elektrik paneli maliyeti / Güneş Enerjisi İle Elektrik Üretimi | encazip

Elektrik Paneli Maliyeti

elektrik paneli maliyeti

Güneş Enerji Santrali Kurulum Yılı Maliyet ve Fizibilitesi

Son yıllarda ülkemizde hızla artan elektrik maliyetlerine karşılık güneş paneli fiyatları önemli ölçüde azalmıştır.

yılında 1 MW güneş enerjisi santrali için kullanılan fotovoltaik güneş panellerinin fiyatı yaklaşık USD iken, şuanda bu maliyet yaklaşık USD mertebelerine düşmüştür.

" yılı itibariyle yatırım geri dönüş süreleri ise coğrafi konuma ve kurulan tesisin spesifik özelliklerine göre değişkenlik gösterse de yaklaşık yıl mertebelerine ulaşmıştır.”

yılındaki maliyetler göz önüne alındığında kWp çatı tipi güneş enerjisi santralleri için kurulum maliyeti yaklaşık USD mertebelerinde olmaktadır. GES kurulum maliyetleri kurulacak güneş santralinin çatı mı arazi mi olduğuna, kullanılacak konstrüksiyon sisteminin tipine ve açısına, güneş panellerinin gücünce göre değişiklikler göstermektedir.

Yılında Hangi Güneş Panelleri Kullanılacak?

yılının ilk yarısı itibariyle en çok tercih edilen güneş paneli güçleri 72 hücreli W gücündeki Half cut mono güneş panelleri olmuştur. yılının ikinci yarısında ise W ve üzeri yine half cut mono güneş panelleri kullanımı yoğunlaşacaktır.


Yılında Güneş Santrallerinin Yatırım Geri Dönüş Süresi Nedir?

Güneş enerji santrali fizibiliteleri ve yatırım geri dönüşleri yılındaki maliyetler ve elektrik fiyatları göz önüne alındığında ise coğrafi olarak değişen güneşlenme özelliklerine göre de 3,5 ila 5 yıl arasında değişmektedir. Bu fizibiliteler herhangi bir devlet desteği olmadan yalnızca şebekeden satın alınan elektrik yerine elektriğin güneş enerji santrali üzerinden kullanılmasına dayalı olarak sağlanan avantaj ile hesaplanan yatırım geri dönüş hesaplarıdır. Hesabın detayı yaklaşık olarak şu şekildedir;

  • 1 MW bir güneş enerji santrali Türkiye şartlarında ortalama olarak yılda kWh elektrik enerjisi üretmektedir,

  • 1 kWh elekriğin maliyetini ortalama olarak 0,12 USD olarak düşünürsek yılda yaklaşık olarak USD güneş enerji santralinin ürettiği elektriğin net kazanç miktarı olmaktadır,

  • USD'lik yatırım maliyeti de yıllık USD'lik kazanca bölündüğünde yatırımın kendisini 4 yıl gibi bir sürede amorti edeceği görülmektedir.

Bu fizibilite tabiiki firmaların kullandığı elektriğin birim maliyetine (Organize Sanayi Bölgesi'nde olan firmalar elektriği daha ucuza kullanmaktadırlar), santralin kurulacağı coğrafi lokasyona bağlı olarak değişen güneşlenme sürelerine, kurulacak ges santralinin güney yönüne alın açısına (azimuth), güneş enerjisi panelinin eğimine, ve buna benzer bir çok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.

Çağrı merkezimize her dönem çok sorulan , özellikle elektrik zamlarının ardından daha da fazla araştırılan konu : “ bir evin ihtiyacı solar enerji maliyeti nedir ?” . Bu sorunun direkt bir cevabının olmadığını en başta söyleyerek başlamak istiyorum. Düşünün bir araba alacaksınız galeriye gittiniz “ben araba istiyorum” dediniz. Hangi sınıf araba ? motor gücü ? otomatik mi , manuel mi ? birçok detay olduğunu biliriz az çok … Güneş enerjisi konusunda da evime solar enerji yaptıracağım , hangi ev ? tüketimi ne kadar ? akşamları da güneşten elde edilen enerjiyi mi kullanmak istiyorsunuz ? şebekeye enerji satmayı düşünüyor musunuz ? sadece fatura düşürme odaklı bir güneş enerjisi mi ? Enerji fazlasıyla su ısıtmak istiyor musunuz ? bulunduğunuz bölgede şehir şebekesi var mı ? gibi sorular sorulmalıdır. Güneş enerjisi konusuna ilgi duyan kişileri sadece akülü sistemler varmış gibi yönlendirmek yanlıştır. Güneş enerjisinden elektrik üretimi için solar enerji maliyeti kullanılan ekipmanlara göre değişkenlik gösteriyor.

Aküler yatırım maliyetini yukarı çekiyor

Her ne kadar akü fiyatları aşağı yönlü seyretse de , akülü bir sistem tasarımı kafamızdaki bütçe ile uyuşmazlık gösterebiliyor. Yanlış anlaşılmasın akülü sistemlere karşı değilim aksine her evde bir akü grubu olacağına inananlardanım. Akü olmalı ama ne zaman ? mesela yerleşim yerinden çok uzaktasınız, şebeke bulunmuyor. Bu durumda mecburen akü tasarımımızın içerisinde olmalı . Akülü sistemi kullanmak ayrı bir meziyet gerektirir söylemek zorundayım . Yani akülü bir solar sistem kurduktan sonra, şebeke gibi rahatça tüm yüklerinizi açmamalısınız ( aküleriniz çabuk bitebilir,zarar verebilir )

Solar sistemlerde algı: Akü mutlaka olmalı(?)

Hayır aküsüz sistemler tasarlanabilir. Burada sizin ne yapmak istediğiniz çok önemli. Mesela ben şuan evimin çatısına 6 Kw AC kapasiteli bir güneş enerji santrali kuruyorum. Evimin elektrik ihtiyacını karşılamak ve fazlasını satmak üzerine tasarlanmış bir solar enerji sistemi . Mesela bu sistemde şuan bir akü yok ! Yarın şartlar uygun hale gelirse , fiyatlar düşerse akü entegre etmeyi düşünebilirim.

Güneş Enerjisi Fiyat konuşalım biraz

Ortalama kwh tüketimi olan bir ev TL gibi bir fatura ödemektedir. Kuracağınız solar sistem ile bu tüketimin istediğiniz kadarını güneşten sağlamanız mümkündür. Örneğin 1 adet solar panel alsanız (Wp) ve onu dönüştürücü mikro inverter ile günde 1- kwh elektrik üretmeniz mümkündür. ( tabiki kullandığınız panele göre ,bulunduğunuz yere göre kurulum şartlarına göre vb. değişkenlik gösterir) Bir adet panel bile faturanızı aşağı çekecektir.

Mikro inverter fiyatları yüksek olabilir yaklaşık Euro gibi ( birkaç ay önce fiyat almıştım ) (yurtdışı fiyatları çok daha makul ,imkanınız varsa getirilebilir. Bunun yerine uygun fiyatlı inverter ( bu konuda youtube videosu çekmiştim funduszeue.info ) Bu cihaz için akü almanız gerekecek ancak toplam maliyet açısından bakıldığında TL gibi bir cihaz masrafınız olur. İlk önce bir adet sonra attırabileceğiniz Solar panel TL bandında fiyat olur. Akü kapasitesine göre fiyat değişkenlik gösterir. Akü fiyatları konusunda inceleme yapmıştım funduszeue.info  TL mi veya fazlası mı artık size kalmış. Yukarıda yazdıklarım eviniz için ciddi anlamda avantaj sağlayacak güneş enerji sistemleridir. Bu uygun fiyatlı inverter genelde watt lık şarj ünitesine sahip yani fazla panel bağlamanız mümkün. Solar panel sayısını arttırdıkça şebekeden aldığınız elektrik azalacak !! ( tabi rastgele bağlantı yapmıyoruz uygun fiyatlı inverter videosunda detayları belirttim )

Daha ucuzu yok mu ?

Daha ucuz ürün, araştırmak lazım internette her an her şey olabiliyor. Fiyatı düşürmek için panel gücünü düşürmek gerek , o zaman da üreteceğiniz enerji düşer . Yurtdışından mikro inverter uygun fiyatlı alınabilir dolar civarı ürünler olduğunu sizde Google a sorarak bulabilirsiniz. Akü gerekmez, solar panel ve mikro inverter hepsi bu . Mikro inverter çıkışı direkt V AC vermektedir. Yaşayan bir ev ise (yani içerisinde gündüz birileri var ise , Wp lik bir solar panel bile faturanıza yardımcı olur . Toplamda TL verip az da olsa faturanız düşebilir.

Gelen elektrik faturanızda tüketiminiz yazar , özellikle gündüz ne kadar tükettiğinizi de görebilirsiniz. İşte kuracağınız basit solar sistem bu rakamları aşağıya çekecektir.

Yukarıdaki örnekte yaklaşık 30 Kwh gibi aylık bir üretiminiz olacaktır güneşten bedava ! Faturanıza kwh gibi toplam tüketimizden kwh gibi güzel bir indirim sağlamış olacaktır.

Örnek fatura üzerinden konuşalım ; gündüz tüketim kwh (3 aylık ) ve puant dönemin ( kwh’in  belli bir kısmı ) güneş enerjisi tarafından karşılanabilir , wp lik bir panel ile ayda 30kwh , 3 ayda toplamda 90 kwh avantaj sağlayabilirim.  ( + 90 )

Solar Enerji maliyeti bir bütündür

güneş enerjisini yıllık bir süreç olarak bakmak ve yatırımı bunu düşünerek kararlaştırmak en doğrusu olacaktır. Sadece maddi olarak değil , aynı zamanda CO2 salınım azaltımı ile çevre dostu enerji üretimi ve tüketim yaptığınız yerde üretim yaptığınız için en verimli enerji noktası olmak, hem size hem ülkemize katkı sunacaktır.

Sonuç : Güneş enerjisi sistemi tek çeşit değildir

Güneşten elektrik üretme konusunda birçok senaryo ve birçok ekipman bulunmaktadır. Maalesef piyasa sizi sadece belirli sistemlere yönlendirmektedir. Güneş enerjisi ürünleri satın almadan önce sizin ihtiyacınız ile ne kadar örtüştüğünü mutlaka araştırmanızı tavsiye ederim. Hem sizin ihtiyacınıza uygun olmayan hem de cebinizden daha fazla para çıkmasına neden olabilecek solar sistemler sizi temiz enerjiden soğutmasın.

Güncelleme güneş enerjisi maliyeti mayıs

Güneş enerjisi ekipmanlarının birim fiyatlarındaki artış ile birlikte doların artması kW başına birim maliyetleri de yukarı yönde değişti. Her kW kapasite için dolar civarında yatırım yapmanız gerekecek. Örneğin 10 kW kapasite yaklaşık TL gibi aylık faturayı ortadan kaldırabilir.(yıl ortalaması) bu yatırımın bedeli $ ile $ arasında değişecektir. Kullanılan ekipmanların kalitesi işçilik vb sebeplerle fiyatlarda değişkenlik görülmektedir. Kurmak istediğiniz kapasite kW civarında ise birim maliyeti daha da fazla olacaktır.

Güncelleme

maliyetler ile ilgili güncel videomuz hazırlanıyor. Bu aşamada yıl sonu itibariyle yapılan yeni düzenlemeler , 1 kWh elektrik fiyatı , elektrik dağıtım bedelindeki artış , lisanssız elektrik üretimi dağıtım bedeli artışı gibi konuları hap bilgi şeklinde tek bir video makalede birleştirdik faydalı olacaktır.

Elektriğe zam değil indirim tarife

güneş enerjisi kurulum maliyeti

Beğenerek takip edebilirsiniz

Güneş Enerjisi İle Elektrik Nasıl Üretilir?

Güneş Enerjisi İle Elektrik Üretimi

Güneş, güneş sistemindeki gezegenlerde olduğu gibi Dünya’nın birincil enerji kaynağıdır. Güneş Dünya’daki tüm doğa olaylarının da kaynağı olduğundan tüm yenilenebilir enerji kaynaklarının da temeli Güneş enerjisidir. Güneş enerjisinin direkt olarak enerji üretiminde kullanılması İngilizce’deki Solar (güneşsel, güneşten gelen) kelimesi Solar enerji olarak adlandırılmaktadır.

Güneş ışınlarıyla Dünya’ya her an terawatt’lık (trilyon watt) bir enerji gelmektedir. Bu sayı Dünya’nın toplam enerji tüketiminin katıdır. Güneş enerjisi ile elektrik üretiminin potansiyelini ve önemini görmek için bu rakamlara dikkat edilmelidir.

Güneş Enerjisi İle Elektrik Üretimi

Güneş enerjisi ile elektrik üretimi küresel toplam elektrik ihtiyacının %3’ünü karşılarken, Türkiye’deki toplam lisanslı kurulu güneş enerjisi ile elektrik üretimi gücü toplam gücün %0,1’i kadardır. Güneş enerjisi ile elektrik üretimi yüksek ölçekli ve düşük ölçekli santrallerde yapılabilir. Bir güneş enerjisi santrali bir şehrin tüm ihtiyacını karşılayabilecek kadar büyük olabilirken, yalnızca bir hesap makinesinin çalışmasını sağlayacak kadar küçük olabilir. Bu da güneş enerjisi ile elektrik üretiminin ekonomik olarak cazip olmasının başlıca nedenleri arasındadır. Güneş enerjisi ile elektrik üretimi teknolojisi iki ayrı yöntemle elektrik üretimine imkan vermektedir. En çok kullanılan yöntem olan fotovoltaik yöntem ile güneş ışınları direkt olarak elektrik enerjisine dönüştürülmekteyken, yoğunlaştırılmış güneş enerjisi yöntemi güneş ışınlarının verdiği ısının dolaylı olarak elektrik enerjisine dönüştürülmesi prensibi ile çalışmaktadır.

Güneş Enerjisi İle Evlerde Elektrik Üretimi

Güneş enerjisi ile evlerde elektrik üretimi (küçük ölçekli tüm üretim ev tipi üretim olarak kabul edilir) dünyada her geçen gün artmaktadır. yılının sonunda özellikle de küçük ölçekli üretim tesislerinin katkısıyla toplam global kurulu güç, bir önceki yıla %22 artmıştır.  Güneş enerjisi ile evlerde elektrik üretimi ülkemizde de hızla artmaktadır. Evlerde ya da ev ölçeğinde güneş enerjisi ile elektrik üretimi lisanssız elektrik üretimi olarak yapılır. Bir eve kurulan küçük çaplı elektrik enerjisi santralinin üretim kapasitesi genellikle evin ihtiyacından fazla olur ve ihtiyaç fazlası elektrik şebekeye satılır. Enerji Piyasası Kanunu ve elektrik piyasası mevzuatına göre ev ölçeğindeki bir üretim için lisans gerekmeden de bu satış yapılabilmektedir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından açıklanan verilere göre güneş enerjisi ile evlerde elektrik üretimi yapan kişiler, kullanımının fazlası olan toplam MWh elektriği şebekeye geri satmıştır. 

Güneş enerjisi ile evlerde elektrik üretimi için yapılacak yatırım (ölçümlere ve sistemin yapısına göre değişiklik göstermekle birlikte) yaklaşık 8 yılda kendini amorti etmektedir. Ancak elektrik fiyatlarının yükselmesi bu amortisman süresini düşürmektedir. Güneş enerjisi ile evlerde elektrik üretim sistemi kurulmasının yaklaşık maliyeti ise sistemin kurulu gücüne göre USD ile USD arasındadır. Güneş enerji sistemlerinin amortisman sürelerini aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.

solar panel amortisman süresi

Yukarıdaki tablo tarihinde güncellenmiştir.

Sıkça Sorulan Sorular

Güneş Enerjisi Nasıl Elektrik Enerjisine Dönüştürülür?

Güneş enerjisi gezegenlerdeki tüm doğa olaylarının kaynağı olduğundan aslında tüm yenilenebilir enerji kaynakları güneş enerjisi sayesinde var olmaktadır. Ancak güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi direkt olarak elektrik üretimi için güneş enerjisinden faydalanmak demektir.

Güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi için günümüz teknolojisinde fotovoltaik ve termal olarak iki ayrı sistem kullanılır. Fotovoltaik sistemler direkt olarak ışığın elektriğe dönüşmesini sağlarken, yoğunlaştırılmış güneş enerjisi sistemleri güneşin ısısının kullanılarak elektrik üretilmesini sağlamaktadır.

Fotovoltaik (PV), güneş ışığının yarı iletken maddeler kullanılarak elektrik enerjisine dönüştürülmesi teknolojisidir. Fotovoltaik kelimesi Yunanca ışık anlamına gelen “foto” ve elektromotif gücün ölçü birimi olan ve İtalyan bilim insanı Alessandro Volta’nın adından gelen “volt” kelimelerinin birleştirilmesi ile türemiştir.

Fotovoltaik sistemlerde panellere çarpan güneş ışığı panelin yarı iletken hammaddesi tarafından emilir. Bu emilme sırasında atomdan ayrılan elektronlar panellerin içinde bulunan hücrenin etrafında dönerek bir hareket enerjisi oluşmasına neden olur ve elektronların bu hareketi elektrik oluşmasını sağlar. Direkt Akım olarak ortaya çıkan elektrik enerjisi sistemin bir unsuru olan ve inverter adı verilen dönüştürücülerle alternatif akıma dönüşür ve böylece kullanıma hazır hale gelir.

Güneş ışınlarının ısı enerjisinden faydalanma özellikle su ısıtma amacıyla sıkça kullanılmaktadır. Ancak güneşin ısısından faydalanarak yapılan elektrik üretimi alışılagelmiş yöntemlerden biraz farklıdır. Yoğunlaştırılmış güneş enerjisi (CSP) adı verilen sistemde güneş ışınlarının ısı enerjisi ile elektrik üretilir. Bu tip sistemler genellikle yoğunlaştırıcı, alıcı ve motor olmak üzere üç aşamalıdır. Yoğunlaştırıcı aynalar güneş ışınlarını toplayarak alıcıya iletir, alıcı içinde bulunan özel materyal (erimiş tuz olarak adlandırılabilir) ısınarak türbinlere doğru hareket eder ve türbinlerin dönmesini sağlar. Dönen türbinler bir motoru hareket ettirerek elektrik enerjisinin ortaya çıkmasını sağlar.

Güneş Enerjisi İle Elektrik Üretiminin Maliyeti Nedir?

Küçük ölçekte bir güneş enerjisi paneli ile elektrik üretimi yapmanız durumunda ortaya çıkacak maliyet TL ile TL arasındadır. Bir solar enerji panelinin fiyatı ise yaklaşık TL'den başlamaktadır. Güneş enerjisi ile elektrik üretiminin maliyeti yoktur, her zaman emreamade bir enerji kaynağı olan güneşten elektrik üretmek bedavadır. Yalnızca güneşten elektrik üretimi sağlayabilmek için kurulması gereken tesisin yatırım maliyeti ortaya çıkmaktadır. Güneş enerjisi ile elektrik üretimi yapan tesislerin çok fazla bir bakım gideri de olmadığından güneş enerjisi ile elektrik üretiminin maliyeti nedir? sorusuna, “yalnızca tesisin kurulum maliyettir” şeklinde cevap verebiliriz. Güneş enerjisi ile elektrik üretiminin maliyeti sistemin boyutu, kullanılan malzemeler gibi birçok faktöre göre değişiklik gösterse de küçük boyutlardaki bir güneş enerjisi santralinin 1 kWh elektrik üretim maliyeti yaklaşık 0,6USD ile 0,4USD arasındadır.

Güneş Enerjisi İle Elektrik Üretenlere Vergiden Muafiyet Var Mıdır?

Güneş enerjisi ile elektrik üretenlere vergiden muafiyet bulunmaktadır. Bu muafiyet sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’la yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmanın artması amacıyla evlerinin ve işyerlerinin çatısında ya da cephesine yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretim tesisi kurulumu gerçekleştirenlere, kurulu gücü 10 kW olan kısmından kullanım fazlasının elektrik dağıtım şirketleri tarafından işletilen elektrik şebekesine verilerek satılması konusunda vergi muafiyeti getirilmiştir.

Güneş Panelleri Nasıl Çalışır?

Güneş panelleri, güneş ışınlarının toplanmasına ve elektrik üretimi için hazır hale gelmesine sağlayan toplayıcılardır. Güneş panellerinin çalışma prensibi türüne göre değişir. Fotovoltaik sistemlerde panellerle toplanan güneş ışınları, panellerin üretildiği özel materyal sayesinde panelin içinde direkt olarak elektrik enerjisine dönüşür. Yoğunlaştırılmış güneş enerjisi panelleri ise güneş ışınlarının toplanarak bir odak noktasına yansıtılmasını ve böylelikle ısı elde edilmesini sağlayan panellerdir. Güneş panelinin amacı, güneş enerjisi ile elektrik enerjisi elde etmektir.

Güneş Paneli Çeşitleri Nedir?

Güneş enerji paneli çeşitleri güneş ışınlarını direkt olarak elektrik enerjisine dönüştüren fotovoltaik paneller ve güneş ışınlarının bir yüzeye değmesi ile oluşan ısı ile enerji üreten yoğunlaştırılmış güneş enerjisi panelleri olarak iki ana çeşittir:

  • Fotovoltaik güneş paneli: Çok katmanlı bir yapıdadır ve bu yapının içinde bulunan yarı iletken silikon katmanlar, elektron ve protonların hareket etmesini sağlayarak elektrik enerjisini ortaya çıkartır.
  • Yoğunlaştırılmış güneş enerjisi paneli: Güneş ışınlarının bir odak noktasında toplanmasını sağlayan ayna benzeri yansıtıcılardan oluşmaktadır.

Elektrik Tasarrufu İçin Güneş Enerjisinin Önemi Nedir?

Elektrik tasarrufu için güneş enerjisinin önemi, diğer tüm kaynakların öneminden çok daha yüksektir. Zira güneş en kolay ulaşılabilir enerji kaynağıdır ve yüksek yatırım yapmaksızın da enerji tasarrufunda kullanılabilir. Elektrik tasarrufu yapmak için güneş enerjisinden faydalanmak oldukça önemlidir. Güneş enerjisinden faydalanarak elektrik tasarrufu yapmak için aşağıda sıralanan yöntemleri kullanmak verimli çözümler üretecek ve elektrik tasarrufu yapılmasını sağlayacaktır:

  • Çamaşırların kurutulması: Ev içi elektrik tüketiminde ilk sırayı beyaz eşyalar alır. Beyaz eşyaların kullanımını azaltmak da elektrik tasarrufu yapmak için önemlidir. Çamaşırların güneş gören bir yere asılması ile kurutulması, kurutma makinesi kullanımının düşmesine ve elektrik tasarrufu sağlanmasına olanak sağlar.
  • Perdelerin açılması: Güneşin görüldüğü gündüz vaktinde perdeleri açarak güneş ışınlarının mekanın içine girmesi sağlanır ve ev içi elektrik tüketiminde ikinci sırada olan aydınlatmada elektrik tasarrufu sağlanır.

Bu iki maddedeki örnekten hareketle güneş ışınlarının gerekli zamanlarda kullanım yerinin içine sokulması, gerekli zamanlarda da yalıtımın sağlanması (örneğin sıcak yaz günlerinde klimanın daha az enerji tüketmesini sağlamak için perdeler kapatılmalı ve güneşin mekanı ısıtmasının önüne geçilmelidir.) elektrik tasarrufu için güneş enerjisinden faydalanmasına örnektir.

Güneş Bacası Nedir?

Güneş bacası, yoğunlaştırılmış güneş enerjisi sistemlerinde kullanılan, büyük ölçekteki bir seranın içinde ısınan havanın yükselmesine yarayan yüksek bacadır. Güneş bacası içinden geçerek yükselen sıcak hava, bacanın dibinde bulunan türbinlerin dönmesi ile elektrik üretimi gerçekleştirilir.

Güneş Enerjisi Tanımı Nedir?

Güneş enerjisi, Dünya’daki tüm doğa olaylarının gerçekleşmesini sağlar ve bundan dolayı tüm yenilenebilir enerji kaynaklarının esas kaynağıdır. Güneş enerjisi, direkt olarak güneş ışınlarının radyasyonundan faydalanarak ya da endirekt olarak biyoenerji, su ya da rüzgar enerjisi olarak kullanılır.

Güneş enerjisi tanımı genellikle güneş ışınlarından gelen radyasyonun direkt olarak kullanıldığı enerji sistemleri için kullanılır. Güneş enerjisinden direkt olarak faydalanma ısı ve elektrik elde edilmesini ifade eder. Güneş enerjisinden faydalanmanın en yaygın yöntemi ısı elde etmek için olurken, elektrik üretimi için güneş enerjisinin kullanımı her geçen gün yaygınlaşmaya devam etmektedir.

Güneş Tarlası Ve Güneş Enerji Santrali (GES) Nedir?

Güneş enerji santrali, güneşten elektrik üretimi yapan santrallerin genel tanımıdır. Güneş tarlası ise büyük ölçekli arsalara ya da arazilere kurulmuş büyük ölçekli güneş enerji santralleridir. Güneş enerjisinden yararlanmak için fotovoltaik (PV) paneller veya güneş enerjisini yoğunlaştırmak için reflektörler ya da paneller kullanılır.

Güneş Enerjisi İle Elektrik Üretimi Nükleer Enerji İle Elektrik Üretiminden Daha Avantajlı Mıdır? 

Güneş enerjisi ile elektrik üretimi nükleer enerji ile elektrik üretiminden daha avantajlı mıdır? sorusunun cevabını verebilmek için öncelikle her iki kaynağın ekonomik ve çevresel etkilerini ortaya koyabilecek farklılıklarının incelenmesi gerekir. Bunlar:

  • Kapasite Faktörü: Kapasite faktörü, kısada bir santralin bir dönem içinde ne kadar kapasitede çalıştığını gösteren bir parametredir. Nükleer enerji santrallerinin kapasite faktörü %93’ken, güneş enerjisi ile elektrik üretimi yapan santrallerde kapasite faktörü %23’tür. Yani nükleer enerji santralleri yılın tamamına yakınında sürdürülebilir bir kapasite sağlarken, güneş enerji santralleri bundan çok daha düşük sürede efektif olarak çalışır.
  • Boyut (Ölçek): Yalnızca bir nükleer enerji santralinin ürettiği elektrik, 3 milyar milyon adet fotovoltaik panelli güneş enerjisi santralinin ürettiği elektrikle eşdeğerdedir.
  • Karbon Salımı: Nükleer enerji ile elektrik üreten santraller de, güneş enerjisinden elektrik üreten santraller de sıfır karbon santralleridir.
  • İnşaat İçin Gereken Zaman: Ortalama bir güneş santrali 9 ayda kurulabilirken, nükleer santrallerin kurulumu 69 ay sürer.
  • Kurulum Maliyeti: 1 kW başına ortalama maliyet güneş enerjisi santrallerinde yaklaşık USD olurken nükleer santraller için bu rakam USD'dir. Güneş enerji santrali kurulum maliyeti, nükleer enerji santrali kurulum maliyetinden 10 kat daha düşüktür.
  • Yatırım Maliyeti: Bir güneş enerjisi santralinin nükleer enerji santrali ile aynı elektrik enerjisini üretmesi için MW kurulu güce sahip olması gerekir. Böyle bir santralin yapımı 12 milyar Amerikan Doları maliyetinde olurken, aynı kapasiteye sahip olan ve yakın dönemlerde yapılan Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Vogtle Nükleer Enerji Santrali’nin yapım maliyeti 25 milyon Amerikan Doları olmuştur.
  • Yakıt: Güneş enerjisi santrallerinin yegane kaynağı güneş ışınlarıdır ve tamamen ücretsizdir ve yenilenebilirdir. Nükleer enerji santralleri ise yakıt olarak zenginleştirilmiş radyoaktif materyaller kullanır, bu materyallerin bulunması oldukça zordur ve yenilenebilir kaynaklı değildir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası