aöf suç sosyolojisi / (PDF) Suç Sosyolojisi (AÖF) | Erkan Tosun - funduszeue.info

Aöf Suç Sosyolojisi

aöf suç sosyolojisi

1.ÜNİTE SUÇ VE SAPMA TEORİLERİ

Bir toplumu oluşturan bireylerin devletten bekledikleri hizmet, güvenliğin ve adaletin sağlanmasındır. Güvenliği ve adaleti sağlayamayan devlet iflas durumundadır. Suç bu iki fonksiyonu birden ilgilendiren problemdir. Sapma ise suça benzemekle birlikte ceza adalet sisteminin alanına girmeyen norm ihlalleridir. Bu çerçevede suçu “kanunlarda açıkça yasaklanan ve karşılığında ceza öngörülen her türlü eylem olarak, sapmayı da toplumsal normlar çerçevesinde öngörülen kabul edilebilirlik sınırlarının dışına taşan her türlü davranış” olarak tanımlayabiliriz.

Suçun gerçekleşebilmesi için iki unsur vardır. Birinci unsur suç motivasyonu, ikinci unsur ise suç fırsatıdır. Biri suç işlemeye azmetse, birileri onu azmettirse veya ortam bireyi suça sürüklese bile suç fırsatı yoksa suç gerçekleşmez. Aynı şekilde her yer suç fırsatı ile dolu olsa bile suç motivasyonu yoksa suç gerçekleşmez.

Suç= Suç Fırsatları+Suç İşleme Motivasyonu

Genç bir bilim dalı olan kriminolojide gelinen son nokta itibariyle, suçun nedenlerini açıklayan görüşlerin dört paradigma altında sınıflandırıldığını görmekteyiz. Bunlar; doğaüstü güçler perspektifi, klasik okul, pozitivist okul, eleştirel perspektifi.

Doğaüstü güçler perspektifi Orta Çağ cehaletini ve dogmalara saplanmış bir devrin suç ve suçluya bakışını yansıtırken, Klasik Okul Aydınlanma Çağı ile birlikte insanı tüm sosyal analizlerin merkezine koyan rasyonalite ve akılcılık eksenli bir bakış açısıyla suçu “rasyonel bir tercih”olarak ele almıştır. Pozitivist okulla birlikte biyolojik, sosyolojik ve psikolojik faktörlerin önemli olduğu vurgulanmıştır. Biyolojik teoriler, suçlu davranışı bireyin sahip olduğu biyolojik yapıdaki bozukluğa bağlarken, psikolojik teoriler de suçu bireyin erken yaşlardan itibaren yaşadığı tecrübeler,yanlış güdülenmeler, hatalı sosyalleşmeye bağlamıştır. Eleştirel perspektif ise suçu, güç ve çatışma perspektifinde ele alarak başta ceza adalet sistemi olmak üzere devlet aygıtının sisteme hakim sınıfları, elitleri ve güçlüleri korumak üzere inşa edilmiş kurumlar olduklarını savunmaktadır.

Kriminoloji literatüründe suç ekolojisi olarak bilinen yaklaşım bireyi sosyal ve fiziksel çevrenin bütünlüğü içinde çoğul bir olgu olarak ele alır. Temelleri AdolpheQuetelet ve Andre-MichelGuerry tarafından atılmıştır. Suç ekolojisi yaklaşımının kriminoloji literatüründe en derin etki yapan örneği ’lü yılların sonu ile ’lü yılların ortalarına kadar etkili olan ŞikagoOkuludur. Araştırma yapmak amacıyla kurulan Şikago Üniversitesi, kriminoloji ve sosyoloji bilimlerinde Şikago Okulu olarak bilinen ekolü oluşturmuştur. “İnsan, yaşadığı çevrenin çocuğudur” diyen Şikago Okuluna göre suçun nedenlerini insanların yaşadıkları sosyal ve fiziksel çevrede aramak gerekir.

Kontrol teorileri diğer kriminoloji teorilerinin cevaplamaya çalıştığı “İnsanlar neden suç işler?” sorusunun yanlış olduğunu, insanların her fırsatta suç işleyeceklerini iddia eder. Bu bağlamda insanı her an kötülük yapmaya müsait ve kötülüğe hazır bir varlık olarak değerlendirir. Kontrol teorilerinin asıl cevaplaması gereken soru  “İnsanlar neden suç işlemez” olmalıdır. Kriminoloji literatüründe kontrol teorilerinin ikisi sosyal bağ teorisi ve öz-kontrol teorisidir.

Kriminoloji literatürünün en önemli eserlerinden biri “Suçun Nedenleri” isimli kitabı ile TravisHirschi “Sosyal Bağ Teorisi”ni ortaya atmıştır. Hirschi’ye göre suç, insanların içinde yaşadıkları toplumla aralarındaki sosyal bağların zayıflamasının sonucudur. Sosyal Bağ Teorilerine göre sosyal bağların güçlü olması toplumsal yapıyı oluşturan bireyleri birbirine kenetleyerek suç ve sapma teşkil eden davranışların ortaya çıkmasını engeller. Bu bağların zayıflamasıyla yalnızlaşan bireyin suç ve sapma teşkil eden davranışlarda bulunma olasılığı atar. Sosyal Bağ Teorilerinin dört temel bileşeni bulunmaktadır. Bunlar;bağlılık, adanmışlık, sürekli meşguliyet, inanç. Hirschi’ye göre bu dört bileşen, bireyi içinde yaşadığı topluma sıkı bir şekilde bağlamaktadır.

Hirschi, MichealGottfredson isimli başka bir kriminologla bir araya gelerek “doğrudan kontrol”imkânı sağlayacak “iç kontrol eksenli” bir model geliştirmiştir. Toplumsal kontrol mekanizmalarının önemli olduğunu söylemekle beraber asıl önemli faktörün bireyin kendi kendini kontrol altına alması olduğunu iddia etmişlerdir yılında yayınladıkları “Genel Suç Teorisi” isimli kitap ile yazarlar literatürde “Öz-Kontrol Teorisi” olarak bilinen modeli ortaya atmışlardıfunduszeue.infoenson ve Hirschi’ye göre suçu önlemenin en etkin yolu bireyin öz-kontrolünün geliştirmekten geçer. Öz-kontrol arttıkça suç işleme olasılığı azalır. Öz-kontrolü yüksek bireyler yetiştirebilmek için en önemli olan aile terbiyesidir.

Günümüz kriminolojisinin en önde gelen geleneklerinde biri öğrenme teorileridir. Lobroso ve takipçileri suçlu davranışın sebeplerini kişinin çevresiyle olan etkileşimine bağlamışlardır. Bu nedenle öğrenme teorileri için en temel çalışma alanı bireyin ve çevrenin etkileşimidir.

Ayırıcı Birliktelikler Teorisi

GabrielTarde tarihli ‘’Taklit Kanunları’’ eserinde kendisine ‘’Toplum Nedir?’’ sorusunu sormuş ve cevap olarak ‘’ Toplum Taklittir.’’ demiştir. Tarde göre, Suç da dahil olmak üzere bir çok sosyal davranış taklit yoluyla kazanılmıştır ve Tarde öğrenme literatüründe bir çığır açmıştır.

Sutherland’ a göre suç diğer davranışlar gibi öğrenilen bir davranıştır. Sutherland“Ayırıcı Birliktelikler Teorisi’’ adını verdiği bir teori geliştirmiştir. Bunun iki nedeni vardır. Birincisi, öğrenme birlikteliklerinin önemli olduğu, ikincisi ise, kimle birlikte olduğuna bağlı olarak kişinin hayatında bir kırılma yaşayacağına inanmasıdır. Sutherland’a göre ayırıcı birliktelik teorisinde, kişinin nasıl suç işlediğine dair 9 ilke bulunmaktadır. Bunlar:

  1. Suçlu davranış öğrenilir.
  2. Suçlu davranışın öğrenilmesi öğrenme mekanizmalarıyla gerçekleşir.
  3. Bu öğrenmeyi kişi tek başına gerçekleştirmez
  4. Suçlu davranışın öğrenilmesinde kişinin başkalarıyla iletişimi en etkili faktördür.
  5. Öğrenmenin derecesini ve etkisini görüşme sıklığı, önem durumu gibi faktörler belirler.
  6. Suçlu davranışın öğrenilmesiyle; suç işleme teknikleri ve suç işlemeyi haklı çıkaracak gerekçeler kastedilir.
  7. Kişi, öğrenme sürecinde suç işlemenin doğru veya yanlış olduğu yönünde tanımlamalara maruz kalır.
  8. Kişinin suç işleme nedeni, suç işlemesinin takdir edilmesi, hoşa gidecek söylemlere daha fazla maruz kalmasıdır.
  9. Suçlu davranışı açıklamak için çeşitli ihtiyaçlar ve değerler tek başına yeterli olmaz ve bu ihtiyaçlar suç işlemeden de karşılanabilir.

funduszeue.info ve Gerilim Teorileri

Bu teoriler aynı olmalarına rağmen, bazı yönlerden farklılıklar gösterir. Anonim Teorileri “Neden bazı toplumlarda suç oranı yüksektir?” sorununu yanıtlamaya çalışırken, Gerilim Teorileri ise  “Neden aynı toplum içindeki bazı grupların daha yüksek suç oranına sahiptir?’’ sorusunu cevaplamaya çalışır.

Emile Durkheim,insan arzularının ve isteklerinin sonsuz olduğunu söylemiştir. Durkheim,elini uzattığı her şeyi elde etmek,her dilediğinin olmasını istemek arzusunda olan insanın kendi kendini sınırlayıp kontrol altına almayacağını,bunun için toplumun bireyi sınırlandırması ve kontrol altına alması gerektiğini söylemiştir. Durkheim’ın  “anomi” olarak ifade ettiği bozulan sosyal yapıdır.

Amerikalı sosyolog Robert funduszeue.info,Amerika’da gözlemlenen yüksek suç oranlarının anomi ile açıklanacağını söyleyerek anomi teorisini ABD özeline uyarlayarak literatürde “Klasik Gerilim Teorisi” adı verilen teoriyi geliştirmiştir. Merton,suçun neden düşük sosyo-ekonomik statüye sahip bireyler arasında yoğunlaştığını gerilim teorisiyle açıklamıştır. Merton herkesin önüne konulan “her ne pahasına olursa olsun para kazanma ve zengin olma” amacının toplumun bütün kesimleri için gerçekleştirilebilir hedef olmadığını, insanların zenginlik ve bol para hedefine ulaşabilmek için gayri meşru yolara sapma baskısı altında olduklarını söylemiştir. Merton’a göre toplumun önüne konulan hedeflere yapılan vurgu, bu hedeflere nasıl ulaşabileceği konusunda yapılmamaktadır. Yalnızca sonuca odaklanan insanlar, “her ne pahasına olursa olsun” bu hedefe varmak istemektedirler. Merton bu tür gerilimle karşı karşıya kalmaları halinde insanların içinde bulundukları bu duruma beş farklı şekilde uyum sağlayacaklarını savunmuştur:

Yenilikçilik: bu grupta yer alan insanlar herhangi bir ahlaki kaygı gütmeksizin her türlü para zenginlik ve statü hedefine kestirme bir yoldan ulaşmak isterler. Bu grupta yoğunluklu olarak suçlular yer alır.

Şekilcilik: bu grupta yer alan insanlar toplumsal hedeflere ulaşılamıyacaklarını düşündükleri için bu hedefleri reddederler. Ve diğer insanlar gibi davranmaya devam ederler.

Geri çekilme: bu gruptaki insanlar ne toplumsal hedefleri ne de bu hedeflere giden yolları kabul etmezler. İçinde bulundukları topluma yabancı olan bu bireyler herşeyi ve herkesi protesto ederler.

İsyankârlık: Geri çekilme grubundakiler gibi içindeki yaşadıkları sosyal düzeni reddetmekle kalmazlar aynı zamanda yeni toplumsal hedefler ve bu hedeflere giden yeni yollar oluşturmak isterler.

Damgalama teorisi insanları suça ve suçluya gösterdikleri tepkiler üzerinde yoğunlaşır. Charles funduszeue.info’in ()”ayna benlik” ve funduszeue.info’in  () “ sembolik etkileşim” modellerinin temelini attığı bu yaklaşıma göre kişilere ait kimlik ve benlik algıları üzerinde kendileri hakkındaki düşüncelerin ve diğer insanların kendileri hakkındaki düşünceleri etkilidir. Kısacası kişi kendisinin nasıl biri olduğunu sadece kendisini toplum aynasında görerek anlayabilir. Damgalama teorisi iki ana akım halinde gelişir: Ayrıştırıcı utandırma ve Birleştirici utandırma.

Bu yaklaşımı görüşleriyle geliştiren Frenk Tannenbaum (), EdwinLemert () ve HowardBecker ()gibi sosyal bilimcilere göre suç işleyen birinin suç sonrasında toplumun ve ceza adalet sisteminin kişiye göstereceği tepkilerle kişinin tekrar suç işleme olasılıkları artacaktır. Ayrıştırıcı utandırma yaklaşımında üç önemli kavram vardır: Baskın statü, geçmişe dönük yorum yapma, kendini gerçekleştiren kehanet.

Baskın statü: Bir kişi toplumda istediği kadar iyi niyetli bir kimse olsun bu kişiye suçlu damgası vurulması diğer bütün güzel özelliklerini siliverir. Sahip olunan kötü nam bütün iyilikleri ve güzellikleri yutar. Bu süreçten geçen biri kendisini tanıtma imkanı bulamaz.

Geçmişe dönük yorum yapma: Kişinin yaptığı bir hata ya da suçun ortaya çıkmasıyla birlikte insanlar bu kişi ile yaşadıkları geçmişi  yeni bilgilerle yeniden gözden geçirir ve yeni bir gerçeklik kurarlar.

Kendini gerçekleştiren kehanet: Suç işleyen birine insanların devamlı “senden adam olmaz, sen bir hırsızsın” gibi sözler söylemesi hata yapan kişinin belli bir süre sonra  kendilerine söylendiği gibi bireyler olmasına yol açabilir.

John Braithwaite () ilk baskısı yılında yayınlanan “Suç, Utandırma ve Yeniden Entegrasyon” isimli kitabında ayıplama ve utandırmanın her zaman kötü bir şekilde sonuçlanmayacağını utandırma ve ayıplamanın doğru bir şekilde yapılması durumunda suç işleyen kişinin yeniden topluma kazandırılacağını iddia etmiştir. Ona göre damgalamak yanlış bir davranıştır fakat bütün ayıplama utandırma ve kınama modellerinin kötü olduğu anlamına gelmez. John’a göre bazı toplumların düşük suç oranlarına sahip olmasının nedeni, suçlara ağır cezalar vermelerinden değil bu toplumların suça karşı daha az toleranslı olmasından kaynaklanmaktadır.

 

 

AÖF Suç Sosyolojisi Tüm Ünite Özetleri

*TOPLUMSAL NORMLAR ÇERÇEVESİNDE ÖNGÖRÜLEN KABUL EDİLEBİLİRLİK SINIRININ DIŞINA TAŞMA, SAPMADIR.
*HER SUÇ SAPMA OLMADIĞI GİBİ, HER SAPMA DA SUÇ DEĞİLDİR.
*SUÇ MEKANİZMASININ İŞLEMESİ İÇİN TEMEL 2 UNSUR SUÇ İŞLEME MOTİVASYONU VE SUÇ FIRSATLARI.
*KAMU OTORİTESİNİN SUÇU ÖNLEME VE SUÇLA MÜCADELE TEDBİRİ SUÇ FIRSATLARINI AZALTMAKTIR.
*ÜLKEMİZ KRİMİNOLOJİSİNDE ORTA ÇAĞ CEHALETİNİ VE DOGMALARA SAPLANMIŞ BİR DEVRİN SUÇ VE SUÇLUYA BAKIŞINI YANSITAN GÖRÜŞ DOĞAÜSTÜ GÜÇLER PERSPEKTİFİ.
*ÜLKEMİZ KRİMİNOLOJİSİNDE İNSANI TÜM SOSYAL ANALİZLERİN MERKEZİNE KOYARAK SUÇU RASYONEL TERCİH OLARAK ELE ALAN GÖRÜŞ KLASİK OKUL. SUÇUN BİREY TARAFINDAN BİLEREK VE İSTENEREK İŞLENDİĞİNİ SAVNUR.
*SUÇU, BİREYİN ÖZGÜR İRADESİ DIŞINDAKİ BİYOLOJİK VE SOSYOLOJİK FAKTÖRLERİN NETİCESİ OLARAK GÖREN POZİTİVİST OKUL.
*SUÇU GÜÇ VE ÇATIŞMA PERSPEKTİFİNDEN ELE ALAN VE EGEMEN GÜÇLERİN İLİŞKİLERİNE ODAKLANAN ELEŞTİREL PERSPEKTİF GÖRÜŞ.
*SUÇUN BİREY TARAFINDAN İSTENEREK DEĞİL DE TERMİNİST BİRTAKIM FARKTÖRLERLE İŞLENDİĞİ GÖRÜŞÜ POZİTİVİST OKUL. TEORİLER: SOSYAL DÜZENSİZLİK TEORİSİ-KONTOL-ÖĞRENME-DAMGALAMA TEORİSİ.
*SOSYAL DÜZENSİZLİK TEORİSİNİN DİĞER ADI SUÇ EKOLOJİSİ YAKLAŞIMI.
*KARTOGRAFİK OKUL OLARAK DA BİLİNEN SUÇ EKOLOJİSİ YAKLAŞIMININ TEMELLERİNİ QUETELET VE GUERRY ATMIŞTIR.
*SUÇ OLGUSUNU BÜYÜK RESİM ÇERÇEVESİNDE ANLAMAYA ÇALIŞAN YAKLAŞIM SUÇ EKOLOJİSİ YAKLAŞIMI.
*İNSANI YAŞADIĞI ÇEVRENİN ÇOCUĞU OLARAK GÖREN VE SUÇU ÇEVREYLE İLİŞKİLENDİREN ŞİKAGO OKULU.
*ŞİKAGO OKULUNUN SUÇ KONUSUNDAKİ ÇALIŞMALARIYŞLA TANINAN SOSYOLOĞU funduszeue.infoS.
*YOĞUNLAŞMA BÖLGELERİ MODELİ, E. BURGESS’E AİTTİR. ŞEHİR ADLI ESERDE BU MODELİ YAYINLAMIŞTIR.
*SOSYAL DÜZENSİZLİK TEORİSİ SHAW VE MCKAY’A AİTTİR. BU TEORİLERİNE GÖRE GENELDE MERKEZDE DAHA YOĞUN OLARAK GÖRÜLEN SUÇUN NEDENİ GELENEKSEL SOSYAL KONTROL MEKANİZMALARININ ÇÖKMESİ.
*SOSYAL DÜZENSİZLİK TEORİSİNE GÖRE KONTROL MEKANİZMASI OLUŞAMAMASININ NEDENLERİ : NÜFUS HAREKETLİLİĞİ,ETNİK HETEROJENLİK, KÜLTÜR FARKLILIĞI, KÜLTÜR ÇATIŞMASI.
*KONTROL TEORİLERİNİN TEMEL BAKIŞ AÇISINA GÖRE CEVAPLANMASI GEREKEN SORU İNSANLAR NEDEN SUÇ İŞLEMEZ?
*SUÇUN NEDENLERİ İSİMLİ KİTABIYLA SOSYAL BAĞ TEORİSİNİ ORTAYA ATAN SOSYOLOG TRAVİS HİRSCHİ.
*HİRSCHİ’NİN SOSYAL BAĞ TEORİSİNE GÖRE SUÇUN NEDENİ İNSANLARIN TOPLUMLA ARASINDAKİ BAĞIN ZAYIFLAMASI. SOSYAL BAĞ TEORİSİNİN BİLEŞENLERİ : BAĞLILIK-ADANMIŞLIK-SÜREKLİ MEŞGULİYET-İNANÇ.
* YILINDA GENEL SUÇ TEORİSİ İSİMLİ KİTABIYLA ÖZ-KONTROL TEROİSİNİ ORTAYA ATANLAR GOTTFREDSON VE HİRSCHİ.
*SUÇLU DAVRANIŞIN NEDENİNİ, BİREYİN ÇEVRESİYLE ETKİLEŞİMİNE BAĞLAYAN ÖĞRENME TEORİLERİ.
*AYIRICI BİRLİKTELİKLER TEORİSYENİ EDWİN SUTHERLAND.
*GABRİEL TARDE, KENDİSİNE SORULAN TOPLUM NEDİR SORUSUNA TOPLUM TAKLİTTİR CEVABINI VERMİŞTİR.
*ÜZÜM ÜZÜME BAKA BAKA KARARIR, BANA ARKADAŞINI SÖYLE S.K.O.S… (AYIRICI BİRLİKTELİKLER TEORİSİ)
*SUÇ İŞLEMEYİ HAKLI ÇIKARAN BAHANELER, SUÇUN ÖĞRENİLMESİNDE ÖNEMLİ YER TEŞKİL EDER.
*NEDEN BAZI TOPLUMLAR DİĞER TOPLUMLARDAN DAHA YÜKSEK SUÇ ORANINA SAHİP? ANOMİ TEORİLERİ.
*AYNI TOPLUMDAKİ FARKLI GRUPLARIN DİĞERLERİNE ORANLA DAHA FAZLA SUÇ İŞLEDİĞİ SORUSU? GERİLİM TEO.
*ANOMİ KAVRAMINI İLK KULLANAN SOSYOLOG DURKHEİM.
*ANOMİ TEORİSİNİ ABD ÖZELİNE UYARLAYARAK KLASİK GERİLİM TEORİSİNİ OLUŞTURAN funduszeue.info
*MERTON’UN KLASİK GERİLİM KRAMINA GÖRE SUÇUN KAYNAĞI TOPLUMUN AMACI VE ARAÇLARI ARASINDAKİ UYUMSUZLUK.
*ZENGİNLİK VE BOL PARA HEDEFİNE ULAŞMAK İÇİN İLLEGAL YOLLARA SAPANLAR MERTONA GÖRE YENİLİKÇİLİK UYUM ŞEKLİNİ KULLANIRLAR.
*MERTON’UN UYUM ŞEKİLLERİNE GÖRE ALKOLİKLER GERİ ÇEKİLME GRUBUNA GİRER.
*HERKES HATA YAPAR VE SUÇ İŞLER.ÖNEMLİ OLAN ONDAN SONRA BİREYİN NASIL DAVRANDIĞfunduszeue.infoAMA T.
*FRANK TANNENBAUM, AYRIŞTIRICI UTANDIRMA YAKLAŞIMI İÇİNDE YER ALIR.
*AYRIŞTIRICI UTANDIRMA YAKLAŞIMINDA BİREYE SUÇ SONRASI NORMALLEŞME İMKANI VERİLMEMEKTEDİR.
*ADI ÇIKACAĞINA CANI ÇIKSIN. ADI ÇIKMIŞ DOKUZA İNMEZ SEKİZE. AYRIŞTIRICI UTANDIRMA YAKLAŞIMI.
*BİRLEŞTİRİCİ UTANDIRMA YAKLAŞIMI JOHN BRAİTHWAİTE E AİTTİR. ONA GÖRE BAZI TOPLUMLARIN DÜŞÜK SUÇ ORANINA SAHİP OLMASININ NEDENİ, SUÇA KARŞI DAHA AZ TOLERANSLI OLMALARINDANDIR.
*MASLOWA GÖRE İNSANLARIN YEMEİÇMEBARINMA GİBİ İHTİYAÇLARINDAN SONRAKİ EN ÖNEMLİ İHTİYACI GÜVENLİK İHTİYACIDIR.
*POLİSİN TEŞKİLAT, KADRO VE YÖNETİM YAPILANMASINI DÜZENLEYEN KANUN SAYILI EM. TEŞ. KANUNU.
*TÜRKİYEDE LI YILLARDA GÖRÜLEN HAKİM GÜVENLİK ANLAYIŞI SERT GÜVENLİK ANLAYIŞI.
*GÜVENLİK DENİLDİĞİNDE DAHA ÇOK DEVLETİN GÜVENLİĞİ AKLA GELİR.
*EMNİYET VE ASAYİŞ GÜVENLİĞİ DENDİĞİNDE DAHA ÇOK BİREYSEL VE TOPLUMSAL GÜVENLİK AKLA GELİR.
* YILINDA OSMANLIDA İNSANLARIN CAN VE MAL GÜVENLİĞİ KONUSUNU BARINDIRAN TANZİMAT FERMANI
*FRANSIZ İHTİLALİ İLE BİRLİKTE GÜVENLİK ARTIK SADECE DEVLET YOĞUN DEĞİL, BİREY YOĞUN OLARAK DA ELE ALINMIŞTIR.
*MİLLİ GÜVENLİK KAVRAMI ÖZELLİKLE 2. DÜNYA SAVAŞI SONRASI KÜRESEL BİR ÖNEME SAHİP OLMUŞTUR.
*TÜRK POLİS TEŞKİLATI YILINDA KURULMUŞTUR.
*DEVLET ADINA KAMU DÜZENİ SAĞLAMAK İÇİN GEREKTİĞİNDE ZOR KULLANAN KURUM VE PERSONEL KOLLUK.
*AYDIN’IN POLİS KAVRAMINI İZAH EDERKEN KULLANDIĞI FAKTÖRLER: TEŞKİLAT-FONKSİYON-PERSONEL.
*DEMOKRATİK ULUSLARDA POLİS SİSTEMLERİ 3 TEMEL KATEGORİYE AYRILIR.
*BELÇİKA KANADA,HOLLANDA,İSVEÇ VE ABD DE GÖRÜLEN POLİSLİK MODELİ DAĞINIK POLİS SİSTEMLERİ.
*ABD DE TE İLK EYALET POLİS TEŞKİLATINI KURAN EYALET PENNSYLVANİA.
*TÜRK POLİSİ KANUNUNUN 9. MADDESİNE GÖRE TÜRK POLİSİ 3 ANA KISMA AYRILIR. İDARİ-ADLİ-SİYASİ POLİSLİK.
*TÜRKİYEDEKİ GÜVENLİK BİRİMLERİNİN YAPILANMASI FRANSADAN ESİNLENİLEREK GERÇEKLETİRİLMİŞTİR.
*JANDARMA TEŞKİLATI DA KURULMUŞTUR.
*JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI, SİLAHLI KUVVETLERLE İLGİLİ GÖREVLERİ, EĞİTİM VE ÖĞRETİM BAKIMINDAN KARA KUVVETLERİ KOMUTALIĞINA BAĞLIDIR. EMNİYET,ASAYİŞ VE DİĞER GÖREVLERİN İFASI YÖNÜNDEN İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA BAĞLIDIR.
*JANDARMANIN GÖREVLERİ 3 TEMEL BAŞLIK ALTINDA TOPLANIR. MÜLKİ-ADLİ-ASKERİ GÖREVLER.
*TÜRK POLİS TEŞKİLATINDA KIDEMİN ESAS ALINMASINDA LİYAKATIN GÖZARDI EDİLMESİ ZAAFA YOL AÇMIŞTIR.
*ALDERSON’A GÖRE, İNGİLTEREDE POLİSLER BAĞIMSIZ,SİYASETTEN UZAK, NE YÖNETİMİN PERSONELİ NE DE MEMURDUR. HÜRRİYET VE MÜLKİYETİN TEMEL KORUYUCUSU, HALKIN HİZMETÇİSİDİRLER.
*4 FARKLISUÇLA MÜCADELE YÖNTEMİ VE KOLLUK FAALİYETİ ORTAYA ÇIKMIŞTIR. AÇIK VE HİLESİZ S.M.T-AÇIK VE TAKTİKSEL S.M.T-GİZLİ VE HİLESİZ SUÇLA MÜCADELE TAKTİKLERİ-FİZİKİ TAKİP.
*GİZLİ VE HİLESİZ SUÇLA MÜCADELE TAKTİKLERİ 5 ÖNEMLİ UYGULAMAYI İÇERMEKTEDİR.
*TÜRKİYEDE, SCOTLAN YARD DENİLİNCE AKLA İLK GELEN POLİS İNGİLTERE POLİSİDİR.
*POLİSİN İKTİDARLARIN ELİNDE, HALKI SİNDİRMEK İÇİN KULLANILDIĞI DEVLET SİSTEMİ POLSİ DEVLETİ.
*HEPER’E GÖRE Lİ YILLARDAN İTİBAREN TÜRK KAMU BÜROKRATİK YAPISI SİYASALLAŞTIRILMIŞTIR.
*EĞİTİM SEVİYESİ NE OLURSA OLSUN, HERKESİN POLİSLİĞE DÜZ MEMUR OALRAK BAŞLADIĞI ÜLKE İNGİLTERE.
*TÜRK JANDARMA TEŞKİLATINA BENZER OLARAK GUARDİA CİVİL TEŞKİLATI İSPANYAYA AİTTİR.
*ABD’DE DAĞINIK POLİS SİSTEMİNİN UYGULANMA SEBEBİ BİREYSEL KİŞİ HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİNİN KORUNMASI
*MASLOW’UN İHTİYAÇLAR PİRAMİDİNE GÖRE İNSANLARIN DAVRANIŞLARINI ETKİLEYEN EN TEMEL İHTİYAÇ FİZYOLOJİK İHTİYAÇLAR. EN SON İHTİYAÇ İSE KENDİNİ ISPATLAMA İHTİYACIDIR.
*KRİMİNOLOJİNİN ÇALIŞMA ALANI SUÇTUR.
*BÜTÜN ÜLKEYİ KAPSAYAN EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ’DA KURULMUŞTUR.
*BİRLEİK KRALLIKTAKİ POLİS MÜDÜRLÜĞÜ SAYISI 54TÜR.
*EŞLERİNE ŞİDDET UYGULAYAN ERKEKLERİN BUNU AİLELERİNDEN GÖRDÜĞÜ GÖRÜŞÜ SOSYO-PSİKOLOJİK YAK.
*KADINLARIN ÇOĞUNUN HALA KENDİLERİNİ FALANCANIN KARISI DİYE TANIMLAMALARI KADIN KİMLİĞİNİN YETERİNCE OLUŞMADIĞINI GÖSTERİR.
*BİR SUÇ İLK DEFA İŞLENMEDEN ÖNCE ÖNELENEBİLİR.
*BRANTİNGHAM VE FAUST, SUÇ ÖNLEMEYLE İLGİLİ 3 AŞAMADAN BAHSETMİŞTİR.
*SUÇ ÖNLEME,GERÇEK, FİİLİ SUÇ SEVİYESİNE VEYA SUÇ KORKUSUNU AZALTMAK İÇİN TASARLANAN HER TÜRLÜ FAALİYETTİR. LAB.
*SUÇ ÖNLEME TANIMI İLK DEFA YAPAN İNGİLTERE KANUN UYGULAMA TOPLULUĞU.
*SUÇUN SONUÇLARIYLA BİRLİKTE SUÇU OLUŞTURAN NEDENLERİN DE İNCELENMESİ PROAKTİF AŞAMA.
*PROAKTİF AŞAMA POLİS TEŞKİLATINDA YILINDA KULLANILMAYA BAŞLANMIŞTIR.
*ÖNLEYİCİ AŞAMANIN SUÇLARIN ÖNLENMESİNDEKİ HEDEFİ CAYDIRICILIKTIR.
*SUÇ İŞLENDİKTEN SONRA NE YAPIP EDİP SUÇLUYU YAKALAMAK TEPKİSEL AŞAMA.
*TEPKİSEL SUÇ ÖNLEME, AKTİF SALDIRGANLAR VE SUÇ SONRASI MÜDAHALE İLE İLGİLİDİR. BRANTİNGHAM VE FAUST.
*POTANSİYEL SUÇLULAR İÇİNDE YER ALANLAR : KİMSESİZ,TİNERCİ,YOKSUL,KAYBOLMUŞ ÇOCUKLAR.
*YASALARIN DEVLETİN VE KAMUNUN OTORİTESİNİ ÖN PLANA ÇIKARAN GELENEKSEL MODEL.
*SUÇUN SOSYAL BİR SORUN OLARAK ELE ALINDIĞI LİBERAL MODEL.
*LİBERAL MODELE GÖRE İNSANLAR DEZAVANTAJLI DURUMDAN AVANTAJLI DURUMA GEÇMEK İÇİN SUÇ İŞLER.
*POLİS TEŞKİLATININ YAŞLARI ARASINDA OLUP SUÇA SÜRÜKLENMİŞ ÇOCUKLARA YÖNELİK FAALİYETİNE VERİLEN İSİM UMUT YILDIZI PROJESİ.
*WİLSON VE MCLAREN’A GÖRE YÜKSEK SEVİYEDE GÖRÜNÜR OLMAK SUÇ ÖNLEME PROJELERİNİN BAŞARILI BİR ŞEKİLDE GERÇEKLETİRİLMESİNDE ANAHTAR ÖNEME SAHİPTİR.
*BİRÇOK MAĞAZADA GÜVENLİK KAMERALARININ BULUNDUĞUNU GÖSTEREN LEVHALARIN ASILI OLMASININ NEDENİ TANIMLANABİLİR OLMAK.
*SUÇ ÖNELEME ÖNLEMLERİNİN GENİŞ BİR BÖLGEYE HİTAP ETMESİ VE TOPLUMUN ÇOK FARKLI KESİMLERİNİ İÇİNE ALMASI TANIMLANABİLİR OLMAK.
*ÖNLEYİCİ ÖNLEMLERİN ALINMASI VE HALKA DUYURULMASI KONULARINDA İLER GİDİLMESİ HALİNDE İNSANLAR BU GİBİ YERLERİ RİSKLİ OLARAK ALGILAYIP UZAKLAŞABİLİRLER.
*SUÇ ÖNLEME POLİTKİLARININ BAŞARILI OLMASI İÇİN MUTLAKA VATANDAŞIN KATILIMI SAĞLANMALIDIR.
*SUÇUN YER DEĞİŞTİRMESİ EN FAZLA SUÇ BÖLGESİNDE YER DEĞİŞTİRME OLARAK ORTAYA ÇIKAR.
*SUÇLUNUN DAHA KOLAY SUÇ İŞLEYEBİLECEĞİ HEDEFLER SEÇMESİ SUÇ HEDEFİNDE YER DEĞİŞTİRMEDİR.
*SUÇ ÇEŞİDİNDE YER DEĞİŞTİRMEDE SUÇLU, SUÇ TÜRÜNÜ DEĞİŞTİRİR.
*SUÇLU DAVRANIŞINDA ETKİLİ OLAN UNSURLAR : AİLE YAŞANTISI-GEÇMİŞ DENEYİMLER-UYUŞTURUCU VE ALKOL-EĞİTİM ALTYAPISI.

ARA SINAV İÇİN BURAYA KADAR ÇALIŞIN. FİNAL İÇİN TAMAMI

*KORKU, BELİRLİ BİRTAKIM FİZİKSEL VEYA PSİKOLOJİK ACI VEYA TEHLİKENİN ÖNCEDEN HİSSEDİLMESİDİR.
*İNSANLAR GÜVENLİKLERİNİ SAĞLAMAK İÇİN DEVLETLER KURMAYA BAŞLAMIŞTIR.
*ABD DE YAPILAN ARAŞTIRMALARA GÖRE ALGILANAN EN BÜYÜK SORUN SUÇ VE SUÇ KORKUSU.
*GERÇEK RİSK: HERHANGİ BİR OLAYIN GERÇEKLEŞME SIKLIĞINA BAĞLI GEÇMİŞ SAYISAL VERİLER TEMEL ALINDIĞINDA İLGİLİ OLMAYAN BİR BİREYİN BAŞINA AMPİRİK GELME OLASILIĞI.
*BİREYLERİN SUÇ ORANLARINA VE MAĞDUR OLMA ALIŞKANLIKLARINA İLİŞKİN ÖZNEL DEĞERLENDİRME ALGILANAN RİSK.
*SUÇ,YASA DIŞILIK,KEYFİLİK VE SORUNLAR YUMAĞI İÇERİSİNDE SUÇA MARUZ KALMA KAYGISININ TAŞINMASINA
GÜVENSİZLİK KAYGISI DENİR.
*GÜVENSİZLİK KAYGISININ,SUÇ EYLEMİNİN ALGILANMA ÖLÇÜSÜNE DAYALI OLARAK ORTAYA ÇIKIP GELİŞTİĞİNİ İLERİ SÜREN SUÇ KORKUSU TEORİSİ HASSASİYET TEORİSİ DENİR.
*SUÇ KORKUSU 3 TEMEL TEORİ İLE AÇIKLANABİLİR.
*GÜVENSİZLİK KAYGISINI SUÇUN KENDİSİNİN NEDEN OLDUĞUNU İLERİ SÜREN MAĞDURİYET TEORİSİ.
*GÜVENSİZLİK KAYGISINI BİREYLERİN YAKIN ÇEVRESİNDE RESMİ VE RESMİ OLMAYAN KONTROLÜN AZALMASI İLE AÇIKLAYAN SUÇ TEORİSİ SOSYAL KONTROL TEORİSİ.
*”HALE”, SUÇ KORKUSU ÇALIŞMALARINA İLİŞKİN DÖRT TEMEL HUSUSA İŞARET ETMEKTEDİR.
*KORKU, BİR HİSTİR, HEYECANDIR, ÖZNEL DENEYİM İÇSEL VÜCUT TEPKİLERİ OTONOM SİNİR SİSTEMİ GEREKTİREN TEPKİLER, YÜZ İFADESİ GİBİ BİLEŞENLERDEN OLUŞUR.
*KÖKNEL’İN, ELEM DOĞRULTUSUNDA BİR DUYGULANMA DURUMU OLARAK TANIMLADIĞI KAYGI.
*SUÇ KORKUSU KAVRAMININ ÖLÇÜLMESİ ÇOK ZORDUR.
*SUÇ MAĞDURU OLMA KORKUSUNUN OLUŞUMUNA YOL AÇAN ETMENLER 2 FAKTÖRDEN OLUŞUR.
*SALDIRI,DARP VE ŞİDDET SUÇU MAĞDUR OLMA KONUSUNDA RİSK SEVİYELERİNİ EN YÜKSEK GÖRENLER GENÇLER.
*SKOGAN VE MAXFİELD EKONOMİK VE SOSYAL YETERSİZLİĞİ SOSYAL SAVUNMASIZLIK OLARAK TANIMLAMIŞTIR.
*GENELDE HIRSIZLIK KAPKAÇ SOYGUN DARP GİBİ SUÇLARA UĞRAMA RİSKİNİ EN ÇOK TAŞIYAN YAŞLILAR.
*VİKTİMOLOJİ (MAĞDUR BİLİMİ) KAVRAMINI İLK KULLANAN FREDERİCK WERTHMAN.
*MAĞDUR BİLİMİ ALANINDA MAĞDUR ÇALIŞMALARINI YAYGINLAŞTIRAN VON HENTİNG.
*MAĞDURLA FAİLİN AYNI KİŞİ OLMASI DURUMU MAĞDURSUZ SUÇ.
*SUÇLARIN FARKLI NEDENLERDEN DOLAYI RESMİ MAKAMLAR TARAFINDAN BİLİNMEMESİ GİZLİ MAĞDURİYET.
*İŞLENDİĞİ, VARLIĞI POLİS TARAFINDAN BİLİNEN KAYITLARA GEÇİRİLEN SUÇLAR BİLİNEN SUÇLULUK.
*BİR ÜLKEDE İŞLENEN SUÇLARIN HEPSİNİ İFADE ETMEK İÇİN KULLANILAN KANUNİ SUÇLULUK.
*KUMAR VE UYUŞTURUCU SUÇLARI MAĞDURUN GÖNÜLLÜ OLARAK SUÇA KATILDIĞI SUÇLAR OLARAK ADLANDIRILIR
*YANLIŞ TIBBİ UYGULAMALAR SONUCU MAĞDURİYET MAĞDURİYETİN DİKKATSİZLİK SONUCU OLUŞTUĞU SUÇLAR.
*ESAS OLARAK, DİĞER MAĞDURİYET TÜRLERİNİN YAŞANMASINA BAĞLI OLARAK YAŞANAN RUHSAL MAĞDURİYET
*ANAYASANIN MADDESİ GEREĞİNCE POTANSİYEL MAĞDURLARI KORUYAN KURUM SHÇEK.
*”MAFYA NE GİZLİ BİR DERNEK NE DE ÖRGÜTTÜR, O SADECE BİR YAŞAM TARZI VE YÖNTEMDİR”HENNER HESS.
*SUÇ TEK DEVLETTE İŞLENMİŞ FAKAT ETKİSİ BAŞKA DEVLETLERDE DE OLMUŞSA YİNE SINIRAŞAN SUÇTUR.
*DEVLET OTORİTESİNİN VE YASALARIN CEZALANDIRAMADIĞI ZORLA BİRŞEYİN YAPTIRILAMADIĞI KİŞİLERE MAFİOSO.
*KÖROĞLU EFSANESİNDE BAHSEDİLEN KÖROĞLU RUŞEN BOLUDA HALKA ZULMEDEN DEVLETE BAŞKALDIRMIŞTIR.
*MEDRESELERDE OKUYAN ÖRENCİLER SUHTEYAN HAREKETİNİ İHTİYAÇTAN FAZLA ÖĞRENCİ ALINMASI SEBEBİYLE YAPMIŞLARDIR.
*KÜLHANBEYLERİ II. ABDULHAMİT DÖNEMİNDE MAAŞ BAĞLANMAK VE İŞ VERMEK SURETİYLE KONTROL ALTINA ALINMAYA ÇALIŞILMIŞTIR.
*CİHAN SER-ASKERİ OLARAK ANILAN RIZA PAŞA KÜLHANBEYİ SORUNUNA KÜLHANBEYİNİ ASKERE ALARAK ÇÖZÜM BULMAYA ÇALIŞMIŞTIR.
*TÜRKİYEDE MAFYA OLUŞUMUNDA 60LI YILLARDA YAŞANAN İÇ GÖÇLERİN ETİKSİ OLDUĞU SÖYLENEBİLİR.
*ÜLKEMİZDE MAFYA YAPILANMALARINDA AKRABALIK BAĞLARI GÖZLEMLENMEKTEDİR.
*SUSURLUK KAZASINDA ÖLEN KİŞİLER : funduszeue.info-POLİS MÜDÜRÜ-SUÇLU
*ORGANİZE ÖRGÜTLERİN ÖNEMLİ KURUMLARIN ÜST DÜZEY KİŞİLERİYLE İLİŞKİ KURMASI PARTİTO İLİŞKİLERİ
*İTALYA VE SİCİLYA CARLEONELERDE KAN BAĞINA DAYALI BİR OLUŞUM EN SIK GÖRÜLÜR.
*DE YAPILAN ARAŞTIRMAYA GÖRE ALMANYADA ÖRGÜT KURANLARIN ÇOĞU İTALYAN-TÜRK-YOGOSLAV.
*TÜRKİYEDE ORGANİZE ÖRGÜTLERİN OLUŞMASININ EN ÖNEMLİ SEBEBİ GÖÇLER VE ÇARPIK KENTLEŞME.
*ORGANİZE SUÇ GRUPLARI YASADIŞI AKTİVİTELERİNİ KOLAYLAŞTIRMAK VE RİSKLERİNİ MİNİMİZE ETMEK İÇİN YOZLAŞMIŞ KAMU GÖREVLİLERİNE İHTİYAÇ DUYMALARININ NEDENİ BÜROKRASİDE YOZLAŞMA.
*TERÖRİZM KELİMESİNİN TÜRKÇE KARŞILIĞI KORKU,DEHŞETTİR.
*TERÖRİZM KELİMESİ İLK KEZ FRANSADA KULLANILMIŞTIR.
*FRANSIZ İHTİLALİ SIRASINDA JAKOBENLERİN TERÖRİST KELİMESİYLE ÖZDEŞLEŞTİRDİKLERİ İFADE ÖZGÜRLÜK SAVAŞÇILARI VE FEDAİLERİDİR.
YÜZYIL TERÖRÜN ORGANİZE VE SİSTEMATİK BİR HALE DÖNÜŞTÜĞÜ, İDEOLOJİ YÖNÜNÜN ÖN PLANA ÇIKTIĞI VE STRATEJİK BİR YÖNTEM OLARAK KULLANILDIĞI DÖNEMDİR.
* YÜZYILDA TERÖRİZME ESAS TEŞKİL EDEN UNSUR İDEOLOJİLERDİR.
* TERÖR SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİNDE DEVLETLERİN HİMAYESİ ALTINA GİRMİŞ VE ULUSLAR ARASI SİYASİ, EKONOMİK VE ASKERİ GÜÇ REKABETİNDE KULLANILAN BİR ARAÇ HALİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR.
* GÜNÜMÜZDEKİ ULUSLAR ARASI SİSTEMİN TANIMINDA;
-TEK KUTUPLU BİR DÜNYA SİSTEMİ VARDIR.
-SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ SONA ERMİŞTİR.
-ABD ÜSTÜNLÜĞÜ ELE ALMIŞ VE YENİ BİR DÜNYA DÜZENİ KURMAYA ÇALIŞMIŞTIR.
-ABD DÜNYAYI YENİ VE FARKLI BİR KUTUPLAŞMA İÇİNE SOKMUŞTUR.
* &#;Lİ YILLAR ULUSLAR ARASI TERÖRÜN ZİRVE YAPTIĞI YILLARDIR.
* GERİLLA SAVAŞININ SİYASİ BOYUTLARI ÜZERİNE EN FAZLA KAFA YORAN LİDER MAO&#;DUR.
* GERİLLA KAVRAMININ YILLARINDA ÇIKTIĞI İDDİA EDİLİR.
* ŞİDDET, CEBİR, KORKUTMA VE BASKI ALTINA ALMAK TERÖRİZMİN YÖNTEM UNSURU İÇİNDE DÜŞÜNÜLÜR.
* TERÖR SUÇUNUN BİLEREK VE İSTEYEREK İŞLENMESİ KAST UNSURU İLE İLGİLİDİR.
* TERÖRÜN POLİTİK OLMASI, SİYASİ, ASKERİ, ETNİK İDEOLOJİK VEYA DİNSEL BİR AMAÇ TAŞIMASI MOTİF UNSURUNU İFADE EDER
* İDEOLOJİ KAVRAMINI İLK KEZ TRACY KULLANMIŞTIR.
* AKLİ, RASYONEL OLMAYAN VE ÇOĞUNLUKLA ÖLDÜRME ŞEKLİNDE KENDİNİ GÖSTEREN BİR GÜÇ PATLAMASI OLARAK TANIMLANAN ŞİDDETE PSİKOLOJİK ŞİDDET DENİR.
* KAYNAK, KURBAN, HEDEF UNSURLARI ŞİDDETİN UNSURLARIDIR.
* ORTAK BİR AMAÇ VEYA İŞİ GERÇEKLEŞTİRMEK AMACIYLA BİR ARAYA GELMİŞ KİŞİLERİN VEYA KURUMLARIN OLUŞTURDUĞU BİRLİĞE , YAPILANMAYA ÖRGÜT DENİR.
* ÖRGÜTLENME AŞAMASINDA KEMİKLEŞMİŞ BİR İDEOLOJİYE SAHİP MİLİTAN ADAYI TERÖRİZM YETİŞTİRİLİR.
* TERÖRÜN ORTAYA ÇIKMA NEDENLERİ; KÜLTÜREL, SOSYAL, SİYASAL, EKONOMİK NEDENLER.
* TERÖRÜ ORTAYA ÇIKARAN EKONOMİK NEDENLER; GİZLİ VE AÇIK İŞSİZLİK, DIŞA BAĞIMLI EKONOMİ, GELİR DAĞILIMINDAKİ DENGESİZLİK, KRONİK ENFLASYON
* TERÖRÜ ORTAYA ÇIKARAN SİYASAL NEDENLER; SİYASİ KATILIMIN DÜŞÜK SEVİYEDE OLMASI, HÜKÜMETE VEYA SİYASİ PARTİLER İLE MECLİSE KARŞI HALK DESTEĞİNİN ÇOK DÜŞÜK OLMASI, SİYASAL KUTUPLAŞMANIN VARLIĞI, SİYASİ İSTİKRARSIZLIKLAR.
*POZİTİVİST OKULDA SUÇA NEDEN OLAN FAKTÖRLER ARASINDA EKONOMİK FAKTÖRLER YER ALIR.
*SOSYAL BAĞ TEORİSİNİN BİLEŞENLERİ : İNANÇ-BAĞLILIK-SÜREKLİ MEŞGULİYET-ADANMIŞLIK.
*MERTON’UN KLASİK GERİLİM TEORİSİNDE SAYDIĞI UYUM MODELLERİ : UYUMLULUK-GERİ ÇEKİLME-YENİLİKÇİLİK-İSYANKARLIK.
*GİZLİ GÖREVLİ KULLANMAK SURETİYLE ÖRGÜTLER HAKKINDA BİLGİ TOPLANMASI GİZLİ VE HİLESİZ POLİS FAALİYETLERİNDEN DEĞİLDİR!
*GİZLİ GÖREVLİ KULLANMAK, GİZLİ VE TAKTİKSEL BİR SUÇLA MÜCADELE FAALİYETİDİR.
*TÜRKİYEDE İÇ GÜVENLİK HİZMETLERİ DEVLET TARAFINDAN YERİNE GETİRİLMEZ.
*AMERİKAN POLİS SİSTEMİNDE POLİS MÜDÜRLERİ ATAMA İLE GÖREVLENDİRİLMEZLER.
*AİLENİN DEMOKRATİKLEŞMESİNDE EN BAŞTA GELİŞTİRİLMESİ GEREKENLER ÖNCELİK SIRASINA GÖRE DEMOKRASİ KÜLTÜRÜ – SOSYAL KOŞULLAR – EKONOMİK KOŞULLAR.
*KULPU KADAR KOCASI OLANIN,KAZAN KADAR İTİBARI OLUR. SÖZÜNDE ANLATILMAK İSTENEN KADIN KİMLİĞİ.
*SUÇ ÖNLEME PROGRAMLARININ ULAŞMAK İSTEDİĞİ SONUÇ SUÇUN ORTADAN KALKMASI VEYA AZALMASI.
*YALNIZ KALMA, MAĞDURA MARUZ KALDIĞI SUÇU HATIRLATICI ETKİ YAPMAZ.
*ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTÜ YERİNE KULLANILAN KAVRAMLAR : ÖRGÜTLÜ SUÇ-MAFYA-ÇETE-İLLEGAL GİRİŞİM.
*ORGANİZE SUÇLARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ İÇİNDE DERİN YAPI YOKTUR.
*TERÖRİZMLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR : SİYASİ SUÇ-ANARŞİZM-ÖZGÜRLÜK SAVAŞÇISI-SİYASAL ŞİDDET.
*TERÖRİZMİN UNSURLARI : ŞİDDET-İDEOLOJİ-ÖRGÜfunduszeue.info OLMA. SİYASİ FAALİYET YOKTUR!
*TERÖRÜN YÖNTEMLERİ: BASKI-ŞİDDET-KORKUTMA-TEHDİT. ŞANTAJ YOKTUR!
*TERÖRİZMİN ANA UNSURLARI : İDEOLOJİ-ŞİDDET-ÖRGÜfunduszeue.info OLMAK. SİLAH GÜCÜ YOKTUR!
*TERÖRİZMİN ORTAYA ÇIKMA NEDENLERİ ARASINDA KÜLTÜREL NEDENLER YOKTUR.

Anadolu AÖFAÖF Ders Notları

AÖF Suç Sosyolojisi Güz Dönemi Notları

SUÇ SOSYOLOJİSİ
ÜNİTE I
SUÇ VE SAPMA TEORİLERİ
Suç , insanlık tarihi kadar eski bir kavramdır .Bu nedenle insanlık var olduğu sürece devam edecek bir süreç ve varlığı sürecek bir toplumsal funduszeue.infoç ilk bakışta sadece polis ve mahkemeleri ilgilendiren bir olgu gibi gözükse de mikro anlamda her bir bireyi makro anlamda ise her bir toplumsal yapıyı ilgilendiren toplumsal bir funduszeue.info itibarla suçun nedenleri , sonuçları ve bileşenleri göz önünde bulundurulduğunda oldukça karmaşık bir kavram olduğu görüfunduszeue.info nedenledir ki , ceza adalet sisteminin sınırlarını aşan çeşitli boyutları bulunmaktadıfunduszeue.info kez ortaya çıkışlardan günümüze devletlerden icra etmeleri beklenen iki temel fonksiyon Güvenlik , 2-Adalet .
Toplumun yapı taşı olan bireylerin devletten talep edecekleri en temel hizmet , güvenlik ve adaletin sağlanmasıdıfunduszeue.info iki hizmeti sağlayaman devletler ya iflasın eşiğindedir yada iflas etmiştir.
Suç , işte bu iki fonksiyonu birden ilgilendiren önemli bir problemdir.

TEMEL KAVRAMLAR
Suç nedir ?
Suç, genel olarak &#;yasaklanan&#; veya &#;cezalandırılan&#; davranışlara denir. Hukuki açıdan ise, hukuk düzeni tarafından ceza veya güvenlik tedbiri yaptırımına bağlanmış fiildir. Suçun ispatlanamaması, insanlar tarafından uydurulmuş soyut bir kavram olduğunu gösterir.

Bazı Suçlar
• Bilişim suçları
• Casusluk
• Cinayet
• Katliamlar
• Kaçakçılık
• Organize suçlar
• Soykırımlar
• Asilik
• Ayaklanma
• Cinayet
• Cracker
• Ehliyetsiz araç kullanımı
• Ensest
• Firar
• Gözdağı verme
• Hapisten kaçış
• Hırsızlık
• Irza geçme
• Kabadayılık
• Korkaklık
• Nefret suçu
• Nitelikli dolandırıcılık
• Okulda şiddet
• Scene (Korsan)
• Scene Release
• Seri katil
Sapma nedir ?
Sapma , toplumsal normlar çerçevesinde öngörülen kabul edilebilirlik sınırlarının dışına taşan her türlü davranıştır.
Suç ve Sapma arasındaki farklılıklar ve ortak yönler :
Kriminoloji’nin temel ilgi alanını oluşturan iki olgu olan suç ve sapma, her ne kadar birbirleriyle ilişkili olsalar da esasen birbirlerinden farklı kavramlardır. İlişkilidirler, zira bu iki kavramın düzenlemeye çalıştığı sosyal alan büyük oranda ortaktır. Farklıdırlar, zira bu iki kavramın üzerinde yükseldiği referans noktaları farklıdır.
Suç mekanizmasının işleyişi
Suç mekanizması ,içinde suçun iki unsurunu barındırır :
a)Suç motivasyonu b) Suç fırsatı
Bütün şartlar oluşmasına ragmen suça azmetme , azmettirme veya ortam suça sürüklese bile suç fırsatı yoksa suç gerçekleşmez. Bir yerde suç motivasyonu yoksa her yer suç fırsatı ile dolu olsa da suç gerçekleşmez çünkü suç fırsatı ve suç motivasyonu birbirini tamamlayan olgulardıfunduszeue.info olmazsa diğerinin gerçekleşmesi olanaksızdıfunduszeue.infoısıyla suçun bir motivasyon ayağı birde fırsat ayağı olduğunu unutmamak gerekir.
Suç mekanizması denklemi
SUÇ=SUÇ İŞLEME MOTİVASYONU+SUÇ FIRSATLARI
SUÇ TEORİLERİ
Ülkemizde henüz çok genç bir bilim dalı olan kriminolojide gelinen son nokta itibariyle , suçun nedenlerini açıklayan görüşleri şöyle sıralayabiliriz :
a)Doğaüstü güçler perspektifi
b)klasik okul
c)positivist okul
d)eleştirel perspektif
a)Doğaüstü güçler perspektifi , Orta Çağ Cehaletini ve dogmalara saplanmış bir devrin suç ve suçluya bakışını yansıtır.
b)Klasik okul, Aydınlanma Çağı ile birlikte insanı tüm sosyal analizlerin merkezine koyan rasyonalite ve akılcılık eksenli bir bakış açısıyla suçu”rasyonel bir tercih” olarak ele almıştır.
c)Pozitivist Okul, bu okulla birlikte biyolojik , psikolojik ve sosyolojik faktörlerin önemli olduğu vurgulanmıştır.
d)Eleştirel Perspektif, suçu, güç ve çatışma perspektifinden alarak başta ceza adalet sistemi olmak üzere devlet aygıtının sisteme hakim sınıfları, elitleri ve güçlüleri korumak üzere inşa edilmiş kurumlar olduklarını savunmaktadır.
Sosyolojik Suç Teorileri
Sosyolojik suç teorileri , suçun nedenlerine ilişkin son yüzyılda kriminoloji biliminde geliştirilen teoriler arasında neredeyse tekel oluşturan pek çok görüşü bünyesinde barındırmaktadıfunduszeue.info bu teorileri ortaya atan kriminologların meslektaşlarıyla birlikte aynı yada benzer sosyal hadiseleri gözlemleyerek geliştirdikleri bu görüşlerin nasıl olup da aynı rekabet içinde bu kadar fazla çeşitliliğe ulaştığı ciddi bir merak konusudur. Bu teoriler sırasıyla :
a)Sosyal düzensizlik teorisi
b)Kontrol teorileri
c)Öğrenme teorileri
d)Anomi ve gerilim teorileri
e)Damgalama teorileri
A)Sosyal Düzensizlik Teorisi(Suç ekolojisi yaklaşımı)
Kriminoloji literatüründe suç ekolojisi olarak bilinen yaklaşım, suçu Klasik Okul ile biyolojik ve psikolojik suç teorilerinin birey eksenli düşünce tarzının aksine,bireyi içinde bulunduğu çevre ve bir bütün halinde ele alarak suçlu davranışı tekil ve bağımsız bir olay(olgu) olarak değil , sosyal ve fiziksel çevrenin bütünlüğü içinde çoğul bir olgu olarak inceler. Temelleri ’lerin başlarında Belçikalı meşhur bir matematikçi ver istatistikçi olan Adolphe Quetelet ile Fransız bir hukukçu ve İstatistikçi olan Andre-Michel Guerry tarafından atılan suç ekolojisi yaklaşımı,bugün kriminolojide Kartografik Okul olarak bilinen suç ekolojisi çalışmalarının ilki olarak bilinmektedir.
***’lü yılların sonu ile ’lü yılların ortalarına kadar etkili olan Şikago Okulu , Suç ekolojisi yaklaşımının kriminoloji literatüründe en derin etki yapan örneği’dir.***
B) Kontrol Teorileri
Kontrol teorisine göre diğer kriminoloji teorilerinin cevaplamaya çalıştığı “İnsanlar neden suç işler?”sorusu yanlıştır zira insanların fırsat uygunluğunu elde ettiklerinde zaten suç işleyecekleri iddiasında bulunur .Burdan yola çıkarak “Kontrol teorileri” insanın özünde iyilik dolu bir varlık yerine “her an kötülük yapmaya elverişli ve kötülüğe hazır bir varlıktır “iddiasını savunmaktadır. Kontrol teorilerine göre cevap bulması gereken asıl soru”İnsanlar neden suç işlemez “ olmalıdır.
C)Sosyal Bağ Teorileri
Kriminoloji literatürünün en önemli eserlerinden biri sayılan “Suçun nedenleri” isimli kitabı ile Travis Hirschi yılında “Sosyal Bağ Teorisi”ni (Social Bond Theory-SBT) ortaya atmıştıfunduszeue.infoi’ye göre suç , insanların içinde yaşadıkları toplumla aralarındaki sosyal bağların zayıflamasının doğal bir funduszeue.info’ye göre sosyal bağların güçlü oluşu toplumsal yapıyı oluşturan bireyleri birbirine kenetleyerek suç ve sapma teşkil eden davranışların ortaya çıkmasını funduszeue.info bağların zayıflamasıyla birlikte yalnızlaşan bireyin suç ve sapma teşkil eden davranışlarda bulunma olasılığı artış göfunduszeue.info’nin 4 temel bileşeni bulunmaktadıfunduszeue.info :
a)Bağlılık b)adanmışlık c) sürekli meşguliyet ve d)inanç’tır.
Öz-Kontrol Teorisi
SBT’yi dolaylı kontroller vasıtasıyla suçu önlemeye çalışan bir model olarak değerlendiren yazar Hirschi, Michael Gottfredson isimli başka bir kriminologla bir araya gelerek bu kez “doğrudan kontrol” imkanı sağlayacak “iç kontrol eksenli” bir model geliştirmişfunduszeue.infoar, toplumsal kontrol mekanizmalarının önemli olduğunu söylemekle birlikte asıl önemli faktörün bireyin kendi kendini kontrol altına alması olduğunu iddia etmişlerdir yılında yayınladıkları”Genel Suç Teorisi” isimli kitap ile yazarlar literatürde “Öz-kontrol Teorisi”(ÖKT) olarak da bilinen modeli ortaya atmışlardır. ÖKT , bireyin herhangi bir şekilde toplumsal engellemeyle karşılamasa bile suç işlememesinin yüksek bir öz kontrol ile mümkün olacağını savunmuştur.ÖKT’ye göre özkontrolü yüksek bireyler , içinde bulundukları ortamda ne kadar suç fırsatı olursa olsun suç işlemezler .Aksi taktirde , bireyin bizzat kendisinin suç işleme kararında olması halinde hiçbir gücün bu kimseyi suç işlemekten alıkoyamayacağı iddia edilmiştir.
Gottfredson ve Hirschi , öz- kontrolü düşük olan bireylerin özelliklerini : beklemeye tahammülsüz , sabır ve sebattan yoksun,hayal kırıklıklarına dayanma gücü az ,çalışkanlıktan uzak,her an risk almaya hazır , heyecanı ve tehlikeyi seven, sözlü ifade kabiliyetleri zayıf ve problemlerini güç kullanarak çözmeye eğimli olmak ,şeklinde sıralamışlardır .Yazarlara göre öz-kontroldeki zayıflığın nedeni, küçük yaşlardan itibaren kazandırma yükümlülüğü olan ailenin bu sorumluluğu yerine getirmemesine bağlamaktadır.
D)Öğrenme Teorileri
Öğrenme teorileri , günümüz kriminolojisinin en önde gelen teorik geleneklerinden funduszeue.infoso ve takipçilerinin biyolojik determinizm fikirlerini reddederek işe başlayan öğrenme teorisyenleri, suçlu davranışın nedenini bireyin çevresiyle olan ekileşimine bağlamışlardıfunduszeue.info nedenle , öğrenme teorileri için birey ve çevrenin etkileşimi en temel çalışma alanıdır.
E) Anomi ve Gerilim Teorileri
Anomi ve Gerilim Teorileri , esas itibariyle aynı görüşleri savunmalarına rağmen, çıkarım yaptıkları olguların bulunduğu analiz düzeyi farklılık göfunduszeue.info teorileri ile “neden bazı toplumların diğer toplumlardan daha yüksek suç oranlarına sahip olduğu “ sorusu cevaplanmaya çalışılırken , gerilim teorileri ile “ neden aynı toplum içindeki bazı grupların diğer gruplardan daha yüksek suç oranlarına sahip olduğu “ sorusuna cevap aranmaktadır .
Emile Durkheim , insan arzularının ve isteklerinin dipsiz okyanuslar gibi sonsuz olduğunu söylemişfunduszeue.infoim , elini uzattığı herşeyi elde etmek , her dilediğinin olmasını istemek arzusunda olan insanın kendi kendini sınırlayıp kontrol altına alamayacağını , bunun için toplumun bireyi sınırlandırması ve kontrol altına alması gerektiğini savunur.
Merton’un klasik gerilim teorisine göre , toplumun önüne konulan amaçlarla araçlar arasındaki uyumsuzluktan kaynaklanmaktadır. ***Merton’un klasik gerilim teorisini Ankara liselerinden alınan kişilik bir örneklem üzerinde test eden Özbay ve Özcan , teorinin ülkemiz açısından da geçerli olduğunu tespit etmiştir.
F)Damgalama Teorileri
Suçun nedenlerini açıklamaya çalışan diğer görüşlerin aksine damgalama teorisi insanların suça ve suçluya gösterdikleri tepkiler üzerinde yoğunlaşan bir yaklaşımdır. Charles H. Cooley’in () “ayna benlik” ve George H. Mead’in () “sembolik
etkileşim” modellerinin temelini oluşturduğu bu yaklaşıma göre, insanların
kendilerine ait kimlik ve benlik alg›lar› üzerinde hem kendileri hakkında sahip oldukları
kendi düşüncelerin hem de diğer insanlar›n kendileri hakkındaki düşünceleri
etkilidir. Yani, bir kimse kendisinin nasıl biri olduğunu ancak kendisini toplum
aynasında görerek anlayabilir.
Ayrıştırıcı Utandırma (Damgalama) Yaklaşımı
Ayırıştırıcı utandırma yada damgalama yaklaşımı çerçevesinde değerlendirebileceğimiz çeşitli görüşleri geliştiren Frank Tannenbaum , Edwin Lemert ve Howard Becker gibi sosyal bilimcilere göre bireylerin işledikleri( gerçek yada sanal) bir suç sonrasında toplumun ve ceza adalet sisteminin bu kimselere göstereceği tepkilerle , bu kişilerin daha sonra tekrar suç işleme olasılıkları artacaktır.
Ayrıştırıcı utandırma yaklaşımında öne çıkan üç önemli kavram :
a)baskın statü b)geçmişe dönük yorum yapma c) kendini gerçekleştiren kehanet
Birleştirici Utandırma Yaklaşımı
yılında yayınlanan “Suç,Utandırma ve Yeniden entegrasyon “ adlı eser John Braithwaite’a funduszeue.info göre damgalamak yanlış bir davranıştır .ancak bu bütün ayıplama , utandırma ve kınama modellerinin kötü olduğu anlamına gelmez .
KODLAMA YOLUYLA EZBER(KYE)
***Suç ve Sapma arasındaki ilişkiyi en iyi ifade eden seçenek=Her suç bir sapma olmadığı gibi her sapma da bir suç değildir.
***Frankfurt Okulu=Kriminoloji literatüründe suçun nedenlerine ilişkin geliştirilen temel düşünce okullarından biri değildir
*** Ekonomik Faktörler =Pozitivist Okulda suça neden olan faktörler arasında yer alır.
***Sosyal düzensizlik teorisine göre suçun nedeni=Geleneksel sosyal kontrol mekanizmalarının çökmesidir.
***Kontrol teorilerinin cevaplamaya çalıştıkları kriminolojik soru =İnsanlar neden suç işlemez
***İş-güç sahibi olmak= Hirschi’nin Sosyal Bağ Teorisini oluşturan bileşenlerden biri değildir.
***Gotfredson ve Hirschi’nin öz kontrol teorisine göre aile, öz-kontrol ve suç arasındaki ilişkiyi en iyi özetleyen ifade =Etkin ebeveyn terbiyesiyle bireyin öz-kontrol düzeyi yükselir , bu da kişinin suç işleme olasılığını azaltır.
***Amerikan Rüyası =Merton’un klasik gerilim teorisinde saydığı uyum modellerinden biri değildir.
***Damgalama teorisine göre bireyi suç sonrası normalleşme imkanı vermeyen utandırma şekli =Ayrıştırıcı utandırma/damgalama şekli
***Klasik damgalama(ayrıştırıcı utandırma) teorilerinde ön plana çıkan , bireyi suçlu bir kariyer tercihine doğru iten faktörler=Baskın statü , Geçmişe dönük yorum yapma , Kendini gerçekleştiren kehanet
ÜNİTE II
KAMU DÜZENİ VE GÜVENLİĞİ:POLİSLİK
GÜVENLİK KAVRAMI
Güvenlik , toplum yaşamında kanuni düzenin aksamadan yürütülmesi , kişilerin korkusuzca yaşayabilmesi durumu , kısa bir ifadeyle bir emniyet halidir.
Güvenlik ihtiyacı en ilkel toplumlardan günümüz çağdaş toplumlarına kadar her dönemde insanın en temel ihtiyaçları arasında yer almıştıfunduszeue.infoalı araştırmacı Abraham Maslow’un yapmış olduğu klinik gözlemlerine dayanarak geliştirdiği ihtiyaçlar hiyerarşisi piramidi güvenlik olgusunun bireylerin yaşamındaki yerini anlamak açısından önemli bir katkı sağlamaktadır .İnsan ihtiyaçlarının ve güdülerinin piramit şeklinde bir hiyerarşik yapı gösterdiklerini ileri süren Maslow , geliştirdiği bu sınıflandırmayı iki temel varsayımına dayandırmışıtr.
Birinci varsayım : insan davranışlarının temelinde ihtiyaçların bulunduğu .
İkinci varsayım :bazı ihtiyaçların diğerlerinden daha önemli olduğunu ifade funduszeue.infoerin davranışlarını an lamk için önce onların ihtiyaçlarının neler olduğunun bilinmesi gerektiğine vurgu yapan Maslow , ihtiyaçlar piramidine göre insanların davranışlarının temelini oluşturan ihtiyaçları beş safhada sıralamaktadıfunduszeue.info ihtiyaçlar ve sıralaması :
1-Fizyolojik ihtiyaçlar , 2-Güvenlik ihtiyacı ,3-Ait olma ve sevgi ihtiyacı , 4-Takdir ve saygı ihtiyacı , 5-Kendini ispatlama ihtiyacı’dır.
DEVLET GÜVENLİĞİ (MİLLİ GÜVENLİK)
Milli güvenlik kavramı , özellikle 2. Dünya savaşı sonrası küresel bir öneme sahip olmuş , ulusal , bölgesel ve küresel güvenliği sağlamaya yönelik çok kapsamlı işbirlikleri geliştirilmiştir.
KAMU GÜVENLİĞİ (İÇ GÜVENLİK)
Bir ülkenin coğrafi sınırları içerisinde vatandaşların , toplumun , özel ver kamuya ait bina ve tesislerin her türlü tehdit ve tehlikelerden uzak olması , olası tehditlere karşı korunmasıdır.
GÜVENLİK HİZMETİ
Günümüz güvenlik kavramı artık bireysel , toplumsal , ekonomik , psikolojik , siyasal ,hukuki, ulusal ve uluslararası bağlamda çok geniş ve girift bir boyut kazanmış durumdadır.
DEMOKRATİK POLİS SİSTEMLERİ
Polis sistemleri ve modelleri ülkelerin yönetim sitemine göre farklılık göfunduszeue.infoatik uluslarda polis sistemleri üç temel kategoriye ayrılır :
1-Dağınık(Parçalanmış) Polis sistemleri
2-Merkeziyetçi Polis Sistemleri
3-Bütünleşmiş Polis Sistemleri
KODLAMA YOLUYLA EZBER(KYE)
***Orta Asya Türk toplumlarındaki iç güvenlik hizmeti daha sonraki evrelerde kurumsallaşma sürecine girmiştir=ifadesi=güvenlik hizmetinin gelişimini açıklamada doğru bir ifade değildir
***Suçla etkin mücadele için demokratik hak ve özgürlüklerin sınırlanması söz konusu olabilir =ifadesi=demokrasi ve güvenlik arasındaki dengeyi açıklamada doğru bir ifade değildir
***Bu polis sisteminde merkezi yönetimin yerel polis idaresi üzerinde hiçbir yetkisi bulunmamaktadır.
***Gizli görevli kullanmak suretiyle suç örgütleri hakkında bilgi toplanılması=Gizli görevli kullanmak suretiyle suç örgütleri hakkında bilgi toplanılması
***Gizli görevli kullanmak= gizli ve taktiksel bir suçla mücadele faaliyetidir.
***Polis siyasi iradenin dışında yapılanmış , bağımsız ve özerk bir kurumdur=ifadesi=polis siyaset ilişkisi bağlamında doğru bir ifade değildir.
***Türkiye’de iç güvenlik hizmetleri devlet tarafından yerine getirilen bir kamu hizmeti niteliğindedir =ifadesi=Türkiye’deki iç güvenlik hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin yanlış ifade
***Fransız polis sistemi özü itibariyle yerel bir özelliğe sahiptir =Fransız içgüvenlik modeline ilişkin yanlış bir ifade
***Amerika’da polis müdürlerinin hepsi atama ile görevlendirilir =ifadesi=Amerikan polis sistemi hakkında doğru bir ifade değildir.
ÜNİTE III
AİLE İÇİ ŞİDDET
AİLE KURUMU
Aile , bağları kan , evlilik yada evlatlık edinmeye bağlı olarak akrabalık olarak adlandırılan bir toplumsal funduszeue.info , geniş ve çekirdek olmak üzere iki başlıkta incelenir
Geniş Aile
Geniş aile , endüstri öncesi toplumlarında ve günümüzde de tarım toplumlarında olan bir aile yapısıdıfunduszeue.infoş ailede , ebeveynler, çocuklar ve diğer akrabalar bir arada yaşarlar.
Çekirdek Aile
Endüstrileşme ve toplumsal hareketlilik sonucu gemiş ailenin yerini çekirdek aile almıştıfunduszeue.info aile anne ,baba ve çocuklardan oluşan çekirdek aile olarak adlandırılmaktadıfunduszeue.infore göç sürecinde geniş aile , çekirdek aileye destek olmuştur .
Aile ve Demokrasi
Aile , toplumdaki en küçük demokrasi ünitesi olarak tanımlanmaktadıfunduszeue.info toplumbilim anlamında gelişim , evrim ve değişimden en çok etkilenen ve bunları en erken içselleştiren kurumdur.
Aile ve Değişim
Ailenin diğer sosyal durumlarla olan ilişkilerinin rol ve fonksiyonları , içinde bulunduğu toplumun sosyo-kültürel unsurları ve ekonomik koşullarıyla bağlantılıfunduszeue.infodan topluma zaman içinde değişen pek çok aile tipleri ile karşılaşılıfunduszeue.infon yaşadığı yere göre gösterdiği farklılık kültürel , etnik , dini ve diğer faktörlere bağlı olarak, açıklanmaktadıfunduszeue.info tiplerindeki farklılaşma , zaman içinde de ortaya çıkar .Bu farklılaşmalar yalnız yeni aile tiplerinin ortaya çıkmasıyla değil , aynı zamanda yerleşmiş aile tiplerindeki değişmelerle meydana gelir.
Modernleşme ve Aile
Modernleşme sonucu , işbölümü ortaya çıkmıştır.İş gücü , tarım ve tarım dışı sektörlerine göre dağılmıştır.Üretim tekniklerindeki gelişmeler ve kentleşme modernleşmenin önemli bir sonucudur.
Kentleşme ve Aile
Kentleşme sonucu , kent nüfusunda artış yaşanıfunduszeue.infoşmenin en büyük nedeni , kırsal kesimdeki yaşam düzeyinin itici ve kentin çekici hale funduszeue.infoşme sonucunda geniş ailelerin azalması ve ailelerin küçülmesiyle karşılaşılmaktadır. Geniş ailenin yerini , ana baba ve çocuktan oluşan çekirdek aileler almaktadır.
Ailenin İşlevleri
Ailenin temel fonksiyonu neslin devamı , çocuğun yetiştirilmesi , aile üyelerinde bakım ,sevgi , gelişme ve disiplin sağlayıcı ve destekleyici bir çevre oluşturmaktadır.Kültür ve ailenin yapısına dayalı olan fonksiyon ve ilişkiler ise giderek ailenin kendi dışındaki kişilerle olan etkileşiminde gerçekleşfunduszeue.infoın başında üretim çalışmaları , ev işleri , sosyal ve kültürel normlar , beklentileri öğrenme , eğitim , sağlık , beslenme ve diğer sosyal çalışmalar gelmektedir .Ailenin diğer bir fonksiyonu sosyual ve kültürel değerlerin yeni kuşaklara aktarılmasıdır.
Ailede İşbölümü
Geleneksel aile yaşamı yıllara göre değişfunduszeue.info gün çalışan kadınların sayısı artmaktadır.Günümüzde ailelerin nüfusları evliliklerin ilk yıllarında tamamlanmaktadıfunduszeue.info da çocuk sayısının azalmasına neden olmaktadıfunduszeue.infoksel ailedeki işbölümünde erkek ekmek parası kazanırken, kadın ise ev işlerini yapmaktadır. Aileyi etkileyen önemli olaylarda erkek karar verirken , kadın ise ev işlerine yönelik çalışmalarla ilgili kararları funduszeue.info bütün sorumluluklarını taşımak zorunda olan kadınlar , iş yaşamında da bir çok sorunlarla karşı karşıya gelmektedir .Yöneticilik alanlarında “erkek kadınlardan emir almaz” düşüncesi iş yaşamında ağırlığını funduszeue.infoınlar , ücretsiz aile ve tarım işciliğinin vazgeçilmez elemanlarındandır.
Kadınların Rollerindeki Değişim
Endüstrileşmenin ilk dönemlerinde kadının emeğinden ucuz iş gücü olarak yararlanılmıştır. Günümüzde gelişmekte olan ülkelerde kadının ekonomik faaliyetlere katılımı sınırlıdır.Ülkemiz gibi geleneksel yapısı , aile ilişkileri , kadın erkek ve karı koca ilişkilerinde hâlâ yaşamakta olan gelişme yolundaki ülkelerde , simetrik aile tiğine kısmen metropollerde rastlanmaktadıfunduszeue.infoın ve erkeğe özgü cinsiyet rolleri henüz geleneksellik özelliği taşıdığından kadının ev dışında çalışması büüyük ölçüde onaylanmazken, kadından ev işlerini görmesi ve çocuklarına bakması , erkekten ise ailenin geçimini sağlması genel bir beklenti şeklinde sürmektedir.
ŞİDDET
Şiddet , ya iç güdüsel ve bu nedenle toplumsallaşma sürecinde çok az değişen , ya da sadece ve sadece çevre etkenlerinden kaynaklanan bir davranış olarak görülüfunduszeue.infoikle psikiyatristler , şiddet eyleminde bulunan bireyin toplumla ve ebeveynleriyle olan ilişkilerine varana değin tüm geçmişini (aile içi şiddeti de göz önünde bulundurarak ) ön plana çıkarmayı yeğliyorlar.
KADINA YÖNELİK ŞİDDET
Kadına yönelik şiddet , özel ve kamusal alanda olmak üzere her yerde yaygın bir şekilde görülmektedir.Şiddet temel hak ve özgürlüklerin en büyük engelleyicilerinden funduszeue.infoı zamanda kadın haklarının kullanılması karşısındaki en büyük engellerden biri de şfunduszeue.infoın ve erkek arasında kökü tarihsel ve geleneksel yaşama kadar uzanan güç dengesizliği vardıfunduszeue.info dengesizlikler ,en yaygın olarak kadına şiddet olarak kendisini yansıtmaktadır.

Erkeğin Şiddet Davranışlarını Yönlendiren Motivasyonlar
Eşlerine fiziksel şiddet uygulayan erkeklerin bazıları iş ve arkadaş çevresinde uyumlu portreler çfunduszeue.info egemen kültürün etkisi , işsizlik alkol kullanımı vb problemler aile içi şiddeti arttırmaktadıfunduszeue.infoıca dışarıda yaşanılan problemlerin içeriye taşınması da aile içi şiddeti tetikleyen bir olgudur .Dışarıdaki problemin içeriye de yansıtılmasının temel nedeni özgüven yada daha da ileri gidersek aşırı güvensizlikten kaynaklanmaktadır.
Aile içi Şiddete Neden Olan Faktörler
Akademik araştırmlar , aile içi şiddete uğraan kadınlarda ortak özelliklerin olduğunu ortaya çıkartmışlardıfunduszeue.info otoritesini kayıtsız şartsız kabullenme ,sosyal kurumların kadının erkeğe itaat etmesi gerektiğini önermeleri , kadınların duygusal oluşları ve affedici olmaları , saptanan özelliklerin başında funduszeue.infoınların araştırmacılara doğruyu söyleyemeyecekleri , kadınların sadece güvendikleri kişilere yaşadıkları problemleri aktaracakları gerçeğini göz önüne adığımızda araştırmaların sonuçlarının sağlıklı olup olmadığının tartışmaya açık olduğu söfunduszeue.info şiddete uğrayan kadınların az bir oranının bu problemi başkalarıyla (arkadş ve/veya akrabalarıyla) paylaştıkları bilindiğine göre , araştırmacılara kadınların doğruyu söyledikleri veya problemlerini tam anlamıyla aktardıklarının nereden çıkarıldığı bilinmemektedir.
Ailede Şiddetin Başlıca Nedenleri
-Ailenin kalabalık olması , -Aileyi etkileyen olumsuzluklara maruz kalma , -Çocukların kendilerine ait odalarının olmaması ,-Engelli bir kardeşle birlikte büyüme ,-Evden kaçma ,-Şiddet içeren video oyunları oynama ,-Sosyal destek sisteminin zayıf olması ,-Aile içi dayanışma duygusunun eksikliği ,-Aileye yönelik kararların alınmasında katılımın olmayışı , -Ailedeki bireylerin gelecekleri hakkında karamsar olmaları,-Aşırı alkol tüketimi ,-Ailede”bencil” ve gururlu” değer yargılarının bulunması,-Kadının dışında çalışması , bazı ailelerde tartışma konusu olmaktadır.

ŞİDDETİN ALGILANMASI VE ŞİDDETE KARŞI TEPKİLER
Şiddet , bazı ailelerde sürekli yaşanan bir funduszeue.info nedeni ise şiddetin kadınlar tarafından normalleştirilmesi ve kabulüdüfunduszeue.info ve çaresizlik,şiddetin normalleştirilmesine neden olmaktadıfunduszeue.info sonucunda kadınlar şiddete karşı pasif bir hâl almaktadır.”Kocasından dayak yemeyen kadın var mı?Kocadır,döver de sever de , bir tokattan bir şey çıkmaz” gibi anlatımlar şiddetin normalleştirilmesini kolaylaştırmaktadır.
Öğrenilmiş Çaresizlik
Katı cinsiyet rolü sosyalizasyonu sonucunda bazı kadınlar yaşadıkları olumsuzlukların üstesinden gelemeyeceğine inanıfunduszeue.info kadınlar çaresiz olmayı öğrenirler.Çaresizliği öğrenen kadınlar şiddetle karşılaştığında onunla başedemezler ve ondan kaçfunduszeue.info sonucu kadının içinde bulunduğu çaresizlik , erkeğe şiddete devam etme hakkı tanıfunduszeue.infoının aile içi şiddeti yaşamasını zorunlu kılan haller kadınların evi terk etmesi halinde kocalarının daha fazla şiddete başvurmalarından korkmaları , kadınların gidecek yerinin olmaması.
Şiddeti Rasyonelleştirmeyi Sağlayan Faktörler
Şiddeti rasyonelleştirmeyi sağlayan faktörlerin başında , şiddet uygulayan eşin içinde bulunduğu sosyo-ekonomik şartlar gelmektedir.İşsizlik , işten çıkarılma , içsel ve dışsal problemler kadının şiddete razı olmasına sebep olmaktadır.
AİLE İÇİ ŞİDDETİN ÖNLENMESİ
Kadınlara dayak atma , tüm sosyo-ekonomik katmanlarda gözlenen bir funduszeue.info içi şiddet kurbanlar tarafından “mahrem” olarak algılanmakta ve aile içinde gizli kalması gerektiğine inanılarak , polise ve doktora gitme tercihi kullanılmamaktadır .Ayrıca şiddetin gizli kalmasının nedenlerinde bir diğeri de şiddet uygulanan kadınların bazılarının kendilerini suçlu görerek aşağılamaları ve bunu dışa vuramamaları’dır.
***B.M Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi, yılında yürürlüğe girmiştir.Türkiye anlaşmayı yılında imzalamış ve sözleşme 19 ocak ’da yürürlüğe girmiştir.
KODLAMA YOLUYLA EZBER (KYE)
***Toplumun en küçük demokrasi ünitesi =Aile
***Geniş ailenin çekirdek aileye dönüşmesi=Toplumsal değişmenin aileye olan olumsuz etkilerinden değildir
***Küresel Isınma = Aile içi şiddetin nedenlerinden değildir
***Kadına yönelik şiddet az gelişmiş ülkelere özgü bir sorundur =ifadesi=kadına yönelik şiddet konusunda yanlış olan yargı
***Toplumsal Eşitlik =Kadın hareketlerinin ana çerçevesini oluşturan kavramlardandır.
***Kadınların eşitlik elde etme çabası öncelik sırasına konulduğunda , en ideal sıralama=Ailede eşitlik , toplumda eşitlik , siyasette eşitlik
*** Modernleşme , ailenin yapısında değişmelere neden oldu=ifadesi=aile içi şiddet hakkındaki yargılardan değildir.
***Şiddetin bazı ailelerde sürekli yaşanan bir olgu olmasının en temel nedeni=Şiddetin kadınlar tarafından normalleştirilmesi ver kabul edilmesi
***Ailenin demokratikleşmesinde en başta geliştirilmesi gerekenlerin öncelik sırası=Demokrasi kültürü , sosyal koşullar , ekonomik koşullar
***Kulpu kadar kocası olanın , kazan itibarı olur=Kadın kimliği
IV. ÜNİTE
SUÇ ÖNLEME
Wilson’a göre suç önleme ; toplumumuzdaki yaşam kalitesine olumlu yönde tesir etmek ve suçun kolayca işlenip yerleşemeyeceği çevrelerin gelişmesine yardımcı olmak için hem suç tehdidini azaltmak hemde emniyet ve güvenlik duygusunu arttırmak amacına yönelmiş tutum ve davranışlar bütünüdür. Brantingham ve Faust suç önlemeyle ilgili üç aşamayı ileri sürer :Asıl önleme , geniş kapsamda fiziksel ve sosyal çevrede suça zemin hazırlayan durumların değiştirilmesini , İkincil önleme ;suça zemin hazırlayan durumlarda bireylerin ya da grupların yaşamlarına müdahale ya da erken belirlemeyi(teşhisi) , Üçüncül önleme ise , suçluların tekrar suça yönelmesini engellemeyi , onları topluma kazandırmayı içfunduszeue.info’in bu konudaki yaklaşımı ise :Suç önleme , gerçek , fiili suç seviyesini veya algılanan suç korkusunu azaltmak için tasarlanan her türlü faaliyettir.Üzerinde görüş birliği sağlanan en yaygın çağdaş suç önleme tanımı ilk olarak İngiltere’de Kanun Uygulama Topluluğu tarafından yapılmış ve daha sonra Lousville Üniversitesi’nin Ulusal Suç Önleme Enstitüsünce uyarlanmıştır.
Suçun önlenmesi ile ilgili olarak yapılan tanımlar genelde amaç odaklıdıfunduszeue.info bağlamda , suç önleme yaklaşımları aşağıdaki olsaı amaçlardan en az birini yerine getirmek , başarmak istemektedir:
1-Suçun ortadan kalkması veya azalması ,
2-Suçla ilgili endişe ve kaygıların ve suç mağduru olma korkusunun ortadan kalkması veya azalması ,
3-Vatandaşların kendini koruma dürtüsünün ve toplumsal sorumluluk bilincinin geliştirilmesi,
4-Suçun meydana getirebileceği olumsuz etkilerin en az seviyeye çekilmesi
**Suç önleme fiili suç sayısını azaltmayı hedeflemenin yanı sıra insanların zihninde var olan suç sorununa ilişkin kaygıları gidermeyi de öncelikli hedefler içine almalıdıfunduszeue.infoı bazen fiili gerçeğin çok ilerisinde olumsuz etkiler yapabilmektedir.
**Suç önleme ile suçu kontrol etme bazen eşanlamlı gibi algıfunduszeue.info suç önlemede mevcut suç seviyesini aşağı çekme önemli bir hedef iken suçu kontrol etmede , açıkça dışarı vurulmasa bile , mevcut suç seviyesini kabul etme ve bunun daha fazla artmaması için çaba harcama düşüncesi ağır basmaktadır.
SUÇ ÖNLEME AŞAMALARI
Brantingham ve Faust’a göre suç önleme dört temel aşamadan oluşmaktadır :
1-Proaktif aşama 2-Önleyici aşama 3-Tepkisel aşama 4-Cezalandırıcı/Islah Edici aşama
Proaktif Aşama
’lı yıllarda ortaya çıkan ve suç öncesi suçun oluşması için elverişli olan otamların ve unsurların tespit edilip ortadan kaldırılması görüşüne dayanan bu yaklaşım , ’li yıllardan itibaren polis teşkilatları tarafından yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştıfunduszeue.info stratejinin aşamaları :esasında bilgi toplama , değerlendirme , analiz ,sorun oluşturan alanların belirlenmesi ,politik seçeneklerin ve planların hazırlanması ve son olarak da bu planların uygulanması ve sonuçlarının takip edilmesi’funduszeue.infoif model , suçun zararlı sonuçlarıyla birlikte suçu oluşturan nedenlerin de incelenmesini ve bu doğrultuda bir strateji geliştirilmesini hedeflemektedir.
Önleyici Aşama
Suç önleme çalışmalarında amaç suçun oluşmasını önlemek ,alınan bütün önlemlere rağmen suçun meydana hale gelmesi halinde ise olması muhtemel zararları en düşük seviyede tutmaktıfunduszeue.infongham ve Faust’a göre burda hedeflenen suçlu unsurların yasadışı faaliyetler için bulabilecekleri fiziksel fırsatların ortadan kaldırılması ve bu suçları işlemek azim ve güvenlerinin kırılmasıdır .
Tepkisel Aşama
Bu modelin özünü suç işlendikten sonra yapılan soruşturmalarla suçların aydınlatılması ve bu şekilde suçluların tekrar suç işlemelerinin önüne geçilmesi , bu başarıların kamuoyuna duyurulmak suretiyle potansiyel suç işleme azmini kırma ,bu yolla suç seviyelerinin azaltılması ve vatandaşların güvenlik güçlerine olan güvenlerinin artırılmasıdır.
*Alderson’a göre Tepkisel aşama ,itfaiye (yangın söndürme) polisliği olarak da tanımlanır.
Cezalandırıcı/Islah Edici Aşama
Bu süreç , belli bir suç sonrası yakalanıp yargılandıktan sonra hüküm giyen suçlulara yönelik ceza vermenin yanı sıra cezaevi ve sonrasındaki süre içinde topluma kazandırılmalarını içeren programların uygulanmasını içerir.
SUÇU ÖNLEMEDE 3 TEORİK YAKLAŞIM
Suçu önleme modelleri geleneksel , liberal ve radikal modeller olmak üzere üç temel kategoriye ayrılmaktadır.
Geleneksel Model
Geleneksel model yasaları , devletin ve kanunun otoritesini ön plana çıkaran bir funduszeue.info yaklaşıma göre suç ve suçluluk aslında mevcut otoriteye karşı bir saygısızlık ve başkaldırıdıfunduszeue.infoçlular suçu bilinçsizce işlemez aksine suç işlemeden önce fırsatları değerlendirmekte , risk analizi yapmakta ve daha sonra da seçim yapmaktadıfunduszeue.infoın suçlunun suç ile edebileceği kazançtan veya yarardan daha büyük oranda verilmesi ile suç işlemekten vazgeçeceği ileri sürülmektedir.
Liberal Model
Bu modelde suç , sosyal bir sorun olarak görüfunduszeue.infon içinde bulunduğu ortamın dezavantajları suçluluğun oluşmasında önemli bir etkendir. Dezavantajlı konumda bulunanlar avantajlı duruma geçmek , daha iyi bir yaşam seviyesine ulaşmak için mevcut yasal fırsatların yetersiz olduğundan yakınmakta ve çıkış yolu olarak suç işlemeyi göfunduszeue.info bağlamda yasal ve meşru fırsatların arttırılmasının suçları önleyeceğini ileri sürülmektedir.
Radikal Model
Radikal model , toplumdaki eşitsizliklerin suçların oluşmasındaki en önemli unsur olduğunu ileri süfunduszeue.info yaklaşıma göre , insanların refah seviyesi ile temel hak ve hürriyeti artırılmak , yönrtime katılmaları veeşit birer yurttaş olmaları sağlanmak suretiyle köklü bir değişim meydan getirilmelidir.
SUÇ ÖNLEME İLKELERİ
Uluslararası Suç Önleme Koalisyonu kendilerine üye organizasyonların yöneticileriyle ’de yapmış olduğu toplantıda suç önlemeyle ilgili”anahtar kavram ve ilkeler” üzerine daha önce yaptırmış olduğu çalışmaları değerlendirmiş ve 11 temel ilke üzerinde görüş birliğine varmıştır.Üzerinde genel görül birliğinin sağlandığı bu ilkeler suç önleme alanının uygulayıcı ve teorisyenleri için çok önemli bir kaynak ve rehber olarak görülmektedir ve bu ilkeler sırasıyla :
*Suç önlemenin geniş bir çerçevesi vardır ,
*Suç önleme herkesin işidir ,
*Suç önleme aktif işbirliğini gerektirir ,
*Suç önleme polisin en önemli görevlerindendir ,
*Suç önleme hükümetin sorumluluğudur ,
*Suç önleme ve eğitim iç içe kavramlardır ,
*Suç önleme ihtiyaçlara göre ayarlanmalı ve düzenlenmelidir ,
*Suç önleme yaşam kalitesi sunar ,
*Suç önleme ileri görüşlülüktür ,
*Suç önleme yüzeyin altına ine ,
*Suç önleme parasal yatırıma değerli bir alandır ,
SUÇ ÖNLEME SÜRECİ
Suç önleme , suçla mücadele konseptinin merkez noktasıdıfunduszeue.info çerçevede , önleyici süreç :
1-Sorunun tespiti
2-Verilerin Analizi
3-Fiziksel güvenlik önlemlerinin gözden geçirilmesi ve planlanması
4-En uygun planın seçilmesi ve uygulanması
5-Takip ve değerlendirme ‘den oluşmaktadır
SUÇ ÖNLEME VE POLİS
Polis suçları önlemek işlenen suç sanıklarını yakalamak ve adalete teslim etmekle göfunduszeue.infoç önleme polisin en başta gelen göfunduszeue.info , bunu başta devriye olmak üzere farklı program ve uygulamalarla başarılı bir şekilde yerine getirmeye çalışmaktadır .
Devriye Hizmetleri
Polisin Disiplinine , Merasim ve Topluluklardaki Rolüne ve Polis Karakolları Teşkilatı ile vazifelerine dair Talimatname’nin Maddesinde devriye polisi :”umumi emniyeti korumak , suçları olmadan evvel önlemek veya yapıldıktan sonra takip etmek ve lüzumunda halka yardımda bulunmak üzere karakol mıntıkasuna çıkarılan ve dolaşarak vazife gören memurlardıfunduszeue.info’in yaptığı bir araştırmaya göre , Amerikan Polisi’nin yaklaşık olarak %65’i devriye hizmeti için göfunduszeue.info %64 ile Kanada , %56 ile İngiltere ,%54 ile Avustralya ve %40 ile Japonya takip etmektedir.Türkiye’de ise bu oran % 30’dur.
İstihbarat Faaliyetleri Yoluyla Suç Önleme
İstihbarat , esasları Anayasa2da gösterilen devlet düzenin veya kişilerin güvenliğini tehdit eden faaliyetlerin yerine getirilmesinden önce , hukuka uygun olmak koşulu ile çeşitli teknik ve yöntemlerle bilgi toplama faaliyetidir .
*Polisin İstihbarat Yetkisi sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nun 7. Maddesinde” düzenlenmiştir.
Kent Güvenliği Yönetim Sistemi
KGYS Türkiye’de son yıllarda uygulamaya konulan , zaman içerisinde ciddi anlamda kabul gören ve ülke geneline yaygınlaştırması planlanan bir sistemdir.K.G.Y.S bilgisayar destrekli uygulamalarla çok zen gin bir kullanım alanına funduszeue.infoojideki yeni gelişmelerin kolayca uyarlanabileceği esnek bir yapıya sahip olması da ayrı bir avantajdır.
Güven timleri
Güven timleri özellikle kamuya açık alanlarda ve mala karşı işlenen suçlarda çok mükemmel sonuçlar elde etmiş , önemli başarılara imza atmış bir yöntem olarak dikkat çekmektedir.
Toplum Destekli Polislik
Toplum destekli Polislik , birey ve toplum odaklı , onların duygu , düşünce , talep ve beklentilerine önem ve değer veren bir suçla mücadele modelidir.
SUÇ ÖNLEME PROGRAMLARININ BAŞARILI OLABİLMESİ İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
1-Yüksek seviyede görünür olmak 2-Tanımlanabilir olmak , 3-Suç sonrası müdahaleye hazır olmak 4-Sistemli ve devamlı olmak ,5-Suçla ilgili endişe ve korkuya yol açmamak , 6-Her yerde var olma algısını oluşturmak ,7- Suçla mücadelede elde edilen başarıları kamuoyuna duyurmak ,8-Kurumlar arası işbirliği içerisinde hareket etmek ,9- Vatandaşların katılımı sağlamak
SUÇUN YER DEĞİŞTİRMESİ
Suç önleme programları yoluyla suçun oluşumda etkili olan fiziksel faktörleri ortadan kaldırmak veya azaltmak ,durumla bağlantılı bazı suçların işlenmesini sınırlamakta ve toplam suç sayısını azaltmaktadıfunduszeue.info, önleyici güvenlik önlemleri bazen suçun belli bir bölgeden uzaklaşması , başka bir yerde , başka bir zamanda veya başka bir suç çeşidi olarak tekrar ortaya çıkmasına neden funduszeue.info duruma “suçun yer değiştirmesi(crime displacement)” denmektedir.
Suçun yer değiştirmesi :
1-Suç bölgesinde yer değiştirme
2-Suç zamanında yer değiştirme
3-Suç işleme yönteminde yer değiştirme
4-Suç hedefinde yer değiştirme
5-Suç çeşidinde yer değiştirme
6-Suç tipinde yer değiştirme
KODLAMA YOLUYLA EZBER(KYE)
***Suç önleme ,suçların tamamen ortadan kaldırılması amacına yönelik faaliyetlerdir=ifadesi=Suç önleme ile ilgili doğru bir tanımlama değildir
***Emniyetli Aşama= Suç önleme aşamalarından biri değildir
***Radikal model cezaların arttırılmasının suç önlemede caydırıcılık açısından önemine işaret etmektedir=ifadesi=Geleneksel,liberal ve radikal teorileri açıklamada yanlış bir ifadedir.
***Polis sayısının artırılması ile suç sayısının azalması arasında doğru orantılı bir ilişki vardır=ifadesi=polisin suç önlemedeki rolüne ilişkin doğru bir ifade değildir
***Suç önleme kurumlararası aktif işbirliğini gerektirir =ifadesi=Suç önlemenin temel ilkelerinden biridir
***Suç önleme özel güvenliğin sorumluluk alanıdır =ifadesi= Suç önlemenin temel ilkelerinden biri değildir
***Suçun ortadan kalkması veya azalması =ifadesi=suç önleme programlarının ulaşmak istediği sonuçlardan biridir
***Suç sonrası olay yerine hızlı müdahale edilmesi=ifadesi=suç önlemenin temel hedeflerinden biri değildir
***Suçlunun aynı bölge içerisinde daha kolay suç işleyebileceği yeni hedefler seçmesi suçun yer değiştirmesi şekillerinden =”Suç hedefinde yer değiştirmeye “işaret etmektedir.

Anadolu AÖFAÖF Ders Notları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası