atatürk ün müzik sevgisi / Atatürk'ün Müziğe ve Sanatçıya Verdiği Önem: Mustafa Kemal Atatürk'ün Müziğe Verdiği Önem Nedir?

Atatürk Ün Müzik Sevgisi

atatürk ün müzik sevgisi

Sizden gelen soru:

Atatürk&#;ün müzik sevgisi ve müziğe katkıları nelerdir?

Cevap:

Atatürk&#;ün Müzik Sevgisi

Mustafa Kemal Atatürk&#;ün müziğe verdiği önemi ve müzik sevgisini önceki yazılarımızda sizlere aktarmıştıfunduszeue.info yüzden Atatürk&#;ün müzik sevgisi ile ilgili yazımıza aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Atatürk&#;ün Müzik Sevgisi ve Müziğe Verdiği Önem

atatürk, müzik, sanat

Türk müziğine bir çok katkısı bulunan Mustafa Kemal Atatürk, Türk müziğinin gelişip ilerlemesi için bir dizi çalışmaları da yapmıştıfunduszeue.infoürk&#;ün müziğe ola katkılarını ise aşağıda sıralayacağız.

Atatürk’ün Müziğe Katkıları

Atatürk’ün önderliğinde,müzik alanında yapılan çalışmalardan bazıları şunlardır;

  • Ankara’da ‘’Musiki Muallim Mektebi ‘’kuruldu ().
  • ’’Mızıka-i Hümayun’’Ankara’ya taşınarak ‘’Riyaset –i Musiki heyeti ‘’adını aldı()
  • İstanbul Belediye Konservatuvarı kuruldu().
  • Ankara Devlet Konsevatuvarı kuruldu().
  • Gazi Terbiye Enstitüsü Müzik Bölümü kuruldu()
  • Ankara’da Askeri Müzik Okulu öğretime açıldı()

Atatürk&#;ün Müzik İle İlgili Çalışmaları

Atatürk’ün belirlediği müzik ilkeleri doğrultusunda yapılan çalışmaları ve sağlanan gelişmeleri şöyle sıralayabiliriz.

  •  Türk halk ezgileri derlenmiş, notaya alınmış ve yayımlanmıştır.
  •  Bu eserleri seslendirmek ve yorumlamak için orkestıralar ve korolar kurulmuştur.
  •  Müziğimizde yeni bir kavram olan çok seslilik kullanılmaya başlanmıştır.
  •  Halk ezgilerinin, batı tekniği ile çok seslendirme çalışmaları yapılmıştır.
  •  Aynı ezgilerimiz, çağdaş tekniklerle işlenerek özgün eserler bestelenmiştir.
  •  İlk türk operası olan “Özsoy Operası “Ahmet Adnan Saygun tarafından bestelenip sahneye koyulmuştur.
  •  Türkçe operalar sahneye konulmuştur.
  •  Geleneksel Türk halk müziği,geleneksel Türk sanat müziği ve çağdaş çok sesli Türk müziği alanlarında değerli sanatçılar ve öğretmenler yetiştirilmiştir.
  •  Çeşitli üniverstelere bağlı fakültelerde müzik bölümleri açılmıştır.
  •  Çeşitli müzik guruplarımız yurt dışında düzenlenen festivallere katılarak büyük başarılar elde etmişlerdir.
  •  Ülkemizde, uluslar arası özelliğe sahip bir çok müzik festivali düzenlenmektedir.

Atatürk’ün Müziğe Verdiği Önem


Atatürk’ün Müziğe Verdiği Önem: Atatürk’ün Müzik Sevgisi Mustafa Kemal Atatürk müzik dinlemeyi çok severdi ve yaşadığı zorlukların arkasından müzik ile huzur bulurdu. Modern görüşe sahip olan Atatürk sanata oldukça düşkündü ve sanatın dallarından biri olan müzik de Atatürk için farklı bir yere sahipti. Bununla birlikte Ulu önder Atatürk tüm müzik dallarına ilgi göstermiş ve dinlemiştir. Özellikle klasik müzik ve opera dinler mutlu olurdu. Her zaman önce Türk milletini düşünen Atatürk bu konuda da milletini düşünmeyi ihmal etmemiştir ve öz Türk müziğinin yanında klasik müzik ve opera konserlerine giderek Türk milletine örnek olmayı ve yeni müzik dallarını milletine tanıtmayı amaç edinmiştir. Mustafa Kemal Atatürk bir yandan dünya müzik türlerini milletine sevdirmeye çalışmış ancak diğer taraftan da hiçbir müzik türü onda Türk musikisinin yerini tutamamıştır. Günlük hayatında Türk musikine de yer vermiştir ve türküleri mutlaka her gün dinlemiştir. Türkülerin hayatın bir yansıması olduğunu söyleyen Atatürk, müziğin neşe ve hüzün ile hayatı bir bütün olarak içerdiğini bu nedenle de müziğin hayatın ta kendisini olduğunu söylemiştir.

Atatürk birçok müzik sanatçısını dinlerd

i fakat bazılarının yeri bir başkaydı. Güçlü yorumcu ve bestekârlar olan Safiye Ayla, Selahattin Pınar, Müzeyyen Senar, Saadettin Kaynak, Hamiyet, Afitap, Münir Nurettin Selçuk, Yesari Asım Arsoy, Mustafa Nafiz Mustafa Kemal Atatürk’ün özellikle dinlediği kişilerdir. Ulu önder Atatürk için Rumeli türkülerinin yeri daha bir başkaydı ve dinlerken derin bir hüzne kapılır, sıla duygusu ile eskiye özlem duyar gözleri dolardı. Ayrıca Atatürk dinlemekten zevk aldığı şarkılarda ve türkülerde yeri geldiğinde sanatçıya eşlik ederdi. Mustafa Kemal Atatürk tam bir musiki ve sanat aşığıydı. Gazi Mustafa Kemal Paşa her tarz müzik dinlerdi fakat onun için özel olan ve çok sevdiği bazı şarkılar da vardı. Bunlardan bazıları aşağıda verilmiştir.

- Aman Beyim
- Çeşmesinin Üstüne
- Gözlerim Arıyor Seni Her Yerde
- Ayrılamam Ölsem Bile
- Tam Üç Sene
- Gönül Durmaz Su Gibi Çağlar
- Bahçenizde Sümbül Olsam Sevdiğiniz Bir Gül Olsam
- Etme Beyhude Figan Vazgeç Gönül
- Çiçekten Nağmeden Bir Deste Bağlar
- Aşkınla Yanan Gönlüme
- Bir Yer Ki Sabah Olmayacaktır
- Delisin Deli Gönlüm
- Yanık Ömer
- Sabah Yıllardan Beri
- Sarı Zeybek

- Okuma Sayısı: Bu yazı defa okunmuştur.

YORUMUNUZ


yusuf diyor ki:

yusuf

proje ödevinden inş alırım

Atatürk'ün Müziğe Verdiği Önem

Ana Sayfa> Atatürk Hakkında Bilgiler> Atatürk'ün Müziğe Verdiği Önem

Atatürk'ün Müziğe Verdiği Önem

Atatürk'ün Müziğe Verdiği Önem

Atatürk, şiir ve edebiyat dışında müziğe de büyük bir ilgi duymuştur. Şarkı ve türküleri dinlemekten büyük bir zevk alan Atatürk, zaman zaman okunan şarkılara eşlik etmiş, oynanan halk oyunlarına katılmıştır. Bazı Rumeli türküleri, onun sesinden notalara dökülmüş ve müzik repertuarımızda yer almıştır.

Atatürk, askerî ataşe olarak Sofya’ da görevli bulunduğu dönemde çok sesli müziğe ilgi duymaya başlamıştır. Klâsik müzik konserlerine ve operalara giderek bu müzik türlerini tanıma fırsatı bulmuştur. Cumhuriyetin ilânından sonra, ülkemizde bu müzik türlerinin sevilmesini ve müzik kültürümüzde yer almasını sağlamak amacıyla yapılan çalışmalara önderlik etmiştir. Ülkemizde müzik sanatının gelişmesi için bütün olanaktan kullanmıştır.

Atatürk’ ün, tiyatro, bale, edebiyat, heykeltıraşlık, mimarî, resim, müzik gibi sanat dallarıyla ve sanatçılarla ilgilenmesi, onları desteklemesi Atatürk’ ün sanatla çok yakın bir ilişki içinde olduğunun göstergesidir.

Atatürk, sanatla ilgili düşüncelerini, Türkiye Büyük Millet Meclisindeki konuşmalarında, Çankaya Köşkünde sanatçılarla yaptığı sohbet ve tartışmalarda belirtmiştir. Atatürk’ün bu konuşma ve tartışmalarda dile getirdiği sanatla ilgili düşünceleri, Türk halkına ileti niteliği de taşımaktadır.

Atatürk, sanatın tanımını şu sözlerle açıklamıştır:

"Sanat güzelliğin ifadesidir. Bu anlatım sözle olursa şiir, ezgi ile olursa müzik, resim ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur."

Sanatın, bir toplumun ilerlemesindeki öneminin ve vazgeçilmezliğinin bilincinde olan Atatürk, bu düşüncesini şu sözlerle ifade etmiştir:

"Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir,"

"Bir millet sanata önem vermedikçe büyük bir felâkete mahkûmdur,"

"Dünyada medenî, ileri ve gelişmiş olmak isteyen herhangi bir millet, mutlaka heykel yapacak ve heykeltıraş yetiştirecektir."

Atatürk’ ün bu sözleri, sanatla ilgili temel düşüncelerini ifade etmesi bakımından önemlidir.

Atatürk’ ün sanatçılarla ilgili düşüncelerini ifade ettiği sözleri ise şunlardır:

"Sanatçı, toplumda uzun çalışma ve uğraşlardan sonra alnında ışığı ilk hisseden insandır."

"Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz; hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz, fakat sanatkâr olamazsınız."

Büyük bir sanatsever olan Atatürk’ ün gönlünde, müziğin ayrı bir yeri vardı. Bu nedenle millî kültürümüzde önemli bir yer tutan güzel sanatlar içinde müziğe ayrı bir önem vermiştir. Müziğin önemiyle ilgili düşüncelerini, şu sözleriyle ifade etmiştir:

"Hayatta müzik gerekli değildir. Çünkü hayat müziktir. Müzik ile ilgisi olmayan varlıklar, insan değildirler.

Atatürk’ün Müzik Anlayışı

İnsanlığın ortak dili olarak müzik, yine insanlığın ortak mirası olan uygarlık yolundaki konum ve katkıların da göstergesidir.

ATATÜRK; müziği, ulusların kültürel kimliğinin kazanılması, korunması, tanıtımı ve kuşaklara aktarılmasında en etkin unsurların başında görüyordu.

Büyük ATATÜRK, Türk müziği politikasının sağlam temellere dayandırılması için temel ilkeleri tespit ediyor, Türk milletinin güçlü bir müzik potansiyeline sahip olduğunu bilerek, bu müziğin layık olduğu biçimde, çağdaş medeniyet kurallarına göre geliştirilmesini istiyor, Türk gençliğine ve sanatına yeni ufuklar açıyordu. Sanatta ve kültürde köklü bir geçmişe sahip olan Türk milletinin lâyık olduğu seviyeye ulaşması, onun temel emeli ve idealiydi.

Milli ve yerel duygularla harmanlanmış ifadeler evrensel boyut kazanmalı, ulusal müziğimiz aynı zamanda yalnız ülke içinde değil, uluslararası alanlarda da seslendirilebilir olmalıydı.

ATATÜRK, bir müzisyen olmasa da derin bir müzik kültürü ve anlayışına, zevkine sahipti. Müziği seviyordu. Şu sözleri bunu anlatmaktadır:

"Müzik, yaşamın bir parçası değil kendisidir. Yani 'Hayat Müziktir.' Müzik ile alakası olan tek varlık, insandır. Müziksiz bir hayat da zaten mevcut değildir."

Evet ATATÜRK ne kadar da haklıydı; müzik hayatın neşesi, ruhu, sevinci, kendisiydi. Ancak, müziğin türü üzerinde dikkatle durulmalı, düşünülmeliydi.

ATATÜRK, Türk müziğine alaturka damgasını vuranlardan değildi, hele Arap, Fars ve Bizans müziklerinden etkilenmiş olduğu görüşünü asla kabul etmemiş.

Atatürk’ün müzik Hakkındaki Düşünce ve Sözleri

Atatürk, güzel sanatlara ve onun bir paçası olan müziğe özel bir önem veriyordu.

Müziği toplumun temel kültür değerlerinden biri olarak görüyor ve Türk ulusunun yücelmesinde başlıca hareket unsuru olarak ele alıyordu. Atatürk’ün bu konudaki görüşlerini şu sözlerinden anlayabiliriz:

‘’Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından birisi kopmuş demektir’’

‘’Efendiler! Hepiniz milletvekili olabilirsiniz! Bakan olabilirsiniz! Hatta Cumhurbaşkanı

olabilirsiniz! Fakat sanatkar olamazsınız!’’

‘’Bir ulusun yeni değişikliğinde ölçü, müzikte değişikliği alabilmesi, kavrayabilmesidir’’

‘’Biz Batı musikisini saygıyla dinlediğimiz gibi, bizim musikimiz de bütün dünyada saygıyla dinlenilecek bir halde olmalıdır.’’

‘’Hayatta müzik gerekli değildir. Çünkü hayat müziktir. Müzikle ilgisi olmayan varlıklar insan değildir. Eğer söz konusu olan hayat insan hayatı ise müzik mutlaka vardır.Müziksiz hayat zaten var olamaz.Müzik hayatın neşesi , ruhu , sevinci ve her şfunduszeue.infoız , müziğin türü üzerinde düşünmeye değer.’’

‘’Bir millet sanat ve sanatkardan yoksunsa, tam bir hayata sahip olamaz.’’

ATATÜRK'ÜN SEVDİĞİ ŞARKILAR & TÜRKÜLER

ALİŞ'İMİN KAŞLARI KARA

CANA RAKİBİ HANDAN EDERSİN

ÇANAKKALE İÇİNDE

DAYLER DAYLER, VİRAN DAYLER

HAB-GAH-I YARE GİRDİM ARZ İÇİN AHVALİMİ

KIRMIZI GÜLÜN ALI VAR

KÖŞKÜM VAR DERYAYA KARŞI

MANİ OLUYOR HALİMİ TAKRİRE HİCABIM

SARI ZEYBEK

ŞAHANE GÖZLER ŞAHANE

VARDAR OVASI

YANIK ÖMER

AYRILIK

#Batuhan Yıldız

tagAtatürk'ün müziğe verdiği önemAtatürk'ün Müzik AnlayışıAtatürk'ün müzik Hakkındaki Düşünce ve SözleriATATÜRK'ÜN SEVDİĞİ ŞARKILAR TÜRKÜLER

Atatürk'ün Müziğe Verdiği Önem Hakkında Yorum Yazın

Atatürk'ün Müziğe Verdiği Önem Hakkında Yorumlar

ödevim vardı okudum bir çok kez anladım yazdım çok bilgilendirici bir metin olmuş Teşekkürler

türk bir şahış benim pek işime yaramadı

Ömer Çok güzel olmuş tebrikler

Sadık Aygün Atatürk&#;ün bu yeteneğini bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler.

7/? Hoca bize panel ödevi vermişti “Atatürk’ün müziğin gelişmesinde verdiği önem” diye. Bu kaynakta baya yardımcı oldu valla. Teşekkürler en azından

Ham Çooooooook Güüüzelll.

Leyla Çok Güzle :)

6/A ' dan Hira Teşekkürler çok güzel

6/A Neyi az bunun. Bütün bilgileri veriyor. ÇÇÇOOOOOOOOOKKKK TEŞEKKÜR EDERİM

Asmin Ünal Çok güzel di teşekkür ederim

zeynep esila güner çok güzeldi gerçekteen çok işimize yeradı

@@@winx alesi@@@ Mükemmel olmuş beğendim bayıldım

Yağmur Kaş Ç çok güzel olmuş beğendim

Eyüp ay Daha cokols adaha iyi olur

5 f Çok güzel teskkurler müzik sınavına +25 puan verdi hoca

5 F çok güzel olmuş müzik ödevim için harika bende hepsini yazacam ):

Zeliha Çok iyi

⁸.sınıf Müzik proje ödevim için yardımcı olacağını düşünüyorum. Gerçekten güzel hazırlanmış. Thanks :)

Quenn Çok güzel müzik ödevime çok yardımcı oldu tşk

8.sınıf Thank you very much

6/C :( Hepsini yazacam hadi bakalım

Teşekkürler çok yardımcı Çok yardımcı oldu teşekkürler

Gülsüm Çok güzel

rojin çok güzel

Ayşe Gayet güzel ve açıklayıcı

gumball gerçekten proje ödevim için çok yararlı oldu teşekkürler yazan kişi

Elif Aydaş Çok teşekkür ederim baya yardımcı oldu inş

ders manyağı vay be tüekçeden alcağımdan eminim tşk yazan kişi

Ceylan yüksek Çok iyi ama bence fazla uzun ama bı ödev için baya açıklayıcı bilgi

Günçiçek Arkadaşlar çok güzel olmuşta özet yok

Shroud Ben worde kopyala yapıştır yapcam :D

Günçiçek Vaybe çok güzel tek kelimeyle harika Ama bunun özeti yokmu gerçekten çok işime yaradı

ShadowLords ( Yasin ) TÜÜRKÇE ÖDEVİMDEN + 3 TANE SÖZLÜMDEN ALDIM ALLAH RAZI OLSUN

Ahmet Güzel ama özet yok

Yazılan 35 yorum görüntüleniyor

Yeni Eklenen Atatürk Hakkında Bilgiler

Atatürk'ün Müziğe Verdiği Önem

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası