ilahiyat mezunları iş ilanları / İlahiyat Bölümü mezunu ne iş yapar? İş imkanları nelerdir? | Anlatsın

Ilahiyat Mezunları Iş Ilanları

ilahiyat mezunları iş ilanları

2 Yıllık İlahiyat Mezunu Ne İş Yapar? 2 Yıllık İlahiyat B&#;l&#;m&#; &#;alışma Alanları

2 Yıllık İlahiyat Mezunu Ne İş Yapar?

İlahiyat bölümünü 2 yıl okuyan kişilere İlahiyat Meslek Unvanı verilmektedir. Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından görevlendirilmeleri mümkündür. Çeşitli il, ilçe ya da köylerdeki İmam Hatip okullardan ya da camilerde çalışma imkanları vardır. Aynı zamanda 2 yıllık İlahiyat mezunu olan kişiler Kuran kurslarında Kur'an-ı Kerim öğretmenliği de yapabilirler.

2 Yıllık İlahiyat Bölümü Çalışma Alanları

2 Yıllık İlahiyat bölümünden mezun olan kişilerin imam, müezzin ya da Kur'an kurslarında öğretici olma imkanları bulunmaktadır. Devletin çeşitli kurumlarında çalışma imkanı olan bu kişiler DGS sınavına girerek bölümlerini 4 senelik İlahiyat bölümüne de tamamlayabilirler. Ayrıca KPSS sınavına girerek memur olmaları da mümkündür. Camilerde imamlık ya da Kur'an öğretmenliği yapmak gibi çalışma alanlarına sahiplerdir.

2 Yıllık İlahiyat Bölümünde Okutulan Dersler Nelerdir? 

2 yıllık İlahiyat bölümünde okutulan dersler her ne kadar farklılık gösterse de ortak derslerle de karşılaşmak mümkündür. 2 yıllık İlahiyat bölümünde verilen dersler şu şekildedir:

Arapça 1

İslam Sanatları Tarihi

İlk Dönem İslam Tarihi

İslam Ahlak Esasları

İslam İbadet Esasları

İslam İnanç Esasları

Arapça 2

Türk İslam Edebiyatı

İslam Kurumları ve Medeniyetleri

İslam Hukukuna Giriş

Hadis Tarihi ve Usulü

Tefsir Tarihi ve Usulü

Arapça 3

Türk Dili 1

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 1

Din Psikolojisi

İslam Mezhepleri Tarihi

İslam Düşünce Tarihi

Günümüz Fıkıh Problemleri

Tefsir

Arapça 4

Türk Dili 2

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 2

Din Eğitimi ve Din Hizmetlerinde Rehberlik

Yaşayan Dünya Dinleri

Din Sosyolojisi

Kelam'a Giriş

Hadis

İlahiyat Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

İlahiyat bölümünü okuyan kişilerin sabırlı olmaları ve ekip çalışmalarını sevmeleri gerekir. Planlı çalışmak, okumayı ve araştırmayı sevmek oldukça önemlidir. Hitabet yeteneği gelişmiş olması ve dini ilimlere de ilgi duyması önemlidir. İlahiyat bölümünü okuyacak olan kişilerin kendini sürekli geliştirmesi ve dinler hakkında da genel kültür bilgisine sahip olması gerekir.


İlahiyat bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık İlahiyat bölümü var. Aşağıda sırasıyla İlahiyat bölümü nedir, puan türü nedir, İlahiyat bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, İlahiyat dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

İlahiyat Önlisans Programı, Açıköğretim Fakültesi bünyesinde yılında açılan bir programdır. İlahiyat Önlisans Programı öğretim yılında yıllık mutlak sistemden dönemlik kredili sisteme dönüştürülmüştür. İlahiyat Önlisans Programı, örgün öğretimde mevcut İlahiyat programının ilk iki yılıyla içerik itibarıyla örtüşen, ancak daha büyük toplum kesimlerine benzer fırsatları sunma amacına yönelik olarak açılmış bir programdır. İlahiyat Önlisans programı, lise mezuniyeti, yaşı ve mesleği ne olursa olsun herkese açık, büyük toplum  kesimlerini doğru dinî bilgiyle buluşturmayı amaçlayan bir programdır.

2 Yıllık İlahiyat Bölümü Nedir?

İlahiyat bölümü; çeşitli devlet kurumlarında din ile ilgili alanlarda görev alacak meslek elemanlarının yetiştirildiği bir AÖF önlisans programıdır.

Açıköğretim Fakültesi İlahiyat Önlisans Programından mezun olan öğrenciler, &#;İlahiyat Önlisans Diploması&#; alırlar. Programı bitiren öğrencilere &#;İlahiyat Meslek Elemanı&#; unvanı verilir.

İlahiyat Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan İlahiyat bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. İlahiyat, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi İlahiyat bölümü için de baraj puanı puandır.

AÖF İlahiyat Önlisans Programına Kayıt Yapmanın Çeşitli Yolları

1- Lise mezunları TYT sınavı ve puanı ile bölüme kayıt yapabilir.

2- Herhangi bir yükseköğretim programından mezun olanlar ile halen öğrenim gören öğrenciler ikinci üniversite kapsamında puansız olarak kayıt yapabilir.

İlahiyat Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

İlahiyat mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. İlahiyat mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

***Mezunlar yeterlik belgesi aldıklarında;

1- İmamlık

2- Müezzinlik

3- Kur&#;an Kursu öğreticiliği

4- Önlisans KPSS puanı ile kodlu devlet memurlukları

İlahiyat Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere İlahiyat mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek İlahiyat mezunlarının görevleri şunlardır:

Kuran Kursu Öğreticilerinin Görevleri

1- Kurs öğrencilerine usulüne göre Kur&#;an-ı Kerim&#;i yüzünden okumayı öğretmek.
 

2- Hafızlık yapmak isteyenlere Başkanlıkça hazırlanan Hafızlık Eğitim Programına göre hafızlık yaptırmak.
 

3- Namaz sureleri ve dualarını ezberletmek ve meallerini öğretmek.
 

4- Başkanlıkça hazırlanan programlara göre öğrencilere itikat, ibadet, ahlak ve siyer dersleri vermek ve ibadetlerin yapılışını uygulamalı olarak öğretmek.
 

5- Kursun temiz ve düzenli tutulmasını sağlamak.
 

6- Müftülük tarafından düzenlenen irşat ve eğitim programlarında görev almak, gerektiğinde seminer, panel, sempozyum gibi toplantılara katılmak, konferans vermek ve aile ve dini rehberlik bürolarında görev yapmak.
 

7- Müftülüğün bilgisi dahilinde, görev mahallerindeki vakıf, dernek ve benzeri kuruluşların Kur&#;an öğrenme ve irşat taleplerine katkı sağlamak.
 

8- Yaz Kur&#;an kurslarında görev yapmak.
 

9- Yurt ve pansiyonu bulunan kurslarda nöbet tutmak, öğrencilerin iaşe ve ibate işlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesinde görev almak.
 

Ders saatleri dışında öğrencilere rehberlik etmek ve etüt yaptırmak.
 

Görev alanı ile ilgili verilen diğer görevleri yapmak.

Müezzinlerin Görevleri

1- Vakit namazları ile cuma, bayram, teravih ve cenaze namazlarında müezzinlik yapmak; sala vermek. 

2- Güneşin doğmasına bir saat kala sabah ezanını okumak, her gün öğle namazından bir saat önce açıp yatsı namazından sonra kapatmak suretiyle camiyi gün boyu açık tutmak. 

3- Kur&#;an-ı Kerim, meal/tefsir, hadis, siyer ve ilmihal konularının yer aldığı çalışma programını camide uygulamak. 

4- Camideki ses cihazları ile diğer teknik araç ve gereçlerin bakımını, korunmasını ve çalışır durumda bulundurulmasını sağlamak, cami minaresi ve ses cihazının ibadet maksadı dışında kullanılmasına engel olmak. 

5- Cami ve çevresinin bakım ve temizliğini yapmak; şadırvan, abdest alma yeri ve tuvalet gibi yerlerin temizliğinin vakıf, dernek, köy tüzel kişiliği, belediye veya ilgililer tarafından yapılmasını sağlamak.

6- Teberrukat eşyasının temizlik, bakım ve korunmasını sağlamak. 

7- İsteyen vatandaşlara Kur&#;an-ı Kerim okumayı öğretmek ve dini bilgiler vermek konusunda imam-hatibe yardımcı olmak, müftülükçe yapılacak program gereğince mukabele okumak, dini gün ve gecelerde düzenlenecek programlarda görev almak. 

8- Türk Medeni Kanununa göre akdedilen nikahtan sonra isteyenlere nikahın dini merasimini icra etmek. 

9- Cami ziyaretlerinin, İslam adabına ve güvenlik kurallarına uygun bir şekilde yapılmasını sağlamak; camilerin avlu ve müştemilatında satıcılık, dilencilik gibi ibadet huzurunu ihlal eden her türlü davranışı ve faaliyeti önlemek için gerekli tedbirleri almak. 

 Bu Yönetmeliğin 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (l), (m) ve (n) bentlerinde sayılan cami dışı din hizmetlerinin verilmesinde görev almak. 

 İmam-hatibin bulunmadığı zamanlarda imam-hatiplik görevlerini yapmak. 

 Görev alanı ile ilgili verilen diğer görevleri yapmak.

İlahiyat Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle İlahiyat çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. İlahiyat okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

İlahiyat mezunu olanların genellikle Kuran Kursu öğreticisi, imam veya müezzin olduğunu söylemiştik. Bu doğrultuda çalışacakları alanlar Kuran kursları ve camiler olacaktır. Bu nedenle görev alanları kalabalıktır diyebiliriz. Özellikle müezzin ve imamlar esnek saatlerde çalışmak zorundadır. Sabah ve yatsı namazları da kıldıracakları için gündüz mesaisi diye bir kavram olmayacaktır.

İlahiyat Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için İlahiyat maaşlar lira arasında değişmektedir.

İlahiyat Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. İlahiyat bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. İlahiyat dikey geçiş bölümleri şunlardır:

1- İlahiyat

2- Arap Dili ve Edebiyatı

3- Arapça Öğretmenliği

4- Fars Dili ve Edebiyatı

5- İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) Programı

6- İslami İlimler

2 Yıllık İlahiyat Bölümü Dersleri Nelerdir?

AÖF İlahiyat bölümünde sizi en çok zorlayacak olan ders Arapçadır. Ancak iyi bir çalışma ile ve geçmiş yıllarda sınavlarda çıkan soruları çözerek bu dersi de kolaylıkla geçeceğinizi söyleyebiliriz.

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Arapça 1, İslam İnanç Esasları, İslam İbadet Esasları, İslam Ahlak Esasları, İlk Dönem İslam Tarihi, İslam Sanatları Tarihi.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Arapça 2, Tefsir Tarihi Ve Usulü, Hadis Tarihi Ve Usulü , İslam Hukukuna Giriş, İslam Kurumları Ve Medeniyetleri, Türk İslam Edebiyatı.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Arapça 3, Tefsir, Günümüz Fıkıh Problemleri, İslam Düşünce Tarihi, İslam Mezhepleri Tarihi, Din Psikolojisi, Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi 1, Türk Dili 1.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Arapça 4, Hadis, Kelam&#;a Giriş, Din Sosyolojisi, Yaşayan Dünya Dinleri, Din Eğitimi Ve Din Hizmetlerinde Rehberlik, Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi 2, Türk Dili 2.

İlahiyat Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. İlahiyat KPSS taban puanları için , , , , ve atamalarına baktık. İlahiyat bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiştir. Ancak açıktan alımlarla mezunlar Diyanet Başkanlığına bağlı birimlere alınmaktadır.

İlahiyat Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. İlahiyat tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

2- Dini ilimlere, özellikle de İslam&#;a ilgi duymalı.

3- Ekip çalışmasını sevmeli.

4- Hitabet yeteneği gelişmiş olmalı.

5- İmamlık, müezzinlik veya Kuran kursu öğreticiliği düşünenlerin sesleri güzel olmalı.

6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

7- Okumayı, araştırmayı sevmeli.

8- Planlı çalışmayı bilmeli.

İlahiyat Okuyanlar ve İlahiyat Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. İlahiyat yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için İlahiyat iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.


İlahiyat Bölümü

İlahiyat Bölümü Nedir?

İlahiyat, teoloji ile eş anlamlı olup “Tanrıbilim” anlamına gelmektedir. Temelde tanrı ve din olgularının sistematik bir şekilde incelenmesine dayalı bir disiplindir. İlahiyat bölümü ise dinleri, inançları ve ahlak yapılarını çok boyutlu olarak irdeleyen ve din adamı yetiştirmeyi amaçlayan bir bölümdür. Türkiye’deki üniversitelerin ilahiyat bölümleri genel olarak; İslam dinini referans alan, kültürel ve sosyal miras hakkında derin bilgiye sahip olan, halka din konusunda doğru bilgiyi ulaştırabilen meslek mensupları yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bölüm mezunları din görevlisi, meslek dersi öğretim elemanı ya da çeşitli kurumlarda memur olarak istihdam edilebilmektedir.

İlahiyat Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

İlahiyat eğitimi, hem 4 yıllık lisans hem de 2 yıllık ön lisans programlarında verilmektedir. İlahiyat kaç yıllık sorusuna yanıt olarak verilebilecek iki ayrı seçenek bulunmaktadır. Türkiye’de çok sayıda üniversitede sözel puan türüyle öğrenci alan ve lisans düzeyinde eğitim veren 4 yıllık bölüm mevcuttur. 2 yıllık ön lisans bölümü ise sadece Açıköğretim Fakültesinde yer almaktadır. Anadolu Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi bünyesinde bulunan açık öğretim fakültelerinde giriş ÖSYM tarafından düzenlenen sınav puanıyla gerçekleşir. İlahiyat ön lisans programlarından mezun olan kişiler, isterlerse ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı'na (DGS) girerek lisans öğrenimlerine devam edebilmektedir. İlahiyat 2 yıllık mezunları DGS ile yeterli puanı aldıktan sonra lisans düzeyinde İlahiyat, Arap Dili ve Edebiyatı, Fars Dili ve Edebiyatı, Arapça Öğretmenliği ve İslami İlimler bölümlerinden birini tercih etme hakkına sahiptir. Lisans eğitimi sırasında ön lisansta gördükleri derslerden muaf olurlar.

İlahiyat Bölümü Dersleri Nelerdir?

İslam dininin temel kaynaklarını, İslami ilimleri, diğer din ve inanç uygulamalarını; felsefe, sanat ve kültür bağlamında incelemeyi amaçlayan ilahiyat bölümlerinde bu amaca yönelik çok sayıda ders bulunmaktadır. Dersler temel olarak tefsir, hadis, dinler tarihi ve İslam dini esaslarını öğretmeye yöneliktir. Ön lisans ve lisans bölümlerinde ortak olarak yer alan derslerden bazıları;

  • Arapça,
  • İslam inanç, ibadet ve ahlak esasları,
  • İslam düşünce tarihi,
  • İslam mezhepler tarihi,
  • İslam sanatları tarihi,
  • İslam hukuku,
  • İslam kurumları ve medeniyeti,
  • Türk İslam edebiyatı,
  • Tefsir,
  • Hadis,
  • Kelam,
  • Din psikolojisi,
  • Din sosyolojisi,
  • Günümüz fıkıh problemleri,
  • Yaşayan dünya dinleri,
  • Din eğitimi ve din hizmetlerinde rehberlik.

Bu alanda akademik kariyer hedefleyenler için çok sayıda üniversitede ilahiyat yüksek lisans programı mevcuttur. Üniversitelerin yüksek lisans programlarında Temel İslam Bilimleri, İslam Hukuku, Tefsir, Hadis, Kelam, Felsefe ve Din Bilimleri, İslam Tarihi, Tasavvuf ve Arap Dili gibi ana bilim dalları bulunmaktadır. Öğrenciler uzmanlaşmak istedikleri alana göre ana bilim dalı tercihi yaparak yüksek lisans öğrenimlerine devam etmektedir.

İlahiyat Mezunu Ne İş Yapar?

2 yıllık ön lisans ya da 4 yıllık lisans ilahiyat mezunu ne iş yapar sorusu farklı cevaplar içerir. Mezunlar, temel olarak çeşitli unvan ve pozisyonlarda din görevlisi olarak hizmet vermektedir. Bu alanda lisans öğrenimini tamamlayan bireyler; din görevlisi, öğretmen, araştırmacı, memur ya da akademisyen olabilir. Bu mesleği icra ederken toplumun manevi niteliklerine katkıda bulunmaları ve İslam’ın esasları hakkında toplumu bilgilendirmeleri beklenmektedir. İlgili alanda meslek edinmek isteyenler için çok sayıda üniversitenin bünyesinde farklı başarı puan ve sıralamalarına sahip bölümler bulunmaktadır. Lisans ilahiyat sıralamaları, devlet üniversiteleri ile vakıf üniversiteleri arasında farklılık göstermektedir. Vakıf üniversitelerinin burs yüzdelerine göre de başarı puan ve sıralamaları değişmektedir. Ön lisans ilahiyat puanları ise sadece ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınav ile belirlenmektedir. Bu alanda kariyer sahibi olmak isteyen adayların, üniversite sınavlarında istenilen başarı sıralaması içinde yer almaları gerekmektedir. 2 yıllık ilahiyat okuyan ne olur sorusuna ise yine benzer şekilde merkez ve taşrada imam, hatip, müezzin veya öğretim elemanı cevapları verilmektedir.

İlahiyat Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Bu bölümde öğrenim gören bireyler 'İlahiyat meslek elemanı' unvanı almaktadır. 4 yıllık fakülte mezunları; İmam Hatiplerde ve liselerinde meslek dersleri öğretmeni, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde müftü, imam, müezzin ve öğretim elemanı olarak istihdam edilmektedirler. Mezunlar aynı zamanda ileri düzey Osmanlıca ya da Arapça bilmeyi gerektiren kamu kurum arşivlerinde veya özel arşivlerde görev yapabilmektedir. Lisansüstü öğrenime devam edenler öğretim elemanı olarak çalışabilmektedir. Yine bu bölümden mezun olanlar çeşitli kuruluşlarda din hizmetleri görevlisi ya da danışman olarak çalışabilmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı Görev ve Çalışma Yönergesine göre cami görevlileri ve din görevlilerinin görev ve yetkileri ile çalışma usul ve esasları düzenlenmiştir. Cami görevlisi; imam-hatipleri ve müezzin-kayyımları ifade ederken din görevlisi; vaizleri, murakıpları ve Kur’an kursu öğreticilerini ifade etmektedir. Mezunların DİB’in bünyesindeki bu kamu görevlerine gelebilmeleri için KPSS ve DHBT (Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi) sınavlarına girerek yeterli puanları almaları gerekmektedir. İlahiyat mezunları funduszeue.info sitesi aracılığıyla açık pozisyonları değerlendirebilir. Bu alanda din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni iş ilanlarına başvurularını gerçekleştirebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası