fttn internet / FTTH - Ticket Net hakkında ne biliyorsunuz?

Fttn Internet

fttn internet

FTTN - xDSL bağlantıları üzerine

Merhaba arkadaşlar,

Marka ve isim vermeden biraz ağ ürünleri üreticilerini, biraz ISP’leri birazda ithalatçı şeytan üçgenini eleştireceğim.

Yıllarca Broadcom chipsetli modem kullandım. Son birkaç yıldır Mediatek/Econet chipsetli modemleri deniyordum. Durum şöyle ki günümüzde TL lik ve TL lik modem arasındaki en büyük fark yönetim kontrolü ve 5Ghz seçeneği, DSL modülasyon çipleri aynı. Ama çoğu kullanıcının ülkemizde dert yandığı genelde DSL hattının senkronize olamaması / düşük hızlarda senkronize olması.

Karşılaştırmaya gelince Mediatek/Econet ekosistemi, Broadcom kadar uyumlu değil. Broadcom desen hala yılındaki fosil xDSL mimarisi ile iş yapıyor ve üreticiler tercih ediyor. Broadcom yönetim kontrolü olarak Mediatek/Econet kadar esnek değil. X cihaza TL veriyorsun ve cihazın DSL modülasyonu aynı üreticinin TL lik cihazı ile aynı…

Marka vermeyeceğim dedim ama değinmeden edemiyorum… Örnek vermek gerekirse internet satış fiyatları yer yer - TL bandında olmasına rağmen ASUS DSL - AC68U cihazının yönetimsel ve 5Ghz AC özellikleri dışında xDSL bağlantısını MediaTek MT modülasyonu üstleniyor. Yani bu cihazın TL bandında olan ASUS -DSL N16 ile xDSL modülasyonu arasında hiçbir fark bulunmamakta çünkü oda MediaTek MT Modülasyonu kullanıyor.

İşin Broadcom tarafına bakınca da BCM / BCM MIPS tabanlı giriş seviyesi chipset ve versiyonlarını görüyoruz. Yani günümüzde Broadcom’un da pek tutulabilir yanı yok… Giriş seviyesi ve üst seviye olarak adlandırdıkları son kullanıcı cihazlarının xDSL modülasyonlarının aralarında fark yok kısacası.

Aylar önce Huawei HG V2 ürünü elime geçti ve diğer cihazlarımdan daha stabil olması dikkatimi çekti. Cihazı incelerken Chipset’in Çinli bir Telekomünikasyon üreticisi olan Triductor tarafından üretilmiş VSPM modeli olduğunu gördüm. Ayrıca cihaz ısınmıyordu. Yabancı forumlarda ve üretici web sayfasında yaptığım araştırma yaptığımda ise VSPM adlı üst seviye çipseti olduğunu gördüm ki bir çok kullanıcı Avustralya da uzun mesafeli FTTN - xDSL bağlantılarını bu chipset’e sahip cihazlarla sorunsuz sağladıklarını okudum. Birkaç gündür Triductor VSPM chipsetli cihazı deniyorum. Broadcom ile Mediatek/Econet in düşüp bayıldığı hatlarda ayakta durmayı başarabildi. Chipset ARM Cortex A9 1 Ghz çift çekirdek RISC mimarisini taşıyor. Merak ediyorum da neden bu ürünü yurtdışından sipariş etmek zorunda kaldım ? Cihaz DSLAM tarafındaki Broadcom, Lantiq ve Ikanos ile kusursuz senkronize oluyor. Hadi üreticileri ve ithalatçıları da geçtim, ISP’ler altyapılarına uygun universal chipsetli cihazları neden temin/teşvik etmez ? Çıldırmamak elde değil.

Bir başka konu ise ülkemizde satışa sunulan gerekse ISP ler tarafından tedarik edilen çoğu cihazlarda Crosstalk ve gürültü filtresi bulunmamakta ve buda cihazın stabilizasyonunu etkiliyor. Bu konuda ve diğer enterferans konularında örnek vermek gerekirse, gürültü/parazit, dış etkenler, manyetik enterferans/EMI, orta dalga radyo frekansları, fiziksel hat üzerindeki kötü yapılmış ekler xDSL bağlantısında stabilite için büyük bir faktör. Ülkemizde çoğu yerlerde abone hatları yamalıklı bohça gibi ek üzerine eklerle abone kutusuna dağıtılıyor. Extrem bir örnek vermek gerekirse, xDSL hattı komşu binanın ikinci kat seviyesindeki cephesine paralel ve yakın geçiyorsa , ve komşunuz o duvarın arkasına çamaşır makinesi koymuşsa, komşunuz her çamaşır yıkadığında, çamaşır makinesi sıkma moduna geçip yüksek devirde akım çekince elektrik motorunun ürettiği EMI enterfrans o duvarın dış cephesinden geçen tüm hatları felç ediyor. Apartman ve Sitelerde de asansör boşluğundan çekilen ekransız ve ekran topraklaması yapılmamış kablolar da keza aynı sorunu yaşıyor. Ayrıca bazı ITE ( Information Technologies Equipment ) sertifikası olmayan SMPS güç adaptörleri ve " bazı ucuz " tasarruflu LED / Floresan ampullerin içindeki SMPS güç devresi, Khz bandında korkunç bir gürültü sinyali yayıyor ve bunun xDSL sinyaline olumsuz etkisi oluyor. Ev ortamında bunu amatör bir şekilde tespit etmeniz çok zor değil, AM bandına sahip bir radyo alıcısını khz frekansına alıp cihazlara tek tek yaklaştırarak gürültü/parazit kaynağını bulabilirsiniz. Tabi ki herzaman için bulduğunuz gürültü kaynağı cihazınıza etki etmiyor da olabilir. Bunu tespit edebilmek için özel ekipmanlar bulunmakta.

İşin özetine gelirsek, ISP’lerimiz, İthalatçılarımız, ülkemizde iletişim merkezleri ve müdürlükleri bulunan ağ ürünleri üreticileri “Satış Yapmak” dışında ve “Al, sadece bu var ve bunu kullan” demek dışında hiçbir altyapı araştırma, uyumluluk ve uygulama faaliyeti yürütmüyor… Oysa ki bir zincir en zayıf halkası kadar sağlamdır.

İyi günler dilerim.

9 Beğeni

Teknolojinin her geçen gün hızlandırdığı hayatta, kullanıcıların da daha hızlı internet talep etmeleri en doğal sonuçtur. Fiber internet, hayatın hızına yetişebilecek kadar hızlı internet deneyimi sunan bir teknolojidir.

Fiber İnternet Nedir?

Fiber internet, bakır ya da metal içermeyen fiber optik kablolar ile iletilen bir internet türüdür. İnternet hızını artırmak amacıyla geliştirilmiş bir teknolojidir. İnternetin iletimi, cam fiberlerden oluşturulmuş optik lif temelli bir kablo ile sağlanır. Metal temelli kablolar gibi elektromanyetik etkilere maruz kalmadığı için interneti minimum kayıpla kullanıcıya ulaştırır. Bu da daha hızlı bir internet bağlantısını mümkün kılar.

Fiber bağlantıya sahip kullanıcıların büyük bir kısmı, aslında tam anlamıyla fiber internet kullanmamaktadır. Bunun sebebi fiberin farklı bağlantı çeşitlerine sahip olmasıdır. Fiber internet çeşitleri ile ilgili bilgiler aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Fiber İnternet Türleri
FTTNServisten mahalleye kadar fiber kablolar ile gelir. Sokaklara, binalara ve dairelere normal kablolar ile iletilir.
FTTCServisten sokağa kadar fiber kablolar ile gelir. Binalara ve dairelere normal kablolar ile iletilir.
FTTBServisten binaya kadar fiber kablolar ile gelir. Dairelere normal kablolar ile iletilir.
FTTHServisten daireye kadar fiber kablolar ile gelir. Modeme doğrudan fiber optik kablolar ile iletilir.

Fiber İnternetin Özellikleri Nelerdir?

Fiber internet özellikleri itibariyle diğer internet teknolojilerinden daha üstündür. İnternet konusundaki son teknoloji olan fiber, hız ve kalite açısından da kullanıcıları tatmin eder. Fiberin öne çıkan bazı özellikleri ise şöyledir:

  • Diğer internet teknolojilerinden daha hızlıdır.
  • İnternet hızı, servis sağlayıcıdan kullanıcıya aktarıldığı süreçte kayba uğramaz.
  • Daha fazla veriyi daha kısa sürede işler.
  • Aşırı yüklenme konusunda kapasitesi geniştir.
  • Aynı ağda daha fazla cihaz bağlantısına izin verir.
  • Çok sayıda cihaz bağlandığında internet hızı azalmaz.
  • Bant genişliği yüksektir.
  • Daha az sinyal kaybına uğrar.

Fiber İnternet Hızı Ne Kadardır?

Fiber internet hızları, servis sağlayıcıların sahip olduğu altyapıya ve kullanıcının satın aldığı pakete göre değişkenlik gösterir. ADSL ve VDSL teknolojileri ile aynı hızda fiber internet paketleri de mevcuttur. Fakat fiber paketlerde en düşük hız, diğer paketlerde ise maksimum hız belirtilir. Çünkü fiberde hız kaybı yaşanmadığı için bağlantı kalitesi yüksektir.

Fiber optik teknolojinin hız konusunda sunduğu esneklik de diğerlerine göre farklıdır. Öyle ki fiber ile Mbps’e kadar internet hızı elde edilebilir. Şu anda evlere genel olarak en fazla Mbps hızında fiber bağlantı yapılmaktadır. 16, 24, 50 ve 75 Mbps gibi hızlar içeren paketler de yaygın olarak kullanılmaktadır.

Fiber İnternet Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Fiber internet bağlantısı için çoğunlukla “ışık hızında” tabiri kullanılır. Bunun sebebi, cam kabloların içerisinden geçen ışıklar ile iletiliyor olmasıdır. Kullanıcıya sunduğu kalite de dikkate alındığında, tam anlamıyla ışık hızında olduğunu söylemek mümkündür. Fiber optik internet bağlantısı kullanmanın faydalarına şöyle örnekler verilebilir:

  1. En yüksek hızda bağlantı
  2. Kesinti yaşatmayan bağlantı kalitesi
  3. Beklemeden açılan site ve sayfalar
  4. Kısa sürede tamamlanan indirmeler
  5. Minimum ping (gecikme) süresi
  6. Telefon hattı gerektirmeyen sistem

Evinize ya da iş yerinize internet bağlatmak istiyorsanız, HangiKredi üzerinden firmaların fiber internet kampanyaları ve tekliflerine ulaşabilir, en avantajlı paketleri bulabilirsiniz.

Fiber İnternet Altyapısı Her Yerde Var mıdır?

Fiber internet yeni sayılabilecek bir teknolojidir ve altyapı sistemlerini kurmanın maliyeti yüksektir. Bu nedenle henüz Türkiye’nin her yerinden ulaşılabilen bir teknoloji değildir. Çünkü bu teknolojiyi bir yere ulaştırmak için sıfırdan altyapı çalışması yapıp yeni fiber optik kabloların döşenmesi gerekir. Eski kablolar üzerinden verilebilecek bir internet servisi değildir.

Ayrıca internet servis sağlayıcıları, her bölgeye altyapı çekmek yerine öncelikle yoğun talep olan bölgelere yönelmektedir. Yani bir bölgede yeteri kadar fiber başvurusu yoksa, oraya altyapı gelmez ve o bölgede fiber internete ulaşmak mümkün olmaz. Fakat hem hızı hem de kalitesi nedeniyle talep çoğaldığı için yakın zamanda Türkiye’nin her yerine bu teknolojinin gitmesi de muhtemel bir senaryodur.

Fiber Altyapı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Altyapı sorgulama işlemleri, internet servis sağlayıcı firmaların internet sitelerinden yapılmaktadır. Her firmanın internet sitesinde mutlaka bir altyapı sorgulama sayfası bulunur. Bu sayfalara şehir, ilçe, mahalle, sokak, apartman gibi bilgileri girdikten sonra, bölgede bulunan ya da bulunmayan altyapı ile ilgili detaylı bilgiler alınabilir.

Fiber İnternet ile ADSL Arasındaki Fark Nedir?

Fiber ve ADSL arasında çok ciddi farklar vardır. Bu farklar, internet kullanılırken de çok net bir şekilde hissedilebilir. Fiber, her konuda ADSL teknolojisinden öndedir. Daha hızlı, güvenli ve kesintisiz bir internet deneyimi sunar. ADSL internet, kullanıcılara bakır telefon kabloları ile ulaşır. Bu artık eski bir teknoloji olarak kabul edilmektedir. Bakır kablolar interneti bir miktar yavaşlatır ve bu nedenle kablo uzunluğu arttıkça internet hızı düşer. Fakat fiberde böyle durumlar söz konusu değildir. Kablo uzunluğu internetin yavaşlamasına sebep olmaz.

Ayrıntılı bilgi almak isterseniz "ADSL ve Fiber Farkı" başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Fiber İnternet Sağlayan Markalar Hangileridir?

Fiber altyapının etki alanı genişledikçe bu hizmeti sunan firmaların sayısı da artış göstermektedir. Mevcut internet firmalarının çoğu, fiber paketler de sunmaktadır. Örneğin Kablonet internet kampanyaları yoğun bir şekilde ilgi görmektedir. Superonline ve Vodafone Süpernet internet kampanyaları da ev interneti konusunda sıklıkla tercih edilmektedir. Fiber internet paketi sunan firmalardan bazıları şöyle sıralanmaktadır:

  1. Türksat Kablonet
  2. Turkcell Superonline
  3. Vodafone
  4. Türk Telekom
  5. Millenicom
  6. Türknet
  7. Netspeed

Fiber İnternet Nedir? En Hızlı İnternet Fiber Midir?

Fiber İnternet Nedir? En Hızlı İnternet Fiber Midir?

Fiber İnternet Nedir?

Fiber internet, cam filamentlerle dolu fiber optik kablolar sayesinde internette çok hızlı bir şekilde gezinmenizi sağlar. Bu kablolar, lazerler ve ışık sinyalleri sayesinde verileri ileri geri gönderir.

Fiberoptik, kendi uzunluğu boyunca içinden ışığı yönlendirebildiği plastik veya cam fiberlerden oluşmuş bir optik liftir. Fiberoptik, diğer iletişim malzemelerine oranla uzun mesafelerdeki veri iletişiminin daha hızlı ve yüksek değerlerde yapılabilmesine olanak verir. Fİber internette, metal kablolar yerine fiber kabloların kullanılmasının nedeni, daha az kayba neden olmaları ve elektromanyetik etkileşimden uzak kalmalarıdır.

Fiber Optik Kablo Nedir?

Fiber optik kablo, yalıtımlı bir madde içinde cam elyaf telleri içeren bir ağ kablosudur . Fiber optik kablolar, küçük lazerler veya ışık yayan diyotlar tarafından üretilen ışık darbelerini kullanarak iletişim sinyallerini taşır. Uzun mesafeli, yüksek performanslı veri ağı ve telekomünikasyon için tasarlanmıştır. Telli kablolarla karşılaştırıldığında, fiber optik kablolar daha yüksek bant genişliği sağlar ve verileri daha uzun mesafelere iletir. Fiber optik kablolar, dünyanın internet, kablolu televizyon ve telefon sistemlerinin çoğunu destekler. Ayrıca fiber optik kablolar aynı zamanda birçok sensör ve benzeri uygulamaların yapımında oldukça sık olarak kullanılır.

Fiber İnternet Nasıl Çalışır?

Bir fiber optik kablo, her biri insan saçından biraz daha kalın olan bir veya daha fazla cam telinden oluşur. Her bir ipliğin merkezine, ışığın ilerlemesini sağlayan yola çekirdek denir. Çekirdek, sinyal kaybını önlemek ve ışığın kablodaki kıvrımlardan geçmesine izin vermek için ışığı içeriye yansıtan kaplama adı verilen bir cam tabakası ile çevrilidir.

Tek modlu ve çok modlu olmak üzere iki ana tip fiber optik kablo vardır. Tek modlu fiber, ışık üretmek için son derece ince cam şeritler ve bir lazer kullanırken, çok modlu optik fiber kablolar LED'ler kullanır.

Tek modlu fiber optik ağlar, ipliğin taşıyabileceği veri trafiği miktarını artırmak için genellikle Dalga Bölmeli Sinyal Çoğaltma (WDM) tekniklerini kullanır. WDM, birden fazla farklı dalga boyundaki ışığın birleştirilmesine (çoğullama) ve daha sonra ayrılmasına (çoğullanmanın kalkmasına) izin vererek, birden çok iletişim akışını tek bir ışık darbesi aracılığıyla etkin bir şekilde iletir.

Fiber İnternet Neden Daha Hızlıdır?

Fiber optik internet hızları, eski internet bağlantı teknolojilerini açıkça geride bırakıyor. Fiber hızı, çeşitli faktörlere bağlı olarak hala değişebilir. Faktörler, konumu ve mevcut fiber bağlantı türünü (FTTH, FTTN, vb.) içerir.

Fiber internet, kablolu internetten daha hızlıdır, çünkü fiber interneti sunmak için kullanılan optik fiberler, kablolu internet ve TV için kullanılan benzer boyuttaki bakır koaksiyal kablolardan çok daha fazla bant genişliği taşıma kapasitesine sahiptir. Kısacası bu, fiberin kablodan daha az trafik yavaşlaması ile daha yüksek hızlar sağladığı anlamına gelir.

Fiber İnternetin Avantajları Nelerdir?

  • Fiber, indirme ve yükleme hızlarını artırır ve kullanıcıların çeşitli medya türlerine ve daha büyük dosya boyutlarına daha hızlı erişimesini sağlar.
  • Wi-Fi'den daha düzenlidir.
  • Fiber ile daha fazlasını, daha hızlı indirebilirsiniz.
  • Fiber optik internet sürekli olarak kablodan daha hızlıdır . 
  • Fiber optik internet şu anda mevcut olan en güvenilir internet hizmetidir.
  • Fiber optik internet, gecikmeyi azaltırken üretkenliği artırabilir.
  • Tipik olarak, fiber hizmeti sınırsız veri kullanımı, daha hızlı bulut erişimi, yüksek hızlı simetrik bağlantı ve benzersiz ölçeklenebilirlik sunar.
  • Daha yüksek kalite, kesintisiz akış ve konferans sunar.
  • Fiber optik internet daha düşük gecikme süresi sağladığından ve diğer internet bağlantılarına kıyasla daha hızlı oyun ve film indirme kapasitesine sahip olduğundan,  hem oyun hem de HD video akışı için ideal çözümdür.
  • Fiber optik kablo daha az parazite sahiptir, sinyal gücünü çok daha uzak mesafelerde tutar ve daha yüksek frekans hızında çalışır.
  • Yoğun zamanlarda, ISS'niz, hizmetlerini derecelendirmek için kablo hızınızı Mbps'den 20'ye veya daha düşük bir seviyeye düşürebilir. Fiber optik internet hızı, aşırı yüklenmeden fazla etkilenmez.
  • Mbps'nin altında bile çalışan bir fiber optik bağlantı, yüksek kaliteli 4K TV ve film akışında sorun yaşamaz.
  • Yakın zamanda yüzlerce bilim insanı ve tıp uzmanı, 5G'nin kanser potansiyelini artıracağını iddia ederek DSÖ'ye dilekçe verdi. Fiber optik sinyaller kablolarında sıkışıp kalır ve bu korkuları taşımazlar.
  • Daha az sinyal kaybı ve 10 kat daha fazla bant genişliği ile sabit sinyal, aynı anda birden fazla tablet, dizüstü bilgisayar ve birkaç telefonla bağlantı kurabileceğimiz anlamına gelir.
  • Teletıp, sağlık profesyonellerinin hastaları uzaktan değerlendirmesine, teşhis etmesine ve hatta tedavi etmesine olanak tanır. Çok daha yüksek fiber optik internet hızları, daha yüksek çözünürlüklü görüntülü sohbetler sayesinde teletıpı daha güvenilir hale getiriyor.

Fiber Altyapısı Nasıl Sorgulanır?

Her firmanın kendine özel bir fiber altyapı sorgulama sistemi vardır. Müşterisi olduğunuz firmanın internet sitesinden ya da müşteri hizmetleri aracılığıyla altyapınızı sorgulayabilirsiniz. Sitede adresinizi doğru girmeye dikkat etmeniz gerekir.

İnternet Nedir? FTTX ve FTTH ne demek?

İnternet nedir?

FTTH, FTTX ve benzeri terimlerin aslında ne anlama geldiğini açıklamadan önce bir adım geri atıp interneti bildiğimiz şekliyle tanımlamaya çalışmamız gerekiyor. İnternet, dünya çapında web (www) adı verilen küresel bir ağ olarak birbirine bağlanan milyonlarca veri merkezinden ve barındırma sunucularından oluşur. Bu küresel ağ, internet uyumlu bir cihaz olarak adlandırılabilecek herhangi bir web bağlantılı bilgi işleme cihazı tarafından görüntülenebilen çevrimiçi bilgiler sağlar.

İnternet Nedir? FTTX ve FTTH ne demek? FTTX (X'e Fiber), FTTN, FTTC/FTTK, FTTB, FTTH, FTTP, FTTS, FTTD, FTTR, FTTS ve FTTA gibi diğer tüm benzer terimleri içerir.

İnternet Özellikli Cihazlar

İnternet uyumluluğu, internetin halka açık web sitelerine ve verilerine bağlanabilen veya bunlara erişim sağlayabilen herhangi bir elektronik cihazı ifade eder. İnternet özellikli cihazlar arasında bilgisayarlar, akıllı telefonlar, televizyonlar, oyun konsolları ve otomobiller bulunur.

World Wide Web

World Wide Web terimi, dünyadaki internete bağlı tüm cihazları ve bunları bir araya getiren tüm ortamları ve sunucuları ifade eder. Ancak dünya çapındaki ağın en hayati parçası kıtaları ve ülkeleri birbirine bağlayan fiber kablolardır. Bu fiber optik kablolar, tüm şehirleri ve köyleri İSS'ler aracılığıyla ana internet ağına bağlamak için okyanuslar, denizler ve ülkeler arasında kurulur. İnternet servis sağlayıcısı (İSS), ana internet ağı ile belirli konumlardaki internet kullanıcıları arasında bir bağlantı sağlayan ve sonunda evlere, işyerlerine ve mobil cihazlara ulaşan bir şirkettir.

İnternet ve Fiber Optik Teknolojisi

İnternetin veri merkezlerini ve web barındırma sunucularını birbirine bağlamak, milyarlarca kişinin aynı anda birbirine bilgi aktarmasına olanak tanır. Bu, bilgi aktarımının neredeyse anında olması için internet ağının insanlığın şimdiye kadar tasarladığı en hızlı veri aktarım ortamları kullanılarak birleştirilmesi gerektiği anlamına gelir. Bunun için en iyi çözüm, lazer ışık sinyallerini kullanarak veri aktaran fiber optik kablolardır. Işık sinyalleri evrendeki en hızlı hareket eden elektromanyetik enerjidir, bu yüzden bir anda dünya çapında veri aktarmanın nihai yöntemini temsil ederler.

İnternet Olan Her Cihaz Fiber Optik Kablo Kullanabilir mi?

Evet, ama doğrudan değil. İnternet özellikli herhangi bir cihaz, bir yönlendirici aracılığıyla fiber internet bağlantısını kullanabilir, ancak hiçbir cihaz bir fiber optik kablodan gelen ışık sinyallerini yorumlayamaz. İSS'leri istemcilere bağlayan fiber optik altyapının genişliği, bir şehirden diğerine ve bir şehirden diğerine çok fazla değişiklik gösterir. İstemci internete bağlı cihazların çoğu, sinyali ışıktan elektroniğe dönüştürmek için alıcı-vericiler ve yönlendiriciler kullanmadan fiber kablolar ve ışık sinyalleri kullanarak bilgi gönderemez ve alamaz. Çoğu bilgisayar, yerel metalik kablolar ethernet ağları veya Wi-Fi ethernet ağları kullanır ve her iki ağ da, hat boyunca birden çok başka öğe aracılığıyla İSS'lerin altyapısına bağlı bir yönlendiriciye ihtiyaç duyar.

Optik Alıcı-Verici veya Fiber Optik Alıcı-Verici nedir?

Bir fiber optik alıcı-verici, ışık sinyallerini kullanarak bir fiber optik kablo üzerinden veri aktaran ve alan bir cihazdır. Bir fiber optik kablonun diğer ucundaki başka bir alıcı-vericiye bağlanmak için, alıcı-vericiler, elektronik verileri ışık darbeleri olarak kodlayabilen ve ışık darbelerini elektronik veriler olarak çözebilen elektronik bileşenlere sahiptir. Alıcı-vericiler ve fiber kablolar, ağdaki elektrikli cihazları çok uzak mesafelerde birbirine bağlayan bir veri kanalı oluşturmak için birleşir.

İstemciler ve ISP (İnternet Servis Sağlayıcıları) Arasındaki Bağlantı

Bir ISP ile müşterinin internet yönlendiricisi arasında, ışık darbelerini elektrik sinyallerine veya tam tersine çevirebilen birçok alıcı-vericiye sahip ekipman olan esas olarak düğümler vardır. Bu düğümler, hizmet verilen her bölgede konumlandırılmıştır ve onlardan komşu ilçelere ve müşterilere kadar uzanan, güzergah boyunca çeşitli kontrol noktaları veya dallanma noktaları olan kablolara sahiptir. Sonuç olarak, dolaplar bağlantıları sokaklara dağıtmak için, ayırıcılar evlere ve binalara hat göndermek için, dağıtım kutuları ise kompleksler ve binalar içindeki hatları dağıtmak için kullanılmaktadır.

Fiberden X'e ne anlama gelir?

Bir İSP'den bir müşteriye fiber optik bağlantı, birkaç kontrol noktası içerir ve fiber hat, müşteriye ulaşana kadar bu kontrol noktalarından herhangi birinde optik alıcı-vericiler kullanılarak sonlandırılabilir ve metalik bir hatta bağlanabilir. Fiberden X'e (FTTX) konsepti şu fikirden gelir: Bir fiber hattın sonlandırıldığı ve metalik hatta dönüştürüldüğü nokta, hattın topolojisini ve dağıtım ağı altyapısını belirler. Bu nedenle FTTX, FTTH, FTTN, FTTC, FTTB ve diğerleri gibi birçok terimi ima eder.

FTTX
Anlamı (Fiberden X'e)

FTTX, fiber optik hattın bittiği ve metalik ağ hattının başladığı yere göre sınıflandırılan çeşitli geniş bant optik fiber dağıtım topolojilerini ifade eden Fiberden X'e anlamına gelir. FTTX, FTTN, FTTC/FTTK, FTTB, FTTH, FTTP, FTTS ve FTTA gibi diğer tüm benzer terimleri içerir.

FTTN
Anlamı (Düğüme Fiber veya Komşuya Fiber)

FTTN düğümü, bir İSS'den (İnternet Servis Sağlayıcısı) gelen geniş bantlı çok fiber optik kabloyu sonlandıran ve bunu müşterilerin evlerine veya ofislerine ulaşan birden çok metalik ağ hattına dağıtan büyük ölçekli bir optik alıcıdır. FTTN teknik olarak Düğüme Fiber anlamına gelir, ancak her mahallede internet hattı dağıtımı için bir düğüm olacağından, genellikle Mahalleye Fiber olarak yorumlanır. FTTN terimi FTTLA (Fiber to The Last Amplifier) ile de ikame edilebilir, çünkü uzun bir geniş bantlı çok fiber optik kabloda genellikle sinyali hat boyunca yükselten amplifikatörler bulunur.

FTTC
Anlamı (Kabine Fiber veya Kaldırıma Fiber)

Bir FTTC fiber internet hattı, müşterinin evinden veya evinden en fazla metre uzakta bulunan bir dağıtım kabininde sonlandırılır. Bu, FTTC hatlarının bir fiber optik düğüm ve istemciler arasında ortada sonlandırıldığı anlamına gelir. FTTC topolojisindeki pasif optik ağ (PON – Passive Optic Network) fiber hatları, genellikle kabinden metalik kablolama yoluyla birkaç istemcilere dağıtılır. FTTC teknik olarak Kabine Kadar Fiber anlamına gelir, ancak genellikle Kaldırıma Kadar Fiber olarak tanımlanır. Bu nedenle “Kerb” kelimesinin İngiliz yazımını kullanan ülkelerde FTTK olarak bilinebilir.

FTTK
Anlamı (Kaldırıma Fiber)

FTTK (Fiber to The Kerb), Amerikan eşdeğeri FTTC'nin (Fiber to The Curb) İngiliz yazılışıdır. Teknik olarak her ikisi de, istemcilerin evinden veya ofisinden en fazla m uzakta, fiber dağıtım kabininde bir fiber internet hattının Sonlandırıldığı “Fiberden Kabine” tipolojisi anlamına gelir.

X'e Fiber Ağ Mimarisi, FTTN (Düğüme Fiber veya Komşuya Fiber), FTTC (Kabine Fiber veya Kaldırıma Fiber), FTTK (Kaldırıma Fiber) ve FTTH (Eve Fiber)

FTTH
Anlamı (Eve Fiber)

Eve Fiber veya FTTH, fiber internet hattının müşterinin evine veya işyerine ulaştığı veya müşterinin mülkünden veya şirket binasından en az 2 metreye kadar ulaştığı bir ağ altyapısı topolojisidir. FTTH, basitçe fiber internet hattının evlere, ofislere, apartmanlara ve diğer tesislere teslim edilmesini ifade edebilir. FTTH ayrıca FTTF (Zemine Fiber), FTTD (Kapıya Fiber veya Masaya Fiber) anlamına gelebilir ve yaygın olarak FTTB (Binaya Fiber) ve FTTP (Tesislere Fiber) anlamına gelir.

FTTR
Anlamı (Yönlendiriciye, Odaya veya Radyoya Fiber)

FTTR'ın üç anlamı vardır. Birincisi, FTTR (Fiber to The Router), İSS’den istemci ev veya ofis yönlendiricisine uzanan bir fiber internet hattıdır. İkincisi, FTTR (Fiber to The Room), evin içinde her biri farklı bir oda için birden fazla fiber hattına dökülen çoklu bir FTTH (Fiber to The Home) hattıdır. Üçüncüsü, FTTR (Fiber to The Radio), bir radyo veya mobil ağın baz istasyonuna ulaşan, ancak FTTA'daki (Fiber to The Antenna veya Fiber to The Air) gerçek verici Antenine ulaşmayan bir fiber hattır.

X'e Fiber Ağ Mimarisi, FTTH (Eve Fiber) ve FTTR (Yönlendiriciye, Odaya veya Radyoya Fiber)

FTTB
Anlamı (Binaya, Bodruma veya İşletmeye Fiber)

FTTB'de bir fiber optik internet hattı, bir işyeri veya konut binasının iç alanına ulaşır ve genellikle binanın bodrum katındaki bir fiber sonlandırma kutusunda sonlandırılır. Bu nedenle, FTTB (Binaya Fiber), bina bir şirkete ait olduğunda genellikle Bodruma Fiber veya İşletmeye Fiber olarak adlandırılır.

FTTP
Anlamı (Tesislerin Tepesinden Fiber veya Direğe Fiber)

FTTP, genellikle fiber ağ altyapısında Fiber to The Premises topolojisine atıfta bulunmak için kullanılan bir terimdir. Bir şirket binasının çitinin iç tarafına veya çok binalı bir konut kompleksinin iç tarafına ulaşan bir fiber internet hattını ifade eder. Bu FTTP terimi nispeten büyüktür ve içinde FTTB (Binaya Fiber), FTTH (Eve Fiber), FTTD (Masaya/Kapıya Fiber), FTTF (Zemine Fiber) ve FTTR (Yönlendiriciye Fiber) gibi diğer birçok fiber optik ağ topolojisini kapsar.

FTTS
Anlamı (Sokağa Fiber)

FTTS, istemci ile dağıtım kabini arasında en fazla m uzaklıkta, fiber internet hattının sonlandırıldığı bir geniş bant altyapı topolojisidir. FTTS (Fiber to The Street) terimi, fiber sonlandırma noktası FTTC'de olduğu gibi kabineden daha yakın olduğunda. FTTH veya FTTP'de olduğu gibi istemciden çok uzakta olduğunda kullanılır. FTTS aynı zamanda FTTH (Eve Fiber) veya FTTP (Tesislere Fiber) anlamına gelen alternatif bir terim olarak Aboneye Fiber (Fiber To The Subscriber) anlamına da gelebilir.

X'e Fiber Ağ Mimarisi, FTTB (Binaya, Bodruma veya İşletmeye Fiber), FTTP (Tesislerin tepesinden fiber veya direğe Fiber) ve FTTS (Sokağa Fiber)

FTTF
Anlamı (Zemine, Cepheye, Çiftliğe, Fabrikaya veya Besleyiciye Fiber)

FTTF terimi, bir binanın iç alanına ulaşan ve her kat için bir tane olmak üzere birden fazla fiber hattına bölünen ve daha sonra sonlandırılarak metalik bir ağa aktarılan bir fiber internet hattını ifade edebilir. FTTH (Fiber to The Home) terimine çok yakındır, ancak FTTF'nin fiber hattın zemin kattan daha yüksekte sonlandırıldığı ve daha sonra metalik bir ağda sonlandırıldığı ve birden fazla daireye dağıtıldığı anlamına gelir. Öte yandan, FTTF (Fiber to The Frontage), fiber hattın bir binanın ön tarafına ulaştığı anlamına gelecek şekilde FTTB'ye (Fiber to The Building) eşdeğer olarak kullanılır. FTTF, fiber optik altyapının yerleştirildiği alanın türüne bağlı olarak Çiftliğe Fiber veya Fabrikaya Fiber anlamına da gelebilir.

FTTD
Anlamı (Masaya Fiber veya Kapıya Fiber)

Fiber ağ topolojisi adlarının FTTD terimi gibi birden çok anlamı vardır; Bu, bir bina sunucusundan bir ofis masasına giden fiber hattına atıfta bulunarak Masaya Fiber anlamına gelebilir veya bir FTTH ile bir bina dairesinin dış duvarına ulaşan bir fiber internet hattına atıfta bulunarak Kapıya Fiber anlamına gelebilir.

X'e Fiber Ağ Mimarisi, FTTH (Eve Fiber), FTTF (Zemine, Cepheye, Çiftliğe, Fabrikaya veya Besleyiciye Fiber) ve FTTD (Masaya Fiber veya Kapıya Fiber)

FTTA & FTTR
Anlamı (Havaya veya Antene Fiber ve Radyoya Fiber)

FTTA ağ mimarisi topolojisi teriminin iki tanımı vardır. Biri (Fiberden Antene) ve diğeri (Fiberden Havaya) anlamına gelir, ancak ikisi de aynı anlamı ifade eder. FTTA (Fiber to the Anetnna veya Fiber to the Air) terimi, bir fiber ağın hatları, optik sinyalleri radyo dalgalarına aktarmak için optik alıcı-vericilere ve vericiye sahip radyo antenlerine ulaştığında kullanılır. FTTA ağları, 3G, 4G ve 5G mobil ağların temel altyapısını temsil eder. Ek olarak, bu makalede daha önce bahsedildiği gibi, FTTR (Fiber to the Radio), fiber optik kabloların bir radyo veya mobil ağın baz istasyonuna, ancak asıl verici antene ulaştığı anlamına gelir.

X'e Fiber Ağ Mimarisi, FTTP (Tesislerin Tepesinden Fiber veya Direğe Fiber), FTTA (Havaya veya Antene Fiber) ve FTTR (Radyoya Fiber)

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası