nabzın kaç olması gerekir / Nabız Nedir, Normal Nabız Kaç Olmalı? - Acıbadem Hayat

Nabzın Kaç Olması Gerekir

nabzın kaç olması gerekir

Kalp &#;arpıntısı &#;l&#;mc&#;l vakaların habercisi olabilir

Kalp &#;arpıntısı &#;l&#;mc&#;l vakaların habercisi olabilir

Sivas Medicana Hastanesi doktorlarında Kardiyoloji Uzmanı Dr. İsmail Erdoğu, günümüzde çok sık şikayet konusu olan çarpıntı hissinin bazen sadece huzursuzluk yaratan bir his olarak kalabileceğini, bazen de ciddi ve ölümle sonuçlanabilecek vakaların habercisi olabileceğini belirtti.

Erdoğu, kalp çarpıntısının hastalar tarafından kalbin hızlı atması olarak bilindiğini belirterek “ kalbin attığının hissedilmesi ya da kalp ritminin düzensiz olması gibi farklı şekillerde tanılanır. Hastanın kalbinin attığını hissetmesi özellikle bu gece yatınca sıkılık ortaya çıkmakta olup bu durum herhangi bir problemden kaynaklanmamaktadır. Kalp ritminin düzensiz olarak hissedildiği çarpıntılarda kalbin karıncığından ya da kulakçığından çıkan erken atımları hastanın hissetmesi şeklinde olup bu durumda bu tekleme yada erken atım olarak tanımladığımız kalp atımlarının sayısı önemlidir. Bu durumda hastalara 24 ya da 48 saatlik holter EKG ile ritmi takip edebildiğimiz ve bu sürede ne kadar erken atımın geldiğini gösterir tetkik ile bu vuruların sıklığını tespit edip belli oranların üzerinde ise bu erken atımların tedavisini yapabilmekteyiz” dedi.

Kalp Çarpıntısının Belirtileri Nelerdir?

Erdoğu, kalp çarpıntısının belirtilerine değinerek şunları söyledi “ Bir diğer en sık gördüğümüz ve klinik olarak öneli çarpıntıda kalbin çok hızlı atmasıdır. Normalde nabız sayısı dakikada arasındadır. 'ün üzerine çıktığında taşikardi durumu tarifliyoruz. Ancak seviyeleri çoğunlukla önemsiz değerlerlerdir ve bu değerler çoğunlukla kansızlık, guatr ve anksiyete-heyecan kaynaklıdır. Gerçek çarpıntı dediğimizde nabzın çoğunlukla dakikada 'ın üzerinde olmasını görüyoruz. Gerçek çarpıntı durumu kalbin kulakçığı ve karıncığı arasında olmaması yerde elektriksel bağlantı yada kısa devre olarak tanımladığımız bağlantının olmasıdır. Bu kısa devre zaman zaman fonksiyon görüp hastada çarpıntı oluşturmakta. Önemli nokta bu devrenin ne zaman fonksiyon göreceğinin ve çarpıntı oluşturacağının herhangi bir belirtisi olmamasıdır. Ancak yoğun stres ve sigara gibi etkiler bu devrenin fonksiyonunu ortaya çıkarıp çarpıntının başlamasını tetikleyebilmektedir” diye konuştu.

Kalp Çarpıntısı Nasıl Tedavi Edilir?

Erdoğu, kalp çarpıntısının ilaç ve ablasyon gibi iki tür tedavisinin olduğunu belirterek “ İlaç tedavisi o kısa devre dediğimiz olmaması gereken devreyi baskılayarak tedaviyi sağlıyor. Ancak ilaç tedavisi böyle bir hastaya başlandığında o kısa devreyi ortadan kaldırmadığı yalnızca baskıladığı için uzun süreli ilacı düzenli kullanmak gerekli. Aynı zamanda ilaç tedavisi altında da çarpıntı ataklarının devam etmesi sıklıkla karşılaşılan önemli bir problemdir. Bir diğer tedavi seçeneği de o olmaması gereken kısa devrenin ortadan kaldırılmasıdır. Bu işlem ablasyon olarak tanımladığımız tedavi seçeneğidir. Ablasyon işleminde kasık toplar damarında girerek özel kataterler ile çarpıntının kaynaklandığı kısa devre tespit ediliyor ve o bölgeyi özel kateterler ile yakarak ortadan kaldırılıyor. Böylece kısa devre tamamen ortadan kalktığı için hastanın çarpıntısı tamamen tedavi edilmiş oluyor ve hastaya herhangi bir kalp ilacı vermeden tedavisi yapılmış oluyor.” şeklinde konuştu.

DİNLENİK NABIZ NEDİR? DİNLENİK NABIZLA ALAKALI 4N

Antrenman sırasında kalp atışının durumu aslında ne kadar yoğun antrenman yaptığının göstergesidir. Başka bir anlatımla, nabzın ne kadar yüksek ise kalbinden talep edilen kan miktarı o kadar yoğundur. Yani egzersizinin de o denli yoğun olduğunu gösterir. Ancak dinlenik haldeki nabzın da genel sağlık ve fit olma durumun ile ilgili bilgi verebilir. Kalp sağlığı açısından da önemli bir veri olan dinlenik nabız değerlerinin takip edilmesi, pek çok bilginin önceden elde edilmesini sağlayan önemli bir kriterdir.

Dinlenik Nabız Nedir?

Dinlenik nabız, tam dinlenme sırasında kalbin kaç kez attığıdır. Sporcularda, fiziksel durumun sağlığını, fit olma durumunu ve zindeliği gösteren bu durum, kalbin ne denli güçlü olduğunu anlatır. Buna karşın spor yapmayan kişilerde bradikardi olarak adlandırılan dinlenik nabız, başka bir sağlık problemi olduğunu gösterebilir.

Bilimsel kaynaklara göre yetişkinlerde sağlıklı bir dinlenik nabız 60 ile 80 arasındadır. Ancak yüksek fitness seviyesine sahip olan yetişkinlerde bu değer 60’ın altında olabilir. Uç bir örnek vermek gerekirse, maraton koşucuları ya da profesyonel bisikletçilerde bu değer 40’ın altında seyreder.

Nasıl Ölçülür?

Ölçmek için en iyi zaman, sabah uyandıktan sonra yataktan kalkmadan hemen önceki vakittir. Çünkü yataktan kalkmak, bir bardak su içmek ya da kahvaltı yapmak dahi nabız hızını artırır. Bu nedenle gerçek bir dinlenik banız değeri elde etmek için tamamen hareketsiz ve sakin olduğun bir an tercih etmen gerekir. Eğer alarm kurarak uyanmışsan dinlenik nabzını ölçmek için birkaç dakika sessizce uzanman gerekir.

Dinlenik nabzını ölçerken yatarken görebileceğin bir saat olmalıdır. Daha sonra bilek, boyun, dirsek içi, kasık, şakak ya da ayağın üst kısmı en iyi nabız alınabilecek alanlardır. Ancak en iyi nabız alabileceğin yer için boynunu kullanabilirsin. Çenenin hemen altına, yemek borunun yanına dokunduğunda atımları hissedebilirsin. İşaret ve orta parmağını bu alana koyabilir, 30 saniye boyunca her bir atımı sayabilirsin. Çıkan sayıyı 2 ile çarptığında dinlenik nabız değerin ortaya çıkacaktır. Ancak ölçüm yaparken baş parmağını kullanman önerilmez. Çünkü bu parmağın kendine ait bir nabzı olduğundan sayım miktarını karıştırabilirsin.

Neden Önemlidir?

“Fit” olarak adlandırılan ve spor yaşantısı olan kişilerde dinlenik nabız değerleri düşük olur. Bu durum kalbin verimli çalıştığını ve kalp sağlığının iyi olduğunu gösterir. Düzenli egzersiz yapmak, kalbin kaslara ve ciğerlere daha fazla kan pompalamasını sağlar. Neticede kalp de bir kastır ve değişen koşullara adapte olmaya çalışır. Zamanla aynı egzersiz aktivitelerini daha az eforla yapabildiğinin kanıtı da budur. Diğer bir deyişle “kondisyonlu olmak” bunu ifade eder.
Dinlenik nabız, yaş, cinsiyet, alınan ilaçlar, hastalık dönemi ve yoğun duyguların yaşandığı durumlarda farklılık gösterebilir. Ancak yaş arasındaki yetişkinler için genel dinlenik nabız değerleri aşağıdaki gibidir:

Erkekler İçin
- Sporcu: 49 – 54
- Mükemmel: 55 – 61
- İyi: 62 – 65
- Ortalamanın üzerinde: 66 – 70
- Ortalama: 71 – 74
- Ortalamanın altında: 75 – 81
- Çok kötü: 82 +

Kadınlar İçin
- Sporcu: 54 – 59
- Mükemmel: 60 – 64
- İyi: 65 – 68
- Ortalamanın üzerinde: 69 – 72
- Ortalama: 73 – 76
- Ortalamanın altında: 77 – 82
- Çok kötü: 83 +

Spor yapmana rağmen dinlenik nabız değerin yüksekse ya da önceki ortalamalara göre yükselmeye başlamışsa uykusuzluk, dehidrasyon, herhangi bir hastalık, zihinsel, duygusal veya fiziksel stres altında olabilirsin. Ancak spor geçmişin yoksa ve dinlenik nabzın düşük ise tıbbi bir sorunun olabileceğinden mutlaka bir sağlık kuruluşuna danışmanda fayda var.

Nasıl Geliştirilir?

Bir fitness programına ya da yeni bir spora başladığında dinlenik nabzını bilmen ve zaman içinde izlemen iyi bir göstergedir. Egzersiz yaptıkça sempatik sinir sisteminin aktif hale geldiğini ancak parasempatik sinir sisteminin ise vücudunu sakinleştirerek dengeyi sağladığını göreceksin. Bu da dinlenik nabzını düşürecektir. Bu tür adaptasyonun göstergeleri, spora başladıktan birkaç ay içerisinde görülmeye başlar.
Bazen günlük dalgalanmalar olsa da uzun vadede sistemli ve düzenli şekilde egzersize devam ettikçe ve kondisyonun arttıkça dinlenik nabzının da yavaş yavaş düştüğünü görebilirsin.


Sağlıkla ve sporla kal!

Nabız Nedir?

Kalbin dakikada attığı sayı nabızdır. İdeal nabız yetişkinlerde istirahat halindeyken atıştır. Bu kalp atışı, boyunda ve bileklerde hissedilir. Örneğin; kalbiniz 70 defa kasılırsa yani atarsa, nabzınız 70 demektir. Nabza, ‘kalp atış hızı’ da denebilir.

Normal nabız, düzenli bir ritimdedir. Yani kalp atış hızı belirlidir. Bazı kişilerde ritim düzensizdir. Bu ‘düzensiz nabız’ (aritmi) olarak adlandırılır.


Kalp Atış Hızı ile Nabız Aynı mı?

Nabız, kalp atış hızı olarak bilinir. Kalbinizin her dakikadaki bu atışı, kimi zaman düşük kimi zaman yüksek olabilir. Nabız düşüklüğü ve nabız yüksekliği bir hastalığın sonucu olabileceği gibi yaş, ruh hali, sigara, kafein tüketimi gibi etkenlere de bağlıdır. Herkesin nabız hızı aynı değildir.

İdeal Nabız Kaç Olmalıdır?

Nabız dinlenirken daha düşüktür; egzersiz ile yükselir. Çünkü egzersiz anında vücut daha fazla oksijenli kana ihtiyaç duyar. Korku ve heyecan gibi durumlarda da nabız yükselebilir. İdeal nabız 60 ila arasında değişkenlik gösterir. Nabız herkeste aynı değildir. Örneğin; kondisyona sahip bir atletin istirahat halindeyken nabzı 40 olabilir. Yine çocuklarda nabız daha yüksektir. Yaş ilerledikçe kalp atışı düşer. “Nabız kaç olmalı?” sorusuna çocuklarda ( yaş) , yetişkinlerde (18 yaş ve üstü) cevabı verilebilir. Kalp atış hızının aşağıdaki faktörlere bağlı olabileceğini unutmayın:

  • Yaş
  • Egzersiz
  • Sigara
  • Kafein içrne gıda tüketimi (kahve, kola)
  • Kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, tiroid bezi hastalıkları, kansızlık
  • Hava sıcaklığı
  • Yatar ya da ayakta pozisyonda olmak
  • Duygusal durum
  • Vücut ölçüleri
  • İlaçlar

Nabız, hastalıklara bağlı olarak da yüksek veya düşük olabilir. Yüksek nabız ve düşük nabız teşhisi için doğru bir ölçüm gerekir.

Nabız Nasıl Ölçülür?

“Nabız nasıl ölçülür?” sorusuna verilebilecek en iyi cevap; nabzın bilekten ölçülebileceğidir. Bu kolay nabız ölçme yöntemidir. Avucunuz yukarı bakacak şekilde elinizi çevirin. İşaret, orta veya işaret, orta ve yüzük parmağınızı, başparmağınızın olduğu tarafta bileğinize koyun. Nabzınızı hissetmek için hafifçe bastırın. Bir şey hissetmiyorsanız biraz daha bastırın. 15 saniye bu atışı kontrol edin ve bunu 4 ile çarpın ya da 30 saniye bu atışı kontrol edip bunu 2 ile çarpın. Bu sayede nabız sayınızı bulabilirsiniz. Nabzınızı boynunuzdan da ölçebilirsiniz. İşaret ve orta parmağınızın uçlarını nefes borunuzun (her iki yan da olabilir) yanına yerleştirin ve atışı hissetmeye çalışın. Nabzınızı doğru sonucu vermesi için hareket haldeyseniz 5 dakika dinlendikten sonra ölçün. Doğru sonuç her zaman nabzın dinlenirken ölçülmesidir. Aktif halde daha fazla oksijen almak için kalp daha fazla attığından doğru sonucu vermez. Mesela koşarken nabzınız daha yüksek çıkar. Sıkı egzersiz yapıyorsanız, o an kalp atış hızınız dakikada veya daha fazla olabilir. Yine kafein, nikotin, kullanılan ilaçlara, heyecanlı veya korku dolu bir ana göre kalp daha hızlı atar.

Düzensiz bir nabız ise kalbin düzenli bir ritimle atmadığı anlamına gelir. Nabız düzensizliğinden şüpheleniyorsanız mutlaka bir kardiyoloğa gitmelisiniz. Eğer nabzınız düzensiz atıyor ise atriyal fibrilasyon denilen ritim bozukluğunuz olabilir. Kalp doktorunuz EKG (elektrokardiyogram) çekerek düzensiz nabzınızı kontrol edebilir ve tanıyı koyabilir. Klinikte en yaygın karşılaşılan ritim bozukluğu artmış felç riskine neden olan atriyal fibrilasyondur. Aritmi yani ritim bozuklukları durumları yüksek nabız ve düşük nabız olmak üzere ikiye ayrılır.

Yüksek Nabzın Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Nabız yüksekliği, istirahat halindeyken sürekli olarak kalp atışınızın ’ün üzerinde olması demektir. Buna taşikardi denir. Taşikardinin sebepleri şöyle sıralanabilir:

  • Doğumsal kalp hastalıkları
  • Kan akışını etkileyen kan hastalıkları
  • Kalp krizi gibi kalpte meydana gelen sorunlar
  • Ventriküler veya supraventriküler ritim bozuklukları
  • Anksiyete ve stres
  • Aşırı kafein tüketimi
  • Aşırı alkol tüketimi
  • Elektrolit dengesizliği
  • Anemi
  • Tiroit gibi hormonal sorunlar (hipertiroidizm)
  • Ateş
  • Yoğun ve yorucu egzersiz ya da fiziksel aktivite
  • İlaçların yan etkileri
  • Sigara içme
  • Uyuşturucu kullanımı
  • Hamilelik

Yüksek nabzın belirtileri şunlardır:

  • Nefes darlığı
  • Bayılma nöbetleri
  • Sersemlik veya baş dönmesi
  • Göğüste çarpıntı hissi
  • Göğüste ağrı veya rahatsızlık hissi
  • Egzersiz yapamama

Düşük Nabzın Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Nabız düşüklüğü ise, istirahat halindeyken sürekli olarak kalp atışınızın 60’ın altında olması demektir. Buna bradikardi denir. Bradikardinin sebepleri şöyle sıralanabilir:

  • İlaçların yan etkileri
  • Elektrolit dengesizliği
  • Uyku apnesi
  • Altta yatan bir sağlık sorunu (kalp hastalığı gibi)
  • Yaşlılık
  • Kalbin iletim sistemiyle ilgili sorunlar

Düşük nabızda da şu belirtiler görülür:

  • Nefes darlığı
  • Göğüste sıkışma ya da ağrı
  • Baş dönmesi, sersemlik
  • Bayılma
  • Egzersiz yapamama

Kalp atışındaki düzensizlik, kalp çarpıntısı olarak kendini hissettirebilir. Bazen uzanırken de bunu göğsünüzde ve kulaklarınızda hissedebilirsiniz. Kalp atışınız size çok hızlı veya çok yavaş gelebilir. Ara sıra kalp çarpıntısı hissetmek normaldir. Bunu düzenli olarak hissetmeniz halinde doktora gitmelisiniz. Kalp hastalıkları, kalp yetmezliği ya da kalp hastalığı geçmişinin olması kalp atışında dalgalanma yaratabilir. Bunun fark edilmesi halinde mümkün olan en kısa sürede doktora gidilmelidir. Düşük ve yüksek nabızda görülen semptomlar ciddi bir kalp hastalığı durumuna işaret edebilir. Doktor teşhis koyabilmek için bazı cihazlardan yararlanır. Bunlar şöyle sıralanabilir:

  • Holter
  • Elektrokardiyogram (EKG)
  • Stres testi (efor testi)
  • Tilt testi (eğik masa testi)
  • Görüntüleme yöntemleri (EKG, BT ve MR gibi)
  • Elektrofizyolojik testler

Nabız Nasıl Normale Döndürülür?

Uzun vadede nabzı düşürmek için spor yapmak faydalıdır. Kalp hastalığınız varsa hangi egzersizi nasıl yapacağınıza doktorunuz karar vermelidir. Yine kafein ve alkollü içecekleri kesmek nabzın düzene girmesi için önemli bir adımdır. Sigarayı bırakmak ve sağlıklı beslenmek de normal nabız için faydalıdır. Nabzınızı anlık normale döndürmek için dinlenme pozisyonuna geçebilir, derin nefes alabilir, meditasyon gibi gevşeme teknikleri uygulayabilirsiniz. Eğer nabız problemi ritim bozukluğuna bağlı ise kardiyoloğunuza başvurmanız önerilir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir