hamilelikte kalp çarpıntısı nefes darlığı / Hamilelikte Nefes Darlığı Ve Kalp Çarpıntısı, Kalbin Hızlı Atması - Mavi Kadın

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Nefes Darlığı

hamilelikte kalp çarpıntısı nefes darlığı

Gebelikte nefes darlığı normaldir ve yaygındır. Gebelik süreci ilerledikçe nefes darlığı sorununu birçok kadın yaşayabilmektedir. Hatta gebeliğin erken dönemlerinde de görülebilir.

Gebelik boyunca daha fazla oksijene ihtiyaç duyulur. Vücut bu ihtiyacı karşılamak için çeşitli yollara başvurur ve bu duruma kendini adapte etmeye çalışır. Hormonlardaki yükselme (özellikle progesteron hormonundaki yükselme ) direkt olarak akciğerleri etkiler ve beyindeki solunum merkezini uyarır ve her 1 dakikadaki alınan nefes sayısı artar.

Gebeliğin ileri dönemlerinde büyüyen uterus diyaframa baskı yapar. Bu durum solunum için daha fazla çaba göstermeye neden olur. Özellikle iri bir bebeğe hamile olmak, ikiz bebekler veya aşırı amniyon sıvısı solunumu daha zorlaştırabilir. Doğum zamanı gelmeden birkaç hafta destek almak faydalı olacaktır.

Gebelikte Nefes Darlığı Durumunda Ne Yapılabilir?

Gebelikte nefes darlığı genelde normaldir ve zararsızdır. Fakat bu durumlarda aşırı aktiviteden uzak durmakta fayda vardır. Hareketlerde daha yavaş olmak, hızlı hızlı hareket etmemek gerekir.

Otururken dik oturmak, omuzları arkaya yaslamak gerekir. Gece uyurken baş altını ekstra yastıklarla daha yüksek tutmak rahatlatıcı olur.

Doğum sonrası ise solunum,  eğer başka bir hastalıktan kaynaklanmıyorsa gebelik öncesindeki eski durumuna dönecektir.

Gebelikte Nefes Darlığı Ciddi Bir Hastalığın Belirtisi Olabilir Mi?

Gebelikte nefes darlığı çekmek ciddi bir hastalığın da belirtisi olabilir. Örneğin astım ve zatürre gibi bir solunum hastalığı varsa gebelik döneminde bu daha ciddi bir durum yaratabilir.

Gebelik dönemi boyunca kan pıhtılaşmasındaki değişiklikten dolayı akciğer embolisi denilen durumun yaşanması riski daha fazladır. Bu nadir bir durumdur fakat ciddidir.

Aniden ortaya çıkan bir nefes darlığı sorunu daha ciddi bir durumun işareti olabilir. Bu durumda tıbbi destek almak gerekir.

Ayrıca aşağıdaki durumlarda da hekime danışmak ve yardım almak gerekir:

  • Astım sorununun daha kötüleşmesi
  • Hızlı solunum
  • Nabızda hızlanma, kalp çarpıntıları ya da zayıflık
  • Nefes alırken göğüste ağır veya acı olması
  • Dudak kenarlarında, parmaklarda ve tırnaklarda mavileşme
  • Solgun görünme
  • Oksijen yetersizliğinden endişe etmek
  • Sürekli öksürük, kanlı öksürük veya ateş ve titremenin eşlik ettiği öksürük.

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Nedenleri ve Tedavisi

Kalp çarpıntısı, göğüs kafesinde kalbin ritminin artması ve düzensizliğidir, pek çok insan, kalp çarpıntısı yanında nefes darlığı da çekebilir ve bu durumda panik ve telaş hissedilir. Özellikle hamilelikte çok sık rastlanan bu durum, bazen normal kabul edilir. Pek çok hamile kadın kalp çarpıntısı yaşamaktadır.

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Nedenleri

Hamilelikte kalp çarpıntısı sık yaşanılan bir durumdur. Egzersiz yaparken, stres yaşandığında, heyecanlı ve kaygılı olduğunuz zamanlarda kalp çarpıntısı yanında nefes darlığı oluşabilir. Bu durumda sakinleşmek ve rahatlamak gerekmektedir.

Artan Kan Miktarı

Hamile kadınlarda, kan miktarı artar. Yaklaşık hamile olmayan bir kadına göre kalp %50 artmıştır. Bu sayede hem bebek hem de anne için atan kalp, çok daha fazla çalışmaya başlar. Bu durumda kalp çarpıntısı ve nefes darlığı olması gayet normaldir.

Progesteron Hormonu

Progesteron hormonu, duygusal ve fiziksel değişimlerden sorumludur ve hamilelikte artmaktadır. Progesteronun artmasının nedeni, kanın vücut tarafından tam sirküle edilmesidir. Fakat, kalp atımı hızlandığından, dengesizliklerde oluşur.

Kafein

Kafeinin fazlası kalp çarpıntısına neden olur. Çikolata, kahve, kek, soda gibi ürünlerde bol bulunan kafein gerekirse hiç kullanılmamalıdır.

Duygusal Durumlar

Pek çok kişi duygusal olarak heyecanlandığında, mutsuz olduğunda ya da korktuğunda kalp çarpıntısı yaşar. Hamilelikte bu tip duygusal durumlar çarpıntının artmasına neden olacağından stresli ortamlardan uzak durmak ve sakinleşmek gerekir. Yoga, meditasyon yapmak bu durumu engelleyebilir.

Hamilelikte Oluşan Kalp Çarpıntısı Ne Zaman Tehlikelidir?

Bazen hipertiroidi kalp çarpıntısı ile kendini belli eder. Kalp çarpıntısı hamilelikte zaten yüksektir fakat bazı hamilelerde hipertiroidi olmuş olabilir. Düzensiz kalp atımı yanında, baş dönmesi, nefes darlığı yaşıyorsanız üstüne de hamileyseniz hemen doktora gidilmelidir. Bazen de kalp atımında olan düzensizlik, kalpte bazı sorunların olduğunu gösterir. Bu durumda kalp ile ilgili çeşitli testler yapılmalıdır. Kalp çarpıntısı yanında, bulantı, terleme, bayılma ve göğüs ağrısı varsa acil tıbbı müdahale edilmelidir.

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Nasıl Geçer ?

Hamilelikte olağanüstü durumlar hariç, kalp çarpıntısı için bir ilaç ya da tedavi uygulanmaz. Bu durumda doktorlar, rahatlama egzersizleri, yoga ile stresin azaltılmasını, kafeinli ve nikotinli, alkollü içeceklerin bırakılması, uyarıcı etkisi olmayan ilaçlar kullanılmamalıdır.

Op. Dr. Sibel KAYA
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

 

 

Op. Dr. Sibel Kaya

Gebelikte kalp sağlığı, anne yaşamına ek olarak bebek gelişim ve yaşamını da etkilediğinden daha  fazla önem arz etmektedir. Konya Farabi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Hızır Okuyan gebelerin yaklaşık %0,'ünde kalp hastalıkları görülebildiğini belirtti.

Gebelikte anne kan hacmi (%40) ve kalbin pompaladığı kan belirgin olarak (%) artar diyen Uzm. Dr. Okuyan,” Nabız dediğimiz kalp atım hızı da artar. Genellikle normal sınırlarda olmak üzere gebelik öncesine göre tansiyon hafif düşer. Gebelik düşünen anne adaylarının bilinen kalp hastalığı olması durumunda ve kullandığı kalp ilaçları varsa gebe kalmadan önce mutlaka doktoruna danışmalıdır. Anne adayları gebeliğin riskleri açısından değerlendirilip bu konuda bilgilendirilmelidirler. Çünkü annenin hastalığı gebeliğe engel olup anne ve bebeğin hayatını tehlikeye sokabilmektedir. Ek olarak annenin kullanmakta olduğu ilaçların anne karnındaki bebeğe zararlı etkileri olabilir” dedi.

Yüksek Tansiyon Gebelik Zehirlenmesine Yol Açabilir

 Hipertansiyon ciddiye alınmalıdır, gebelikten önce hipertansiyonu olan ya da gebeliğin haftasından sonra ortaya çıkan gebelik tansiyonu olan hastaların doktor kontrolü altında olması gerektiğine vurgu yapan Uzm. Dr. Hızır Okuyan sözlerine şöyle devam etti:

“ Gebelikte hipertansiyonu kontrol altında tutmak ve egzersiz yapmak çok önemlidir. Aşırı tuz tüketiminden kaçınılmalıdır.  Ayrıca çarpıntı da gebelikte çok sık olabilen kalp rahatsızlıklarındandır. Gebelikte anne kan hacminin artması, vücuda rahim ve bebeğin eklenmesi kalbin yükünü arttırmaktadır. Bu nedenlerle nabzın gebelik öncesine göre yükselmesi ve kalbin pompaladığı kanın da artması sonucu çarpıntı hissi oluşmaktadır. Ek olarak ritim bozuklukları, kansızlık, guatr bozuklukları da  çarpıntıya neden olabilmektedirler.  Çarpıntı şikayeti olan hastalarda altta yatan başka bir neden olup olmadığının anlaşılması için kardiyak açıdan değerlendirme yapılmalıdır. 

     Hamilelik sırasında kalp damarlarında diseksiyon dediğimiz kalp krizine neden olabilen yırtılmalar izlenebilmektedir. Göğüs ağrısı dikkate alınmalıdır. dakikayı geçen baskı şeklinde tipik göğüs ağrısı olan hastalar mutlaka doktora başvurmalıdır. Gebelikte rahimin büyümesi sonucu rahim karındaki toplar damarlara baskı oluşturabilmektedir. Bu durumda bacaklarda şişlik, varis oluşumu ve toplar damardan kanın kalbe gelememesi sonucu tansiyon düşüklüğü bayıma görülebilmektedir. Bu nedenle annenin sırt üstü yatmaması sağ ya da soluna yan yatması, varis varsa varis çorabı kullanması önerilir”

Gebelik Öncesi Kardiyolojik Muayene Önemlidir

Gebe olan ya da gebe kalmayı planlayanlara tavsiyelerde bulunan Kardiyoloji Uzmanı Hızır Okuyan” Bilinen kalp hastalığı (hipertansiyon, ritim bozukluğu, kalp kapak hastalığı, geçirilmiş kalp operasyonu gibi) mevcut ise, ailesinde 45 yaşından küçük kalp krizi nedeniyle ölüm, hipertansiyon, böbrek yetmezliği varsa, nefes darlığı, halsizlik, çarpıntı, göğüs ağrısı gibi kalp  şikâyetleri mevcutsa gebelik öncesi mutlaka kardiyolojik değerlendirme yapılmalıdır” dedi.

Powered by Froala Editor

Hamilelikte kalp çarpıntısı neden olur? Gebelikte kalp çarpıntısı ve nefes darlığı nasıl geçer?

Kalp, hayat boyu çarparak vücuda gerekli oksijen ve kanı doku ve organlara ulaştırır. Sürekli gerçekleştiğinden kişiler kalp atışını hissetmezler, ancak farklı bir nedenden kaynaklanan kalp ritminin yüksek hızda atması sonucu kişiler kalp atışını hissedebilir. Kalp çarpıntısı anormal bir kalp atışı demektir. Sağlıklı kişilerde genellikle fiziksel aktivitelerle birlikte kalp çarpıntısı meydana gelir. Bununla birlikte kalp çarpıntısı; göğüs ağrısı, göğüste yanma, sıkışma, bayılma ve baş dönmesi gibi semptomlara neden oluyorsa acilen hastaneye başvurulması gereken hayati öneme sahip bir durumun varlığını işaret edebilir. Hamilelik döneminde ise kalp çarpıntısı normale kıyasla daha yüksektir. Gebelik döneminde kalp çarpıntısı sebebi olarak artan damar içi sıvı hacmi ve değişen hormon dengelerinden söz etmek mümkündür.

HAMİLELİKTE KALP ÇARPINTISI NEDEN OLUR?

Kalp çarpıntısı ve düzensiz kalp ritmi gebelik döneminin bir parçası olarak kabul edilir. Bu dönemde annenin kan miktarında artış meydana gelir. Bunun nedeni bebeğin oksijen ve besin ihtiyacının karşılanmasıdır. Bu durumda kalp atışında %20%25 oranında bir artış meydana gelir. Kalbin atış sayısındaki artış ise anne adayları tarafından çarpıntı olarak algılanır.

Hamilelik döneminde nefes darlığı ve kalp çarpıntısı özellikle hamileliğin son aylarında meydana gelmektedir. Son 3 aya girildiğinde vücuttaki kan oranının bir kısmı rahme gider ve vücudunuzun ekstra kana sahip olması, kalbin mevcut kanı hareket ettirerek hızlı bir şekilde pompalamasına neden olur. Bu nedenden dolayı kalp atımınız dakikada fazladan atmaya başlar. Bunların yanı sıra hamilelikte kaygı ve stres, bazı ilaçlara tepki, aşırı kahve ve çay tüketimi ya da yorgunluk nedeniyle zaman zaman kalp çarpıntıları kısa süreli olarak yaşanmaktadır.

HAMİLELİKTE KALP ÇARPINTISI NASIL GEÇER?

Hamilelikte kalp çarpıntısı nasıl geçer? Sorusunun yanıtı kalp ritminden rahatsız olan anne adayları tarafından merak edilen konular arasında yer alır. Bu durum göğüste artan kalp atımı endişe etmenize neden olur. Kalp atış hızını azaltmak için çarpıntı anında biraz istirahat edebilir ve soğuk su ile yüzün yıkayarak rahatlama sağlayabilirsiniz. Ayrıca eliniz ile hafifçe göz kürelerine basınç uygulayarak çarpıntıyı azaltabilirsiniz.

Hamilelik döneminde çarpıntının diğer nedenlerinden biri de demir eksikliği durumudur. Hamilelik döneminde kan miktarında artış meydana geldiğinden kanın üretimi için demir vitaminine olan ihtiyaçta artmaktadır. Gebelik döneminde kalp çarpıntısının fazla olması anne adayında bir aneminin varlığına işaret edebilir. Bu gibi durumlarda ciltte soluk bir renk, baş dönmesi, yorgunluk, uyku hali gibi belirtiler meydana gelir. Eğer gebelik döneminde kansızlık durumunuz var ise doktorunuz demir içeren ilaçları reçete edecektir. Bu dönemde demirden zengin kuru üzüm, pekmez, kuru baklagiller ve sakatat ürünleri tüketmeniz tavsiye edilir.

HAMİLLELİKTE KALP ÇARPINTISI NORMAL Mİ?

Hamilelikte kalp çarpıntısı çoğu zaman normaldir, ancak sürekli devam eden bir kalp çarpıntısı sonucu sağlığınızda bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Haberimizin başında da bahsettiğimiz gibi Artan kan miktarı kalp atışında hızlanmaya yol açar. Çoğu hamile kadında kalp çarpıntısı görülmektedir.

Hamile kadınlarda nabız yüksekliği kordiyovasküler sistemindeki değişimden kaynaklanabilir. Kalp atışı yani nabız sayısı, kalbin 1 dakikada kaç defa attığını gösterir. Gebelik döneminde nabız sayısı 'a kadar yükselebilir. Gebeliğin yükselmesi ile de nabızdaki artış fizyolojik açıdan doğal bir süreçtir. Ancak gebelik döneminde kalp çarpıntısının altında yatan bazı ciddi nedenler bulunmaktadır. Düzensiz kalp atışına ek olarak aşağıdaki durumlardan bir ya da bir kaçına sahipseniz acilen en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekir;

  • Göğüste yoğun ağrı
  • Kanlı öksürük
  • Nefes darlığı
  • Düzensiz bir nabız

Hamilelik süresinde kalp atışının neden olabileceği ciddi sağlık sorunları ise su şekilde sıralanabilir;

  • Troid problemleri
  • Koroner arter hastalıkları
  • Preeklampsi
  • Kalp aritmi
  • Pulmoner hipertansiyon

HAMİLELİKTE KALP ÇARPINTISI BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ?

Gebelik döneminde kalp sağlığı sorunlarının başında ritim bozuklukları gelmektedir. Ritim bozukluğu önceden olanlar ya da gebelikle birlikte meydana gelmesi durumu olabilir. Genellikle gebeliğin ardından geçen kalp çarpıntısı problemleri bazen yaşamı ciddi anlamda tehdit edebilir. Hamilelikte kalp çarpıntısının tedavisinde altta yatan nedene bağlı bir tedavi belirlenir. Bu tedavilerde kullanılan ilaçlar güvenlidir ve bebek sağlığına zararı dokunmaz. Hamilelikte yaşanan kalp çarpıntıları çoğu zaman bebeğe zarar vermemekle birlikte olası tehlikelere karşı en kısa zamanda doktorunuza gitmeniz gerekir.

Hamilelik, vücudunuzda birçok değişikliğin oluşmasına neden olur. Büyüyen bir göbek gibi bariz olanların yanı sıra, fark edilmeyen bazı durumlarda vardır. Vücutta artan kan miktarını bu duruma örnek gösterebiliriz.

Bu ekstra kan, normalden yüzde 25 daha hızlı bir kalp atış hızı ile sonuçlanır. Daha hızlı bir kalp atış hızı, zaman zaman kalp sıkışmasına ve kalp çarpıntısına neden olabilir. Böyle bir durumda kalbinizin çırpındığını veya çok hızlı attığını hissedebilirsiniz.

Kalp sıkışması hamilelik sırasında normal ve zararsız olabilir. Ancak, her zaman daha ciddi, altta yatan bir sağlık durumunuz olduğu anlamına gelme ihtimali de vardır.

Gebeliğin Kalp Üzerindeki Etkisi Nasıldır?

Bebeğinizi büyütürken kalbin yapacak çok işi vardır. Bebeğinizin büyümesine ve gelişmesine yardımcı olmak için gereken kanı sağlamak için kan dolaşımınızı arttırmalısınız.

Kalbin çalışması, kalp atışını da etkileyen trimesterlere göre değişir. Kalp atım hızı 7. haftadan itibaren artmaya başlar ve üçüncü trimesterde %10 ila 20 oranında zirve yapar.

Kalpten pompalanan kan miktarı gebeliğin ilk yarısında %10 artar ve 20 hafta civarında zirveye ulaşır.

Üçüncü üç aylık döneminizdeyken, vücudunuzdaki kanın yaklaşık yüzde 20&#;si uterusa doğru gidecektir. Vücudunuzda fazladan kan olduğu için kalbin bu kanı hareket ettirmek için daha hızlı pompalaması gerekir. Bu durumda, kalp atış hızınız dakikada 10 ila 20 ekstra atım arttırabilir.

İkinci üç aylık dönemde, vücudunuzdaki kan damarları genişlemeye veya büyümeye başlar. Bu, kan basıncınızın biraz düşmesine neden olur.

Kalbinizin daha fazla çalışması gerektiğinde, bazı anormallikler ortaya çıkabilir. Buna kalp sıkışması gibi alışılmadık kalp ritimleri de dahildir.

Hamilelikte Kalp Sıkışması Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Kadınlar kalp sıkışmasını farklı yaşarlar. Bazıları kalbi özellikle sert vuruyormuş gibi başı dönmüş veya huzursuz hissedebilir. Bazıları kalp göğsünde karıncalanma gibi hissedebilir.

Belirtileriniz ne olursa olsun, hamileyken kalp sıkışmasının birkaç farklı potansiyel nedeni vardır. Bunlar nelerdir hep birlikte inceleyelim;

  • Kaygı ve stres
  • Artan kan hacminin etkileri
  • Kafein içeren yiyecek veya içecekler gibi
  • Soğuk algınlığı ve alerji ilaçları
  • Hipertansiyon veya koroner arter hastalığı gibi altta yatan bir kalp bozukluğu
  • Önceki hamilelikten kaynaklanan kalp hasarı
  • Tiroid hastalığı gibi altta yatan bir tıbbi problem
  • Tansiyon
  • Yorgunluk
  • Uykusuzluk

Bazen hamilelik sırasında altta yatan bir kalp bozukluğunu tanımak zordur. Çünkü kalp rahatsızlığının semptomları hamilelik semptomlarına benzer olabilir. Örnekler arasında yorgunluk, nefes darlığı ve ellerde, ayaklarda şişme sayılabilir.

HAMİLELİKTE ZATÜRRE BELİRTİLERİ NELERDİR? TEDAVİSİ NASIL OLMALIDIR? Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

HAMİLELİKTE ZATÜRRE BELİRTİLERİ NELERDİR? TEDAVİSİ NASIL OLMALIDIR? 

funduszeue.info

Doktora Ne Zaman Gitmeliyim?

Hamileliğiniz boyunca doktorunuzu sık sık görmeniz muhtemel. Randevular, son tarihinize yaklaştığınız gibi haftalık olarak yapılır. Ancak sürekli olarak kalp sıkışması yaşıyorsanız, daha uzun sürüyor veya daha yoğun görünüyorsa doktorunuzu arayın.

Acil tıbbi yardım almanız gerektiğini belirten bazı belirtiler vardır. Sıkışmanın yanı sıra aşağıdaki belirtileri de yaşıyorsanız mutlaka doktora başvurmalısınız.

  • Nefes almada zorluk
  • Göğüs ağrısı
  • Düzensiz atan nabız
  • Hızlı kalp atış hızı
  • Eforlu veya eforsuz nefes darlığı

Kalp Sıkışması veya Çarpıntı için Yapılacak Testler Neler?

Doktorunuz tıbbi bir öykü alarak kalp sıkışmasını teşhis etmeye çalışacaktır. Daha önce çarpıntı şeklinde yaşadıysanız, bilinen diğer kalp rahatsızlıklarınız varsa veya kalp problemleri olan aile üyeleriniz varsa, doktorunuzla bu durumu konuşmak önemlidir.

Doktorunuz muhtemelen bazı testler de yapacaktır. Bunlar şunları içerebilir:

Kalbinizin elektriksel aktivitesini ölçen bir EKG,

24 ila 48 saatlik bir süre için kalp ritimlerinizi izleyen bir holter cihazı takmak,

Elektrolit dengesizlikleri veya bozulmuş tiroid fonksiyonu gibi altta yatan durumları test etmek için kan testi gibi.

Doktorunuz bu sonuçlara dayanarak sizden daha spesifik testler de isteyebilir.

Kalp Sıkışması veya Çarpıntısı ile Nasıl Başa Çıkılır?

Artan kalp atışı normal bir fizyolojik süreç olsa da sağlığınızı ve bebeğinizi kontrol altında tutmak için bazı yaşam tarzı değişikliklerine uyum sağlayabilirsiniz.

  • Sakin kalmaya çalışın ve arada sırada melisa çayı için veya aromaterapi alarak stres atmaya çalışın.
  • Geceleri düzenli olarak yeterince uyuyun. Uyku sırasında yatış pozisyonu da kalp sıkışmasını önlemek için en önemli koruyucu önlemlerden biridir. Hamileliğin son üçte birinde sırtüstü pozisyondan mümkün olduğunca kaçınmak gerekir.
  • Yoga, derin nefes alma ve meditasyon gibi rahatlama tekniklerini uygulayın.
  • Kalbinizin sıkıştığını hissettiğinizde su içmek, sizi rahatlatacaktır. Ayrıca, hızlanmış kalp atışını yavaşlatmak içinde idealdir. Yüzünüzü soğuk suyla da yıkayarak aynı etkiyi sağlayabilirsiniz.

Kalp sıkışmalarınız ciddi semptomlara neden değilse ve ciddi bir durumun sonucu gibi görünmüyorsa, doktorunuz muhtemelen herhangi bir tedavi önermeyecektir. Sıklıkla, kalpteki sıkışma bebeğinizi kucağınıza aldıktan ve vücudunuz hamilelik öncesi durumuna döndükten sonra kaybolacaktır.

Kalbinizi ritimde tutmanıza yardımcı olacak ilaçlar mevcuttur. Doktorunuz sizin ve bebeğinizin ilaç alması için potansiyel riskleri de dikkate alacaktır. Bununla birlikte, ilk üç aylık dönemde ilaçlardan sıklıkla kaçınılır, çünkü bu dönem bebeğin organları geliştiği zamandır.

Çarpıntılarınız şiddetli bir aritmi veya ritim dışı kalp atışından kaynaklanıyorsa, doktorunuz kardiyoversiyon adı verilen bir prosedür önerebilir.

Bu, ritmi geri almak için kalbe zamanlanmış bir elektrik akımı iletmeyi içerir. Doktorlar bunu hamilelik sırasında yapmak için güvenli buluyor.

ÖNEMLİ: Düzenli olarak yapılan egzersizler, huzursuzlukta kalıcı bir iyileşme sağlar ve hatta depresyon ve fiziksel hastalıkları etkili bir şekilde önler. Progresif kas gevşemesi gibi gevşeme egzersizleri, günlük yaşamdan çıkmanıza ve sıkışık kas gruplarının yanı sıra sırt ve boyun ağrılarınıza da yardımcı olur.

Doktorunuza Danışmayı İhmal Etmeyin!

Gebelik sırasında kalp sıkışması kesinlikle rahatsız edici olsa da genellikle zararsızdır. Ancak yine de bu belirtiyi görmezden gelmemek en iyisidir, bu yüzden doktorunuza bildirmelisiniz. Daha ciddi bir durumunuz olmadığından emin olmak için testler yapmak isteyebilirler.

Sizi ve küçük çocuğunuzu sağlıklı tutmanıza yardımcı olabilecek tedavilerin mevcut olduğunu unutmayın&#;

HAMİLELİK (GEBELİK) ZEHİRLENMESİ NEDİR? Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

HAMİLELİK (GEBELİK) ZEHİRLENMESİ NEDİR? funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası