kirpik dibi iltihabından kurtulanlar / Kirpik İltihabı Nasıl Geçer? İbrahim Saraçoğlu Bebe Şampuanı Çay - Mavi Kadın

Kirpik Dibi Iltihabından Kurtulanlar

kirpik dibi iltihabından kurtulanlar

Blefarit (Göz Kapağı İltihabı)

Blefarit (Göz Kapağı İltihabı) Nedir?

Blefarit göz kapağı iltihabı demektir. Genellikle her iki gözde olur ve özellikle kapak kenarlarını etkiler. Bu yüzden kirpik dibi iltihabı olarak da adlandırılır. Göz kapakları kızarık, şiş ve hassastır. Kirpiklerin üzerinde kepeklenme ve yağlı birikintiler oluşur. Özellikle yağlı cilt yapısına sahip olan kişiler ile seboreik dermatit, rozasea ve egzema denilen cilt hastalıklarına sahip kişilerde daha sıktır.

Göz Kapağı İltihabının Sebebi Nedir?

Göz kapağı iltihabı birçok faktöre bağlı olarak gelişir.  Hem alt hem üst göz kapağında çok sayıda küçük yağ bezleri bulunur. Bu yağ bezlerinin ağızları hemen kirpiklerin diplerine açılır. Salgılanan yağ, gözyaşı tabakasının bir katmanını oluşturur. Bazı kişilerde (özellikle yağlı cilt yapısı olanlar)  bu yağ bezlerinin çalışması bozulur ve yağ bezleri salgısı, bezlerin içinde birikerek  iltihaplanır. Ayrıca insanların kapaklarında çeşitli bakteriler bulunur. 

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı funduszeue.infoBazı kişilerde bu bakteriler aşırı çoğalır ve bu bölgede  enfeksiyona sebep olurlar. Bu bakteriler zararlı maddeler (toksin) salgılayarak kapaklarda ve yağ bezlerinde iltihaba sebep olurlar. Bunlar dışında özellikle yaşlı kişilerde demodex denen bir parazit göz çevresinde cilt dokusuna yerleşir ve kronik iltihaba sebep olabilir. Göz kapağı iltihabı, sonuç olarak cilt yapısı, bazı cilt hastalıkları, göz çevresindeki bakterilerin aşırı çoğalması ve göz çevresine yerleşen parazitler gibi sebeplerde bir veya birden fazlasının rol oynadığı bir hastalıktır.

Göz Kapağı iltihabı ne gibi şikayetlere neden olur?

Göz kapağı iltihabı birçok şikayet ve belirtiye sebep olabilir. Yağ bezleri salgısının bozulması ve bakterilerin salgıladığı toksinler sebebiyle; sulanma, kaşıntı, batma, yanma, kızarıklık, kapaklarda şişlik, kirpiklede kepeklenme ve  çapaklanma olur. Ayrıca uzun süre tedavisiz kaldığında kirpiklerde dökülme (madarozis), ve kirpiklerde renk değişimi (poliozis)gibi kirpik problemlerine sebep olur. Göz kapaklarındaki yağ bezlerinin mikrop kapmasıyla arpacık oluşumu ve yağ bezi kisti (şalazyon) meydana gelebilir. Kapaklardaki iltihap uzun dönemde kapak anatomisini bozarak kapakta içe dönme (entropiyon) ve kapakta dışa dönme (ektropiyon) gibi daha ciddi hastalıklara sebep olabilir.   

Göz kapağı iltihabı tanısı nasıl konur?

Göz kapağı iltihabı tanısı hastanın şikayetlerinin dinlenmesi ve göz kapaklarının detaylı muayenesi ile konur. Göz doktorunuz muayene bulgularına göre göz kapağı iltahabının sebebini ve tipini belirleyecektir. Bu bulgulara göre de tedavinizi planlayacaktır.

Göz kapağı iltihabı nasıl tedavi edilir?

Göz kapağı itihabını  tamamen tedavi etmek maalesef mümkün değildir. Uygulanan tedaviler hastalığı kontrol altında tutmaya ve şikayetleri azaltıp hastayı rahatlatmaya yöneliktir. Çoğu hastada sıcak pansuman ve göz kapak temizliği yeterli olurken bazen damla şeklinde veya ağızdan antibiyotik gerekebilir. Uygulanan tedaviler kesildikten sonra her zaman için hastalığın tekrarlama durumu vardır.

Sıcak pansumanda amaç kirpik kenarlarında birikmiş olan yağ birikintilerini ve kapaklardaki yağ bezlerinde biriken salgıyı yumuşatmak ve yağ bezlerinin tıkanan ağızlarının açılmasını sağlamaktır. Temiz bir bez veya pamuk sıcak suya batırılır. İyice sıkılarak fazla suyu alınır. Bu sıcak bez göz kapakları üzerinde en az 1 dakika bekletilir. Eğer çabuk soğursa tekrar suya batırılıp ısıtılabilir. Özellikle sabah kalkınca yapılması daha uygun olur. Eğer iltihap şiddetliyse gün içerisinde de birkaç kez uygulanabilir.

Burada amaç göz kapaklarındaki yağ bezlerinde birikmiş salgının çıkartılıp yağ bezlerinin rahatlatılmasıdır. Göz kapakları kapalıyken sırayla üst ve alt kapaklara mesaj yapılır. Üst kapaklar yukarıdan aşağıya, alt kapaklar aşağıdan yukarıya doğru  işaret parmağınız yardımıyla bastırılarak kez masaj yapılır. Bu masajı parmağımızla diş macunu tüpünü sıvazlayarak sıkma işine benzetebiliriz. Yani bir nevi yağ bezleri sağılır.  Bu şekilde yağ bezlerinin içinde birikmiş olan iltihaplı salgı boşaltılır. Bu sayede yağ bezleri rahatlar ve göz kapaklarındaki hassasiyet azalır.

Sıcak pansuman ve kapak masajı sonrasında göz kapağı kenarında biriken yağ kalıntılarını ve bakterileri temizlemek için uygulanır. Temiz bir kaba sıcak su konur ve içine bebek şampuanı veya piyasada satılan göz şampuanlarından bir miktar eklenir. Temiz bir pamuk veya bez bu karışıma batırıldıktan sonra, kirpik dipleri ve göz kapağındaki yağlı birikintiler ve kabuklar gidene kadar, en az 15 saniye iyice temizlenir. Daha sonra ılık suyla yüz yıkanır. Günde birkaç kez yapılması uygun olur. Göz kapak temizliği sonrası geceleri kapak kenarına çay ağacı yağı sürülerek buradaki parazitlerin kontrolü sağlanır. 

Eğer yağlı cilt yapısı ve kepekli saç yapısına sahipseniz, bunların kontrol altına alınması göz kapak iltihabının da düzelmesine yardımcı olacaktır. Banyo sırasında yağlı ciltlere uygun anti bakteriyel sabun kullanılması ve kepek şampuanı kullanımı, göz kapağı iltihabına bağlı şikayetleri azaltır. Ayrıca her sabah göz kapaklarının bebek şampuanı ile yıkanması kirpiklerdeki birikintilerin ve bakteri miktarının azalmasını sağlayacaktır.

Aşırı yağlı gıdalardan uzak durmak, katı yağ yerine zeytinyağı ve balık yağı gibi omega-3 yönünden zengin yağların kullanımı göz kapağındaki yağ bezlerinin daha düzenli çalışmasını sağlar.

Göz kapağı iltihabında bakterilerde rol oynadığından bunların miktarını azaltmak için antibiyotikli göz damlaları ve merhem kullanılabilir. Ayrıca iltihabı baskılamak ve kızarıklık, kaşıntı yanma gibi şikayetleri azaltmak için hafif kortizon içeren damlalar kullanılabilir. Göz kapak iltihabı göz kuruluğuna da sebep olduğundan, göz doktorunuz suni göz yaşı damlaları kullanmanızı isteyebilir.

Bazen göz kapak iltihabı çok şiddetli olabilir. Bu durumda ağızdan antibiyotik kullanımı gerekebilir. Antibiyotik kullanımı mutlaka doktorunuzun tavsiyesi ve tarif ettiği şekilde olmalıdır.

Göz kapak iltihabının tekrarlaması nasıl engellenir?

Göz kapak iltihabı kronik ve tekrarlayıcı bir hastalıktır. Hastalığının tekrarlamasını engellemenin en iyi yolu bakterilerin, yağ bikintilerinin ve demodex parazitinin tekrar çoğalmasını engellemektir. Bunun için göz kapak temizliğinin düzenli olarak yapılması çok önemlidir. Göz kapak iltihabı düzelmiş olsa bile sıcak pansuman, masaj ve temizlik belli aralıklarla yapılmalıdır. Ayrıca omega-3 tüketimi artırılmalı, katı yağ ve margarin türevi zararlı yağları içeren yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Seboreik dermatit ve rozasea gibi cilt hastalıkları varsa bunların tedavisi yapılmalıdır.

 


Kirpik dibi iltihabı neden olur, belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır?

Göz kapaklarımızdan bulunan ve normal düzeyde yaşamını devam ettiren zararsız bakteriler bulunmaktadır. Kirpik diplerinin yağlanması, bağışıklık sisteminin zayıflaması, kortizon içeren ilaç kullanımı, antidepresan kullanan kişilerde içerisinde bulunan maddelerden dolayı göz kapaklarındaki zararsız bakteriler hızla çoğalmaya başlar ve kirpik dibinde iltihaplanmaya neden olur. 

Kirpik dibi iltihabının belirtileri;

Her iki gözde de oluşmaya başlayan kaşıntı, kızarıklık, sulanma, batma hissi, yanma hissi ve çapaklanma olabilmektedir. Bu belirtiler ortaya çıktığında mutlaka bir göz doktoruna gidip muayene olmak en iyisidir.

Kirpik dibinde oluşan bu iltihaplanmalar; gözde meydana gelen arpacık ve sert şişliklere neden olabilmektedir. Özellikle yaşlılarda meydana gelmesi sonucunda; kirpiklerin içe doğru dönmesi, gözlere batması ve dökülmesi şeklinde sorunlara yol açabilmektedir. Meydana gelen bu iltihap gözün görme işlevinde bir sorun yaratmamaktadır. Çok nadir olarak iltihabın korneaya bulaşması sonucunda tabakada iltihaba ve görmede bulanıklığa sebep olabilmektedir. Bazı durumlarda ise; göz ameliyatı geçiren kişilerden ameliyat sonrası enfeksiyon kapma riskini yükseltebilmektedir.

Tedavisinde ise; ilk ve en önemli nokta göz ve göz kapaklarının temiz tutulmasıdır. Göz kapaklarına yapılan bakım bu iltihaplanma süresi geçene kadar uzun süreli olarak tekrarlanmalıdır. Bu bakımda şu şekilde yol izlenebilir; göz kapağı ve çevresini yakmayacak şekilde sıcak pansuman yapılmalı ve oluşan sert kabuklar yumuşatılmalıdır. Yumuşayan bu kabuklar sonrasında bir kulak pamuğu ile düzgünce temizlenmelidir. Temizlenen göz kapaklarına doktorun verdiği antibiyotik içeren kremler uygulanmalıdır. Doktorunuz bazen antibiyotik içeren kremler yerine, suni göz damlası ve ağızdan alabileceğiniz ilaçlar verebilmektedir.

Göz temizliğinize dikkat ederek, kirpik diplerinde oluşan iltihaplanmayı engelleyebilirsiniz.

Kirpik Dibi İltihabında yeni tedavi

Halk arasında kirpik dibi iltihabı olarak bilinen blefarit hastalığı, tedavi edilmediği takdirde yaşam kalitesinde ve verimlilikte ciddi anlamda olumsuz sonuçlara sebep olabiliyor. Blefarit rahatsızlığının belirtilerinin dikkate alınması gerektiğine dikkat çeken Dünyagöz Ataköy’den Op. Dr. Melike Gedar, “Blefarit özellikle cildi yağlı olan ve sık tekrarlayan arpacık şikâyeti olan kişilerde daha sık görülür. Başlıca belirtileri arasında, göz kapaklarında kızarıklık ve şişlik görülürken, kirpik dipleri kabuklanır. Tedavi edilmediği takdirde göze yayılan bu iltihaplar, göz kuruluğu, gözde enfeksiyon oluşması, kirpiklerin yön değiştirmesi ve dökülmesi gibi sonuçlar oluşmasına yol açabilir. Bu belirtilere sahip olan hastaların, hızlıca bir göz muayenesine giderek gerekli tedavilerine başlanması büyük önem taşıyor” şeklinde konuşuyor.

IPL tedavisi ile 3 seansta çözüm

Blefarit hastalığının çözümünde, son yıllarda geliştirilen yoğunlaştırılmış ışık tedavisi-IPL tedavisinin oldukça etkili olduğunu belirten Op. Dr. Gedar, “Yoğunlaştırılmış ışık tedavisi-IPL ile göz etrafındaki sinirler uyarılarak kirpik diplerinde fonksiyonu bozulan yağ bezlerinin tekrar sağlıklı yağ üretmesi sağlanabilmektedir. IPL tedavisinde, göz etrafına jel sürülür, gözler koruyucu bir gözlükle kapatılır. Her bir göz etrafına atımlık yoğunlaştırılmış ışık uygulanırken hasta herhangi bir rahatsızlık veya ağrı hissetmez. 1. Gün, Gün ve Gün yapılan seansların toplam süresi yaklaşık olarak 5 dakikadır. 3. seansın sonunda kirpik dibi iltihabı ve buna bağlı kuruluk şikayetleri %85 oranında azalmakta veya ortadan kalkmaktadır. IPL tedavisinin uygulanacağı merkez seçimi, hekimin uzmanlığı, uygulamanın yapılacağı hastanın doğru seçimi ve uygulama süresince kullanılan medikal malzemelerin hijyenik olması, işlemin başarısını doğrudan etkileyen faktörlerdir” diyerek sözlerini tamamlıyor.

Dünyagöz Hastaneler Grubu Hakkında:  yılında hizmet vermeye başlayan Dünyagöz, gözün tüm branşlarında ve en gelişmiş teknolojilerle sunduğu yüzlerce farklı tedavi yöntemiyle göz ve göz çevresi sağlığına dair sorunlara çözüm getiriyor. Ülkemizde branş hastaneciliği ile yeni bir dönem başlatan Dünyagöz Hastaneler Grubu, günde poliklinik ve ameliyat kapasitesiyle yurt içi ve yurt dışında toplam 25 ayrı noktada ilkeli sağlık hizmeti veriyor. Dünyagöz; sürekli yenilenen eksiksiz teknolojisi, öğretim üyesi ve uzman doktorlardan oluşan kişilik deneyimli medikal kadrosu, ’e yakın personeli ve çağdaş yönetim anlayışıyla kısa sürede dünyanın sayılı merkezleri arasında yerini aldı. Türkiye çapında İstanbul, Ankara, Antalya, İzmit, Adana, Samsun, Tekirdağ, Bursa, Konya, Sakarya ve Gaziantep’te olmak üzere 11 ayrı ilde 20 şube ve yurt dışında Almanya’nın Frankfurt ve Köln, Gürcistan’ın Tiflis, Azerbaycan’ın Bakü ve Hollanda’nın Amsterdam şehirlerinde olmak üzere 5 ayrı noktada hizmet veren Dünyagöz Hastaneler Grubu, Türkiye’nin Avrupa’daki ilk ve en büyük yatırımını Almanya’nın Frankfurt kentinde gerçekleştirdi. Yatırımlarına aynı hızla devam edecek olup ’da İzmir’deki yeni merkez ile birlikte daha geniş bir coğrafyaya yayılmayı hedefleyen grup, Türkiye’de sağlık turizminin öncülüğünü üstlenerek dünyanın ayrı yabancı ülkesinden yılda yaklaşık 96 bin hastaya hizmet veriyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası