kuvvet nedir ne ile ölçülür birimi nedir / Kuvvetin birimi nedir - DersLig

Kuvvet Nedir Ne Ile Ölçülür Birimi Nedir

kuvvet nedir ne ile ölçülür birimi nedir

Kuvvet

Kuvvetler sıklıkla itme ya da çekme olarak tanımlanır. Kütleçekim, manyetizmaveya kütlenin ivmelenmesine sebep olan herhangi bir şey kuvvetin nedeni olabilir.

Kuvvet, serbest bir cismin hareketinde bir değişikliğe veya sabit bir cismin üzerinde gerilime neden olan dış etkidir.[1] Hem yönü hem de büyüklüğü olan kuvvet vektörel bir niceliktir. Newton'un ikinci yasasına göre sabit kütleli bir cisim, üzerine uygulanan net kuvvetle doğru cismin kütlesi ile ters orantılı bir şekilde hızlanır. Bir cisme uygulanan net kuvvet cismin kazandığı momentumun zamana bağlı değişimine eşittir.[2]

Üç boyutlu nesnelere uygulanan kuvvet de nesnenin dönmesine, şeklinin bozulmasına, basınçta değişime ve bazı durumlarda hacmin değişimine sebep olabilir. Bir eksen etrafında dönme hızında değişime sebep olan kuvvet eğilimine tork denir. Deformasyon(şekil değişikliği) ve basınç bir nesne dahilindeki zorlama kuvvetlerinin sonucudur.[3][4]

Eski zamanlardan beri bilim insanları kuvvet kavramını durağan ve hareket eden nesnelerin araştırmalarında kullanır. M.Ö. üçüncü yüzyıl filozofu Arşimetbasit makineler üzerindeki çalışmalarıyla ilerleme kaydettiyse de[5]Aristo tarafından yapılan kuvvet tanımının beraberinde getirdiği temel yanlış anlamalar yüzyıllar boyunca sürdü. On yedinci yüzyılla birlikte Sir Isaac Newton'un matematiksel içgörü ile yaptığı düzeltmeler yaklaşık üç yüz yıl boyunca değişmeden kaldı.[4] Yirminci yüzyılın başlarında Einstein, genel görelilik teorisinde uzay-zaman sürekliliği kavramıyla Newton'un kütleçekim modelinin hatasını başarılı bir şekilde öngördü.

Kuvvet vektörel bir büyüklüktür. Dolayısıyla vektörlerle ilgili bütün özellikler kuvvetler içinde geçerlidir. Kuvvet "F" harfi ile gösterilir ve "dinamometre" denilen yaylı kantarla ölçülür.

Kuvvet kavramı ilk olarak klasik mekaniğin ikinci hareket yasasında görülmektedir. Bir cisim üzerine etkiyen bir net kuvvet onun momentumunun değişmesine neden olur. Kuvvetin Sl birim sisteminde (uluslararası birim sistemi) birimi newton'dur. Newton biriminin kısaltılması (N)dir.

Dolayısıyla:

{\displaystyle {\vec {F}}={{d{\vec {p}}} \over {dt}}}

Momentum p=mv ile:

{\displaystyle {\vec {F}}={{dm} \over {dt}}v+m{{dv} \over {dt}}} geçerlidir.

Eğer kütle (m) değişmezse(mesela raketlerde değişir) {\displaystyle {{dm} \over {dt}}=0} olduğundan kuvvet için terimin sadece ikinci kısmı önemlidir.

Kuvvet ({\displaystyle {\vec {F}}}), kütle m, ivme de {\displaystyle {\vec {a}}} olmak üzere,

{\displaystyle {\vec {F}}=m{\vec {a}}}

şeklinde ifade edilir. Kuvvet, niteliği gereği yöneysel bir büyüklüktür, belirleyici dört unsuru vardır; başlangıç noktası, doğrultusu, şiddeti ve yönü. Birimi de Newton ya da {\displaystyle {\frac {kg\cdot m}{s^{2}}}}'dir.

Notlar[değiştir kaynağı değiştir]

  1. ^"glossary". Earth Observatory. NASA. 12 Ekim tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan &#;
  2. ^See for example pages and of Feynman, Leighton and Sands ().
  3. ^e.g. Feynman, R. P., Leighton, R. B., Sands, M. (). Lectures on Physics, Vol 1. Addison-Wesley.&#;; Kleppner, D., Kolenkow, R. J. (). An introduction to mechanics. McGraw-Hill.&#;.
  4. ^abUniversity Physics, Sears, Young & Zemansky, pp18–38
  5. ^Heath,T.L. "The Works of Archimedes (). The unabridged work in PDF form (19&#;MB)". funduszeue.info 2 Şubat tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim &#;

Kuvvet, Kuvvetin Ölçülmesi 5. Sınıf

Duran bir cismi harekete geçirebilir. Hareketli cisimleri hızlandırabilir, durdurabilir. Cisimlerin hareket yönlerini değiştirebilir. Cisimlerde şekil değişikliği meydana getirebilir. Kuvvet &#;F&#; ile gösterilir. Kuvvetin birimi Newton&#;dur. &#;N&#; ile gösterilir.

Temas Gerektiren Kuvvetler

Cisimlere temas ederek etkisini gösteren kuvvetlerdir.

  • Futbolcunun topa vurduğunda topun harekete geçmesi
  • Sporcunun halteri kaldırması
  • Yelkenlinin rüzgar sayesinde denizde ilerlemesi
  • Duvara çivi çakılması
  • Çekicinin arabayı çekmesi
  • Kayaların aşınması

Temas Gerektirmeyen Kuvvetler

Cisimlere temas etmeden etkisini gösterebilen kuvvetlerdir.

Havaya atılan top, ağaçtaki elma, yağmur damlaları yere doğru düşer. Bunun nedeni Dünya’nın üzerindeki cisimlere çekim kuvveti uygulamasıdır. Bu çekim kuvvetine yerçekimi kuvveti (ağırlık) denir

Mıknatıs demir, nikel ve kobalttan yapılmış cisimleri temas etmeden kendine doğru çeker. Bu kuvvete manyetik kuvvet denir.

Saçımıza veya yun kumaşa sürttüğümüz plastik tarak küçük kâğıt parçalarını temas etmeden kendine doğru çeker. Bu kuvvete elektrostatik kuvvet denir.

NOT: İSAAC NEWTON (Ayzek Nivton) yer çekimi kanununu bulmuştur.

Kuvvetin etkisiyle şekil değiştiren ve kuvvetin etkisi ortadan kalktığında eski haline geri dönen cisimlere esnek cisim denir. Sünger, yay, lastik esnek cisimlerdir.

Kuvvet ne ile ölçülür: Kuvvetin büyüklüğü dinamometre ile ölçülür.
Dinamometrenin içinde sarmal yay vardır.
Dinamometre maddelerin (yayın) esneklik özelliğinden yararlanılarak yapılmıştır.
Uygulanan kuvvet yayın uzamasına neden olur. Kuvvet ne kadar fazla olursa yaydaki uzama da o kadar fazla olur.
Hassas ölçüm yapan dinamometrelerde ince ve esnekliği fazla yaylar kullanılır.
Dinamometrenin ölçüm çubukları eşit bölmelendirilir. Dinamometrenin üstünde ölçebilecekleri en büyük kuvvet yazılıdır. Ölçebileceğinden daha fazla kuvvet uygulanırsa yayın esnekliği bozulur. Dinamometre çalışmaz duruma gelir.
Ağır cisimler kalın yaylı dinamometre de hafif cisimler ince yaylı dinamometrelerde ölçülür. Dinamometrenin ölçülebileceği en büyük değer 50 N&#;dur. 50 N&#;un üzerindeki yük asılırsa yayın esneklik özelliği kaybolur.

ÖRNEK.
Topa vuran futbolcu topu hızlandırır.
Sürücüler direksiyona kuvvet uygulayarak direksiyonu döndürür.
Süngere, lastiğe kuvvet uygulayarak şekli değiştirebilir.
Fren yapan arabanın hızı yavaşlar, durabilir.
Gemilerin suyun üzerinde kalması -› suyun kaldırma kuvveti
Mıknatısların; demir, nikel, kobalt gibi maddeleri çekmesi -› manyetik kuvvet
Havaya atılan cismin yere düşmesi -› yer çekimini sağlayan kuvvet

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası