tekfen kıyıköy projesi / TEKFEN KIYIKÖY TÜRK AKIMI PROJESİ - Rüzgar Vinç

Tekfen Kıyıköy Projesi

tekfen kıyıköy projesi

&#;&#; yıl &#;nce imzalanan T&#;rkAkım'da sona yaklaşıldı

Rus doğal gazını Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya iletecek TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı için atılan ilk imzaların üzerinden 3 yıl geçerken, projenin ilk bölümünün yıl sonunda operasyonel hale gelmesi bekleniyor.

TürkAkım ilk kez Aralık 'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından Türkiye'ye gerçekleştirdiği resmi bir ziyaret sırasında duyuruldu.

En az 50 yıl boyunca faaliyet gösterecek şekilde tasarlanan proje için hükümetler arası anlaşma, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Rus Enerji Bakanı Aleksandr Novak tarafından 10 Ekim 'da imzalandı.

TürkAkım, her biri yıllık 15,75 milyar metreküp kapasiteye sahip iki hattan oluşacak. Projede birinci hattan gelecek 15,75 milyar metreküplük doğal gaz, Rusya'nın Anapa kentinden Kıyıköy'e taşınacak. Kıyıköy'deki alım terminalinin tamamlanmasıyla yıl sonunda ilk gazın Türkiye'ye gönderilmesi hedefleniyor. Proje kapsamındaki ikinci hat üzerinden gönderilecek aynı miktardaki doğal gaz ise Türkiye'den Avrupa'ya ulaşacak.

Gazprom’dan daha önce yapılan açıklamada, TürkAkım’da ilk gaz sevkiyatının yıl sonuna kadar başlamasının planlandığı bildirilmişti.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kalkınma planı olan dönemini kapsayan On Birinci Kalkınma Planı'nda da TürkAkım projesinin, Türkiye sorumluluğunda bulunan kısmını oluşturan TürkAkım Kara Kısmı-1 Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin tamamlanması hedefler arasında yer almıştı.

Adım adım TürkAkım

İlk olarak 25 Mayıs 'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Güney Akım'ı Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan bir ülkeden geçiririz" açıklamasıyla gündeme gelen proje, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ve eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından imzalandı.

Putin'in, 1 Aralık 'te Türkiye-Rusya Üst Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı'na katılmak için geldiği Türkiye'de, Güney Akım'ı iptal ettiklerini açıklamıştı.

Bu açıklamalar üzerine eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise 11 Aralık'ta projeyi "Türk Akımı" olarak isimlendirmiş ve projenin sadece bir geçiş projesi olmayacağını, söz konusu gazın Avrupa'ya Türkiye üzerinden dağıtılacağını duyurmuştu.

Projede teknik çalışmalara ilk olarak Şubat 'te başlandı. Gazprom, 22 Haziran 'te Türkiye'nin projenin deniz altından ilerleyecek kesimine ilişkin mühendislik çalışmalarının yürütülmesine izin verdiğini bildirdi ve 26 Haziran 'te boru hattı güzergahının deniz kısmının araştırması tamamladı.

Uçak kriziyle proje rafa kaldırıldı

Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının, 24 Kasım 'te düşürülmesinin ardından, TürkAkım projesi aralık ayında karşılıklı yapılan açıklamalarla rafa kaldırıldı.

Rus Devlet Başkanı Putin'in 8 Haziran 'da TürkAkım'a ilişkin yaptığı açıklamalar projenin yeniden canlanma ihtimalini kuvvetlendirdi. Putin, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinden vazgeçmediklerini belirterek, "Türkiye ile bazı siyasi sorunlarımız var. Ayrıca, Avrupa Komisyonunun, söz konusu proje için konumunun netleşmesi gerekiyor. Şu an böyle bir netlik söz konusu değil." değerlendirmesinde bulundu.

Putin'in bu açıklamasından sonra 14 Haziran 'da Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Milli Günü dolayısıyla Putin'e kutlama mesajı gönderdi. Bu mesajın ardından ilişkilerde yumuşama ve ılımlı diplomatik ilişkilerin başladığı bir döneme girildi. 28 Haziran 'da Gazprom Sözcüsü Sergey Kupriyanov, TürkAkım projesi görüşmelerine yeniden başlanması için hazır olduklarını belirtti.

Karşılıklı atılan adımların ardından 29 Temmuz 'da Rusya Enerji Bakanı Novak, TürkAkım projesi kapsamında Türkiye ile görüşmelerin yeniden başladığını açıkladı.

Yapılan anlaşmalar ve atılan imzaların ardından Allseas şirketine ait dünyanın en büyük inşaat gemisi "Pioneering Spirit", 7 Mayıs 'de İstanbul Boğazı’ndan geçerek Karadeniz'e girdi, 23 Haziran 'de de Putin geminin çalışmalarını resmen başlattı.

Eylül 'de Türkiye'deki Doğal Gaz Alım Terminali inşaatı için Petrofac şirketiyle sözleşme imzalandı. Petrofac da Türkiye'nin önde gelen inşaat şirketlerinden Tekfen ile ana alt yüklenici sözleşmesine imza attı.

TürkAkım'ın derin sulardaki kısmını döşemek üzere 40 milletten kişinin görev yaptığı Pioneering Spirit, yaklaşık 10 aylık yolculuğunun ardından 30 Nisan 'de Türkiye kıyısına ulaştı.

20 Haziran 'de tekrar Karadeniz’e giriş yapan Pioneering Spirit gemisi, boru döşeme donanımının test edilmesi gibi hazırlık çalışmalarının ardından projenin ikinci hattının inşatına başladı.

Avrupa rotası için Bulgaristan seçeceği güçleniyor

TürkAkım Projesi Deniz Bölümünün Tamamlanması Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımıyla 19 Kasım 'de gerçekleştirildi.

Trakya kıyısındaki Kıyıköy'de yer alan alım terminalinde 14 Ağustos itibarıyla inşaat çalışmalarının yüzde 95'i tamamlandı. İkinci hattın yapımını ise BOTAŞ ve Gazprom'un ortak girişimi TürkAkım Gaz Taşıma AŞ yürütüyor. İkinci hattın Avrupa'ya ulaşacak rotasında son dönemde Bulgaristan seçeneği güç kazanmış görünüyor.

Kıyıköy'deki alım terminalinin yapımı ve test süreci de bitince proje tamamlanmış olacak.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

GENEL MÜDÜR
Mustafa KOPUZ

GENEL MÜDÜR YARDIMCILARI
Tolga KÜÇÜKAVŞAR / Teklif
İlhan HAZAR / İş Geliştirme
Doğan GEGEOĞLU /Satın Alma & Lojistik
Bülent KARACA / Operasyon, İmalat Tesisleri

Geniş çaplı faaliyetleri ağır inşaat işlerinden rafineriler ve petrokimya tesislerine; uydu kentlerden büyük endüstriyel işleme tesislerine; boru hatları ve deniz yapılarından güç tesisleri, elektrik ve iletişim işlerine kadar çeşitlilik göstermektedir.

1 – AZERBAYCAN – VERGİLER BAKANLIĞI YENİ YÖNETİM BİNASI

Vergiler Bakanlığı Genel Merkez Binası İnşaatı 2 bodrum ve 31 normal kattan oluşan m yüksekliğinde ( m2 inşaat alanı) çalışma alanları, spor salonu, restaurant ve konaklama alanları içeren bir ofis yapısı (Tower) ile konferans salonu, kafeterya ve lobiden oluşan Podium yapısından oluşmaktadır. Proje, Baku’nün enerjik ruhunu yansıtırken bakanlık çalışanlarının ihtiyaçlarını karşılayacak istisnai bir yapıdadır. Bu sıradışı dizayn, Vergiler Bakanlığı Projesini klasik yüzyıl modern mimari örneği olmasını sağlayacaktır.

2 – TÜRKİYE – TANAP TRANS ANATOLIAN DOĞALGAZ BORU HATTI PROJESİ – KOMPRESÖR VE ÖLÇÜM İSTASYONLARI

TANAP koridoru Güney Kafkasya Doğalgaz Boru Hattı (SCP)’ye bağlandığı Türkgözü/Posof/Ardahan’daki Gürcistan/Türkiye sınırında başlar; TAP Boru Hattı’na besleme yapacağı İpsala/Edirne’deki Türkiye/Yunanistan sınırında son bulur. Türkiye doğal gaz dağıtım ağına bağlantı sağlamak için, Türkiye’de Eskişehir ve Trakya’da olmak üzere birer adet çıkış istasyonu mevcuttur.

Yapımı devam etmekte olan TANAP Projesi toplam km uzunluğunda 56 inç ve48 inç’lik bir boru hattı sistemi olup, gerekli özelliklerde ve miktarda doğal gazı başlangıç aşamasında 16 milyar m3 ve kademeli olarak arttırılarak yıllık 31 milyar m3 kapasite ile taşıyacaktır. Yıllık 6 milyar m3’lük gazın, Gaz İletim Anlaşması (GİA) kapsamında çıkış istasyonları ile Türkiye’deki tüketicilere dağıtımı sağlanacaktır.

3 – TÜRKİYE – ALİAĞA SOCAR TÜRKİYE EGE RAFİNERİSİ (STAR) PROJESİ – P2B ELEKTROMEKANİK VE ÇELİK BİNA İNŞA İNŞLERİ

SOCAR Türkiye Ege Rafinerisi (STAR), Aliağa/Türkiye’de yer alan özel sektör yatırımı nitelikli bir rafineri projesidir.

Rafineri sahası, İzmir’in 50 km kuzeyinde ve Aliağa Petkim Yarımadası üzerinde yer almaktadır. Bulunduğu bölge itibariyle zorlu coğrafik koşullar barındıran bu saha, inşaat faaliyetleri için sınırlı bir mobilizasyon alanı sunmaktadır. Projenin toplam kurulum alanı yaklaşık m2’dir.

Rafineri tipi “Yüksek Kompleksiteli Yüksek Dönüşümlü Ham Petrol Rafinerisi” olup, yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahiptir. Rafineri tasarım ham petrolleri olarak, Ural, Azeri Light ve Kerkük petrolleri öngörülmektedir. STAR Rafinerisi, inşa edilecek 63 tank ile birlikte m3 depolama hacmine sahip olacaktır.

4 – TÜRKİYE – BTC BORU HATTI TAMİR HİZMETLERİ PROJESİ

Ana boru hattında güzergah değişimi ve bypass, vana istasyonlarında güçlendirme ve güvenlik sistemleri, Pompa istasyonlarında hat vanası değişimleri, borulama işleri ve muhtelif shutdown aktiviteleri, hat boyunca çeşitli nehir geçişi ve toprak kayması yaşanan noktalarda jeolojik iyileştirmeler/tahkimatlar yapılması, hat vanalarında temel güçlendirme işleri ve muhtelif destek hizmetleri verilmektedir.

5 – ANKARA – İZMİR HIZLI TREN PROJESİ AFYON – UŞAK (BANAZ) KESİMİ (YENİ Km: + – +,56 ARASI) İLE AFYONKARAHISAR DİREKT GEÇİŞİ ALTYAPI İNŞAATI YAPIM İŞİ

Doğuş -Tekfen Adi Ortaklığı’nın yürüttüğü Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi Afyonkarahisar-Uşak (Banaz) Kesimi (YENİ Km: + – +,56 arası) Altyapı İnşaatı Yapım İşinde Doğuş İnşaat pilot ortak olarak belirlenmiştir.

Projenin süresi 36 ay olup, işin en yoğun döneminde direkt personel sayısının 2, kişi mertebelerine ulaşması beklenmektedir.

6 – KATAR – AL KHOR OTOYOLU TASARIM VE YAPIM İŞİ

Proje Doha’nın kuzeyine doğru var olan otoyolun iyileştirmesi ile birlikte dokuz adet katlı kavşağın tasarım ve inşaatını kapsamakta olup, 4 katlı kavşakların iyileştirilmesini de içermektedir. Teklif edilen iyileştirme genel olarak mevcut Al Khor Sahil Yolu boyunca Lusail ile Al Khor Bypass arasındadır. Mevcut yollar ile otoyol arasındaki bağlantı yaklaşık olarak m olacak ve ASHGHAL Otoyol Tasarımı ve trafik şartnamelerine göre yapılacaktır. Faz 1’in güney uzanı yaklaşık Doha Golf Kulübü ve kuzey sınırı Önerilen Simaismah Kavşağı’dır. Faz 2’nin güneydeki başlangıç noktası Simaismah Kavşağı ve kuzey sınırı ise Al Khor Baypass’tan Al Khor Stadı sinyaline kadar olan kısımdır.

7 – SUUDİ ARABİSTAN – YANBU CİDDE BORU HATTI

Projenin amacı, Suudi Arabistan Krallığı’nın Mekke Bölgesi’nin ihtiyacı olan rafine edilmiş ürün taleplerini yeterli olacak şekilde karşılamaktır. Önerilen Yanbu Dağıtım Merkezi’nden mevcut ve genişletilmiş North Jeddah Bulk Plant tesisine ürün sunmak üzere MBD (sırasıyla MBD ve MBD) nihai kapasitesiyle yeni bir boru hattı sistemi (YNJ-1 & YNJ-2) planlanmaktadır.

8 – QATAR – AL-THUMAMA (THE FIFTH PRECINCT) STADYUMU PROJESİ

The Fifth Precinct Stadyumu, Katar’da yılında yapılacak olan FIFA Dünya Kupası maçlarına ev sahipliği yapacak 8 stadyumdan biridir. Aynı zamanda kupa finalleri, çeyrek final ve grup maçlarının yapılacağı stadyum olma özelliğini taşımaktadır. Al Thumama’da bulunan ‘The Fifth Precinct Stadyum’, halihazırda Katar Futbol Federasyonu Teknik Komitesi tarafından kullanılan, dört adet dış antrenman sahası ve ofisleri içeren metrekarelik bir alanda Doha’nın en hızlı gelişen bölgelerinden birinde bulunmaktadır

Stadyum, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği’nin (FIFA) standartlarını turnuva modunda karşılayacak şekilde tasarlanacak, inşa edilecek ve turnuva süresince en az seyirci barındıracaktır. Dünya Kupası’ndan sonra stadyum, kapasite olarak kişi kapasiteye düşürülecek ve yerel futbol kulüpleri için bir spor kentine dönüştürülecektir.

Tekfen İnşaat, %50 ortağı olduğu Tekfen – Al Jaber Engineering Ortak Girişimi olarak, Katar’da düzenlenecek FIFA Dünya Kupası’nın çeyrek final aşamasına kadar maçlarının oynanacağı, kişilik “Fifth Precinct Stadium’ projesini anahtar teslimi olarak üstlenmiştir.

9 – KAZAKİSTAN – KUYUBAŞI BASINÇ YÖNETIM PROJESİ

GATE Tengizchevroil ile, bu firmanın Geleceğe Dönük Büyüme Projesi (FGP) / Kuyubaşları Basınç Yönetimi Projesi (WPMP) kapsamında, Kasım ayında 52 aylık bir sözleşme imzalanmıştır. Geleceğe Dönük Büyüme Projesi, Tengizchevroil’in petrol üretim kapasitesini artıracak bir projedir ve 3 yeni tesisi kapsamaktadır: Üçüncü Nesil Üretim Tesisi, Basınç Artırım Tesisi ve Üçüncü Nesil Enjeksiyon Tesisi. GATE olarak kapsamımız Tengiz’de Bölge 51 olarak adlandırılan alanda İnşaat, Mekanik, Elektrik ve Cihaz Kurulum İşleridir.

Proje süresi, sözleşme imza tarihinden itibaren 52 aydır.

Proje, Kahverengi Saha ve Yeşil Saha olarak 2 ana sahaya ayrılmıştır. Bu Sahalar 50 farklı operasyon alanlarına sahiptir. Kahverengi saha operasyon alanları iş kapsamı, hali hazırdaki yapıların modifikasyon işleridir. Yeşil saha operasyon alanları iş kapsamı, yeni yapıların inşası işleridir.

10 – KAZAKİSTAN – İNŞAAT YERLEŞKESİ ALTYAPI ve İNŞAAT İŞLERİ

Tengizchevroil (TCO), Tengiz Petrol Sahası’nın mevcut üretim kapasitesini arttırmak amacıyla büyük ölçekli bir genişleme projesi olan FGP/WPMP (Future Growth Project/Wellhead Pressure Management Project) projesini yürütmektedir.

FGP/WPMP projesine destek altyapısını oluşturma adına ise Tengiz alanında mevcut olan Kuzey İnşaat Yerleşkesinin kuzeybatısına düşen yeni bir İnşaat Yerleşkesi yapılması gereksinimi doğmuştur. Bu yeni yerleşkenin yaklaşık saha oturum ölçüleri 1, m X 2, m olacaktır.

Bu söz konusu yerleşke hem FGP/WPMP proje yönetiminin bulunacağı tesisleri bünyesinde bulunduracak, hem de FGP/WPMP projesi kapsamında görev alacak müteahhit firmaların üssü konumunda olacaktır. Yerleşke aynı zamanda FGP/WPMP projesinin malzeme stok sahası işlevini görecektir.

11 – KAZAKHSTAN – GEÇİCİ İNŞAAT TESİSLERİNİN İNŞAATI VE MONTAJI

Geçici İnşaat Tesisleri (TCFs), FGP dahilindeki inşaat faaliyetlerini desteklemesi yönünde tasarlanmıştır. Bu tesisler FGP projesi kapsamında bulunan 3GP (Third Generation Project), 3GI (Third Generation Injection) ve GA (Gathering Area) ana saha çevrelerinde olmak üzere farklı alanlarda inşa edilecektir.

Proje süresi, sözleşme imza tarihinden itibaren 18,5 aydır.

Geçici İnşaat Tesisleri, 7 farklı tipte olmak üzere toplam 41 adet tesisten oluşmaktadır.

Bütün Geçici İnşaat Tesisleri için İnşaat, Altyapı, Üstyapı, Mimari, Mekanik, Elektrik, HVAC, F&G ve IT/Telekomünikasyon işleri proje dahilindedir.

12 – AZERBAYCAN – SHAH DENİZ FAZ 2 PROJESİ SANGACHAL KARA TERMİNALİ TESİSLERİ

Shah Deniz Faz 2 Kara Terminali Tesisleri, Bakü şehir merkezine 45 km mesafede mevcut Sangahcal Terminali’nin yanında kurulmaktadır.

İnşaatı yapılacak tesislerin muhteviyatı:

Gaz ve Kondensat Proses Üniteleri

Enerji Üretim Ünitesi

Depolama Tankları

Proses için Yardımcı Sistemler

Telekomünikasyon ve Kontrol Sistemleri

Binalar

Hazar Denizi kıyısından Kara Terminaline Boru Hatları

Mevcut Sangachal Terminal’i Ünite ve Sistemlerine Bağlantılar ve Yeni Kontrol Odası Binası

Geçici Tesisler

İş kapsamında, tesislerin yapımına yönelik inşaat tasarım mühendisliği, kazık ve temel işleri, yeraltı ve yüzey drenaj sistemleri, terminal ulaşım ve tesis içi yolları, proses ekipmanları, tasarım dahil depolama tankları, boru köprüleri, borulama, elektrik ve kontrol sistemleri ile ilgili olarak tüm inşaat ve montaj faaliyetleri vardır.

13 – KATAR – AL MUNTAZAH STREET VE WEST CORRIDOR ARASI DOĞU ENDÜSTRİYEL YOLU PROJESİ

Al Muntazah Street ve West Corridor arası Doğu Endüstriyel Yolu Projesi (P C2) Doha’nın Güneyinden Al Furousiya Street ve North Corridors’a bağlanan yüksek kalite ve yüksek kapasiteli stratejik Otoyol Bağlantısıdır. Endüstriyel Bölgeye ve dinlence tesislerine taşıt ulaşımı sağlar. Ayrıca yerel bölgenin Yüzey Suyu Drenaj Sisteminin bir kısmına kolaylık getirmektedir.

Proje yaklaşık km uzunluğundaki otoyolun inşasını kapsamaktadır. Al Muntazah Street ve West Corridor arası Doğu Endüstriyel Yolu inşası, 3 adet sinyalize hemzemin kavşaklı 3 köprü yapısında bölünmüş 3 ana yol ve ana yolun her bir tarafında 3 şeridi toplayıcı yol sistemini içermektedir. Köprü yapısına ulaşmak için P’dan gelen dört şeritli bölünmüş taşıt yolu daraltılarak üç şeritli bölünmüş taşıt yolu yapılacaktır. İki adet yaya alt geçidi, yürüme yolları ve bisiklet yolları da Projenin bir bölümünü oluşturmaktadır.

Proje kapsamında bir adet yağmur suyu drenaj sistemi ve mikro tünel ( mm çapında ve m uzunluğunda) yapılacaktır. Proje; alt yapı binalarının yapılandırılması, korunması ve yeni alt yapı binaları ve ITS (Akıllı Trafik Sistemi) kurulumunu kapsamaktadır. Kapsamlı bir peysaj ve çevre düzenlemesi Projenin bir bölümünü oluşturmaktadır. Proje 2 Otoyol projesi ile ilişkilidir: kuzeyde Al Muntazah Street (P) ve güneyde East-West Corridor (P). Her iki mücavir Otoyol projesi halen inşaat halindedir. Bununla birlikte, komşu endüstriyel alan dahilinde yol ve drenaj işlerinde iyileştirme işleri Proje inşası süresince devam edecektir.

14 – TÜRKİYE – TÜRKAKIM ALIM TERMİNALİ PROJESİ

TürkAkım Alım Terminali Projesi; Rusya’nın Anapa kenti yakınlarından başlayıp, her biri Km’lik olan çift sıra boru hattının Karadeniz boyunca ilerleyip kara ile bağlantısının yapıldığı terminal projesidir. Terminal İstanbul’a km uzaklıktaki Kıyıköy’de inşa edilmektedir. Bu proje ile doğalgaz 32 inç’lik boru hatları ile Karadeniz üzerinden Türkiye’ye nakledilecektir.

Tekfen İnşaat ve Tesisat A.Ş. proje kapsamındaki alım terminalinin; inşaat, mekanik ve E&I işleri ile birlikte kara bağlantısından terminale kadar yapılacak 2×1,5 km’lik boru hattı ve de terminal ulaşım yollarını da üstlenmektedir.

TEKFEN MÜHENDİSLİK A.Ş.

TEKFEN İMALAT VE MÜHENDİSLİK A.Ş.

HMB

AZFEN

&#;&#; yıl &#;nce imzalanan T&#;rkAkım'da sona yaklaşıldı

Rus doğal gazını Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya iletecek TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı için atılan ilk imzaların üzerinden 3 yıl geçerken, projenin ilk bölümünün yıl sonunda operasyonel hale gelmesi bekleniyor.

TürkAkım ilk kez Aralık 'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından Türkiye'ye gerçekleştirdiği resmi bir ziyaret sırasında duyuruldu.

En az 50 yıl boyunca faaliyet gösterecek şekilde tasarlanan proje için hükümetler arası anlaşma, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Rus Enerji Bakanı Aleksandr Novak tarafından 10 Ekim 'da imzalandı.

TürkAkım, her biri yıllık 15,75 milyar metreküp kapasiteye sahip iki hattan oluşacak. Projede birinci hattan gelecek 15,75 milyar metreküplük doğal gaz, Rusya'nın Anapa kentinden Kıyıköy'e taşınacak. Kıyıköy'deki alım terminalinin tamamlanmasıyla yıl sonunda ilk gazın Türkiye'ye gönderilmesi hedefleniyor. Proje kapsamındaki ikinci hat üzerinden gönderilecek aynı miktardaki doğal gaz ise Türkiye'den Avrupa'ya ulaşacak.

Gazprom’dan daha önce yapılan açıklamada, TürkAkım’da ilk gaz sevkiyatının yıl sonuna kadar başlamasının planlandığı bildirilmişti.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kalkınma planı olan dönemini kapsayan On Birinci Kalkınma Planı'nda da TürkAkım projesinin, Türkiye sorumluluğunda bulunan kısmını oluşturan TürkAkım Kara Kısmı-1 Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin tamamlanması hedefler arasında yer almıştı.

ADIM ADIM TÜRKAKIM

İlk olarak 25 Mayıs 'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Güney Akım'ı Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan bir ülkeden geçiririz" açıklamasıyla gündeme gelen proje, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ve eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından imzalandı.

Putin'in, 1 Aralık 'te Türkiye-Rusya Üst Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı'na katılmak için geldiği Türkiye'de, Güney Akım'ı iptal ettiklerini açıklamıştı.
Bu açıklamalar üzerine eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise 11 Aralık'ta projeyi "Türk Akımı" olarak isimlendirmiş ve projenin sadece bir geçiş projesi olmayacağını, söz konusu gazın Avrupa'ya Türkiye üzerinden dağıtılacağını duyurmuştu.

Projede teknik çalışmalara ilk olarak Şubat 'te başlandı. Gazprom, 22 Haziran 'te Türkiye'nin projenin deniz altından ilerleyecek kesimine ilişkin mühendislik çalışmalarının yürütülmesine izin verdiğini bildirdi ve 26 Haziran 'te boru hattı güzergahının deniz kısmının araştırması tamamladı.

UÇAK KRİZİYLE PROJE RAFA KALDIRILDI

Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının, 24 Kasım 'te düşürülmesinin ardından, TürkAkım projesi aralık ayında karşılıklı yapılan açıklamalarla rafa kaldırıldı.

Rus Devlet Başkanı Putin'in 8 Haziran 'da TürkAkım'a ilişkin yaptığı açıklamalar projenin yeniden canlanma ihtimalini kuvvetlendirdi. Putin, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinden vazgeçmediklerini belirterek, "Türkiye ile bazı siyasi sorunlarımız var. Ayrıca, Avrupa Komisyonunun, söz konusu proje için konumunun netleşmesi gerekiyor. Şu an böyle bir netlik söz konusu değil." değerlendirmesinde bulundu.

Putin'in bu açıklamasından sonra 14 Haziran 'da Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Milli Günü dolayısıyla Putin'e kutlama mesajı gönderdi. Bu mesajın ardından ilişkilerde yumuşama ve ılımlı diplomatik ilişkilerin başladığı bir döneme girildi. 28 Haziran 'da Gazprom Sözcüsü Sergey Kupriyanov, TürkAkım projesi görüşmelerine yeniden başlanması için hazır olduklarını belirtti.

Karşılıklı atılan adımların ardından 29 Temmuz 'da Rusya Enerji Bakanı Novak, TürkAkım projesi kapsamında Türkiye ile görüşmelerin yeniden başladığını açıkladı.

Yapılan anlaşmalar ve atılan imzaların ardından Allseas şirketine ait dünyanın en büyük inşaat gemisi "Pioneering Spirit", 7 Mayıs 'de İstanbul Boğazı’ndan geçerek Karadeniz'e girdi, 23 Haziran 'de de Putin geminin çalışmalarını resmen başlattı.

Eylül 'de Türkiye'deki Doğal Gaz Alım Terminali inşaatı için Petrofac şirketiyle sözleşme imzalandı. Petrofac da Türkiye'nin önde gelen inşaat şirketlerinden Tekfen ile ana alt yüklenici sözleşmesine imza attı.

TürkAkım'ın derin sulardaki kısmını döşemek üzere 40 milletten kişinin görev yaptığı Pioneering Spirit, yaklaşık 10 aylık yolculuğunun ardından 30 Nisan 'de Türkiye kıyısına ulaştı.

20 Haziran 'de tekrar Karadeniz’e giriş yapan Pioneering Spirit gemisi, boru döşeme donanımının test edilmesi gibi hazırlık çalışmalarının ardından projenin ikinci hattının inşatına başladı.

AVRUPA ROTASI İÇİN BULGARİSTAN SEÇECEĞİ GÜÇLENİYOR

TürkAkım Projesi Deniz Bölümünün Tamamlanması Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımıyla 19 Kasım 'de gerçekleştirildi.

Trakya kıyısındaki Kıyıköy'de yer alan alım terminalinde 14 Ağustos itibarıyla inşaat çalışmalarının yüzde 95'i tamamlandı. İkinci hattın yapımını ise BOTAŞ ve Gazprom'un ortak girişimi TürkAkım Gaz Taşıma AŞ yürütüyor. İkinci hattın Avrupa'ya ulaşacak rotasında son dönemde Bulgaristan seçeneği güç kazanmış görünüyor.

Kıyıköy'deki alım terminalinin yapımı ve test süreci de bitince proje tamamlanmış olacak.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası