ebrar kuranda geçiyor mu / Ebrar İsminin Anlamı Nedir? Ebrar Manası Ne Demek? Ebrar Kuranda Geçiyormu?

Ebrar Kuranda Geçiyor Mu

ebrar kuranda geçiyor mu

EBRÂR

Özü, sözü doğru olanlar. Sâdıklar. İyiler. "Bârr" kelimesinin çoğuludur. Kelimenin aslı "berr" olup kara anlamındadır. "Birr"* sözcüğü buradan alınmış olup çok iyilik etmek anlamındadır (Rağıb el-İsfahânı, el-Müfredât fî Ğarîbi'l-Kur'ân, Beyrut (t.y), 40). Buna göre "bârr", çok iyilik eden; "ebrâr" da çok iyilik edenler, anlamındadır.

Ayrıca "birr" sözcüğünde "şuurlu ve delillere dayalı iyilik etme" anlamı mevcuttur. Bakara sûresinde şöyle buyurulmaktadır: "Yüzlerinizi doğu ve batı tarafına çevirmeniz birr (iyilik) değildir. Asıl birr o (kimsenin iyiliği)dir ki, Allah 'a, âhiret gününe, meleklere, kitaba ve peygamberlere inandı; Allah rızası için yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, dilencilere ve boyunduruk altında bulunan (köle ve esir)lere mal verdi; namazı kıldı, zekâtı verdi. Antlaşma yaptıkları zaman antlaşmalarını yerine getirenler; sıkıntı, hastalık ve savaş zamanlarında sabredenler, işte doğru olanlar onlardır, (Allah'ın azabından) korunanlar da onlardır" (el-Bakara, 2/).

Kıble değişikliğinden sonra ehl-i kitap bu mesele hakkında ileri-geri birçok şey söylediler. Kudüs'e yönelmek mi, yoksa Kâ'be'ye yönelmek mi daha hayırlı gibi sırf şekli meseleler konusunda uzun uzadıya tartışmalara giriştiler. Bunun üzerine yukarıya aldığımız âyet-i kerime indi (Ebû's-Suud, İrşâdü'l-Akli's-Selim, I, ).

Bu âyetle yüce Allah, şeklî meselelerden önce şirkten arınmış temiz ve sağlam bir itikadın gerekli olduğunu; şeklî meselelerin ise bundan sonra geldiğini anlatmaktadır.

Bu âyet ışığında "Ebrâr"ı değerlendirdiğimizde; onlar, önce sağlam her türlü şâibeden uzak bir inanca sahip olup sonra da kalplerine yerleşmiş, taklitten uzak ve bu itikadla birlikte salih amel işleyen kimselerdir.

Kur'ân'ın kendine has terimlerinden birisi olan ebrâr kelimesi "Mutaffifin" ve "Füccâr" kelimelerinin karşıtıdır. Her üç kelime de birer sembol, birer fikrî terim olarak Kur'ân'da kullanılmıştır. Mutaffifin kelimesi, ölçüde ve tartıda noksanlık edenleri anlatan bir terim ve onlar için kullanılan bir sembol kelimedir. Füccâr kelimesi de "Allah'ın emrinden dışarı çıkarılan" anlatan bir terim ve onlar için kullanılan bir sembol kelimedir. Bu iki kelimenin tanımladığı davranışla kelimeleri kendilerine sıfat olarak almış bulunanlar "Rablerinden mahrum olacak ve cehenneme gireceklerdir". Ya bu iki kelimenin zıddı olan ebrâr kelimesini sıfat olarak kendilerine seçmiş bulunan ve bu kelimenin ifâde ettiği davranışta bulunanlar: Bunlar kimlerdir ve herhangi davranışta bulunurlar?..

Ebrâr; doğru sözlü, faziletli, Allah'ın iyi kullarının tamamını içine alan bir kelimedir. Bunlar, ahde vefa gösterirler; yeminlerinde dururlar; amelî ve itikadı noktalardan kusur işlememeğe gayret ederler; isteyerek ve karşılık beklemeden ihtiyaç sahiplerine kendi ihtiyaçlarından fazlasını bağışlarlar; fakiri ve yoksulu gözetirler; esire hürriyetini bağışlarlar; Allah'u Teâlâ'nın kendilerine verdiği nimetlere devamlı şükrederler ve her durumda Allah'a bağlı ve itaat * halindedirler. Onların "Amel defterleri" * meleklerin gözetimi altında ve "İlliyyîn" * denen şerefli bir mevkidedir. Kendileri de şerefli bir taht üzerinde diledikleri yere bakarlar. Onlar cennettedirler. Bolluk ve cennet nimetleri içinde rûhen ve cismen nurlanmışlardır. Bu nur, yüzlerinden ve etraflarından taşar. Bunu onlara bakan herkes görür. Mutaffifin Sûresi 24, 25, 26nci âyetlerinde şöyle buyurulur:

"Onları yüzlerindeki nimet pırıltısından tanırsın", "Sonunda misk kokusu kalan, mühürlenmiş saf bir içecekten içerler", "İyi şeylere imrenenler, buna imrensinler".

Bu vasıflarla vasıflanmış kimseleri Cenâb-ı Hak, ebrâr olarak adlandırmıştır. Bunlar Allah'u Teâlâ'ya yakın olanlardır. Bu yakınlığı, dünyayı âhiretin tarlası hükmünde görerek çalışmak ve âhiret ölçüsü ile dünyaya bağlanmakla kazanmışlar böylece ebrâr sıfatını haketmişlerdir.

Kur'an-ı Kerfin'de melekler hakkında "ebrâr" ile aynı kökten gelen "berere" sözcüğü kullanılmaktadır ki "ebrâr" sözünden mânâca daha kuvvetlidir. Anlamı; "Çok çok iyilik edenler"dir (el-İsfahânı, a.g.e., s).

"Ebrâr", bütün iyi hasletleri kendilerinde toplayan, sağlam bir itikada sahip olan, doğru sözlü, ibâdetlerinde samimi kimseler hakkında kullanılır. Onlar bu iyiliklerine karşılık olarak cennet'te bol nimetler içerisinde olacaklardır.

M. Sait ŞİMŞEK

Ebrar İsminin Anlamı Nedir? Ebrar Ne Demek?

Ebrar İsmine Yapılan Yorumlar

Bu isme toplamda 14 yorum yapılmıştır.

Ahu Ebrar Sulak

Etraflarındakilere tabiri caizse ışık saçan, onların iyilikleri için mücadele eden kişiler olarak tabir edilirler. Ebrar isminin özelliğini saymakla bitmeyeceği gibi bütün iyi niyetlerin tek bir isimde toplandığını söylemek yanlış olmasa gerek. Bu isme sahip kişiler isminin hakkını sonuna kadar kullanmaktan vazgeçmeyen mücadeleci ruhlu kişilerdir.

Ahu Ebrar Sulak

Etrafındaki kişilerin derdine ortak olan onların sıkıntılarından kurtulmaları için elinden gelen bütün çabayı gösteren kimseler olarak bilinirler. Kısacası Ebrar ismine sahip kişiler her ne kadar dışarıdan sert yapılı, soğuk kişiler olarak görünseler de durum tam aksinedir. Bu isme sahip bireyler isminin özelliği olan iyiliği sonuna kadar çevresindekilere kullanmaktan çekinmezler.

Ahu Ebrar Sulak

Arapça kökenli bir isim olan Ebrar, günümüzde unisex (hem kız hem de erkek) bir isim olarak hem kız hem de erkek ismi olarak bilinmektedir. Kuran-ı Kerim de birçok sure ve ayette geçen isim; vicdanlı, iyi huylu, özü sözü bir olan, hayır sever olarak bilinir. Ebrar isimi, yalansız, yaptığı her işte öncelikle iyiliğe hak yememeye özen gösteren, içten kimseler için tabir edilmektedir.

Ebrar Telci

Adımı ve anlamını çok seviyorum çoğu beni anlattı.

Ebrar Su

Oradaki şeylerin çoğu beni anlatıyor. Özellikle lider ve kararsızlık İsmimi çok seviyorum!!!.

Hüseyin

Anlai.

Ebrar Ozan

İsmim ebrar ismimi çok seviyorum ❣.

Ravza Ebrar Cirak

Gercekten o lider yazisini gorunce ismimle gurur duydum.

Zehra Mhmmdhmz

Ebrar, insan süresinde de geçiyor ama.. Tam olarak hangi ayetlerde geçtiğini bilemiyorum.

Sema

Ebrar ismi çok güzel manasida daha başka bişi bence ayrıntılı soylememissiniz.

Ebrar Gümüş

Ben ismimi çok seviyorum ama 2. Adım da olsun isterdim.

Ebrar Donmez

Cokiyi yaaaaa.

Ebrar Mislina

Nedense ismimi çok seviyorum kuran ı kerimde var allahım güzel kullarındanım.

Ebrar Ada

Ben ismimi çok seviyorum bence kız ismi erkeklere hiç yakışmıyor!! ne biliyim erkeklerde hoş gelmiyor kulağa kız ismi.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir