bilgisayar kullanırken sağlık açısından nelere dikkat etmeliyiz / Bilgisayar ve İnternet Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? - HACI DERVİŞ RASİM ÜNSAL İLKOKULU

Bilgisayar Kullanırken Sağlık Açısından Nelere Dikkat Etmeliyiz

bilgisayar kullanırken sağlık açısından nelere dikkat etmeliyiz

Bilgisayar ve İnternet Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Bilgisayar ve İnternet Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Sevgili çocuklar bilgisayar ve internet kullanırken dikkat etmemiz gerekenler var. Lütfen aşağıdaki yazıyı okuyunuz ve bağlantıdaki sunumu izleyiniz.

Bilgisayar ve İnternet Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

meb_iys_dosyalar/40/05//dosyalar/_11/_YNTERNET_funduszeue.info

Sevgili Çocuklar,

Sizler de biliyorsunuz ki, yaşamın her alanında haklarımız olduğu gibi, haklarımızı özgürlüklerimizi kullanırken uymamız ve dikkat etmemiz gereken kurallar vardır. İletişim özgürlüğü içinde yer alan Internet kullanımında da dikkat etmemiz gereken kurallar, çocukların İnternetten güvenli bir şekilde yararlanmalarını sağlamak açısından önem taşımaktadır.

Sizlerin daha bilinçli ve güvenli Internet kullanıcıları olmanızı sağlayacak bazı öneriler aşağıda sıralanmaktadır:

1-     Her şeyden önce Internet ve bilgisayarda çok fazla vakit geçirmeyin. Oyuna, kitap okumaya, spora ve sanata vakit ayırın. Internet ve bilgisayar kullanma sürenizi aileniz ve öğretmenlerinizle konuşarak karar verin.

2-     Bilgisayarın önünde uzun süreli hareketsiz kalmayın, kambur oturmayın; sırtınızı destekleyecek bir sandalye veya oturma alanı seçin. Işıksız ortamda bilgisayar kullanmayın.

3-     Ailenizle ve okul öğretmenlerinizle birlikte sizin yaşınıza uygun ve sizin için güvenli olan Internet sitelerinin adreslerini belirleyin. Belirlediğiniz sitelerin adreslerini bilgisayarınızın sık kullanılanlar bölümüne kaydedin. Böylece bu sitelere giriş işleminiz daha kolay olacaktır.

4-     İnternette mümkünse ailenizle birlikte gezinin. Eğer aileniz müsait değilse, sadece ailenizin ve okul öğretmenlerinizin onayladığı siteleri ziyaret edin.

5-     Internet ortamında tanımadığınız kişilerle sohbet etmeyin, iletişim kurmayın.

6-     Ziyaret ettiğiniz sitenin güvenlikle ilgili sorularını dikkatlice okuyun, sitenin sizden istenilen bilgileri ne amaçla istediğini öğrenin ve ailenize danışarak sizden istenilen bilgileri verin. Ailenizin onayı olmaksızın resminizi, adresinizi, telefon numaranızı, okulunuzun adını vermeyin.

7-     Ailenizin ebeveynlerinizin izni olmaksızın, adresiniz, okulunuzun adı, telefon numaranız, ebeveyninizin iş adresleri ve iş yeri telefon numaraları gibi kişisel bilgilerinizi Internet sohbet ortamında kimseye vermeyin.

8-     Internet kullanıcı adınızı ve şifrenizi ailenizin dışında hiç kimseye vermeyin.

9-     İnternet ortamında, sohbetlerde sizi rahatsız eden görüntü, ses ve yazılar yer alırsa hemen bulunduğunuz Internet ortamından çıkın ve ailenize haber verin.

Bir sitede yer alan oyunlara, aktivitelere, yarışmalara katılmadan önce bunların yaşınıza uygun olup olmadığını mutlaka ailenize ve öğretmeninize danışın. Ailenizin ve öğretmeninizin uyarılarını dikkate alın.

İnternet ortamında yeni tanıştığınız kişiler her zaman sizin yaşınızda olmayabilir. Kimlikleri ve yaşlarıyla ilgili sizi yanıltabilirler. İlk defa karşılaştığınız yeni mesaj ve kişileri mutlaka ailenize gösteriniz.

Ailenize sormadan Internet ortamında alış veriş yapmayınız. Sizden istenilen kredi kart numaraları bilgilerinizi vermeyiniz.

İnternet sohbetlerinde biri sizden yapmamanız gereken, ya da sizi rahatsız eden bir davranışta bulunmanızı isterse, sohbeti bırakıp hemen ailenize haber verin ve olayı anlatın. Ailenize güvenin ve kızacaklarını düşünerek korkmayın. Onlar size destek olacaktır.

İnternet sitelerinden bilgisayarınıza yükleyeceğiniz veya indireceğiniz programlar ve içerikler hakkında ailenize haber verin; lütfen onların izni olmaksızın bu işlemleri yapmayın.

İnternet ortamında başkalarını rahatsız edecek davranışlarda bulunmayınız.

Şaka yapmak amacıyla dahi arkadaşlarınızla hatta hiç kimseyle korkutmak amacıyla tehdit edici bir üslupla iletişim kurmayınız. Kötü ve kaba kelimeler kullanmayınız. Kibar ve güzel bir dil kullanınız.

Kelimeleri büyük harflerle ve uzatarak yazmak, düşüncelerimizi iletişimde bulunduğumuz kişiye ısrarcı bir şekilde kabul ettirmeye çalışarak ifade etmek saldırganlık olarak anlaşılabilir. Bu tür iletişimden uzak durunuz. Size karşı bu tarz iletişimde bulunanları uyarınız. Uyarılarınızı dikkate almayanlarla iletişimde bulunmayınız, Internet ortamından çıkınız.

İnternet ortamında size karşı kaba dil kullanan, sizi rahatsız ve tehdit eden kişileri ailenize haber verin; emniyetin ilgili birimlerine ve servis sağlayıcınıza bilgi verin.

İnternet ve bilgisayar evinizde ya da okulunuza yoksa ve İnterneti başka bir yerde kullanıyorsanız bu yerin neresi olduğu hakkında ailenizi bilgilendiriniz. Onların izni olmaksızın bu yerlere gitmeyiniz. Sizin için uygun olmayan (sigara içilen, filtreleme kullanmayan işletmelerde) ortamlarda bulunmayınız.

Unutmayınız ki yanlarında velisi olmayan 12 yaşın altındaki çocukların Internet kafelere alınmaması gerekiyor. Yaşınız tutmadığı halde sizi kabul eden işletmeler aslında kanuna aykırı işlem yapıyor demektir. Lütfen onlar dikkat etmese bile bu kurala siz dikkat edin.

Bu önerileri okuduğunuzda anlamadığınız bölümleri velilerinize ve öğretmenlerinize sorunuz, birlikte fikir alış verişinde bulununuz.

Kaynak: funduszeue.info

Bilgisayar Başında Çalışanlar İçin Göz Sağlığını Koruma Rehberi

Bilgisayar Kullanımının Göz Sağlığına Etkileri Nelerdir?

Gündelik hayatın vazgeçilmezlerinden olan bilgisayarların sık kullanılmasıyla birlikte bazı göz problemlerinin oluşması da kaçınılmazdır. Uzun süreli bilgisayar kullanımında odaklanmayı sağlayan göz kaslarında yorgunluk oluşur. Göz kırpma sayısı azalır. Bu durum göz kuruluğu ile birleşerek bilgisayar kullanımına bağlı yorgunlukların oluşmasına neden olur. 

Bilgisayar kullanımına bağlı olarak oluşan göz yorgunluğu, modern hastalıklardan biridir. Günde iki saatten uzun süre bilgisayar kullanan herkes bu hastalığa yakalanma riski altındadır. Bunun nedeni bilgisayar ekranlarının televizyonlar gibi somut görüntü vermemesidir. Bilgisayar ekranında piksel adı verilen küçük noktalar bulunur. Gözlerin bu piksellerdeki görüntüyü alabilmesi için çok daha fazla efor sarf etmesi gerekir. Bu durum da göz yorgunluğuna neden olur. Bu rahatsızlık temelde beynin ve gözlerin kâğıt üzerindeki karakterler ile ekrandaki görsellere farklı tepkiler vermesi sonucu oluşur. Göz yorgunluğunun belirtileri; batma, yanma, kızarıklık, bulanık ve çift görme, odaklanma güçlüğü ile baş, boyun ve omuz bölgelerinde ağrı şeklinde sıralanabilir. 

 

Bilgisayar Başında Çalışanlar Göz Sağlığına Neden Dikkat Etmelidir?

Yoğun iş hayatıyla birlikte bilgisayar başında geçirilen süre saati bulabiliyor. Sürekli bilgisayar ekranına bakarak çalışmak da olumsuz durumların oluşmasına neden oluyor. İş yerinde klima kullanımı ve buna bağlı olarak nemin azalması, uzun süre göz kırpmadan bilgisayara bakmak, kâğıt tozları, kapalı alanda asılı kalan mikroplar olumsuz etkilerin oluşumundaki etkili faktörler arasında yer alıyor. Bilgisayar kullanıcılarının çoğu; uzun dönemde bulanık görme, gözde batma, sulanma, baş ağrısı, çift görme gibi problemlerle karşılaşıyor. Bu belirtiler uzun süre bilgisayar ile çalışmaya bağlı oluşan göz hastalıklarının habercisidir. 

Bilgisayar başında çalışanların göz sağlığına dikkat etmesi için pek çok sebep var. Bunlardan ilki ve en önemlisi, gözlerin hayatımızı verimli bir şekilde sürdürmemizdeki yadsınamaz katkısıdır. Göz sağlığında geri dönülemez noktalara ulaşmadan önce çalışma ortamındaki zararlı durumları ortadan kaldırmak oldukça iyi bir seçimdir. Bu sayede göz sağlığımızı koruyabiliriz. Bir diğer sebep de göz sağlığının bozulması ile beraber gelen baş, boyun ve omuz ağrıları. Bu ağrılar yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürür. Ayrıca her iki sebep de kişinin hem özel hem de iş hayatındaki performansını ve enerjisini olumsuz etkiler. Bu nedenle bilgisayar başında çalışanların göz sağlığına dikkat etmesi son derece önemlidir.

Göz sağlığına özen göstermek olası daha ciddi problemlerin önüne geçmek için etkili bir yoldur. Göz problemlerini başlangıç aşamasında tespit etmek ve önlem almak mümkündür. Bu sayede hem rahatsızlıkların ilerlemesini hem de bu süreçte hayat kalitenizin olumsuz etkilenmesini önleyebilirsiniz. Gözlerin insan vücudundaki en hassas organlar arasında yer aldığını unutmayın. Gereken özeni göstererek görme duyusu ile ilgili olumsuz durumlardan kolaylıkla korunabilirsiniz.

göz sağlığı

Bilgisayar Başında Çalışırken Göz Sağlığını Korumak İçin Neler Yapabilir?

Hızlı şehir yaşamı, yoğun iş hayatı ve teknoloji çağı gibi nedenler bilgisayar başında saatlerce vakit geçirmemize neden olur. İş yerinde tüm gün kullanılan bilgisayarlar eğer dikkat edilmezse göz sağlığı ile ilgili sorunlara yol açar. Teknolojik gelişmeler sonucunda oluşan Bilgisayar Görme Sendromu son yıllarda ortaya çıkan bir sorundur. Bu sendrom esas olarak beynin ve gözlerin görülen karakterlere farklı tepkiler vermesi sonucunda oluşur. Göz kırpma sayısının azalması nedeniyle Bilgisayar Görme Sendromu belirtileri görülmeye başlar. 

Yanlış havalandırılan ve ışıklandırılan ortamlar Bilgisayar Görme Sendromu belirtilerinin şiddetlenmesine neden olur. BGS’nin belirtileri arasında; bulanık ve çift görme, baş ağrısı ve dönmesi, göz yorgunluğu ve kuruluk ve odaklanma güçlüğü yer alır. Belirtiler arasında en dikkat çekici olanlar göz kuruluğu ve baş ağrısıdır. Günde 3 saatten uzun süre bilgisayar başında vakit geçirmek bu rahatsızlığa yakalanma riskini %90 oranında artırır. 

Göz sağlığı için tavsiyelerden kısaca şu şekilde bahsedilebilir: 

  • Bilgisayar başındayken bilinçli olarak gözlerinizi kırpın.
  • Çalıştığınız ortamı havalandırın.
  • Bilgisayar ekranına üstten bakabileceğiniz şekilde oturun.
  • Gözünüzü kısarak monitöre bakın.
  • Düzenli aralıklarla bilgisayardan uzaklaşın ve gözlerinizi dinlendirin. 
  • Ekran rengini açık tonlardan seçin.
  • Monitör mümkün olduğunca büyük olsun.
  • Ekran koruyucunuzu sık devreye girecek şekilde ayarlayın.

 

Düzenli Göz Muayenenizi Aksatmayın

Göz sorunlarının oluşmasının nedenlerinden biri, görme problemlerinin daha önce fark edilmemiş olmasıdır. Net görmeyi engelleyen miyop, astigmat ve hipermetrop; göz hareketlerini etkileyen kayma ve şaşılık gibi kas fonksiyonları ile alakalı sorunların tespit edilmesi için yılda bir kez muayeneye gidilmelidir.  

göz muayenesi

Camlar İle Göz Sağlığınızı Koruyun 

Ultraviyole gözlük ve ekran filtreleri ile bilgisayardan yansıyan ışığı azaltabilirsiniz. Hareketli ve çevrim içi bir yaşam tarzı için tasarlanmış olan gözlükler bulabilirsiniz. Neredeyse her bilgisayar ekranı ile uyumlu filtre seçenekleri arasından da seçim yapabilirsiniz. 

 

Ekran Mesafenizi Ayarlayın

Bilgisayar başında fazla vakit geçirmekten dolayı oluşan şikayetlerin bir diğer kaynağı ise uygun oturuş ve duruşun sağlanmamasıdır. Göz sağlığı için yapılması gerekenler arasında ekran mesafesini ayarlamak da bulunur. Ekranın üst kenarı göz hizasında olmalıdır. Ekran ile aranızdaki uzaklığı ise cmşeklinde ayarlamalısınız.

Ekran açısı ve konumlandığı nokta da önemlidir. Pencere gibi kaynaklardan gelen görüntülerin ekrana düşmesi yansıma nedeniyle göz yorgunluğuna neden olur.  İri puntolu ve gözü yormayan karakterlerle çalışmak ve belirli aralıklarla mola vermek de son derece önemlidir.

 

İdeal Aydınlatma ve Işık Düzeninizi Bulun

Ofis ortamının aydınlatması doğru yapılmalıdır. Bilgisayar ekranının ışık seviyesinden daha parlak bir aydınlatma kullanılmamalıdır. Ekrana dış ortamdan gelen yansımalar engellenmelidir. İyi bir ekran aydınlatması ile zararlı etkileri azaltabilirsiniz. Etraftaki lambalar, ışığı doğrudan ekranınıza yansıtmayacak şekilde yerleştirilmelidir. Bu nedenle ortaya çıkan parlaklık ve yansıma gözlerinizi rahatsız eder.

 

Çok Parlak Ekran ile Çalışmaktan Kaçının

Parlak ekran ışıkları gözleri yorar. Bu nedenle göz sağlığı için bilgisayar ayarlarına önem vermelisiniz. Bilgisayarınızın parlaklığını manuel olarak ayarlayabilir veya ekranınızda parlama önleyici ürünler kullanabilirsiniz. Gözlerinizi rahatlatmak adına parlaklık ayarını kademeli olarak azaltabilirsiniz. 

 

Göz Kırpmayı Unutmayın

Normalde gözümüzü dakikada ortalama 25 kere kırparız. Kırpma hareketi sırasında üst göz kapağı dinlenir. Göz yuvarları gözyaşı ile beslenir ve temizlenir. Kayganlaşan göz yüzeyi net ve berrak bir görüş sağlar. Ekran ile çalışırken bu süre dakikada 10’un altına düşer. Bu durumda gözyaşı buharlaşır ve göz yüzeyi kurur. Ardından gözde yanma, kızarıklık, batma gibi şikayetler oluşur. Bilgisayar kullanırken bilinçli olarak göz kırpmak pek çok şikayetin önlenmesine yardımcı olur.

 

Ayrıca konsantre olmak ve iyi görebilmek için gözleri fazla açarak ekrana bakmak söz konusu olabilir. Bu da göz rahatsızlıklarının semptomları arttırır. Bilgisayar ile çalışırken bilinçli olarak gözlerinizi kısabilirsiniz. Ayrıca oluşan kuruluğu önlemek için suni göz damlaları ile nem desteği sağlamak da iyi bir seçimdir. 

 

Yansıma Azaltıcı Ekranın Gücüne Güvenin

Ofiste sağlıklı vakit geçirebilmek ve gözlerinizi korumak için yansıma azaltıcı ekranlar kullanabilirsiniz. Mat koruyucuları bilgisayarınızın ekranına yapıştırabilirsiniz. Bu koruyucular; yansımaları ortadan kaldırır ve daha iyi bir görüş sağlar. Yansıma azaltıcı ekranlar ile göze daha az ışık girer ve görme netliği ile alakalı sorunlar ortadan kalkar. Yansıma azaltıcı ekranları kullanarak göz yorgunluğu gibi uzun süreli bilgisayar kullanımlarında ortaya çıkan sorunlarla mücadele edebilirsiniz. 

 

Kuralına Uymaya Özen Gösterin 

kuralı olarak adlandırılan bu uygulama, sürekli ekran başında çalışan kişilerin gözlerini dinlendirmesi için özel olarak geliştirilen bir tekniktir. Her 20 dakikada bir defa, 20 saniye boyunca 20 metre uzağa bakmak şeklinde uygulanır. Bu teknik göz kaslarının gelişmesine destek olur. Düzenli olarak gözlerinizi ekrandan ayırmanızı sağlar. Bu sayede gözlerinizin dinlenmesi için fırsat yaratır. 

 

Kısa Molalarla Gözlerinizi Dinlendirin

Göz yorgunluğu hem rahatsız edici hem de ağrılı olabilir. Uzun süre bilgisayar, tablet gibi cihazların ekranlarına bakmak gözlerde yorgunluk ve yanmaya neden olabilir. Bu durum çalışma verimini düşürür. Gün içerisinde kendinize küçük molalar vererek göz sağlığınızı koruyabilirsiniz. Saatte bir kere dakikalığına ekrandan uzaklaşmak, göz sağlığının korunmasında son derece etkilidir. Bu kısa molalarınızda cep telefonu ekranından da uzak durmayı ihmal etmeyin.  

göz dinlendirme

Bilgisayar Başında Gözlerinizi Dinlendirmek İçin Yapabileceğiniz Egzersizler Nelerdir?

Sürekli bilgisayar başında çalışıyorsanız göz sağlığınızın bu durumdan olumsuz etkilenmesi kaçınılmazdır. Birkaç küçük egzersiz ile göz sağlığınızı koruyabilirsiniz. Göz rahatsızlıkları nedeniyle oluşan semptomların etkilerini minimize edebilirsiniz.

İşte bilgisayar başında yapabileceğiniz basit bir egzersiz:

  • Başınızı yavaşça sağa ve sola çevirin. 
  • Gözlerinizi açabildiğiniz kadar yavaşça açıp kapatın. 
  • Yavaşça yukarı-aşağı bakın.
  • Önce sol üst sonra da sağ alt köşeye bakın. Ardından sağ üst ve oradan da sol alt köşeye bakın. 
  • Yukarıya, sola, aşağıya, sağa ve tekrar yukarıya bakarak gözlerinizle çember çizin. 
  • Sağ kolunuzu karşıya doğru uzatın. Sonra baş parmağınıza odaklanarak bakın. Ardından elinizi yavaşça burnunuza doğru yaklaştırın. Elinizi iki gözünüzün ortasına kadar getirin ve sonra yavaşça uzaklaştırın. 

 

Bu egzersiz göz kaslarınızın tembelleşmesini engeller. Egzersizi beyaz veya açık renk bir duvar karşısında yaparak daha iyi verim alabilirsiniz. Oturarak, ayakta veya yatarak uygulayabilirsiniz. Başlangıç aşamasında her hareketi 5 kere yapmalısınız. Gözlerinizin hareket kabiliyeti arttıkça tekrar sayısını kademeli olarak arttırabilirsiniz. Bir diğer egzersiz önerisi de şu şekilde:

  • Dirseklerinizi masaya koyun ve gözlerinizi avucunuzun içiyle kapatın. Bu şekilde birkaç dakika bekleyin. 
  • Karşıya doğru bakın. Başınızı hareket ettirmeden yavaşça sağa ve sola bakmaya başlayın. Bu döngüyü üç kere tekrar edin. 
  • Yatay çizgide yaptığınız hareketi aşağı-yukarı şeklinde tekrarlayın. Bunu yaparken gözlerinizi kısmamaya ve kaşlarınızı çatmamaya özen gösterin.
  • Gözlerinizi bir çemberde hareket ediyormuş gibi daire şeklinde yavaşça çevirin. Bunu önce saat yönünde sonra da tam tersi yönde beş kez tekrarlayın. 
  • Gözlerinizi yaklaşık cm uzaktaki bir nesneye odaklayın. Sonra da bu nesneyi ayrıntıları ile görmeye çalışın. 
  • Gözlerinizi kapatın ve dairesel hareketlerle göz kapaklarınıza masaj yapın. Çok fazla bastırmamaya özen gösterin. 

 

Bu iki egzersizi de gün içerisinde istediğiniz sıklıkta yapabilirsiniz. Özellikle tüm gün ekrana bakarak çalışanların birden fazla kez tekrarlaması, göz sağlığı açısından son derece faydalı bir seçimdir. Göz sağlığının hayat kaliteniz üzerinde çok büyük bir etkisi olduğunu unutmayın. Avansas Blog’ta iş hayatına dair ipuçlarının yer aldığı içeriklere göz atarak çalışma koşullarınızı sağlığınızı olumsuz etkilemeyecek şekilde düzenlemenize yardımcı olacak fikirlere ulaşabilirsiniz. Çok çeşitli içerikleri okuyarak daha verimli ve sağlıklı bir çalışma hayatı oluşturabilirsiniz. Bu süreçte ihtiyaç duyduğunuz tüm ofis gereçlerine ve bilgisayar ekipmanlarına da Avansas üzerinden sadece birkaç tıklama ve uygun fiyat avantajı ile dilediğiniz an sahip olabilirsiniz.

Sağlık ve Temizlik

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster

Bilgisayar Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Artık zamanımızın büyük çoğunluğunu bilgisayar başında geçiriyoruz. Hem iş hayatımızda hem de iş sonrası özel hayatımızda eğlenmek amacıyla sürekli bilgisayarlarımızdan destek alıyoruz. Bilgisayar başında geçirdiğimiz süreler artmaya devam ettikçe dikkat etmemiz gereken şeyler de çoğalıyor. Hem evimizin güvenliği hem de bedensel sağlığımız açısından bazı konulara dikkat ettiğimizde bilgisayar kullanımından kaynaklı görebileceğimiz zararı en aza indirebiliyoruz. Biz de sizler için bilgisayar kullanırken nelere dikkat etmeliyiz tavsiyeler vereceğiz.

Bilgisayar Kullanırken Doğru Şekilde Oturmalıyız

Bilgisayar kullanırken neleredikkatetmeliyiz konusunda ilk başlık oturma şeklimiz oluyor.

Bilgisayarlar önce iş hayatında daha sonra evlerimizde sıklıkla kullanılmaya başladıktan sonra vücudumuzda daha sık rahatsızlıklar yaşamaya başladık. Bu konuda bilim insanları yıllardır araştırmalar yapıyor ve bilgisayar başında nasıl oturmak gerektiği konusunda önerilerde bulunuyor.

Bilgisayar başında uzun saatler oturmak zorunda kaldığınızda omurga ve kaslarımızın fazla zarar görmemesi için doğru şekilde oturmayı öğrenmemiz gerekiyor.

Bunun için öncelikle uygun yüksekliğe sahip masa kullanıyoruz. Yapılan incelemelere göre 65 ya da 70 cm yüksekliğindeki masalar kullanım açısından daha uygun oluyor.

Kullanacağınız sandalyenin ergonomik olması bir diğer önemli noktalardan biri oluyor. Yüksekliğini ayarlayabildiğimiz, hareket edebilen, sırta ve bele uygun destekli sandalyeler hem bilgisayar başında erken yorulmamızı önlüyor hem de bel ve omurgamızda sorunlar yaşatmıyor.

Sandalyemizin sırt açısının tam dik olmaması da önemli noktalar arasında yer alıyor. 90 derecelik bir açıyla bilgisayar başında oturduğumuzda omurgamıza daha fazla yük bindiriyoruz ve bir süre sonra zararını görmeye başlıyoruz. Bu nedenle en uygun oturma biçiminin geriye doğru yaslanarak oturma şekli olduğu belirtiliyor. Sandalyemizin sırt kısmını yaklaşık derecelik bir açıya ayarlayıp geriye yaslanarak oturduğumuzda omurgamız ve kaslarımız herhangi bir baskıya uğramadığı için zarar görmüyor olacaktır.

Sandalyeye oturduğumuzda ayaklarımız yere düz basıyor ya da bir ayak desteğinin üzerinde duruyor olmalı ve dizlerimiz 90 ya da derecelik bir açıda olmalıdır.

Geriye yaslanarak oturma konusunda yapılan en büyük hatalardan biri de kalçayı sandalyenin ön tarafına getirerek oturmak oluyor. Kalçamızın arka kısmının mutlaka sandalyeye yaslanmış olmasına dikkat etmemiz gerekiyor.

Ayrıca başımız dik duruyor ve omuzlarımız rahat olmalı.

Dirsek ve ellerimiz uzun süre aynı şekilde durduğu ve özellikle bileklerimize masanın yaptığı baskı nedeniyle tendonlarda ve kan akışında önemli sorunlar yaşayabiliyoruz. Bunun için dirsek ve ellerimizi aynı seviyede tutuyoruz. Yani kollarımız yere paralel olduğunda bilgisayar başında daha rahat zaman geçiyoruz. Ayrıca bileklerinizde oluşma ihtimali bulunan tendon sertleşmesi için de klavyenin önüne yumuşatıcı yastıklardan koyabiliriz.

Ellerimizin ve parmaklarımızın sağlığı için yazı yazarken kendimizi fazla kasmıyoruz. Ellerimizi ve parmaklarımızı rahat bırakarak hareket etmelerine olanak tanıyoruz.

Bütün bunlar bilgisayarın başında nasıl oturacağımızla ilgili bilimsel araştırmalar sonucu ortaya çıkan sonuçlar oluyor.

Bilgisayar başında oturduğumuzda bedenimiz kadar gözlerimiz de yoruluyor. Monitörün yanlış yerde bulunması ya da bilgisayar başında geçirdiğimiz sürenin kontrol edilememesi bunun başlıca nedenleri arasında sayılıyor. Bu nedenle bilgisayar karşısına geçtiğimizde aramızda en az 50 ya da 70 cm bir mesafe bırakıyoruz. Ayrıca monitörün göz hizamızın biraz altında olduğundan ve tam olarak karşımızda bulunduğundan emin oluyoruz.

bilgisayar kullanirken dikkat edilmesi gerekenler teknosa

Bilgisayar Başında En Fazla Zararı Gözlerimiz Görüyor

Sağlığınız için bilgisayar başında otururken nelere dikkat etmelisiniz anlatırken gözleriniz de bir diğer önemli konu oluyor. Bilgisayar ekranına bakarken gözlerimizi daha az kırpıyoruz. Bu durum gözlerimizde bazı rahatsızlıkların oluşmasına neden oluyor. Sürekli bilgisayara bakılarak çalışıldığında bir süre sonra gözlerin kurumasına, görüşün bulanıklaşmasına ve çift görmeye neden oluyor. Ayrıca gözlerde kızarıklık, yanma ve yorgunluk gibi belirtiler baş gösteriyor.

Gözlerimizde yaşadığımız bu sorunlar genel olarak “bilgisayara bakma sendromu” olarak adlandırılıyor.

Göz kuruluğu, bilgisayara baktığımızda daha az göz kırpmanın yanı sıra monitörün doğru seviyede olmamasından da kaynaklanıyor. Monitör direkt karşımızda ya da biraz yukarıda olduğunda gözlerimizi hiç kısmadan daha fazla açarak bakıyoruz. Bu durum gözlerimizde bulunan gözyaşlarının daha hızlı buharlaşmasına neden oluyor. Bunun sonucunda da göz kuruluğu kaçınılmaz bir sonuç oluyor.

Normalde masa üzerinde duran bir ekran ya da kitabı okurken gözlerimizi aşağıya doğru kaydırdığımız için kısmış oluyoruz. Monitörümüzün göz seviyemizin biraz altında tutmamızın nedenlerinin başında bu geliyor.

Bilgisayar kullanırken gözlerinizi korumak için bazı önemli noktalara oldukça dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle bilgisayar başındayken gözlerimizi daha fazla kırpmamız gerekiyor. Bunu düzenli olarak yaparsak gözlerimizle ilgili birçok sorunu da çözmüş oluyoruz. Bu nedenle her aklımıza geldiğinde bilinçli olarak gözlerimizi kırpmaya özen gösteriyoruz.

Monitöre tam karşıdan bakmıyoruz. Bunun yerine biraz daha üstten bakacak şekilde konumlandırıyoruz. Monitörün bulunacağı en yüksek seviyeyi ayarlamak için monitörün üst kenarının tam olarak göz hizamıza gelip gelmediğini kontrol edebiliriz. Eğer üst kenarı göz hizamızda bulunuyorsa monitör ideal yükseklik ayarında bulunuyor demektir.

Bulunduğunuz ortamın havasız kalması da gözlerimiz için sorun yaratıyor. Bu nedenle ortamımızı sık sık havalandırıyor olmalıyız.

Gözlerimizi tamamen açmak yerine biraz kısarak ekrana bakıyoruz. Gözlerimizi daha az kırpıyor olsak bile kısarak baktığımız için yine göz kuruluğu riskimizi en aza indirmiş oluyoruz.

Belli aralıklarla molalar veriyoruz. Bilgisayarda aralıksız çalışmak gözlerimize olduğu kadar bedenimize ve beynimize de zarar veriyor olacaktır. Bu nedenle kendi belirlediğimiz periyotlarda sık sık mola veriyor olmalıyız. Bu periyotları kendimiz belirliyor olsak da 2 saatin üzerine çıkarmamaya özen gösteriyoruz. Ayrıca mola verdiğimizde mutlaka oturduğumuz yerden kalkıyoruz ve bu sürede hiçbir şekilde bilgisayar ya da akıllı telefon ekranlarına bakmıyoruz.

Bu tedbirleri aldığımızda ve bilgisayar başındaki durumumuzun farkında olarak çalıştığımızda gözlerimizi ve vücudumuzu en iyi şekilde korumuş oluyoruz.

Elektrik Kablolarının Güvenliğini Kontrol Etmeliyiz

Bütün elektronik cihazlar gibi bilgisayarlar da ihtiyacı olan gücü prizlerden alıyor. Yüksek akımda elektriğin geçtiği kablolar üzerindeki özel korumaları sayesinde çok önemli gibi gözükmese de yaşanacak bir sorunda ciddi hasarlara hatta ölümcül kazalara yol açabiliyor. Bu nedenle bilgisayar kullanırken kablo güvenliğine her zaman dikkat ediyor olmalıyız.

Düzenli aralıklarla kabloların hasar alıp almadığını kontrol etmemiz gerekiyor. Kablo üzerinde yırtılmış ya da delinmiş bir nokta bulunuyorsa bilgisayarı çalıştırmadan kabloyu değiştiriyoruz.

Bulunduğumuz ortamın genel elektrik güvenliği açısından tüm prizlerin topraklı olup olmadığına bakıyoruz. Eğer emin olmadığımız bir nokta bulunuyorsa ya da bundan tam olarak anlamıyorsak bir elektrikçi çağırıp tüm kontrolleri yaptırabiliriz. Böylece bilgisayar kullanırken içimiz oldukça rahatlıyor.

Bilgisayar kullandığımız odanın nem oranı da elektrik kablolarını olumsuz etkileyebiliyor. Eğer nem oranı fazla bir alanda bilgisayar kullanıyorsak bulunduğumuz ortamı değiştirmek ya da nem oranını dengelemek en kolay çözüm yolu oluyor.

Prizlere Fazla Yüklenmeyi Engellemeliyiz

Kullandığımız prizler belli bir elektrik akımına kadar dayanma gücüne sahip oluyor. Bu sınır aşıldığında prizlerde erimeler, elektrik tesisatında yanmalar meydana geliyor. Bu durum büyük yangınların çıkmasının başlıca nedenleri arasında yer alıyor.

Bu nedenle bilgisayarın bağlı bulunduğu prize birden fazla güç kablosu bağlamamamız gerekiyor. Kullandığımız cihazları farklı prizlere takarak bunu dengeleyebiliyoruz.

Bilgisayar Temizliğine Dikkat Etmeliyiz?

Bilgisayar ekranlarında çok fazla statik elektrik bulunuyor. Statik elektrik toz ve kiri hemen üzerine çekme özelliğine sahip oluyor. Bu nedenle bilgisayar monitörlerimiz evimizdeki en hızlı kirlenen cihazlarımız arasında yer alıyor.

Bunun yanı sıra klavye üzerine sürekli parmaklarımızı dokunduğumuz için elimizdeki yağ ve kir de tuşlar üzerinde birikiyor.

Kişisel sağlığımız için bilgisayarlarımızı sürekli temiz tutmamız gerekiyor. Aksi durumda karşısında çok fazla vakit geçirdiğimiz için tozdan ve kirden kaynaklı oluşabilecek hastalıklara davetiye çıkarmış oluyoruz.

Ayrıca gün içerisinde genellikle bilgisayarlarımızın başından uzun süreli ayrılmak istemiyoruz. Bu nedenle günlük ihtiyaçlarımızın büyük çoğunluğunu bilgisayar karşısında karşılıyoruz. Bunlar arasında en fazla bilgisayar başında yemek yemek geliyor.

Hem bedensel sağlığımız için hem de bilgisayarımızın hijyenini korumak için bilgisayar başında bir şeyler yiyip içmekten uzak durmamız gerekiyor. Özellikle atıştırmalık yiyecekler çok fazla etrafa dağılabildiği için bilgisayar başında tüketmemeye özen gösteriyoruz.

Yemek saatlerinde bilgisayarın başından kalktığımızda kendimize daha kaliteli bir zaman ayırmış oluyoruz.

Yukarıda bilgisayar kullanırken nelere dikkat etmeliyiz tavsiyeler vermeye çalıştık.

Siz de en iyi bilgisayarları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Bilgisayar Kullanırken Doğru Oturma Şekilleri

Bizler burada sizlere sadece görünürdeki zararları vereceğiz,daha bunun psikolojik + ve etki olarak zayıf sayılabilecek iç hastalıklar dahil değildir,düşünün bir alet var ve siz onu kullanmayı çok seviyorsunuz ve o size gün geçtikçe zarar veriyor ; bu size “sigara” denilen telafuzu bile ağza yakışmayan bir zehir maddesinin işlevini hatırlatmıyor mu ? , evet öyle bilgisayarı sürekli kullandığımızda bize vereceği zararların doğrultusu sigara ile aynıdır,eğer bir teknolojik aleti doğru zaman aralığında ve doğru işler için kullandığınızda yararları saymak ile bilmez aksi halde de zararları.

Kalburluk , sürekli bilgisayar başında olanların en büyük görünür sorunu!
Kalbur bir yapı insanın belinin zamanlar sürekli aynı pozisyona kilitlenmesi il oluşur,bilgisayar başında yanlış oturmak insanın yanlış pozisyonda kilitlenmesine sebep olur ve zaman içinde eğri, kalbur bir bel yapısına kavuşabilirsiniz. Bilgisayar başında dik ve kollarınız bilgisayar klavyesinden yüksek pozisyonda oturmalısınız.
Gözlerin doğal yapısı bozulur,gözler yorgun düşerler.
Göz altı morluklar ve benzeri olan birçok değişik yan etki ile birlikte gözünüzün sarı noktasında değişik replikasyonlar ile zaman içinde bir aşınma yaşanır ve göz bunaltısı ile baş gösteren göz bozuklukları insanı körlüğe süfunduszeue.info yüzden bilgisayar başında otururken arada sırada gözlerinizi dinlendirin,dk ara verin ve değişik işlere yönelin,biraz uzanın,bu arada da televizyon açıp izlemeyin sakın ha.
Değişik bel ve boyun ağrılarına yol açabilir.
Boyun fıtığı , boyun düzleşmesi , bel fıtığı , omurga romatizması gibi birçok eklem sıkıntıları yaşayabilirsiniz,çünkü sürekli hareketsiz kalan bir vücudun eklem sıvısı kurur ve eklem bölgelerinde kıkırdak dokularda aşınmalar yaşanır,bel fıtığı oluşumu yaşanabilir , boyun fıtığı oluşumu yaşanabilir,tabi bunlar bilgisayar başında fazla oturmanın yanında yanlış oturmanın da verdiği hastalıklardır.
Adınız duymadığınız bir hastalığa yakalanırsınız : Akciğer Embolisi,Ölümcül olabilir
Akciğer Embolisi,kanın pıhtılaşarak damarları tıkaması ile oluşan bir hastalıktır ve insanın sürekli bir kan akışına ihtiyacından dolayı insanı ölümcül bir hastalığın eşiğinde bırakabilir,bunun sebebi de bilgisayar kullanmak olabilir,bilgisayar kullanırken hep aynı pozisyonda kalmamızdan kaynaklanan bir durumdur.
Baş ağrısı , toplum tarafından kabullenilmiş bir bilgisayar hastalığıdır.
Toplumun büyük bir çoğunluğu bilgisayar başında fazla oturunca baş ağrısı yaşandığını bilir aslında fakat bu baş ağrılarının neyin tetikçis – habercisi olduğunu bilmezler,bu baş ağrıları tümör vb. birçok diğer beyin hastalığına haberci olabilir,dikkat etmeliyiz,başımız ağrıdığı vakit bilgisayardan uzaklaşmalı ve bir ağrı kesici ile rahatlamalıyız,en kısa zamanda da bir beyin cerrahisi doktoruna gözükmeliyiz.
Dikkat kaybına ve unutkanlığa sebep olur.

İnsan bilgisayar başında olduğu zamanlarda tüm aklın faaliyetlerini bilgisayara odaklar bazen dışarıdan gelen seslere bile tepki vermez,zaman içinde odaklanma gücünü bilgisayar üzerinde yoğunlaştıran beyin , diğer etkilere uzak kalır ve dikkat kaybı yaşanır,unutkanlık başlangıcına giriş yapılır,bu gibi durumlarda bilgisayar kullanırken diğer seslere kulak vermeye özen göstermeli kısa aralar ile başka işler ile uğraşmalıyız.

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası