beyaz lahana nasıl yetiştirilir / Lahana Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? | Tarfin

Beyaz Lahana Nasıl Yetiştirilir

beyaz lahana nasıl yetiştirilir

Açıkta lahana yetiştiriciliği. Beyaz lahana - açık alanda dikim ve bakım. Beyaz lahana büyüyen fidan

Hatta en iddiasız bitki Temel tarım teknolojisi bilgisi gerektirir. Ve lahana gibi bir sebze, dikim ve bakım Açık zemin arkasında fazla çaba gerektirmeyen, dikkati hak ediyor. zamanında iniş tüm kurallara uygun olarak özenli bakım- bahçede beyaz lahananın başarılı bir şekilde yetiştirilmesinin anahtarı budur. İyi bir hasatın nasıl alınacağını ayrıntılı olarak ele alalım.

Dikkate alınması gereken bazı faktörler vardır. Açık toprağa lahana nasıl ekilir:

  1. Beyaz lahana nemli toprağı sever, ovada bir yerde yetişmek için bir yer seçmeniz gerekir.
  2. Lahana ışığa ihtiyaç duyar, iniş yeri güneşli olmalıdır.
  3. Çok sayıda zararlısı var, bu nedenle aynı bahçeye ancak birkaç yıl sonra lahana ekebilirsin.

Ekimden önce toprağı uygun şekilde hazırlamaya değer. Eylül ayında, toprağı lahana sağlamak için mümkün olduğunca düzensiz bırakarak zemin dikkatlice kazılmalıdır. büyük miktar nem. İlkbaharda, kurumuş toprak bir tırmıkla dikkatlice düzlenir. Daha sonra, aşağıda ayrıntılı olarak açıklanan açık alanda lahana oturur, dikim ve bakım.

Fide ile açık toprağa lahana nasıl ekilir?

Fideler ancak yapraklı olduklarında ve boyları en fazla cm olduğunda dikime uygun kabul edilir. erken çeşitler beyaz lahana, yaprak ve orta ve geç olgunlaşmada cm. Açık toprağa lahana dikimi, dikim sırasında büyüme noktasının toprakla kaplanmamasına dikkat edilerek ilk yaprak derinliğine kadar yapılır. Lahana fidelerini akşamları veya bulutlu havalarda dikmek gerekir, böylece güneşin parlak ışınları fidelere zarar vermez.

Açık zeminde lahana fideleri arasındaki mesafe

Fidelerle birlikte açık toprağa lahana nasıl dikileceğini düşünürken, dikkate alınması gereken ilk şey sebzenin büyüklüğüdür. Mahsulün yaklaşık olarak ne büyüklükte olacağını biliyorsanız, şemayı hesaplamak çok basittir - burçlar arasındaki mesafeyi iki tahmini kafa çapında korumak daha iyidir. Açık alanda dikim ve bakımın uygun olması için lahana ekimi için en yaygın şemalar 50x50 cm, 40x40 cm, 50x40 cm, 70x30 cm'dir.

Açık toprağa lahana fidesi dikme sıcaklığı

Beyaz lahana yetiştirmenin sonucu ayrıca fide dikim zamanına da bağlıdır. Her bant için farklı olacaktır, dikkate alınması gereken tek faktör sıcaklıktır. çevre. Günlük hava sıcaklığı en az dereceye ulaşmışsa, fidelerle açık toprağa lahana dikimi yapılmalıdır.

Tohumlarla açık toprağa lahana nasıl ekilir?

satın almak istemiyorsanız hazır fideler Bir dizi nedenden dolayı, tohumdan açık havada lahana yetiştirmek mümkündür. Bu durumda, tohumlar doğrudan toprağa ekilir. Lahananın açık toprağa nasıl ekileceğine dair önemli bir kural, cm'lik küçük bir delik derinliğidir, çimlenmeden sonra, fidelerde yetişen sebzelerin 40 cm'lik çalıları arasında bir mesafe bırakarak lahana inceltilmelidir.

Lahana dikim tarihleri

Lahanayı tohumlu açık havada dikme zamanı erken olmalıdır, aksi takdirde sıcak mevsimde filizlenir ve sıcak güneş büyük olasılıkla nemi seven lahananın büyümesini engeller. yaklaşık terimler lahana tohumlarının ekimi - Nisan başı, mümkün bahar donları ona zararlı değildir.


Açık havada büyüyen beyaz lahana

Deneyimsiz bir yaz sakiniyseniz ve açık alanda lahana nasıl yetiştirileceği sorusu utanç vericiyse, umutsuzluğa kapılmayın - buna bakmak hiç de zahmetli değil, yeni başlayanlar bile böyle bir görevle kolayca başa çıkabilir. Ama bazıları var önemli kurallar, çabalarınızın mükemmel bir sonucunu size sağlayacak olan sıkı bağlılık.

Açık alanda lahana için toprak

Açık alanda lahana toprağının yumuşak, gevşek ve düzgün olması gerekir, bu nedenle ülkede taş, kum ve diğer şeyler olmadan bir arsa seçmelisiniz. Bir diğer çok önemli bakım noktası da lahana dikmek için toprağı gevşetmektir. Toprak ne kadar ideal olursa olsun, en az on günde bir, çalının etrafını iyice gevşeterek oksijenle doldurmak gerekir.

Açık lahana bakımı

Bitki bakımı esas olarak toprağın sürekli gevşemesinden, yüksek kaliteli gübresinden, zamanında sulanmasından ve yabani otların ayıklanmasından oluşur - yabani otlar derhal çıkarılmalıdır. Açık alanda lahana bakımına ilişkin kalan önemli noktaları daha ayrıntılı olarak ele alacağız.

Başarılı bir ekim için yumuşak ve nemli toprak şarttır ve açık lahanalar günlük olarak sulanmalıdır, suyu eşit şekilde püskürtmenize izin veren cihazları kullanmak daha iyidir. Kısa bir sıvı ve nem eksikliğinde bile, lahana sertleşebilir ve büyümeyi durdurabilir ve genellikle daha da ileri gidebilir. iyi sulama durumu düzeltemez.

Ancak fidelerin sadece açık toprağa ekildiği aşamada, diğer kurallar geçerlidir - çalıları alıştırmak için bol sulama zararlıdır ve çürümelerine ve ölümlerine yol açacaktır. Bu nedenle, ilk ekimde arazi orta derecede nemli olmalı ve zamanla lahana aktif olarak büyümeye başladığında günlük olarak su verilmesi gerekir.


Almak bol hasat iyi bir pansuman olmadan yapmak zordur ve beyaz lahana özel bir şey değildir. Yeşil kütlenin hızlı büyümesi sırasında, bitkiye aşağıdakileri sağlamak önemlidir. doğru miktar azot ve bir kafa oluştururken beyaz lahana özellikle fosfor ve potasyuma ihtiyaç duyar.

Açık alanda lahana beslemek için temel kurallar:

  1. Dikim sırasında deliklere uygulanan gübreler. İlk besleme seçeneği karmaşık bir karışımdır, 0,5 kg humus veya 1 çay kaşığı süperfosfat ve iki yemek kaşığı kül gerektirir, bu karışımı kuyulara koyun. İkinci seçenek, büyük bir avuç humus veya kompost ve üç yemek kaşığı küle ihtiyacınız olan organik bir karışımdır, malzemeleri toprakla karıştırın ve deliklere koyun.
  2. İlk lahana sosu. Dikim sırasında delikler doldurulmuşsa, atlanabilir. İlk besleme, hızlı büyümeyi destekleyen azot bazlı gübrelerin çoğunu içermelidir.
  3. İkinci üst pansuman, ilkinden iki hafta sonra ( gün) gerçekleştirilir, genellikle tavuk gübresine dayalı gübre karışımları kullanılır.

Daha fazla lahana için geç çeşitler potasyum sülfat ve külün hakim olduğu üçüncü ve dördüncü besleme yapılır - sadece besin gübresi ama aynı zamanda haşere kontrolü için de iyidir. Üst pansuman ve eş zamanlı koruma için kaputa çalılarına kül serpilir. Bunu sabahları veya yağmurdan sonra günün herhangi bir saatinde yapmak daha iyidir, böylece kül yapraklar üzerinde kalır.


Açık alanda lahana nasıl yapılır?

Lahana bakımı aynı zamanda çalının bir kafa oluşturmasına yardım etmek anlamına gelir ve kilit nokta ekimi için istenen sıcaklıktır. Lahananın doğru şekillenmesi için açık alanda dikim ve bakımın belli bir aralıkta olması gerekir. sıcaklık rejimi- Çalı büyümesi sırasında derece ısı. Sıcaklık 25 dereceye kadar yükselirse, verimi kesinlikle etkileyecek olan bir kafa oluşumu zayıflayabilir.

- Sitede çalışmayı büyük ölçüde kolaylaştıran, bitkilerin olağan bakımına harika bir alternatif. Arazi sonbaharda hazırlanmalıdır - kazdıktan sonra, gelecekteki lahana yatağı samanla kaplanır, üstüne humus dökülebilir, kış aylarında toprak gübre alır ve ilkbaharda barınak yabani otların çimlenmesine izin vermez.

Dikim zamanı gelir gelmez toprağa lahana fidanları ekilir, daha fazla yetiştirme ve bakım yumuşak, nemli toprakta yapılır. Malçlanmış toprağa fide dikmek çok basittir - sadece samanı ayırmanız, küçük bir delik açmanız ve çalıyı tüm kurallara uygun olarak toprak ve samanla doldurmanız yeterlidir. Büyüme sürecinde, fideler, normal şekilde ekilenlerden hiçbir şekilde farklı değildir. önemli noktalar- toprak nemi çok daha uzun süre tutar, bu da fideleri daha az sıklıkta sulamanıza izin verir ve yabani ot sorunu tamamen ortadan kalkar - saman onların filizlenmesine izin vermez.

Malçlama, bitki besleme ihtiyacını ortadan kaldırmaz. Taze kesilmiş otlar, yabani otlar, talaş, ağaç yaprakları genellikle malç olarak kullanılır - hangi seçeneği seçerseniz seçin, nemi seven lahana, ekim ve bakımı zaten büyük ölçüde basitleştirilmiş olan açık zemin, beklenen hasadı verecektir.


Açık alanda lahana hastalıkları

diğerleri gibi ekili bitkiler, beyaz lahana bazen acıtabilir, bu durumlarda gerektirir Özel bakım ve bazen ciddi önlemler. Lahana hastalıkları mahsulü tamamen öldürebilir, her yaz sakini bunlardan en ünlülerini bilmelidir.


Açık alandaki lahana zararlıları, tüm mahsulü mahvedebilecek özel ilgiyi hak ediyor.


Çoğu bahçıvan, arazilerinde lahana yetiştirmekle meşgul. Bu kültürün bakım kurallarına aşina olmayanlar için, iyi sonuçlar ve mahsul almak deneyimli yaz sakinlerinden çok daha zordur. Açık alanda lahana yetiştirmek kolay bir iş değildir ve belirli bakım ve sulama kurallarına uyulmasını gerektirir.

lahana çeşitleri seçimi

Elde etmede yarı başarı güzel hasatçeşitliliğe bağlıdır. Lahana türünü ve çeşidini seçerken nelere dikkat etmeniz gerekir.

Elbette yaşadığınız bölgenin tüm özelliklerini ve nüanslarını dikkate aldığınızdan emin olun. Daha sonra sebzenin ihtiyaç ve kullanımı, soğuğa, sıcağa, kuraklığa, hastalığa, civatalama, çatlamaya karşı dayanıklılığını dikkate alarak olgunlaşma periyodunu seçin.

özelliklerini bilmek lazım farklı terimler olgunlaşma. Erken lahana küçük bir verime sahiptir, gevşek kafalar genellikle küçüktür (1,5 kg'dan fazla değildir), kötü bir şekilde depolanır, sadece taze pişirmek için çeşitli yemekler.

Sezon ortası çeşitleri daha verimlidir, yaz aylarında tüketilebilir ve kış hazırlıkları. Ve geç olgunlaşan çeşitler iyi saklanır, konserve, dekapaj için kullanılır. Ayrıca, mahsulün ekim zamanı da olgunlaşma dönemine bağlıdır.

Açık alanda lahana sulama

Lahana, suyu çok "sevdiği" için bahçe bitkilerinden farklıdır. Ancak yatakları onunla sulama sürecinde bir nüans vardır - sulama sabitlik ile karakterize edilmez (yoğunluğu ve nem miktarı anlamına gelir). Bu, kültürün gelişme derecesine bağlı olarak düzenlenir.

İniş anından kafa oluşumunun başlangıcına kadar - bu süre zarfında sulama sıklığı giderek artar. Ayrıca çok şey bağlıdır hava koşulları Bu nedenle, ana kriter toprak neminin derecesidir. Lahana için - yaklaşık% Uygulamada, arsa tamamen su ile doludur, böylece toprağa iyi emilir ve büyük bir derinliğe kadar. Ve kültür ne kadar “yaşlıysa” (ve dolayısıyla kökü ne kadar uzunsa), o kadar bol sulama gerekir.

Ayrıca yapraklar büyüdükçe tüketimi artar. Ve sulamanın nasıl organize edileceği - birkaç günde bir ve daha fazla veya her sabah, ancak ölçülü olarak, sahibi karar verir. Günler (güneşli veya bulutlu), toprak türü ve bir dizi başka faktör (örneğin rüzgar) dikkate alınır, ancak anlamı açıktır. Lahananın ekildiği yerdeki toprağın asla kurumaması arzu edilir.

Yukarıdaki tavsiyeler dikkate alınmalıdır. Bu nedenle, lahana "herkes gibi" kültürlerin sulanmaması gerekir. Bu bağlamda, bireysel bir yaklaşıma ihtiyacı var. Sulama hasattan yaklaşık bir ay önce sona erer. Aksi takdirde, lahana "sulu" olacaktır. Yaşam için, güçlü bir kökün topraktan aldığı nem onun için zaten yeterlidir. Toprağı gevşetmek ve bitkileri yetiştirmek

Toprağın ilk gevşetilmesi ve yabancı otların yok edilmesi, dikilen fidanların kök salmasından sonra gerçekleştirilir. Toprağın müteakip gevşetilmesi, gün sonra veya yapraklar sıralar arasında kapanana kadar sulamadan sonra gerektiği gibi gerçekleştirilir.

İlk gevşetme cm derinliğe kadar gerçekleştirilir, ikinci gevşemenin derinliği cm, sonrakiler yapraklar kapanana kadar - cm Bitkilerin etrafındaki koruyucu bölgenin genişliği olmalıdır. en az cm olmalıdıfunduszeue.infoşetme özellikle ağır topraklarda önemlidir.

Erken çeşitlerin ilk ekimi, fide ekiminden gün sonra ve geç çeşitler - 25 gün sonra gerçekleştirilir. Daha sonra tepeleme, kök sistemine ve yaprakların kapanan rozetine zarar verir. Tepeleme, sulamadan veya üst pansumandan sonra, zemini ilk gerçek yapraklara kadar tırmıklayarak gerçekleştirilir. Bu prosedür ek köklerin büyümesine neden olur.

İkinci tepeleme, ilkinden gün sonra gerçekleştirilir. Kısa güdüklü çeşitler sadece bir tepeye ihtiyaç duyar.

Açık alanda üst pansuman lahanası

Çok talepkar Beyaz lahana ve toprağın besin değerine - tüm ekim süresi boyunca üç ila dört kez döllenmesi gerekir. Kök yanıklarını önlemek için ön bitkiler dökülür ve beslendikten sonra dökülmelidir. Temiz su yapraklardan gübre çıkarmak için.

İlk besleme ekimden gün sonra yapılır. Yarım litre sığırkuyruğu bir kova su içinde çözülür, bitki üzerine yarım litre bitmiş çözelti dökülmelidir. İkincisi, aynı solüsyon kullanılarak 2 hafta sonra yapılır. Bu pansumanlar özellikle erken ve geç çeşitler için gereklidir.

Üçüncü pansuman, lahana başlarının büyümesini arttırmak için gereklidir ve bir öncekinden bir hafta sonra sadece orta-geç ve geç çeşitler için gerçekleştirilir. Bir kova suya yarım litre organik madde alınır ve 15 gr. potasyum monofosfat, litre karışım bir bitkinin altına dökülür.

Lahananın Isı Gereksinimleri

Lahana grubuna ait sebze bitkileri, kışları ılıman geçen bölgelerden gelmektedir. Lahananın yabani akrabaları ve hatta kışları ılıman geçen bölgelerde yetiştirilen lahanalar, örneğin Karadeniz kıyısı, ve hatta ° donlarla karsız kışları kolayca tolere eder. Donmaya karşı çok dayanıklı lahana çeşitleri vardır.

Lahana fideleri, bu zamana kadar kök salmak için zamanları varsa, gece donları döneminde -5, -7 ° 'ye kadar sıcaklık düşüşlerini tolere edebilir. Aynı zamanda, sıcaklık düşüşlerini tolere etme yeteneğinin bitkinin durumuna, sertleşmesine, büyüme koşullarına, hava nemine ve rüzgar gücüne bağlı olduğu akılda tutulmalıdır. Durgun ve kuru hava ile don, rüzgar ve nemli havaya göre daha kolay tolere edilir.

Deneyler, soğuğa dayanıklı lahana bitkilerinin düşük ışıkta 8°'de 18°'den daha iyi özümsediğini göstermiştir. Güçlü ışığa, soğuğa dayanıklı lahana bitkilerinde, aksine, 18°'de 8°'den daha iyi özümlenir, ancak onlar için özümleme eğrisi, ısıya dayanıklı olanlardan daha az dik yükselir.

Lahananın gölgelenmesinin verimde önemli bir artışa neden olduğuna dair bir görüş var. Bu, yüksek gövdeli ve ısıya dayanıklı bitkilerden - mısır, sorgum, vb. Sahne arkası kullanımının temelidir. sıra lahanadan sonra ekilen bu tür bitkilerden sahne arkası, mikro iklimi değiştirerek, artışa katkıda bulunmuştur. lahana verimi% veya daha fazla.

Çeşitlerin ısı direnci, su dengesini koruma yeteneği ile ilişkilidir. Isıya dayanıklı lahana çeşitleri, suyu daha az ısıya dayanıklı olanlardan daha kuvvetli buharlaştırdığından.

Lahana yetiştirmek için ışık gereksinimi

Lahana yetiştiriciliği, bunun sağlanması için belirli kurallara uyulmasını gerektirir. optimal miktar Sveta. Lahana en iyi saat gün ışığında büyür. Yetersiz aydınlatma, bitkinin gerilmesine, zayıf gelişmesine, verim miktarının azalmasına neden olur. Onu gölgeleyen ağaçların veya çalıların altında beyaz lahana yetiştiremezsiniz.

Lahanayı zararlılardan ve hastalıklardan korumak

Zararlılardan lahana sineği özellikle tehlikelidir. Çoğu zaman, erken çeşitlere zarar verir, çünkü fide diktikten kısa bir süre sonra yıllar başlar. lahana sineği.

Lahana sineği larvalarına karşı, fidelere %80 teknik klorofos veya diğer insektisitlerden oluşan bir çözelti püskürtülür. İşleme günde bir kez gerçekleştirilir.

Lahana yaprak biti tırtıllarının kitlesel yansıma döneminde, lahana beyazı, lahana kepçe, lahana güvesi ve lahana böceği larvaları, bitkilere %0,2'lik %80 teknik klorofos veya fosfamid solüsyonu püskürtülür. İşleme sadece bir lahana başını bağlamadan önce gerçekleştirilir.

Yaprak yemeyle mücadelenin basit ve güvenli bir yolu, bitkilere bir süperfosfat çözeltisi ile karıştırılmış bir ilaç püskürtmektir. Potasyum klorür lahana beyaz kelebeğinin yumurtalarını bırakırken.

Lahana üzerinde etkilidir biyolojik yöntemler haşere kontrolü. Hasat zamanından bağımsız olarak bitkilere % - entobacterin süspansiyonu püskürtmek mümkündür.

Hastalıklardan lahana en çok omurgadan etkilenir. asitli topraklar 'te

Fide dikerken toprağı %0,3 oranında sineb süspansiyonu ile sulamak bu hastalığı önler.

Lahana uzun zamandır soframızın en sevilen sebzelerinden biri olmuştur. Birçok ailenin beslenmesinde önemli bir yer kaplar. Bu lezzetli ve sağlıklı sebze birçok tarifte kullanılır. Pek çok bahçıvan kendi bölgesinde lahana yetiştirmeyi reddetmez. Ama almak için mükemmel hasat, iyi güçlü fideler. Uygun yetiştirmenin sırlarını düşünün.

Lahana yetiştiriciliği ve bakımı

İlk olarak, neden ve ne zaman lahanaya ihtiyacınız olduğunu düşünün. Fideler için ekim tohumlarının zamanlaması öncelikle buna bağlıdır. Salata keyfi yapmak isterseniz yaz dönemi- tuzlama için erken çeşitleri alın ve Uzun süreli depolama- orta ve geç. Unutmayın, ekim zamanı aynı zamanda olgunlaşma zamanına da bağlıdır.

Çeşit seçimi

Tohum alımı ciddiye alınmalıdır. Uygun olmayan ve uzun süreli depolama ile çimlenme kaybolur. Özel mağazalara tercih verin.

  • İlk olarak, satın almadan önce bir danışmandan nitelikli tavsiye alın. Satıcılar size hangi çeşidin ve neden satın almanın daha iyi olduğunu, piyasada hangi yeni ürünlerin ortaya çıktığını söyleyecektir.
  • İkincisi, özel mağazalarda satın alınan ürünlerin kalitesini dikkatlice kontrol edin. Ayrıca ıslah ve tohum şirketlerinden de ürünler alırlar. Bu, alıcıya ek bir garantidir, düşük kaliteli tohum satın alma riski azalır.
  • Üçüncüsü, ilk talepte, özel bir mağazada bir tohum kalitesi sertifikası sunulacaktır. Çimlenme, saflık ve mahsul yılı hakkında veriler içerir.

Tohum seçin farklı üreticiler ve çeşitleri. Böylece, çeşitlerden birinin aniden düşük çimlenme olduğu ortaya çıkarsa, mahsul olmadan kalma olasılığı azalır.

Paketlemeye dikkat edin. Yeterince kalın kağıt olmalı, dikkat edin yüksek kaliteli fotoğraf bitkiler, bulaşmış harfler yoktu. Dolandırıcılar ambalajdan tasarruf ediyor. Tohumlu beyaz torbalar var, kalitesi genellikle parlak ambalajlı olanlardan daha kötü değil. Bu tür tohumlar çok daha ucuzdur. Ancak bitki, ağırlık veya parça halindeki tohum sayısı ile ilgili tüm bilgilere de sahip olmalıdırlar.

Paket, üretici hakkında bilgiler içerir: isim, logo, yasal ve e, telefonlar. Devlet Siciline göre Rusça ve Latince ad zorunludur.

İthal tohumlar daha pahalı olma eğilimindedir ve çoğu kişi onları daha kaliteli olarak görse de, durum her zaman böyle değildir. Ekmeyi beklediğinizden biraz daha fazlasını satın alın. Fideler çok seyrekse ekinleri yenilemeniz gerekebilir.

Nerede ekilir?

Lahana fideleri seralarda, seralarda ve genellikle bir apartman dairesinde yetiştirilir. Sahada fidan ekimi için toprak sonbaharda hazırlanmaya başlar. Site, bir süngü üzerine bir kürek kazarak yabani otlardan kurtulur. Aynı zamanda, nemin toprağa daha iyi emilmesi için düzensizlik kalmalıdır. İlkbaharda, toprak bir tırmıkla düzlenir.

Yatakları ısıtmak için ılık gübre 40 cm'ye kadar gevşek bir şekilde yayılır, üzerine kireç serpilir veya Tahta külü(mantar hastalıklarını önlemek için). 1 metrekare başına tüketim m. 0,5 kg kireç, 0,6 kg külü geçmemelidir. gün sonra, eski talaş ile verimli toprak veya turba dökülür.

Evde lahana yetiştirmek

Evde büyüyen lahana

Pencere kenarında fidan yetiştirirseniz, sadece satın alın toprak karışımı için: mükemmel özelliklere sahiptir, oldukça yumuşak ve gevşektir, gerekli organik, mineral gübreleri içerir. Tohumlar kutulara sıralar halinde düzgün bir şekilde yerleştirilir ve 1 cm'lik bir tabaka ile toprakla kaplanır, kapları seçebilir ve içlerine birkaç tohum ekebilirsin, ancak ayrı ayrı: bundan sonra daha güçlü bir bitki ve zayıf bir filiz kalır. sıkıştırılır (kalan filizin köklerine zarar vermemek için yırtmayın).

Ekimden sonra sulama yapılır, tepsiler ilk sürgünlere kadar bir film ile kaplanır. Bundan sonra film çıkarılır.

Drenajın gerekli olduğunu unutmayın: Özel fide tepsileri almadıysanız, kullanacağınız kaplara delikler açın, böylece su durgunlaşarak çürümeye neden olan hastalıklara neden olmaz.

Sertleştirme, ilk gerçek yaprak göründüğünde, fideleri serin bir koridora, verandaya ve hatta güneşe çıkararak yapılabilir. temiz hava. Bir veya iki saatten başlayarak, bir hafta sonra fidanları bütün gün sokakta bırakmak mümkün olacaktır.

Tohumdan lahana yetiştirmek


Ekimden önce tohumların dezenfeksiyonu için, içinde ısıtılır. sıcak su 50 dereceye kadar yaklaşık 20 dakika ve hemen soğuk kaynamış suda dakika soğutulur. İstenirse, birkaç saat boyunca bir büyüme uyarıcısında bekletin.

Tohumdan büyüyen lahana ne zaman ekilir?

Yaklaşık ekim tarihleri: erken çeşitler Mart başında, sezon ortasında - Nisan ayının ikinci yarısında, geç - Mart sonunda - Nisan başında ekilir.

Tohumlar 1 cm'den fazla olmayan bir derinliğe ekilir, nemi korumak için üstleri gazete veya film ile kaplanır. gün sonra ortaya çıkarlar, ardından film veya gazete sayfaları çıkarılır.

Lahana yetiştirme koşulları

Büyüyen beyaz lahana

İlk sürgünler görünene kadar oda sıcaklığını (+20 derece) korumak gerekir. Daha sonra dereceye indiriyoruz. Yüksek sıcaklıklarda ve aydınlatma eksikliğinde, fideler kuvvetlice gerilir ve uzanır. Şehir dairelerinde bunu uygulamak zordur, ancak onları camlı bir sundurmaya götürürseniz mümkündür. Fideler havalandırılmalıdır. Haftada bir kez zayıf bir potasyum permanganat çözeltisi (10 litre su başına 3 gram) ile sulayın.

lahana toplama

İlk gerçek yaprak göründüğünde (çimlenmeden hafta sonra), fideler dalar - saksılara, kasetlere veya geniş bir alana otururlar. Toplamadan bir saat önce bol su dökün. Kazıyorlar ve bir toprak parçasıyla alıyorlar, kök yaklaşık üçte bir oranında kısaltılıyor. Ekilir, kotiledon yapraklarına derinleşir.

Açık alanda büyüyen beyaz lahana

Serada, aralarında 8 cm bıraktığımız sıralar halinde ekiyoruz, çimlenmeden sonra, lahanalar arasında en az 5 cm kalacak şekilde inceltiyoruz.

Erken lahana fidesinde yaprak göründükten sonra orta ve geç yaprak açık toprağa ekiyoruz.

Nisan sonu-Mayıs başında açık alanda erken lahana yetiştirmeye başlarız. Biraz sonra - Mayıs ortasından sonuna kadar geç çeşitler ekilir. Mayıs sonundan Haziran ortasına kadar orta boy lahana ekilir. Büyük olduğu için çok sık dikmemelisiniz.

Öğleden sonra veya bulutlu günlerde ilk gerçek yaprağa kadar derinleşerek ekin. Dikimden sonra sulama gereklidir.

Açık alan fotoğrafında lahana yetiştiriciliği

Daha fazla bitki bakımı, toprağı gevşetmek ve düzenli sulamadan oluşur. Lahana nemli toprağa ihtiyaç duyar. Hasattan kısa bir süre önce sulama durdurulmalıdır ( gün, kuru alanlarda 15 gün).

Çekirdeksiz bir şekilde büyüyen lahananın özellikleri fidelere özen gösterir. Deliğe birkaç tohum ekebilir, sadece fazla olanları çekip en güçlü filizi bırakabilirsiniz.

Bazı lahana çeşitleri, sulamadan bile en basit çekirdeksiz şekilde yetiştirilir: sık yağmurlarla, verimli toprak. Tohumlar hemen toprağa cm derinliğe ekilir Lahana dondan korkmaz, ekmeniz gerekir erken ilkbaharda Mart sonunda - Nisan başında. Sürgünler göründüğünde, bitkiler arasında en az 40 cm olacak şekilde inceltilmeleri funduszeue.infoere her zamanki gibi bakım yapmaya devam edin.

sulama

Açık alanda lahana yetiştiriciliği ve bakımı

Lahana kök altında bolca sulanır, sulamayı kolaylaştırmak için derin sıralara sahip geniş sırtlar düzenlenebilir: su doğrudan sıraya toplanacak ve bitkilere birkaç gün boyunca nem sağlayacaktır.

Yüzey kuruduğunda gevşetmeyi unutmayın. Bu çok dikkatli yapılmalıdır: lahananın kökleri kırılgandır, yüzeydedirler. Bu nedenle 3 cm'den daha derinde, fidelerin yanındaki doğrayıcıyı derinleştirmeyin.

üst giyim


Besleme, her günde bir ve toprağa ekimden sadece 10 gün sonra yapılmalıdır. Tercihen düzenli organik üst pansuman gübre, tavuk gübresi veya fermente çimden. Bitkiler sağlamak için su kovası başına yeterli yarım litre fermente bileşim yiyecek deposu eser elementler ve besinler. Çözelti tüketimi - her lahana için bir litre.

Hastalıklar ve zararlılar


Lahana sineğinin zarar görmesini önlemek için, yeterince güçlenmesi için zamana sahip olması için lahanayı mümkün olduğunca erken ekin. Tohumlara Prestige solüsyonu veya diğer haşere kontrolü ile ön işlem yapın. Lahana sineği, yerdeki bitkiden çok uzakta olmayan yumurtaları ayıklar, bir hafta sonra yumurtalardan kökleri yok eden larvalar ortaya çıkar. Hilling, kök sistemini daha da güçlendirmek için kullanılır. Larva bulunursa, bölgeyi hemen insektisitlerle ve bir hafta sonra tekrar tedavi edin.

Sıcak ve kuru havalarda, turpgillerden pireler ve yaprak bitleri lahana çalılarına zarar verir. Bitkileri kurtarmak için elenmiş odun külü serpilir. Başları bağlamadan önce, özel müstahzarlarla tedavi etmek oldukça kabul edilebilir. turpgillerden pire.

Islak havalarda, sümüklü böcekler görünebilir. Onlara karşı mücadelede kimya olmadan yapabilirsiniz - bölgeyi hardalla veya öğütülmüş biber. Ardından sümüklü böcekleri elle toplayın ve yok edin.

Kelebekler yapraklardaki yumurtaları ayıklar, bir süre sonra tırtıllar belirir ve bitkiyi yerler. Bahçıvanlar yataklara bir infüzyon püskürtür. patates üstleri ve çamaşır sabunu ilavesiyle domates sapları.

Temizlik

Lahana başları yeterince yoğun hale geldiğinde, birkaç yaprakla birlikte kesilirler (böylece daha uzun süre uzanırlar).

0 ila +5 derece arasında bir sıcaklıkta karanlık bir mahzende saklanır, kütükler aşağı. Köklerinden sökülüp tavana asılırsa, hasadı neredeyse ilkbahara kadar tutabilirsiniz ve lahana gevrek yaprakları değişmeden tutacak, solmayacak ve çok lezzetli kalacaktır.

Hasattan sonra, hayvancılık için yem olarak kullanılan lahana yaprakları kalır.

Beyaz lahana, bahçıvanlar ve bahçıvanlar arasında iyi bilinen ve yaygın bir sebzedir. Bahçemde hemen hemen her şeyi yetiştiriyorum.

Deneyimli bir bahçıvan, lahana yetiştirmeyi ve nasıl elde edileceğini bilir. iyi hasat. Bu mümkündür çünkü lahanaya nasıl bakılacağını bilir. Sebzenin yaygın olmasına rağmen, tarımsal ekimin kendi nüansları vardır ve büyürken lahananın neyi sevdiğini açıkça bilmeniz gerekir.

Lahana sadece bahçıvanlar tarafından sevilmez faydalı özellikler, hassas sulu tat, aynı zamanda gelecekte lahana başlarının daha sonra uzun süreli korunmasıyla iyi bir hasat elde etme olasılığı için.

İlki Mısır'da lahana yetiştirmeye başladı. Sonra Avrupa'ya, oradan da Rusya'ya taşındı. Taze, fermente edilmiş olarak kullanılmıştır. Lahana tuzlu suyu, ciddi hastalıklardan sonra gücü geri kazanmak için kullanıldı. Bileşim çok fazla U vitamini içerir. Bu, sindirim sistemine olan faydalarından kaynaklanmaktadır. Gibi diyet ürünü karşı mücadelede kullanılan kilolu. Kozmetolojide kullanılır.

Açık alanda lahana yetiştirme kuralları

Acemi bahçıvanların asıl görevi, açık alanda lahana nasıl yetiştirileceği sorusudur? Agroteknik önlemlerin seti ve özellikleri çeşitliliğe bağlı olacaktır. Erken çeşitlerin lahanası, ekim anından ay sonra olgunlaşır.

Geç lahananın aydan daha erken hasat edilmesi beklenmemelidir. Bu nedenle açık alanda lahana nasıl yetiştirilir sorusunun cevabı fide kullanımı tavsiyesi olacaktır. Lahana yetiştirmek için başka bir yöntem kullanabilirsiniz. Bu Hakkında pervasız varyant. Ancak seralar için daha uygundur.

Nasıl büyüyeceğini anlamak için iyi lahana Açık havada, bazı kuralları bilmeniz gerekir.

  1. Sebzeler nemi sever. Fidan dikimi yapılmalıdır açık alan, ve ovada bir yer seçin
  2. Lahana ışığı sever. Site, güneşin tüm gün aydınlatacağı beklentisiyle seçilmiştir. Yeterli ışık yoksa, hasat sırasında sadece şık yapraklar görmek mümkün olacak, ancak bir lahana başı değil.
  3. Sadece insanların lahanayı değil, aynı zamanda her türlü böceği de sevdiği unutulmamalıdır. Onlarla iyi bir hasat elde etmek için sürekli özenli bir mücadele var.
  4. Lahana yetiştiriciliği ve bakımı, doğru ürün rotasyonunu gerektirir. Bu ne anlama geliyor? yıl sonra aynı yere lahana ekilebilir.

Açık alanda lahana yetiştiriciliği ve bakımı da bununla ilişkilidir. doğru seçim iniş siteleri. Turpun olduğu yere ekemezsin. Şalgam ve hardaldan sonra bahçede olmaktan hoşlanmaz. Bu, aynı aileye atanmalarından kaynaklanmaktadır. Aynı eser elementler büyüme ve gelişme için gereklidir. Bu nedenle verim giderek azalmaktadır.

lahana çeşitleri seçimi

Bahçıvan iyi bir hasat almak istiyorsa, doğru çeşidi seçmelidir. Bunu yaparken, aşağıdaki noktalar dikkate alınmalıdır:

  1. Sebzenin açık toprağa ekilmesi gereken bölge.
  2. Olgunlaşma zamanlaması. Lahananın soğuğa, sıcağa, nem eksikliğine, soğuk algınlığına karşı direnci ile nasıl ilişkili olduğunu bilmeniz gerekir. çeşitli böcekler.
  3. Ne zaman olgunlaşırlar çeşitli çeşitler. Erken olgun çeşitler, düşük verim ile karakterizedir. Lahana kafalarının kütlesi nadiren 1,5 kg'ı aşıyor. Kötü saklanırlar ve esas olarak çeşitli yemekleri pişirmek için kullanılırlar. Orta olgunlaşma olgunluğuna sahip çeşitler, dekapaj ve tuzlama için kullanılır. İyi saklanmış, gelecek için hasat etmeye gidin. Olgunlaşma zamanlaması ekim faaliyetlerinin zamanına göre belirlenir.

Tarım teknolojisinin özellikleri

Agroteknik önlemler, üretim maliyeti ve belirli bir ekonomik etki elde etme olasılığı ile ilişkilidir. Bu esas olarak lahananın seri üretimine atıfta bulunur. Aynı zamanda derleme teknolojik haritalar. Adımlar, gerekli işlemlerin bir listesiyle birlikte görüntülenir.

Teknolojik harita, bireysel yetiştirme için de kullanılabilir. Tüm işler belirli aşamalara ayrılmıştır. İhtiyaçlar belirlenir ve olası problemler. Planlama ve çeşit seçimi el ele gider. Çeşit, lahananın yetiştirileceği faaliyetleri belirleyecektir.

Bir çeşit seçerken, aşağıdaki faktörlere dikkat edilir:

  1. Hasat zamanı.
  2. Ekim faaliyetlerinin yürütülmesi farklı zaman kaliteden ödün vermeden. Örneğin, ilkbaharın ilk ayında ekinler bir seraya aktarılır. Nisan ayının başlarında, fideler bir film başlığının altına açık toprağa yerleştirilir.
  3. Hangi boy lahana başlarının alınmasının planlandığı belirlenir.
  4. Niteliksel ve niceliksel özellikler açısından maksimum verimi elde etmek için uygun çeşit seçimi.
  5. Bahçede kültürün korunması. Bu, temizlik süresini uzatmanıza izin verir.

Fideler için tohum ekimi

balkonda büyümek

Kaliteli fidan gereklidir. Ekim için sandık veya saksı kullanılır. Fideler kök sistemine zarar vermemek için dalış yapmazlar.

Kaliteli bir alt tabaka hazırlayın. Bahçeden gelen toprak kum ve turba ile karıştırılır. Oran 1: 'dir.

Tohumların ekildiği toprakta delikler açılır. Ama önce hazırlanmaları gerekiyor. Tohumlar sertleşir - bu hastalığa karşı direnci arttırır. 15 dakika boyunca tohumlar suya batırılır. ılık su(55 derece). O zaman 4 dakika ziyaret etmeli soğuk su. Sertleştikten sonra malzeme 2 saat boyunca bir büyüme uyarıcı solüsyona (humat) daldırılır. İşlemeden önce paketin üzerindeki talimatları dikkatlice okuyun. Bireysel tohumlar ıslatılamaz.

Tohumlar toprağa daldırıldıktan sonra tek bir sulama yapılır ve bir film ile örtülür. Bir dahaki sefere filizler ortaya çıktıktan sonra sulanırlar. Sıcaklık derece olmalıdır.

Kaplama malzemesi altında büyüyen

Lahanayı açık havada yetiştirmenin bir başka yolu da onu bir kaplama malzemesinin altında yetiştirmektir. Siyah spandbond olarak kullanılabilir. Ana avantaj, yabani otların olmamasıdır. Ayıklama hiç gerekli değildir.

Bir başka olumlu nokta da nem tutmadır. Spandbond üzerinde büyürken, hilling gerekli değildir. Toprak kazılır ve üzerine gübreler uygulanır. Üzerine bir film yayılır. İçinde delikler açılır, içlerinden toprak çıkarılır ve ortaya çıkan delikte ekim yapılır. Daha sonra çukur toprakla kapatılır ve sulama yapılır.

Bir serada büyüyen

açık havada ise erken lahana Ağustos ayında hasat verir, daha sonra serada Temmuz ayı kadar erken alınabilir. Acemi bir bahçıvan bile bir seraya sebze ekebilir. İniş Nisan ayında gerçekleşir. Fide yöntemi kullanılır. Fideler güçlü olmalı, ancak yüksek kaliteli tohumdan çıkıyor.

Büyüyen fideler

Erken çeşitleri

Tohum ekmeden önce çimlenme açısından kontrol edilir. Tohum beze sarılır ve suya batırılır. Çimlenmekte olan bir tohum bir süre sonra şişer ve yumurtadan çıkar. Erken lahana çeşitlerinin tohumlarının ekimi Şubat ayının son günlerinde gerçekleştirilir.

Sezon ortası çeşitleri

Fideler saksıda. Fidelerin aşırı büyümesine izin verilmemelidir. gün boyunca büyütün. Bu tür fideler sonbaharda hasat için yetiştirilir. Fideler kalın gövdeli (yaklaşık 4 mm) güçlü olmalıdır.

Geç olgunlaşan çeşitler

lahana fidesi geç olgunlaşan çeşitler Kara Toprak Dışı Bölge bölgelerinde açık zeminde yetiştirilebilir. Bunu yapmak için fide kutuları rüzgardan korunan bir yere yerleştirilir. Nisan ayının ilk yarısında bahçeye humus ve kompost eklenir. Ekim tohumları Nisan sonunda gerçekleşir.

Yere iniş

Fideler 15 cm uzunluğa ulaştığında ve üzerinde gerçek yaprak göründüğünde lahana toprağa ekilir. Geç çeşitlerin fideleri 20 cm yüksekliğe sahip olmalıdır Erken çeşitler Nisan ayı sonlarında veya Mayıs ayı başlarında ekilir. İniş zamanı sezon ortası çeşitleri bir ay kaydırıldı. geç lahana Mayıs ayı sonuna kadar ekilebilir.

Daha fazla bakım

İyi bir hasat elde etmek için lahana bakımının nasıl yapıldığını anlamak için belirli kurallara uymalısınız. Açık alanda lahana bakımı, daha fazla beslenmesini içerir.

İlk pansuman

Yataklara ekimden 14 gün sonra ilk pansuman yapılır. Taze tavuk gübresi kullanabilirsiniz. oranında bol su ile seyreltilir.

İkinci üst pansuman

İlk beslemeden 14 gün sonra gerçekleştirilir. Bir sığırkuyruğu ile gerçekleştirilir. oranında su eklenir ve 10 gün demlenir.

Üçüncü üst pansuman

Meyve tutumundan sonra yapılır. Aynı infüzyonu kullanın.

Önemli! Gübre köklerin yanına dökülür. Yapraklardan kaçınılmalıdır.

Açık alanda lahana bakımının nasıl yapılacağı sorusuna cevap verilirken, sulama prosedürüne dikkat çekilir. Akşamları gerçekleştirilir. Hava bulutluysa, bu her 5 günde bir yapılır. Sıcak havalarda iki günde bir sulayın. Sulamadan sonra toprak gevşetilmelidir.

Hasat

Beklenen hasattan iki hafta önce sebzelerin sulanması durdurulur. Lahana, köksapla birlikte çıkarılır. Toplanan kafalar sıralanır. Haşere hasarının varlığında, depolamaya tabi değildirler, fermente etmek daha iyidir.

Depolamak

Depolama için toplanan sebzeler birkaç gün kurutulur. Kök kesilir ve buzdolabına veya bodrum katına gönderilir.

Lahana yağışla su basmış olabilir. Bu durumda kuru toprak ve çamur ilave etmek gerekir. Bu olay gövde üzerinde ek köklerin oluşmasına katkı sağlayacaktır.

İyi hasatlar!

Almak bol hasat fazla deneyime sahip olmadan bile yapabileceğiniz sebzeler bahçe işi. Sadece ekim tarihlerini gözlemlemek ve açık alanda lahana yetiştirmenin tüm özelliklerini bilmek gerekir.

Lahana, yemek pişirmede çok kullanışlı ve çok yönlü bir sebzedir: kızartılır, haşlanır, haşlanır ve pişirilir. Salatalarda ve soğuk mezelerde taze olarak kullanılır, birçok birinci ve ikinci yemekte yer alır, ağız sulandıran güveçler ve turtalar için mükemmel dolgular yapar. Ek olarak, lahananın iddiasız olanlardan biri olduğuna dikkat edilmelidir. bahçe bitkileri ve ona sağlamak uygun koşullarönemli değil. Ama hala başarılı yetiştirme beyaz lahana, temel gereksinimlere uyulmasına bağlıdır.

Yatağın altındaki toprak, sonbaharda derin kazma için gübre, humus veya kompost eklenerek gübrelenir.

Yatağın altındaki toprak, sonbaharda 1 metrekare başına yarım kova oranında derin kazma için gübre, humus veya kompost eklenerek gübrelenir. m alanı. eğlence mineral gübreler lahana nitrat biriktirme eğiliminde olduğundan mümkün olduğunca dikkatli olmanız gerekir. Bu nedenle, onları tamamen terk etmek veya azaltılmış bir dozajda kullanmak daha iyidir.

Lahana için nem son derece önemlidir ve mahsulün oluşumunu doğrudan etkiler. Bu titizlik basitçe açıklanır - köklere giren su yoğun bir şekilde buharlaşır büyük yapraklar, bitkilerin hızla nem kaybetmesine neden olur. Bu nedenle, yetersiz yağış ile, sadece toprağı değil, aynı zamanda havayı da nemle doyurmak için düzenli sulama ve tercihen serpme sağlamak gerekir.

Kır evinizde kumlu toprağınız varsa, o zaman lahana yamaları ovaları, rezervuarın yakınındaki yerleri veya sulamayı organize etmenin daha kolay olduğu bitkileri seçmek daha iyidir.

Lahana yetiştirme hakkında video

Tohumları doğrudan toprağa ekmek sizi zahmetten kurtarır

Lahana yetiştirmenin iki yolu vardır: tohumları açık toprağa ekerek veya içinden. Her yöntemin kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Böylece fidan dikmek daha fazlasını elde etmenizi sağlar. erken hasat ve ülkede yetiştirilirken önemli olan bitki yetiştirmek için, siteyi günlük olarak ziyaret etmenin mümkün olmadığı durumlarda bakım sağlamak. Öte yandan, tohumları doğrudan toprağa ekmek, fideleri olan kapları yerleştirme ve ardından ekim yapma zahmetinden sizi kurtarır.

Hemen lahana ekerken kalıcı yer ayları örtmek daha iyidir cam kavanozlar veya şeffaf plastik şişeler alt kesim ile. Bu, tohumların erken çimlenmesi ve bir rozet oluşumu için "sera" koşulları yaratacaktır. Ve sadece yapraklar barınağın altında kalabalıklaştığında - çıkarılır.

Ayrıca, kendi lahananızı yetiştirmeyi planlarken, çeşit özellikleri ekim zamanını ve buna bağlı olarak beklenen hasat zamanını belirleyecek olan tohuma karar vermeye değer.

  1. Erken lahana, orta büyüklükteki gevşek kafalarda toplanan yumuşak yapraklar ile ayırt edilir. Çıkıştan gün sonra hasat alınabilir. En popüler çeşitleri Haziran, Ekspres, Altın Hektar, Transfer F1'dir. Ekim tohumları 10 ila 25 Mart arasında gerçekleştirilir.
  2. Orta boy lahana, yaz tüketimi ve ev konservesi için yetiştirilir. Lahana başları tohumları ektikten ay sonra hasat için hazırdır. Çeşitler - Glory , Symphony F1, Table F1 ve diğerleri. Mart ayının sonundan 10 Nisan'a kadar ekin.
  3. geç lahana uzun vadeli olgunlaşma. Yoğun, sert kafaları nakliyeyi iyi tolere eder ve uzun süre saklanabilir, bu nedenle çoğunlukla tüketim için yetiştirilir. kış zamanı. Kanıtlanmış çeşitler: Taş başlı, Kharkiv kışı, Morozko, Arctic F1, Garant F1. 5 Nisan - 20 Nisan tarihleri ​​arasında fidelere veya açık toprağa ekim yapılması önerilir.

Ayrıca, fidelerin lahana için yeterince yüksek bir pencere kenarında yetiştirildiğini de belirtmekte fayda var. oda sıcaklığı, nakil ve adaptasyonu çok acı verici bir şekilde tolere eder, bu nedenle karaya çıkmadan iki hafta önce sertleştirilmesi gerekir. Ülkede gün içinde havanın yoğun bir şekilde ısındığı bir serada veya film seralarında tohum ekerek kendinizi bu dertlerden kurtarabilirsiniz. bahar güneşi ve geceleri sıcaklık eksiye düşer.

Tohum seçimi hakkında video

Fidan dikimi için kesin tarihler yok, ancak fark edildi. göze çarpan özellik- yuvalar ne kadar gençse, yeni bir yerde o kadar hızlı kök salıyorlar. Bu nedenle, lahana zaten gerçek yaprak oluşturduysa, ekim için oldukça hazırdır.

Dikimden önce, fideler, özellikle normal kaplarda yetiştirildiyse, bolca sulanmalıdır. turba bardakları

Bir yatak için bir yer seçtikten sonra, kışın sıkışan toprağı kazın veya gevşetin, bir tırmıkla düzleştirin ve dikim şemasına göre delikler hazırlayın:

  • erken çeşitler ve melezler için - 30x40 cm;
  • orta olgunlaşan lahanalar 50x60 cm mesafeye ekilir;
  • geç çeşitlerin büyük başlarının en az 55x70 cm'ye ihtiyacı olacaktır.

Dikimden önce, fideler, özellikle turba kaplarında değil, sıradan kaplarda yetiştirildiyse, cömertçe sulanmalıdır. Aynısı bir serada büyüyen fideler için de geçerlidir, çünkü neme doymuş bitkiler nakli daha kolay tolere eder ve onları gevşek topraktan çıkarmak daha kolaydır. Çukurlar da su ile sulanır ve tamamen emilmesi beklenmeden genç lahana rozetleri doğrudan bu çamurun içine dikilir. Nakilden sonra çalılar tekrar cömertçe sulanır ve malçlanır. odun talaşı ezilmiş ilavesi ile yumurta kabuğu. Böyle bir barınak, nemin hızlı buharlaşmasını önleyecek ve ekimleri “dikenli” bariyerin üstesinden gelemeyen sümüklü böceklerin istilasından koruyacaktır.

Nakil sırasında bol ve tekrarlanan sulama, lahana köklerinin, bitkinin sık sulama gerektirmeden bağımsız olarak nem elde edebileceği toprağın derinliklerine nüfuz etmesini sağlayacaktır.

Fide ekimi hakkında video

Bahçe bakımı

Lahananın daha fazla bakımı, onu sayısız zararlılardan korumak, hastalıkları önlemek, ayrıca nem seviyelerini ve düzenli ayıklamayı kontrol etmektir.

Ekili lahana bakımı hakkında video

Güvenlik sorunlarını çözmenin harika bir yolu kullanmaktır. modern ilaçlarörneğin hem böcek öldürücü hem de mantar öldürücü özelliklere sahip olan Prestige gibi. Ve bu durumda, "kimya" kullanmaktan korkmayın, çünkü ilacın etkisi iki ay ile sınırlıdır ve ardından tamamen parçalanır. Bu nedenle, talimatları kesinlikle uygularsanız ve fide aşamalarında lahanayı böyle bir dezenfektanla tedavi ederseniz, onu turpgillerden, lahana sineği, kepçe ve yaprak bitlerinden koruyabilir ve ayrıca mantar hastalıklarının gelişmesini önleyebilirsiniz.

Ama kaputa'yı "kimya" olmadan da yetiştirebilirsiniz. Organik böcek kontrol önlemleri, öğütülmüş kırmızı biber tozu ilavesi ile odun külü ve tütün tozu ile ıslak lahana yapraklarının tozunu almak olabilir. Ülkede dikim için iyi koruma ortak inişler zararlıları kokularıyla iten sarımsak, nasturtium, kadife çiçeği veya Chernobrivtsy ile lahana.

Lahana Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Lahana gurubu sebzeleri Avrupa ülkelerinde bütün yıl boyunca, ülkemizde ise yılın bir iki ayı hariç bütün yıl boyunca pazarlanmakta ve değişik şekillerde sebze olarak tüketilmektedir. Lahana gurubu sebzelerinin birçok değerlendirme şekli olup, çiğ olarak tüketildiği gibi salatası, kapuskası, etli vezeytinyağlı sarması ve turşusu yapılmaktadır. Bu grup sebzeler, çiğ olarak tüketildiklerinde insan sağlığına büyük katkıda bulunurlar. İnsanların daha sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlarlar. Bol miktarda B, C, E vitamini ve potasyum içeren lahanalar, kış aylarında birçok eve sağlık getirmektedir. Lahana denilince akla tek bir sebze gelmemelidir. Lahana bir sebzeler grubunu oluşturur.

Lahanalarda kalın ve oldukça derine giden ana kazık kökten başka bol miktarda saçak kök bulunur. Gelişme devresinde ana kök zamanla çürüyerek yerine çok sayıda yan kökler teşekkül eder. Lahana çeşidine göre gövde kalınlığı ve bilhassa uzunluğu oldukça değişiklik gösterir. Yaprak ve baş lahanalarda kalın ve kısa bir gövde bulunduğu halde brüksel lahanasında gövde çeşide göre cm arası boy alabilir. Lahana yaprakları; çeşit karakterine göre renk, şekil, irilik, etlilik, düz veya kıvırcıklık bakımından büyük farklar gösterir. Yapraklar üzerinde bir mum tabakası mevcuttur. Bundan dolayı yapraklar üzerine su damlaları düştüğünde yağlı bir zeminin üstüne düşmüş damlalar gibi etrafa dağılmayarak damlacıklar halinde kalır. Baş lahanalarda yaprakların sarılış karakterleri, yaprak özellikleri, tüm baş şekilleri, renkleri, irilikleri çeşitler arasında çok farklıdır. Tohumlar, yuvarlak veya hafif yumurta şeklindedir. Olgunlaşmış tohumlarda renk kahverengi, mor, kırmızı ve bunların tonlarıdır. Bir gramda bulunan tohum sayısı – adettir. Çimlenme gücü %’tir. Çimlenme güçlerini normal koşullarda 4–6 yıl muhafaza ederler. Optimum çimlenme sıcaklığı 20–25 oC’dir.

 

BAŞ LAHANA (BEYAZ-KIRMIZI)

Baş lahanalar, beyaz ve kırmızı baş lahanalar olmak üzere iki ana alt grup altında toplanırlar. Beyaz ve kırmızı baş lahanalar gerek ülkemizde ve gerekse Karadeniz Bölgesinde yoğun bir şekilde yetiştirilen ve de severek tüketilen bir sebzedir. Bununla birlikte, baş lahanalar içerisinde değerlendirilebilen baş lahana tipi de kıvırcık baş lahanadır. Baş lahanalar çiğ olarak değerlendirildiği gibi dolmalık, turşuluk, yemeklik ve salata olarak da değerlendirilir.Ülkemizde beyaz baş lahanalar genel olarak sarma, turşu ve kapuskalık (yemeklik) olarak değerlendirilir. Kırmızı baş lahananın ülkemizde salata olarak tüketimi yaygındır. Kıvırcık baş lahana ülkemizde pek bilinmemektedir. Kıvırcık ve gevrek yaprak yapısına sahip bu lahanalar salata ve turşu yapımında kullanılmakta ve Avrupa ülkelerinde bol miktarda tüketilmektedir. Son yıllarda ülkemizde yeni tanınmaya başlayan bu sebze, özellikler kışı sert olan, marul ve salatanı yetiştirilemediği bölgelere tavsiye edilebilir. Üretimde standartlığın yakalanması ve tüketim amacına uygun kaliteli bir yetiştiricilik için verimli kaliteli standart veya hibrit çeşitlerle yetiştiricilik yapmak büyük önem taşımaktadır.

 

EKOLOJİK İSTEKLERİ

İklim İstekleri

Serin iklim sebzesi olan baş lahanalar, sonbahar (başlangıcı) ile ilkbahar (sonu) arasındaki serin dönemde yetiştirilir. Serin mevsimi sevdiklerinden, nemli yaylalar, deniz, göl ve nehir kıyısı bölgeler ideal yetiştirme alanlarıdır. Yaz döneminde yetiştirilen erkenci çeşitler bulunmasına karşılık bu dönemdeki yüksek sıcaklıklar kaliteyi bozduğundan ve yazlık sebzelerin yoğun olduğu bir dönem olduğu için bu dönemde yetiştiricilik yapılmamaktadır. Baş lahanalar diğer lahana grubu sebzeler gibi serin iklimden hoşlandığından 0C – 0C arasında sıcaklıklar da iyi bir şekilde yetiştirilirler. Başlar genel olarak 24 0C altında en iyi şekilde oluşurlar. Uygun baş gelişimi için gece- gündüz sıcaklık farkının 5 0C olması arzu edilir. Genelde (–10 0C) gibi düşük sıcaklıklara da toleranslıdırlar.

 

Toprak İstekleri

Lahana grubu sebzeler genelde toprak yönünden pek fazla secici değildirler. Kumlu, tınlı, ağır karakterli killi topraklar olmak üzere hemen hemen bir çok toprak tiplerinde yetiştirilebilirler. Fakat iyi kaliteli mahsül için kumlu, kumlu tınlı ve organik maddece zengin orta ağırlıkta topraklar en uygun topraklardır.

 

YETİŞTİRİCİLİĞİ

Ekim-Dikim ve Zamanı: Fideler yastıklarda yetiştirilebildiği gibi, viyollerde yetiştirmek mümkündür. Tohum yastıkları hazırlanarak 15 cm aralıkla (seyrek olarak) açılan çizilere seyrek olarak tohumlar ekilir. Çizilerin derinliği 2, cm civarında olmalıdır. Tohum ekiminden önce çiziler sulanması gerekir. Fideler gerçek yapraklı olduğunda tarlaya dikilirler. Buğday hasadından sonra II. ürün olarak da yetiştirilebilirler. Tohum ekimleri Mayıs ayında başlayıp Ağustos ayına kadar kademeli olarak devam edebilir. Dikimlerde Haziran ayı ile Ağustos ayının sonuna kadar yapılabilir. Ekim ve dikimde etkili olan konu pazara ürün çıkartma zamanıdır. Bu durum göz önünde tutularak kademeli ekim ve dikim yapılabilir. Sonuçda pazara uzun süre ürün sunmuş olunur. Hasatlar Ekim-Kasım ayı ile Mart ayları (erken ilkbahar) arasında yapılır. Dikim mesafesi olarak sıra arası cm ve sıra üzeri cm alınabilir. Bu dikim mesafelerine etki den en önemli faktör kullanılan çeşidin erkenci ve geççi olma özelliğidir. Erkenci çeşitler küçük taç yaptıklarından daha sık dikilebilir.

 

Gübreleme: Geniş ve bol miktarda yapraklara sahip olan lahanalar yetiştirildikleri yerin besin maddelerince zengin olmasını isterler. Bu sebeple uygun yanmış ahır gübresinin yanında iyi baş bağlama ve verimlilik için ticarî gübrede verilmelidir. Verilecek ticari gübrenin miktarını belirlemede en sağlıklı yöntem toprak tahlili olup toprak tahlili sonuçlarına göre ticari gübre verilmelidir. Ticari gübre miktarı olarak azot kg /da, kg/da P ve kg/da K20 verilmelidir. Ticarî gübrenin yanında yüksek kaliteli bol ürün için dekara ton yanmış çiftlik gübresi kullanılması gerekmektedir. Fosforlu gübrenin tamamı dikim öncesi, azotlu gübrede iki defada verilir. Azotun ilk yarısı dikimle geri kalanı ise II. çapada verilir.

 

Bakım: Baş lahana yetiştiriciliği kolay bir yetiştiriciliktir. Erken dikimlerde yüksek sıcaklığa bağlı olarak sulama yapılabilir. Yabancı ot yoğunluğuna göre defa çapa gereklidir. Lahana kelebeğinin tırtılları ile pireler önemli zararlılar olup zararlı yoğunluğuna bağlı olarak uygun bir insektisit ile ilaçlama yapılmalıdır.

 

Hasat: Baş lahanada hasatlar yetiştirilecek çeşidin olgunlaşma grubuna yani erkencilik-geççilik özelliğine, başların istenilen büyüklüğe gelmesine ve yetiştirme-bakım şartlarına bağlı olmak üzere dikimden itibaren ay sonra başlar. Genel olarak hasatlar Ekim ayında başlayıp erken ilkbahara kadar yapılabilir. Başlar bireysel olarak kesilir ve hasat edilir.

 

BRUKSEL LAHANASI

Brüksel lahanası, yüzyılda Belçika’dan yayılmıştır. Belçika ve Fransa’da ilk olarak kültüre alınmıştır. Yenilen kısmı, yaprak koltuklarında oluşan 2, cm çapındaki minyatür küçük başlardıfunduszeue.info bitkide adet minyatür baş bulunur. Hem taze hem de dondurulmuş olarak değerlendirilmektedir. Ülkemizde yeni tanınmaya başlanmış olup, son yıllarda üretim ve tüketim artmıştır. Vitamin C ve A, Minerallerden Demir, Potasyumca zengindir. Proteince de zengindir.

 

İklim İstekleri: Serin iklim sebzesidir. Soğuklara ve donlara dayanıklıdır (Diğer lahanalara göre). Optimum sıcaklık istekleri 0C’dir. Minyatür tatlı başlar, sonbaharı serin ve uzun, kışları ılımlı olan deniz kıyısı alanlardan elde edilir. Yüksek sıcaklıklar baş kalitesini olumsuz etkiler.

 

Toprak İsteği: İyi drene edilmiş, organik maddece zengin, pH’ı 6 olan topraklar yetiştiriciliğe uygundur. Erkenci çeşitler için kumlu topraklar, geççi çeşitler içinse ağır topraklar tercih edilmelidir.

 

Yetiştirme Teknikleri: Tohumla üretilirler. Genelde hibrit çeşitler kullanıldığı için fideler viyollerde yetiştirilir. Yastıklarda da yetiştirilebilir. m2’ye gr tohum ekilir. Dikim mesafesi sıra arası cm, sıra üzeri cm olmalıdır. Dikim zamanları, çeşidin olgunlaşma durumuna göre değişir. Eylül başı Aralık sonuna kadar hasat edilecekse fideler Haziran-Temmuz aylarında tarlaya dikilirler. Brüksel lahanası çeşitleri genelde günlüktürler. Yüksel kalite ve verimde bir üretim için yağış durumu dikkate alınarak sulama yapılmalıdır.

 

Gübreleme: Fosforlu ve potasyumlu gübrelerin tamamı ile azotlu gübrelerin üçte biri dikim esnasında, geriye kalan azotlu gübre ise ileriki gelişme aşamalarında iki defada verilir.

 

Hasat, Verim Ve Depolama: Bitkiler, cm boylandığında aşağıdan yukarıya olmak üzere yaprak koltuklarında brüksel lahanası başları oluşur. 2, cm çapına ulaşan başlar hasat edilir. Hasat geciktirilmemelidir. Çünkü başlarda gevşeme ve açılmalar olur. Kademeli hasat yapılır. Önce alttaki olgunlaşmış başlar hasat edilir. Hasat işlemi, başın altındaki yaprağın kırılıp, bitkiden uzaklaştırılmasıyla yapılır. Kademeli hasatta en üstteki başların olgunlaşması beklenmemelidir. Alttaki başlarda büyümeyi yavaşlatmak ve üsttekilerin büyümesini hızlandırmak amacıyla uç alma işlemi yapılır. Uç alma işlemi genelde alttaki başların 1,25 cm’ye ulaştığında tepenin kırılması şeklinde uygulanır. Aynı zamanda Eylül-Ekim aylarında 2. Hasattan sonra da uygulanabilir. Kademeli hasatın yanında makineli hasatta yapılabilir (İşçilik masrafını azaltmak için). Bu hasatta bitkiler toprak yüzeyinden kesilir. Yapraklar temizlenir. Özel makinelerle minyatür başlar bitki gövdesinden ayrılarak sınıflandırılır. Verim, kademeli hasatta dekara ton, makineli hasatta 1,,5 ton ürün alınabilir. 0C’ de % 95 nemde hafta muhafaza edilir. Kontrollü atmosferde de muhafaza edilebilir.

Görseller

  • Lahana Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
  • Lahana Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
  • Lahana Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Konu Etiketleri

lahana nedir?

Lahana Yetiştiriciliği İçin Püf Noktalar

Okunma Sayısı

Doğal yaşamın kış sebzeleri içinde yer alan lahana beyaz ve mor renkleriyle bahçenizde kış boyunca harika bir görünüm oluşturuyor. Lahana yetiştiriciliği bazı püf noktalarına dikkat ettiğiniz sürece zahmetsiz ve verimli bir hasatla geçecektir. Köyde sonbahar geldi mi kış fidelerini hazırlama zamanımız geldi demektir. Lahana fidelerinizi Kasım ayı sonuna kadar bahçelerinize ekebilirsiniz. Sağlıklı bir hasat olması için ilk dikkat etmeniz gereken fidelerinizin kalitesidir. Hazır alabileceğiniz gibi kendinizde organik fide yapabilirsiniz. Bahçeye ekeceğiniz lahana fidelerinin yaprakları canlı yeşil renkte olmalı, arada lekeli ya da sararmış yaprakları olmamalıdır. Çünkü bu fideler daha en başından hastalıklı olmaya müsaittir ve ekim yaptığınız alandaki diğer lahanalarınıza da bu hastalığı bulaştırabilirler. Fideler ile ilgili bu kısa bilgiyi verdikten sonra adım adım lahana yetiştiriciliği için yapılması gerekenlere geçelim 🙂

Lahana Yetiştiriciliği İçin Toprak Hazırlığı

Her sebzenin yüksek verimlilikte yetişebilmesi için farklı toprak koşullarına ihtiyacı var. Kimisi havuç gibi gevşek toprak seviyor, kimisi killi topraktan hoşlanıyor. Mümkün olduğunda huyuna gitmemizde fayda var 🙂 Lahanalar gübreli ve azotlu topraklara bayılıyorlar. Toprağınızın çok gevşek olması önemli değil, çünkü zaten kökleri dibe doğru değil, daha yüzeyde yanlara doğru gelişiyor. Bu sebeple lahana yetiştiriciliği için toprağı bel yardımıyla veya çapalama makinasıyla kazıp, organik gübreyle karıştırmanız ilk yapmanız gereken hazırlık. Kökler toprak yüzeyine yakın yayıldığı için toprağı tırmıklayarak düz bir zemin elde etmeniz önemli.

lahana yetiştirmek

Eğer imkânınız varsa potasyum olarak toprağı zenginleştirmek için odun külü de kullanabilirsiniz. Biz odun sobası kullandığımız için külleri bahçede her zaman değerlendiriyoruz. Lahana yetiştiriciliğinde de odun külü hem besleyici hem de toprak pirelerini uzaklaştırıcı bir etkiye sahiptir. Toprağımız hazır, şimdi sıra lahanalarımızı toprakla buluşturmaya geldi.

Lahana Yetiştiriciliği Dikim Nasıl Yapılır?

Lahana fideleri sıcaktan hoşlanmadığı için, mevsim olarak sıcaklıkların düştüğü zamanı bulunduğunuz bölgeye göre seçmeniz gerekir. Eylül, Ekim ya da Kasım ayının sonuna kadar ekim yapabilirsiniz. Çok soğuklara kalmamanız da önemli. Çünkü fideleriniz henüz küçük olduğundan soğuklara karşı da dirençli olamazlar.

lahana yetiştirmek

Dikim yaparken sıra üzeri ve sıra arası mesafeler lahanaların rahat büyüyebilmesi için önemlidir. Sıra üzerinde fide araları ortalama 60 cm, sıra aralarının da ortalama 90 cm olması yeterlidir. Fide dikim derinliğinde ise, en alt yaprakların toprakla temas etmemesine dikkat edin. Fidenizin boyuna göre bu ayarlamayı yapabilirsiniz. Ekim yaparken hoş bir görüntü de yakalamak isterseniz, bir sıra beyaz lahana bir sıra mor lahana ekebilirsiniz 🙂

Lahana Yetiştiriciliğinde Bakım Şartları Nelerdir?

Lahanalar kış boyunca beslenme ihtiyacı duyarlar. Bunun için ekimden gün sonra ilk çapalama ve gübreleme yapmanız gerekir. Çapalama yaparken köklerin toprak yüzeyine yakın olduğunu dikkate almayı unutmayın. Derin çapalama yaparsanız köklerine zarar verirsiniz bu da hastalanmalarına ve gelişememelerine sebep olur. Lahanalarınızı organik gübre ile besleyebileceğiniz gibi hazırlayacağınız gübre şerbeti ile de besleyebilirsiniz. Gübreleme işlemini 3’er hafta aralıklarla 3 kez yapmanı gerekiyor.

Çapalama işlemini ise toprağı sürekli takip ederek yapmalısınız. Toprak hiçbir zaman kaymak tabaka oluşturmamalıdır. Sık çapalama işlemi yabani otlarla da fazla uğraşmamanız için önemli bir ayrıntıdır.

lahana yetiştirmede bakım

Lahana yetiştiriciliğinde verim için sulamaya da dikkat etmelisiniz. Lahana yapraklarının her zaman canlı yeşil rengini koruması için düzenli sulama yapmalısınız. Ayrıca lahanalarınız göbeklenmeye başladıktan sonra püskürtme yöntemi ile göbek kısmını da sulamanız daha iyi gelişmelerine yardımcı olur.

Aralık ayı itibariyle soğuk kış şartlarında kök bölgesini don ihtimaline karşı korumanız gerekir. Bunun için lahana kök bölgelerini kuru ağaç yaprakları, dalları, talaş, saman gibi doğal bir bitki örtüsüyle kaplamalısınız. Bu işlem lahanalarınızı soğuktan korumanın yanı sıra yabani otların kök bölgesinde çıkışını önler,  en alttaki yaprakların toprakla temasını da keserek hastalıklara karşı bir kalkan görevi görür.

Lahana Yetiştiriciliği ve Hastalıklarla Mücadele

Pazı gibi bir kış sebzesi olan lahana yetiştiriciliği için de hastalık ve zararlılarla mücadele ederken doğal yöntemleri kullanmayı tercih ediyoruz. Lahanaların en sık yakalandığı hastalıklar yapraklarında oluşan mantari enfeksiyonlardır. Yukarıdaki dikim ve bakım şartlarına dikkat ettiğiniz sürece bu hastalıklara yakalanma oranını en az seviyeye düşürürsünüz. Bunun dışında lekelenme oluşan yaprakları el ile temizlemeli ve ev yapımı bitki ilaçları yazımızdan faydalanarak doğal bir ilaç hazırlayarak tamamen yok olana kadar yapraklara püskürtme yöntemi ile uygulamalısınız.

Lahanaları bizim kadar seven bahçe zararlıları da bir diğer mücadele etmeniz gereken unsur. Yaprak bitleri, sümüklü böcekler ve göbek kısmına yerleşmeyi seven kurtlar için de doğal yaşam içerisinde yine ev yapımı bitki ilaçlarından yararlanabilirsiniz.

Lahana yetiştiriciliği için son adım nasıl hasat yapacağınızdır. Eğer bir sonraki dönem için tohum almak isterseniz, tohum çıkarma yazımıza göz atabilirsiniz. Lahanalarınızı kökten sökerek değil, bir bıçak yardımıyla toprak üstü seviyeden keserek hasat etmelisiniz. Hepinize bol hasatlar 🙂

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası