milas belediyesi imar yönetmeliği / Milas Belediyesi kaçak yapıların yıkıyor

Milas Belediyesi Imar Yönetmeliği

milas belediyesi imar yönetmeliği

Köylerde Ruhsat Gerektirmeyen Yapılar

Milas Çamiçi Köyü'nde Restore Edilen Bir Ev

Geçtiğimiz günlerde paylaştığım “Bodrum Civarında Arazi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazısından sonra birçok özel mesaj geldi. Mesajlarda genel olarak sorulan soru; “Köylerde ruhsat gerektirmeyen yapı yapabilir miyiz?”

İmar kanunu ve diğer yönetmeliklerde bahsi geçen ve köylerde, mezralarda yapılacak konutlar ruhsat gerektirmeyen yapılardır tanımından dolayı yaşanan kafa karışıklığı bu sorunun sorulmasının haklılığını ortaya koyuyor.

Öncelikle ilgili kanun ve yönetmeliklerin maddelerini belirtmekte fayda var;

İmar Kanunu Maddesi

İmar Kanununun maddesinde herkesin dikkat çeken “ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar” dan bahsedilmiştir.

İmar Kanunu Madde

Bu maddedeki tanıma göre köy yerleşik alanlarında konut yapmak için ruhsat ilgili idareden ruhsat almaya gerek yok ancak inşaat projeleri ve etütleri yaptırılmalıdır. Yani bir bina yapmak için ruhsat alınması için gerekli tüm etüt ve projelerin yaptırılması ve ilgili idarece incelenmesi gerekmektedir. Ancak ruhsat almaya gerek yoktur.

Ancak bu kanunun bir de yönetmeliği vardır: Planlı Alanlar Yönetmeliği.

Planlı Alanlar Yönetmeliği Madde

Sayılı İmar Kanunu’nda ana hatları verilen köylerdeki yapıların ruhsatlandırılması “Planlı Alanlar Yönetmeliği” maddede daha detaylı açıklanmıştır.

Planlı Alanlar Yönetmeliği Madde

Bu yönetmeliğe göre köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut yapıları ruhsata tabi değildir. Ama yine ruhsat alacak gibi gerekli etüt ve projeleri yaptırılmalıdır.

Buraya kadar özetlersek köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturuyor iseniz köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve civarında yapacağınız konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile müştemilat binaları için yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi alınmasına gerek yoktur. Ancak tüm etüt ve projelerinin hazırlatılıp ilgili idarece incelenmesi gerekir. Hatta bazı belediyelerde tip projeler belediyelerce hazırlanmış ve ücretsiz olarak bina yaptıracak kişilere verilmektedir.

RUHSAT GEREKTİRMEYEN YAPILAR TÜM KÖYLER İÇİN GEÇERLİ MİDİR?

Yukarıda kanun maddeleri ile açıkladığımız ruhsat gerektirmeyen yapılar maalesef tüm Türkiye&#;de geçerli değildir. Bu yapılar sadece Büyükşehir statüsü taşımayan il belediyelerinde geçerlidir.

Sayılı İmar Kanunu 6/ğ Fıkrası

Büyükşehir statüsünde olan belediyelerin köy yerleşik alanlarında nasıl ruhsat alınacağı sayılı İmar Kanunu 6/ğ fıkrasında belirtilmiştir.

 Sayılı İmar Kanunu 6/ğ Fıkrası

Burada açıkça belirtildiği üzere büyükşehir sınırları içerisinde kalan köy yerleşik alanlarında yapılacak yapıların Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından aksi bir karar alınmadıkça ve uygulama imar planları yapılana kadar bu alanlardaki yapılar imar kanununun maddesi hükümlerine göre düzenlenir. Yani ruhsat alınmadan yapı yapılabilir.

MUĞLA KÖYLERİNDE DURUM NEDİR?

30 Mart tarihinde Muğla, Büyükşehir statüsüne geçti. Yani 30 Mart tarihinden sonra Muğla’nın tüm köyleri mahalle statüsüne geçti. Bugün köy diye tabir ettiğimiz tüm yerleşim yerleri kanun gereği birer mahalledir.

Bu mahalleler, “Kırsal Nitelikli Yerleşim Alanı” olarak tanımlanmıştır. Yukarıda ayrıntısını verdiğimiz sayılı kanunun 6/ğ fıkrasında belirtildiği üzere bu yerlerde imarla ilgili uygulamaların nasıl olacağı Büyükşehir Belediye Meclisi kararına bırakılmıştır.

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarihinde Muğla Büyükşehir Belediyesi Uygulama İmar Planı Bulunmayan Kırsal Nitelikli Yerleşim Alanlarındaki Yapılaşma Hakkında Yönerge yayımlamıştır. Bu yönergenin funduszeue.infoinin funduszeue.info şu şekildedir:

M.B.B. Kırsal Nitelikli Yerleşim Alanları Yönergesi 5. Madde 6. Bendi

Buradan da anlaşılacağı üzere Muğla’nın hangi köyünde (kırsal nitelikli yerleşim alanı) inşaat yapmak isterseniz, o köyün bağlı olduğu ilçe belediyesinden yapı ruhsatı almak zorundasınız. Yani Muğla’da ruhsata tabi olmayan yapı yapmanız mümkün değildir.

Sizi sadece bazı kanun maddelerini göstererek “kanun gereği zaten ruhsat almanıza gerek yok” diyenlere karşı dikkatli olmanızı tavsiye ediyorum.

HAMİŞ

Ruhsatsız yani kaçak olarak yapı yaparsanız ne olur? Öncelikle elektrik ve su abonesi olma şansınız yoktur. Ya komşulardan süzme sayaçla işinizi göreceksiniz ya da arazinizde DSİ&#;den ruhsatlı olarak artezyen kuyusu açtırıp suyu bulursanız elektriği bağlatabilirsiniz. Ama kaçak yapının tespiti durumunda imar kanunu maddesine göre işlem yapılır.

İmar Kanunu Maddesi

Ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak başlanan yapılar ile ilgili ne yapılacağı sayılı imar kanunu maddesinde açıklanmıştır.

 Sayılı Kanunun Maddesi

Bu maddede açıkça belirtildiği üzere ruhsatsız veya ruhsata aykırı imalatların tespiti halinde inşaat derhal durdurulur. Belediye encümeni tarafından para cezası kesilir ve karar encümen tarafından Cumhuriyet Başsavcılığına göndererek İmar Kirliliği Suçundan suç duyurusunda bulunur. Savcılık incelemesi sonrası hakkınızda İmar Kirliliğine Sebebiyet Vermekten ceza davası açılır.

0 Yorum

Milas Belediye Meclisi, Büyükşehir Belediyesi Kanununa eklenen ek 3. madde ile Milas’a bağlı mahallelerde kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan belirleme çalışmasını tamamladı. Belediye Meclisinin incelemesi için İmar Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonu, Tarım ve Hayvancılık Komisyonuna havale edilen ve komisyonca 3 ay süren değerlendirme sonucunda, Milas’a bağlı 70 mahalle kırsal, 33 mahalle kırsal yerleşik alan, 29 mahalle ise merkez mahalle olarak belirlendi. Karar belediye meclisince oy çokluğu ile onaylandı.

tarihinde sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununa eklenen, “Köy veya belde belediyesi iken mahalleye dönüşen ve büyükşehir belediyesi sınırları içinde bulunan, kırsal yerleşim özelliği taşıdığı tespit edilen mahalleler, kırsal mahalle kabul edilir. Kırsal mahalle olarak tespit edilmeyen diğer mahallelerde de on bin metrekareden az olmamak kaydıyla kırsal yerleşik alan belirlenebilir.”

Ek 3. Madde uyarınca, Milas Belediye Meclisi Mahallede gerekli incelemeleri yaptı. Köy veya belde belediyesi iken mahalleye dönüşen ve büyükşehir belediyesi sınırları içinde bulunup kanun ve yönetmeliğin belirlediği sosyo-ekonomik durumu, imar durumu, şehir merkezine uzaklığı, belediye hizmetlerine erişebilirliği, mevcut yapılaşma durumu ve benzeri kriterlerin dikkate alındığı, Kırsal Mahalle ve Kırsal Yerleşik Alan tespitine göre Milas’taki mahallelerin durumu belirlendi.

MECLİSTE KARARA BAĞLANDI

Kırsal Mahalle Tespiti Ön İnceleme Komisyonunun hazırlamış olduğu rapor Milas Belediyesi Haziran Ayı Meclis Toplantısı’nda görüşüldü. Daha sonra ise rapor İmar Komisyonuna havale edildi. Komisyon tarafından oy çokluğuyla kabul edildi.
Komisyon üyeleri ile gerçekleştirilen toplantılarda mahallelere ait nüfus verileri ile Milas İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden alınan tarım, hayvancılık ve arıcılık verileri, yol, ulaşım altyapı imkanları, merkeze uzaklık ve mahallelerde imar planlarının olup olmadığına dair analizler yapılarak tablo oluşturuldu ve Muğla İli 1/ ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu ve Google earth üzerine aktarılarak haritalar elde edildi.

70 MAHALLE KIRSAL OLARAK BELİRLENDİ

Yapılan çalışmalar ve analizler sonucunda ilçemiz sınırlan içerisinde yer alan Mahalleden;
Ağaçlıhöyük, Akçakaya, Akçalı, Akkovanlık, Alaçam, Alatepe, Aslanyaka, Bahçeburun, Bayır, Çakıralan, Çallı, Çamköy, Çamlıbelen, Çamlıca, Çamovalı, Çandır, Çınarlı, Çiftlik, Çomakdağ-Kızılağaç, Çukur, Damlıboğaz, Demirciler, Dere, Eğridere, Ekizköy, Epçe, Fesleğen, Gökçeler, Göldere, Gölyaka, Günlük, Gürceğiz, Hasanlar, Hisarcık, Hüsamlar, İçme, Kalem, Kalınağıl, Kandak, Kapıkırı, Karacaağaç, Karacahisar, Karahayıt, Karakuyu, Karapınar, Kargıcak, Kayabaşı, Kayabükü, Kayadere, Ketendere, Kılavuz, Kızılcakuyu, Kızılcayıkık, Konak, Korucuk, Kultak, Kurutepe, Kuzyaka, Narhisar, Olukbaşı, Ovakışlacık, Pınararası, Sankaya, Sek, Söğütçük, Şenköy, Tuzabat, Yaka, Yoğunoluk ve Yusufça Mahallesi olmak üzere toplam 70 mahallenin Kırsal Mahalle olarak belirlendi.

33 MAHALLE KIRSAL YERLEŞİK ALAN OLDU

Akyol, Avşar, Bağdamları, Baharlı, Bahçe, Bozalan, Çamlıyurt, Danişment, Derince, Dibekdere, Dörttepe, Ekinanbarı, Ekindere, Ekiztaş, Etrenli, Gökbel, Gürçamlar, Hacıahmetler, Kafaca, Karşıyaka, Kazıklıbucak, Kazıklı, Kızılağaç, Köşk, Küçükdibekdere, Meşelik, Ortaköy-Türbe, Pınarcık, Pinar, Sakarkaya, Savran, Ulaş ve Yaşyer Mahallesi olmak üzere toplam 33 mahallenin Kırsal Yerleşik Alan olarak belirlendi

29 MERKEZ MAHALLE BELİRLENDİ

Milas Merkez Mahalleler ile Bafa, Balcılar, Mutluca, Beyciler, Boğaziçi, Güllük, Kayaönü, Kemikler, Kırcağız, Kısırlar, Kıyıkışlacık, Koru, Menteş, Ören, Selimiye ve Türkevleri Mahallesi olmak üzere toplam 29 mahallenin Merkez Mahalle olarak belirlenmesine komisyonca oy birliği ile karar verildi.

Kaynak: funduszeue.info




Bu haber defa okunmuştur.


YORUMLAR

YORUM YAP

Haziran ayı olağan meclis toplantısı tamamlandı

Milas Belediyesi Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı saat 14’te Milas Belediyesi Toplantı ve düğün Salonu'nda toplandı. Toplantının açılışında konuşan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Milas Yörük-Türkmen Derneği tarafından düzenlenecek Yörük göçüne vatandaşları davet etti. Milas Belediyesi Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda alınan kararlar şöyle:

1-   Polat Global İnv. funduszeue.infoşfunduszeue.infoŞti Nimetullah POLAT Vekili Selin FİDANLIK’ın; İlçemiz Güllük Mahallesi ada 24 parseline şuyulu mülkiyeti belediyemize ait arsa vasıflı ada 27 parsel (1,38m2) , ada 28 parsel (m2)  ve ada 29 parselde (11,72m2) bulunan taşınmazları satın alma talebinin görüşülmesi maddesi İmar Komisyonu’na oy birliği ile havale edildi.

2-   Sefa KULAÇ’ın; İlçemiz Ören Mahallesi ada parseline şuyulu mülkiyeti belediyemize ait ada   parselde bulunan arsa vasıflı 35,47m2’lik taşınmazı satın alma talebinin görüşülmesi maddesi İmar Komisyonu’na oy birliği ile havale edildi.

3-   Melek BESLER’in; İlçemiz Selimiye Mahallesi ada 5 parseline şuyulu bulunan mülkiyeti belediyemize ait ada 6  parselde bulunan arsa vasıflı 14,66 m2’lik taşınmazı satın alma talebinin görüşülmesi maddesi İmar Komisyonu’na oy birliği ile havale edildi.

4-   Mülkiyetinin 2,00 m² lik hissesi Belediyemize ait olan İlçemiz Selimiye Mahallesi parsel numarasında kayıtlı bulunan ,00 m² büyüklüğündeki taşınmazın Belediyemize ait olan 2,00 m² lik kısmını diğer hisse sahibi olan Bodrum Altın İnşaat ve Yatçılık Gıda Sanayi Dayanıklı Tüketim Malları Elektrik Elektronik İthalat İhracat Tekstil Turizm Uluslararası Taşımacılık Petrol Ürünleri Tic. Ltd. Şfunduszeue.info  satın alma talebinin görüşülmesi maddesi İmar Komisyonu’na oy birliği ile havale edildi.

5-   İasos Mahalle Meclisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı adına Hülya CANKO' nun; Derneğimiz ve Milas Belediyesinin ortak projesi olan İasos Kültür ve Sanat Evinin oluşumu için ilgili taraflar arasında protokol yapılmasına ve eskiden muhtarlık ve kreş olarak kullanılan dairenin ortak hizmet projesi kapsamında kültür ve sanat faaliyetlerinde kullanılması talebinin görüşülmesi maddesi İmar Komisyonu’na oy çokluğu ile havale edildi.

6-   Belediyemiz Mali Yılı Gider Bütçesinin ihtiyacı karşılamayacağı anlaşıldığından, mali yıl içerisinde harcanması zorunlu bulunan Mali Yılı Gider Bütçesine Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği'nin  37'nci maddesi gereğince, yeni gelir kaynakları ve Finansmanın Ekonomik Sınıflandırılması tablosunda borçlanma gösterilmesi koşulu ile toplam  ,TL Ek Ödenek verilmesi talebinin görüşülmesi maddesi Plan ve Bütçe Komisyonu’na oy birliği ile havale edildi.

7-   İşletme Ve İştirakler Müdürlüğümüzce üretilen, dolum ve satışı yapılan Labranda Su Fiyatlarının üretim hammaddeleri tamamen döviz kuru üzerinden satın alınmakta olup, döviz kurlarındaki iniş çıkışlar dikkate alınarak damacana ve pet-su grubu satış fiyatlarının yeniden değerlendirilmesi talebinin görüşülmesi Plan ve Bütçe Komisyonu’na oy birliği ile havale edildi.

8-        İmar Komisyon raporlarının görüşülmesi

1-      İlçemiz İsmetpaşa Mahallesi Karakaya Mevkiinde tapunun Ada 2 parselinde kayıtlı ,57m2 büyüklüğündeki arsanın, içine tesis yapılarak mı yada arsa olarak mı kiralama ihalesine çıkarılacağı talebinin görüşülmesi maddesi ile ilgili komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.

2-  MUSKİ İçme Suyu Dairesi Başkanlığının; İlçemiz Kazıklıbucak Mahallesi Ada 1 parselde kayıtlı m2 büyüklüğündeki mülkiyeti belediyemize ait taşınmaza ekli krokide gösterilen konuma terfi merkezi yapımının planlandığı söz konusu parselde 5 m2’lik alanın kurumumuza tahsis edilmesi talebinin görüşülmesi maddesi ile ilgili komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.

3-      Münevver YILMAZ’ın; İlçemiz Gümüşlük Mahallesinde bulunan tapunun (Burgaz)  23 Ada 1 paresel numarasında kayıtlı taşınmaz üzerindeki sitelerin yanında bulunan yola sokak isim verilmesi talebinin görüşülmesi maddesi ile ilgili komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.

4-      Sultan ÖZGEN’in; İlçemiz Gümüşlük Mahallesinde bulunan tapunun (Hacıilyas) Ada 38 parsel numarasında kayıtlı taşınmazlarının giriş kısmında bulunan yola cadde,sokak ismi verilmesi talebinin görüşülmesi maddesi ile ilgili komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.

5-      Emek Mahallesi Muhtarı Mevlüt KARA’nın; İlçemiz İsmetpaşa Mahallesi Ada 1 parsel numarasında kayıtlı taşınmazın önünde bulunan yola isim verilmesi talebinin görüşülmesi maddesi ile ilgili komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.

6-      Hasan DURMAZ’ın; İlçemiz Selimiye Mah. ada 44 parselde kayıtlı bulunan imar planında konut alanında kalan taşınmazın zemin katını Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 19 ncu maddesinin (f) fıkrasının 1 nci bendine göre ticari alan olarak kullanma talebinin görüşülmesi maddesi ile ilgili komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.

7-      İlçemiz Kıyıkışlacık Mahallesi Ada 1 parsel ( eski parsel) numarasında kayıtlı taşınmaza ait onaylı imar planlarının Muğla İl Tarım Ve Orman Müdürlüğünün yazısı doğrultusunda yeniden incelenmesi talebinin görüşülmesi  maddesi ile ilgili komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.  

8-   Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünün; İlçemiz, Kıyıkışlacık Mahallesi, Zindaf Çanacık Mevkii'nde Birol BURSA tarafından yapılması planlanan "İasos Yat Limanı" projesi   ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliği gereğince hazırlanan ÇED Raporu'na ilişkin kurum görüşülmesi maddesi ile ilgili komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.  

9-   Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünün; İlçemiz, Akkovanlık Mahallesi,  Esan Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Maden Zenginleştirme Tesisi Kapasite Artışı projesi ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliği gereğince hazırlanan ÇED Raporu'na ilişkin kurum görüşü talebi maddesi ile ilgili komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.  

    Muğla Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün; Aydın  ve  Muğla  İlleri,  Karpuzlu  ve  Milas  İlçeleri  sınırları  içerisinde  kalan Kösrelikbaşı, Yaylacıkkırbeleni, Çakmak ve Palamut Mevkii'lerinde EN 2 Rüzgar Enerjisi Yatırım A.Ş. tarafından yapılması planlanan "Falp Rüzgar Enerji Santrali  (30 Adet Türbin / MWm/ MWe)" projesi  ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliği gereğince hazırlanan ÇED Raporunun incelenmesi talebi maddesi ile ilgili komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.

HAZİRAN AYI MECLİS EK GÜNDEMİ     :

1-       Fatma BENCİK’in; İlçemiz İsmetpaşa Mahallesi ada 89 parsel maliki parseline şuyulu bulunan mülkiyeti Belediyemize ait ada   parseli satın alma talebinin görüşülmesi maddesi İmar Komisyonu’na oy birliği ile havale edildi.

2-       İlçemiz Hacıilyas Mahallesi ada 72 parsel maliki Hasan PEK’in, evine giriş çıkışı olmadığından adada bulunan parsellerin kamulaştırılması talebinin görüşülmesi maddesi İmar Komisyonu’na oy birliği ile havale edildi.

3-       İlçemiz Burgaz Mahallesi 79 ada 23 parsel maliki Cemil SOLMAZ’ın parselinin imar planında kamusal alan olarak ayrılan yol ve park alanında kaldığını, çöplük yolunun arazisinden geçtiğini, 79 ada parselde bulunan binada oturanların arazisinden geçerek evlerine ulaştığını bu nedenle hem kamunun kullandığı imar yollarının resmiyete kavuşması hem de komşu parselindeki kat maliklerinin mağdur olmaması için kamulaştırma talebinin görüşülmesi maddesi İmar Komisyonu’na oy birliği ile havale edildi.

4-       Belediyemiz Makine İkmal, Bakım ve Onarım Müdürlüğünde kullanılmak üzere sayılı Yasanın 85/b maddesi ile sayılı Taşıt Kanunun 10/2 maddesi uyarınca 3 adet Camlıvan Kombi Kamyonet alınması talebi oy birliği ile kabul edildi.

5-       İlçemiz Güllük Mahallesi ada 18 ve 61 parsel numarasında kayıtlı taşınmazların onaylı üst ölçekli planlara uygun olarak 1/ Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/ Ölçekli Uygulama İmar Planı yapılması talebinin görüşülmesi  maddesi İmar Komisyonu’na oy birliği ile havale edildi.

6-       Kırsal Mahalle Tespiti Ön İnceleme Komisyonunun hazırlamış olduğu raporu görüşülmesi maddesi İmar Komisyonu’na oy birliği ile havale edildi.

7- İmar Komisyonuna havale edilen Kırsal Mahalle Tespiti ile ilgili hazırlanan İmar  Komisyonunun raporunun görüşülmesi maddesi oy çokluğu ile karara bağlandı.

#Milas, Muğla, olan, Bodrum, alan, ilgili, Saat, Muhammet Tokat

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası