sadaka i cariye / Sadaka-i Cariye Nedir? - Ramazan | Çare Derneği

Sadaka I Cariye

sadaka i cariye

Sadaka-i cariye nedir ve farz mıdır? Sadaka-i cariye &#;eşitleri ve &#;rnekleri ile h&#;km&#;

Haberin Devamı

Sadaka-ı Cariye, İslam aleminde var olan ve sadaka çeşitlerinden sayılan bir sadaka türüdür.

Sadaka-ı Cariye Nedir?

 Bir Müslüman'ın öldükten sonra da amel defterinin açık olmasına vesile olan ve sevapların amel defterine yazılmasını mümkün kılan "sadaka-i cariye" Hz. Peygamber tarafından da çok sık dile getirilmiştir. Sadaka-i cariye Müslüman'ın maddi durumuna göre Allah yolunda harcadığı her şeyi kapsar.

 Hayırlı bir evlat bırakmak da sadaka-i cariye kabul edilir, insanlığa faydalı bir kitap bırakmak da sadaka-i cariyedir. Bir camii inşaatı için cüzi miktarda bağış yapmak bile sadaka-i cariye kabul edilir. Bir çeşme için bir parça toprağı bağışlamak da sadaka-i cariyedir.

 Maddi durumu elverişli olmayan bir kimse vefat ettikten sonra hayırlı evlatlar ve kendisi için dua eden aile fertleri bırakmışsa bu da sadaka-i cariye olabilmektedir. Ölenin ailesi ve evlatları, ölmüşleri için dua eder, af ve mağfiret dilerlerse bu da sadaka-i cariyedir. Ölmüş aile fertleri ya da kimseler için dua etmek, istiğfarda bulunmak, onların ruhları için Kuran okumak ya da okutmak da sadaka-i cariye kapsamında sayılmaktadır.

Haberin Devamı

Sadaka-ı Cariye Farz mıdır?

 Sadaka-i cariye özellikle geçmiş zamanlarda Osmanlı hanedanı tarafından pek sevilmiştir. Sultanlar, valideler ve eşleri tarafından Hicaz'a kadar camiler, yollar, köprüler ve çeşmeler yaptırılıp su kuyuları açtırılmıştır. Başta İstanbul olmak üzere İmparatorluk topraklarının Edirne, Bursa gibi şehirlerinde yaptırılan camiler, mescit, medrese, han ve çeşmeler genellikle sadaka-i cariye olarak yaptırılmıştır. Sadece hanedan mensupları değil, varlıklı insanlar da vakfiye kurmak suretiyle öldükten sonra bile amel defterleri açık olsun, sevap kazansınlar diye vakıflara hanlar, mescitler, hayratlar bağışlamışlardır. Günümüzde yüzyıllardır var olan yine binlerce vakıflardan bunu kolaylıkla anlamak mümkündür.

 Sadaka-i cariyenin yanlış bir düşünce ile "farz "olduğu zannedilmektedir. Halbuki İslam alimlerinin de sık sık vurguladıkları gibi "sadaka-i cariye" çok kıymetli bir değerdir ama asla farz değildir. Bir ibadetin namaz gibi, oruç gibi farz olabilmesi için Allah'u Teala tarafından bildirilmiş olması gerekir. Oysa "sadaka-i cariye" bu şekilde Müslümanlara farz kılınmış bir ibadet değildir. Farz olduğunun düşünülmesi yüzyıllardır özellikle Türkler arasında pek sevilmesi ve rağbet edilmiş olmasındandır.

Haberin Devamı

 Sadaka-i cariye her ne kadar farz bir ibadet değilse de çok kıymetli bir sünnettir. Sadaka-i cariye konusunda Hz. Muhammed'in çok sayıdaki hadisi de bunu desteklemektedir.

Sadaka-ı Cariye Çeşitleri ve Örnekleri

 Bir Müslümanın ölümünden sonra da hayır ve hasenatlarının devam etmesi ve kendisine de sevaplarının ulaşmasına sadaka-i cariye denmektedir. Rivayet edildiğine göre; peygamber Hz. Muhammed, şöyle demiştir "7 şey vardır ki; kulun ölümünden sonra kabrindeyken de bunların ecri yani sevabı kendisine ulaşır." İşte sadaka-ı cariye çeşitleri ve örnekleri aşağıdadır:

İnşa ettiği bir mescit veya cami.

Miras bıraktığı mushaf, yani bir kitap, eser.

Diktiği, yetiştirdiği ağaç.

Açtırdığı su kuyusu.

Akıttığı su.

Yaptırdığı köprü

İnşa ettirdiği yol

Öğrettiği ilim.

Hayırlı evlat

Haberin Devamı

Elbette bir Müslüman için en büyük mutluluk, huzur verici durum ve sadaka-i cariye, yetiştirdiği hayırlı bir evlattır. Pek çok hadiste belirtildiği gibi kişi ölse bile geride bırakmış olduğu sadaka-ı cariye ve bundan faydalanan kimselerin varlığı kendisi için kazandığı sevapların açık bulunan amel defterine yazılması anlamına gelmektedir. 

Sadaka-i Cariye Nedir?

Sadaka-i cariye, öldükten sonra dahi insanoğlunun amel defterine sevap yazılmasına vesile olan bir ibadet çeşididir. İşledikleri bu ibadet sayesinde insanlar öldükten sonra sevap kazanmaya devam ederler, bu sebepten dolayı İslam alimleri kişilerin sürekli bu ibadeti yapmalarını söylerler. Düzenli olarak bu ibadeti yapan kişiler hem bu dünya hayatında hem de ahiret hayatında büyük bir bereketle mükafatlandırılır.

Sadaka-i Cariye Çeşitleri ve Örnekleri

Sadaka-i cariye sevapların en büyüğü olarak aktarılır ve kişilerin ölümünden sonra dahi sevap kazanmalarını sağlayan ibadet çeşitlerinden birisidir. İslam ve insanlık adına bir şeyler yapmak, eser bırakmak ve fayda sağlayan yapılar ortaya koymak bu ibadetin örnekleri ve çeşitleri arasında yer alır. Köprü, yol, cami, çeşme, vakıf ve medrese gibi yapılar bu ibadetin çeşit ve örnekleri olarak kabul edilir.

Sadaka-i Cariye Yapılmasındaki Amaç

Sadaka-i cariye ibadetinin amacı, insanlara fayda sağlamak ve güzel işler bırakmaktır. Bu ibadetin içerisine birçok faydalı işi kapsadığı gibi, insanlar da bu hayırların büyük katkılar sağladığını bilmelidirler. Örneğin, fakirlerin giyim ihtiyaçlarını karşılamak, su kuyuları açmak, eğitim kurumu açmak ve hastane inşa etmek gibi hayırlı işler Sadaka-i cariye kapsamında yer alır. Bu işler yapıldığında fakirlere yardım edilmiş, içme suyu ihtiyacı olan bölgelere su verilmiş, eğitim ve sağlık hizmetleri alanında insanlar desteklenmiş olur. Bu sebeple, Sadaka-i cariye ibadeti insanlar için oldukça önemlidir ve hayatlarını olumlu yönde etkiler.

Maddi Durumu Olmayan Kişiler de Yapabilir Mi?

Sadaka-i cariye farz ibadetler arasında yer almadığı için yapılması zorunlu değildir. Ancak birkaç kişi ortaklaşarak bu ibadetin maddelerinden bir tanesini yerine getirebilirler. Bu şekilde maddi olarak olumsuz etkilenmezler ve bu ibadetlerini yerine getirerek sevap kazanırlar.

Sadaka-i Cariye ile İlgili Hadisler

Sadaka-i cariye ile ilgili olarak söylenmiş birçok hadis mevcuttur. Bu hadisler, ibadet hakkında kişilerin daha bilgili olmasını sağlar ve yola ışık tutar. Hz. Peygamber'in bu konudaki hadisleri şu şekildedir:

Bu hadisler, sadaka-i cariye ibadetinin önemini ve ölüm sonrasında da sevap kazandırıcı etkisini vurgulamaktadır. Bu nedenle müminlerin, hayırlı işler yaparak ve faydalı yapılar inşa ederek sadaka-i cariye ibadetini gerçekleştirmeleri teşvik edilir.

“Biz sadece vesileyiz.”

RAMAZAN FAALİYETİ KATEGORİSİNDE SON EKLENEN HABERLER

Sadaka-i Câriye Nedir?

Tarih: 13 Mart HİZMETAhirete İmanNE NEDİR?

Sadaka-i câriye: Sürekli sevâba vesîle olan hayır-hasenât (Câmî, mektep, çeşme vb.) anlamına gelmektedir. Bir insan öldükten sonra da amel defterine sevap yazdırmaya devam ettiren iyiliklerdir.

SADAKA-I CÂRİYE NEDİR? VİDEO

SADAKA-I CÂRİYE  İLE İLGİLİ HADİSLER

Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurur:

“İnsan ölünce, şu üç ameli dışında bütün amellerinin sevâbı kesilir: Sadaka-i câriye, kendisinden istifâde edilen ilim, arkasından duâ eden hayırlı evlât.” (Müslim, Vasiyye, 14; Tirmizî, Ahkâm, 36)

Yine Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurur:

“Yedi şey vardır ki, kul vefâtından sonra kabrindeyken de bunların ecri kendisine ulaşır: Öğrettiği ilim, akıttığı su, açtığı su kuyusu, diktiği meyve ağacı, inşâ ettiği mescid, mîras bıraktığı Mushaf-ı Şerîf, vefâtından sonra kendisi için istiğfâr edecek hayırlı evlât.” (Beyhakî, Şuab, III, ; Heysemî, I, )

Başka bir hadiste Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurur:

“Öldükten sonra kulun derecesi yükseltilir. Kul:

«−Ey Rabbim! Bu sevap nereden geldi?» diye sorar. Cenâb-ı Hak ona:

«−(Arkanda bıraktığın) hayırlı ve sâlih evlâdın senin için istiğfarda bulundu, duâ etti» buyurur.” (İbn-i Mâce, Edeb, 1; Ahmed, II, )

VAKIFLAR SADAKA-İ CARİYEDİR

İslâm âlimleri ekseriyetle sadaka-i câriye ile vakfın kastedildiğini beyan buyurmuşlardır. Sadaka-i câriye, Allah rızâsı için hizmet veren bir eser bırakmaktır. Bu, ilim ve irfan yuvaları tesis etme, yol, köprü, kütüphâne yapma veya müessese kurarak talebelere burs vs. imkânlar sağlayıp insan yetiştirme ve bütün fedâkârlıklarına katlanarak hayırlı bir evlât büyütmedir.

SALİH EVLATLAR SADAKA-İ CARİYEDİR

Büyük İslâm âlimlerinden İbnü’l-Cevzî şöyle der:

“İnsan, ölümün kendisini amelden keseceğini bilse, hayattayken ecri ölümünden sonra da devam edecek olan amel-i sâlihler işler. Birazcık dün yevî imkânı varsa onu vakfeder, ağaç diker, su akıtır, kendisinden sonra Allâh’ı zikredecek nesiller yetiştirmek için gayret eder ki, kendisi için de ecir gelsin! Veya insanlara faydalı ilim öğretecek bir kitap te’lif eder. Zira âlimin bu vasıftaki bir kitabı, onun ebediyyen devam edecek olan sâlih evlâdıdır. Âlim kişi, ilmiyle amel eder ve kendisine tâbî olacak kişilere de bu hayırlı amelleriyle örnek olur. İşte böyle bir kişi ölmez!” (İbnü’l-Cevzî, Saydü’l- Hâtır, s. 12)

EVLİLİĞE VESİLE OLMAK SADAKA-İ CARİYEDİR

Muhyiddîn-i Arabî -kuddise sirruh- Hazretleri, nikâha teşvik edip evlenenlere yardımcı olmanın fazîleti hakkında şöyle buyurur:

“En üstün sadaka-i câriye, evliliğe vesîle olmaktır. Zira onların neslinden gelen kimselerin yaptıkları her iyilikten vesîle olana da bir ecir vardır.”

 

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır.Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.

Erkam Medya © islam&ihsan

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası