ayın şeklini her zaman aynı göremeyiz bunun nedeni nedir / Neden hep ayın aynı yüzünü görüyoruz | Şebeke Meteorolojisi

Ayın Şeklini Her Zaman Aynı Göremeyiz Bunun Nedeni Nedir

ayın şeklini her zaman aynı göremeyiz bunun nedeni nedir

kaynağı değiştir]

Ay'ın evreleri şu isimlerle adlandırılır:

Yeni ay
Ay'ın aydınlık olmayan tarafı Dünya'ya dönüktür. Ay, Dünya'dan açıkça görülemez. Fakat Güneş tutulması süresince görülebilir.
Hilal
Ay Güneş'in doğusunda kalmaktadır. Ay - Yer - Güneş arasındaki açı 90°den küçüktür. Hilal evresinin gözlem süresi kısadır. Çünkü Güneş battıktan sonra batı ufkuna yakın gözlenir.
İlk dördün
Ay'ın yeni ay evresinden bir hafta sonra yarım daire biçiminde (D) göründüğü evre; Güneş'e göre açısal uzaklığı 90° olduğu andaki görünüşüdür.
[1]
Şişkin ay
İlk dördün safhasından sonra Ay'ın uzanım açısının 90° ile 180° arasında olduğu zamanlar oluşan evre şişkin evre olarak bilinir.
Dolunay
Ay'ın tam bir daire olarak dolgun, parlak görüldüğü evredir.
Son dördün
Ay'ın Dünya'dan sol yarısının aydınlık gözüktüğü evredir.

Kaynakça[değiştir

Hepimiz Ay'ın bize hep aynı yüzünü gösterdiğinin farkındayız, yani Dünya'dan Ay'ın saklı yüzünü göremiyoruz. Ne yazık ki, bu gerçek birçok kişinin ayın dönmediğine inanmasına neden oldu. Birçok insan bilmiyor neden hep ayın aynı yüzünü görürüz.

Bu nedenle, bu makaleyi size adım adım ayın neden hep aynı yüzünü gördüğümüzü açıklamaya adayacağız.

Indeks

Ay kendi kendine dönüyor

İlk önce, ayın dünya etrafında nasıl hareket ettiğini anlamanız gerekir (çeviri), sonra ayın neden döndüğünü anlayabilirsiniz. Bu ay çeviri süresi 27,3 gündür, yani bu gece dolunay varsa, ay 27,3 gün boyunca tam olarak bugünkü evrede olacak. Ay dünyanın etrafında döndüğünde o da döner.

Buradaki kilit nokta, her iki hareketi yapmak için harcadığınız zaman miktarıdır. Aslında, Ay'ın kendi ekseni etrafında bir turunu tamamlaması kadar, Dünya çevresindeki bir turunu tamamlaması da 27,3 gün sürer. Doğal uydumuzun hep aynı yüzünü görmemiz işte bu eşzamanlı hareket, bu hareketin tesadüfüdür.

Bu parlak tesadüfün arkasındaki temel unsur, yerçekimi eylemidir. Ay'ın yerçekimi Dünya'yı hafifçe deforme eder ve gelgit aktivasyonunu çok daha kolay hale getirir. Aynı şekilde, Dünya'nın yerçekimi Ay'ı "çekerek", Ay'da fren benzeri bir tümsek oluşturur. Bu fren, ayın dönüşünü mevcut dönüş hızında yavaşlatır.

Bu olduğunda, Yaklaşık 4.500 milyar yıl önce Ay, sözde gelgit kuvvetleri tarafından "engellendi" ve o zamandan beri bize aynı yüzü gösterdi. Ayrıca, güneş ışınımı almadığı için görmediğimiz tarafın gördüğümüzden daha soğuk olduğunu düşünme eğilimi vardır. Ancak bu da yanlıştır. Ay'ın her iki tarafı, daha doğrusu tüm ay yüzeyi, Dünya etrafındaki hareketi sırasında aynı miktarda radyasyon alır.

Ayın neden hep aynı yüzünü görürüz?

Güneş sistemindeki gezegenlerin çoğunun uyduları vardır. Örneğin, Mars'ın iki uydusu vardır, Jüpiter 79 ve Neptün 14. Bazıları buzlu, bazıları kayalık, bazıları jeolojik olarak aktif, ancak diğerlerinin aktivitesi çok az veya hiç yok. Ama ay ne olacak? Bununla ne alakası var?

Bu sorunun basit bir cevabı var: Ay, sürekli eşine bakan mükemmel bir dans partneri gibidir: Dünya'ya her zaman aynı yüzle bakar. Yüz "benzersiz" çünkü ayın kendi ekseni etrafında dönmesi, Dünya'nın yörüngesinde olduğu kadar zaman alır.

Bu, 27 günden biraz fazla bir süreye eşittir, bu yüzden her zaman aynı ay yarımküresini görürüz. Bu, yerçekimi eşleşmesi adı verilen bir olgudur. Ya da aynı şey: dönme ve öteleme hareketleri senkronizedir, bu yüzden her zaman aynı yüzü görürüz.

Uzaya gitmeden ve ondan uzaklaşmadan kendimiz uygulayabiliriz: sadece bir çubuk ve iki renkli iki kağıt alın ve kendi başına dönerken etrafınızda döndürün. Bu nedenle, ilk başta sarı kağıt görebiliyorsanız, geri kalan zaman içinde yalnızca sarı kağıt göreceksiniz. Güneş sistemindeki en büyük beşinci aya olan buydu.

Peki ya ayın karanlık yüzü?

Ama dahası var, peki ya o göremediğimiz yüz? 1959'dan beri, Sovyet uzay sondaları sayesinde insanlar resimleri görebilirler. Bugün uzaktan her yönden yüksek çözünürlüklü görüntüler elde ettik ve daha kraterli olduğunu görebiliyoruz: Bunun nedeni uzaya daha fazla maruz kalması.

Böylece, görünen taraf %40 okyanustan oluşur ve volkanik akıntıdan büyük bir kara parçası gelir. Ancak, gizli tarafta sadece %8. Bu bugün bir muammadır ve tam da iki tarafın kabuklarının neden bu kadar farklı olduğunu anlamaya çalışmaktır.

Change 2019 sondası tarafından yapılan 4 Çin araştırmasına göre, bu eşleşmenin bir etkisi olabilir: "Dünya ve Ay oluştuğunda, aslında parlayan ışıklardı. Uydular küçüldü ve hızla soğudu, ancak gezegenimiz ısı yaymaya devam etti. Bu noktada yörüngeler kenetlenmiş olmalı ve ısı, görünen tarafta daha kalın bir kabuk oluşumunu engelledi” diye açıkladı.

Ayın hareketleri

Ay ile Dünya arasında bir çekim kuvveti olduğu için bu uydunun doğal hareketleri de vardır. Tıpkı gezegenimiz gibi, kendi ekseni etrafında dönme ve Dünya etrafındaki bir yörüngede öteleme olarak bilinen iki benzersiz hareketi vardır. Bu hareketler, ayı karakterize eden ve ayın gelgitleri ve evreleri ile ilgili olan şeydir.

Sahip olduğu farklı hareketler sırasında onları bitirmek için belirli bir zaman harcar. Örneğin, tam bir çeviri turu ortalama 27,32 gün sürer. Tuhaf bir şekilde, bu, ayın bize her zaman aynı yüzü gösterdiği ve tamamen sabitlenmiş gibi göründüğü anlamına gelir. Bu, sayısız geometrik nedenden ve daha sonra göreceğimiz ay serbestleşmesi adı verilen başka bir hareket türünden kaynaklanmaktadır.

Dünya Güneş'in etrafında döndüğünde, ay da yapıyor ama Dünya'da, Doğu yönünde. Ay'ın hareketleri boyunca Dünya'dan uzaklığı büyük ölçüde değişir. Gezegen ile uydu arasındaki mesafe 384 km'dir. Bu mesafe tamamen yörüngesinde bulunduğu ana bağlı olarak değişir. Yörüngesi oldukça karışık ve bazı anlarda uzak olduğundan, Güneş yerçekimi kuvveti ile çok fazla etkilenir.

Ayın düğümleri sabit değildir ve 18,6 ışıkyılı uzağa hareket eder. Bu, ayın eliptik şeklini sabitlememesine ve ayın perigee'nin her 8,85 yılda bir ortaya çıkmasına neden olur. Bu perigee, ayın tam fazında olduğu ve yörüngesine en yakın olduğu zamandır. Öte yandan, apoje yörüngeden en uzak olduğu zamandır.

Umarım bu bilgiler sayesinde ayın neden hep aynı yüzünü gördüğümüz hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.


5. Sınıf Fen Bilimleri Ay'ın Hareketleri Ve Evreleri konu anlatımı

Haberin Devamı

 - Ay evreleri yaklaşık olarak 29 günde tamamlanır ve buna 1 ay denir.

 - Ay, Dünya etrafında bir defa döndüğü zaman, aynı şekilde kendi etrafında da bir kez dönmüş olur.

 - Dünyadan baktığımız zaman Ay’ın hep aynı tarafı görünür. Bunun temel nedeni ise kendi ekseni etrafında ve dünyanın etrafında dönme hızının aynı olmasıdır. Bu sebepten hep aynı yüzü görünür.

 - Ay’ın Dünya'dan görünmeyen kısmına Ay’ın karanlık yüzü denir.

 - Ay'ın Güneş etrafındaki dönüş süresi ile Dünya ile eşzamanlı olarak 365 gün 6 saattir.

 - Ay, Dünya ve Güneş'in etrafında batıdan doğuya doğru döner. Bu durum saatin tersi yönünde ya da sağdan sola doğru şeklinde ifade edilir.

Ay Neden Değişik Şekillerde Görünür?

 Dünya yüzeyinden baktığımız zaman ay değişik şekillerde görünebilmektedir. Belli başlı bazı sebepleri vardır.

 - Ay ışık kaynağı olmadığı içindir.

 - Eğer ayın kendi ışık kaynağı olsaydı tıpkı güneş gibi aynı şekilde görebilirdik.

 - Ay Güneş'ten aldığı ışığı aynı şekilde dünya yansıtır.

 - Dünya yüzeyinden bakıldığı zaman farklı zamanlarda değişik şekillerde görünür.

Ayın Evreleri Nelerdir?

 Ayın kendi ışık kaynağı olmadığı için güneşten aldığı ışığı bize yansıtır. Bu sebepten dolayı Dünya’dan baktığımız zaman ay farklı şekillerde görünür. Ayın her gece farklı şekillerde görünmesine ayın evreleri denir. Ay’ın 4 ana ve 4 ara evresi olmak üzere toplamda 8 tane evresi bulunmaktadır. Özellikle ayın bu 4 ana evresi 1 hafta boyunca sürer. Şimdi ayın evrelerini ele alalım ve tek tek inceleyelim.

Haberin Devamı

1.Yeni Ay: Ay, Güneş ile Dünya Arasına girdiği zaman yeni ay oluşmaktadır. Ancak bu zaman içerisinde Ay’ın karanlık tarafı dünyaya baktığı için Ay'ı göremeyiz.

2.Hilal: Eğer ay Güneş'in doğusunda ise o zaman hilal şeklinde görülür. Böyle zamanlarda dünyadan baktığımız zaman ay ters, ‘C’ şeklinde görünür.

3.İlk Dördün: 1 hafta sonra ayın sağ kısmından aydınlandığı evredir. Bu durumda ay, ‘D’ şeklinde bir görünüme sahip olur.

4.Şişkin Ay: Ay’ın ilk dördün evresi ile Dolunay evresi arasındaki görünümünü denir.

5.Dolunay: 1 hafta sonra Dünya, Güneş ile Ay'ın ile ayın ortasına gelmiştir. Bu durumda ayın parlak kısmı Dünya’ya doğru bakar bir şekil almıştır.

Haberin Devamı

6.Şişkin ay: Dolunay ile son dördün arasındaki evre olarak şişkin ay bilinir.

7.Son dördün: 1 hafta sonra ayın sol tarafının aydınlandığı evredir.

8.Hilal: Ay, Güneş'in doğusunda olduğunda gerçekleşen evredir. Dünya'dan bakıldığı zaman, ‘C’ harfi şeklinde görülür.

Ay'ın Farklı Büyüklüklerde Görünmesinin Sebebi Nedir?

Ay’ın ufuk çizgisi hizasında daha büyük görünmesinin sebebinin ise göz yanılması olduğu düşünülüyor. Ancak bilim insanları bu durumun nedenini tam olarak açıklayabilmiş değil. Kuramlardan birine göre algıdaki bu farklılığa ön plandaki cisimler neden oluyor. Ancak uçak pilotları ön planda herhangi bir cismin olmadığı yüksek irtifalarda da benzer tecrübeler yaşayabiliyor. Diğer kuram bu durumu insanların gökyüzünü basık bir kubbe gibi algılaması nedeniyle ufuk çizgisini daha uzak, gökyüzünün yüksek kısımlarını daha yakın algılamasıyla açıklıyor. Ay’ın büyüklüğünün değişmemesine rağmen, gözümüzün daha uzak ve daha yakın olarak algıladığı cisimlere farklı şekillerde odaklanmasının bu duruma neden olduğu düşünülüyor.

ayın farklı büyüklüklerde görünmesinin nedeni nedir?

Ay’ın farklı renklerde görülmesi de tanık olduğumuz bir durum. Ay gündüz saatlerinde mavi gökyüzünde soluk beyaz görünürken, geceleri parlak sarı, bazen de turuncu-kırmızı renktedir. Uzaydan çekilen fotoğraflarda görüldüğü gibi Ay’ın gerçek rengi gridir. Çoğunlukla oksijen, silisyum, magnezyum, demir, kalsiyum ve alüminyumdan oluşan yüzeyi Ay’a gri rengini verir.

Ay’dan yansıyan ışık gözümüze ulaşmadan önce atmosferdeki parçacıklar tarafından saçılır. Farklı dalga boylarındaki ışık ışınlarının farklı miktarlarda saçılması Ay’ın farklı renklerde görünmesinin temel nedenidir. Benzer bir durum Güneş için de geçerlidir. Ufuk çizgisi hizasındayken Ay’dan yansıyan ışığın atmosferde aldığı yol uzadığı için, dalga boyu kısa olan mavi ışığın neredeyse tamamı saçılır ve Ay kırmızı-turuncu renkte görünür. Gökyüzünde yükseldikçe atmosferdeki parçacıkların engelleyici etkisi azaldığından gördüğümüz renk sarıya döner.


paylaş

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır