hepatit b aşısı neden yapılır / Hepatit B aşısı - Vikipedi

Hepatit B Aşısı Neden Yapılır

hepatit b aşısı neden yapılır

Hepatit B nedir?

Hepatit B, karaciğer hasarına neden olan bir virüs yoluyla ortaya çıkar. Hastalık uzuvlarda ağrı, iştah kaybı, bulantı ve kusma şikayetleri ile başlar. Ardından sarılık başlar. Sarılık belirtileri genellikle gözlerde renklenme, koyu renkli idrar ve açık renkli dışkıdır. Ancak bu tipik belirtiler, her üç hastadan birinde görülmediği için hastalık fark edilmeyebilir. Hasta olan her 10 kişiden birinde kalıcı (“kronik”) hastalık meydana gelir ve bu durumdaki her dört kişiden birinde daha sonra siroz veya karaciğer kanseri görülür. Yenidoğanlara Hepatit B bulaşması halinde, 10 vakıadan dokuzunda hastalık kalıcı olmaktadır.

Tedavi, virüsü zayıflatan ilaçlarla yapılır.

Hepatit B virüsü tropik ülkeler (Afrika, Yakın Doğu, Güneydoğu Asya, Okyanusya) başta olmak üzere tüm dünyada bulunur. Kan, tükürük, sperm ve vajinal sıvılar gibi vücut sıvıları ile bulaşır. Ancak hastalık enfekte olmuş enjektör iğnesi, tıraş bıçağı, diş fırçası vb. eşyalar ile de bulaşabilir. Bulaştıktan sonra ilk hastalık belirtilerinin ortaya çıkması 1 ila 6 ay sürer.

Virüs ayrıca hasta kadınlardan gebelik veya doğum sırasında virüsü bebeğe de geçer. Bebeklerin hemen doğum sonrasında aşılanması çocuğun hasta olmasını önler.

Çocuklar için aşı önerisi

Hepatit B aşısı Avusturya’da ücretsiz çocuk aşı programına dahildir. Bu aşı difteri, tetanos, polio, boğmaca ve hemofilus influenza B ile birlikte altılı karma aşı olarak yapılır.

Aşı planı

Aşı planı

1. aşı: 3 aylıkken
2. aşı: 4 &#; 5 aylıkken
3. aşı: 12 &#; 14 aylıkken
4. aşı: 8 &#; 15 yaşındayken

Hepatit B’li kadınların bebekleri için aşı:

  1. Doğumdan hemen sonra aşılama.
  2. Bir ay sonra tekrar aşılama ve ardından diğer çocuklar gibi altılı karma aşı.

Yetişkinler için aşı önerisi

  • Hepatit B aşısı oldunuz mu? Öyleyse özel risk gruplarına (aşağıda görebilirsiniz) dahil değilseniz Hepatit B için ayrıca aşı olmanız gerekmez.
  • Henüz Hepatit B aşısı olmadınız mı? Bu durumda aşı olabilirsiniz.

Aşı planı

1. aşı herhangi bir zamanda
2. aşı bir ay sonra
3. aşı 6 ila 12 ay sonra

Gerekli olması halinde hızlandırılmış aşı planı da mevcuttur.

Aşının iyi etki gösterdiği kişilerde neredeyse % koruma sağlanır. Ancak aşının koruma sağlamadığı kişiler de olabilir.

Özel risk gruplarındaki kişilerin koruma durumunu kan testi ile kontrol etmeleri gerekir. Gerekli olduğu durumlarda yenileme aşısı yapılabilir.

Risk gruplarındaki kişiler şunlardır:

  • Hepatit B hastaları ile temas halinde olanlar
  • Karaciğer hastalığı bulunanlar
  • Mesleği, günlük yaşamı veya hastalık nedeniyle enfekte kan veya diğer vücut sıvılarına temas etme riski yüksek olanlar
  • Hepatit B’nin sık görüldüğü ülkelere seyahat edenler

Hepatit B aşısı konusunda bilgi almak mı istiyorsunuz? Hepatit B aşısı olup olmadığınızı bilmiyor musunuz? Risk gruplarında mısınız?

Hepatit B Aşısı Nedir? Çocuklarda Hepatit B Aşısı Yan Etkileri Neler, Ne Zaman Yapılır, Ateş Yapar Mı?

Hepatit b aşısı doğrudan akciğeri hedef alır. Akciğerde oluşabilecek iltihabın önüne geçer. Bu tür konular çocuklarda daha özverili olunmasını tetikler. Dolayısıyla çocuklarda hepatit b aşısı bizler için önemlidir. İlk olarak çocuklarda hepatit b aşı kaç tane ve hepatit B aşı ne zaman yapılır aydınlatılmalıdır. Çünkü bu aşı birden fazla yapılmaktadır. Önlem almak adına hepatit b aşısı yan etkileri, hepatit b aşısı ateş yapar mı için gerekli okumalar yapılmalıdır. Bu tür araştırma ve okumalar bizlere hepatit b aşısı neden yapılır kısmını neticelendirecektir.

Hepatit B Aşısı Nedir?

Hepatit b aşısı akciğerde oluşabilecek iltihap için vurulması gereken bir aşıdır. Dolayısıyla hepatit b aşısının çok önemli bir aşı olduğu söylenebilir. Yetişkin ya da çocuk olsun bu aşının yapılması gerekir. Bu noktada hepatit b aşısının dozuna dikkat edilmelidir. Çünkü yetişkin ve çocuklarda doz farkı vardır. Aynı zamanda çocukların aşı takviminde hepatit b aşısı muhakkak vardır. Çocuklarda birden fazla yapılması gereken bu aşı için önemli detaylar diğer başlıklarda değinilecektir.

Hepatit B Aşısı Neden Yapılır?

Hepatit b aşısı akciğerde oluşabilecek önemli sağlık problemlerin önüne geçer. Bu sağlık problemleri virüslerden oluşur. Hepatit b de oluşabilecek virüsleri önler ve onlarla savaşır. Bu nedenle hepatit b aşısı yapılır.

Çocuklarda Hepatit B Aşısı

Çocuklara da hepatit b aşısı yapılır. Hatta çocukların aşı takviminde hepatit b aşısı muhakkak vardır. Ülkemizde çocuklarda hepatit b aşısı üç kez yapılır.

  • İlk hepatit b aşısı bebek doğduğunda yapılır.
  • İkinci hepatit b aşısı 1 aylıkken yapılır.
  • Üçüncü hepatit b aşısı ise 6 aylıkken yapılır.

Hepatit B Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

Çocuklara yapılan aşı sonrası anne ve babaların merak ettiği ilk şey genelde aşının yan etkilidir. Her aşının illaki yan etkisi vardır diye bir durum söz konusu değildir. Hepatit b aşısı için de genel olarak yan etkisinin olmadığı ifade edilir. Fakat yine de bazen çocuğunuzun huzursuz olduğunu ve ateşinin yükseldiğini görebilirsiniz. Dolayısıyla hepatit b aşısının yan etkileri şu şekildedir:

  • Huzursuzluk
  • Ateş Yükselmesi

Hepatit B Aşısı Ateş Yapar Mı?

Çocuklara yapılan aşıların geneli aşıdan sonra halsizlik, huzursuzluk gibi etkiler bırakır. Tabii bu yan etkiler geçicidir. Aynı şekilde aşıların yan etkilerinde ateş yükselmesi de vardır. Hepatit b aşısı bazen çocuklarda ateş yapabilir.

Hepatit B Aşısı Nedir, Ne Zaman Yapılır? Hepatit B Aşısı Nasıl Ve Kimlere Yapılır?

Halk arasında Hepatit B aşısı, Sarılık aşısı olarak da isimlendirilmektedir. Hepatit B aşısı, Hepatit B hastalığına karşı vücudun kendisini koruyarak antikor üretmesini sağlamaktadır. Bu şekilde de Hepatit B hastalığı aşısı olan kişiye bulaşmamaktadır.

Hepatit B hastalığı karaciğerde ciddi derecede iltihaplanmaya neden olur. Oldukça ciddi bir hastalık olan Hepatit B hastası artık kanında bu virüsü bulundurur. Bu da sağlıklı bir başka insana hasta olan kişinin menisi, kanı ve diğer vücut sıvılarının bulaşması ile korunma olmayan cinsel ilki ile kan nakliyle bulaşabilmektedir. Hepatit B hastalığından korunmak için aşı olunur.

Hepatit B Aşısı Nedir?

İleri düzeyde bir karaciğer iltihabına sebep olan Hepatit B virüsü ile kişinin tanışmasından önce Hepatit B aşısı yapılır. Hepatit B aşısı ile vücut hastalık yapıcı etkenlerinden uzaklaştırılmış olarak Hepatit B virüsü ile tanışır. Hepatit B virüsü ile tanışan vücut, alarm haline geçerek kanda antikor seviyesini arttırır.

Hepatit B ile mücadele edebilecek olan antikorlar kanda hızla artış gösterirler ve aşı yolu ile vücuda alınan pasif Hepatit B virüsünü yok ederler. Aşılama sayesinde vücutta gelişen antikorlar gerçek bir hastalık etkeni ile karşılaştıkları an herhangi bir şeye izin vermeden vücuda alınır alınmaz virüslerin ölmelerini sağlayacaklardır. Hepatit B hastalığından korunmak için yapılan bu aşılamaya Hepatit B aşısı denilir.

Hepatit B Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Hepatit B aşısı yaygın olarak bebeklerde yapılır fakat yetişkinlerde de yapılmaktadır. Bebeklerde uygulama zamanları belli iken, yetişkinlerde uygulama zamanı farklılık gösterir. Hepatit B aşısı bebeğin doğumundan bir hafta içinde hemen ilk doz olarak yaptırılır. Doğumdan bir ay dolduktan sonra ise kinci doz yapılır. Doğumdan sonra 6 ay tamamlandıktan sonra da üçüncü doz olarak uygulanır. Yetişkinlerde de üç doz uygulanan aşının ilk dozundan bir ay süre geçince ikinci dozu ve ikinci dozdan beş ay süre geçtiğinde ise üçüncü dozu uygulanır.

Hepatit B Aşısı Nasıl Yapılır?

Hepatit B aşısı üç doz olarak uygulanır. Başlangıç zamanı ilk doz, 2 ay sonra ikinci doz ve ikinci dozdan 5 ay ya da 6 ay sonra üçüncü doz şeklinde uygulama yapılır.

Hepatit B Aşısı Kimlere Yapılır?

Sağlık personellerine

Hepatit B hastası ile birlikte yaşayan veya cinsel temasta bulunacak olan kişilere

Genç yetişkinlere

Bütün bebeklere ve çocuklara

Korunmasız cinsel ilişki yaşayan kişilere

Hemodiyaliz hastalarına

Hapiste bulunan mahkumlara

60 yaş altında olan şeker hastalarına

Kronik karaciğer ve böbrek hastalarına

Birden fazla cinsel partneri bulunan kişilere

Enjeksiyon yolunu kullanarak uyuşturucu kullanan kişilere

HIV enfeksiyonu bulunan kişilere

Hemofili hastalarında

Bir takım hastalıkları nedeni ile devamlı kan nakli olmak zorunda olan kişilere

Damar yolu ile ilaç kullanan kişilere

Çok sık seyahat eden kişilere

Diş doktorlarına

Hepatit B Aşısı Bilgilendirme Broşürü

Hepatit B Nedir?

Hepatit B; karaciğer iltihabı anlamına gelen hepatit hastalığının etkeni olan virüslerden bir tanesidir. Meydana getirdiği hastalık çok ağır tablolara neden olabilmektedir. Bu virüs esas olarak karaciğerde yerleşir orada çoğalır ve zamanla karaciğeri tahrip edecek boyutlara ulaşabilir.

Nasıl Bulaşır?

Kan, semen ve vajina salgıları gibi vücut salgıları ile bulaşır. Cinsel yolla bulaşabilir. Havlu, çatal-kaşık, tıraş bıçağı, oyuncaklar, diş fırçası ile bulaşabilir. Gözyaşı, ter ve idrarla bulaşmaz. Hepatit B mikrobu taşıyan anneden bebeğe hamilelik sırasında (%2) yada doğum sırasında (%98) bulaşma riski vardır.

Neden Çocuğuma Hepatit B Aşısı Yaptırmalıyım?

Hepatit B Aşısı çocuğunuzu Hepatit B virüsünün sebep olabileceği ciddi hastalıklardan korur. Bu hastalıklar

  • Siroz (Süreğen ve ilerleyici karaciğer iltihabıdır. Ölümcül olabilmektedir. Ortalama yaşam süresi aydır)
  • Karaciğer kanseri
  • Karaciğer yetersizliği
  • Fulminant hepatit (çok kısa sürede karaciğer yetersizliğine götüren ölümcül bir hastalık)

Hepatit B genellikle belirti vermez, taşıyıcı olduğunu bilmeyen kişiler hastalığı çevresindekilere de bulaştırabilir. Hepati B aşısı ile taşıyıcı kişilerin etrafındaki kişiler de korunur.

Hepatit B Virüsünden Nasıl Korunulur?

En etkili korunma yolu aşılanmadır. Aşının koruyuculuğu %’tir. Eğer aşılanma ile yeterli antikor titresi elde edilmişse koruyuculuk %’e ulaşır.

Aşılama, Hepatit B taşıyıcılarına veya aktif hasta olanlara yapılamaz.

Aşılama Şeması Nasıldır?

Ülkemizde doğan her çocuğa Hepatit B aşısı ücretsiz Çocukluk Çağı Aşılama Programı dahilinde uygulanmaktadır.

Aşı şeması, toplam üç dozun belirli zamanlara bölünerek uygulanması ile olur.

  • Genel olarak kullanılan aşı şeması: ilk doz funduszeue.info (sıfırıncı ay) kabul edilmek kaydıyla ,bir ay sonra funduszeue.info ve 5 ay sonra funduszeue.info olmak üzere ve funduszeue.info yapılan 3 doz aşı uygulamasıdır.

Bir diğer uygulama da hızlı cevap beklenen olgulardaki kullanılan şemadır:

  • O. ayda funduszeue.info, bir ay sonra funduszeue.info, bir ay sonra funduszeue.info ve de ay da (yani son funduszeue.info 11 ay sonra ) funduszeue.info yapılmasıdır.

Aşının Yan Etkileri Nelerdir?

Aşılama sonrası enjeksiyon yerinde ağrı, kızarıklık, şişlik, ateş yüksekliği ve birtakım alerjik reaksiyonlar görülebilmektedir. Çoğu önemsiz reaksiyonlardır. Hastalığın risklerinin yanında daha da önemsizleşirler.

Hepatit B Aşısı Hakkında Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?

  1. funduszeue.info
  2. Gökçay G, Beyazova U. İlk beş yaşta çocuk sağlığı izlemi. İstanbul, Nobel Kitabevi;
HEPATİT B’NİN, ÖNEMLİ SONUÇLAR DOĞURAN, YAYGIN VE BULAŞICI BİR HASTALIK OLDUĞUNU, TEDAVİSİNİN HER ZAMAN BAŞARILI SONUÇ VERMEDİĞİNİ AMA KORUNMAK İÇİN ETKİLİ BİR AŞISININ BULUNDUĞUNU UNUTMAYALIM !!!
“Bilgilendirme broşürleri Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem 3 öğrencilerinin (Özge Atış, Uğur Girgiç, Nouraldin Kharausha, Zuhal Şahin) yılında Sosyal Pediatri Bilim Dalı’nda Prof. Dr. Perran Boran danışmanlığında &#;Çocukluk çağı hastalıkları aşıları hakkında aile bilgi düzeyleri ve inançlarının araştırılması&#; başlıklı Introduction to Clinical Practice (ICP) projesi kapsamında hazırlanmış, yılında İstanbul Sosyal Pediatri Ekibi tarafından güncellenmiştir.”

 

Category: Çocuk Sağlığı ve AşılarBy Çocuk Sağlığı Derneği

Author: Çocuk Sağlığı Derneği

Çocuk Sağlığı Derneği, yılında İstanbul Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. Cihad Tahsin Gürson ve Prof. Dr. Olcay Neyzi önderliğinde bir grup çocuk hekimi ve çocuk sağlığı konusuna ilgi duyan yardımseverler tarafından kurulmuştur yılındaki kuruluşu sırasında Derneğimiz, "İstanbul Çocuk Sağlığı Derneği" olarak adlandırılmış ve tarih ve 6/ kanunla "Kamu Yararına Dernek" statüsünü kazanmıştır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası