla taşıyacağımı düşünüyorum. Devletimizin benden istediği hizmetleri hakkı ile yerine getirebilecek, sorumluluk sahibi ve özverili bir birey olduğum için.

Soru 2 :
Polislik senin için ne anlam ifade ediyor ?


Cevap 2:
Polislik = Vatanım için bir umut olmaktır.

Devletimizin ve milletimizin ihtiyacı olduğunda her türlü zorlu görevin üstesinden gelmek için canla başla mücadele edecek, yeri gelirse canı gönülden candan geçecek, kutsal bir olguyu ifade etmektedir.

Soru 3 :
Polislik için ideal bir aday olduğunuzu düşünüyor musunuz ?


Bu sorunun cevabını vermeyerek bu soruyu sizlere yöneltmek istiyorum. Gerçekten polislik için ideal bir aday olduğunuzu düşünüyor musunuz. Düşünüyorsanız neden ?

Soru 4 :
Polisliğe kabul edilirsen hangi birimde çalışmak istersiniz ?

Cevap 4:
Efendim bu onura nail olduğum sürece bana uygun görülen her birimde layıkıyla çalışıp kendimi geliştirmeye ve en iyisi olarak vatanımı hem iç ve hem dış tehditlerden korumak yegane gayem olacaktır. Bu sebepten ötürü her birimde çalışabilirim.

Soru 5 :
Polislik zor bir meslek hayatını buna göreşekillendirebilecek misin ?

Cevap 5:
Bu mesleği zor veya kolay olduğu için seçmedim. Her mesleğin zorluğu ve kolaylığı vardır.Önemli olan mesleğin hakkını verip, zoru başarmak ve de severek bu mesleği yapmaktır. Bu sayede başkaları için zor olan durumlar, mesleğin çilesine bile aşık olan bizler için mutluluk kaynağıdır. Bundan dolayıda hayatımı mesleğime göre şekillendireceğimden hiç şüpheniz olmasın efendim

Soru 6 :
Ailen Polis olmanı destekliyor mu ?

Cevap 6.A:
Ailem bu vatanın yararlı bir bireyi olmamı istedikleri için polis olmamı sonuna kadar desteklemektedirler.

Cevap 6.B:
Maalesef desteklemiyorlar ama ben kararlıyım.


Soru 7 :
Ülkenin her yerinde çalışabilecek misin veya devamlı olarak nerede  çalışmak istersin ?


Cevap 7:
Efendim öncelikli olarak devamlı aynı şehirde çalışmak istemem. Türkiye Cumhuriyeti topraklarının her yeri bizim vatanımızdır. Devletimizin bize nerede ihtiyacı varsa orada seve seve görev almaya hazırım.

Soru 8 :
Neden polis olmak istiyorsun ?


Cevap 8:
Efendim bir insan sevdiği işi yaparsa o işte başarılı olur ve mesleğin getirdiği sorumlulukları bilir. Bundan dolayı da mesleğin şanını ve şerefini korur ve yüceltir. Bende sevdiğim, meslekten öte gördüğüm polislik için şuan buradayım.

Hukukun üstünlüğü ilkesini açıklayınız.

Türkiye Cumhuriyeti, bir hukuk devletidir. Devletin içindeki tüm mekanizmalar önceden konmuş bazı kurallar ve kanunlar çerçevesinde hareket eder. Kimsenin anayasının ve diğer yasaların önceden tespit ettiği görev ve yetkileri aşma yetkisi yoktur.

“Muasır Medeniyet” sözü ile ne kastedilmek istenmektedir, açıklayınız.

Muasır medeniyet, teknoloji, bilim, sanat ve ekonomi alanlarındaki gelişmeleri yakalamak, adapte etmek ama bunları yaparken de kendi gelenek, kültür ve inançlarımızı yitirmemektir. Gelişmekte olan bir ülke olan Türkiye’yi her alanda bahsedilen her alanda ilerletmek ile ülkemiz Atatürk’ün de bahsetmiş olduğu muasır medeniyetler seviyesine ulaşacaktır.

Demokrasi denince ne anlıyorsunuz?

Demokrasi bir yönetim biçimidir ve tüm vatandaşların yönetimde eşit haklara sahip olması demektir. Günümüzde demokrasinin uygulanma biçimi,dolaylı demokrasi şeklindedir. Yani halk seçtiği temsilcilerle yönetimde söz sahibi olurlar.

Demokratik bir toplumda polisin yeri nedir?

Demokratik düzende insanlar temel hak ve hürriyetlere sahiptir ve bunlara dokunulamaz. Bu dokunulmazlığın bozulmaması ve sürekliliğin sağlanması için ise bir teşkilat gereklidir ve bu teşkilat “Polis Teşkilatı”dır.

Avrupa Birliği hakkında bilgi veriniz.

1992 yılında, Avrupa Birliği Antlaşması olarak da bilinen Maastricht Antlaşması’nın yürürlüğe girmesi sonucu, var olan Avrupa Ekonomik Topluluğu’na yeni görev ve sorumluluk alanları yüklenmesiyle kurulmuştur. Yaklaşık 500 milyonluk nüfusuyla Avrupa Birliği, dünya ülkelerinin GSYİH’ya (nominal) göre sıralanışında nominal gayrisafi yurtiçi hasılasının %30’luk bölümünü oluşturur. Avrupa Birliği, tüm üye ülkeleri bağlayan standart yasalar aracılığıyla, insan, eşya, hizmet ve sermaye dolaşımı özgürlüklerini kapsayan bir ortak pazar (tek pazar) geliştirmiştir. Avrupa Birliği yirmi yedi bağımsız devletten oluşur. Bunlar üye devletler olarak bilinen Almanya, Avusturya,Birleşik Krallık, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Kıbrıs, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan’dır. Birliğe katılmayı bekleyen 5 aday ülke vardır bunlar: Hırvatistan, İzlanda, Makedonya Cumhuriyeti, Karadağve Türkiye’dir. AB’yi kuran 6 ülke: Fransa, İtalya, Lüksemburg, Belçika, Almanya ve Hollanda ( FİLBAH )

İnsan Hakları kavramını açıklar mısınız?

Dil, din, ırk ayrımı gözetmeksiniz bütün insanları yararlanabileceği temel hak ve hürriyetler insan haklarını oluşturur. Bütün insanların yalnızca insan oldukları için sahip oldukları haklardır. Temelinde insanın değerli bir varlık olduğu anlayışı yatar.İnsan hakları hem anayasa hem hukuk kavramıdır. Bütün insanlar hürriyet, haysiyet ve haklar bakımından eşit haklara sahiptirler.

Bir ülkenin kalkınmasında eğitimin rolü nedir?

Eğitim kişilerin davranışında, kendi yaşantısı yoluyla, eğitimin amaçlarına uygun ve kasıtlı olarak istenilen yönde değişme meydana getirme sürecine eğitim denir. Eğitim bir süreçtir. Eğitim yaşam boyunca süren bir süreçtir. Eğitim sürecinde bireyin kendi yaşantısı esastır. Eğitim seviyesi arttıkça toplumdaki suçlıluk oranı düşer ve gelişmişlik düzeyi artar.

Kuvvetler ayrılığı ilkesini açıklayınız.

Yasama, yürütme ve yargının birbirinden bağımsız olması anlamına gelir. Demokratik düzenlerde devlet yönetimini düzenleyen bir unsurdur. Her birim üzerine güç kullanımı konusunda sınırlama getirmektedir.kuvvetler ayrışığı ilkesinde en önemli olan unsur yargının bağımsızlığıdır. Yargı bağımsız olduğu durumlarda ancak yasama ve yürütme denetlenebilir. Yasama tarafından koyulan yasaların da usulüne uygun uygulanıp uygulanmadığının kontrolü de yürütme tarafından yapılmaktadır.

İlk yardım nedir ve ülkemizde ilk yardım ile ilgili yaşanan sorunlar nelerdir?

Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren durumda,sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar,hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla,ilaçsız olarak yapılan uygulamalara ilkyardım denir. Ülkemizde yaşanan en büğyük sorun, ilk yardım eğitimi almamış bu konuda bilinçli olmayan insanların ilk yardım yapmaya çalışması ve düzgün bir şekilde ilk yardım yapılarak kurtarılabilecek bir hasta, bilinçsizce yaplan bir ilk yardımla hayatını kaybetme olasılığının doğmasına sebep olabilmektedir.

Başarıyı nasıl tanımlarsınız?

Başarı, bir işten elde edilen yararlı sonuçtur. Bir işte ya da bir konuda bir insanın sahip olduğu yetenek ve kaynaklarla gelebileceği en iyi noktadır. Eğer elinizdeki kaynak ve mevcut yeteneklerinizle ulaşmak istediğiniz noktaya gelebiliyorsanız başarılısınız demektir.

Başarıda takım çalışmasının önemini belirtiniz.

İş hayatımızda ve özel hayatımızdasürekli takım çalışması halindeyiz. Takım çalışması günümüzde en çok aranan özellik olmaya başladı. Bir takımın ortak çalışması için amaçlarını çok iyi bilmeleri gerekir. Grubun hedefi takım çalışmasında başarının en önemli etkenlerinden biridir. Takımdaki elemanların herbirinin sahip olduğu nitelik, nicelik ve kabiliyetler bireysel yapılacak bir çalışmanın daha etkin ve çabuk ve daha verimli bir halde takım olarak yapılmasını sağlar.

Takım sporları ve bireysel olarak yapılan sporlara örnekler veriniz.

Futbol, basktebol, voleybol gibi oyunlar takım oyunlarıdır. Bu oyunlarda takım içindeki bireylerin tek tek başarısı ya da kabiliyeti değil, takım elemanlarının birbiri ile uyumlu, koordineli çalışması önemlidir. Başarı ancak bu şekilde elde edilebilir. Bireysel sporlara da örnek olarak yüzme, güreş, atletizm ve tenis verilebilir. Bu tarz sporlarda ise kişilerin bireysel yetkinlikleri önemlidir ve başarılı olabilmek için bireysel beceri ve çaba ön plana çıkmalıdır.

İnternetin fayda ve zararlarını sayınız.

İnternet günüzmüzde en çok kullanılan iletişim aracı ve bilgi kaynağı haline gelmiştir. Günlük yaşantımızı kolaylaştırmanın yanı sıra bilgi edinmek te internet sayesinde kolay bir hal almıştır. Bunun yanında çocukların ve gençlerin bilinçsiz kullanımı sonucu yanlış yönlendirilmelere, suça teşvik edilmelerine sebep olabilmektedir.

Empati nedir?

Empati veya eşduyum, bir başkasının duygularını, içinde bulunduğu durum ya da davranışlarındaki motivasyonu anlamak ve içselleştirmek demektir. Kendi duygularını başka nesnelere yansıtmak anlamında da kullanılır.

Perşembe’nin gelişi Çarşamba’dan belli olur ne demektir?

Bir işin ya da bir olayın gidişatından nasıl sonuçlanacağı anlaşılabilmektedir. Ya da bir insanın mevcut davranışlarından ileride yada bir olay üzerinde nasıl davranacağı kolaylıkla anlaşılabilmektedir.

Araba devrilince yol gösteren çok olur sözü ile ne anlatılmak istenmektedir. Kısaca açıklayınız.

İnsanların başına kötü bir şey gelince ya da aksilikkler yaşanınca yol gösteren, akıl veren bir sürü kişi çıkar. Önemli olan insanların başına kötü şeyler gelmeden, olaylar yoldan çıkmadan bir şeyler yapmaki akıl vermek, çözüm yolları sunmaktır.

Öfkeyle kalkan zararla oturur sözünü kısaca açıklayınız.

İnsanlar sinirlendiği zaman davranışlarını kontrol edememeye başlar, yaptığı hareketlerin ne kadar yanlış sonuçlar doğuracağının farkına varamaz ve sağlıklı düşünemez. Bunun sonucunda da yaptığı davranışlardan yine kendisi zarar görür.

Otuz iki dişten çıkan otuz iki mahalleye yayılır sözünü açıklayınız.

Bir sır bir kere ağızdan çıktı mı bir şekilde başkaları tarafından duyulur. İçimizde saklı olan bir şeyi dışarı döktüğümüz zaman artık o sır olmaktan çıkar. Ağızdan çıkan söz herkesin malı olur, başkalarının ağzına geçer ve bu şekilde yayılır.

Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır sözünü açıklayınız.

Dünyada kendisine yapılan iyiliğin kıymetini bilmeyen bir sürü insan olduğu gibi kendilerine yapılan iyilikleri unutmayan insanlar da vardır. Yapılan iyilik belki çok büyük değildir ama yapılan insan için bu çok önemlidir ve kırk yıl boyunca aklından çıkmaz.

Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır ile ne demek istenmektedir.

Kötülük içermeyen, tatlı hoş, güzel sözler insanı etkiler ve hoşuna gider,bu sözler en zor kişileri bile ikna edebilir. İnsan ilişkilerinde iyi ve güzel konuşmak çok önemlidir. Bazı insanlar çok inatçı ve kötü niyetli olabilir. Böyle insanlara karşı bile hoş sözler sarfetmek, güzel, yüreği okşayan cümleler kurmak onları yola getirmeye yardımcı olabilir. İnatçı kişileri daha çok inatlaşarak, zor kullanarak yola getirmek yerine onları güzel sözlerle ikna etmek daha kolaydır.

PMYO MULAKATINDA ÇIKMIŞ SORULAR.GECMIS YILLARDA MULAKATA GIREN ARKADAŞLAR MULAKATTA SIZE SORULAN SORULARI YAZARSANIZ DAHA ÇOK SORUYA ULASABILIRIZ.
1. Soru: 1 metre boyunda ki Demir bir çubuk su dolu havuza atıldığında 75 cm olarak görünüyor.2 metre uzunluğunda ki naylon ip havuza atıldığında ne kadar görünür? 
CEVABI: 2 metre olacaktır ve değişmez. Demir çubuk suya batar ve fiziksel olarak görünümünde kırılma gerçekleşir ama naylon ip batmaz olduğu gibi görünür.
2. Soru: Yarım saat ara ile patlatılmak istenen 4 havai fişek kaç saatte patlatılır? 
CEVABI: 1.30 saat. ilk başlangıç olan yarım saatte 2 tane patlatmış oluyorsunuz, kalan 2 taneyide 1 saatte patlatırsınız toplam 1.30 saat eder.
3. Soru: Taş üstüne 5 kuş var ateş edip 2’sini vurdun geriye kaç tane kaldı? 
CEVABI: 2 kuş kalır. Kalanlarda vurduğunuz kuşlardır.
4. Soru: Uçurumun kenarındasınız. Bir elinizde küçük çoçuğunuz, diğerinde büyük çocuğunuz, birini bırakmak zorundasınız. Çünkü düşeceksiniz hangisini bırakırdınız? 
CEVABI: Sakın ikisini de bırakırım demeyin.
5. Soru: Kaç ay 30 çeker? 
CEVABI: 11 Ay. Şubat Hariç
6. Soru: Neden polis olmak istiyorsunCEVABI: Size kalmış.
7. Soru: 6 tane elma var 2 si dışında hepsini yersen kaç elma kalır? 
8. Soru: En son izlediğiniz filmin adı neydi? Kısaca konusunu anlatırmısınız? 
9. Soru: Etliye sütlüye karışma deyimini açıklayınız? 
10. Soru: Polislik mesleğini neden seçtiniz? Mesleğin iyi ve kötü yanları nelerdir? 
11. Soru: Doğu politikası hakkında bilgi veriniz. Sizce doğru bir politika mı izleniyor? (Bu soru bu sene SÜREÇ hakkında bilgi veriniz diye gelebilir)
12. Soru: Baba ve oğul kaza geçiriyorlar sonra ikisi de farklı hastaneye kaldırılıyor.Doktor ‘aaa bu benim oğlum’ diyor. Bu olay nasıl olur? Anlatınız? 
13. Soru: Kart çektirip 5 sn içinde farklı olanı bulunuz? 
14. Soru: Bir otobuste 3 yolcu var 2 si ilk durakta indi 4 kişi bindi şöförün yaşı kaçtır? 
CEVABI: Şoförün yaşı belirtilmedi.
15. Soru: Bazı aylar 30, bazıları 31 çeker; kaç ayda 28 gün vardır? 
CEVABI: 12 ay da 28 çeker deyin. 1 ay demeyin
16. Soru: Bir gösteri de göstericiler size fiili ve sözlu saldırı yaparsa ne yaparsınız? 
CEVABI: Kendimi korur, gelecek emirleri beklerim.
17. Soru: Başarıya ulaşmak için zekamı önemlidir çalışmak mı? 
18. Soru: Bir doktor hastasına yarımşar saat arayla içmesi için 3 hap veriyor haplar ne zman biter? 
CEVABI: 1 Saatte biter.
19. Soru: Hz. Musa gemisine kaç hayvan almıştır? 
CEVABI: Gemisi olan peygamber HZ.MUSA Değil Hz.NUH’dur.
20. Soru: Arkanızdaki duvarın rengi nedir? 
CEVABI: Sakın arkanızı dönmeyin! Önünüzdeki duvarın rengiyle aynı.
21. Soru: İnsanmı Doğaya Hükmeder, Doğa mı İnsana Hükmeder? 
Cevap: Doğa İnsana Hükmeder
22. Soru: En son ne zaman ağladın? 
23. Soru: Bir polis memurusunuz ve size bir milletvekili tokat attı ne yaparsınız? 
24. Soru: Bir işte süren geçlik olursa ne hissedersiniz?” 
25. Soru: Gece saat sekizde yatıyorum ve yatarken guguklu saatimi sabah dokuza kuruyorum kaç saat uyurum? 
26. Soru: 30′ u yarıma bölüp 10 eklediniz, kaç etti? 
27. Soru: Bir çiftçinin 17 koyunu vardı. Sürüde salgın hastalık oldu, dokuzu ağır hastalandı, diğerleri öldü.Çiftçinin kaç koyunu var? 
28. Soru: Sadece bir tek kibritiniz var, içinde bir gaz lambası, bir gaz sobası, ve birde mum bulunan karanlık ve soğuk bir odaya girdiniz… Önce hangisini yakarsınız? 
29. Soru: Adamın biri dikdörtgen biçiminde ve her cephesi güney manzaralı bir ev inşa ediyor. Evi kocaman bir ayı ziyaret ederse bu ayı ne renk olur? 
30. Soru: 3 elma vardı ikisini aldım. kaç elmam var? 
31. Soru: Chicago’ dan hareket eden 43 yolculu bir otobüs kullanıyorsunuz. Pittsburgh’da 7 yolcu binip, 5 yolcu indi. Cleveland’ da 8 yolcu indi, 6 yolcu tuvalete gidip geldi ve 4 yeni yolcu bindi.
20 saat sonra Philadelphia’ ya vardığınızda şöförün adı neydi? 
32. Soru: Türkler “kahve” bulunmadan once “kahverengi” rengine ne derlerdi ? 
33. Soru: Aşağıdaki boşluğu doldurun.(yazı ile bir sayı yazılacak ve toplama dahil edilecek) 
34. Soru: Bu cümlenin toplam harf sayısı ….dir 
35. Soru: Aşağıdaki yazıdaki mantık hatasını bulunuz. 
1938 yılında İngiltere’de bir cenaze töreni düzenlenmektedir. Törende konuşan General, kalabalığa şöyle hitap eder: 
“Bugün aramızdan ayrılan John Miller Birinci Dünya Savaşı’nda sayısız kahramanlıklar yapmış, ülkemize büyük hizmetlerde bulunmuştu. Kendisini her zaman saygıyla anacağız.” 
36. Soru: Polis Olay yerine geldiğinde iki aracında şöförünü ağır yaralı olarak bulur. Kaza yapan arabalarda yapılan incelemeler sonucunda araçların ikisinde de tek bir çizik bile olmadığını farkeder. Sizce bu kaza nasıl gerçekleşmiş olabilir? 
37. Soru: Aysun’un babasının 5 çocuğu vardır bunlar sırasıyla cici-cucu-caca-cece dir. 5.sinin ismi nedir? 
38. Soru: Annen ve babandan olan ve kardeşin olmayan kişi kimdir? 
39. Soru: Akrep ve yelkovan bir günde kaç kez üst üste gelir? 
CEVABI: 1 günde 24 kere.
40. Soru: Herkesin polisi kendi vicdanıdır fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır. Sözünü açıklayınız.
41. Soru: Açık yaraya tuz ekmek sözünden ne anlıyorsunuz?
42. Soru : Evleneceğiniz kişide ne gibi özellikler olmalıdır

Cev Şampiyonlar Ligi Şampiyonu Olan Fenerbahçe Universal Bayan Voleybol Takımımız şampiyon oldu olabilir

Türk lirası yeni simgesine kavuştu Mimarı Tülay Lale'dir.

NATO Füze Kalkanı Radar üssü Malatya’nın Kürecik Köyü’ne kurulacak.

2012 Altın Küre Ödüllerinde "Bir zamanlar Anadoluda" yabancı film dalında Türkiyeden 2012 Oscar Ödüllerine aday adayı gösterilmiştir.

2013 Avrupa Basketbol Şampiyonası SLOVENYA'ya yapılacaktır.

2016 Olimpiyat Oyunları ise Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde yapılacaktır.

Hırvatistan 2013 yılında Avrupa Birliğine 28. tam üye olarak katılacak.

Uluslararası Para Fonu (IMF) yeni başkanı Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde’dir.

IMF ve Dünya bankası 2012 yıllık toplantılarını Japonya-Tokyo da yapıldı.

21 Ocak 2012 tarihinde Akdeniz Üniversitesi Hastanesi‘nde ilk yüz nakli gerçekleştirildi. Yüz naklini yapan doktor Prof. Dr. Ömer Özkan, yüz nakli yapılan hastanın ismi Uğur Acar’dır.

Türkiye’de 2012 yılı Çin Kültür Yılı olarak ilan edildi.(2013 yılında ise Çin’de Türk Kültür Yılı ilan edilecektir.)

İstanbul 2012 Avrupa Spor Başkenti seçildi.

22-23 Mart 2012 tarihinde düzenlenen 53. UEFA Olağan Kongresi İstanbul’da yapıldı.

2012 yılı Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) tarafından “Itri” yılı ilan edildi.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir