rahim incelmesi olupta hamile kalan varmi / Rahim Duvarı Kalınlığı ve İnceliği - Op. Dr. Özlem Aras

Rahim Incelmesi Olupta Hamile Kalan Varmi

rahim incelmesi olupta hamile kalan varmi

Hamilelik Başlarken: Rahim Duvarı Kalınlaşması

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır: “Rahim duvarında bulunan hücrelerin normalden fazla büyümesiyle, kalınlaşma meydana gelmektedir. Her adet döneminde rahim duvarı kalınlaşmaya başlar gebeliğe hazırlanır. Gebelik döneminde de bu kalınlaşma devam eder.” diyerek rahim kalınlaşması ile ilgili merak edilenleri anlattı.

Her adet döneminde rahim duvarı kalınlaşmaya başlar

Halk dilinde rahim duvarı olarak adlandırılan, “Endometrium”, rahmin işlev gören kısmıdır. Gebelik olması durumunda, endometrium bir yastık görevi görerek tüplerden gelen embriyoyu, yakalar ve tutunup büyümesini sağlar. Rahim duvarında bulunan hücrelerin normalden fazla büyümesiyle, kalınlaşma meydana gelmektedir. Her adet döneminde rahim duvarı kalınlaşmaya başlar gebeliğe hazırlanır. Gebelik döneminde de bu kalınlaşma devam eder.

Her dönem dikkat edilmeli

Rahim kalınlaşması, bir kadının hayatının her döneminde dikkate etmesi gereken bir konudur. Endometrium tabakasının ana görevi, tüpten gelen ürünü yakalamak ve büyümesi için gerekli ortamı sağlamaktır. Ancak tüplerden gelen gebelik ürününü yakalayamaması, gebelik oluşumu için bir engeldir.

Kalınlaşan tabaka, kanama ile dökülür

Eğer hamilelik gerçekleşmezse, kalınlaşan tabaka, kanama ile dökülür. Rahim duvarı, bir sonraki adet döngüsü için sil baştan tekrar kalınlaşmaya başlar.

Kontrol östrojen ve projesteron hormonlarında

Rahim duvarının kanama ile dökülmesi ve adet dönemine girilmesi gibi tüm süreçler, östrojen ve projesteron hormonları tarafından kontrol edilmektedir. Östrojen ve projesteron hormonlarında oluşabilecek herhangi bir sorun neticesinde, rahim duvarındaki hücreler normalden daha fazla büyümektedirler.

Ağrılı günlerinizin nedeni rahim kalınlaşması olabilir

Rahim kalınlaşmasının normalden uzun sürmesi; adet döneminin ağrılı geçmesine, kasık ağrılarına ve adet gecikmelerine neden olmaktadır. Adet dönemlerinin gecikmesi sorunu, çeşitli riskler barındırabilmektedir. Yılda 1 ya da 2 kez adet görme gibi durumlarla da karşılaşılmaktadır. Bu durum rahim kanseri açısından risk oluşturabilmektedir. Bu gibi durumlarla karşılaşıldığında jinekolojik muayeneye başvurulması gerekmektedir.

Rahim kalınlaşması polikistik over sendromunun habercisi mi?

  • Rahim kalınlaşması başka hastalıkların da habercisi olabilir. Polikistik over sendromu bunlardan biri olabilir. Polikistik over sendromu hastalığı konusunda ana problem, yumurtalıklardan kaynaklansa da beraberinde rahim kalınlaşması da görülebilir.
  • Bunun yanı sıra obezite, troid hastalıkları, karaciğer hastalıkları, stres, hormon dengesizlikleri gibi durumlar da rahim kalınlaşması nedeni olabilir. Bu durumlarda gebeliğe engel olan rahim kalınlaşması değildir. Rahim kalınlaşmasının altındaki sebeptir.
  • Bazı durumlarda rahim içinde, iyi huylu olarak gördüğümüz tümöral oluşumlar olan polipler, rahim duvarı kalınlaşması şeklinde yanlış bir teşhis olarak tespit edilebilmektedir. Rahim içinde görülen polipler, gebelik için engel oluşturabilmektedir. Ancak Histestreskopi işlemi, vajinal yoldan rahim ağzı kanalından özel aletlerle rahime girilerek tedavi edilebilir. Tedavi sonucunda rahim, gebeliğe hazır duruma getirilebilir.

Adet dönemlerinin değişmesi ilk sinyal olabilir

Rahim duvarının kalınlaşması sorununun belirtilerine bakıldığında, adet döneminin gecikmesi ilk belirti olarak karşımıza çıkabilmektedir. Rahim kalınlığının belirtileri her gün ya da ara ara hissedilebilmektedir. Rahim kalınlığının diğer belirtileri; adet dönemleri arasında ara kanama, ciltte sivilcelenme, aşırı terleme, aşırı halsizlik, vajina kuruluğudur.

Anne adayları tedirgin olmamalı

Çocuk sahibi olmak isteyen anne adaylarının merak ettiği ve tedirgin olmalarına yol açan soruların başında; rahim duvarı kalınlaşmasının gebeliğe engel olup olmadığı sorusu gelir. 
Gebelik için esas sorun rahmin kalınlaşması değil yeteri kadar kalınlaşamamasıdır. Bu durumda rahimden gelen gebelik ürününü yakalama ve yeteri kadar besleyebilme şansı azalmaktadır. Bu yüzden tüp bebek yapılacak vakalarda embriyoyu rahme yerleştirmeden önce rahmin yeteri kadar kalınlaşması için hekimler östrojen hormonu takviyesi yaparlar ve rahmin yeteri kadar kalınlaştığından emin olduktan sonra embriyo transferi yaparlar.
Rahim duvarı kalınlaşması, hamilelik dönemlerinde olası bir durumdur. Ancak bu hususta dikkat edilmesi gereken nokta, kalınlaşmanın kaç mm olduğudur. Rahim duvarının kalınlaşma süreci, kadın doğum uzmanı hekimler tarafından kontrol edilmesi gereken bir durumdur.

Rahim Duvarı Kalınlığı ve İnceliği

Hamileliğin oluşabilmesi ve sürdürebilmesi için birtakım faktörlerin gerçekleşmesi gerekir. Bazı durumlarda sperm ve yumurtanın döllenerek embriyo oluşturması, başarılı bir hamilelik için yeterli olmayacaktır. Embriyonun rahime yerleşebilmesi ve gelişebilmesi için gerekli etkenler vardır. Endometriyum olarak bilinen rahim duvarı bunlardan en önemlisidir. duvarın inceliği veya kalınlığı, başta gebelik olmak üzere kadın sağlığını etkileyebilmektedir.

Rahim duvarı nedir?

Rahim, üç farklı katmandan oluşur. Dış tabaka seroza, orta tabaka miyometriyum ve en iç duvar endometriyum olarak adlandırılır. Rahim duvarı olan endometriyum kalınlığı adet döngüsü boyunca değişmeye devam eder. Bir embriyonun endometriyuma yerleşmesi için, endometriyumun optimal bir durumda olması gerekir.

Endometriyum, hormonlara yanıt olarak değişir. Adet döngüsünün ilk günlerinde yumurtalıklardan östrojen hormonu üretilir. Östrojen, rahmi hamileliğe hazırlamak için endometriyumun kalınlaşmasına neden olur. Döngünün ortasında ise yumurtalıklardan bir yumurta serbest bırakılır. Yumurtlamayı takiben, progesteron hormonunun seviyeleri artmaya başlar. Progesteron, döllenmiş bir yumurtanın beslenmesi için rahim duvarını hazırlar. Hamilelik oluşmazsa, östrojen ve progesteron seviyeleri düşer, adet kanamasıyla birlikte rahim iç duvarı dökülür.  Endometriyum tamamen döküldüğünde, yeni bir adet döngüsü başlar.

Rahim duvarının kalınlığı nasıl olmalı?

Duvarınız normal durumda oldukça incedir. Her adet döngüsünün sonunda üst tabaka tamamen döküldüğünde, kalan tabaka yaklaşık 1 mm’dir. Bir sonraki yumurtlama döngüsü esnasında, hücreler yeni katmanı oluşturmaya başlar. Hamileliğe elverişli rahim duvarının ideal kalınlığı 8 mm ile 15 mm aralığında olmalıdır. Ancak, kalınlık kişiden kişiye ve döngünün zamanına göre değişir.

Endometriyal dokunun kalınlığını etkileyen üç faz vardır:

  • Adet dönemi, endometriyumun en ince olduğu zamandır. Ultrasonda, ince ve düz bir çizgi gibi görünür.
  • Foliküler faz, adet evresinin bitiminden sonra gelir ve yumurtlamanın sonuna kadar devam eder. Rahim duvarı bu aşamada kalınlaşmaya başlar.
  • Yumurtlama döneminde, endometriyal tabaka en kalın haldedir.

Rahim duvarı veya kalınlığı nasıl oluşur?

Duvarın anormal derecede kalın veya ince olması birtakım sağlık problemlerinden nedeniyle oluşmaktadır.

Duvarın anormal kalınlığı endometriyal hiperplazi olarak tanımlanır. Bu durum, progesteron içermeyen aşırı östrojenden kaynaklanır. Adet dönemlerinin uzun ve şiddetli geçmesi, pıhtılı adet kanamaları, iki adet dönemi arasının kısa olması, kilo alımı, halsizlik, depresyon gibi belirtileri vardır. Endometriyal hiperplazi genellikle menopozdan sonra, progesteron üretilmediğinde ortaya çıkar. Ayrıca, yumurtlamanın düzenli olarak meydana gelemediği perimenopoz sırasında da oluşabilir. Kadınlarda östrojen seviyelerinin yüksek olabileceği ve yeterince progesteron üretilemeyeceği diğer durumlar şunlardır:

  • Östrojen ilaçlarının kullanımı,
  • Menopozdan sonra yüksek dozda östrojen kullanımı,
  • Düzensiz adet dönemleri,
  • Polikistik over sendromu,
  • Aşırı şişmanlık.

Duvarın 7 mm’den daha ince olması durumunda, rahim duvarı inceliği söz konusudur.  Östrojen hormonun yetersiz olması, implantasyon başarısızlıkları ve kan akışının yetersiz olması nedeniyle erken düşüklerle ilişkilidir. Kısırlık ve anormal adet dönemleri gibi belirtileri olmasına rağmen; bazı durumlarda hiçbir belirti bulunmamaktadır. Rahim duvarı inceliğinin nedenleri şöyledir:

  • Miyom ve polipler kan damarlarını daraltarak duvara olan kan akışını azaltır. Böylece rahim duvarı yeterince beslenip kalınlaşamaz.
  • Cinsel yolla bulaşan ve pelvik inflamatuar hastalıklar gibi her türlü bakteriyel enfeksiyon, endometriyal dokuyu yaralayabilecek inflamasyona neden olabilir.
  • Dilatasyon ve küretaj sırasında birçok kez bazalis adı verilen endometriyumun fonksiyonel tabakası çıkarılır. Bu durumda yeni endometriyal doku büyüyemez ve ince kalır. Buna Asherman Sendromu da denir.
  • Uzun süre doğum kontrol hapları kullanan kadınlar, fonksiyonel olmayan ve ince bir duvara neden olabilir.

Klomen rahim duvarı incelmesi için bir etken midir?

Klomen, doğurganlık tedavilerinde sıkla kullanılan bir ilaç türüdür ve endometriyal tabakanın ince kalmasına neden olabilir. Bunun nedeni ilacın anti-östrojen görevi görmesidir. Bu gibi durumlarda, klomen ile birlikte ek östrojen tedavisi uygulanır veya farklı tipte bir doğurganlık ilacı kullanılır.

Rahim duvarı inceliği tüp bebek tedavisini etkiler mi?

Duvarın ideal kalınlığı, implantasyon başarısını ve hamileliği sağlayan ana faktörlerden biridir. Araştırmalar, tüp bebek tedavisi sırasında rahim duvarının ince başarısızlığının arkasındaki neden olduğunu kanıtlamıştır. Endometriyum istenen kalınlığa ulaşmazsa embriyo transferi aşaması iptal edilebilir.  Duvarın 7 mm’den az olması düşük gebelik oranları, 5 mm’den daha az olması ise negatif gebelik sonuçları ile ilişkilidir.

Rahim duvarı kalınlaşması nasıl tedavi edilir?

Rahim kalınlaşması genellikle progestin ile tedavi edilebilir. Progestin; hap, enjeksiyon, spiral veya vajinal krem ​​olarak reçete edilebilir.

Duvarın hücrelerinde anormal değişiklikler varsa atipik hiperplazi olarak tanımlanır ve kanser riski artar. İlerleyen vakalarda rahmin çıkarılmasını içeren histerektomi operasyonu gerekebilir.

Rahim Duvarının inceliği tedavisi nasıl yapılır?

Başarılı bir hamilelik için, ince rahim duvarı kalın ve besleyici hale getirilmelidir. Östrojen, menopozal gonadotropin (hMG), granülosit koloni uyarıcı faktör (G-CSF) gibi ilaç tedavileri bu durumu yönetmeye yardımcı olabilir. Vitamin E ve L-arginin gibi vitaminler, düzenli egzersiz, akupunktur, PRP gibi alternatif tedavilerin de rahime olan kan akışını iyileştirerek rahim duvarını kalınlaştırdığını göstermiştir.

Rahmi kalınlaştıran yiyecekler nelerdir?

Dengeli ve sağlıklı bir beslenme programı östrojen seviyelerini etkiler, hormon dengesini korur ve kan akışını artırır. Tüm bu faktörler, duvarı kalınlığı ve inceliği problemlerinde rahim duvarının ideal kalınlığa ulaşmasına yardımcı olur.

Sağlıklı insülin ve kortizol seviyelerini korumak için aç kalmamalı, küçük porsiyonlarla sık sık yemek yenmelidir. Beslenme programına lif ve Q10 koenzim bakımından zengin gıda maddelerini eklenmelidir. Q10 koenzim, doku ile ilgili stresi azaltan ve kalın bir endometriyal tabakanın oluşmasına yardımcı olan güçlü bir antioksidandır.

Yeşil yapraklı sebzeler, domates, yumurta, havuç ve balık gibi gıdalar; sağlıklı kan dolaşımı için gerekli olan B-kompleks gruplarını, bununla birlikte C ve E vitaminlerini içermektedir.  Genel sağlığı korumak için kafein miktarı azaltılmalı, bol su tüketilmeli ve zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.

Unikornuat Uterus (yarım rahim) ile anne olmak m&#;mk&#;n

Hamileliği etkiler mi?

Unikornuat uterus, hamile kalma ve hamileliği sonuna kadar taşıma yeteneğinizi etkileyebilir. Ancak tüp bebek tedavisinde kullanılan yöntemler ile süreç kontrol altına alınabilir. Tüp bebek tedavisinde sonra, unikornuat uterusu olan kadınların yüzde 53,1'i kontrol grubunun yüzde 65,7'sine kıyasla hamile kalabilmektedir.

Düşük yapma riski var mı?

Unikornuat uterusta düşük yapma riski daha yüksek olsa da başarılı bir hamilelik ve doğum süreci geçirilebilir.

Düşük riskinin çeşitli sebepleri vardır. İlk olarak rahme kan akışı azaltılır. Rahim tipik olarak kendisine kan sağlayan iki arterden oluşur. Unikornuat uterusta genellikle sadece bir tane vardır. Bu etki, ilk üç aylık dönemde düşük yapma riskini artırabilir. İkincisi, unikornuat uterus genellikle daha küçüktür ve büyüyen bir bebeği barındırmak için daha az yeteneklidir. Bu etki, ikinci üç aylık dönemde düşük yapma riskini artırabilir. Unikornuat uterusu olan kadınlar sıklıkla rahim ağzıyla ilgili sorunlar yaşarlar. Serviks, doğum zamanından çok önce incelmeye ve genişlemeye başlayabilir. Bu durum erken doğuma neden olabilir.

Unikornuat uterusun nedenleri nelerdir?

Araştırma, tüm kadın üreme yolu anormalliklerinin yüzde ila 13'ünün unikornuat uterustan kaynaklandığını ortaya koyuyor. Kulağa oldukça yüksek gelebilir, ancak kadınların yalnızca yüzde 0,1'inin unikornuat uterusu vardır. Ne yazık ki, kadınlarda bu anormalliğin neden olduğunu bilinmiyor.

Hamile kalmaya çalışırken bu durumu yeni öğrenmiş olabilirsiniz. Eğer öyleyse, muhtemelen bir veya daha fazla düşük yapma veya hamile kalma güçlüğü dışında hayatınızı semptomsuz geçirmişsinizdir. Ancak bazı kadınların daha erken semptomları vardır. Belirtiler kronik pelvik ağrı, ağrılı adet periyodları olabilir.

Nasıl teşhis edilir?

Semptomlarınız varsa, doktorunuz önce bir sağlık geçmişi isteyecek ve bir fizik muayene yapacaktır. Ayrıca diğer olası nedenleri dışlamak için pelvik muayene de yapacaklardır. Ayrıca görüntüleme testleri de uygulanır. Bunlar pelvik ultrason veya MRI taramasını içerir. Bazı durumlarda doktorunuz laparoskopi adı verilen cerrahi bir prosedür önerebilir.

Bu prosedür, karın içine bakmak için ışıklı küçük aletler ve kameralar yerleştirmek için küçük anahtar deliği kesilerinin kullanılmasını içerir. Bu yöntem, doktorunuzun rahim dahil pelvik organları görmesini sağlar. Uterusu görerek, boyutunun daha küçük olup olmadığını ve fallop tüpünün eksik olup olmadığını anlayabilir.

Tedavi ve gebelik sonuçlarının iyileştirilmesi

Hamile kalırsanız ki bu doğal yollarla veya tüp bebek yardımı ile mümkündür, doktorunuz bebeğin büyümesini izlemek için daha sık kontrol ve ultrasonlar önerebilir. Yarım rahim ve buna benzer genetik uterine anomalilerde erken doğum riski yüksek olduğu için mutlaka serklaj yapılmalıdır.

Erken doğumun meydana gelme olasılığını azaltmak için tokolitikler olarak bilinen bazı ilaçları da reçete edilebilir. Tokolitikler rahimi rahatlatır ve erken doğum kasılmalarını azaltır. Düşük veya erken doğum risklerini azaltmaya yardımcı olmak için çeşitli yöntemler uygulanabilir.

Unikornuat uterus, daha zor olsa da bu durumda bebek sahibi olmak imkansız değildir. Üreme teknolojisinin insanların her gün gebe kalmasına yardımcı olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Hamile kalmakta sorun yaşıyorsanız, seçenekleriniz hakkında bilgi almak için uzmana başvurmalısınız.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir