nissen fundoplikasyon ameliyat notu / Midede Reflü Nedir? Reflü Neden Olur? | Avicenna Hastanesi

Nissen Fundoplikasyon Ameliyat Notu

nissen fundoplikasyon ameliyat notu

Midede bulunan asidin, mide içerisinden yemek borusuna doğru yükseldiği duruma reflü hastalığı adı verilmektedir. Bu rahatsızlık kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Dünyada, her beş kişiden birinde reflü olduğu düşünülmektedir. Peki, reflü neden ortaya çıkar ve nasıl tedavi edilir?

Avicenna Ataşehir Hastanesi İç Hastalıkları uzmanları ışığında kaleme alınan bu yazıda midede reflü problemine neden olan etkenler ve reflüye karşı yapılabilecekler hakkında her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz.

 

Avicenna Endoskopi ve Kolonoskopi Merkezi

 

Midede Reflü Nedir?

Mide asitlerinin yemek borusuna kaçışına gastroözofageal reflü adı verilmektedir. Genellikle boğazın aşağısında, göğüs kafesinin arkasında yoğun bir yanma ile kendisini belli etmektedir. Hastaların belli bir kısmında ağza acı su gelmesi durumuyla da karşılaşılmaktadır. Genellikle yemek yedikten sonra ortaya çıkar. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yoğun olarak görülen bir hastalıktır.

Haftada en az 1 kere reflü problemi yaşayan insanların, toplam nüfusa oranının yüzde 20 olduğu tahmin edilmektedir. Bu oldukça ciddi bir rakamdır. Kadınlarda ve erkeklerde reflü görülme oranları ise eşittir. Belirtiler genellikle ülser ile benzerlik gösterir fakat bu iki rahatsızlık özünde birbirlerinden farklı hastalıklardır. Reflü problemi yaşayan insanların vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurması gereklidir.

Midede Reflü Hastalığı Belirtileri

Reflü, genellikle yağlı ve baharatlı gıdalar, alkol, portakal suyu, çikolata gibi gıdaların tüketildiği durumlarda kendisini göstermektedir. Mideden başlayan ve boğaza kadar gelen bir yanma hissiyatı ile ortaya çıkar. Genellikle yemek yedikten sonra mide reflü belirtileri artış gösterir. Midedeki yiyeceklerin ya da acı bir suyun ağza gelmesi de önemli bir belirtidir. Yine reflü problemi yaşayan insanların yutkunma güçlüğü çektikleri de görülmektedir. Hıçkırık tutması, geğirti, mide bulantısı ve hatta kusma gibi ilerlemiş reflü belirtileri, az da olsa oluşmaktadır. Reflünün öksürüğe, diş çürümesine, ses kısılmasına ve boğaz hastalıklarına sebebiyet verdiği de bilinmektedir. Midede reflü krizi belirtileri ile karşı karşıya kalan hastaların, farklı zararlar görmeden önce doktora gitmesi gerekir.

Midede Reflü Hastalığı Nedenleri

Reflü hastalığı nedenlerinin başında, yemek borusunun aşırı seviyelerde mide asidine maruz kalması bulunmaktadır. Midede yer alan asitli içerik, yemek borusuna uzun süre temas eder ve yemek borusunu zarara uğratır. Bu durum hastalarda yanma ve ağrı hissine neden olur. Normal şartlarda her insanın yemek borusunun alt tarafında alt özefagus sfinkteri isimli bir kapak bulunmaktadır. Bu kastan oluşan kapağımsı yapı, mide asidinin yemek borusuna kaçmasına engel olur. Bu kapağın sık sık gevşemesi, reflüye neden olmaktadır.

Reflü Hastalığı Tanı ve Teşhis

Reflü ağrısı ve yanması problemlerinden muzdarip hastaların en çok merak ettikleri konu, reflü tedavisi konusudur. Eğer bir hastada mide asidinin yemek borusuna gelmesi, yutkunma güçlüğü ve ağrı gibi belirtiler var ise, hastanın reflü tedavisine bir an önce başlaması gerekmektedir. Tanı koymak ve hastalığın hangi şiddete sahip olduğunu bilmek için endoskopi, pH ölçümü, kontrastlı grafiler ve manometrik çalışmalar yapılır.

Midede Reflü Tedavisi

Reflünün tedavi edilebilmesi için, ilk olarak yaşam tarzını değiştirmek gerekir. Hastaların oldukça büyük bir bölümü, yaşam tarzlarını değiştirerek kendi kendilerine iyileşebilmektedir. Yine çok sayıda hasta ilaç desteği alarak reflü problemini kontrol altına almaktadır. Yine de bazı hastalarda cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Bu noktada hastalığın şiddetini tespit etmek çok önemlidir. Eğer hastalık ileri seviyelerde değilse, basit mide ilaçlarıyla baskılanabilmektedir. Yine yaşamsal olarak yapılacak değişikliklerle de reflüden tamamen kurtulmak mümkündür. Peki, bahsedilen yaşamsal değişiklikler nelerdir?

  • Fazla kilolardan kurtulmak,
  • Sigarayı ve alkolü bırakmak,
  • Sıkı ve dar giyimden vazgeçmek,
  • Yağlı ve kızartılmış yiyeceklerden uzak durmak,
  • Domates salçası tüketimini azaltmak,
  • Çikolatayı çok daha az yemek,
  • Nane, soğan ve sarımsak tüketimini dikkatli yapmak,
  • Kahve tüketimini azaltmak,

Beslenme düzenimizin yanında yeterli düzeyde uyku almak ve stresten uzak durmakta reflüden korunma yöntemleri olarak karşımıza çıkar.

Reflü Ameliyatı

Günümüz tıp dünyasında midede reflü ameliyatları oldukça sık yapılmaktadır. Reflü tedavisinde ilaç desteğinin de işe yaramadığı durumlarda cerrahi yöntemler karşımız çıkar. Reflüyle birlikte ortaya çıkmış mide fıtığı varsa ve uzun yıllar devam edecek bir ilaç tedavisi tercih edilmiyorsa, ameliyat yapılmaktadır. Reflü tedavisinde en çok tercih edilen ameliyat nissen fundoplikasyon ameliyatıdır. Bu cerrahi yöntem ile, midedeki asidin yemek borusuna kaçmasını engellemekle görevli kapakçık güçlendirilmektedir. Eğer hastanın mide fıtığı varsa ameliyat esnasında tedavisi gerçekleşir. Nissen fundoplikasyon ameliyatı kapalı yöntemle (laparoskopik) yapılmaktadır. Tüm dünyada reflü hastalığına karşı tedavi seçenekleri arasında en başarılı ameliyat olarak kabul edilmektedir.

Reflüye Karşı Yapılabilecekler

Reflü yüzünden sıkıntılar yaşayan insanlar, uzman diyetisyenler eşliğinde reflü diyeti yapabilmektedirler. Reflü diyeti, her hasta için farklılık gösterir. Hastaların reflüsünü harekete geçiren tetikleyici gıdanın tespit edilmesi ve bu gıdaların tüketiminin özellikle azaltılması gerekmektedir. Reflü diyeti yaparken ufak lokmalar alacak şekilde yemek yemek ve yemek sonrasında hemen uyumamak çok önemlidir. Reflü hastalarının yemek yedikten en az saat sonra uykuya dalması gerekir. Uyku esnasında bel üstü bölgenin bel altı bölgeye göre yukarıda olması da, gece reflüsü açısından önemli bir önlemdir. Burada yer çekimi devreye girer ve reflü oluşmasının önüne geçilir. Kafanın altına yüksek yastık koymak gibi önlemler reflü açısından hiçbir işe yaramamaktadır. Bel kısmından itibaren vücudun üst bölgesinin alt bölgeye göre yukarıda olması etki etmektedir.

Reflü İlacı

Reflü genellikle yaşam tarzına bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Yaşam tarzında değişiklik yaparak reflüyle mücadele etmek mümkündür. Buna rağmen, tedavide reflü ilaçlarının da etkisi büyüktür. Anti asit grubundaki mide ilaçları, midedeki asit oranını dengeler, yemek borusuna çıkabilecek asit fazlalığını yok eder. Bu da hastaların ciddi oranda rahatlamalarını sağlar. Öte yandan, anti asit ilaçlar dışında, prokineti ilaçlar da kullanılmaktadır. Bu ilaçlar mide asidinin, yemek borusundan mideye doğru ilerlemesini sağlamaktadır. Reflü ilacı kullanırken doktor kontrolünde olmak çok önemlidir. Çünkü ilaçların dozlarının doğru ayarlanması gerekmektedir.

Reflü ve Ülser

Midede reflü kimi hastalarda ülser hastalığının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Endoskopik incelemeler ve yemek borusuna gelen mide asidinin çeşitli cihazlarla ölçülmesi, reflü teşhisini hızlandırır. Eğer reflü teşhisi yapılmışsa mutlaka tedavi süreci başlatılmalıdır. Mide kanaması, yemek borusu delinmesi, daralması ya da iltihaplanması ve ülser gibi hastalıklar, reflüye bağlı olarak oluşmaktadır.

Reflü Mide Kanseri Yapar mı?

Toplum içerisinde reflü yüzünden mide kanseri olma korkusu bulunmaktadır. Mide içerisindeki reflüye bağlı hücresel değişimin (Barretözofagus) mide kanserine sebep olduğu yönünde halen çalışmalar yapılmaktadır. Reflü hastalarının yüzde 5 ile 20 arasındaki bir bölümünde Barrettözofagus dönüşümüne rastlanmaktadır. Fakat barretözofagus dönüşümü yaşayan hastaların sadece yüzde 0,5’lik bölümünde kanser oluşumuyla karşımıza çıkar. Sonuç olarak reflü kanser yapar diyebilmek hiç de kolay değildir. Yine de reflü aksatılmamalı ve doktor kontrolünde tedavi ettirilmelidir.

Reflü ve Gastrit

Reflü ve gastrit birbirlerine çok sık karıştırılan iki farklı hastalıktır. Bazı hastalarda bu iki hastalık birlikte karşımıza çıkar. Gastrit, mide asitinin artmasına bağlı olarak mideyi koruyan güçlerin azalmasıdır. Bu azalma, midenin ve oniki parmak bağırsağının iltihaplanmasına neden olur. Gastrit ile birlikte fazlasıyla artan mide asidi, yemek borusuna kaçmaya başlar ve bu da reflüye neden olur. Gastrit reflü mutlaka tedavi edilmelidir. Sizin de mide yanması, boğaz yanması, yemek borusu yanması, ağrı, mide bulantısı, yutkunma problemi ve kusma gibi problemleriniz varsa, hiç vakit kaybetmeden bir iç hastalıkları uzmanına görünmeniz gerekmektedir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Reflü ciddi bir hastalık mıdır?

Tedavi edilmediği sürece yemek borusunda iltihap, kanama, darlık, ülser ve baretözofagus gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olur.

Reflü hastalığı ilerlerse ne olur?

Yemek borusunun alt kısmı daralabilir ve buna bağlı olarak ciddi yutma güçlükleri gelişir. Bunun dışında fazla asit ve mide içeriğine bağlı olarak ülserler meydana gelebilir. En kötüsü de yukarıda bahsettiğimiz baretözofagus hastalığıdır.

Reflü ne kadar sürede iyileşir?

İlaçlarla yapılan tedaviler çoğunlukla 2 – 3 ay sürer.

 

Avicenna Hastanesi İç Hastalıkları – Dahiliye Doktorları

İç Hastalıkları bölümü doktor listesi aşağıda yer almaktadır:

Mesajlarınız

Yazılan mesajlar

Talha Kocabıyık (26/12/ )Konu :GastritMesaj :Hocam merhaba. Üst orta ve alt özofagus: Normal. Mide:retrofleksiyonda hiatus endoskopu yeterince sarmıyordu, hava verilmesi ile mide lümeni rahat açıldı. Mide içeği ve hareketleri: Doğal görünümde idi. KARDİA, FUNDUS, KORPUS, ANGULUS, ANTRUM: Mukozası ödemli ve benekler tarzında hiperemik görünümde idi. Pilor, bulbus: Normal görünümde idi TANI: KÖS GEVŞEKLİĞİ PANGASTRİT

"DEĞERLİ KARDEŞİM MİDE FITIĞI NEDENİ İLE AMELİYAT OLMANIZ GEREKİYOR. SAĞLIKLA KALIN."

funduszeue.info Çalıkuşu

Gamze (26/12/ )Konu :EndoskopiMesaj :Hocam benim raporda da özet olarak şunlar yazıyodu
Antrum,mukozası ödemli ve hiperemedik funduszeue.infoleksiyonda kardiya intakt,hilatus gevşek olarak bulundu

"DEĞERLİ KARDEŞİM ÖZET OLARAK MİDE FITIĞI NEDENİ İLE AMELİYAT OLMANIZ GEREKİYOR SAĞLIKLA KALIN."

funduszeue.info Çalıkuşu

Özge durkan (26/12/ )Konu :Özofago-gastro-duodenoskopi raporuMesaj :Hocam özel anadolu hastanesinde yaptırdığım sonuçları açıklıyorum
Özofagus:Normal
Alt özofageal:Normal
Mide:kardia,fundus,korpus mukoza normal
Antrum mukozası hafif hiperemik
Duodenum:Bulbus ve dukdenumun 2.kıtası normal
Tanı:Özofagus:Normal
Mide:Antral gastrit
Duodenum:Normal
Benim midemdeki sorun nedir tam olarak?Beni bilgilendirirseniz çok funduszeue.info atak ve anksiyete hastasıyım.

"DEĞERLİ KARDEŞİM SİZİ BİLGİLENDİREMEM ÇÜNKÜ RAPORUNUZDA HERHANGİ BİR BİLGİ YOK. YA HİÇ BİR HASTALIĞINIZ YOK YA DA SİZE YAPILAN ENDOSKOPİ DANDİK. SAĞLIKLA KALIN"

funduszeue.info Çalıkuşu

Gülden (25/12/ )Konu :Özafagogastroduodenoskopi raporuMesaj :Endoskopi raporum şöyle. Hocam z çizgisi funduszeue.infoşlangıç hattı funduszeue.infol kıskaç Cmde geçfunduszeue.infoa endoskopi gevşek kavrıyordu. Antrum ve angulus ödemli izlendi.özafagus alt uçta 5mmden kısa ülserler görüldü. Clo:+ tanı. Özofajit LA GRADE A Alt özafagus sfinkter gevşekliği. Hiperemşk gastropatiHocam helikobakter pylori müspet + benden endoskopi de parça almışlar ısır kanser varmı kii

"DEĞERLİ KARDEŞİM KANSERDEN ÖNCE MİDE FITIĞINIZ VAR AMELİYAT OLMANIZ GEREKİYOR. SAĞLIKLA KALIN."

funduszeue.info Çalıkuşu

harun (25/12/ )Konu :midede safraMesaj :saygıdeger hocam 35 yasındayım 10 yıldır tırıgılıserıt degerım arasında 34 yasında safra kesesı amelıyatı oldum streslı bır kısılıge sahıbım suan karnımın sol ust kısmında yumruk kadar bır agrı basladı ve daha sonra karnımın tum kısmını kasılma gıbı sardı yemekden sonra artıyor ve benı strese sokuyor yada ben onu strese sokuorum strese gırınce ust solmıde kısmı yumruk gıbı kasılıyor veya ben oyle hıssedıyorum baskı oluyor endoskopı yaptılar z cizgis 40 cm de geçıldı mıdeye gırıldıgınde yaygın safralı icerik ve aclık sekrasyonu izlendi retroversıyonda kardıa ve fundus mukozası hiperemik ve ödemli görünümündeydi hiatus hafif normal olarak izlendi koprus ve antrum mukozası hiperemik ve ödemli bulundu pilor santıze ve foksiyone bulundu bulbus ve ıı. kıta özellik saptanmadı hocam böyle yazıyor safra kesesı amelıyatını yapan doktor mıde koruyuverıdı gonderdı patolojı cıknca enfeksıyon varmı bakalım dedı benım kafam safrayla ödeme takıldı bu konuda bır acıklama yaparsanız cok sevınırım tesekurler

""DEĞERLİ KARDEŞİM, NORMAL ŞARTLARDA MİDE SIVISI ŞEFFAF BEYAZ RENKLİ YANİ SU GİBİDİR. GELEN YEŞİL VE ACI SU SAFRADIR. İNSAN MİDESİNDE SAFRA OLMAZ OLMAMALI. SİZİN MİDENİZDE NE ARIYOR Kİ AĞZINIZA KADAR GELEBİLİYOR VE AĞZINIZDAKİ ACI TADI OLUŞTURABİLİYOR.. RAPORUNUZDA BUNU AÇIKLAYICI HİÇ BİR BİLGİ YOK. BİR DANDİK ENDOSKOPİ DAHA. SAĞLIKLA KALIN" "

funduszeue.info Çalıkuşu

Ceyda dönmez (25/12/ )Konu :Patoloji sonucuMesaj :Hocam tekrar iyi calismalar endoskopi sonucuma mide fitigi demistiniz patoliji sonucumda yeni geldi yorumlarsaniz sevinirim.. kronik enflasyon++ aktivite+ atrofi+ intestinal metaplazi+ funduszeue.info - Tani 1 aktif kronik gastrit intestinal metaplazi mide antrum tani2 kronik özafajit özafagus endoskopik biopsi.

"DEĞERLİ KARDEŞİM, GASTROSKOPİLERDE BİYOPSİ ALINMASI BÜYÜK ÇOĞUNLUKLA SİGORTA KURUMLARININ İSTEMESİ NEDENİ İLE OLUR. SİZİNKİ DE AYNI ŞEKİLDE. MİDE FITIĞININ HÜCRE TANISI GEREKSİNİMİ YOKTUR. PATOLOJİ SONUCUNA DA YAZILMASI GEREKENLER YAZILMIŞ. KLİNİK AÇIDAN BİR ÖNEM ARZ ETMİYOR."

funduszeue.info Çalıkuşu

Ayhan (24/12/ )Konu :MideMesaj :Hocam midemden sürekli acı şu geliyor bugün endoskopi oldum sonucları şu şekilde
Ülser funduszeue.infoleksiyonda alt özofajial sfinkter sıklığı azalmıştı.
Gastroskopi: antrum duvar ve mukozasında hafif hipermik alanlar görüldü. Prepilorik antrumdan biyopsi alindi. Pilor halkası deforme değildi ve fonksiyonlar normaldi.
Duedonoskopi: bulbus duvar ve mukozasi olağan, ülser ve deformite görülmedi.
Endoskopik tani: antral gastrit (antrum biyopsi)
Hiatal yetmezlik

"DEĞERLİ KARDEŞİM, HİATAL YETMEZLİK MİDE FITIĞININ TÜRKÇE İFADESİDİR. İLAÇ TEDAVİSİ YOKTUR. AMELİYAT OLMANIZ GEREKİYOR. SAĞLIKLA KALIN."

funduszeue.info Çalıkuşu

Bayram çiğdem (24/12/ )Konu :Endoskopi sonucuMesaj :Merhaba hocam bugün mide endoskopisi oldum sonuç bu değerli yorumlarınızı bekliyor saygılar sunuyorum
Bulgular: Servikal,torokal ve abdominal özofagus normal bulundu .Z çizgisi cm de geçfunduszeue.info tüm bölümleri ile incelendi Tüm mide mukozası hiperemik ve ödemli bulundu .İntestinal metaplazi (?)bx alındı pilor santralize ve fonksiyone bulundu Bulbus ve

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.