kedi tüyü çocuğa zararlımı / Kedi veya köpek kılı yuttuğumuzda ne olur? | Soru & Cevap - Evrim Ağacı

Kedi Tüyü Çocuğa Zararlımı

kedi tüyü çocuğa zararlımı

Sorulara Dön

Kıl üzerinde insanlarda enfeksiyona sebep olacak bir parazit veya herhangi bir mikrop taşımıyorsa yutarken gırtlağınızda duyacağınız bir rahatsızlıktan başka bir zararı yok.

Kıl keratin yapısı nedeniyle insan bağırsaklarından emilimi yok, mide asitlerinin parçalayabildiği kadarıyla parçalanır ve bağırsaklardan dışkıyla atılır.

görüntülenme

  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Daha Fazla Cevap Göster

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?

yılında da Evrim Ağacı'nın yanında olacak mısınız?

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Yeni yıl, yeni fırsatlar demek ve 'ten beklentimiz, bilimin Türkiye'nin her köşesine yayılması ve daha erişilebilir olması. Evrim Ağacı olarak, bu görevi yerine getirmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bizim milyarder sahiplerimiz yok, koca koca şirketler arkamızda durmuyor, herhangi bir elçilikten fon almıyoruz. Bizim sorumlu olduğumuz tek kişi var: Sizsiniz! Ve tabii ki sizin gibi yüz binlerce bilimsever. Biz, siz gibi bilimseverlerin maddi destekleri sayesinde Türkiye'nin en büyük popüler bilim platformu olduk ve aynen bu çizgide devam etmek istiyoruz. Eğer bize destek olursanız, bu yıl da bilimin Türkiye geneline yayılmasına katkı sağlamış olacaksınız. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ İnsanlık, yeni keşiflerden kötülüklerden çok iyilikler çıkaracaktır.”
Marie Curie

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları

Kedi tüyü yutarsam ne olur? Kedi tüyü hakkında merak edilenler

Kedi tüyü yutarsam ne olur? Kedi tüyü insan sağlığı için zararlı mı? kedi tüyü yutması hakkında  tüm sorularınızı cevapladık Petibom ailesi olarak.

Kedi sahiplerinin en çok tedirginlik duyduğu konulardan biri de kedi tüyleridir. Genellikle kedi tüyü yutmanın pek çok hastalığı tetiklediği inancı oldukça yaygındır. Ancak bu durum hastalıklı ve aşısı olmayan kediler için geçerli olabilmektedir. Evinizde beslediğiniz evcil kedilerinizin düzenli olarak aşılarını ve iç-dış parazit ilaç uygulamalarını yaptırıyorsanız tüyleri de hiçbir şekilde zararlı olmayacaktır.

Kedi Tüyü Yutarsanız Ne Olur?

Evinizde beslediğiniz kedinin tüyünü farkında olmadan yutmuş olabilirsiniz. Ancak az önce de bahsetmiş olduğumuz gibi kedinizin aşılarını ve iç-dış parazit ilaç uygulamalarını düzenli olarak yaptırıyor ve sağlık kontrollerini aksatmıyor iseniz bu durum bir sorun oluşturmaz.

Kedi Tüyleri İnsanlar İçin Zararlı Mıdır?

Kedi tüyleri genel olarak insanlar için herhangi bir tehlike oluşturmaz. Ancak kedilere ve kedi tüylerine karşı hassasiyeti olan kişiler için kedi tüyleri alerjik reaksiyonların oluşmasına neden olabilmektedir. Bu gibi hassasiyet oluşan durumlarda sadece kedilerin tüyleri ile ilgili değil idrarı, salyaları ve nefesi bile alerji meydana getirebilir. Kedi tüyleri tek başına insanlara zarar vermez ve alerji oluşturmaz. Ancak genel olarak kedilere bir alerjiniz var ise tüyleri dışında salyası da sizler için zararlı olabilmektedir. Özellikle kedi tüyüne alerjisi olan insanlar için, kedi tüylerinde bulunan alerjenleri kedinin kendini yalamasıyla yok edecek/azaltacak mamalar üretilmeye başladı. Bu mamaları tüketen kedilerin salyasında biriken bir molekül kedinin kendini yalamasıyla tüylerine geçmekte ve insanlarda alerji yapan unsurların azalmasına sebep olmaktadır. Detaylı bilgi ve mamanın kedinize uygunluğu için mutlaka veteriner hekiminize danışın.

İnsanlar Kedi Tüyü Yuttuğunda Yumak Olarak Birikir Mi?

Belki de kedi sahipleri için bu durum bir fobi olarak ortaya çıkabilmektedir. Ancak kesinlikle farkında olmadan tek tük yutulan kedi tüyleri kesinlikle insanlarda bir yumak olarak birikmez. Çünkü kedilerde bu durumun oluşmasının sebebi sürekli olarak tüylerini yalayarak temizliyor olmasıdır. İnsanlarda ise havaya uçan tüyler yanlışlıkla yutulabildiği için kesinlikle bir yumak haline dönüşmemektedir.

Kedilerde Oluşan Kıl Yumağı Ne Zaman Geçer?

Kediler doğduktan sonra bedensel olarak gelişirken aynı zamanda tüy yapıları ve kürkleri de gelişmektedir. Küçüklükten itibaren tüylerini yalamayı öğrendikleri için pek çok tüy yutmak zorunda kalabilirler. Bununla birlikte yutmuş oldukları bu tüyler yumak olarak midelerinde kalabilir. Ancak midelerinde toplanan bu tüyler dışkı ile birlikte veya kedinin kusarak çıkartması ile geçmektedir. Bazı durumlarda, özellikle uzun tüylü kedilerde, oluşan kıl yumakları yeterince vücuttan dışarı atılamaz. Kıl yumaklarının atılmasının kolaylaşması için tüy yumakları için özel geliştirilmiş malt ürünlerinden kullanmak gerekir.

Yutulan Kedi Tüyleri Ciğerlere Yapışır Mı?

Kedinizin sağlıklı olması için tüy bakımına da oldukça dikkat etmeniz gerekmektedir. Ancak kedinizin tüy bakımını yaparken veya onu yıkarken bazı tüylerinin dökülmesine neden olabilirsiniz. Dökülen bu tüyleri ise farkında olmadan yutmuş olabilirsiniz. Ancak bu durum bazen istenmeyen sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilmektedir. Kedi tüyleri yutulduğu zaman veya biriktiği zaman ciğerlere kadar inerek yapışabilmektedir. Bu gibi durumlarda ciddi sağlık sorunları da meydana gelebilmektedir.

Kedi Tüylerinin Solunması Zararlı Mıdır?

Kediniz ile oldukça yakın bir ilişkiniz var ise farkında olmadan onun tüylerini soluyor olabilirsiniz. Tüylerinin arasındaki kepek veya buna benzer bakterileri de solumuş olacaksınız. Bu durum uzun sürede ciddi sağlık sorunlarının meydana gelmesine neden olabilir. Özellikle tüyler ve tüylerin altındaki bakteriler solunduğu zaman akciğerlere ciddi hasarlar verebilmektedir.

Kedilerde Tüy Yumağı Oluşmasının Önüne Nasıl Geçilir?

Kedinizin sağlıklı bir şekilde sindirim sistemine sahip olması tüy yumağı sorununun da önüne geçebilmenizi sağlar. Bunun için evde tercih edebileceğiniz en doğal yöntem ise zeytinyağı kullanmaktır. Kedinizi beslerken ara ara ve az miktarda yemeklerine zeytinyağı ilave ederseniz kediniz daha rahat bir şekilde tuvalet ihtiyacını giderecektir. Bu sayede de tüy yumağını daha kolay çıkartabilmektedir.

İnsan Saçı Yenirse Ne Olur?

İnsan saçı yemek nadir de olsa tıbbi açıdan bazı kişilerde meydana gelen sağlık sorunlarından biridir. Alışkanlık olarak pek çok kişinin insan saçı yediği de bilinmektedir. Ancak insan saçı yemek tamamen öldürücü olmakla birlikte vücut ve sağlık için oldukça zararlıdır.

Yaş Mamalar Tüy Yumağı Sorunu İçin Etkili Midir?

Kedinizi beslemiş olduğunuz mama türleri onların tüy yapısı ile de yakından ilgilidir. Özellikle yaş mamalar kedilerin daha kolay bir şekilde sindirim yapabilmesini sağlar. Bunun için de tüylerin birikmesine zaman vermeden sindirilerek dışkı ile birlikte dışarı atılabilmektedir.

Kedim Öğürmesine Rağmen Neden Kusamıyor?

Kediler oldukça çabuk şekilde midelerindeki geri çıkartabilen canlılardandır. Eğer yabancı cisim yutarlarsa mideleri bunu sindirmeyeceği için hemen kusacaktır. Kediniz sürekli olarak öğürüyor ancak bir türlü kusmuyor ise muhtemelen tüy yumağı veya farklı bir cisim yutmuş olabilir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden veteriner hekiminiz ile görüşün.

Kedi İle Uyumak Zararlı Mıdır?

Kedi sahiplerinin en keyif aldığı durumlardan biri de kedi ile birlikte uyumaktır. Ancak bu durum tüy yutma konusu ile de ilgili olduğu için bazen sakıncalı olabilmektedir. Kediniz ile birlikte uyumaktan keyif alıyor iseniz ağız bölgenizden uzak duracak şekilde uyumasına izin verebilirsiniz. Maalesef bu her zaman mümkün değildir. Bu yüzden kedinizin mümkün olduğunca taranmasıyla birlikte aşılarının ve iç-dış parazit ilaç uygulamalarının düzenli bir şekilde yapılması daha önemli bir hale gelmektedir.

Kedinin Dökülen Tüylerinin Azaltılması İçin Ne Yapılabilir?

Kedilerin kürk yapısı genel sağlık durumlarıyla alakalı fikir verebildiği gibi stres ve mevsimsel faktörlerden de kolayca etkilenebilmektedir. Kedinizin tüy bakımını doğru ürünler ile yaptığınız zaman tüylerinin dökülmesinin de önüne geçebilirsiniz. Ancak hasta yakınları tarafından en sık şikayet edilen bu problemin tamamen bir çözümü maalesef bulunmamaktadır. Kedinizin dökülen tüylerinin azaltılması için evde tercih edebileceğiniz 5 farklı yöntem bulunmaktadır.

● Düzenli olarak kedinizi tarayarak tüylerinin tek seferde dökülmesini sağlayabilirsiniz.

● Beslenme ve deri sağlığı birbiriyle bir bütündür. Kalitesiz beslenme deri sağlığını direkt olarak etkilemektedir. Beslenmesinden kaynaklı olarak kediniz sıklıkla tüy döküyor olabilir. Beslenme programını veya mamasını değiştirebilirsiniz. Bu problem için birçok markanın maması bulunmaktadır. Veteriner hekiminizin önerisi doğrultusunda doğru mamayı kullanarak dökülen tüyleri azaltmanız mümkün olabilir.

● Tüylerinin sürekli olarak nemli ve bakımlı olması tüylerinin dökülmesinin önüne geçebilecektir.

Tüy Yumağı Birikmemesi İçin En Etkili Olan Yöntem Nedir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi tüy sağlığının en önemli bileşeni beslenmedir. Kaliteli bir mamayla birlikte tüy yapısını güçlendiren balık yağlarının kullanılması tüy dökülmesini azaltacaktır. Ancak tüy dökülmesini tamamen durdurmanın bir yolu yoktur.

Tüy dökülmesini mümkün olduğu kadar azalttıktan sonra vücut içinde birikmesini önlemek için en sık kullanılan yöntem malt kullanmaktadır. Uygulanışı gayet kolay olan bu ürünlerin kullanımıyla çoğu kedide tüy yumağı problemi çözüme kavuşmaktadır.

Bu İçerikler İlginiz Çekebilir

Evcil hayvan t&#;y&#; kist yapar mı?

Kedi ve köpek sahiplenmek ya da almak isteyen ailelerin ilk düşündüğü ya da aklına takıldığı problem kedi ve ya köpeğin tüyünden geçebilecek herhangi bir hastalık olup olmadığıdır. Evcil hayvanlar doğa ile iç içedirler, aynı bizler gibi biz nasıl kendimizi hastalıklara karşı koruyabiliyorsak. Düzenli veteriner hekim kontrolü yapılan bir evcil hayvanında sizlere hastalık ya da parazit bulaştırma riski yoktur.

İlk akla takılan kedi ve köpeğin tüyünün yutulması sonucu organlarda kist yaptığı inancının toplum içerisinde yaygınlığıdır. Kedi ve köpeğin tüyü iç organlarda tutunarak herhangi bir kistte neden olmamaktadır. Bunu yapabilecek olan bir çeşit parazittir. Eğer düzenli parazit mücadelesi veteriner hekim tarafından yapılan bir kedi ve ya köpekte bu parazitlerin olma şansı yoktur. Kist yapan, evcil hayvanınızın tüyü değil evcil hayvanınıza bulaşan parazit yumurtalarının ağız yoluyla alınmasıyla gerçekleşen paraziter bir hastalığın sonucudur. Bu paraziti alma ihtimaliniz yıkanmamış çiğ sebze veya meyve ile ya da yine veteriner hekim kontrolü yapılmadan aldığınız ya da yediğiniz çiğ et ve et ürünleri yiyerek de alabileceğinizdir. Yani evcil hayvanlarınız gerekli bakımları yapıldığı takdirde tehlikeli parazitleri taşıma ihtimalleri yoktur.

Endişe edilen diğer bir konuda kedi ve köpeklerin aşırı tüy dökmesidir. Kedi ve köpekler özellikle mevsim geçişlerinde şiddetli tüy dökebilirler. Bu mevsim geçişlerinde tüy dökümlerinin normaldir. Kedi ve köpeğinizin aşırı tüy dökümünden şikâyetçiyseniz. Öncelikle bir veteriner hekime danışıp evcil hayvanınızda herhangi bir sağlık problemi olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz. Herhangi bir problemi yoksa deri ve tüy sağlığı için vitamin desteği ile tüy dökümünü azaltabileceğinizi unutmayın. Evcil hayvanınızı traş ettirerek de az da olsa bu soruna bir çözüm bulabilirsiniz. Mutlaka veteriner hekiminize ayrıntılı bilgiler için danışın.

Bayanların korkulu rüyası toksoplazma

Toksoplazma neredeyse tüm hamile bayanların kafasına takılan ilk hastalıklardan biridir.

Bazı doktorlar gebe kalan bayanların evin bir üyesi olan kedilerinin evden gitmesini istemeye kadar işi ileri götürürler. Fakat kedinin evden gitmesi toksoplazma için gereksiz bir önlemdir. Unutulmamalıdır ki toksoplazma etmenine maruz kalmak sadece kediler ile temas yolu ile geçmez.

Kedinizden alabileceğiniz toksoplazma riski ne kadar ciddi?

Bayanların gebe kalma çocuk yapacakları zaman akıllarına ilk takılan korku toksoplazma gerçeğidir. Bir çok sitede, kitapta ya da direk doktorların ağzından ne kadar tehlikeli olduğu ile ilgili bilgiler verilir. Özellikle ilgili sitelerde bu hastalıkla ilgili korkunç hikayeler anlatılır. Amacım tabiki de toksoplazmanın tehlikeli olmadığını anlatmak değil ama tehlikenin kedinizden gelip gelmeyeceğidir.

Toksoplazma Nedir?

Toksoplazma, toksoplazma gondi adı verilen tek hücreli bir protozonun sebep olduğu bir paraziter hastalıktır. Hastalık direk kedi kumundaki kedi dışkısı ile temas ile geçebileceği gibi çiğ sebze, et gibi metaryellerle ve toprak ile temasla da etken alıseafoodplus.infoısıyla kediniz bu hastalık etmenin de tek suç sayılamaz.

Sağlıklı bağışıklığa sahip yetişkinler toksoplamaya yakalandıklarında sadece orta derece gribe benzer bir enfeksiyon geçirirler ya da herhangi bir belirti göstermeden atlatırlar. Fakat gebelikleri sırasında toksoplazma etkenini alan anneler doğmamış bebeklerini plasenta yoluyla enfekte ederler. Böylece doğmamış bebekler toksoplazma yüzünden doğuştan özürlü olurlar hatta bu enfeksiyon ölüme bile sebep olabilir.

Gebelik öncesi toksoplazma ile enkfekte olan bayanlar doğmamış çocukları için herhangi bir tehdit oluşturmazlar. Sadece hamilelik sırasında toksplazma ile enfekte olan bayanların bebekleri risk altındadır.

Bir ev kedisinin toksoplazma enfeksiyonunu alması için sürekli dışarıya çıkması ya da avlanması gerekir. Eğer kedinizin dışarı ile teması yoksa çiğ et ile beslenmiyorsa ve de avlanma ihtimali yoksa toksoplazma hastalığı ile enfekte olma şansı da yoktur.

Kediniz daha önceden dışarı da yaşayan bir kediyse ve endişeleniyor olabilirsiniz. Bu durumda bile aşağıda çok fazla endişelenmeyin. Çünkü, toksoplazma ile enfekte kediler , dışkılarıyla toksoplazma organizmalarını sadece kısa bir süre içerisinde dökerler. Eğer kediniz hastalığı taşıyorsa minimum 48 saat içerisinde hastalık yapan etmenleri taşır. Her gün düzenli kum kabının temizlenmesi bunu önler.

Kedinizin kum kabını temizledikten sonra ellerinizi yıkamak gibi basit bir hijyen kuralına uyarak bulaşma riskini de engellemiş olursunuz. Çünkü bu hastalık sadece dışkı ile direk temas ile geçer. Hayvanınızı sevdiğiniz de ya da okşadığınız da tüylerinde alabileceğiniz bir etmen değildir.

Toksoplama önlenebilen bir hastalıktır. Gebeliğiniz süresince doğru hijyen kurallarına uyduktan sonra ev kedinizden bu hastalığı kapma şansınız yoktur.

Gebe bayanların toksoplazmadan korunması için alacakları önlemler:

Kedinizin tuvalet kabını değiştirirken mutlaka eldiven takın ve ellerinizi yıkayın.

Herhangi bir yiyeceğe dokunmadan ya da yemeden önce ellerinizi yıkayın

Tüm meyve ve sebzeleri yıkamadan yemeyin

Bahçede veya dışarıda toprakla her temasınızdan sonra mutlaka elleriniz yıkayın

Etleri pişirmeden yemeyin

Kedinizi dışarı çıkarmayın

Unutmayın kedi ve köpeğinizle mutlu bir birliktelik kurmak sizin elinizde, tüm ön yargılarınızı atın evcil hayvan sahibi olmanın vermiş olduğu merhamet duygusu ve sevgiyle çocuklarınızı büyütün. Göreceksiniz ki aile bireylerinizin sosyal yaşantılarını ve hayata bakışlarını tamamen değiştirmiş. Unutmayın sokaktan, barınaktan sahipleneceğiniz ve yuvanızı açacağınız her bir can evinize sevgi, çocuklarınıza sorumluluk duygusu ve ailenize mutluluk getirecektir.

Vet. Hek. Gizem TAKTAK

PatiSev Veteriner Kliniği

Atatürk Mah. Vatan Cad. No:2 / A

Ataşehir / İstanbul

20 29

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir