kedim hapşurdu / Kedi Gribi - Kedi Nezlesi Belirtisi & Tedavisi - seafoodplus.info

Kedim Hapşurdu

kedim hapşurdu

Bakımınıza ihtiyaç duyan evcil hayvanlarınız zaman zaman hastalanabilir ve size daha fazla ihtiyacı olduğu dönemler yaşayabilirler. Kedilerde görebileceğiniz en sık hastalıklardan biri kedi nezlesidir. Özellikle yavru kedilerin doğumundan sonraki birkaç ayda bağışıklık sistemleri yeterince güçlü olmadığı için hastalanmaları daha olasıdır. Kedinizin bakım vereni olarak bu durumu önceden fark etmeniz ve gerekli adımları uygulamanız hem kedinizin konforunu artıracak hem de nezle ilerlemeden kontrol etmek sizin için daha iyi olacaktır. Kedi nezlesinin belirtilerini ve sizin neler yapabileceğinizi bu yazı ile öğrenebilirsiniz.

Kedi nezlesinin en büyük nedeninin bağışıklık sistemindeki zayıflık olduğunu bilmelisiniz. Bu nedenle yavru kedilerdeki bakıma daha dikkat etmek gerekir. Kedinizde aşağıdaki belirtiler başlamışsa ve bir süredir devam ediyorsa zaman geçmeden doğru yöntemleri uygulamak, gerekirse hemen veteriner hekime götürmeniz önemlidir:

  • Hapşırık
  • Burun akıntısı (zamanla sarımsı renkte olur ve koyu kıvama gelir.)
  • Ağız yaraları/ kızarıklıkları
  • Gözde çapaklanma/ akıntı
  • Öksürük nöbetleri
  • İştahsızlık
  • Kusma
  • İshal
  • Halsizlik

Yukarıdaki belirtilerle başlayan ve tedavinin geciktiği durumlarda ilerleme gösteren kedi nezlesi kısa sürede müdahale gerektirir. Özellikle solunum yolu enfeksiyonu kedilerde göz ve burun akıntısı, hapşırık ile kendini gösterir. Bu enfeksiyona neden olan parazitler ilerleyen süreçlerde ilaç tedavisini kaçınılmaz kılar. Özellikle bakteriler, mantarlar ve bazı virüsler kedi nezlesine sebep olabilecek etkenlerdir. Kedi nezlesi her hayvan için ortak bir antiviral ilaç olmadığından kendi kedinize göre tedavi protokolü için veteriner hekime danışmak önemlidir.

Kedi nezlesine sebep olabilecek etkenler ne yazık ki kolay bir bulaş yoluna sahiptir, aynı kaptan mama yeme, su tüketme, aynı kum kabını kullanma gibi basit yollarla bile bulaşabilir. Kedinizde bu belirtileri görürseniz öncelikle onu izole etmeniz gerekir. Sokak kedilerindeki nezle, diğer kedilerle bir arada olmaları nedeniyle bulaş ihtimalini arttırır. Bu durumda yapmanız gereken en önemli yardım, belirti gösteren bir kediyi sevdikten sonra diğer kedileri sevmeden önce hasta kediye temas ettiğiniz bölgelerinizi temizlemenizdir. Evinizde beslediğiniz kedi sayısı birden fazla ise ve aralarında bu şekilde kedi nezlesi belirtisi gösteren kediler varsa yine hasta olan kedinizi izole etmelisiniz. Kedilerinizin mama ve su kabını ayırmalısınız.

Kedinizin, kedi nezlesini en kısa sürede atlatmasına yardımcı olmak ya da hiç yaşanmaması için önlem almak amacıyla çeşitli takviyelerden yararlanabilirsiniz. Örneğin kediler için önemli bir aminoasit olan lizin, hem viral etmenlere karşı kedinizin bağışıklığını sağlamlaştıracak hem de hastalığı daha kolay atlatmasına yardımcı olacaktır. Ya da multivitamin takviyeleriyle beslenmesini daha sağlam hale getirerek yine kedinizin bağışıklık sistemini güçlendirmiş olacaksınız. Hayvanın yaşlı olması, kronik bir başka rahatsızlığı olması, yavru olması gibi nedenler kedi nezlesi için farklı tedavi gerekliliklerini doğurur. Bu nedenle her kedi nezleyi farklı şiddette geçirebileceği gibi doğru teşhis ve tedavi veteriner hekimlerince yapılabilir.

FacebookTwitterLinkedIn

Kedi Hapşırması Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Kediler de tıpkı insanlar gibi zaman zaman hapşırabilirler. Bu normal bir durumdur ve çoğu zaman insanlara benzer nedenlerden kaynaklanır. Fakat kedi hapşırması çok sık olmaya başladığı takdirde, ciddiye alınması gereken bir durum olabileceği üzerinde durulması gerekmektedir.

Kediniz ev ortamında yaşamasının yanı sıra dışarıya çıkmakta da özgürse, genellikle hapşırmasının dış faktörlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Buna göre öncelikle dış mekandaki tozlar, polenler ve diğer dış faktörlerin hapşırmaya neden olduğu öngörülür.

Diğer yandan dışarıya çıkmayan, yalnızca ev ortamında bulunan kedilerin de kapalı mekanlara özgü bazı nedenlerden dolayı hapşırdığı gözlemlenebilmektedir. Fakat hem dışarıya çıkan hem de sadece evde yaşayan kedilerin sık aralıklarla hapşırması ve buna başka belirtilerin de eşlik etmesi, çoğu zaman acilen müdahale edilmesi gereken bir rahatsızlık olduğuna işaret etmektedir.

Eğer kedinizin hapşırması bir türlü geçmiyor ve yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi hapşırıklarla beraber başka belirtiler de görülüyorsa, mutlaka veterinerinize danışmanız gerektiğini belirtmemiz gerekiyor. Peki kediler neden hapşırır, hangi durumlar ve belirtiler tedaviye ihtiyaç duyulduğu anlamına gelir?

Bu sorularla ilgili fikir sahibi olmanız için Beytepe, Bilkent, İncek, Çayyolu ve Ümitköy veteriner ihtiyaçlarınızı anında ve doğru yaklaşımla karşılayan Vetrium Veteriner Kliniği’nin profesyonel ve deneyimli ekibinin derlediği bilgilere göz atabilirsiniz.

Kedi Hapşırması Nedenleri Nelerdir?

kedi hapşırması yaşayan sarman bir kedi

Kedilerin hapşırmaya başlamasının esasında pek çok nedeni olabilir. İnsanlardan yola çıkarsak; solunum yoluna kaçan tozlar, heyecanlanma, alerjik uyarıcılar, enfeksiyonlar gibi çok sayıda etkenin kedileri de benzer şekilde etkileyeceğini iddia edebiliriz.

Ancak ne yazık ki tüylü dostlarımız, bizler gibi rahatsızlıklarını kolaylıkla ifade edemedikleri için hapşırmalarının altında yatan nedenleri anlamak her zaman çok kolay olmayabiliyor. Bu noktada ona yardımcı olabilmek adına kedinizi çok iyi gözlemlemeniz ve hapşırmasının ciddiye alınması gereken nedenleri olabileceğini düşünmeniz en mantıklı adım olacaktır.

O halde dilerseniz gelin, kedi hapşırması neden olur sorusunun olası yanıtlarını birlikte incelemeye başlayalım.

Enfeksiyonlar

Viral, bakteriyel veya mantar enfeksiyonları üst solunum yollarını olumsuz etkileyebildiği için kedilerin hapşırmasına yol açabilmektedir. Parainfluenza, adenovirus gibi kritik enfeksiyonlarda hapşırma ve bununla birlikte gelen diğer belirtiler önemsenmediği takdirde ise ciddi boyutlarda sorunlar yaşanabilmektedir. Bu tür enfeksiyonlar erken tanı sonucunda gerekli tedavilerle kontrol altına alınabilmekte birlikte aşı yöntemiyle de önlenebilmektedir.

Alerjiler

karahindiba otunun tüyleri ile oynayan sarman yavru kedi

İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de alerjik reaksiyonlar söz konusu olabilmektedir. Örneğin en yaygın alerjenlerden biri olan polenler, kedilerde de alerjiye neden olabilmektedir. Buna benzer tetikleyicilerden dolayı da kedi hapşırması gözlemlenebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer alerjik reaksiyona neden olan bir etken fark ettiyseniz, bu etkeni kedinizin yaşam alnından kaldırarak sorunun önüne geçebilirsiniz.

Kimyasallar

Vetrium Veteriner Kliniği ekibi üyelerinden Uzman Veteriner Hekim Serkan Güngör’ün içeriğimizin girişindeki videoda da belirttiği gibi deodorantlar, oda parfümleri ve temizlik maddeleri benzeri kimyasal içerikler, kedilerde burun ve sinüs zarlarının iltihaplanmasına neden olduğundan hapşırmaya yol açabilmektedir. Bu tür kimyasallardan olabildiğince uzak durmanız kediniz için olduğu kadar kendiniz için de en mantıklı adım olacaktır.

Diş ve Diş Eti Sorunları

Kedilerin diş köklerinde oluşan apseler, diş ve diş eti enfeksiyonlarına önayak olacağından sinüslerde bakteri oluşumuna ve buna bağlı olarak da hapşırmaya neden olabilmektedir. Diş ve diş eti sorunları, hapşırma dışında farklı hastalıklara da davetiye çıkarabilecek kritik durumlar olduğundan kedinizin diş ve ağız sağlığına önem vermenizi tavsiye ederiz.

Nazal Kanama

yakın çekim kedi burun bölgesi

Kediniz hapşırdığında burnu kanıyorsa, bu kanamaya her zaman hapşırmanın yol açmayabileceği ve aslında ortada daha ciddi sorunlar olabileceğini göz önünde bulundurmalısınız. Çünkü kedilerde nazal kanama, kanserli bir tümöre işaret ediyor olabilir. Bu konuda hassas olmanız, erken tanı ve tedavi için bir şans yaratabilmektedir.

Diğer Nedenler

Burna kaçan yabancı cisimler, baharat tozları, tüyler ve diğer dış faktörler de kedi hapşırması için birer neden olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat genellikle bu gibi etkenler, geçici bir sorun oluşturup kedinizin devamlı olarak değil, yalnızca etken durum ortadan kalkıncaya kadar hapşırmasına yol açmaktadır.

Kedilerin tüyleri hakkındaki sorunlar hakkında bilgi sahibi olmak için Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi: Nedenleri ve Bakımı başlıklı içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Kedilerin Hapşırmasına Eşlik Eden Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Daha önce de vurguladığımız gibi çoğu zaman hapşırmalara başka belirtiler de eşlik etmektedir. Buna göre burun akıntısı, hırıltılı solunum, ateş, ses değişikliği, gözlerde kızarma ve şişlik, halsizlik, ağız ve dilde yaralar da gözlemleniyorsa, zaman kaybetmeden Vetrium Veteriner Kliniği gibi tam kapsamlı hizmet sunan bir veteriner kliniğine danışmanız en mantıklı adım olacaktır.

Kedi Hapşırması Nasıl Tedavi Edilir?

veteriner kontrolüne gelmiş yetişkin bir kedi

Kedilerin neden hapşırdığı hakkında artık daha bilinçli olduğunuzu söyleyebilmek mümkün. Peki bu durum nasıl kontrol altına alınabilir? Öncelikle yukarıda belirtildiği üzere kedinizin devamlı olarak hapşırmasına yol açan faktörleri gözden geçirip soruna yol açan dış faktörü ortadan kaldırarak hapşırmanın geçmesini bekleyebilirsiniz.

Fakat kediniz yine de hapşırmaya devam ediyorsa, sorunun tam olarak teşhis edilebilmesi için mutlaka veterinerinizle iletişime geçmeniz gerekmektedir. Bu doğrultuda, kedilerin hapşırmasının bir sorun olmayıp aslında mevcut bir sorunun belirtilerinden biri olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Veterineriniz kedinizin hapşırmasına yol açan etkeni saptadıktan sonra ise buna uygun bir tedavi yöntemi izleyecektir.

Kedi Hapşırması İnsana Zarar Verir Mi?

Patili dostlarımızdan insanlara geçebilecek bazı hastalıklar olduğu doğru. Fakat kedi hapşırması bir hastalık olmadığından insana doğrudan zarar verebilecek bir etkisi yoktur. Diğer yandan hapşırmaya neden olan faktörleri incelediğimizde, bunların da kedilerden insanlara geçebilecek türden olmadığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Öte yandan kedinizin sağlığı ve yaşam standardı olumsuz etkilendiğinde, sizin de psikolojiniz etkileneceğinden hem kendiniz hem de kediniz için en doğru adım, bu konuda uzman bir veterinere danışmak olacaktır. Veterineriniz, kediniz için en doğru tedavi yöntemine karar verecek ve akabinde sağlık sorunları ile mücadele etmek için süreci hızla başlatacaktır.

Bunlara ek olarak, kritik bir hastalık olan pika sendromu hakkında bilinçlenmek için de Kedi ve Köpeklerde Pika Sendromu başlıklı içeriğimizi okumanızı öneririz.

Kedi Hapşırması

merhabalar, aynı sorun benim kedimde de var, yaklaşık iki hafta önce başladı, günde iki üç kere hapşuruyor veya aksırıyordu, ancak iştahında, enerjisinde ve tuvaletinde bir sorun yoktu. Ayrıca ağzından değil burnundan nefes alıyordu yani burun tıkanıklığı yoktu. Ben ne olur ne olmaz diye veterinere götürdüm, doktor kedimin alerjisi olduğunu söyledi, neye alerjisi var diye sorduğumda her şeye karşı olabilir ama kimyasal içerikli deterjanlar kullanmayın dedi (-ki zaten kullanmıyorduk). Bağışıklığı güçlendirici iğne ve C vitamini iğnesi yaptı, beş gün boyunca da C vitamini iğnelerine devam etmemiz gerektiğini söyledi. Ayrıca nasonex adlı bir sprey yazdı ve üç gün bunu kedimin burnuna sıkmamı istedi. Ben sadece spreyi alıp kullandım ama bi faydası olmadı bence.
Veterinerlerin en ufak bir şeyde bir sürü iğne yazmalarından hoşlanmıyorum. Bu yüzden kedimin bağışıklığını kendi imkanlarımla yükseltmeye karar verdim. N&D mamaya geçiş yapacağım ve multivitamin macunları kullanacağım. Sizde kedinizin bağışıklığını güçlendirerek onu alerjilere karşı daha dayanıklı hale getirebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim :)

Kediler Neden Hapşırır?

Kedi sahipleri, kedilerinin zaman zaman hapşırdıklarını görürler. Kediler de insanlar gibi ağız ve burunlarından güçlü bir şekilde hava çıkışı meydana gelerek hapşırırlar. Yine insanlara benzer bir şekilde kediler de burunlarına kaçan toz, polen ve benzeri maddeler nedeni ile hapşırabilirler. Bu gibi durumlarda hapşırma, burun ve genze dolan toz gibi materyalleri atmak için gerçekleşen istemsiz bir eylemdir. Yani anlık olan bu hapşırma, vücudun verdiği doğal bir tepkidir ve bu tepki tek sefere mahsus ya da arka arkaya birkaç kez olmak üzere gerçekleşir. Kedilerde hapşırma süreklilik göstermediği müddetçe normal kabul edilir. Ama kediniz herhangi bir toz, kir ya da polen gibi burun kaşındıran materyale maruz kalmadığı halde hapşırıyor ve hapşırma uzun sürüyorsa durum tehlikeli demektir. Bu noktada hapşırmanın yanında diğer belirtilerin de gözlenmesi kedinizin ciddi bir sağlık sorunu olduğuna işaret ediyor olabilir.

kedi hapşırması

Kedilerde Alerji Kaynaklı Hapşırma

Kediniz dolap ve koltuk arkası gibi dar yerlere girip çıktıktan ya da dışkılamanın ardından kumunu eşeledikten sonra hapşırıyor mu? Kedinizin çiçek ve bitkileri koklamasının hemen ardından ya da bahçeye çıktığında hapşırdığını gözlemliyor musunuz? Endişelenmeyin, bu gibi durumlarda kedinizin hapşırması oldukça doğal. Kediler, hastalıklara ve ağrılara karşı dayanıklı hayvanlar olmalarına karşın mide, göz ve solunum yolları oldukça hassas canlılardır. Hatta kediler insanlar gibi sigara dumanı ve herhangi bir nesnenin yanması ile ortaya çıkan is ve duman nedeniyle de hapşırabilirler. Hapşırma bu gibi durumlarda kediden kediye fark gösterir. Kimi kedi toza, polene ve sigaraya alerjik olduğundan hemen reaksiyon gösterir, kimileri ise daha dirençlidir. Yani kediniz maruz kaldığı duman, is, toz gibi etkilere hapşırmayla aşırı bir tepki gösteriyorsa alerjik olabilir. Kedilerde alerjiye sebep olan uyaranlar şunlardır;

  • Parfümler ile her türlü kokulu sprey ve kolonyalar,
  • Sigara dumanı,
  • Deterjanlar ve temizlik malzemeleri,
  • Böcek ve haşarat spreyleri,
  • Yanan mum ve tütsü benzeri koku yayıcılar,
  • Küfler,
  • Polenler,
  • İs ve yanan nesnelerden çıkan duman,
  • Toz,
  • Çok küçük taneli, pudralı ve kokulu kedi kumları ile fazla toz çıkaran kumlar.

Kediniz, yukarıda belirtilen herhangi bir maddeyle temas ettiğinde ya da aynı ortamda bulunduğunda rahatsızlık hissederek hapşırabilir. Bu, onun doğrudan alerjik olduğunu göstermez. Kedinizin alerjik olup olmadığını anlamak için veteriner hekiminize danışmanızda fayda vardır. Keza alerjik kediler için aşılar ve tedaviler mevcuttur. Kedi sahiplerinin yapması gereken ise kedilerin yanında bahsi geçen maddeleri mümkün mertebe kullanmamak ve özellikle sigara içmemek olacaktır.  

>> Kedi Sağlık ve Bakım Ürünleri

kediler neden hapşırır

Kedilerde Enfeksiyon Kaynaklı Hapşırma

Alerjik olmak, hapşırmanın olağan nedenlerinden görülürken uzun süreli hapşırma ciddi bir sorunun göstergesi olabilir. Ortada herhangi neden yokken kediniz sürekli olarak hapşırıyor ve hapşırmaya halsizlik, kusma, ishal, burun kuruması, burun ve göz akıntısı, gözlerde şişkinlik, iştahsızlık, nefes almakta zorlanma ve öksürük gibi belirtiler de ekleniyorsa durum hayli ciddi demektir. Yani kediniz, üst solunum yollarındaki enfeksiyon nedeni ile hapşırıyor olabilir. Üst solunum yolları enfeksiyonları virüs, bakteri ya da mantar kaynaklıdır. Bu enfeksiyon sokakta yaşayan ve barınaklarda toplu yaşam süren kedilerde daha sık görülür ve genellikle bulaşıcıdır. Bu nedenle kediniz hapşırıyorsa onu diğer evcil canlılardan ayırmanız gerekir. Durum devam ediyorsa kedinizi vakit kaybetmeden veteriner hekime muayene ettirmeniz gerekir.


Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kediler Neden Kusar?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir