kuşlar ne ile beslenirler / Muhabbet Kuşu Beslenmesi Nasıl Olmalı? | Petlebi

Kuşlar Ne Ile Beslenirler

kuşlar ne ile beslenirler

Evimizin neşesi olan muhabbet kuşlarının ülkemizde pek çok cinsi bulunmaktadır. Değişik renklerde olan muhabbet kuşları insanları streslerini almaları bakımlarının kolay yapılması maliyetlerinin düşük olması ve her halde en önemlisi konuşturulmaya alıştırılabilmeleri nedeniyle en çok tercih edilen hayvanlar arasında yer alır.

Muhabbet kuşları hala Avustralya çöllerinde vahşi hayatlarını sürdürerek uçuşlarına devam funduszeue.info doğal ortamlarında sürüler oluşturarak yaşamlarını idame ettirmeye çalışırlar ve kısıtlı imkanlardan faydalanarak yaz yağmurlarının getireceği bereketli günleri beklerler.

Ekolojik dengeyi ticari amaç uğruna bozmaktan kaçınmayan insanoğlu, büyük ağlarla sürüler şeklindeki muhabbet kuşlarını avlayarak doğal ortamlarından koparırlar. Bu şekilde doğal ortamlarından ayrılan kuşlar kafeslere konularak birçok ülkeye satılmak üzere trajik ölüm yolculuğuna başfunduszeue.infoz şartların ve stresin yoğun olduğu bu yolculuk sırasında ölümler oldukça çok fazladır. Ancak bu yolculuğa dayanabilecek güçte olanlar hayatta kalır ve satılmak üzere mağazaların bir köşesindeki kafeslerde esaret günlerine başlarlar..

öncelikle bir hayvan sever olarak daha sonra Veteriner Hekim olarak doğanın koparılmış bir parçası olan bu muhabbet kuşlarının satın alınmasına kesinlikle karşıyız.

Yabani hayattan gelen bu kuşların evcilleştirilmesi çok zor ve hatta imkansızdır. Evcilleşmeyen bir muhabbet kuşunun da esareti haricinde sizlerle paylaşacağı hiçbir şey olamaz. Bilinçsizce bu tip kuşların alınması, bu pazarın ve dolayısıyla bu trajedinin devamını sağlamaktadır.

Sizlere tavsiyemiz; ülkemizde özel olarak yetiştirilmiş ve üretilmiş muhabbet kuşlarının 1,5 aylık yavrularını satın almanızdır. Bu yavruların 3. ayını geçmemiş olması daha kolay evcilleştirmeniz açısından sizlere avantaj sağlayacaktır. Bu yavru muhabbet kuşlarını, özel üreticilerden, bazı hayvan satan mağazalardan yada çevrenizdeki birilerinin kuşlarının yavrularından da edinebilirsiniz. Bu genç muhabbet kuşları çok kısa sürede evcilleşir ve hayatının büyük bir bölümünü sizlerle paylaşarak evinizin neşesi, ailenizin bir ferdi olur.

Bir süre sonra onun da ihtiyaçları göz önünde bulundurularak 2. bir kuş edinilebilir. Ama bu durumda sizlerle paylaşacağı zamanın biraz azalacağı unutulmayarak ihtiyacı doğrultusunda karar verilmelidir. Başlangıçta bir çift kuş alınması evcilleştirme ve konuşmayı öğretmede bir takım konsantrasyon zorlukları çıkarabilmektedir. öncelikle bir erkek yavru alınıp eğitildikten sonra yada 1 yaşına geldiğinde aynı şekilde bir dişi yavru alınması doğru olur. Dişi de yaşını doldurduktan sonra uyumlu bir çift oluştururlar. Muhabbet kuşlarının eş kabullenmede seçici oldukları göz ardı edilmemelidir.

Temel Gereksinimler

* Yüksek kaliteli tohum
* Temiz ve taze su ( multi - vitamin takviyeli )
* Mürekkep balığı kemiği
* Mineral tablet
* En az bir oyuncak ( sallanabilir geniş halka, merdiven, ayna vb. )
* Günlük ilgi
Evcilleştirme :

öncelikle yeni evine gelen muhabbet kuşunuzun birkaç gün yeni ortamına ve kafesine alışmasını
beklemelisiniz. Muhabbet kuşlarını evcilleştirmek kolaydır ve kısa sürede karşılığını alırsınız. ilk olarak evcilleştirme bir kişi tarafından yapılmalıdır. Bu kişi kuşla yalnız olmalı ve ani hareketlerden kaçınmalı, stres
yapmasını önlemelidir. Eğitime kafes içinde başlanmalı, kafes içine sokulan el mümkün olduğunca yavaş hareket ettirilerek ona dokunmaya çalışılmalıdır. ürkütmeden güvenini kazanmaya çalışmalısınız. Bu arada sakin, yumuşak ses tonuyla onunla konuşun. Bir süre sonra kendisine dokunmanıza izin verecektir. Bu şekilde onun güvenini kazanıp daha sonra işaret parmağınızla göğsüne dokunarak parmağınıza çıkmasını tembihleyin. Kesinlikle elinizle kavrayıp tutmaya çalışmayın. Bu onların en nefret ettiği şeydir ve size güvenini kaybeder.
ilk aşamada kafesine ve size alışan kuşunuzu artık kafes dışına çıkarabilirsiniz. Bunu yapmadan önce bir takım önlemleri almalısınız ;

* Kapıların, pencerelerin kapalı olmasına ve camların önünde tül yada perde olmasına dikkat
etmelisiniz. Aksi taktirde açık kapı yada pencerelerden dışarı kaçabilir veya camları fark etmeyerek
çarpıp ölebilir.
* Odada kedi, köpek olmamalı.
* Aspiratör varsa çalışır durumda olmamalı.
* Ateş yada kızgın bir şeyler olmamalı.
* Yeterli derecede ışık olmalı.

Uygun ortam sağlandıktan sonra, elinizi yavaş hareketlerle kafese sokup işaret parmağınızın üzerine çıkmasını sağlayın. Bir süre tam bir güven sağlayana kadar onunla konuşup iletişim kurun. Daha sonra elinizi yavaşça kafesin dışarısına onunla birlikte çıkarın. ilk başta gönülsüz olacaktır. Dışarı çıkmak istemediğinden parmağınızdan atlayıp kafesin tellerine tutunacaktır. Birkaç defa denedikten sonra kafesin dışına çıkmaya ikna edebilirsiniz. Dışarı çıktığında uçarak etrafı tanımasına müsaade edin. Uçarken üzerinize konmaya çalışacaktır. Onu korkutacak ani hareketlerden kaçınmalısınız. Kafesin üzerine konan kuşunuz, kafesinin içerisine kendi girebilir. Girmediği taktirde işaret parmağınızın üzerine alıp içeriye sokmaya çalışın. Asla onu yakalamak için kovalamayın. içeri girmiyorsa yapılacak en son şey; havanın kararmasını bekleyerek veya suni bir karartma uygulayarak görüş olmadığı için uçamayacak olan kuşunuzu yumuşak bir şekilde kavrayarak kafesine koyabilirsiniz.
Konuşmayı öğretmek
Birçok papağan türü insan mimik ve konuşmalarını başarıyla taklit edebilir. Muhabbet kuşları da
iyi bir konuşucudur.
Genç olanları yaşlı olanlara oranla konuşmayı daha çabuk öğrenir. Erkeklerin konuşma haznesi
dişilere göre daha fazladır. Muhabbet kuşları kelime haznelerinde 20 den fazla kelimeyi rahatlıkla
tutabilirler. Bu alandaki rekor kelimenin üzerindedir.

Günün belli saatlerinde onunla ilgilenirken devamlı olarak onunla konuşun. Sizin çıkardığınız sesleri dikkatle dinleyecek ve aynısını çıkarmaya çalışacaktır. ilk olarak ona adını öğretmekle başlayabilirsiniz.

Seslerinizi teybe kaydedip ona dinleterek de öğretebilirsiniz. Kafesine ayna koyarak öğrendiklerini onunla konuşmasına, pratik yapmasına fırsat yaratıfunduszeue.infoet kuşunuzun kısa sürede ve ilginiz doğrultusunda çok sayıda kelimeyi net olarak çıkarabildiğini göreceksiniz. Kelime haznesini de onunla muhabbetiniz doğrultusunda geliştirecektir.

18 Gün içinde yumurtadan çıkan yavru muhabbet kuşlarının cinsiyetlerini ayırt etmek oldukça zordur. Bu dönemde yem yiyemeyen yavruları yaklaşık 1 ay süreyle anneleri bakar. bu süre içinde yine anneleri yavrulara yemek yemenin yanı sıra uçmak gibi yavrular için pek çok önemli alışkanlığı da öğretir. Yavrular büyüdükçe burunlarının üstünde bulunan ve önceleri beyaz olan burun eti bazı yavrularda mavi renk almaya başlar ki bu yavrularda cinsiyetlerinin ayırımında oldukça önemlidir. Renk değişikliği olan yavrular erkek yavrulardır.

Yaklaşık 1 yaşına gelen muhabbet kuşları olgun kabul edilirler ve yumurtlamaya başlarlar bu süre artabildiği gibi azalabilir funduszeue.info yumurtlama döneminde adet arasında yumurta yaparlar. Bu yumurtalardan yavrunun çıkabilmesi için annenin yanında bir erkek muhabbet kuşunun bulunması ve onunla çiftleşmesi gerekir. Eğer erkek kuş yoksa yavrunun çıkma şansı da yoktur. gününde yavrular yumurtadan çıkar. Yumurtadan çıkan yavrular tüysüz, çıplak ve kördür. Gözler 6. gün açılıfunduszeue.infoılmaz bir hızda büyüyen yavrular günlerinde yuvayı terk edecek duruma gelirler. haftalıkken kanat ve kuyruk tüyleri gelişimlerini tamamlar, uçmaya ve kendi başlarına beslenmeye başlarlar. Bu dönemde yavru yemi kullanmanızda fayda vardır.
Ömürleri ortalama yıl kadardır. Ömürleri bakım ve beslenme şartları ve stres faktörleriyle alakalı olarak artabilir yada azalabilir.

Yeni yavru alırken : Yavru bir muhabbet kuşu almadan önce bazı şeylere dikkat etmeniz gerekir. Önce kaç yavru alacağınıza ve bunların cinsiyetlerinin ne olacağına karar vermelisiniz. Tabi sonrada nereden bu yavruları temin edeceğinize, sağlıklı yavruları nereden alabileceğinize karar vermelisiniz. Önce sağlıklı bir yavrunun nasıl olması gerektiğini öğrenmeniz lazım. Sağlıklı bir yavrunun tüyleri parlak ve vücuduna yapışık (kabarık değil) kakası ne sert nede yumuşak sürekli hareket eden öten ve yerinde duramayan bir davranış tarzı olmalı. vücudunun herhangi bir yerinde tüy dökülmesi olmamalı ve burnu akmamalıdır. Bütün bunları dikkate alarak yavruları alabileceğiniz bir kuşçuya yada tanıdığınız yavrusu olan bir arkadaşınıza gidebilirsiniz.

Sıra kafeste : Yavrunuzun yaşayacağı ev olan kafesi alırken mutlaka yavrunun rahat hareket edebileceği genişlik ve büyüklükte olmasına dikkat etmeniz gerekir. Özellikle kafes içine yavrunuzun oyuncaklarını koyduktan sonra yavruya ne kadarlık bir dolaşma alanı kaldığına ve bu alan içinde kanatlarını rahat bir şekilde hareket ettirip ettiremediğine dikkat etmelisiniz. Kafesine koyacağınız oyuncakların ve tüneklerin temiz olmasına özen göstermelisiniz. Sağlıklı bir kuşunuzun olması için kafesin zeminine kuş kumunu ve tüneklerine de tünek zımparasını takmalısınız. Tabi ki Yavrunuzun kalsyum ihtiyacını karşılarken gagasının da bakımını yapan gaga taşını da unutmayacaksınız.

Mama ve su : Öncelikle yavrunuzu iyi kalitede kabuklu yem vermelisiniz. Çünkü yemle alması gereken vitaminler sadece kabuklu yemlerde bolca bulunur. Vereceğiniz su ise taze,temiz ve ılık içme suyu olmalıdır.

Bakımları : Yavrunuzun düzenli olarak bakımını yapmanız gerekir. Düzenli olarak yavru sayınıza bağlı olarak kafesini temizlemelisiniz. Gagasının fazla uzayıp uzamadığını kontrol etmekte sizini işleriniz arasındadır tabi ki Kuşunuzun düzenli olarak tırnaklarının uzayıp uzamadığını da kontrol etmelisiniz. Özellikle fazla uzun tırnaklar onun perdeye asılı kalmasına ve ayaklarında kırılmalara dahi neden olabileceğini unutmamalısınız. Gagasının uzamasını kontrol altına almak için dil balığı kemiği ve tırnak uzamalarını kontrol altına almak için de tünek zımparası kullanmanızda fayda var.

Yumurtlama zamanı : Kafesinizde mutlaka bir folluğun bulunmasına dikkat edin çünkü yumurtlama dönemlerinde yumurtalarını bu folluklara yapacaklardır. ayrıca hemen belirtelim ki bu yumurtaları mümkün olduğu kadar ellememeye dikkat edin çünkü anne kuşunuz sizin zannettiğinizden daha çok kıskanç olabilir ve bir gün bu yumurtaları folluktan dışarı attığını görebilirsiniz. Bu dönemde annenin beslenmesine dikkat etmelisiniz. Veterinerinizin önerisine göre antibiyotik veya vitamin takviyesinde bulunmanız gerekebilir.

HASTALIKLARI

Muhabbet kuşları oldukça hastalıklara karşı hassastırlar. Çok kolay hasta olurlar ve oldukça zor iyileşirler. Kuşunuz hasta olduğunu ishal yada kabız olmasından, Tüylerinin kabarmasından,yemek yememesinden yada hapşırmasından anlayabilirsiniz. Önemli olan her şeyde olduğu gibi uygun tedaviye erken başlamaktır.

Kusma : Kusma bir hastalık değildir. Kusma bazı hastalıkların bir belirtisi olarak ortaya çıkar. O yüzden kusma oldukça önemli bir funduszeue.infoet kuşlarında oldukça sık görülen kusma bazen eş istemenin de bir belirtisi olabilmektedir. Kuşlarda tifoda ecoli enfeksiyonlarında sindirim sistemi rahatsızlıklarında da sıkça kusmaya rastlanır. Kusmanın tedavisini mutlaka bir veteriner hekimin kontrolünde yapılması gerekir. Genellikle eş isteyen kuşlar aynanın karşısına geçerek kusarlar.

İshal : Kuşunuzun ishal olması mikrobik bir olay olarak değerlendirilir ve yine sebepleri altında pek çok hastalık yatar. ecoli enfeksiyonlar tifo ve sindirim sistemi rahatsızlığında bazen solunum sistemi rahatsızlıklarında da ishal görülebilir. Muhabbet kuşları oldukça hassas olduklarından stres faktörleri de onlarda çoğu zaman ishal yapar.

Tüylerin kabartılması : Muhabbet kuşları hava akımlarına karşı oldukça hassastırlar. en ufak bir hava akımında çok kolay hasta olurlar. Ateşli hastalıklarda özellikle tüylerini kabartarak vücut ısılarını dengelemeye çalışırlar. Böyle durumlarda yapılan en büyük yanlışlardan biri de kuşa aspirin içirilmesidir. Yapılacak doğru hareketse hemen veteriner hekime müracaat etmektir.

Nezle : Çoğu kişi her burun akıntısını nezle yada astım olarak değfunduszeue.info durum bunlardan çok daha farklı bir sebebe dayanabilir. Kuşlarda burun akıntısı nezlede astımda yada solunum yollarının herhangi bir yerindeki iltihaplanmadan kaynaklanıyor olabilir. Bunun nedenini iyi düşünüp uygun tedaviyi yapmak en doğrusudur.

Kaşıntılar : Kuşunuzun kaşıntısı pek çok sebebe dayalı olabilir. Öncelikle Kuşunuzda dış parazit adını verdiğimiz bit yada pirelerin bulunup bulunmadığını kontrol etmelisiniz . Özellikle kanat içlerinde ve bacak aralarında tüylerini aralayarak yapacağınız basit bir kontrol size bu konuda bir fikir verebilir. kuşunuzda dış parazit olmadığı halde hala kaşınıyorsa bunun nedeni mantar enfeksiyonları, karaciğer yağlanmaları yada gıdaya bağlı alerjiler veya bir böcek ısırmasına karşı şekillenen alerjik olaylar hatta evde kullandığınız parfümlere bağlı şekillenebilen alerjiler dahi olabilir.

Tümörler ve kistler : Kuşlarda tümörler ve kistler oldukça sık rastlanan bir durumdur. Erken yapılan müdahalelerde bunlar çok kolay tedavi olunabilirken gecikmiş olaylarda durum hiçte hoş değildir. Özellikle tüylerde şekillenen tümörler ve bağırsak tümörlerine çok sık rastlanır. Hatta bu tümörler çoğu zaman yumurtanın karın boşluğunda kalması ile sıkça karıştırılır.

Yaralanmalar kırıklar-çıkıklar : Kuşlarda yaralanmalar çoğu zaman fark edilmeden üstlerine basılması kapı aralıklarına sıkışmaları yada perdeye konduklarında tırnaklarının perdeye takılı kalması sonucu oluşur. Bazen elektrik çarpmaları yada gaga ve tırnağını keserken uygun yerden kesilmemesi sonucu da şekillenebilir. Zaman geçirmeden veteriner hekime kuşunuzu götürmek onun hayatını kurtaracağını unutmayınız.

Biyologlar - Biyolojiye Gerçekçi Yaklaşım

Muhabbet Kuşları Nasıl Beslenir ?

Muhabbet Kuşları Nasıl Beslenir ?


Her muhabbet kuşu sahibi, evcil hayvanının mümkün olan en iyi yaşam tarzına sahip olmasını ister. Sağlıklı bir şekilde beslenme, muhabbet kuşunuzu mutlu ve canlı tutmanın en iyi yollarından biridir.

Beslenme açısından dengeli bir diyet, canlının her gün ihtiyaç duyduğu doğru besinleri düzenli olarak alması ile sağlanır. Yanlış beslenme, beslenme dengesizliklerine aşırı kilo alımına, yağlanma, obezite gibi rahatsızlıklara ve nihayetinde hastalığa ve hatta aşırı besleme durumlarında ölüme yol açabilir. Ancak kuşlarınızı doğru beslemeyi öğrenirseniz kuş dostlarımızın mutlu ve sağlıklı bir yaşama sahip olmasını sağlamış olursunuz. Kuşların beslenmesi konusunda hiçbir fikre sahip değilseniz veterinerleriniz veya pet shop sahiplerine danışa bilirsiniz.

Doğru Yiyecek Türlerini Seçmek

1 - Hazır mamalar satın alabilirsiniz.

Bir muhabbet kuşunun beslenmesindeki temel unsurlardan biri mamalardır. Yerel evcil hayvan maması mağazanızdan muhabbet kuşları için uygun ve kaliteli mamalar satın alabilirsiniz. Mamalar, muhabbet kuşunuzun beslenme açısından dengeli bir diyete sahip olmasının en iyi yoludur çünkü kuşlarınız için tonlarca besin maddesi içerirler.[1]

• Hazır mamaları satın aldığınızda, içinde herhangi bir koruyucu, ilave şeker, yapay renklendirici veya yapay tatlar bulunmadığından emin olun. [2]

• Mamalar muhabbet kuşunuz için en iyi seçenektir çünkü en lezzetli parçaları içinden kolayca seçemez ve sağlıklı parçaları geride bırakamaz.

2 - Tohum karışımlarını deneyin. 

Muhabbet kuşlarını beslemek için iyi bir seçenekte tohumlardır. Ancak muhabbet kuşunuzun aşırı derecede tohumlarla beslenmesine izin vermemelisiniz çünkü bu tip beslenme kuşun ömrünü kısaltabilir. Bunun nedeni, çoğu tohum karışımının kuşunuzun ihtiyaç duyduğu yeterli besinleri sağlamaması ile beraber obezite ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilmesidir.

•Tohumlar muhabbet kuşunuzun beslenme diyetinin yalnızca 1 / 6'sını oluşturmalıdır. [3]

Muhabbet kuşları için tohum karışımı çoğunlukla darı içermelidir. Karışım, vitamin ve minerallerle güçlendirilmelidir. Bazı tohum karışımları, kurutulmuş meyveler veya sebzeler, peletler ve diğer tohum türleri gibi ekstra katkı maddeleri ile birlikte gelir. Bu ekstra bileşenler kabul edilebilir, ancak muhabbet kuşları genellikle bu ekstra bileşenlere dokunmaz. İri taneli ve çok daha büyük tohumlar veya kabuklu yemişler  muhtemelen muhabbet kuşunuzun yemeyi tercih etmeyeceği ürünler olacaktır. Ayrıca, tohum karışımındaki kuru meyve veya sebzeler muhabbet kuşunuzu her gün beslemeniz gereken taze yiyeceklerin yerini tutmaz. Bazı tohum karışımları tohumlara renk katar. Yapay renkler kullanan karışımlardan kaçının. Hava geçirmez bir kapta kapalı tutarak tohumu taze tutun. Tohum güvesi problemlerinden kaçınmak için, tohum karışımını dikkatli saklayın.

3 - Meyve ve sebzeleri kullanın. 

Meyveler ve sebzeler muhabbet kuşunuzun diyetinin çok önemli bir bölümünü oluşturur. Belirli aralıklarla koyu yeşil veya sarı sebzeler verebilirsiniz. Elma, kabak, üzüm, havuç, maydanoz, brokoli, mango, tatlı patates, kabak ve ıspanak gibi meyve ve sebzeleri çok iyi yıkayarak vermeyi deneyin. Meyveleri ve sebzeleri muhabbet kuşunuza çiğ ve iyi yıkanmış olarak verin çünkü pişmiş gıdalarda kuş için  gerekli olan hayati besinler yok olmuş olabilir.

• Gıdalar muhabbet kuşunun tercih ettiği herhangi bir şekilde servis edilebilir; bunlar doğranmış, parçalanmış, dilimlenmiş, püre haline getirilmiş, rendelenmiş veya bütün olabilir. Muhabbet kuşunuzun en çok sevdiği yolu bulana kadar birden fazla yolu deneyebilirsiniz.

• Muhabbet kuşunuzun iki saat sonra yemediğini gıdaları kafesinden çıkarın, çünkü kesilmiş, çiğ sebzeler çabucak bozulabilir. [4]

• Kuşunuza toksik olduğu için asla vermemeniz gereken bazı meyve ve sebzeler bulunmaktadır. Bunlar avokado, meyvelerin çekirdek ve tohumları (elma tohumları siyanür içerir ve özellikle zehirlidir), çikolata, sarımsak, soğan, mantar, pişmemiş fasulye, ravent ve domates yaprakları ve sapları bunlara dahildir. [5]

4 - Muhabbet kuşunuzu tahıllar ile besleyin. 

Birçok hayvan sahibi ve yetiştirici, kuşun beslenmesinde ekstra bir muamele olarak "yumuşak yem" olarak adlandırılan ıslatılmış tahıl karışımlarını kullanmaktadır. Kinoa, esmer pirinç, bulgur veya arpa dahil olmak üzere istediğiniz tüm tahılları ekleyebilirsiniz. Daha ilginç hale getirmek için tahıllara organik doğal bal, meyve veya sebze de ekleyebilirsiniz.

• Tahılları bir tabağa dökün ve suyla ıslatın. Şişirdikten sonra suyu boşaltıp vermeyi deneyin. [6]

5 - Haşlanmış yumurta 

Bu bir muhabbet kuşu için alışılmadık gibi gelse de muhabbet kuşunuz için harika bir protein kaynağı olacaktır. Aynı zamanda beslenme diyetine biraz çeşitlilik katar.

Muhabbet Kuşunuzu Doğru Beslemek

1 - Yiyecekleri taze ve çeşitli tutun. 

Muhabbet kuşunuzun her gün yemek için birçok farklı seçeneği olmalıdır. Genel bir kural olarak muhabbet kuşunuzu tohumlar ve hazır mamalar ile düzenli olarak besleyin. Meyveler, sebzeler ve yumuşak yiyecekler ona her iki günde bir veya tercihen haftada bir gün verilebilir. Yumurta haftada bir veya iki haftada bir yedirilmelidir.

 Yemliklerde bulunan darı kabuklarını üfleyerek temizleyin.

• Seçenekleri taze tutmanın yanı sıra, her gün yiyecekleri değiştirmeli ve yemeğinde taze yiyecek bulundurmalısınız. Yeni yiyecek eklemeden önce her zaman eski yiyecekleri çıkarın. [7]

Avustralya'daki doğal ortamlarında bir çok  bitki tohumlarıyla beslenen muhabbet kuşları, kuru, filizlenmiş veya ıslak tohumlarla beslenebilirler. Bu kuşlar için kuru tohum ağırlıklı beslenmek sağlıklı değildir. Veterinerlerin bir çoğu doğal ortamlarında yaşayan kuşlar için şu yiyecekleri önermektedir:

Tam tahıllar ve küçük parçalı besinler: Horozibriği çiçeği, arpa, kuskus, keten, küçük makarnalar, yulaf, kinoa, buğday, yabanî ve normal pirinç 

Yenilebilir çiçekler: Karanfil, papatya, frenksoğanı, kara hindiba, gün zambağı, okaliptüs, meyveli ağaç çiçekleri, hatmi, hanımeli, camgüzeli, leylak, güngüzeli, hercai menekşe, çarkıfelek, gül, ay çiçeği, lale, menekşe. Bu çiçeklerle kuş beslenirken dikkatli olunmalıdır. Bu çiçeklerin bulunduğu bitkilerin yaprakları muhabbet kuşları için zehir etkisi yaratabilir.

Yeşil bitkiler otlar:

Ana besin olarak; Çin lahanası yaprağı, brokoli, karnabahar yaprağı, lahana, kara lahana, kara hindiba yaprakları, yosun, hardal yaprağı, su yosunu, tere.

Yan besin olarak; Horozibriği yaprağı, pancar yaprağı, karambola, pazı, maydanoz, ıspanak, şalgam yaprağı. Tüm bu besinler yüksek oksalik asit içerdiğinden aşırı tüketim sonrasında kuşlarda kemik gelişiminde olumsuzluklar doğurabilmektedir. Kimi nadir vakalarda iç organ hasarları bile gözlemlenmiştir.

Meyveler (toksik etki yapan avokado hariç): elma, muz, taneli meyveler, Turunçgiller, üzüm, kivi, mango, kavun, nektarin, papaya, şeftali, armut, erik. Tek çekirdekli meyvelerin ve turunçgillerin çekirdekleri, kuşlara verilmeden önce çıkarılmalıdır.

Baklagiller: Badem, bakla, mercimek, bezelye, fındık ve tofu.

Hububat ve bakla tohumları: Adzuki taneleri, yonca taneleri, karabuğday, mercimek, Mung fasulyesi, barbunya, susam tohumları, ay çekirdeği. Normal fasulye ve Lima fasulyesi toksik olduğundan kuşlara verilmemelidir.

Sebzeler (pişmemiş patates, pişmemiş soğan ve her türlü mantar hariç): Pancar, brokoli, karnabahar, havuç, hıyar, her türlü lahana, marul, taze bezelye, yabanî havuç, tüm biber türleri, balkabağı, tatlı patates, domates, şalgam, kabak.

Bu besinleri sağlamak, kuşların obezite ve lipomadan korunmasına yardımcı olur. Yetişkin muhabbet kuşları, çoğu zamanlarda yeni diyetsel eklentilere hızla uyum sağlayamazlar. Bu nedenle sağlıklı besin verilmesine genç kuşlardan başlanmalıdır. 

2 - Uygun bir kap kullanın. 

Muhabbet kuşunuzun ihtiyaç duyduğu yiyeceklere erişebilmesini sağlayın. Kuşlar 24 saat yemek yemeden durursa hastalanabilir, bu yüzden yemeğine her zaman erişebilmesi gerekir. Yiyecek kapları çok derin olmamalıdır, böylece muhabbet kuşunun yiyeceğe ulaşmak için çok derine, kabın içine inmesi gerekmez. Aynı zamanda birlikte yiyip içebilmesi için yem kabı suyuna yakın bir yerde olmalıdır. Yiyecek kaplarının temiz olması ve haftalık temizlik bakımlarının yapılması önemlidir.

3 - Kuşlarınız için mürekkep balığı kemiği ile mineral bir blok sağlayın. 

Mürekkepbalığı ve mineral bloklar muhabbet kuşunuz için gereklidir. Kuşunuzun başka yerlerden alamayacağı gerekli mineralleri ve besinleri içerirler. Mürekkep balığı kemiği yumuşak tarafı kafes içine bakacak şekilde yerleştirilmelidir, böylece yumuşak tarafı kuşlar tarafından kazınabilir.

Kuşlarınız Mürekkep balığı kemiğini temiz ve kuru bıraktığı sürece onlarla ne isterse yapsın. Onları ne zaman kullanması gerektiğini bilecektir. Mürekkep balığı kemiğine bir süre dokunmazsa endişelenmeyin. Yiyecekleri ona şu an için yeterli mineral maddeyi sağlıyor olabilir. [9]

4 - Obeziteyi önleyin.

Muhabbet kuşlarının egzersiz yapmak için geniş bir kafes alanına veya odaya ihtiyacı vardır. Aşırı yemesini önlemek için kuşunuzun günlük beslenme alışkanlıklarına da dikkat etmelisiniz. Aşırı beslenme obeziteye yol açabilir. Obez bir kuş, aerodinamik görünümünü kaybeder ve uyuşuk hale gelebilir ve sağlık sorunları yaşayabilir.

• Deneyimli bir kuş veterineri muhabbet kuşunuzun fazla kilolu olup olmadığını belirlemenize ve eğer öyleyse ona nasıl yardım edeceğinize karar vermenize yardımcı olabilir. [10]

5 - Yiyecekleri dengeleyin. 

Muhabbet kuşlarının çok hassas bir sistemleri vardır. Yiyeceğinde yapılacak herhangi bir değişiklik uzun bir süre boyunca kademeli olarak yapılmalıdır. Tohum karışımlarını değiştirmek istiyorsanız, her gün yeni karışımdan biraz daha ekleyin ve tamamen yeni yiyeceğe geçene kadar eski karışımdan bir müddet daha kullanmaya devam edin.

• Muhabbet kuşunuzun diyeti zaman içinde dengelenmelidir, tüm yiyecek türlerinin hepsini aynı öğünde vermeyin.  Onu beslemek için genel kuralları izleyin ve zamanla yiyeceğini değiştirin. Kuşu aynı anda tüm gıda çeşitleri ile beslemek, aşırı yemeye ve kuşunuzun mutsuzluğuna ve hatta hastalanmasına yol açabilir. [11]

6 - Kuşlarınızı düzenli besleyin.

Muhabbet kuşunuz zaman zaman yemek istemeyebilir, bu da yiyeceklerin sunumuna veya onu beslediğiniz gıdalara bağlı olabilir. Kafese asılan taze yiyecekleri yemiyorsa, sebzeleri ve meyveleri doğrayın ve boş bir yem kabına koyun. Mama kabını kafesin içine asın.

• Bu işlemi muhabbet kuşunuz alışkanlık edinene ve tüm farklı yiyecek türlerini yiyene kadar belli aralıklarla yapın.

7 - Hastalıklara dikkat edin. 

Muhabbet kuşunuzun dışkısının kıvamına dikkat etmelisiniz. Bu, çok fazla taze yiyecek alıp almadığını gösterebilir. Dışkısı gevşek ve sulu hale gelirse, taze yiyecek miktarını bir veya iki gün azaltın. Taze sebze ve meyvelere bağlı olarak çok fazla sıvı alıyor olabilir ve bu da kuşta isal gibi sorunlara neden olur.

• İshal devam ederse, diğer nedenleri belirlemek için veterinerinize danışın.

8 - Suyunu günlük olarak değiştirin. 

Tüm kanatlıların temiz bir su kabında gün boyu taze suya ihtiyacı vardır. Suyu temiz ve taze tutmak için su kabını her gün yıkayıp taze su ile doldurun. Su kabını sadece sirke ve suyla temizleyin bu temizlik için fırçalardan faydalana bilirsiniz. Temizlemek için asla sabun veya kimyasal kullanmayın. Sirke, su kabında herhangi bir bakteri birikmesini önlemeye yardımcı olacaktır.

• Hastalanan kuşlarınıza vereceğiniz ilaçlar için veterinerinizin talimatlarına göre hareket edin.

Kaynaklar:

1. ↑funduszeue.info

2. ↑funduszeue.info

3. ↑funduszeue.info

4. ↑funduszeue.info

5. ↑funduszeue.info

6. ↑funduszeue.info

7. ↑funduszeue.info

8. ↑funduszeue.info

9. ↑funduszeue.info

↑funduszeue.info

↑funduszeue.info


Muhabbet Kuşu Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Kuşların beslenmesi ile ilgili her geçen gün yeni bilgiler ortaya çıkıyor. Tıpkı insanların beslenmesinde olduğu gibi hayvanların beslenmesinde de farkındalığın artması ve dostlarımızın beslenme ihtiyaçları özelinde yapılan araştırmaların çeşitlenmesi ile doğru beslenme planları yapmak mümkün oluyor. Tüm hayvanlarda olduğu gibi kuşların da doğru oranlarda protein, yağ ve karbonhidrat içeren besinler tüketmeleri çok önemli. Bunun yanı sıra yeterince su içmeleri, ihtiyaçları olan vitaminleri ve mineralleri de günlük diyetleriyle almaları gerekli. Bu yazımızda muhabbet kuşlarının beslenmesi hakkında merak edilenleri ele alacağız.

Muhabbet Kuşu Beslenmesinin Önemi

Muhabbet kuşu bakımında beslenme her canlıda olduğu gibi büyük bir öneme sahiptir. Muhabbet kuşunun sağlıklı ve kaliteli bir yaşama sahip olması için uygun bir diyetle beslenmeleri gerekir. Yetersiz ve dengesiz beslenme kuşlarda pek çok sağlık sorununun temel nedeni olarak dikkat çeker. Bu nedenle muhabbet kuşu beslenmesinde yem ve sudan daha fazlasına ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Muhabbet kuşları için özel olarak formüle edilen muhabbet kuşu yemleri doğru seçildikleri takdirde kuşların sağlıklı beslenmesi için ihtiyaç duydukları pek çok besini karşılayacağı için sağlıklı beslenmenin temelini oluşturmanıza yardımcı olur. Muhabbet kuşu yemlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Muhabbet Kuşları Ne Yiyebilir?

Muhabbet kuşları çeşitli tohumlar yiyerek beslenebilirler. Tohum ile beslenme muhabbet kuşlarında oldukça yaygındır. Ancak muhabbet kuşları sadece tohum ile beslenmezler. Yabani muhabbet kuşlarının beslenme düzeni incelendiğinde çeşitli meyve ve sebzeleri yedikleri de gözlemlenebilir. Elbette kuşların beslenmesinde mevsimsel farklılıklar olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

muhabbet kuşu ne yer ne yemez

Muhabbet Kuşu Nasıl Beslenmeli?

"Muhabbet kuşu ne yer ne yemez?" sorusuna geçmeden önce muhabbet kuşlarının temel besin kaynaklarının neler olduğunu öğrenmek gerekir. Onlar için sağlıklı besin kaynakları olması sağlıkları açısından büyük öneme sahiptir. Muhabbet kuşlarında yaygın olarak görülen sağlık sorunları arasında obezite ve iyot eksikliği vardır. Bu iki sağlık sorunu da doğrudan beslenme ile ilgilidir. Bunların yanı sıra beslenme kaynaklı sorunlar muhabbet kuşları için ölümcül olabilir. Bu nedenle muhabbet kuşlarının sağlıklı kalabilmesi için dengeli ve çeşitliliği olan bir beslenme planının uygulanması gerekir. Tohumlar, sebzeler, meyveler ve peletlenmiş besinlere muhabbet kuşlarının beslenmesinde yer verilebilir.

Tohumlar

Tohumlar muhabbet kuşlarının temel besin kaynağı olarak bilinir. Yabani muhabbet kuşlarının yaşamları incelendiğinde pek çok farklı tohum tükettiklerini görebiliriz. Tohumlar yağ ve karbonhidrat açısından oldukça zengin olsalar da protein, vitamin ve mineral açısından yetersiz olabilirler. Bu nedenle muhabbet kuşlarının sadece tohumla beslenmesi ya da tek tip tohumla beslenmesi sağlıkları için zararlıdır. Bu nedenle tohumların yanı sıra kuşların yeterli besini alabilmesi için farklı besinlerin de diyetlerine eklenmesi, tek tip tohum tüketimi yerine tohum çeşitliliği sağlanması gerekir.

Peletlenmiş veya Tamamlanmış Yemler

Muhabbet kuşlarının sağlıklı beslenmesi için özel olarak formüle edilmiş yemler sağlıklı beslenmeleri için tercih edilebilir. Farklı besinlerin bir araya gelmesi ve kuşların türlerine ve yaşam evrelerine uygun olarak formüle edilmesi sebebiyle bu besinleri kullanmak doğru bir seçim olacaktır. Muhabbet kuşu için doğru yem seçimi yapmadan önce kuşun genel sağlık durumunun incelenmesi ve veteriner hekim tavsiyesi ile uygun beslenme planının oluşturulması gerekir.

Meyve ve Sebzeler

Muhabbet kuşları pek çok sebze ve meyveyi rahatlıkla tüketebilirler. Kuşun beslenme planına meyve ve sebze eklerken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır. Muhabbet kuşlarının meyve ve sebze tüketimi sınırlandırılmalıdır. Pek çok canlı gibi muhabbet kuşları da taze yiyeceklere karşı koyamazlar ve ideal orandan fazla meyve ve sebze tüketimi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle muhabbet kuşlarının sebze ve meyve tüketimi günlük beslenmesinin %20'sinden fazlasına karşılık gelmemelidir. Bazı sebze ve meyveler, örneğin avokado kuşlar için toksik olabileceğinden bir kuşa meyve ve sebze vermeden önce mutlaka onun için uygun olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. Muhabbet kuşlarının beslenmesine ekleyebileceğiniz meyve sebzeler hakkında detaylı bilgi almak için "Muhabbet Kuşlarının Tüketebileceği Besinler" -1 ve "Muhabbet Kuşlarının Tüketebileceği Besinler -2" başlıklı blog yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Muhabbet kuşlarına meyve ve sebze vermeden önce besinleri güzelce temizlemek, tarım kimyasallarından arındırmak büyük bir öneme sahip. İyice temizlenen sebze ve meyvelerin kuşun boyutlarına uygun olacak şekilde küçük parçalara bölünmesi de tüketim açısından dikkat edilmesi gereken unsurlardan birisidir. Muhabbet kuşlarına meyve ya da sebze verirken kabuklarının soyulmasına gerek yoktur. Ancak meyve ya da sebzenin kabuğunda tarım kimyasalları olduğunu düşündüğünüz bir durum söz konusuysa kabukları soyarak verebilirsiniz. Muhabbet kuşlarına meyve ve sebze verdikten birkaç saat sonra taze ürünleri kafesten almak gerekir. Özellikle sıcak havalarda meyve ve sebzeler dışarda çabuk bozulacağı için kuşa zarar verebilecek bakteriler üretmeye müsait olacaklarından bu konuya özen gösterilmesi önemlidir.

muhabbet kuşu beslenmesi

Yavru Muhabbet Kuşları Ne Yer?

Yavru muhabbet kuşlarının bakımında ebeveynleri aktif olarak rol alacağı için sürece insanların müdahale etmesine çoğu zaman gerek kalmaz. Ebeveynler kuşlar yavru ile ilgilenemeyeceği zaman yavrunun kaç haftalık olduğuna bağlı olarak bir beslenme planı oluşturulması gerekir. Muhabbet kuşları genellikle dünyaya geldikleri 5. haftadan itibaren tek başlarına hareket etmeye ufak ufak başlar. Bu noktada kendilerinin beslenmeleri için yavru muhabbet kuşu yemleri onlara sunulabilir. 1 aylık muhabbet kuşu ne yer? Sorusunun cevabı ise kuşun ebeveynleri ile ne kadar zaman geçirdiğine ve genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterir. 4 hafta ve daha erken dönemde muhabbet kuşlarının sıvı formüllerle ya da yumurta maması olarak adlandırılan karışımlar ile beslenmeleri gerekir. 2 aylık muhabbet kuşu ne yer sorusunun cevabı çok daha kolaydır. 2 aylık muhabbet kuşları yuvadan ayrılmaya hazır ve kendi başlarının çaresine bakabilecek durumda oldukları için genel sağlık durumlarına uygun kuş yemleri ve takviyeler ile beslenebilirler.

Muhabbet Kuşları İnsanların Yemeklerini Yer mi?

Muhabbet kuşları sizin yediğiniz sağlıklı ve besleyici olan yemekleri yiyebilir ancak miktarın çok az olması gerekir. Kuşlar zaman zaman yağsız pişmiş et, pişmiş yumurta, pişmiş balık ya da çok az miktarlarda tuzsuz peynir tüketebilirler. Bu besinlerin çok az miktarda, kontrollü olarak verilmesi gerekir. Bunların yanı sıra kuşların laktoz intoleransı olduğunun unutulmaması ve süt ürünleri tüketiminde mutlaka ölçülü olunması gerekir. Cips, patlamış mısır gibi tuzlu ve yağlı besinler, çikolata, kafein içeren besinler ya da alkollü içecekler kuşlara kesinlikle verilmemesi gerekenler listesinde yer alır. Muhabbet kuşlarının sağlıklı bir yaşama sahip olması için günlük beslenmelerine onlar için özellikle önerilen meyve ve sebzeleri eklemek yeterli olacaktır.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül TunçayTüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle funduszeue.info blog sayfasında yılından beri blog içeriği yazmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası