tyt tarih nasıl halledilir / İşler Yayın Grubu

Tyt Tarih Nasıl Halledilir

tyt tarih nasıl halledilir

“Hangi Derse Nasıl Çalışmalı?” serisinin yedinci dersi olan “Tarih Dersine Nasıl Çalışılmalı?” konulu yazımıza hoş geldiniz.

 

Eşit ağırlık ve sözel öğrencileri için bir hayli fazla öneme sahip olan, sayısalcılar için ise TYT’de eğer vakit kalırsa muhakkak göz atacakları bir dersi inceleyeceğiz bugün; Tarih.

Tarih Dersine Nasıl Çalışılmalı? Öncelikle İlgi Duymalısınız

Öncelikli kavramımız İLGİ.

Evet tüm dersler için geçerlidir fakat özellikle tarih dersi için ezberden öteye geçmek itiyorsanız derse olan ilginizi maksimuma çıkarmanız gerekiyor.

 

İlkokuldan bu yana benzer konuları tekrar tekrar işlemekten bıkan genç beyinlerin, sınav sürecinde yaptıkları en büyük hata, çalışmaya başladıklarında “Bu konuyu biliyorum yaa!”,“Haa evet tamam bu savaşı hatırlıyorum, geç…” gibi gibi geçmişten hatırında kalan tek tük bilgileri genelleyip tüm ayrıntılarıyla biliyormuş gibi hızlı hızlı geçmesidir. Ama siz bu öğrencilerden değilsiniz, biliyorum.

 

Sınav grubunda olan bir öğrenci tarihe sıfırdan, hiç bir şey bilmiyormuş gibi başlamalı.

Eğer ki bu yazıyı sınava az bir zaman kala okuyorsanız, tüm konuları sıfırdan almaya vaktiniz yoksa, pratik yöntem olarak direk soru bankasından soru çözmeye başlayın ve her test için soru sayısının %20sinden fazla hata yapana kadar test üzerinden konu tekrarı yapın. (örnek: 20 soruluk bir testte 4 yanlış)

 

Diğer tüm derslerde yazdığım konuları sırasıyla gitme işi tarih dersi için sizinde anlayacağınız üzere bir zorunluluktur. Sakın konudan konuya atlamayın ve tarihi süreç içerisindeki sebep sonuç ilişkilerini kaçırmayın. (misal: Osmanlı’nın kuruluş sürecini çalışırken sıkılıp bir anda yeniçağda Avrupa konusuna atlamayın.)

 

Kritik noktaları, tarihleri, savaş, barış, antlaşmaları, hangi olayların neyi tetiklediğini muhakkak not edin.

 

Özellikle tarih dersi için detaylı özet çıkarmakla vakit kaybetmeyin. Emin olun çarşaf çarşaf sözde özetleriniz olur ve bir süre sonra onlara da bakmamaya başlarsınız. Bunun yerine bol soru çözün.

Konu anlatımlı kitaplardan ya da ders öğretmeninden alacağınız bilgi %30 ise, sorulardan çıkaracaklarınızda %70 olacaktır.

Tarih Dersine Nasıl Çalışılmalı? Tarihe Nasıl Davranılmalı ?

Tarih çalışırken roman okur gibi davranmayın! Okuduğunuz metin içerisindeki en öneli noktaları bulup renkli kalemle işaretleyin-not edin. Fakat tekrar ediyorum, bu derste çok ama çok fazla detay vardır. Bu da önemli, bu da önemli derken bir bakmışsınız siz de bir kitap yazmışsınız. Mümkün olduğunda kilit noktaları ve unutabileceğinizi düşündüğünüz detayları not edin.

 

Tarih sorularının çeldiriciliği çok yüksektir. Bu nedenle bu sorular, çoğu kez kavramların ve verilen öncül bilgilerin çok iyi anlaşılabilmesine bağlıdır. Örneğin, “Kaptülasyon”, “Meşrutiyet”, “Kavimler Göçü” vb., kavramlar bilinmeden soruları tam anlamıyla anlamak çok mümkün görünmemektedir. Bu nedenle Tarih dersinin özgün kavramlarını çok iyi bilmek gerekmektedir.

 

Gerçek şu ki tarih dersi sorularını çözmek bulmaca çözmek gibi riskli ve heyecanlıdır. Ne kadar soru çözerseniz, bu bulmacanın veya yanıltmacanın mantığını çok daha nitelikli bir şekilde kavrar ve bu konuda giderek daha da ustalaşabilirsiniz.

Tarih Dersine Nasıl Çalışılmalı ? Empati Kurun

Tarih dersi için bir detay;  soruyu yazan metin yazarı ile empati kurabilmek.

Tarih sorusu yazanların, soruyu yazmadan veya yazarken somut bir amaçları vardır.

 

Örneğin sayısal derslerde öylesine rakamları kullanarak işlem mantığını ihlal etmeden soru yazmak mümkünken, tarih sorularında ise durum çok farklıdır. Cevap, soru yazılmaya başlamadan bellidir ve yazarın aklındadır. Bu nedenle metin/soru yazarı, o cevaba teğet geçen kavramlar kullanır. Aklındaki o cevabı mutlaka şıklarda ima eder.

Amacı, o cevapla direkt ya da endirekt kavramları bir arada kullanarak öğrencinin cevaba en yakın olan şıkkı bulmasını sağlamak ya da sınamaktır.

Bu anlamda, Tarih sorularını çözerken sorunun yazarıyla empati kurarak ve adeta zekâlarınızı yarıştırarak metin yazarının kafasındaki doğru cevabı yakalamaya çalışın.

 

Unutmayınız ki, Tarih sorularının cevaplarını 2 şıkka indirmek bilgi ve düzenli çalışmakla kazanılacak bir kazanım iken, o iki şıktan doğrusunu bulup seçmek ise yukarıda ifade etmeye çalıştığım, tecrübe, empati ve strateji ile başarılabilecek bir kazanımdır / yetenektir.

 

Eğer soruda bilgiler, öncüller ve argümanlar, çerçeveler verilmişse; soruyu kafamıza ve kendi bilgi dağarımıza göre değil, soruda verilen bilgilere paralel olarak çözmemiz gerekmektedir. Eğer soruda bilgi, öncül, çerçeve ya da argümanlar verilmemişse; soruyu şıklarına göre çözmeli, ya da şıklardan hangisi sorunun soruluş amacına uygun veya yanaşık duruyorsa o şıkta karar kılınmalıdır.

 

Son olarak, farklı kaynaklardan kolaydan zora doğru bol soru çözerek tekniğinizi geliştirmenizi, çözemediğiniz soruları asla es geçmemenizi, akranlarınızla soru üzerine kritik yapmanızı, imkanınız varsa bu soruları hocalarınızla çözmenizi tavsiye ederim.

 

Önce sev! Zamanla onun dilini anlamaya başladığını fark edeceksin.

Daha sonra yoğunlaş! Bol soru çözerek doğru yapma sayın arttıkça keyif almaya başlayacaksın.

 

Tarih dersine nasıl çalışılmalı adlı yazımızı sonlandırırken bir sonraki “Hangi Derse Nasıl Çalışmalı” konulu yazımızda buluşmak üzere.

Sevgiyle kalın…

 

Sosyal medya hesaplarından takip ederek canlı yayınlara katılıp çizelgelerin kullanımı hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Canlı Yayınlar;

Instagram Sayfamız: Danışman Akademi

Soru çözümlerini ise gelişigüzel değil bilinçli olarak yapmalıyız. Her soru çözümünden sonra mutlaka yanlışlarımıza ve yapamadıklarımıza bakıp doğrularını öğrenmeliyiz ki sınavda aynı soru ya da çok benzeri karşımıza çıktığında pişmanlık duymayalım. Özellikle tarih ve coğrafya dersleri için içerikleri görsele dökmek, görsel içerikli kitaplardan çalışmak konuyu daha hızlı daha iyi ve daha kolay öğrenmemizi sağlar. Ayrıca da hafıza daha uzun kalır. Örneğin; coğrafya için harita ile çalışmak olmazsa olmazdır. Felsefe ve Din derslerinde de temel bilgilere hâkim olduktan sonra bol soru çözerek bu bilgilerini zihnine uzun süreli olarak yerleştirmelisin. Bilgileri bu şekilde hafızaya attığında ezberden daha çok işe yarayacak bir şey yapıyorsun; yani bilgiyi her soruda kullanabilme yeteneği kazanıyorsun. Bu yüzden de aslında sözel dersler için temel mantık iyi bir konu çalışması, temel bilgileri kaydetme ve arkasından çokça soru çözmek; soruları nitelikli çözerek her soru çeşidine hâkim olmaya çalışmak.

Formül= Not tutarak çalış + bol soru çöz

Sosyal bilimler dersine en iyi çalışma yöntemi konu çalışması yaparken not tutmak, görsellerden faydalanmak ve bol soru çözmektir. Tabi ki rutin tekrarları yapmayı ihmal etme. Bu yöntemle sosyal bilimler alanında başarılı olmamak için hiçbir neden yok.

Coğrafyam Sıfır Ne Yapmalıyım?

Coğrafya; şekillerin, şemaların, haritaların öne çıktığı bir derstir. Dolayısıyla bunlar olmadan Coğrafya anlaşılmaz. Düz yazı okuyarak anlaşılmaz. Coğrafyaya nasıl çalışılır anlamak için maddelere ayıralım.

1-      Harita Kullan

Harita kullanmadan coğrafya olmaz. Soruda harita gelmese bile sorunun çözümünde destek sağlayacağı için, yorum yapmamıza fayda sağlayacağı için Coğrafya çalışırken yanımızda her zaman açık haritamız olmalı. Harita bilgisini bir üst seviyeye taşımak için dilsiz harita kullan. İnternetten boş haritalar indirerek kırtasiyeden çıktılarını alabilir bu haritaları sen doldurmalısın. Bu yöntemle Coğrafyada full yapabilirsin. (Çiz-Renklendir-Hatırla)

2-      Yazarak Çalış

Ezber gerektiren konular yazarak çalışılmalı. Kısa notlar konularına göre renkli post-it’lere yazılmalı. Harita-şema-şekil olmayan yalnızca sözlü olan bu konular günlere haftalara bölünmeli. Tamamı bir günde bitirilmeye çalışılmamalı.

3-      Sık Tekrar

Coğrafyayı yapamıyorum diye düşünüyorsanız yüksek ihtimalle tekrar yapmadığınız içindir. Bu sadece Coğrafya değil tüm sözel dersler için geçerli ve tekrarları soru üzerinden yapmak gerekli. Soru üzerinden yanlış yaparak öğrenme kalıcılık sağlayacaktır. Ayrıca bir eksik defterin olmalı. Soru çözümlerinden sonra bulduğun eksiklerini not etmelisin. (Coğrafya’dan 3 soru bankası bitmesi gerekli)

4-      En iyi Coğrafya Hocası

En iyi coğrafya hocası senin anladığın hocadır. Sosyal medyada hangi Coğrafya hocasının anlatımlarını beğendiğini belirle. O hocayı takip et. Canlı derslerini takip et. Youtube derslerini takip et.

5-      Çıkmış Sorular

İlk günden değil ama Nisan ayından itibaren çıkmış soruları inceleyip çözmelisin. Sadece gireceğin sınavın çıkmış soruları değil ÖSYM’nin diğer sınavlarında çıkan Coğrafya sorularını çözmek de fayda sağlayacaktır.

AYT Tarih Nedir?

AYT tarih nasıl çalışılır?

AYT tarih nasıl çalışılır? Konu ve soru dağılımı ne şekilde? Hangi kaynakları çözmeliyiz? Görebileceğiniz en kapsamlı yazı!

İşler Genel

Herkese merhaba. Daha önceki yazımda TYT tarih nasıl çalışılır? konusunu işlemiştim. Bugün de "AYT tarih nasıl çalışılır?" hakkında tecrübelerimi sizinle paylaşacağım.

AYT Tarih, Alan yeterlilik testi içerisinde yer alan SOS-1 alanında 10 ve SOS-2 alanında 11 soru içeren testlerden oluşmaktadır. Eğer eşit ağırlıktan tercih kullanacaksanız SOS-1 kısmını çözmek sizin için yeterlidir. Ancak sözelciyseniz hem SOS-1 hem de SOS-2 testlerini çözmeniz gerekmektedir. AYT tarih testi TYT tarih soru konseptine göre hayli farklıdır. TYT’deki sorular gibi bilgiyi yorumlamanız yerine direkt olarak bilgiyi bilmenizi talep eder. Bu yönden, birazdan değineceğimiz üzere AYT Tarih nasıl çalışılır? sorusuna vereceğimiz cevaplar TYT kısmına göre farklılık taşıyacak. Öncelikle AYT Tarih konularına göz atalım.

* Tarih Bilimi
* İnsanlığın İlk Çağları
* Orta Çağ Dünyası
* İlk ve Orta Çağlarda Türk Dünyası
* İslam Medeniyetinin Doğuşu
* Türklerin İslamiyeti Kabulü ve İlk Türk – İslam Devletleri
* Beylikten Devlete
* Osmanlı Devleti Yükselme Dönemi
* Osmanlı Merkez Teşkilatlanması
* Devrimler Çağı
* Kurtuluş Savaşı Hazırlık Dönemi
* Kurtuluş Savaşında Cepheler ve Antlaşmalar
* Cumhuriyet Dönemi İlke ve İnkılapları
* İki Savaş Arası Dönemde Türkiye & Dünya
* II. Dünya Savaşı
* Soğuk Savaş Dönemi
* Yumuşama Dönemi ve Sonrası
* Küreselleşen Dünya

Bu kısımda tüm konulardan kaçar tane soru çıktığını açıklamak yerine en çok sorulan konuları YKS tarihinden () itibaren paylaşacağım. Hem SOS-1 hem de SOS-2 kısmında çıkan sorular yani toplam 21 soruluk tarih testleri üzerinden hesaplanan rakamlar şu şekilde:

Tarih ve Zaman: 4 (her sene sorulmuş)
İnsanlığın İlk Dönemleri: 4 (her sene sorulmuş)
İlk ve Orta Çağ Türk Dünyası: 8
İslam Medeniyetinin Doğuşu: 5
Türklerin İslam’ı Kabulu: 6
Milli Mücadele: 12
Atatürkçülük ve Türk İnkılabı: 9

En çok sorulan konular bu şekilde. Eğer TYT’niz iyi ise ve sayısalcı olarak sözelden derece yapmak istiyorsanız bu konuları hedef belirleyebilirsiniz. Sözelcilerin ise bu konularla yetinmeyip her konuya çalışmasını öneriyorum. Peki ya AYT Tarih nasıl çalışılır?

Yukarıda değindiğimiz üzere AYT tarih alanında insanlığın ilk çağlarından başlayıp küreselleşen dünyaya kadar binlerce yılı kapsayan konular var. Aynı şekilde AYT tarih, din ve felsefe de çok geniş aralığa yayılan konuları içinde barındırıyor. Haliyle yılında AYT SOS-2 testini hiç kimsenin full yapamamış olması tesadüf değil. 

AYT Tarih çalışırken bu karışık müfredatı takip ederken işin içinden çıkabilmek kolay olmayacak. Dolayısıyla kendinize yol gösterici olması için bir el kitabı alman size rehberlik edebilir. Birazdan kaynak önerisinde kitaplara değineceğim ama AYT tarih için el kitabı kullanmak sizi hayli rahatlatacaktır. Konular hakkında en önemli bilgileri, can alıcı noktaları bu ufak kitaplarla edinebilirsiniz. Üstelik taşıması da kolay olduğu için her dışarı çıktığınızda yanınızda bulundurabilirsiniz.

El kitabının yanı sıra konu takibi için YouTube kanallarından da yararlanabilirsiniz. Youtube’da Hız ve Renk, Benim Hocam gibi kanallarda alanında uzman hocalar bulunmakta. Onlar da size konularda hangi kısımları itinayla çalışmanız hangi kısımları göz ardı edebileceğiniz konusunda rehberlik etmekteler. Ayrıca, ÖSYM’nin tarzını da size anlatarak soru tarzları hakkında bir fikir sahibi olmanızı sağlıyorlar. YouTube da el kitabı gibi sizin için harika bir seçenek.

Konu anlatımını el kitabı, YouTube veya içinize sinen başka bir yolla yaptınız. Peki ya konular nasıl aklınızda kalacak? AYT tarih nasıl çalışılır yazımızda tekrarlar da konu çalışması gibi olmazsa olmazlardan. Yalnızca hoca anlatırken dinlemek, kitabı okumak yeterli olmaz. Ya okuma ve izlemeyi defalarca yapmalısınız ya da notlar almalısınız. Benim tercihim ise ikinci yöntem. Arkadaşlar en iyi konu anlatımı sizin defterinizdedir. Siz hangi kaynakları kullanırsanız kullanın bunlardan ziyade defterinizde yazdıklarınız aklınızda kalır. Notlarınızı zaman zaman gözden geçirerek bilgilerinizi taze tutabilirsiniz. Üstelik bunun için gün içine program ekleyerek yapmanıza gerek yok. Sabah kalktığınızda veya gece yatmadan evvel notları okusanız bile bilgilerinizi muhafaza edebilirsiniz. 

Tekrar edilmeyen bilgi ise uçar gider. Edinilen bilgiyi kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe taşımak için onu kullanmalısınız. Ve bilgiyi kullanmak da onu tekrar etmek demektir. Yani, düzenli tekrarı içinde barındırmayan bir AYT tarih programı düşünülemez. Konu çalışması tekrara göre daha tatmin edici gelse bile tekrar yapmak daha kıymetlidir. Çünkü tekrar yapmadığınız konuyu baştan çalışmanız gerekir. Bu da fazla mesai demektir. Oysa yeni konuya geçmeden bir önceki çalışılan konuyu iyice sindirmek akıllıca olan seçimdir.

AYT tarih nasıl çalışılır konusu test çözmekten bahsetmesek eksik kalırdı. Edinilen bilgiyi işleyerek kullanmak, bellekte tutmak için soru çözümü olmazsa olmazdır. Test çözmenin konu tekrarına göre artısı ise yeni bilgiler de öğrenmektir. Az önce değindiğim üzere el kitapları veya Youtube konu anlatımları çok faydalı olsa da size genel bir özet sunar. Ancak, eleyici sorular detayları içinde barındırır. Konu çalışmasında attığınız temelin üstüne yapıyı inşa etmede soru çözümü anahtar rol oynar. Tavsiyem 2 kaynak bitirip alan denemelerine yönelmek olacaktır. Çözemediğiniz sorulardaki bilgileri de heybenize ekleyerek artık AYT tarih alanında uzmanlaşabilirsiniz. Çok emek isteyen bir süreç olsa da AYT tarih ile yalnızca netlerinizi artırmakla kalmayıp dünya ile ilgili önemli bir bilgi birikimini de kendinize katmış olursunuz.

AYT tarih nasıl çalışılır yazımızı noktalamdan kısaca konu kitabı, soru bankası ve deneme önerilerine de bir göz atalım:

Öncelikle, sınav formatında zor ve direkt bilgi sorularını içinde barındıran BES Yayınları AYT Tarih Soru Bankasını çözmenizi öneriyorum. Soru sayısı olarak hem tatmin edici hem öğretici hem de geliştirici bir kitap. Soru bankası olarak ilk bu kitabı almanızı öneriyorum. 

Diğer soru bankası, el kitabı ve deneme önerilerim ise şu şekilde.

* Yayın Denizi TYT AYT Tarih Pro Konu Anlatımlı El Kitabı
* ENS Yayınları TYT AYT Tarih Destek Defteri
* Bilgi Sarmal AYT Tarih Soru Bankası
* Hız ve Renk Yayınları AYT Tarih Soru Bankası
* Hız ve Renk 40x10 AYT Tarih Denemesi

 

AYT Tarih hakkında bilinmesi gereken her şey bu şekildeydi. Yazımda başta AYT Tarih Nasıl Çalışılır? olmak üzere birçok konuya değinmeye çalıştım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Hepinize iyi çalışmalar 

Ege Mıstaçoğlu 
funduszeue.info
ÖZEL

Yazar

İşler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası