rahim filmi için hangi bölümden randevu alınır / KADIN İNFERTİLİTESİNDE TANI YÖNTEMLERİ - Hisar Hospital Intercontinental

Rahim Filmi Için Hangi Bölümden Randevu Alınır

rahim filmi için hangi bölümden randevu alınır

Radyoloji

Tetkik sonuçlarım   kalite   tup bebek   labaratuvar   hasta haklari  

Birim Hakkında:

dokuz eylul universitesi radyoloji 1

Radyoloji Anabilim Dalımız iki ana bölümden oluşmaktadır. Bunlar Tanısal Radyoloji ve Girişimsel Radyolojidir.

Tanısal radyoloji; x ışınları ve diğer görüntüleme yöntemlerinin tıpta tanı amacıyla kullanılmasıdır. Bu yöntemlerden bazıları; direkt radyografi, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, mamografi, floroskopi olarak sıralanabilir. Tanısal radyoloji; Abdominal Radyoloji, Toraks Radyolojisi, Meme Radyolojisi,Kas-iskelet Radyolojisi, Nöroradyoloji, Kardiyovasküler Radyoloji ve Çocuk Radyolojisi gibi alt gruplardan oluşmaktadır.

Girişimel Radyoloji ise cerrahiye göre çok daha az invaziv yöntemler kullanarak tedaviyi yönlendirir. Büyük ameliyat kesileri oluşturmadan hastaya daha az risk, ağrı ve daha kısa zamanda iyileşme imkanı sunan girişimsel radyolojik işlemler, vasküler (damarla ilgili) ve nonvasküler (damar dışı organlarla ilgili) olmak üzere iki büyük gruba ayrılmaktadır.

Anabilim Dalı’mızda üç adet çok kesitli BT( 16, 64 ve kesit), iki adet
T MRG, yedi adet renkli Doppler ultrasonografi cihazı bulunmaktadır. Tüm görüntülerimiz dijital olup dijital görüntü depolama-PACS sistemi ile kullanılmaktadır. Tüm hastaneye dağıtılan dijital görüntüler ile hastaların hem hızlı hem de doğru tanı ve tedavisi mümkün olmaktadır. Anabilim Dalımız hastaların multidisipliner olarak değerlendirildiği her hafta düzenli olarak yapılan toplantılara da ev sahipliği yapmaktadır.

TARİHÇE
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı  yılında açılmıştır. İlk öğretim üyesi funduszeue.info Osma’ dır. Daha sonra Prof Dr. Abdullah Kenanoğlu başkanlığında yapılanmasına başlanan, akademik personeli ve donanımlarını yıllar içerisinde geliştiren anabilim dalımız yılında ülkemizdeki ilk Manyetik Rezonans Görüntüleme sistemini kurmuş ve ileri tanı amaçlı kullanmaya başlamıştır.

Anabilim dalına yılları arasında başkanlık yapan funduszeue.infoğrul Pırnar döneminde farklı mekana taşınan bölümümüz yılında bir anjiyografi ünitesine kavuştu. yılında ise ikinci Bilgisayarlı tomografi birimi kuruldu.

Anabilim Dalımız yılında, halen içinde bulunduğu m2’lik yeni mekanına taşındı ve ülkemizin tam donanımlı kağıtsız ve filmsiz dijital radyoloji bölümü olarak hizmet vermeye başladı. Bu tarihten itibaren anabilim dalı başkanlığı görevini funduszeue.infoOğuz Dicle yürütmeye başladı.
Anabilim Dalı başkanlığı görevini yılından yılına kadar Prof. Dr. Oğuz Dicle yürütmüş, sonrasında bu görevi Prof. Dr. Handan Güleryüz üstlenmiş olup, halen görevine devam etmektedir.

Yıllar içerisinde sürekli yenilenen ve en ileri teknolojiye sahip görüntüleme araçlarını kullanıma koyan anabilim dalı verdiği eğitim nedeniyle bu dönemde Avrupa Radyoloji Derneği tarafından akredite edildi. Çok iyi donatılmış girişimsel radyoloji ünitesi ile ayrıcalıklı bir hizmet veren anabilim dalımız Yılında funduszeue.info Radyoloji Kongresi , Yılında funduszeue.infoik Rezonans Görüntüleme Sempozyumunu düzenlemiş, ilerleyen yıllarda ulusal ve uluslar arası platformlarda sayısız bilimsel etkinliğe katkı vermeyi sürdürmüştür. Yıllık ’nin üzerinde incelemenin gerçekleştirildiği anabilim dalımızda halen 14 öğretim üyesi ile çalışmalarına devam etmektedir.

BÖLÜMÜMÜZDE YAPILAN TETKİKLER VE GİRİŞİMSEL İŞLEMLER

1- Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG)

2- Bilgisayarlı Tomografi (BT)

3- Ultrasonografi (US) ve Doppler US

4- Girişimsel İşlemler (Anjiografi, Stent ve Greft takılması vb)

5- Kontrastlı İncelemeler (Yemek borusu, mide, oniki parmak bağırsağı, safra kesesi ve safra yolları, ince ve kalın bağırsaklar, böbrekler ve idrar yolları, mesane ve üreme sistemi)

6- Mamografi

7- Kemik Dansitometrisi

8- Direk Radyografik İncelemeler

 

 

Sağladığımız Hizmetler:

dokuz eylul universitesi radyoloji 2

1- Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG)

Manyetik Rezonans Görüntüleme tetkiki öncesinde bilinmesi gereken hususlar:

Bazı durumlarda Manyetik Rezonans Görüntüleme yapılması hasta için zararlı olabilir ya da vücuda sonradan yerleştirilen materyaller tetkikin kalitesini olumsuz etkileyebilir. Bu açıdan aşağıdaki durumlardan herhangi biri sizin için geçerli ise hemen doktorunuz ile görüşünüz.

Manyetik Rezonans Görüntüleme İçin Riskli Durumlar:

Kalp pili (pace maker)

Metalik kalp kapakçığı

İşitme protezi, implantı

Beyin anevrizma klips’ i

Damar içinde metalik parça (stent)

Eklem-kemik protezi ya da çivisi

Şarapnel, saçma yaralanmaları

Herhangi bir nedenle hastanın vücudunda metalik bir parça ya da cihaz bulunması

Tetkikiniz ile ilgili randevu günü ve saati randevu sekreterliğine başvurduğunuzda belirlenecektir. Tetkikiniz ile ilgili ilaç ve tıbbi malzeme yazılması gerekiyorsa, randevu sekreterliği gereğini yapacaktır.

Manyetik Rezonans Görüntülemede tetkiklerin yapılışı hasta hazırlığı açısından farklılık gösterebilir. Tetkike gelmeden önce ne yapmanız gerektiği randevu aldıktan sonra verilecek olan randevu belgesinde anlatılmaktadır.(Örneğin: Bazı tetkiklerde hastaların aç gelmesi istenebilir.) Randevu alırken yazılmış olan ilaçları ve tıbbi malzemeleri yanınızda getiriniz.

İlaç alerjiniz varsa ya da alerjik vücut yapınız varsa lütfen tetkik öncesi incelemeyi yapacak olan tekniker veya doktorunuza bildiriniz.

Manyetik Rezonans Görüntülemenin hamilelikte bir zararı olduğu gösterilmemiştir. Ancak yine de hamilelik söz konusu ise ya da hamilelik olasılığı varsa inceleme istemini yapan doktor ile tekrar görüşmeniz gereklidir.

Manyetik Rezonans Görüntüleme incelemesi sırasında hiç hareket edilmemesi şarttır. Bu açıdan ilgili tekniker ve doktorun uyarılarına tam olarak uymak gereklidir.

Çocuk Hastaların tetkik sırasında hareketsiz kalabilmeleri için anestezi doktoru eşliğinde uyutulmaları gereklidir. Bu konuda ayrıntılı açıklama (anestezi konsültasyonu, işlem öncesi açlık ve gerekli tahliller gibi) doktorunuz tarafından yapılacaktır. Önerilen tetkik öncesi açlık süresine mutlaka uymanız gereklidir.

İnceleme sırasında cihazın çalışmasına bağlı yüksek gürültü olabilir. Bu konu tetkik öncesi size tekrar açıklanacaktır.

Manyetik Rezonans Görüntüleme tetkik odasına girmeden önce her türlü metal içeren cisim, toplu iğne, her çeşit saç tokaları, gözlük, saat, yüzük ve diğer takılar mutlaka çıkarılmalıdır. Aksi halde cihazın bozulma ve tetkikin yapılmama olasılığı vardır.

Manyetik Rezonans Görüntüleme tetkik bölmesi aydınlık, ancak dar ve kapalı bir alandır. Bu yönden sıkıntı duyabilecek hastaların inceleme öncesinde ilgili doktor ya da teknikeri bilgilendirmesi uygun olacaktır.

İncelemeye ilişkin açıklamalar ve yapılması gerekenler ilgili tekniker ya da doktor tarafından tekrar ayrıntılı olarak anlatılacaktır.

Randevu saatiniz tetkiklerin planlanandan uzun sürmesi, teknik arızalar ya da acil durumlar nedeniyle gecikebilir. Bunun için şimdiden özür diliyoruz, lütfen sizden öncekinin de sizin gibi hasta olduğunu unutmayınız.

İncelemeye gelirken daha önceden yapılmış radyolojik tetkiklerinizi yanınızda getiriniz ve ilgili tekniker ya da doktora teslim ediniz.

Tetkikinizin bitiminde, sonucunuzun ne zaman ve nereden alınacağı size bildirilecektir.

2- Bilgisayarlı Tomografi (BT)

Bilgisayarlı Tomografi (BT) Tetkiki Öncesinde Bilinmesi Gereken Hususlar:

Bilgisayarlı Tomografi x-ışınlarını kullanarak vücudunuzun ayrıntılı kesitsel görüntülenmesini sağlar.

Hamilelik söz konusu ise ya da hamilelik olasılığı varsa, Bilgisayarlı Tomografi, Skopi ve Rontgen film çekme makinası gibi radyasyonlu cihazlar ile inceleme yaptırmanız sakıncalı olabilir. İnceleme istemini yapan doktor ile tekrar görüşmeniz gereklidir.

Gebe kalma olasılığı olanlar için en uygun inceleme günü adetin başlangıcından itibaren ilk 10 günlük süredir.

Böbrek hastalığınız veya böbrek tetkiklerinde bozukluk varsa tetkikiniz öncesinde incelemeyi yapacak olan tekniker veya doktorunuza bildiriniz.

Tetkikiniz ile ilgili randevu günü ve saati randevu sekreterliğine başvurduğunuzda belirlenecektir.. Tetkikiniz ile ilgili ilaç ve tıbbi malzeme yazılması gerekiyorsa, randevu sekreterliği gereğini yapacaktır.

İlaç alerjiniz varsa ya da alerjik vücut yapınız varsa lütfen tetkik öncesi incelemeyi yapacak olan tekniker veya doktorunuza bildiriniz.

Bilgisayarlı Tomografi tetkiklerinin yapılışı hasta hazırlığı açısından farklılık gösterebilir. (Örneğin: Üst ve Alt Abdomen tetkikini yaptıracak iseniz, saat açlık sonrası gelmeniz istenebilir. Tetkikten 1,5 saat önce tetkik yerinde bulunmalısınız. Randevu alırken yazılmış ilaçları yanınızda getirmelisiniz. Ayrıca 1,5 litre su getirmeniz gerekmektedir.) Bu durum size randevu aldıktan sonra verilecek olan randevu belgesinde anlatılmaktadır. Bu belgeyi tetkik gününden önce mutlaka okuyun. Randevu alırken yazılmış olan ilaçları ve tıbbi malzemeleri yanınızda getiriniz.

Kontrastlı (ilaçlı) Bilgisayarlı Tomografi incelemesi yaptıracak iseniz, randevu zamanının saat öncesinden itibaren aç olmalısınız. Randevu alırken yazılmış olan ilaç ve tıbbi malzemeyi yanınızda getiriniz.

Randevu saatiniz tetkiklerin planlanandan uzun sürmesi, teknik arızalar ya da acil durumlar nedeniyle gecikebilir. Bunun için şimdiden özür diliyoruz, lütfen sizden öncekinin de sizin gibi hasta olduğunu unutmayınız.

İncelemeye gelirken daha önceden yapılmış radyolojik tetkiklerinizi yanınızda getiriniz ve ilgili tekniker ya da doktora teslim ediniz.

Randevu gününde tetkikinizin yapılacağı yeri bilmiyorsanız sekreterlikten gerekli bilgiyi alabilirsiniz.

Tetkikinizin bitiminde, sonucunuzun ne zaman ve nereden alınacağı size bildirilecektir.

Ultrasonografi ses dalgalarını kullanarak vücudunuzun ayrıntılı görüntülenmesini sağlar.

3- Ultrasonografi ve Doppler USG Tetkiki Öncesinde Bilinmesi Gereken Hususlar:

Tetkikiniz ile ilgili randevu günü ve saati randevu sekreterliğine başvurduğunuzda belirlenecektir. Tetkikiniz ile ilgili tıbbi malzeme gerekiyorsa, randevu sekreterliği tarafından size bildirilecektir.

İlaç alerjiniz varsa ya da alerjik vücut yapınız varsa lütfen tetkik öncesi incelemeyi yapacak olan tekniker veya doktorunuza bildiriniz.

Randevu saatiniz tetkiklerin planlanandan uzun sürmesi, teknik arızalar ya da acil durumlar nedeniyle gecikebilir. Bunun için şimdiden özür diliyoruz, lütfen sizden öncekinin de sizin gibi hasta olduğunu unutmayınız.

İncelemeye gelirken daha önceden yapılmış radyolojik tetkiklerinizi yanınızda doktora teslim ediniz.

Randevu gününde tetkikinizin yapılacağı yeri bilmiyorsanız sekreterlikten gerekli bilgiyi alabilirsiniz.

Tetkikinizin bitiminde, sonucunuzun ne zaman ve nereden alınacağı size bildirilecektir.

Ultrasonografi tetkiklerinin yapılışı hasta hazırlığı açısından farklılık gösterebilir. (Örneğin: İncelemeye 8 saatlik açlık sonrası veya saat öncesinden su içerek idrar kesesi dolu olarak gelmeniz istenebilir.) Bu durum size randevu aldıktan sonra verilecek olan randevu belgesinde anlatılmaktadır. Bu belgeyi tetkik gününden önce mutlaka okuyun. Randevu alırken yazılmış olan ilaçları ve tıbbi malzemeleri yanınızda getiriniz.

İnceleme öncesindeki hazırlık açısından birbirinden farklılık gösteren tetkikler aşağıda sıralanmıştır.

Abdominopelvik USG; (Bu tetkiki yaptıracak hastaların Ultrasonografi ve Doppler USG tetkiki öncesinde bilinmesi gereken hususlara ek olarak bilmesi gerekenler)

İncelemeye en az 8 saatlik açlık sonrası gelmeniz gerekmektedir. (5 yaşından küçük çocuklarda saatlik açlık yeterlidir.)

Doktorunuz tarafından önerilmedikçe lütfen su içmeyiniz. İncelemeye idrar kesesi dolu gelmeniz gerekmektedir. Bu açıdan, randevu saatinden saat öncesinden idrar yapmamanız gerekir. Doktorunuz gerekli görürse inceleme sonrası su içerek tekrar tetkike alınabilirsiniz.

Abdominal Ana Vasküler Yapılar Doppler USG; (Bu tetkiki yaptıracak hastaların Ultrasonografi ve Doppler USG tetkiki öncesinde bilinmesi gereken hususlara ek olarak bilmesi gerekenler)

İncelemeye en az 8 saatlik açlık sonrası gelmeniz gerekmektedir. (5 yaşından küçük çocuklarda saatlik açlık yeterlidir.)

Pelvik USG ; (Bu tetkiki yaptıracak hastaların Ultrasonografi ve Doppler USG tetkiki öncesinde bilinmesi gereken hususlara ek olarak bilmesi gerekenler)

İncelemeye idrar kesesi dolu gelmeniz gerekmektedir. Bu açıdan, randevu saatinden saat öncesinden idrar yapmamanız gerekir. Doktorunuz gerekli görürse inceleme sonrası su içerek tekrar tetkike alınabilirsiniz.

Penil Doppler USG ; (Bu tetkiki yaptıracak hastaların Ultrasonografi ve Doppler USG tetkiki öncesinde bilinmesi gereken hususlara ek olarak bilmesi gerekenler)

Penil Doppler Ultrasonografi, penis damarlarının incelenmesi amacı ile yapılan bir tetkiktir.

Randevu saatinden, yarım saat önce geliniz ve sekreterliğe başvurunuz. Gerekli açıklama size bu aşamada yapılacaktır ve “üroloji doktoru” eşliğinde ilacın uygulanması ardından Doppler incelemesi başlayacaktır.

İlaç alerjiniz varsa ya da alerjik vücut yapınız varsa lütfen tetkik öncesi incelemeyi yapacak olan doktorunuza bildiriniz.

Transrektal USG (TRUS) ve Transrektal Doppler USG ; (Bu tetkiki yaptıracak hastaların Ultrasonografi ve Doppler USG tetkiki öncesinde bilinmesi gereken hususlara ek olarak bilmesi gerekenler)

Transrektal Ultrasonografi tetkikinde, makat yolu ile ince bir cihazın uygulanması sonrası kalın barsağın son kısmı ve erkek hastalarda prostat incelemesi yapılır.

Transrektal ultrasonografi tetkiki için cihazda kullanılmak amacı ile 1 adet prezervatif (kondom) getirmeniz gereklidir.

İnceleme öncesinde barsakların boşaltılmış olması gereklidir.

İncelemeye idrar kesesi boş gelmeniz gerekmektedir. Bu açıdan, randevuya gelmeden önce idrar yapmanız gerekir.

Transvajinal USG (TVUS) ve Transrektal Doppler USG ; (Bu tetkiki yaptıracak hastaların Ultrasonografi ve Doppler USG tetkiki öncesinde bilinmesi gereken hususlara ek olarak bilmesi gerekenler)

Transvajinal Doppler Ultrasonografi tetkikinde, vajinal yoldan ince bir cihazın uygulanması ile kadın hastaların özellikle rahim (uterus), üreme tüpleri, yumurtalık (over) ve bunlara komşu organlarının hastalıkları incelenir.

Transvajinal Doppler ultrasonografi tetkiki için cihazda kullanılmak amacı ile 1 adet prezervatif (kondom) getirmeniz gereklidir.

İncelemeye idrar kesesi boş gelmeniz gerekmektedir. Bu açıdan, randevuya gelmeden önce idrar yapmanız gerekir.

Doktorunuz gerekli görürse inceleme sonrası su içerek tekrar tetkike alınabilirsiniz.

4-Girişimsel İşlemler (Anjiografi, Stent ve Greft Takılması Gibi İşlemler)

Radyolojide görüntüleme sistemlerinin kılavuzluğunda tanıya veya tedaviye yönelik girişimsel işlemler yapılmaktadır.

Girişimsel İşlemlerin Öncesinde Bilmesi Gereken Hususlar:

Hamilelik söz konusu ise ya da hamilelik olasılığı varsa, Bilgisayarlı Tomografi, Skopi ve Rontgen film çekme makinası gibi radyasyonlu cihazlar ile inceleme yaptırmanız sakıncalı olabilir. İnceleme istemini yapan doktor ile tekrar görüşmeniz gereklidir.

İlaç alerjiniz varsa ya da alerjik vücut yapınız varsa lütfen tetkik öncesi incelemeyi yapacak olan tekniker veya doktorunuza bildiriniz. Kan hastalıkları, kanamaya eğilimi olan hastalar, aspirin, komadin ve coraspirin gibi kanama eğilimini artıracak ilaçlar kullanan hastaların bu bilgileri doktorlarına iletmesi gereklidir.

Randevu sekreterliğinde tetkikiniz ile ilgili randevu günü ve saati belirlenecektir.

İşlem için gereken ilaçlar, kateter, set ve diğer özel malzemeler ilgili doktor tarafından yazılacaktır.

İncelemeye gelirken daha önceden yapılmış radyolojik tetkiklerinizi yanınızda getiriniz ve ilgili tekniker ya da doktora teslim ediniz.

Doktorunuzun sizden istediği kan tahlillerini yaptırınız. Tetkike gelirken bu tahlillerin sonuçlarını getirmeyi unutmayınız.

Anjiografi ünitesinde yapılan Girişimsel Radyolojik uygulamalarda, lokal anesteziyle ağrı kontrolü ardından atar damardan iğne ile girilerek vücudun rahatsızlık olan bölgesine ulaşılmaktadır. Bu bölgedeki kanlanma bozuklukları ve damarlara ilişkin hastalıkların tanısı böylece konulabilmektedir. Tanı koymanın yanında uygun hastalarda gerekli tedavi çeşitli özel işlemler (balon-stent-embolizasyon gibi) sonrası yapılabilmektedir. Uygulanacak özel işleme ilişkin ayrıntılı açıklama ilgili hekim tarafından yapılacaktır.

İncelemeye gelirken daha önceden yapılmış radyolojik tetkiklerinizi ve hastane dosyanızı yanınızda getiriniz ve ilgili tekniker ya da doktora teslim ediniz.

Randevu saatiniz tetkiklerin planlanandan uzun sürmesi, teknik arızalar ya da acil durumlar nedeniyle gecikebilir. Bunun için şimdiden özür diliyoruz, lütfen sizden öncekinin de sizin gibi hasta olduğunu unutmayınız.

Randevu gününde tetkikinizin yapılacağı yeri bilmiyorsanız sekreterlikten gerekli bilgiyi alabilirsiniz.

Tetkikinizin bitiminde işlem sonrası yapılacaklar ve öneriler ilgili doktor tarafından ayrıntılı olarak açıklanacaktır. Ayrıca sonucunuzun ne zaman ve nereden alınacağı size bildirilecektir.

Ultrasonografi Eşliğinde Tiroid İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi;

Ultrasonografi eşliğinde Tiroid İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi işleminde, ultrasonografi ile tiroid bezi incelemesi yapılır ve gerekli noktalardan ince bir iğne aracılığı ile parça (biyopsi) alınır.

Randevu sekreterliğinde tetkikiniz ile ilgili randevu günü ve saati belirlenecektir.

Tetkikiniz ile ilgili ilaç ya da tıbbi malzeme yazılması gerekiyorsa, randevu sekreterliği tarafından bu işlem yaptırılacaktır.

Kan hastalıkları, kanamaya eğilimi olan hastalar, aspirin, komadin, coraspirin gibi kanama eğilimini artıracak ilaçlar kullanan hastaların bu bilgileri doktorlarına iletmesi gereklidir. Aspirin, coumadin, coraspirin gibi kanama eğilimini artıracak ilaçlar kullanan hastaların bu ilaçları tetkik zamanında 1 hafta önce kesmeleri gerekmektedir.

Doktorunuzun sizden kan tahlili istedi ise yaptırınız ve tetkike gelirken bunların sonuçlarını getirmeyi unutmayınız. İncelemeye gelirken daha önceden yapılmış radyolojik tetkiklerinizi yanınızda getiriniz ve ilgili doktora teslim ediniz.

Randevu gününde tetkikinizin yapılacağı yeri bilmiyorsanız sekreterlikten gerekli bilgiyi alabilirsiniz.

İşlem sırasında yapılması gerekenler ilgili doktor tarafından ayrıntılı olarak açıklanacaktır. Tetkik sırasında 5 adet 20cc’lik yeşil iğne uçlu enjektör kullanılacaktır. Lütfen getirmeyi unutmayınız…

Randevu saatiniz tetkiklerin planlanandan uzun sürmesi, teknik arızalar ya da acil durumlar nedeniyle gecikebilir. Bunun için şimdiden özür diliyoruz, lütfen sizden öncekinin de sizin gibi hasta olduğunu unutmayınız.

İşlem sonrası yapılacaklar ve öneriler işleminizi yapan doktor tarafından açıklanacaktır.

5- Kontrastlı İncelemeler (Yemek borusu, mide, oniki parmak barsağı, safra kesesi ve safra yolları, ince ve kalın barsaklar, böbrekler ve idrar yolları, mesane ve üreme sistemi)

Kontrastlı Tetkikler Öncesinde Bilinmesi Gereken Hususlar:

Hamilelik söz konusu ise ya da hamilelik olasılığı varsa, radyasyonlu cihazlar ile inceleme yaptırmanız sakıncalı olabilir. İnceleme istemini yapan doktor ile tekrar görüşmeniz gereklidir.

Gebe kalma olasılığı olanlar için en uygun inceleme günü âdetin başlangıcından itibaren ilk 10 günlük süredir.

Böbrek hastalığınız veya böbrek tetkiklerinde bozukluk varsa tetkikiniz öncesinde incelemeyi yapacak olan tekniker veya doktorunuza bildiriniz.

Tetkikiniz ile ilgili randevu günü ve saati randevu sekreterliğine başvurduğunuzda belirlenecektir. Tetkikiniz ile ilgili ilaç ve tıbbi malzeme yazılması gerekiyorsa, randevu sekreterliği gereğini yapacaktır.

İlaç alerjiniz varsa ya da alerjik vücut yapınız varsa lütfen tetkik öncesi incelemeyi yapacak olan tekniker veya doktorunuza bildiriniz.

Kontrastlı Konvansiyonel tetkiklerinin yapılışı hasta hazırlığı açısından farklılık gösterebilir. (Örneğin: yapılacak tetkik için randevu zamanının saat öncesinden aç kalmanız istenebilir.) Bu durum size randevu aldıktan sonra verilecek olan randevu belgesinde anlatılmaktadır. Bu belgeyi tetkik gününden önce mutlaka okuyun. Randevu alırken yazılmış olan ilaçları ve tıbbi malzemeleri yanınızda getiriniz.

Randevu saatiniz tetkiklerin planlanandan uzun sürmesi, teknik arızalar ya da acil durumlar nedeniyle gecikebilir. Bunun için şimdiden özür diliyoruz, lütfen sizden öncekinin de sizin gibi hasta olduğunu unutmayınız.

İncelemeye gelirken daha önceden yapılmış radyolojik tetkiklerinizi yanınızda getiriniz ve ilgili tekniker ya da doktora teslim ediniz.

Randevu gününde tetkikinizin yapılacağı yeri bilmiyorsanız sekreterlikten gerekli bilgiyi alabilirsiniz.

Tetkikinizin bitiminde, sonucunuzun ne zaman ve nereden alınacağı size bildirilecektir.

İnceleme Öncesindeki Hazırlık Açısından Birbirinden Farklılık Gösteren Tetkikler Aşağıda Sıralanmıştır.

DÜS (Direkt Üriner Sistem); (Bu tetkiki yaptıracak hastaların Konvansiyonel Tetkikler öncesinde bilinmesi gereken hususlara ek olarak bilmesi gerekenler)

DÜS (Direkt Üriner Sistem) grafisi böbrekler ve idrar yollarının özellikle incelendiği bir tetkiktir. Tanıda yeterli sonucun alınabilmesi için radyoloji hekiminin önerdiği ilaç kullanılarak barsak temizliği yapılması gerekmektedir.

Tetkikten önceki akşam, size yazılan barsak temizleyici ilacın tamamını, hafif bir akşam yemeğinden 1 saat sonra içiniz (saat ). İlacı içtikten sonra yemek (kahvaltı dahil) yemeyiniz. Su içebilirsiniz. Aldığınız ilaç barsaklarınızın temizlenmesini sağlayacaktır.

Histerosalfingografi (HSG); (Bu tetkiki yaptıracak hastaların Konvansiyonel Tetkikler öncesinde bilinmesi gereken hususlara ek olarak bilmesi gerekenler)

Histerosalfingografi (HSG) incelemesi, kadın hastalara vajinal yoldan ilaç verilerek rahim (uterus) ve üreme tüplerinin (tuba uterina) incelendiği bir tetkiktir. Vajinal yoldan “kadın hastalıkları ve doğum” doktorunun yerleştirdiği uç yardımı ile rahime ilaç verilmesi ardından, ilacın tüplerden geçişi sırasında filmler çekilir.

İnceleme için ideal zaman adet ayının ortası olarak kabul edilmektedir. Ancak bu dönemde olası bir gebelik olasılığını tamamen önlemek amacı ile son adet tarihinden itibaren korunma yöntemlerinin kullanılmış olması ya da ilişkiden kaçınılması gereklidir.

Size yazılan reçetedeki ilacı yanınızda getiriniz. Tetkikten 1 saat önce geliniz ve sekterliğe başvurunuz.

Tetkik sonrasında doktorunuzun ek önerilerine uyunuz.

İnce Barsak Tetkiki; (Bu tetkiki yaptıracak hastaların Konvansiyonel Tetkikler öncesinde bilinmesi gereken hususlara ek olarak bilmesi gerekenler)

İnce Barsak incelemesi, tetkik sırasında ilaç içirilerek sindirim sisteminin ince barsak kısmının incelendiği bir tetkiktir.

İncelemeye en az 8 saatlik açlık sonrası gelmeniz gerekmektedir. (5 yaşından küçük çocuklarda saatlik açlık yeterlidir.)

İncelemede kullanılacak ilacı tetkik günü yanınızda getirmeniz gereklidir. Ayrıca 1,5 litre su getirmeniz gerekmektedir.

İVP (intravenöz pyelografi); (Bu tetkiki yaptıracak hastaların Konvansiyonel Tetkikler öncesinde bilinmesi gereken hususlara ek olarak bilmesi gerekenler)İVP (intravenöz pyelografi) incelemesi, böbrekler ve idrar yollarının özellikle incelendiği bir tetkiktir. Yapılacak incelemenin yüksek bir tanı değeri taşıyabilmesi için, tetkik ön hazırlığı çok önem taşımaktadır. Bu hazırlık aşağıda belirtilen maddeleri özenle yerine getirmenize bağlıdır. Aksi halde inceleme gerçekleştirilemez ya da hatalı tanıya neden olabilir.

Hazırlık İşlemleri:

a- Hazırlığa, işlemden iki gün önce başlanmalıdır ve bol sulu diyet uygulanmalıdır; her öğünde çorba, su, meyve suyu alınmalıdır. (Katı gıdalar, süt, kahve ve kolalı içeceklerden kaçınılmalıdır.)

b- Tetkikten önceki akşam size yazılan barsak temizleyici ilacın tamamını, hafif bir akşam yemeğinden 1 saat sonra içiniz (saat ). İlacı içtikten sonra yemek (kahvaltı dahil) yemeyiniz. Dört bardağı aşmamak şartı ile su içebilirsiniz. Aldığınız ilaç barsaklarınızın temizlenmesini sağlayacaktır.

Damardan verilecek diğer ilacı ve enjektörü yanınızda getiriniz.

Kolon (kalın barsak); (Bu tetkiki yaptıracak hastaların Konvansiyonel Tetkikler öncesinde bilinmesi gereken hususlara ek olarak bilmesi gerekenler)

KOLON (kalın barsak) incelemesi, makat yolu ile ilaç vererek sindirim sisteminin kalın barsak kısmının incelendiği bir tetkiktirYapılacak incelemenin yüksek bir tanı değeri taşıyabilmesi için, tetkik ön hazırlığı çok önem taşımaktadır. Bu hazırlık, aşağıda ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Bu hazırlık, aşağıda belirtilen maddeleri özenle yerine getirmenize bağlıdır. Aksi halde inceleme gerçekleştirilemez ya da hatalı tanıya neden olabilir.

5 yaşından küçük çocuklarda tetkik öncesi hazırlığa gerek yoktur. saatlik açlık yeterlidir.

Hazırlık İşlemleri:

a- Hazırlığa, işlemden iki gün önce başlanmalıdır ve bol sulu diyet uygulanmalıdır; her öğünde çorba, su, meyve suyu alınmalıdır. (Katı gıdalar, süt, kahve ve kolalı içeceklerden kaçınılmalıdır).

b- Tetkikten önceki akşam Size yazılan barsak temizleyici ilacın tamamını, hafif bir akşam yemeğinden 1 saat sonra içiniz (saat ). İlacı içtikten sonra yemek (kahvaltı dahil) yemeyiniz. Su içebilirsiniz. Aldığınız ilaç barsaklarınızın temizlenmesini sağlayacaktır. (5 yaşından küçük çocuklarda tetkik öncesi hazırlığa gerek yoktur. saatlik açlık yeterlidir).

İncelemede kullanılacak ilacı ve makat yolu ile ilacın verilmesini sağlayacak düzeneği (kolon torbası ve kanül) yanınızda getiriniz.

Size yazılan barsak temizleyici ilacı, tetkik gününden önceki akşam, hafif bir yemekten sonra içiniz (saat ). İlacı içtikten sonra yemek (kahvaltı dahil) yemeyiniz. Barsaklarınız temizlenmiş olarak randevu saatinizde hazır bulununuz.

Özofagus (yemek borusu); (Bu tetkiki yaptıracak hastaların Konvansiyonel Tetkikler öncesinde bilinmesi gereken hususlara ek olarak bilmesi gerekenler)Özofagus (yemek borusu) incelemesi, tetkik sırasında ilaç içirilerek sindirim sisteminin yemek borusu kısmının incelendiği bir tetkiktir.

İncelemeye en az saatlik açlık sonrası gelmeniz gerekmektedir. (5 yaşından küçük çocuklarda saatlik açlık yeterlidir).

İncelemede kullanılacak ilacı tetkik günü yanınızda getirmeniz gereklidir. Ayrıca 1,5 litre su getirmeniz gerekmektedir.

Voiding Sistoüretrogram (Voiding Sist); (Bu tetkiki yaptıracak hastaların Konvansiyonel Tetkikler öncesinde bilinmesi gereken hususlara ek olarak bilmesi gerekenler)

Özellikle çocuk hastalarda idrar yolları ve böbreklerin incelendiği bir tetkiktir. İdrar yolundan kateter ile mesaneye ilaç verilmesi ardından, hasta idrar yaparken filmler çekilir.

Size yazılan reçetedeki ilaç, enjektör ve sondayı yanınızda getiriniz. Tetkikten 1 saat önce geliniz ve sekreterliğe başvurunuz.

6- Mamografi

Mamografi Tetkiki Öncesinde Bilinmesi Gereken Hususlar:

Mamografi (Meme Görüntüleme);

Meme görüntüleme incelemelerinde temel olarak mamografi ve ultrasonografi kullanılır. Mamografi tetkiki, memenin incelendiği özel bir tetkiktir ve gerekli hastalarda meme ultrasonografisi ile birlikte uygulanır. Bazı hastalarda ise mamografi yapılmadan sadece meme ultrasonografisi uygulanır.

Hamilelik söz konusu ise ya da hamilelik olasılığı varsa, mamografi gibi radyasyonlu cihazlar ile inceleme yaptırmanız sakıncalı olabilir. İnceleme istemini yapan doktor ile tekrar görüşmeniz gereklidir. Meme ultrasonografi tetkikinin ise gebelik açısından tehlikesi yoktur.

Gebe kalma olasılığı olanlar için en uygun inceleme günü adetin başlangıcından itibaren ilk 10 günlük süredir.

Menopoz dönemindeki hastaların randevu günü ve saati randevu sekreterliğine başvurduğunuzda belirlenecektir.

Menopoz öncesi hastalarda, yapılacak incelemenin yüksek bir tanı değeri taşıyabilmesi için, tetkikin yapılma zamanı çok önem taşımaktadır ve adet dönemine göre belirlenmektedir. Adet döneminin 1. gününden başlayarak sayıldığında, ile günler arası en uygun inceleme dönemidir. Hastaların adetlerinin 1. günü (hafta sonu ise Pazartesi günü beklenebilir) telefon ile ya da bizzat mamografi ünite sekreterliğine başvurmaları halinde, en uygun randevu tarihi görevliler tarafından belirlenecektir.

Mamografi incelemesi sırasında memenin cihaz ile bir miktar sıkıştırılması gereklidir. Çok hafif ve kısa süreli olan bu işlem sırasında geçici bir rahatsızlık hissi duyulabilir.

Randevu saatiniz tetkiklerin planlanandan uzun sürmesi, teknik arızalar ya da acil durumlar nedeniyle gecikebilir. Bunun için şimdiden özür diliyoruz, lütfen sizden öncekinin de sizin gibi hasta olduğunu unutmayınız.

İncelemeye gelirken daha önceden yapılmış radyolojik tetkiklerinizi yanınızda getiriniz ve ilgili tekniker ya da doktora teslim ediniz.

Randevu gününde tetkikinizin yapılacağı yeri bilmiyorsanız sekreterlikten gerekli bilgiyi alabilirsiniz.

Tetkikinizin bitiminde, sonucunuzun ne zaman ve nereden alınacağı size bildirilecektir.

Girişimsel Mamografi;

Mammografi ve Ultrasonografi eşliğinde memeye yönelik yapılan Girişimsel Radyolojik uygulamalarda, meme hastalıklarının tanı ve tedavisi için çeşitli işlemler yapılmaktadır. Uygulanacak özel işleme ilişkin ayrıntılı açıklama ilgili hekim tarafından yapılacaktır.

Randevu sekreterliğinde tetkikiniz ile ilgili randevu günü ve saati belirlenecektir.

İşlem için gereken ilaçlar, biyopsi iğnesi, set ve diğer özel malzemeler ilgili doktor tarafından yazılacaktır.

İlaç alerjiniz varsa ya da alerjik vücut yapınız varsa lütfen tetkik öncesi işlemi yapacak olan doktorunuza bildiriniz. Kan hastalıkları, kanamaya eğilimi olan hastalar, aspirin, komadin gibi kanama eğilimini artıracak ilaçlar kullanan hastaların bu bilgileri doktorlarına iletmesi gereklidir.

Doktorunuzun sizden isterse kan tahlillerinizi yaptırınız ve tetkike gelirken bunların sonuçlarını getirmeyi unutmayınız.

Tetkikinizin yapılacağı yeri bilmiyorsanız sekreterlikten gerekli bilgiyi alabilirsiniz.

Randevu saatiniz tetkiklerin uzun sürmesi, teknik arızalar ya da acil durumlar nedeniyle gecikebilir. Bunun için şimdiden özür diliyoruz, lütfen sizden öncekinin de sizin gibi hasta olduğunu unutmayınız.

İşlem sonrası yapılacaklar ve öneriler işleminizi yapan doktor tarafından ayrıntılı olarak açıklanacaktır.

7- Kemik Dansitometrisi

Kemik Dansitometrisi Tetkiki Öncesinde Bilmesi Gereken Hususlar:

Kemik dansitometrisi x-ışınlarını kullanarak kemiklerin mineral içeriklerinin durumunun belirlenmesini sağlar.

Randevu sekreterliğinde tetkikiniz ile ilgili randevu günü ve saati belirlenecektir.

Tetkikinizin yapılacağı yeri bilmiyorsanız sekreterlikten gerekli bilgiyi alabilirsiniz.

Randevu saatiniz, tetkikinin uzun sürmesi, teknik arızalar ya da acil durumlar nedeniyle gecikebilir. Bunun için şimdiden özür diliyoruz, lütfen sizden öncekinin de sizin gibi hasta olduğunu unutmayınız.

Tetkikinizin bitiminde, sonucunuzun ne zaman ve nereden alınacağı size bildirilecektir.

8- Direk Radyografik İncelemeler

Röntgen Filmi Tetkiki Öncesinde Bilmesi Gereken Hususlar:

Randevu sekreterliğinde tetkikiniz ile ilgili randevu günü ve saati belirlenecektir.

Tetkikinizin yapılacağı yeri bilmiyorsanız sekreterlikten gerekli bilgiyi alabilirsiniz.

Randevu saatiniz, tetkikinin uzun sürmesi, teknik arızalar ya da acil durumlar nedeniyle gecikebilir. Bunun için şimdiden özür diliyoruz, lütfen sizden öncekinin de sizin gibi hasta olduğunu unutmayınız.

Tetkikinizin bitiminde, sonucunuzun ne zaman ve nereden alınacağı size bildirilecektir.

 

Hastalar İçin Bilgiler:

Bu alana bir bilgi girilmemiştir.

 

Poliklinik Bilgileri:

Poliklinik Çalışma Saatleri

Günler

Başlangıç

Bitiş

Pazartesi
Sali
Çarşamba
Perşembe
Cuma

Poliklinik Telefon Bilgisi

 

Hastane Santral Telefonu : 0() 22 22

Kadın Hastalıkları ve Doğum

Tetkik sonuçlarım   kalite   tup bebek   labaratuvar   hasta haklari  

Birim Hakkında:

 

kadin dogum

 

 

Sağladığımız Hizmetler:

Kadın hastalıkları ve doğum ile ilgili konularda başvuran hastalara tanı ve ayaktan tedavi hizmetlerinin verildiği bölümlerdir.

Kadın Hastalıkları (Jinekoloji) Polikliniği: Kadın hastalıkları ile ilgili tüm konularda hasta kabul eden bir ünite olan polikliniğimiz haftanın 5 günü hizmet vermektedir. Polikliniğimiz randevu sistemi ile çalışmakta ve e-randevu sistemi ile randevular dağıtılmaktadır. Polikliniğimizde ayaktan teşhis ve tedavide kullanılan Ultrasonografi,Kriyoterapi,Koterizasyon,Kolposkopik inceleme gibi yöntemler randevu alınmaksızın verilen günlük hizmetlerimiz içindedir.Özel polikliniklerimizin dışında kalan konularda hastalara hizmet veren ve genel bir poliklinik hizmeti sunan bu ünitemiz başvuran hastaların özel polikliniklere yönlendirilmesini de sağlar.

Gebe (Obstetrik) Polikliniği: Gebe polikliniği randevulu çalışmakta olup, poliklinik sekreterliğinden randevu
verilmektedir. Gebe polikiliniğimizde gebelik takibinde kullanılan ultrasonografik inceleme, Non-stres test (NST) gibi uygulamalar rutin muayeneye dahil olup ayrıca randevu alınmasını gerektirmemektedir. Gebelik takibinde Down Sendromu taramasında kullanılan üçlü tarama tesi gebelik haftasında rutin olarak yapılmaktadır. Bu taramada riski yüksek çıkan yada Down sendromu açısından yüksek risk taşıyan gebelere gebeliğin haftaları arasında amniosentez incelemesi yapılmaktadır. Polikliniğimiz İzmir ili ve çevresindeki başka ünite ve doktorlardan riskli görülerek refere edilmiş gebelere de gerekli değerlendirmenin ardından amniosentez incelemesi yapmaktadır. Down Sendromu ve diğer kromozomal anomalilerin daha erken tanınmasını sağlayan ( gebelik haftaları) koryon villus örneklemesi işlemi de bu konuda risk taşıyan gebelere polikliniğimizde yapılmaktadır. Amniosentez için uygun haftadan daha geç bir dönemde başvuran ( haftadan sonra) ve Down Sendromu yada başka kromozomal hastalıklar açısından yüksek risk taşıyan gebelerimize daha kısa sürede tanı imkanı sağlayan kordosentez işlemi de yapılabilmektedir. Bu hizmetlerin yanında ünitemiz gebelikte karşılaşılabilecek pek çok riskli durumun tanısı, hasta takibi ve tedavisinde İzmir ili ve çevresindeki ünite ve bu konudaki uzman doktorlara bir referans merkezi olarak hizmet vermektedir. Bu hizmet çerçevesinde riskli gebeliklerin dopplerli ultrasonografi yardımıyla değerlendirilmesi, fetal anomalilerin tanı ve takiplerinin yapılması, gerektiğinde ultrasonografi eşliğinde çeşitli tanı ve tedavi amaçlı girişimlerin uygulanması (amnioinfüzyon, fetal parasentez, fetal torakosentez, intrauterin kan transfüzyonu) sayılabilir.

Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Polikliniği (Menopoz Polikliniği): Menopoz tanısı almış hastaların başvurduğu bir poliklinik olan ünitemiz Perşembe hariç haftanın 4 günü hizmet vermektedir. Randevulu sistem ile çalışan polikliniğimizden randevular bizzat başvurularak alınabileceği gibi hastanemizin santral numaralarından yada aranarak ulaşılan poliklinik sekreterliğinden telefonla da alınabilmektedir. Gerekli görüldüğünde hastalara endometrial biopsi ve smear işlemleri aynı gün yapılmaktadır. Tetkikler sonrasında menopoz tedavisi başlanan hastaların 6 ay ara ile kontrolleri de aynı poliklinik tarafından yapılmaktadır.

Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Polikliniği : İnfertilite ve hormonal düzensizlik düşündürecek şikayetleri (tüylenme, adet
düzensizliği) olan hastalara cuma günü hariç her gün 14 hastaya bakılmaktadır.

Aile Planlaması Polikliniği: Aile planlaması yöntemleri ile ilgili gerekli danışmanlığın verildiği polikliniğimiz haftanın 5 günü hizmet vermektedir. Hizmet almak isteyen kişilerin randevu almaksızın polikliniğimize başvurmaları yeterli olmaktadır. Aile planlaması polikliniğimizde verilen hizmetleri ücretsizdir. Aile Planlanması için iletişim bilgileri:

SERVİS HİZMETLERİ:

Kadın hastalıkları ve doğum bölümü ile ilgili konularda yatarak tedavi gerektiren hastaların bulunduğu yataklı servisimiz 44 hasta yatağı funduszeue.info yataklardan 2 tanesi tek kişilik özel odalarda yer alırken diğer yataklar 3 ve 6 kişilik odalarda bulunur.

DOĞUMHANE HİZMETLERİ:

Doğumhane ünitemizde doğum için yatırılan hastalarımız takip edilir. Mevcut 4 adet doğum odasında hastalar doğum için yatırıldıkları andan itibaren hem anne hem de bebek açısından tam bir monitörizasyona tabi tutulurlar. Doğum sırasında anne ve bebeğe ait oluşabilecek bir problem, anında tespit edilir ve gerekli müdahale hemen yapılır. Doğumhanemize yatırılan hastaların doğum sırasında ağrı duymalarını engellemek amacıyla lokal anestezi uygulaması (Peridural anestezi isteyen tüm hastalarımıza bu konuda uzman anestezistler tarafından uygulanmaktadır. Bu konuda bilgi verilmesini takiben istekli olmayan hastalarımıza ise peridural anestezi uygulanmamaktadıfunduszeue.info doğum sonrasında hastalarımızın en az 24 saat hastanede izlemini takiben taburcu işlemi yapılmaktadır. Hastanede yatış süresi sezaryen uygulanan hastalar için ortalama gündür. Sezaryen ameliyatları da bölümümüzde Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı hekimleri tarafından uygun görüldüğü takdirde lokal anestezi ile yapılabilmektedir.

Hastalar İçin Bilgiler:

Cuma günleri saat arası eğitim saatidir.

Önemli Not: 12 Haftadan Küçük Gebe Hastalarımız  Kadın Hastalıkları 2 (Jinekoloji 2) Bölümüne Randevu Almaları Gerekmektedir.
Hafta Arası Gebe Hastalarımız Gebe Poliklinik Sekreterliğinde Randevu Almaları Gerekmektedir. 

Poliklinik Bilgileri:

Poliklinik Çalışma Saatleri

Günler

Başlangıç

Bitiş

Pazartesi
Sali
Çarşamba
Perşembe
Cuma

Poliklinik Telefon Bilgisi

Gebe Polikliniği Sekreterliği:
Jinekoloji Polikliniği, Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Polikliniği ve Öğretim Üyeleri İçin Poliklinik Sekreterliği:

Hastane Santral Telefonu : 0() 22 22

devlet hastanesinde rahim filmi çektirenler

başka konuya da yazdım da buralara yazayım bilgi amaçlı. düşünenler faydalansın diye
rahim filmimi çektirdim. okmeydanı eğitim ve araştırma hastanesinde.

ilaç ve kullanılan aletleri kendimiz alıyoruz. ilaç çok tutmadı. fakat medikalden aldıklarım pahalıydı. zorunlu olan parçalar 5 tl tuttu. zorunlu olmayan b alet vardı. fakat acısız olması için o gerekliymiş. acıyı göze alamadığımdan aldım. fakat 80 tl idi. bunu duyunca oo özelde yaptırsam daha iyiydi dedim. medikalcide öle düşünmeyin son teknoloji cihaz bu hastanede dedi. ne kadar doğru bilemiyorum.

neyse gergindim baya. eşim yanımdaydı önce o rahatlattı az. sonra çeken görevliyle konuşmaya çalıştım. gerginim dedim. o da sağolsun konuştu benle. acı kişiden kişiye göre değişiyor dedi. senden önceki bayanın tüpleri tıkalıydı acıdı dedi. vs.. işte.

ben ilaç vermelerinden değilde aletten korkuyordum. ama tam tersi oldu. alet yerleştirirken hiç acımadı. ilç verirkende önce hiç acımadı. sonra hafif bir sızı. sonunda ağrı oldu. adet ağrısı gibiydi benim iççin tam anlamıyla. ama benim adetin ilk günü çok ağrır. işlemin sonunda ağrıdı ve 5 dakika devam etti. aynı adet ağrısı gibi bacaklarımda ağrıdı. ama öle düşündüğüm kadar kötü değildi. çok basit bişi de değil tabiki ama dayanılmıcak bişi de değil.

1 banyo 4 gün ilişki yasak dedi. 5 günde antibiyotik kullanacakmışım enfeksiyon olmasın diye.

haa bu arada tüplerim açıkmış. gayet açık dedi. ve o an biraz üzüldüm açıksası. yani şöyle düşündüm ben hiç yumurta tedavisi görmedim. önce onu görüp ondan sonra mı hsg olmalıydı acaba diye.

neyse açık olmasına çok şükür tabi. ama ben kendimi tüplerim tıkalı ondan olmuyor ve hsg den sonra açılırda hamile kalırım diye inanadırdığım için biraz hayal kırıklığına uğradım galba. saçmalıyorum dimi :) geçen ay maydanoz süt buharı yapmıştım onun etkisi oldumu acaba.

birde ben bu hsg yi daha farklı sanıyordum. koca bi aletle içerden çekim yapcaklar sandım. çekim normal bir film gibi üstten oldu. çekim aleti yukarda yani. ilaç için vajinal muayene gibi oluyor ve ilaç veriliyor. o anda çekim yapıyor üstten.

ha birde beni esas rahatsız eden şey o içeri verdikleri ilacın dışarı çıkma süreciydi. adet gibi bi his oluyor ama ben kendimi kötü hissettim. çok pismişim gibi. hemen banyı yapmak isterdim ama banyo yasak. o his beni acıdan daha fazla rahatsız etti diyebilirim.

canımı acutan şey ilaç oldu benim sadece. çok uzattım. :)

Genişletmek için tıkla

Kadın Hastalıkları Muayenesi

Gebelik dışında poliklinik muayene randevusuna gelirken aşağıdaki basit önerilerin bilinmesinde fayda vardır.

Kadın hastalıkları muayenesi randevusuna gelirken bilmeniz gerekenler

Kadın hastaların muayenesi için hastaların randevu verilen saatte gelmeleri önemlidir. Muayene öncesinde vajinal duş yapılması, vajinal krem-fitil gibi ilaçların kullanılması ve cinsel ilişkide bulunulması yapılacak muayene, tetkik ve sonuçlarını etkileyebileceği için önerilmemektedir. Muayene esnasında mesanenin (idrar torbası) boş olması daha rahat muayene olmanızı sağlar. Bunun dışında, ultrasonografi ve muayene esnasında zorluk çıkarabileceği için, sıkı kıyafetlerin giyilmesini önermemekteyiz.

Aynı zamanda, sizde bulunan daha önce yapılmış tüm film ve tetkiklerinizi dosyanızla beraber doktorunuza göstermek için yanınızda getirmeyi unutmayınız.

Muayene randevusu verilen tarih ve saatte Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'ne gelerek ilgili sekreterlere randevunuz ve doktorunuz hakkında bilgi verdikten sonra bekleme salonuna geçiniz. Muayene sıranız geldiğinde çağrı yapılacaktır.


Gebe Muayenesi

Gebelik, başından sonuna kadar her döneminde farklı incelemelerin yapıldığı, anne sağlığı yanında bebeğin de sağlığının izlendiği çok önemli bir dönemdir. Tüm kadınların, gebe kalmadan önce en az bir kez kontrole gelmeleri önerilir. Bunun dışında gebe olduğunu anlayan anne adaylarının mümkün olan en kısa zamanda gebelik takiplerine başlamak için polikliniğimize başvurmaları gereklidir. Gebeler, doğum polikliniğimizde ilgili doktor tarafından belirlenen zamanlarda muayene, ayrıntılı ultrasonografi, ikili test, ense saydamlığı ölçümü, üçlü test, amniyosentez, Doppler ve NST gibi çeşitli tetkikler için çağrılmaktadır. Ayrıca gebelere, özel olarak eğitilmiş hemşireler tarafından, belirli gün ve saatlerde olmak üzere doktor kontrolünde eğitim verilmektedir.

Gebe muayenesi öncesi bilmeniz gerekenler

Muayene için gelirken, sizde bulunan daha önce yapılmış tüm tetkiklerinizi ve gebe takip formunuzu, dosyanızla beraber getirmeyi unutmayınız. Muayene randevusu verilen tarih ve saatte Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'ne gelerek ilgili sekreterlere randevunuz ve doktorunuz hakkında bilgi verdikten sonra bekleme salonuna geçiniz. Muayene sıranız geldiğinde çağrı yapılacaktır.


Doğum Sonrası Kontrol Muayenesi

Gerek normal yolla, gerekse sezaryen ile yapılan doğumlardan 6 hafta sonraki kontrol için randevu almanız uygun olur. Bu randevuda doğum sonrasında görülebilen bir takım sorunların tanı ve tedavisi için önem arz etmektedir. Bebeklerin doğum sonrası kontrolleri ve testleri, Bölüm 82 Doğum Servisi içinde bulunan Bebek Odasındaki çocuk doktorları tarafından taburculukta belirtilmektedir.

Ultrasonografi

Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nde gerek çeşitli kadın hastalıklarının incelenmesinde, gerekse gebe hastaların takibinde ve kısırlık tedavisi sürecinde normal muayenenin bir parçası olarak ultrasonografik değerlendirmeler yapılmaktadır.

Kliniğimizde, hastaların ultrasonografi ile değerlendirilmesi iki farklı yöntemle yapılmaktadır. Transabdominal ultrasonografi görüntülemenin karın cildi üzerinden yapıldığı ultrasonografidir. Transvajinal ultrasonografi ise vajina içerisinden özel bir prob ile yapılan ultrasonografidir.

Ultrasonografi tetkikine gelirken bilmeniz gerekenler

Ultrasonografi sıklıkla poliklinik muayenesi ile birlikte yapıldığından muayene için yukarda belirtilen hazırlıklar dışında özel bir hazırlık yapmanız, doktorunuz aksini belirtmediği sürece, gerekli değildir. Adet görüyor olmanız her iki ultrasonografi için bir engel teşkil etmez.

Transabdominal ultrasonografi:
Vajinal yolla sonografi uygulanamayacak hastalarda inceleme karından yapılacağı için mesanenin dolu olması önemlidir. Bunun için hastaların su içerek idrara sıkışması istenebilir.

Transvajinal ultrasonografi: Bu yöntem ile daha yüksek görüntü kalitesi sayesinde bir çok hastalığın teşhisi açısından transabdominal ultrasonografiye göre daha çok tercih edilir. Transabdominal ultrasonografinin aksine mesanenin boş olması gereklidir.

Gebelerin Ultrasonografik İncelemeleri

Gebelik süresince hem normal gebeliklerin hem de problemli gebeliklerin takibinde ultrasonografi bir çok sorunun erken teşhisine olanak sağlamış en önemli testlerden birisidir. Gebelerde ultrasonografi anne karnındaki bebeğin muayenesi olarak düşünülebilir. Bu açıdan her 3 aylık dönemlerde en az birer kez olamak üzere ultrasonografik değerlendirme yapılması önerilmektedir. Erken gebelik döneminde yapılan ilk ultrasonografi özellikle önemlidir, çünkü bu sayede bebeğin gebelik haftası tam olarak saptanır ve sonraki izlemler buna göre değerlendirilir, ayrıca erken gebeliğin normal yerleşimli bir gebelik mi olduğu, yoksa bir dış gebelik mi olduğu da ultrasonografi ile kolaylıkla anlaşılabilir. Bu inceleme sırasında bebeğin çeşitli vücut ölçümleri yapılmakta, tahmini ağırlığı hesaplanmakta, sıvı miktarı ölçülmekte, ve elde edilen bulguların gebelik haftası ile uyumlu olup olmadığı saptanmaktadır. Gerekli olduğu durumlarda deneyimli hekimler tarafından ileri ultrasonografik tekniklerle ayrıntılı inceleme ve takip yapılmaktadır.

Gebelerin ultrasonografiye gelirken bilmesi gerekenler

Gebelerde ultrasonografi için aç gelmek gerekli değildir. Daha önce yapılan ultrasonografi ve tetkik sonuçları, gebe takip formu ve dosyanız yanınızda bulunmalıdır.

Doğum

Bölümümüzde görevli hekimler ve hemşireler ile her an hizmet vermekte olan doğumhanemiz Bölüm 81’de bulunmaktadır. Gebelerin su gelmesi, ağrıların veya kasılmaların başlaması, bebek hareketlerinin azalması, her türlü kanama gibi acil durumlarda zaman gözetmeksizin doğumhane servisine başvurmaları gerekmektedir. Gebe hastalarımızın poliklinik izlemleri esnasında servisimize başvurmaları gereken durumlar bu konuda eğitimli özel hemşire tarafından ve doktorlar tarafından detaylı bir şekilde anlatılmaktadıfunduszeue.infoğe göre ağrısız doğum (spinal veya epidural anestezi) yapılmaktadır, ayrıca sezaryen ile yaptırılan doğumlarda da bu tür anestezi yöntemleri kullanılarak, hastanın genel anestezi almadan operasyonu sağlanabilmektedir.

Doğum için başvuruya gelirken bilinmesi gerekenler

Doğum servisine başvurmanız gereken yukarıda sayılan acil durumlarda olası acil müdaheleler gerekebileceğinden, anne adaylarının su içmemeleri ve yemek yememeleri gerekmektedir. Doğumhaneye başvurduktan sonra muayene ve gerekli tetkikleri yapan doktorunuz size bu konuda bilgi verecektir. Gebelik esnasında yapılan testleri ve bölümümüz dışında yapılan tetkikleri hastaların yanında getirmesi önemlidir.

 

Ünitelerimiz

Bölümümüzde üç ünite hizmet vermektedir. Bu ünitelerde yüksek riskli gebelikler, kısırlık ve kadın kanserleri konusunda daha ileri tetkik ve tedavi gerektiren hastalara yönelik çalışmalar, öğretim üyerimizin özel çalışma alanları kapsamında yapılmaktadır.

 

Down sendromu (Mongolizm), toplumda yaklaşık olarak doğumda bir gözlenen, zeka geriliği ve çeşitli anomaliler ile birlikte olabilen önemli bir kromozom hastalığıdır. Bu nedenle tüm gebeler Down sendromu açısından taranmalıdır. Bu tarama iki şekilde yapılmaktadır:

• gebelik haftaları arasında ikili test ve ultrasonografik fetal ense saydamlığı testi
• gebelik haftaları arasında üçlü test

Size uygun olan testleri takibinizi sürdüren doktorunuz bildirecektir. İkili test sonucunda yüksek risk saptanırsa daha ileri tetkik olarak koryon villus biyopsisi yapılması önerilirken üçlü testte yüksek risk saptanırsa daha ileri tetkik olarak amniyosentez yapılması önerilir.

İkili test ve sonografik ense saydamlığı testi için bilinmesi gerekenler

Aynı gün kan verilecek ve ultrasonda fetusun ense saydamlığı ölçülecektir. Kan vermek için aç gelmenize gerek yoktur.

Üçlü test için başvuruya gelirken bilinmesi gerekenler

Üçlü test için sadece kan vermek yeterlidir. Aç olmanız gerekmez. Üçlü test için geldiğinizde son adet tarihinizden, yani gebeliğin tam olarak süresinden, emin olmanız gerekmektedir. Böyle bir şüpheniz olduğunda ek olarak ultrasonografi de gerekebileceğinden bunu doktorunuza mutlaka bildiriniz.

gebelik haftaları arasında, gebelik diyabeti (şeker hastalığı) için 50 gram şeker yükleme testi yapılmaktadır. Bu testin zamanını poliklinik izlemi sırasında doktorunuz belirtecektir. 50 gram şeker testi anormal olan hastalar ile aşağıdaki risk faktörlerine sahip hastalarda gram şeker yükleme testi yapılıfunduszeue.infok diabeti için risk faktörleri şunlardır:

  • Aşırı kilo

  • Ailede şeker hastalığı bulunması

  • 30 yaşın üzerinde olma

  • Daha önceki gebelikte şeker hastalığı olması

  • Daha önce büyük bebek doğurmuş olma hikayesi

  • Kötü gebelik sonuçlarının varlığı

  • Çoğul gebelik

Bu risk faktörleri varlığında gebelik haftaları beklenmeden ilk başvuru anında gramlık şeker yükleme testi yapılır. Normal çıkması halinde bu test haftalar arasında tekrarlanır.

Şeker yükleme testi için gelirken bilinmesi gerekenler

Şeker yükleme testlerinde hastadan yoğun şeker içeren bir su içmesi istenir. Bu nedenle bu suyun içilmesini kolaylaştırmak için yanınızda bir adet limon getirmeniz tavsiye edilir.

50 gram şeker yükleme testi: Hastanın aç olması gerekli değildir. Sadece hafif bir kahvaltı yeterlidir. Şekerli su içildikten 1 saat sonra hastadan kan alınır.

gram şeker yükleme testi: Hastanın kahvaltı yapmadan aç gelmesi gereklidir. İlk önce açlık kan şekerine bakılır, şekerli su içildikten sonra birer saatlik aralar ile 3 defa daha kan alınır.

Amniyosentez çeşitli kalıtsal hastalıkların erken tanısı ve tarama testleri anormal gelen hastalarda Down sendromunun erken teşhisi için en sık olarak gebelik haftalarında yapılır. Gebelik izleminiz esnasında amniyosentezin gerekli olup olmadığı konusunda doktorunuz sizi kontrolleriniz esnasında bilgilendirecektir. İşlem sırasında oldukça ince bir iğne ile gebenin karnından girilerek bebeğe ve plasenta’ya dokunulmadan az miktarda sıvı alınır ve bu sıvıda bebeğin kromozomlarına bakılır.

Amniyosentez için gelirken sizden tetkiki isteyen doktorunuzun yazmış olabileceği özel bir iğnenin bulunduğu tıbbi malzemeleri getirmeniz önemlidir. Eşinizin ve kendinizin kan grubunu da bilmelisiniz, doktorunuz size soracaktır.

Amniyosentez için başvururken bilinmesi gerekenler

Amniyosentez için gelirken aç olmanız gerekmez, hafif bir kahvaltı yapmanız yeterlidir. Amniosentez için gelirken önceki tetkik ve sonuçlarınız ile birlikte tetkik formunuzla Bölüm 81’de bulunan Maternal Fetal Tıp Ünitesi’ne (Doğumhane yanında) başvurmanız yeterlidir.

Kordosentez özellikle yüksek riskli gebeliklerde, bebeğin göbek kordonundan kan alınması, bebeğe kan verilmesi gibi işlemlerdir. Böyle bir işlem ancak üniversitemiz gibi gerekli donanım ve konuda uzman deneyimli hekimlerin bulunduğu yerlerde yapılır. Bu tür yüksek riskli gebelikleri olan hastalar konu ile ilgili Maternal Fetal Tıp Ünitesi telefonlarından gün içinde bilgi alabilirler.

Kordosentez için başvururken bilinmesi gerekenler

Kordosentez için başvuru öncesinde amniyosentezde olduğu gibi anne-baba kan grubunun bilinmesi önemlidir. Ek olarak hastanın önceki tetkiklerini ve sonuçlarını yanında getirmesi gereklidir. Hafif bir kahvaltı yeterlidir, aç gelmeye gerek yoktur. Kordosentez için Bölüm Bölüm 81’de bulunan Maternal Fetal Tıp Ünitesi’ne (Doğumhane yanında) başvurmanız yeterlidir. Bekleme salonunda beklerken sıranız geldiğinde size bilgi verilecektir.

Amniyosentez ile teşhis edilebilen benzer durumların tanısı için yapılır, fakat daha erken haftalarda yapılması nedeniyle bu yönde avantaj sağlayabilir. Bu test en sık olarak gebelik haftasından önce yapılmaktadır. Amniyosentez işleminde olduğu gibi ince bir iğne ile gebenin karnından girilerek plasentadan örnekleme yapılır. Aynı zamanda bu tetkiki isteyen doktorunuzun size daha önceden reçete edeceği özel malzemeyi yanınızda getirmeyi unutmayınız. Yine amniyosentez ve kordosentezde olduğu gibi aç gelmenize gerek yoktur ve hafif bir kahvaltı önerilir. Eşinizin ve kendinizin kan grubunun bilinmesi gereklidir.

Pap test, rahim ağzından dökülen hücrelerin özel bir fırça yardımıyla toplandıktan sonra mikroskop altında incelenmesidir. Bu test, toplumumuzda en sık görülen kadın kanseri olan serviks (rahim ağzı) kanserinin taranması ve erken teşhisini sağlar. Pap test ilk olarak, cinsel ilişki başladıktan 3 yıl sonra ve 21 yaşını geçmemek şartıyla yapılmalıdır. Belli aralıklarla testin tekrarlanması gerekmektedir. Uygun şekilde yapıldığında rahim ağzı kanserlerine bağlı ölümlerin önlenmesinde oldukça etkilidir. Bu test için özel bir randevu almanıza gerek yoktur. Poliklinik muayenesi sırasında bu test yapılmaktadır. Test sonucu anormal çıkanlarda ileri değerlendirme gereklidir.

Pap test için başvuruya gelirken bilinmesi gerekenler

Pap test vajinal yoldan yapılan bir test olması nedeni ile bu muayeneye uygun kadınlarda yapılabilir. Pap test yapılması için saat öncesinde cinsel ilişkide bulunulmaması, vajinal krem veya temizleyici kullanılmaması önemlidir.

Kolposkopi rahim ağzının özel bir mikroskop ile büyütülerek normalde göz ile görülemeyen detayların görülmesini sağlayan bir yöntemdir. Kolposkopi özellikle anormal Pap test sonuçları olan hastalarda Jinekolojik Onkoloji Ünitesi doktorları tarafından yapılır. Eğer kolposkopi esnasında şüpheli alanlar görülürse bu bölgelerden biyopsi (parça alma) alınması gerekebilir. Bu yapılan biyopsiler aynı zamanda hastalığın tedavisini de sağlayabilir.

Kolposkopik inceleme için gelirken bilinmesi gerekenler

Kolposkopi incelemesinde polikliniğimizde muayene olduğunuz doktorunuz tarafından doldurulan form ve Pap test sonuçlarını yanınızda getirmeniz gereklidir. Kolposkopi ve biyopsi işlemleri için özellikle belirtilmediği sürece aç gelmeniz gerekli değildir. Kolposkopi öncesinde de Pap testte olduğu gibi vajinal kremlerin ve temizleyicilerin kullanılmaması, son saat içinde cinsel ilişkide bulunulmaması gereklidir.

Kolposkopi için randevu verilen tarihte ve zamanda geldiğinizde bu belgelerinizi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'nin hemen girişindeki Kanser Araştırma Odası’nda bulunan görevli hemşireye verdikten sonra bekleme salonunda beklemeniz yeterlidir. Görevli arkadaşımız tetkik sıranız geldiğinde sizi çağıracaktır.

Endometriyal biyopsi, rahmin iç tabakasında görülebilecek çeşitli hastalıkların aydınlatılması için uygulanan bir örnek alma yöntemidir. Temel olarak menopoz sonrası kanama varlığında veya menopoz öncesinde anormal kanama şikayetleri olan hastalarda yapılır. Endometriyal biyopsi, hastanın isteine bağlı olarak genel veya lokal anestezi ile yapılabilir. Bu işlem bölümümüzde Aile Planlaması Ünitesi'nde ve Kolposkopi Odası'nda lokal anestezi ile, Bölüm 81 ameliyathanesi veya A katı ameliyathanesi Günlük Cerrahi Bölümü'nde genel anestezi ile yapılmaktadır. Bu testin yapılmasını öneren doktorunuz işlem hakkında ve nerede yapılacağı hakkında size detaylı bilgi verecektir.

Endometriyal biyopsi için gelirken bilinmesi gerekenler

Lokal anestezi ile yapılan endometriyal biyopsi öncesi size verilen randevu zamanında daha önceden verilen tetkik formu ile size belirtilen yerde bulunmanız yeterlidir. Hafif bir kahvaltı yaparak ve mümkünse bir yakınınız ile gelmeniz uygun olur.

Genel anestezi ile yapılan endometriyal biyopsi için işlemden saat öncesinden itibaren yemek yemeyip sıvı içmemeniz gerekmektedir.

Laparoskopi işlemi günümüzde endometriyozis, dış gebelik, kısırlık, kronik kasık ağrısı gibi bir çok hastalığın tanı ve tedavisi için yaygın olarak kullanım alanı bulmaktadır. Özel kamera sistemleri ile karın içine göbek bölgesinden ve iç çamaşırı çizgisi altında kalan bölgelerden yarım santimetrelik kesiler yapılarak girilmekte ve bütün cerrahi işlem özel donanımlı bir video sistemi ile yapılmaktadır. Hastaların çok büyük bir kısmı aynı gün içinde, işlemden saat sonra taburcu edilmekte ve saat sonra sıvı gıdalarla başlanacak şekilde yemek yenilmesine izin verilmektedir. Kozmetik olarak da laparoskopik yöntemler açık yapılan cerrahi işlemlere göre daha üstündür.

Bölümümüzde laparoskopi Bölüm 81 ameliyathanesinde veya A katı ameliyathanesi Günlük Cerrahi Bölümü'nde yapılmaktadır. İşlemi size öneren doktorunuz aynı zamanda yeri ve zamanı konusunda da bilgi verecektir.

Laparoskopi için gelirken bilinmesi gerekenler

Laparoskopi işlemi öncesi gece saat ’den sonra (su dahil) aç kalmanız gerekmektedir. Size bildirilen zamanda ve belirtilen ameliyathaneye geldiğiniz takdirde görevli sekreter tarafından gerekli formlarınız doldurulduktan sonra ilgili bölümdeki görevli doktor tarafından operasyon öncesi hazırlığınız hakkında detaylı bilgi verilecektir.

Histeroskopi, laparoskopi gibi fakat daha ince kamera sistemleri ile rahim ağzının, uterus (“rahim”) içinin ve tüp ağızlarının incelenmesi işlemidir. Histeroskopi işlemi adet kanamasının başladığı ilk gün 1. gün kabul edildiğinde 6 ile gün arası yapılması uygundur. Ofis histeroskopisi başlığı altında yapılan işlemler için önceden vajinal temizlik, spekulum ve tenekulum gibi operasyon sırasında sizin rahatınızı bozacak ve ağrıya sebep olacak uygulamalar yapılmayacaktır. %95’e yakın bir kısmında sedasyon veya genel anestezi gerekmemektedir. Ancak işlem sırasında ağrınız olması durumunda her an anestezi uygulanma şansı mevcuttur. Bu yüzden işlem öncesi yine ’dan sonra aç karnına ve su içmeden gelmeniz daha uygundur. Ofis histeroskopisi işlemleri kapsamında kısırlık, adet düzensizlikleri, rahim kanalı ve rahim içi bezi hastalıklarının tanı ve tedavileri eş zamanlı yapılabilmektedir.

Histeroskopi için gelirken bilinmesi gerekenler

Histeroskopi işlemi genellikle lokal anestezi ile yapıldığı için tam olarak aç olmaya gerek yoktur. Doktorunuz aksini belirtmediği sürece verilen zamanda Bölüm 81 ameliyathanesi sekreterliğine başvurduktan sonra bekleme salonunda beklemeniz yeterlidir. Histeroskopi esnasında adetli olmamanız gerekir. Eğer bir çatışma varsa doktorunuza başvurunuz.

HSG rahim içi ve tüplerin incelenmesini sağlayan bir testtir. Bu tetkik diğer testlerin aksine radyoloji bölümünde kadın-doğum hekimi yanında radyolog ile birlikte yapılır. Kadın-doğum hekimi tarafından yapılan muayene ve rahim içine verilen özel radyoopak madde sonrasında birkaç defa film çekilir. Bu filmler Radyoloji Bölümü tarafından onaylandıktan sonra raporlar yine Radyoloji Bölümü'nden alınarak kadın-doğum hekimine getirilir.

HSG için gelirken bilinmesi gerekenler

HSG randevusu aldığınız kadın-doğum polikliniğine size reçete edilen özel sıvı ile başvurmanız ve burada size verilen tıbbi malzeme ile Radyoloji Bölümü'nde HSG odasına gelmeniz gereklidir. Burada malzemeleri doktorunuza verdikten sonra bekleme salonunda beklemeniz yeterlidir. Sıranız geldiğinde doktorunuz size ulaşacaktır.

HSG esnasında hastanın adetli olmaması gereklidir. Kanamasının başladığı ilk gün 1. gün kabul edildiğinde 6 ile gün arası yapılması uygundur. Test için aç gelmek gerekli değildir, hafif bir kahvaltı önerilir.

Aile planlaması hizmetleri polikliniğimiz bünyesinde verilmektedir. Hastalar bu bölümde çeşitli doğum kontrol yöntemleri hakkında bilgi sahibi olabilmekte, rahim içi araç (“spiral”) takılması gibi işlemler poliklinik şartlarında eğitimli hemşire ve personel tarafından verilmektedir.

Aile planlaması hizmetleri ile ilgili sorularınız için ve randevu almak için "Randevular" bölümüne bakınız.

Rahim içi araç (RİA) takılması için gelirken bilinmesi gerekenler

RİA takılması için randevu alan hastalardan bilinen bir hastalığı olmayan hastaların randevu zamanında Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği içerisinde bulunan Aile Planlaması Odası'ndaki yetkili hemşireye başvurmaları yeterlidir.

Hastaların aç gelmesine gerek yoktur, hafif bir kahvaltı yeterlidir. Aynı zamanda eğer istenmiş ise kanda yapılan gebelik testi sonucu veya adetli iken gelmeleri gerekmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası