plt düşüklüğü ne anlama gelir / PLT Nedir? - Trombosit Yüksekliği ve Düşüklüğü Belirtileri

Plt Düşüklüğü Ne Anlama Gelir

plt düşüklüğü ne anlama gelir

PLT nedir? PLT (Trombosit) değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri

TROMBOSİT (PLT) NEDİR?

Trombosit ne demek sorusu, kan pulcukları ya da plateletler olarak da bilinen bir tür kan hücresi grubu olarak yanıtlanabilir. Kemik iliğinde üretilen trombositler, kanda çeşitli kimyasal reaksiyonların yürütülmesi için önemli görevler üstlenir.

Kanın pıhtılaşması, damar hasarlarının onarılması ve yaraların iyileştirilmesi gibi birçok durumda trombositler, çeşitli şekillerde farklılaşarak oluşan travmanın derhal kapatılmasını sağlar. Böylelikle kan kaybının önüne geçilirken hasar gören dokuların onarımı için gereken ortam hazırlanmış olur.

Trombosit sayısının normalden daha düşük olması durumunda kan damarları yaralanmaya ve kanamaya yatkın hale geleceğinden yaralanmalarda aşırı kan kaybı görülebilir, yara iyileşmesi gecikebilir ve kanın pıhtılaşma süresi uzar.

TROMBOSİT (PLT) NORMAL DEĞERİ NEDİR?

Trombosit sayısı, kişiden kişiye ve günden güne önemli farklılıklar gösterebilir. Ancak sağlıklı yetişkin bireylerde ortalama trombosit sayısının ile hücre/mL aralığında olması beklenir.

Dolayısıyla PLT değeri kaç olmalı sorusu ile bin trombosit arası olarak yanıtlanabilir. Çeşitli hastalıklar, kullanılan bazı ilaçlar, yaş, cinsiyet ve gebelik durumu gibi birçok faktör, bu değerlerde değişikliklere yol açabilir.

Bu nedenle kan sonuçlarındaki trombosit sayısı bireye özgü olacak şekilde hekim tarafından değerlendirilmelidir. Bazı durumlarda sınıra yakın olan düşüklük ve yükseklikler herhangi bir olumsuzluk teşkil etmez. Ancak belirgin trombosit düşüklüğü ve yüksekliği durumunda bu sorunun nedeni mutlaka araştırılmalıdır.

TROMBOSİT (PLT) DÜŞÜKLÜĞÜ NEDİR?

Kan sayımında trombosit değerinin hücre/mL’den daha düşük çıkması, kanda PLT düşüklüğü olarak adlandırılır. Bu durumun bir diğer ismi ise trombositopenidir. Kanda trombosit değerinin düşük olmasının altında yatan birçok sağlık sorunu söz konusu olabilir.

Trombosit üretiminin azalması, trombosit yıkımının artması, kanın normalden daha seyreltik olması gibi durumlarda birim kandaki trombosit sayısı düşeceğinden trombositopeni durumu ortaya çıkabilir.

Bazı hastalıkların yanı sıra kullanılan bazı ilaçlar, beslenme veya alınan bazı tedaviler trombosit sayısını düşürücü etki gösterebilir.

TROMBOSİT DÜŞÜKLÜĞÜ NEDENLERİ

Trombosit düşüklüğü tespit edilen hastalarda bu duruma yol açabilecek pek çok durum söz konusudur. Bunlardan bazıları şu şekildedir:

-Akut veya kronik çeşitli hastalıklar
-Gebelik
-Kan nakli
-Sepsis (mikroorganizmaların kan dolaşımına karışması ile görülen kan zehirlenmesi durumu)
-Kullanılan bazı ilaçların yan etkileri
-Folik asit veya B12 vitamininin eksikliğine bağlı olarak gelişen anemiler
-Aplastik anemi
-İmmünolojik veya romatolojik hastalıklar
-Çeşitli kanser türleri (özellikle hematolojik kanserler)
-Uzun süreli ve aşırı alkol kullanımı
-Zehirlenme, toksik maddelere veya radyasyona maruz kalma
-Kemoterapi ve radyoterapi gibi kanser tedavileri
-Kemik iliğine ilişkin hastalıklar
-Viral enfeksiyonlar.

TROMBOSİT DÜŞÜKLÜĞÜ BELİRTİLERİ

Kanda PLT değerleri düştüğünde bu durum kişide çeşitli belirtilere neden olabilir. Trombosit değeri ne kadar düşükse, belirtiler de genellikle o kadar şiddetli şekilde hissedilir. Bazı trombositopeni belirtileri şunlardır:

-Vücudun çeşitli bölgelerinde mor, kırmızı veya kahverengi renge sahip morarma ya da renk değişiklikleri
-Aralıklı olarak gelişen burun ve diş eti kanamaları
-Yara iyileşmesinin gecikmesi
-Kanın pıhtılaşmasının zorlaşması
-Ciltte kırmızı veya mor renkli beneklenmeler (Peteşi)
-İdrarda kan görülmesi
-Makattan kan gelmesi, kanlı dışkılama veya siyah renkli dışkı (melena) görünümü
-Kanlı kusma (Hematemez)
-İç kanamalar

TROMBOSİT (PLT) YÜKSEKLİĞİ NEDİR?

Kanda PLT yüksekliği, trombosit sayısının hücre/mL’den daha yüksek olması durumudur.

Trombosit yüksekliği veya trombositoz olarak adlandırılan bu durumun gelişiminde trombositopeninin tam tersi şekilde kanda pıhtılaşma eğilimi artar.

Kan hücrelerinin üretimi ve miktarının düzenlenmesi ile ilişkili olan mekanizmalarda veya hormonal dengede oluşan sorunlar, trombosit üretiminde artışa neden olabilir. Yine benzer şekilde kullanılan bazı ilaçlar veya kişide bulunan çeşitli hastalıklar trombosit sayısının yükselmesinde etkili olabilir.

TROMBOSİT YÜKSEKLİĞİ NEDENLERİ

Trombosit yüksekliği veya trombositoz durumuna yol açabilecek çeşitli nedenler söz konusudur. Bunlardan bazıları şu şekildedir:

-Kandaki sıvı oranının düşmesine bağlı olarak trombosit oranının artmış olması (kanın yoğunlaşmış olması)
-Fizyolojik olarak trombosit üretiminin fazla olması
-Demir mineralinin yetersizliğine bağlı olarak trombosit üretiminin artması
-Trombosit yıkımında görev alan dalağın fonksiyonunu yitirmesi veya dalağın splenektomi operasyonuyla alınmış olması
-Kemik iliğinde bulunan tümörler
-İnflamatuar bağırsak hastalıkları
-Romatizmal hastalıklar
-Çeşitli kanser türleri
-Hemoliz (kırmızı kan hücrelerinin yıkımı)
-Kullanılan bazı ilaçlar.

TROMBOSİT YÜKSEKLİĞİ BELİRTİLERİ

Kanda PLT değeri yüksekliği kişilerde genellikle herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bu nedenle çoğu durumda kan sayımı sonuçlarında tesadüfi olarak saptanır.

Ciddi bir trombositoz durumu var ise hastada baş dönmesi, baş ağrısı, göğüs ağrısı, görme bozuklukları, el ve ayak şişmesi, uyuşukluk, dalak şişliği ve kaşıntı gibi çeşitli semptomlar ortaya çıkabilir.

Yüksek trombosit sayısına bağlı olarak vücudun çeşitli bölgelerinde pıhtılaşma sorunu meydana gelebileceğinden belirtiler pıhtılaşmanın oluştuğu bölgede yoğunlaşır.

Söz konusu pıhtılaşmalar kalp ve beyin damarlarında da meydana gelebileceğinden ciddi trombositozlarda kalp krizi ve felç gibi riskler de söz konusudur. Bu nedenle belirgin trombosit yükselmelerinde tıbbi tedavi uygulanması oldukça önemlidir.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

PLT Testi Nedir ? PLT Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

e********* :

Plt değerim çıkti yasim 15 ciddi bi sorun var mi


Cevap:

PLT yani trombosit değeri yüfunduszeue.info normal değfunduszeue.info durumda dahiliye veya tercihen bir  hematoloji uzmanına danışmanızda yarar var.

PLT kan tahlili hakkında bilgi almak, bu testin yüksek çıkma nedenleri hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz aşağıdaki yazımızda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

PLT Testi ve yüksekliği

h********* :

PLT değerim MCHC değerin 16 yaşındayım sizce değerlerin kötü durumdaki ?


Cevap:

Bizlere sormuş olduğunuz tahlil sonuçları  hemogram  diğer adıyla da kan sayımı testinde yer alan parametrelerden sadece birkaçı.
Kan sayımı tahlilinin ekibimizce sağlıklı olarak değerlendirilebilmesi için kan sayımı sonucundaki tüm parametrelerin birlikte yorumlamak yararlı olacaktır. 

Test raporunuzda yer alan diğer hemogram parametrelerinde bir  sapma sorun yoksa, kan sayımı sonuçlarınızda kayda değer bir sorun olmadığını söyleyebiliriz.

Hemogram ( Kan sayımı) tahlilindeki tüm parametreler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş benzer soruları ve funduszeue.info uzmanları tarafından verilen cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.

Kan sayımı( hemogram) tahlilinde yer alan parametrelerdeki kısaltma ve değerler ne anlama geliyor?


s******** :

Merhaba Günaydın plt diyer adıyla trombosit normalde değerleri ve olması gerekirken benim çıktı napmalıyım acaba çokmu yüksek


Cevap:

Sorduğunuz PLTdeğerinde  kayda değer bir anormallik görülmüyor. Sonuçlarınızı normal olarak yorumlayabiliriz.

o****** :

iyi günler ben 23 yaşındayım plastik cerrahiden bi operasyon için doktorum kan tahlili yaptırdı plt değerim 18,3 çıktı doktor testi tekrar yaptırmamı istedi bu sefer plt değerim 67 çıktı bu durumda ameliyat yapamayacağını söyledi ve dahiliye ye sevk etti bu ne anlama geliyor? cevp verirsenz sevnrm


Cevap:

Evet trombosit diğer adıyla da platalet( PLT)  değeri oldukça düşük.
Bu sonuç  normal değil, Kan sayımında PLT düşüklüğü olduğunda, kanamalara karşı bir eğilim funduszeue.info kan hastalığı da bulunabilir.
Bu durumda ileri tetkik ve tedavi için bir hematoloji uzmanına başvurulmasında  yarar var.

PLT (Trombosit)  testi  düşüklüğü nedenleri ve PLT testine dair aşağıda detaylı bilgi bulabilir, funduszeue.info'a sorulmuş soru ve uzmanlarımızca verilmiş cevapları bulabilirsiniz.

PLT( trombosit) düşüklüğü nedir?

s********* :

Mrh bugun tetkiklerimden plt 65 cıktı ve tekrardan kan alımı yapıldı. Ayrıca dıger tetkiklerımden sunlarda dıkkatımı cektı
plt pct baso lym neu sadece bunlar koyu renkle yazilmis o yuzden sormak ıstedm degerlendirırsenız sevınırım tşk


Cevap:

Trombosit diğer adıyla da platalet( PLT)  değeri oldukça düşük.
Bu sonuç  normal değil, Kan sayomında PLT düşüklüğü olduğunda, kanamalara karşı bir eğilim funduszeue.info kan hastalığı da bulunabilir.
Bu durumda ileri tetkik ve tedavi için bir hematoloji uzmanına başvurulmasında  yarar var.

PLT (Trombosit)  testi  düşüklüğü nedenleri ve PLT testine dair aşağıda detaylı bilgi bulabilir, funduszeue.info'a sorulmuş soru ve uzmanlarımızca verilmiş cevapları bulabilirsiniz.

PLT( trombosit) düşüklüğü nedir?

a*************** :

Merhaba kan testimin 4u düşük (28,38,55,65) bir tanesi sabah 55 cikan ogleden sonra funduszeue.info ucumdan kan alip da baktilar cikinca sorun yok numuneler farkli olabilir dediler fakat yine düşük çıktı. funduszeue.info neden oluyor? Ve ocaktan beri acnegen kullandim ama bu deger ilk de düşüktu


Cevap:

funduszeue.info'a gelen yüzlerce soru arasından belirtiğimiz kurallara göre sorulan sorular editörlerimizce onaylandıktan sonra doktorlarımızca  cevaplanmaktadır.

Sorunuzu belirtilen kurallara göre sormamışsınız.

Soruyu sorma aşamasında bu konuda gereken uyarılarda bulunmamıza rağmen bu tür uyarılara dikkat etmeyen sizin gibi bir çok okurumuz var.

Aşağıdaki uyarıları dikkatle okuyup sorunuzu tekrar sorunuz.

Soru sormadan önce okumanız gereken uyarılar

s************ :

bugün doktora gittim plt degerim bakıldı ve 92 çıktı beni hematolojiye sevk ettiler..açıkçası birazda korktum bu konuda ne tavsiye ediyorsunuz ve degerimin düşüklüğü nelere yol açabilir lütfen degerlendirimisiniz


Cevap:

 PLT değeri düşüfunduszeue.info normal değil,  bu tür durumlarda kanamalara karşı bir eğilim funduszeue.info kan hastalığı da bulunabilir.
İleri tetkik ve tedavi için bir hematoloji uzmanına başvurulmasında  yarar var.

PLT (Trombosit)  testi  düşüklüğü nedenleri ve PLT testine dair aşağıda detaylı bilgi bulabilir, bu konuda funduszeue.info'a sorulmuş soru ve uzmanlarımızca verilmiş cevapları bulabilirsiniz.

PLT( trombosit) düşüklüğü nedir?


l*********** :

Merhaba

Yılında Apilastik Anemi Rahatsızlığım vardı. 2 Ay ilaç tedavisi sonunda tedavi yanıt vermeyince kemoterapi gördüm. Plt değerim seviyelerinde seyrediyordu. Terapi sonrası ile civari ortalama değerlerim çıkıyordu. Son kan sayımımıda plt değerinin 89 kadar düştüğünü gördüm.


Cevap:

Periferik yayma yapılarak gözle sayılmasını öneririz..

B*********** :

Merhaba, benim nişanlımın plt değeri çıktı , min olması gerekirken. ciddi bir rahatsızlığa neden olur mu bu düşüklük? Teşekkürler.


Cevap:

Plt değerleri altında değil ise sorun oluşturmaz, chazla sayımda bu tür problemler olabilir, periferik yayma denilen test ile gözle sayılması doğru olacaktır..

s***** :

merhaba hocam anneme kan tahlili yapan doktor PLT değerini çok yüksek bulup araştırma hastanesine yönlendirmiş onlarda yeniden tahlil alıp ankaraya göndermişler PLT değeri çok yüksek. ,1 değerde çıkmıştı doğumlu funduszeue.info bişey olabilir mi korktuk. bu sonuçtan ne çıkabilir?


Cevap:

PLT trombosit değeri yüfunduszeue.info kaygı verecek kadar da yüksek değfunduszeue.info testi hakkında bilgi almak ve hangi durumlarda yüksek çıktığını çğrenmek için aşağıdaki bağlantıları tıklayınıfunduszeue.info hematoloji uzmanına da danışmanızda yarar var.

PLT Testi ve yüksekliği


m*************** :

iyi günler hocam 44 yaşında erkeğim hemogram sonuçlarım şöyle ;wbc 11,2 rbc 5,86 plt lym %32 hgb 15 cevaplarmısıınız teşşkür ederm.


Cevap:

Belirtiğiniz değerler hemogram yani kan sayımında çalışılan parametrelerden sadece bir kaçı, bunlar tek başına fazla bir fikir funduszeue.infoam yani kan sayımı testinin sağlıklı olarak değerlendirilebilmesi için kan sayımı sonucundaki tüm parametrelerin birlikte değerlendirilmesi gerekir, diğer kan sayım parametrelerinizde eğer bir sorun yoksa, sonucunuzda kayda değer bir problem olmayacağını söyleyebiliriz.

Hemogram ( Kan sayımı) tahlilindeki tüm parametreler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş benzer soruları ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.

Kan sayımı( hemogram) tahlilinde yer alan parametrelerdeki kısaltma ve değerler ne anlama geliyor?

funduszeue.info


u***** :

Babam by pass olalı 20 gün oldu ve aynı zamanda hodgkin hastası PLT değeri önceki tahliline göre biraz daha düşük ama hala çok yüksek sizce ne yapmalıyız neden bu kadar yüksek çıkıyor yardımcı olursanız çok sevinirim..


Cevap:

PLT yüksekliğinin bir çok nedeni funduszeue.info örnek olarak aşağıdaki nedenleri söyleyebiliriz.
'' Maligniteler, myeloproliferatif hastalıklar, splenektomi sonrası, romatoid artrit, demir eksikliği anemisi ve akut enfeksiyonlarda trombosit sayısı artar''
Bir hematoloji uzmanına da danışabilirsiniz.

m*************** :

Annemin PLT si 19 olmuş doktora 3 yıldır gidiyor doktor 19 olunca ameliyat demiş. Dalak olan iç organı almamız gerek demiş ne yapmamız gerekiyor yardımcı olabilirmisiniz teşekkürler


Cevap:

Öncelikle geçmiş olsun annenize, ameliyat öncesi bir hematoloji uzmanına mutlak suretle danışmak gerekir. PLT değeri gerçekten kritik seviyeye inmiş.

Trombosit (PLT) Nedir, Normal Değeri Kaç Olmalı? Kan Tahlili Sonucunda PLT Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Demektir, Normal Değerleri ve Referans Aralığı Nedir?

PLT yani trombositler kemik iliğinde üretilen bir çeşit kan hücresidir. Kandaki pıhtılaşma olayını gerçekleştirme görevini yerine getirirler. Aynı zamanda trombositler sahip olduğumuz en küçük kan hücreleridir, mikroskopta küçük pulcuklar şeklinde görülür. Kandaki PLT sayısı herhangi bir etken dolayısı ile düşüklük veya yükseklik gösterebilir.

PLT Nedir?

PLT yani trombositler damarların aldığı hasar sonucu kanda pıhtılaşmayı başlatarak kanamayı engelleyen, tıpkı akyuvar ve alyuvarlar gibi kemik iliğinde üretilen küçük kan hücreleridir. Bu kan hücreleri renksiz hücrelerdir.

Trombositler kanamayı pıhtılaştırma yaparak durdurması özelliğinden dolayı vücudun, dokuların ve organların bütünlüğü ve sağlığı açısından önem taşıyan hücrelerdir. Bu trombosit hücreleri kemik iliğinde mevcut olan megakaryosit hücreleri tarafından üretilir. Kandaki PLT oranı bazı etkenlerden dolayı düşebilir ya da yükselebilir.

PLT Düşüklüğü Ne Demek?

Hemogram testi sonucunda kandaki trombosit değeri hücre/ml' den daha düşük çıkması durumuna PLT düşüklüğü denir. PLT düşüklüğünün altında yatan sağlık problemleri söz konusu olabilir. Kanda yeterli miktarda PLT hücrelerinin olmaması durumuna trombositopeni ismi verilir.

Trombosit üretiminin azalması, kanın normalden daha seyrek olması trombosit hücrelerinin zayıflaması gibi durumlarda trombositopemi durumu meydana gelebilir. Bunun sebebi bazı hastalıklar olabileceği gibi kullanılan bir takım ilaçlar, görülen bazı tedaviler ve beslenme şekli olabilir.

PLT Düşüklüğü Hangi Hastalıklarda Görülür?

PLT hücreleri doğrudan kemik iliği ve kanı ilgilendiren hücreler olduğu için trombosit düşüklüğü birçok hastalık veya başka durumlar karşısında görülebilir. Bu hastalıklar ve etkenlerin bazılarını şöyle sıralayabiliriz;

  • Aplastik Anemi
  • Hematolojik kanserler
  • B12 ve folik asit düşüklüğü
  • Uzun süreli ve aşırı alkol tüketimi
  • Kan zehirlenmesi
  • Kan nakli
  • Kronik hastalıklar
  • Kemik iliği hastalıkları
  • Kemoterapi ve radyoterapi
  • Viral enfeksiyonlar
  • Gebelik
  • Otoimmün ve romatolojik hastalıklar

PLT Yüksekliği Neden Olur?

Hemogram sonucunda kandaki PLT sayısının hücre/ml' den daha fazla olması durumu PLT yüksekliğidir. Trombosit yüksekliği kanda pıhtılaşma oranının artması demektir. Hormonal sıkıntılar ve kan hücrelerini üreten mekanizmalarda oluşan sorunlar fazla trombosit üretimine neden olabilir.

Yine PLT düşüklüğünde olduğu gibi bazı hastalıklar veya kullanılan ilaçlar gibi etkenler söz konusu olduğu zaman trombosit yüksekliği olabilir. Bu hastalıkları ve diğer etkenleri şöyle sıralayabiliriz;

  • Demir eksikliği
  • Dalağın güçsüz kalması veya işlevini yitirmesi
  • Kemik iliği tümörleri
  • Romatizma hastalıkları
  • Kullanılan bazı ilaçlar
  • Hemoliz ( alyuvarların yıkımı)
  • İnflamatuar bağırsak hastalıkları

TROMBOSİT DÜŞÜKLÜĞÜ (TROMBOSİTOPENİ) NEDİR? BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

Trombosit Düşüklüğü (Trombositopeni) Nedir?

Trombositopeni, kanınızdaki trombosit sayısının düşük olduğu bir durumdur. Trombositler (plateletler), kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan renksiz kan hücreleridir. Trombositler, damar yaralanmalarında kümeleşerek ve tıkaçlar oluşturarak kanamayı durdurur.

Trombosit sayısı düşüklüğü, lösemi veya bağışıklık sistemi sorunu gibi bir kemik iliği bozukluğunun sonucu olarak ortaya çıkabilir. Veya bazı ilaçları almanın bir yan etkisi olabilir. Hem çocukları hem de yetişkinleri etkiler.

Trombositopeni hafif seviyede iken birkaç belirti veya semptoma neden olabilir. Nadir durumlarda trombosit sayısı o kadar düşük olabilir ki tehlikeli iç kanamalar meydana gelebilir. Düşük trombosit sayısını tedavi için çeşitli seçenekler mevcuttur.

Trombosit Sayısı Neden Düşer?

Trombositopeni, mikrolitre kan başına 'den az trombositiniz olduğu anlamına gelir. Her bir trombosit sadece yaklaşık 10 gün yaşadığından, vücudunuz normalde kemik iliğinizde yeni trombositler üreterek trombosit arzınızı sürekli olarak yeniler.

Trombositopeni nadiren kalıtsaldır; veya bir dizi ilaç ve koşuldan kaynaklanabilir. Kan dolaşımındaki trombositler trombositlerin dalakta tutulması, trombosit üretiminin azalması veya trombositlerin artan yıkımı gibi nedenlerle azalabilir.

Kapana kısılmış trombositler

Dalak, karnınızın sol tarafında, göğüs kafenizin hemen altında yer alan yumruğunuz büyüklüğünde küçük bir organdır. Normalde dalağınız enfeksiyonla savaşmak ve kanınızdaki istenmeyen maddeleri filtrelemek için çalışır. Bir dizi bozukluğun neden olabileceği büyümüş bir dalak, çok fazla sayıda trombosit barındırabilir ve bu da dolaşımdaki trombosit sayısını azaltır.

Trombosit üretiminin azalması

Trombositler kemik iliğinizde üretilir. Trombosit üretimini azaltabilecek faktörler şunları içerir:

  • Lösemi ve diğer kanserler
  • Bazı anemi türleri
  • Hepatit C veya HIV gibi viral enfeksiyonlar
  • Kemoterapi ilaçları ve radyasyon tedavisi
  • Ağır alkol tüketimi

Trombositlerin parçalanması

Bazı koşullar, vücudunuzun trombositleri üretildiğinden daha hızlı tüketmesine veya yok etmesine neden olarak kan dolaşımınızda trombosit eksikliğine neden olabilir. Bu tür koşullara örnekler:

  • Gebelik. Gebeliğin neden olduğu trombositopeni genellikle hafiftir ve doğumdan hemen sonra düzelir.
  • İmmün trombositopeni. Lupus ve romatoid artrit gibi otoimmün hastalıklar bu tipe neden olur. Vücudun bağışıklık sistemi yanlışlıkla trombositlere saldırır ve onları yok eder. Bu durumun kesin nedeni bilinmiyorsa buna idiyopatik trombositopenik purpura denir. Bu tip trombositopeni daha çok çocukları etkiler.
  • Kanda bakteri varlığı. Kanın ciddi bakteriyel enfeksiyonları (bakteriyemi) trombositleri yok edebilir.
  • Trombotik trombositopenik purpura. Bu, çok sayıda trombosit kullanarak vücudunuzda aniden küçük kan pıhtıları oluştuğunda ortaya çıkan nadir bir durumdur.
  • Hemolitik üremik sendrom. Bu nadir hastalık trombositlerde keskin bir düşüşe, kırmızı kan hücrelerinin tahrip olmasına ve böbrek fonksiyonunun bozulmasına neden olur.
  • İlaçlar. Bazı ilaçlar kanınızdaki trombosit sayısını azaltabilir. Bazen bir ilaç bağışıklık sistemini karıştırır ve trombositleri yok etmesine neden olur. Örnekler arasında heparin, kinin, sülfa içeren antibiyotikler ve antikonvülzanlar bulunur.

Trombosit Düşüklüğü Belirtileri

Trombositopeni belirti ve semptomları şunları içerebilir:

  • Kolay veya aşırı morarma (purpura)
  • Genellikle bacakların alt kısmında, nokta büyüklüğünde kırmızımsı-mor lekeler (peteşi) şeklinde deride yüzeysel kanama
  • Kesiklerden uzun süreli durdurulamayan kanama
  • Diş etlerinizden veya burnunuzdan kanama
  • İdrarda veya dışkıda kan
  • Olağandışı ağır adet kanamaları
  • Aşırı yorgunluk
  • Büyümüş dalak

Ne zaman doktora görünmeli?

Sizi endişelendiren trombositopeni belirtileriniz varsa doktorunuzdan randevu alın.

Durmayan kanama tıbbi bir acil durumdur. Bölgeye baskı uygulamak gibi olağan ilk yardım teknikleriyle kontrol edilemeyen kanama için acil yardım istemelisiniz.

Trombosit Düşüklüğü Tedavi Edilmezse?

Trombosit sayınız mikrolitre başına trombositin altına düştüğünde tehlikeli iç kanama meydana gelebilir. Nadiren de olsa ciddi trombositopeni, ölümcül olabilen beyin kanamasına neden olabilir.

Trombosit Düşüklüğü Tanısı Nasıl Konulur?

Trombositopeniniz olup olmadığını belirlemek için aşağıdakiler kullanılabilir:

  • Kan testi. Tam bir kan sayımı, bir kan örneğindeki trombositler de dahil olmak üzere kan hücrelerinin sayısını belirler.
  • Tıbbi geçmişiniz dahil olmak üzere fizik muayene. Doktorunuz cildinizin altında kanama belirtileri arayacak ve dalağınızın genişleyip büyümediğini görmek için karnınızı muayene edecektir. Ayrıca size geçirdiğiniz hastalıkları ve son zamanlarda aldığınız ilaç, takviyeleri de soracaktır.

Doktorunuz, belirtilerinize ve semptomlarınıza bağlı olarak, durumunuzun nedenini belirlemek için başka testler ve prosedürler de önerebilir.

Trombosit Düşüklüğü Tedavisi

Trombositopeni günler veya yıllar boyunca sürebilir. Hafif trombositopenisi olan kişilerin tedaviye ihtiyacı olmayabilir. Trombositopeni tedavisine ihtiyacı olan kişiler için tedavi, trombosit düşüklüğünün nedenine ve ne kadar şiddetli olduğuna bağlıdır.

Trombositopeniniz altta yatan bir hastalık veya bir ilaçtan kaynaklanıyorsa, bu nedene eğilmek onu iyileştirebilir. Örneğin, heparine bağlı trombositopeniniz varsa, doktorunuz farklı bir kan inceltici ilaç reçete edebilir.

Diğer trombosit düşüklüğü tedavileri şunları içerebilir:

  • Kan veya trombosit nakli. Trombosit seviyeniz çok düşerse, doktorunuz kaybedilen kanı paketlenmiş kırmızı kan hücreleri veya trombosit transfüzyonlarıyla değiştirebilir.
  • İlaçlar. Durumunuz bir bağışıklık sistemi sorunuyla ilgiliyse, doktorunuz trombosit sayınızı artırmak için ilaçlar reçete edebilir. İlk tercih edilen ilaç bir kortikosteroid olabilir. Bu işe yaramazsa, bağışıklık sisteminizi baskılamak için daha güçlü ilaçlar kullanılabilir.
  • Ameliyat. Diğer tedaviler yardımcı olmazsa, doktorunuz dalağınızı çıkarmak için ameliyat önerebilir (splenektomi).
  • Plazma değişimi. Trombotik trombositopenik purpura, plazma değişimi gerektiren tıbbi bir acil duruma neden olabilir.

Trombositopeni Düşüklüğü Tedavisinde Sizin Yapabilecekleriniz

Trombositopeniniz varsa, şunları deneyin:

  • Yaralanmalara neden olabilecek faaliyetlerden kaçının. Hangi aktivitelerin sizin için güvenli olduğunu doktorunuza sorun. Boks, dövüş sanatları ve futbol gibi temas sporları yüksek yaralanma riski taşır.
  • Alkol tüketecekseniz ölçülü tüketin. Alkol vücudunuzdaki trombosit üretimini yavaşlatır. Doktorunuza alkol almanızın uygun olup olmadığını sorun.
  • Reçetesiz satılan ilaçları kullanırken dikkatli olun. Aspirin ve ibuprofen gibi reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar trombositlerin düzgün çalışmasını engelleyebilir.

Trombosit Düşüklüğü (Trombositopeni) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Hakkında Bizimle İletişime Geçin

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası