ekmek bulamayan pasta yesin / Ekrem Buğra Ekinci - EKMEK BULAMAYAN, PASTA YESİN!

Ekmek Bulamayan Pasta Yesin

ekmek bulamayan pasta yesin

Meşhur ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler sözü kime ait ve nereden geliyor

yılının Ekim ayında, fakir kadınlar, hükümetin değişmesi yönündeki taleplerini Kral'a duyurma adına Versailles sarayı önünde yürüyüş yapıyorlardı. Söylentiye göre, yanındaki kişilere, 'kadınların ne istediğini' soran Kraliçe Marie Antoinette'e, 'ekmek istiyorlar' dendi. Ve o da bu söze 'ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler' karşılığını verdi. 

EKMEK BULAMIYORLARSA PASTA YESİNLER SÖZÜ KİMİN?

XVI. Louis'nin taç giyme töreni, Paris'teki ekmek kıtlığının doruğa ulaştığı esnada, Reims'de gerçekleşti. Bu dönemde söylenmiş olan, "Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler!" ("Qu'ils mangent de la brioche.") sözü, ya Marie Antoinette'i kötülemek ya da sözü popüler yapmak amacıyla, Marie Antoinette'e mâl edilmiştir. Onun tarafından söylendiğine dair hiçbir kanıt yoktur. Ekmek kıtlığından haberi olduğunda, Marie Antoinette şöyle not almıştır, "Kendi bahtsızlıklarına rağmen bizlere böylesine iyi davranan bu insanları gördükçe, onların mutluluğu için kesinlikle daha sıkı çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu gerçeği kral da görmektedir. Kendi adıma konuşmam gerekirse, taç giydiğim günü -yüz yıl bile yaşasam da- hayat boyu unutmayacağım." dedi.

Adı bilinmeyen bir prenses, oyun oynarken, hizmetçilerin ekmeğinin bittiğinin konuşulduğunu işitmiş ve lafa karışarak 'ekmek bulamıyorlarsa, brioche (yüksek miktarda yumurta ve tereyağı içeren bir tür Fransız ekmeği) yesinler' manasına gelen 'qu'ils mangent de la brioche' demişti.

Kısacası: Fransız halkı, o dönem, gerçekten de kuru ekmeğe muhtaç durumdaydı. Fransız Devrimi'nin hem Fransız halkı, hem de tüm Avrupa ve devamında bütün insanlığa saymakla bitmeyecek faydaları dokundu. 

Ancak, bir tarihi hatayı da düzeltmek gerekir ki, 'ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler' sözü gerçek kraliçeye değil, hayali bir kraliçeye aitti.

Bebeklerde en sık görülen hastalıklarBebeklerde en sık görülen hastalıklar

Gebelik sürecinde nelere dikkat etmeli?Gebelik sürecinde nelere dikkat etmeli?

Pandemi Sürecinde ÖZEL RAMİ Hastanesinde Neler Yaşandı ?Pandemi Sürecinde ÖZEL RAMİ Hastanesinde Neler Yaşandı ?

"Ekmek Yoksa Pasta Yiyin" Nereden Çıktı?

Fransız Kraliçesi Marie Antoinette’in bu meşhur sözü aslında bildiğiniz gibi değil. Açıklayalım.

yüzyıl Avrupası’nda ekonomik sıkıntılar, kıtlıklar kıtanın dört bir yanını sarmışken, ülkede büyük bir kaos başlıyor. Krallık bu sıkıntılardan çok fazla etkilenmezken halkın büyük bir çoğunluğunun evine ekmek götüremediği fakir bir döneme giriyor.

Halk yaşadığı sıkıntılar sonucunda ekmek bulamıyoruz diyerek isyan etmesine Kraliçe Marie Antoinette’nin ‘’Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler’’ diyerek cevap verdiğini Jean-Jacques Rousseau, İtiraflar adlı kitabında anlatıyor.

Gelelim, bu sözün doğruluğuna.

Kraliçe Marie Antoinette’in bu sözü söylediğine dair bir kanıt yoktur ki hangi gün söylediği bilinsin. Kitapta geçen prensesin Antoinette olduğunun düşünülmesinin sebebiyse, prensesin halkına karşı duyarsızlığının nam sallanmasından dolayı kaynaklanıyor. Ancak kitap her ne kadar ’lerde yayımlansa da yazımı yılında tamamlanıyor.

Bunu göz önünde bulundurduğumuz zamansa Marie Antoinette bu yıllarda sadece 9 yaşında küçük bir çocuk olduğunu görüyoruz. Bu nedenle böyle bir şey söylemiş olması da mümkün olmaması da ihtimaller arasında.

kaynağı değiştir]

Elmas gerdanlık olayının yarattığı politik facia yetmiyormuş gibi, kraliyet ailesi bir de ölüm haberiyle sarsıldı. 'de, Marie Antoinette'in en küçük kızı Sophie-Béatrix, birinci doğum gününden kısa süre önce öldü. Bu haberle yıkılan kraliçe, bebeğin cansız bedenine sarılarak saatlerce ağladı.

Kısa süre sonra kraliyet doktorları, büyük oğlu Louis-Joséph'in tüberküloz hastalığının son aşamalarında olduğunu bildirdiler. Marie Antoinette, acı içinde kıvranarak ölen oğlunun yanıbaşından son ana kadar ayrılmadı ve ona bizzat bakıcılık etti.

Yetersiz vergilendirme ve ülke sınırları dışındaki bitmek bilmeyen savaşlar nedeniyle Fransız hükûmeti çok ciddi borç yükü altındaydı. Kral, durumun vahametini görüşmek üzere soyluları topladı. "Soylular Asamblesi" olarak bilinen bu toplantıdan hiçbir sonuç alınamadı. XVI. Louis, başka çaresi kalmadığı için 'da "Sınıflar Meclisi"ni topladı. Sınıflar Meclisi (Estates-General), Fransız halkının temsilciler meclisi idi ve son olarak 'te XIII. Louis tarafından toplanmıştı.

Sınıflar Meclisi, görüşmelerin daha ilk gününden itibaren reform yaygarası koparmaya, monarşiyi ve politikalarını eleştirmeye başladı. Bu arada kraliyet ailesinin dikkati başka yönlere çevrilmişti. Veliaht prens 4 Temmuz'da, henüz yedi yaşındayken öldü. Kral klinik depresyon nöbetleri geçirmeye başladı. Kraliçe çok üzgündü. Düşmanları gecikmeden, Marie Antoinette'in öz oğlunu zehirlettiği dedikodusunu yaydı.

Versay'daki aşırı kralcı kesimler, Sınıflar Meclisi'ne hem çok kızgındı, hem de onlardan çekiniyorlardı. Marie Antoinette, reform yanlılarının monarşiyi kaldırma planları yaptığından şüphelenmeye başlamıştı. 11 Temmuz'da Marie Antoinette ve kayınbiraderi kont d'Artois, kral XVI. Louis'yi, liberal başbakan Jacques Necker'i görevden alarak yerine Marie Antoinette'in arkadaşı olan Breteuil baronunu atamaya ikna ettiler.

Baron Breteuil, Roma Katolik Kilisesi mensubu tutucu bir Hristiyandı ve sıkı bir monarşistti. Kraliyet karşıtları, düşmanlarına karşı aslında çok hoşgörülü olan başbakanı, zalim bir diktatör olarak tanıttılar. Propaganda işe yaradı ve Paris'te, kraliyet yanlılarının şehir halkını itaate zorlamak için askeri güç kullanacağı korkusu baş gösterdi.

14 Temmuz 'da, Paris'te kalabalık bir grup, kraliyet otoritesinin sembolü hâline gelmiş olan Bastil Hapishanesi'ne yürüdü ve kontrolünü ele geçirdi. Hapishane müdürü ve aşırı-sağ görüşlü iki politikacı linç edildi. Haberler gece yarısına kadar Versay Sarayı'na ulaşmadı. Olanları duyduğunda "Bu bir isyan mı?" diye soran kral XVI. Louis'ye dük Rochefoucauld-Liancourt şu cevabı verdi, "Hayır efendim, bu bir devrim."

Sarayda panik baş gösterdi ve saray halkının büyük kısmı canını kurtarmak için kaçtı. Kont d'Artois, suikaste uğramaktan korkarak yurt dışına kaçtı. Marie Antoinette'in arkadaşı ve çocuklarının baş mürebbiyesi kontes Gabrielle de Polastronİsviçre'ye kaçtı. Oradan Marie Antoinette ile mektuplaşmaya devam etti. Marie Antoinette, Tourzel markizi Louise-Elizabeth'i yeni baş mürebbiye olarak atadı. Sağ kalan çocukları, prenses Marie-Thérèse-Charlotte ve yeni veliaht Louis Charles'dı.

Marie Antoinette de saraydan uzaklaşmak istiyordu. Bunca sorun varken Paris'e bu kadar yakın kalmak akıllıca gelmiyordu. Kral'ın, Saint-Cloud'daki veya Compiègne'deki başka herhangi bir şatoya taşınma emri vereceğini ümit ediyordu. Eşyalarını bile toparlamıştı ancak kral taşınmayacaklarını söyledi. Kraliçe eşine karşı gelemedi ve onu tek başına bırakmaya da gönlü razı olmadı.

XVI. Louis sonradan, henüz fırsat varken Versay'ı terk etmeyerek ne büyük bir hata yaptığının farkına varacaktı. Sarayda kalma kararı, müteakip yıllarda tüm ailesini, acıların ve travmaların kucağına atacaktı.

Versay'ın düşüşü[değiştir

"EKMEK BULAMIYORLARSA PASTA YESİNLER" der gibi Malatya'da "İŞSİZİZ, EVİMİZE EKMEK GÖTÜREMİYORUZ" diyen 6 aydır kontak açmamış SERVİSÇİ ESNAFINA "AL BİR KEYİF ÇAYI İÇ!" diyen Cumhurbaşkanı ☆☆☆ yy'da sarayda ihtişam, şaşa ve müsriflik yaşanırken yoksulluktan kıvranan Fransız halkına Kraliçe Marie Antoinette tarafından söylenen "ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler" sözü, söylendiği günden bugüne halkın sıkıntılarına duyarsız yönetici ve siyasetçileri en iyi anlatan sözdür.

"EKMEK BULAMIYORLARSA PASTA YESİNLER" der gibi Malatya'da "İŞSİZİZ, EVİMİZE EKMEK GÖTÜREMİYORUZ" diyen 6 aydır kontak açmamış SERVİSÇİ ESNAFINA "AL BİR KEYİF ÇAYI İÇ!" diyen Cumhurbaşkanı ☆☆☆ yy'da sarayda ihtişam, şaşa ve müsriflik yaşanırken yoksulluktan kıvranan Fransız halkına Kraliçe Marie Antoinette tarafından söylenen "ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler" sözü, söylendiği günden bugüne halkın sıkıntılarına duyarsız yönetici ve siyasetçileri en iyi anlatan sözdür.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir