hamileyken denize girilirmi / Hamilelikte Havuza ve Denize Girilir mi? - Bebek.com

Hamileyken Denize Girilirmi

hamileyken denize girilirmi

Hamilelikte denize girmek zararlı mı?

Gebelik dönemlerinde denize girmenin, anne adayları için sağlıklı olacağını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır, “Gebeler için denize girmek sağlıklı olacaktır. Ancak girilecek denizin ölçümleri yapılmış ve temiz olduğuna emin olunması gerekmektedir.” dedi.

Denize Girmek Stresinizi Azaltabilir

Denize girmenin anne adaylarına için birçok fayda sağladığını vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır, “Denize girmek, anne adayları için oldukça faydalıdır. Girilecek denizin temiz olduğuna emin olunmalıdır. Temiz olmayan bir deniz, idrar yolu enfeksiyonları, göz iltihapları ve cilt mantarları gibi hastalık riskleri taşımaktadır. Temiz olduğuna kanaat getirilen denizlerde yüzmek, anne adaylarının sırt ve bel ağrılarına iyi gelebilir. Sakin ve aşırı efor sarf etmeden yüzmek, anne adaylarını rahatlatacak ve streslerini azaltmaya yardımcı olacaktır.

Mümkünse suya tek başınıza girmenizi önermiyorum. Olası bir acil durumda yanınızda birilerinin olması iyi olacaktır. Yüzmeye başlamadan önce vücudu yavaş yavaş ısındırmak gerekmektedir. Hangi aktivite yapılırsa yapılsın, ısınma hareketleri ile başlanmalıdır.

Uzun süreler aç ve susuz kalmadan, yarım saatlik periyodlarla yavaş tempoda yapılan yüzme aktivitesi, anne adaylarına fayda sağlayacaktır. Sakin ve aşırı efor sarf etmeden yüzmek fayda sağlarken dalış, su kayağı ve aşırı yorgunluk veren su sporlarından kaçınmak, uzun süreler yoğun aktiviteden uzak durmak gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Bunlar Sizde de Varsa Dikkat!

Denizde ya da havuzda yüzmek isteyen anne adaylarını uyaran Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır, “Yüzmek için denizi ya da havuzu tercih edecek olan gebeler bazı durumlarda bu tercihlerinden vazgeçmelidirler.

Düşük tehlikeniz var ise ve doktorunuz tarafından istirahat aldıysanız, kanamanız var ise, ağrınız, kramplarınız var ise, göğüs ağrınız ve çarpıntınız var ise ve suyunuz geldiyse yüzme yapmamalısınız. Aynı zamanda hamilelik dönemlerinde kramplar artacağından daha sığ sularda yüzmeyi tercih etmek daha iyi bir seçenek olabilir.” diye konuştu.

Gebeler Havuzu Tercih Etmeli mi?

Anne adayları tarafından merak edilen konulardan biri de “havuzu mu?, yoksa denizi mi?” tercih etmeleri gerektiğidir. Konu hakkında açıklamada bulunan Ağır, “Havuzda yüzme, denize göre tercih etmediğimiz bir durumdur.

Havuzlar ortak kullanım alanı olduğundan enfeksiyon riski denizlere göre daha fazla olabilir. Enfeksiyon riskinin yanı sıra havuzlarda dezenfektan olarak kullanılan ilaçların bebeğe zarar verebilecek olma olasılığıdır. Bu nedenle özelikle yaz aylarında serinlemek, hareket etmek ve rahatlamak için denizin tercih edilmesini öneririm.” dedi.

Hamileyken denize girmek tehlikeli mi?

Bursa Çekirge Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Serhat Ünal, aşırı sıcaklarda hamile bayanların hem kendilerini hem de bebekleri güneşten koruması gerektiğini söyledi. Ünal, denize girecek hamilelerin ise 10-15 dakika yüzüp hemen gölgeye sığınması uyarısında bulundu.

Gebelikte vücudun sıvı ihtiyacı artacağını belirten Op. Dr. Serhat Ünal, şu bilgileri verdi: "Her gün bol miktarda sıvı alımına dikkat edilmelidir. Günde en az 2-3 litre sıvı alımı şarttır. Bol su, taze meyve suları, az yağlı ayran ve et, süt, yoğurt, peynir gibi temel protein kaynaklarını da az yağlı olarak tüketilmesine özen gösterilmelidir. Güneşten sakınmaları çok önemli, güneş ışınlarının en dik geldiği 11.00 ile 16.00 saatleri arasında güneşlenmemek, direk güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmamak gerekir. Gün içerisinde ne zaman dışarı çıkılacaksa bol koruyucu faktörlü krem sürmeleri, gerekirse koruyucu güneş gözlüğü, şapka takmalarını öneriyoruz."

DENİZDE YÜZÜN AMA GÜNEŞLENMEYİN

Aşırı sıcakların hem anne hem de bebeğin sağlığı için risk oluşturduğunu belirten Dr. Ünal, şöyle devam etti: "Özellikle bebeğin aşırı ısıya maruz kalmaması çok önemli, bebekte anomali riski bile doğurabilir. Yine aynı zamanda güneş radyasyon etkisi çok önemli, yani gebelere deniz kenarına gidin, güneşlenin diyemeyiz. Yüzün ama havuzların hastalıkların yayıldığı önemli alanlardan biri olduğunu unutmamak gerekir. Denizin dezenfektan özelliği bulunduğundan, bulaşıcı hastalıkları havuzda daha kolay kapmak mümkün. Bu yüzden havuz yerine deniz tercih edilebilir. Havuz tercih edilecekse de sürekli denetlenen havuzlar tercih edilmelidir. Hamile bayanlar 15-20 dakika gibi kısa süreli denize girip tekrar gölgelik alanları tercih edebilirler."

CHA

Gebelikte denize, havuza girmek, yüzmek, kulaç atmak, bronzlaşmak, güneş kremi kullanmak riskli mi?

Dr. Kağan Kocatepe'nin youtube kanalında hazırladığı video içeriğinin transkripsiyonu (video sayfanın en aşağılarında):

Denize girmek sakıncalı mı? Havuza girmek sakıncalı mı? Kulaç atmak sakıncalı m? Kelebek yüzmek sakıncalı mı? 

Tabii ki sakıncalı değil.

Denize ve havuza girerken insanların, anne adaylarının çekincesi şu; işte enfeksiyon kapılır, enfeksiyon kapılırsa da bebeğe zarar verir diye.

Enfeksiyon genelde kapılmıyor onu söyleyeyim. Denizlere tabii ki gidip de İstanbul'un göbeğinde bir denize girmiyorsunuz. Girdiğiniz yerlerde kontrolleri yapılıyor.

Havuz da aynı şekilde.  İşte kalkıp da hiç suyu değiştirilmeyen havuzlar, gerçi onlar kalmadı ama, yok yani normal bir dezenfeksiyon koşulları iyi olan ve de bunlar yazılmak zorunda zaten havuzun herhangi bir yerinde, tabelada asılmak
zorunda. Bunlar uygunsa eğer herhangi bir enfeksiyon yapma riski hemen hemen yok diyelim.

Yani bazen tesadüfen başka bir şekilde enfeksiyon oluyor. Onu havuza veya denize bağlıyorlar. Ama yok.

Islak mayoyla oturmamak lazım. O bir sistit kaynağı olabilir veya vajinal enfeksiyon kaynağı olabilir.

Güneşlenirken dikkat etmek lazım. Güneşlenmek bir kere fizyolojik, insanın doğasına uygun bir şey değil. D vitamininden faydalanmak için böyle saatlerce güneşin altında yatmanın hiçbir anlamı yok.

Günde 10 dakika bile D vitamini üretimi için ciltten de güneş ışınları yoluyla D vitamini üretimi için yeterli.

Bronzlaşmak ise hamilelikte çok iyi bir fikir değil. Çünkü lekeler oluşturuyor ciltte. Kalıcı lekeler oluşturuyor.

O yüzden de zaten güneşlenme fizyolojik insanın doğasına uygun bir şey değil. Hamilelikte hiç önermiyoruz.

Güneş kremi kullanılabilir. Çok yüksek faktörlü güneş kremleri kullanılabilir. Ama güneş kremi kullanacaksınız eğer o zaman D vitamininden faydalanma olasılığını azaltmış oluyorsunuz.

Zaten "güneş kremi kullanabilir miyim" diye soran bir anne adayı genelde bronzlaşmak istiyordur. Ama işte etkilerine daha yavaş maruz kalarak bronzlaşmak istiyordur. Yani yanık olmadan bronzlaşmak istiyordur.

Koruyuculuğu yüksek olan güneş kremleri hamilelikte kullanılabilir. Onda herhangi bir sakınca yok.



Peki kulaç atmak, ne oluyor kulaç atınca? Kulak atınca işte erken doğum başlayabilir, işte çocuğun eklemlerine bir zarar gelebilir falan filan. Öyle bir şey yok. Yani kulaç atmak da egzersizin bir parçası.

Egzersizi yasaklamıyorsak eğer kulaç atmak, kelebek yüzmek, kurbağalama yüzmek yani stili önemli değil yüzmenin.

Hatta ve hatta hamilelik için en uygun sporlardan bir tanesinin yerçekimine etkisini ortadan kalktığında için yüzmek olduğunu söyleyebiliriz.

O yüzden işte "yüzebilir miyim, denize, havuza girebilir miyim", işte "kulaç atabilir miyim" soruları bunlar çok zihni kurcalamaması gereken sorular. Bunların cevabı basit.

Doktor tabii ki aksini önermediği sürece bunlar tamamen ve tamamen serbest.



İLGİLİ KONULAR:


Video: GEBELİKTE DENİZE, HAVUZA GİRMEK, YÜZMEK, KULAÇ ATMAK,GÜNEŞLENMEK, BRONZLAŞMAK, GÜNEŞ KREMİ KULLANMAK

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır