kedi evde mantar tedavisi / Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri - funduszeue.info

Kedi Evde Mantar Tedavisi

kedi evde mantar tedavisi

Doğukan İlaç - Pet İlaçları ve Sağlık Ürünleri

Mantar efeksiyonları kedi ve köpeklerde ortamda bulunan mantarları soluması ya da mantarların ciltlerindeki bir çizikten, yaradan vücutlarına girmesi ile ortaya çıkar.

Kedi ve köpeklerde görülen mantar tırnağın, kıl ve derinin mantar enfeksiyonudur. Kedi ve köpeklerde mantar enfeksiyonları genellikle sonbahar aylarında ve 1 yaşından küçük hayvanlarda daha sıklıkla gözükür. Mantar tedavisindeki en önemli nokta doğru teşhis ve hijyendir.

Uzun tüylü kedilerde mantar enfeksiyonu yoğun olarak görülmektedir. Genç kedilerde bağışıklık sistemi güçlü olmadığından daha yoğun olarak görülür.

Kedi ve köpeklerde mantar enfeksiyonu alınan kültür örneği ile belirlenir. Kedilerin tüylerinde ve pençelerin yüzeyinde yaşarlar ve enfekte olmuş tüylerin etrafında kümeler halinde bulunurlar.


Kedi ve Köpeklerde mantar neden oluşur?

Evcil hayvanlarda mantar enfeksiyonu kontak yolla veya bulaşık malzemeleriyle meydana gelir. Hastalığın oluşumunda kedilerin genel durumundaki bozukluk, bir takım enfeksiyonları geçirmiş olması, zayıf düşmüş olmasından ve özellikle mantar etkeni bulaşmış tarak, makas ve fırçalardan bulaşabilmektedir.

Ayrıca hormon tedavileri, stres, zayıflık, beslenme bozukluğu ciddi şekildemantar oluşumunu etkileyen faktördür. Kedi ve köpeklerde mantar hastalığı tedaviden bir süre sonra tekrardan nüks edebilir.

Kedi ve Köpeklerde mantar oluşumunda ne yapılmalı?

Kedilerde mantar hastalığı en yoğun görülen deri rahatsızlığıdır. Mantar hastalığı köpeklerde piyoderma, bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklar uyuz, yoğun ve yanlış şampuanlar ile yıkamalarda aşırı kepeklenme, enjeksiyon sonrası bölgesel tüy dökülmesi ile kedilerde psikolojik dermatit, pire ısırıkları oluşması, yalama dermatitisi neoplazmalarla karşılaşılabilir. Kedi ve köpeklerde hareket alanları tek bir oda ile sınırlandırılmasında yarar vardır. Ama en önemlisi de evcil hayvanlarınızda bu şekilde şüphelendiğiniz bir durum ile karşılaştığınızda veteriner hekime başvurulmasıdır.

Kedi ve Köpeklerde mantar hastalığı belirtileri ve tedavisi

Mantarın çok kolay bulaşabildiğini söylemiştik, özellikle birden fazla kedinin birlikte yaşadığı ortamlarda mantar çok hızlı bulaşabilir. 

Hastalık etkeni dış ortama son derece dayanıklıdır. Haastalık etkeni dış ortama son derece dayanıklıdır. Klinik tablo kimilerinde çok şiddetli olurken kimi hayvanlarda çok hafif olarak seyretmektedir.


Belirtileri;

- Ciltte kızarıklık
- Tüy dökülmesi
- Deride pullanma
- Kötü kokulu cilt lezyonları
- Ciltte yağlanma
- Deride kalınlaşma
- Derisinde para gibi en az 1 cm yarı çaplı olarak görülür.

Tedavi;

Baska diğer deri hastalıkları ile karısabilecegi için veteriner hekime danışılmalıdır.

Mantar enfeksiyonlarında derinin normal hale gelmesini sağlayacak, çevreyi ve ortamıda dezenfekte edebileceğiniz ecosin için bizlere sosyal medya kanallarımızdan ya da iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.

Kedilerde Mantar Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Her cinsten ve yaştan kedide görülme olasılığı bulunan mantar hastalığı veya literatürdeki karşılığı ile ringworm, en sık rastlanan rahatsızlıklar arasında gösterilebilir. Kedilerin ortamdaki mantarları soluması veya bu mantarların açık bir yara yoluyla cilde nüfuz etmesi yoluyla bulaşan mantar hastalığının özellikle zayıf, stresli ve hormon tedavisi görmüş kedileri risk altında bıraktığını da söylemek mümkün. Kedilerde mantar tedavisi uygulanmadığı takdirde başka hayvanlar veya insanlar da enfeksiyon ihtimali ile karşı karşıya kalabilmektedir.

Genellikle ciltte kızarıklık, kaşıntı, tüy dökülmesi, deri pullanması gibi belirtilerle kendini gösteren mantar hastalığı çoğu zaman ayak, baş ve kulak arkası gibi bölgelerde gözlemlenmektedir. Hem mantar hastalığına yakalanmış kedilerin, hem evdeki diğer evcil hayvanların, hem de sizin yaşam standardınızı önemli ölçüde düşürebilecek mantar hastalığı için gerekli önlemleri almanız yararınıza olacaktır.

Kedilerde Mantar Tedavisi

Kedilerde mantar tedavisi konusu için bir örnek olabilecek kulak arkası mantar olmuş tekir cinsi kedi

Kedilerde mantar tedavisi, elbette uzman bir veteriner hekim kontrolünde gerçekleştirilmelidir. Veterineriniz ise uygulanacak tedaviye öncelikle kedinizde enfeksiyon oluşumuna neden olan mantar türüne göre karar verecektir. Bu doğrultuda mantar hastalığının tedavisi için özel olarak geliştirilen pomadlar, ağız yoluyla alınacak ilaçlar ve kremler tedavinin bir parçası olarak değerlendirilebilmektedir.

Ek olarak, kedilerde mantar tedavisi için özel şampuanlar da kullanılabilmektedir. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi gereken tedavi sürecine veteriner hekimler karar vermelidir. Kimi hayvan sahipleri, veteriner görüşüne gerek duymadığını düşünerek kendi başına tedavi uygulamaya kalksa da ne yazık ki bu tür çabalar istenmeyen durumlarla sonuçlanabiliyor. Oysa ki kedilerde mantar belirtileri gözlemlendiğinde veteriner kliniğine başvurmak ve gereken dermatoloji hizmetini almak, kedinizin en kısa sürede rahatsızlığından kurtulmasını sağlayacaktır.

Kedinizi en doğru şekilde nasıl yıkayabileceğinizi öğrenmek için Minik Dostunuzun Banyo Vakti! Kedi Nasıl Yıkanır? başlıklı içeriğimizi okumanızı öneririz.

Kedilerde Mantar Hastalığı (Ringworm) Nedenleri

Başlarını birbirlerine sürten iki şirin kedi

Kedilerde mantar hastalığı nedeni enfeksiyona bağlı olarak mantarın türüne göre farklılık gösterebilmektedir. Dolayısıyla çok farklı nedenlerden dolayı kedinizde mantar enfeksiyonunu gözlemleyebilmeniz mümkün. Örneğin pire alerjisi, enfekte hayvan dışkısı ile veya enfekte toprak ile temas, mantar bulunan bir ortamdaki havayı soluma, vitamin eksikliği, yüksek ısıya maruz kalma, hijyenik olmayan bir ortamda yapılan tıraş gibi durumlardan dolayı kedinizde mantar enfeksiyonu oluşabilir.

Kedinizin hijyenik ve klinik ortamda tüy bakımı için Ankara Vetrium Veteriner Kliniği’nin Pet Kuaför hizmetinden yararlanabilirsiniz.

Kedilerde mantar tedavisi uygulanmadığı takdirde, sürtünme yoluyla veya tüy ve deri döküntüleri aracılığıyla mantarın evdeki diğer canlılara bulaşma olasılığı vardır. Diğer yandan kedinizi ve dolayısıyla evdeki tüm canlıları mantar hastalığından korumak için alabileceğiniz önlemlerden de söz edilebilir. Kedinizi bu rahatsızlıktan korum adına atabileceğiniz adımları ise bir sonraki başlık altında bulabilirsiniz.

Kedilerde Mantar Hastalığına Karşı Alınabilecek Önlemler

Cam kase içindeki mamayı kedisinin mama kabına döken bir el ve mama kabından mama yiyen gri kedi

Kedinizin mantar hastalığına yakalanmasının önüne geçmek için öncelikle dengeli bir beslenme düzenine sahip olmasını sağlamalısınız. Böylece ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri yeteri kadar alarak bağışıklık sistemini kuvvetlendirebilirsiniz. Ayrıca kedinizin yaşadığı ortamın temizliği de bu anlamda büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla kum kabını temiz tutmanız ve ev ortamının düzenli olarak temizlenmesini sağlamanız işinizi kolaylaştıracaktır.

Öte yandan mantar hastalığına yakalanmış kedinizin diğer evcil hayvanlarınız ile temas etmemesi için de alabileceğiniz önlemlerden söz edebilmek mümkün. Buna göre hasta olan kedinizi tedavi başlayana kadar diğer hayvanlardan ayrı tutmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca mantar hastası olan kedinizin yatağını, fırçasını, oyuncaklarını, kısacası diğer hayvanların temas edebileceği tüm riskli eşyalarını sabunlu su ile yıkayarak dezenfek etmeniz de yararınıza olacaktır.

Ancak dezenfektasyon işlemleri sırasında kendinizi de bu hastalıktan korumak adına eldiven kullanmanızı kesinlikle öneririz. Ek olarak, kedinizdeki mantar hastalığının başka canlılara ve size bulaşmasını önlemek için kedinizin evin içinde temas ettiği tüm noktaları iyice temizleyebilirsiniz. Bu sayede enfeksiyonun yayılmasını ve tekrarlamasını da önleyebilirsiniz.

Kedilerde görülen diğer deri hastalıkları hakkında bilgi sahibi olmak için Kedilerde Deri Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri başlıklı içeriğe göz atabilirsiniz.

Önemli ipuçları

Kedilerde mantar hastalığı ve tedavisi… Kedilerdeki mantarlar, spor üreten parazit organizmalardır. Beslenmek için kedilerin bedenlerine parazit gibi yapışabilirler. Lakin mantar türlerinin hepsi, enfeksiyona neden olmaz; sadece bazıları hastalık gibi sorunlara yol açar.

Toprak, çoğu mantarın birincil kaynağıdır ve kediler bu enfeksiyonları, yutarak, soluyarak veya deri yoluyla (örneğin bir yara veya kesik yoluyla) alabilirler. Buna ek olarak, mevcut bir mantar enfeksiyonuna sahip olan bir hayvanla temas eden kediler, yüksek risk altında olabilirler.

Kedinizin cildini etkileyebilecek çeşitli mantar enfeksiyonları vardır. Bazıları ciddi sorunlara neden olmadan kendiliğinden geçebilir. Bununla birlikte, kedinizin cildine zarar verebilecek ve sağlığını riske atabilecek bazı mantar türleri de mevcuttur.

Kedilerde mantar enfeksiyonları, genellikle çevrede bulunan mantarlar solunduğunda veya ciltlerindeki bir çatlaktan vücutlarına girdiğinde ortaya çıkar. Mantarlar genellikle, toprakta ve enfekte hayvanların dışkısında bulunur.

Bu enfeksiyonlar ırk, tür veya cins fark etmeksizin tüm yaştan ve tüm ırktan kedileri etkileyebilir. Özellikle de hasta olan veya bağışıklığı düşük olan kedileri daha da etkileyebilir.

Bazı mantar enfeksiyonları sağlıklı hayvanlarda hastalığa neden olabilse de, diğerleri enfeksiyon oluşturulabilmesi için bağışıklık sistemi zayıf hayvanları ararlar. Uzun süre antibiyotik  kullanmış kediler, mantar enfeksiyonlarına karşı daha duyarlıdır. Yani bu hastalığa yakalanma oranları daha yüksektir.

İçindekiler

Mantar hastalığı nedir?

Mantarlar herhangi bir vücut yüzeyinde türeyip (örneğin, saçkıran bir mantardan kaynaklanır) vücut sistemleri yoluyla yayılırlar. Sistemik mikoz olarak da bilinen sistemik mantar hastalığı, bir mantar organizmasının bir hayvana girmesi ve ardından vücudun çeşitli organlarına yayılmasıyla karakterizedir.

Mantarlar (çoğul mantar) vücudun herhangi bir yerine gidebilir, ancak her mantar türünün akciğerler, gözler veya lenf düğümleri gibi özel olarak yayıldığı noktalar vardır. Evcil hayvanlarımızı en çok etkileyen mantar türleri toprakta bol miktarda bulunur ve belirli coğrafi bölgelerde yoğun olarak bulunma eğilimindelerdir.

kedilerde mantar

Kedilerde yaygın olan mantar enfeksiyonları nelerdir?

Kedinizin sağlığı, ortamdaki birçok farklı mantar türünden etkilenebilse de, kediler bazı mantar türlerine daha açıktır. İşte kedilerde en sık görülen mantar enfeksiyonlarından bazıları:

  • Aspergilloz
  • Kandidiyaz
  • Koksidiyoidomikoz
  • Kriptokokoz
  • Histoplazmoz
  • Misetoma
  • Rinosporidiosis
  • Sporotrikoz
  • Feohipomikoz

Bu enfeksiyonlardan bazıları tüm vücudu enfekte edebileceği gibi yalnızca bir alana da odaklanabilir. Kedilerde en sık karşılaşılan deride türeyen mantar enfeksiyonudur. Ayrıca nasal aspergillosiz hastalığına yatkın bazı ırklar bulunmaktadır, bunlar; himalayan, iran kedileri gibi yüzü basık kedi ırklarıdır.

Kedilerde mantar hastalığının belirtileri nelerdir?

Kedinizin hangi mantar enfeksiyonunu kapmış olduğu, gösterdiği belirtiler doğrusunda belirlenecektir. Bu tür enfeksiyonlara sahip kedi yavrularında sıklıkla gördüğümüz bazı yaygın belirtiler şunlardır:

  • Burundan kanlı akıntı
  • Hapşırma
  • Burun köprüsünün altında şişlik
  • Yağlı cilt
  • Ciltte kızarıklık
  • Kötü koku yayan cilt lezyonları
  • Öksürük
  • Derinin altındaki kistler
  • Şişmiş lenf düğümleri
  • Ciltte kızarıklık
  • İlerleyen durumlarda körlük (görme kaybı)
  • İshal
  • Depresyon
  • Nefes almada zorluk (nefes darlığı)
  • Göz problemleri
  • Ateş
  • İştah kaybı
  • Fiziksel aktiviteye karşı hoşgörüsüzlük ve isteksizlik
  • Kilo kaybı
  • Cilt lezyonları
  • Çeşitli nöbetler

kedilerde mantar belirtileri

Kedilerde mantar hastalığının teşhisi ve tedavisi

Bazı mantar enfeksiyonları çok nadir görüldüğü için her zaman kolayca teşhis edilemeyebilirler. Dolayısıyla veteriner hekiminizin, kedinizin tıbbi geçmişini ve enfeksiyon belirtilerinin ne zaman ortaya çıkmaya başladığını bilmesi faydalı olacaktır. Veteriner hekim büyük olasılıkla tam bir fiziki muayene yapacak ve laboratuvar testleri için kan alacaktır.

Tam kan sayımı veya tam kan tahlili, idrar tahlili ve kimyasal kan profili ve röntgen kedinizin semptomlarının nedenini ortaya çıkarmaya yardımcı olacaktır. Bazı durumlarda, veteriner tanıya yardımcı olması için bir doku örneği de alabilir. Ya da kedinizin endoskopiye alınması gerekebilir.

Genellikle bunun için kedinize anestezi uygulanır, doku örneği alımı ve endoskopi anestezi sırasında yapılır. Ardından kedinizden alınan doku örneği laboratuvarda analiz edilir. Tedaviye gelince, soruna neden olan mantarın türüne bağlı olarak, veterineriniz size ve ailenize enfeksiyon bulaşma riskini azaltmak için veya kediniz ihtiyaç duyduğu için yoğun bakıma alma gibi farklı önlemler alabilir.

Kedinizin hastanede kalmasını istemeyip, evde kalmasını tercih edecek olursanız, ev içerisinde kedinizi tutarken veya kum kabını temizleyip, değiştirirken mutlaka eldiven ve maske takmalısınız. Buna ek olarak enfeksiyonların nasıl önleneceğine ilişkin talimatları veterinerinizden alabilirsiniz.

Kedilerde mantar cilt enfeksiyonunu tedavi etmek için genellikle Topikal merhemler kullanılır. İlerlemiş durumlar için ağızdan antifungal ilaçlar da kullanılabilir. Herhangi bir ikincil enfeksiyon oluşma ihtimaline karşı, gerekirse IV sıvılar ve/veya ilaçlarla da tedavi desteklenebilir. İyileşme süreci başlamadan önce birkaç hafta tedavi gerekebilir.

Kedilerde mantar hastalığının iyileşme süreci

Mantar hastalığının türü kedinizin prognozunu (iyileşme süreci) belirleyecektir. Bazıları ilaçla kolayca tedavi edilebilirken, bir kısmı uzun vadeli sağlık etkilerine sahip olabilir ve hatta ciddi nörolojik semptomlara neden olabilirler (özellikle de Kuzey Amerika Blastomikozu gibi ciddi enfeksiyonlar durumunda).

Veteriner hekimin kedinizin iyileşmesini değerlendirebilmesi ve tekrarlama olasılığından emin olabilmesi için tüm takip randevularına katılmanız zorunludur. Zira bazı durumlarda gerek görülürse doktorunuz ilaç değişikliği yapabilir. Dolayısıyla kedinizin davranışındaki veya görünümündeki herhangi bir değişiklik fark ederseniz, bunu hemen veterinerinize bildirmelisiniz.

Bu bağlamda kedinizin iyileşme süresinin uzayıp uzamayacağı, semptomların ne kadar şiddetli olduğuna ve vücutta bulunan mantar enfeksiyonunun türüne bağlıdır. Bazı mantar önleyici ilaç türleriyle, semptomlarda bir iyileşme görmeniz haftalar alabilir. Bu noktada kedinize ilacını tam olarak reçete edildiği şekilde vermeniz önemlidir.

kedi mantarının tedavisi

Kedilerin derisinde meydana gelen mantar enfeksiyonunun nedenleri

Kedilerin derisinde mantar enfeksiyonunun oluşmasının nedeni, enfeksiyondan sorumlu mantar türüne bağlıdır. Doktorların bu cilt enfeksiyonlarının başlıca nedenleri olarak tanımladıkları bazı sorunlar şunlardır:

  • Pire alerjileri
  • Pankreas veya karaciğer kanseri
  • Yüksek nem ve ısıya maruz kalma
  • Enfekte dışkı ile temas
  • Enfekte toprağa maruz kalma
  • Açık havada mantar sporlarının solunması
  • Yaraların kontaminasyonu

 

Mantar Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kedilerde mantar ateş yapar mı?

Kedilerde mantar hastalığının belirtilerinden biri ateştir. Ancak çok sık ve şiddetli bir şekilde görülmez. Dolayısıyla Kedilerin mantar enfeksiyonundan dolayı ateşlenmesi çok sık görülen bir durum değildir.

Kedilerde görülen bazı mantar enfeksiyonları, insanlara da bulaşabilir.

Kedilerde görülen mantar hastalığı neyse ki tedavi edilebilir bir enfeksiyondur. Tedavi için veteriner hekimler çeşitli ilaç ve merhemler önerecektir.

Kedilerde mantar tedavisinin ne kadar süreceği, mantarın türüne ve kedinizde neden olduğu semptomlara bağlı olarak değişir. Bazı mantar enfeksiyonları kısa sürede iyileşebilirken, bazıları en az 6 &#; 12 hafta sürebilir.

Kedilerde mantar oluşmasının pek çok farklı sebebi olabilir. Örneğin mantar bulaşmış olan bir tarak, fırça, mama kabı veya kum kabı gibi eşyalarla temas etmek, mantar enfeksiyonu taşıyan insan veya hayvanlarla temas etmek, zayıf ve güçsüz bağışıklık sistemi, geçmişte geçirilmiş bir deri hastalığı olması, hormon tedavisi görüyor olmak ve stres gibi daha bir dizi etken kedilerde mantara neden olabilir.

Kedilerde mantar belirtileri baş göstermiş ise yapılması gereken ilk iş deri üzerindeki değişim üzerine sirke ya da baticon sürülmesidir. Bu sürme işlemi ile birlikte bölge kuruduktan sonra aynı bölge üzerine çok etkili olan trivazol krem sürülebilir.

Kedilerden insanlara bulaşan tek hastalık mantar hastalığıdır.

Kedilerde mantar tedavisinde sirke çok kullanılan bir yöntem olduğu için sonuç çoğu zaman olumlu oluyor.

Şişe açıldıktan ve ürün su ile karıştırıldığında, karışım 24 saat içinde kullanılmalıdır. Ürünün kullanılmadan önce uygulanacak alanın mümkün olduğunca temizlenmesi etkinliği artıracaktır.

Kedilerde mantar hastalığı pomadları ve/veya ağız yolu ile alınacak ilaçlarla hem kedi hem de insan tam olarak tedavi olur. Kedilerde kullanılan aşısı vardır. Ama esas önemli olan korumadır.

İlginizi Çekebilecek Benzer İçerikler

KEDİLERDE MANTAR HASTALIĞI

Kedilerde mantar hastalığın en sık nedeni ‘Microsporium Canis’ tir. Son yıllarda Trichophyton türüne ait enfeksiyonlarda artış görülür.

Mantar enfeksiyonu zoonoz ve bulaşıcı bir hastalıktır. Bağışıklık yanıtları az geliştiği için yavru kedilerde, bağışıklığı baskılanmış, yaşlı hastalıklı, şiddetli stres altındaki kedilerde Chinchilla ve Persian gibi uzun tüylü kedilerde daha sık görülür.

Kedilerde bulaşma kontak yolla olur. Battaniye, fırça, kafesler bulaşmada önemli rol oynar. Özellikle sonbahar, kış gibi nemli havalar mantarın en çok görüldüğü zamanlardır. Bulaşmada diğer kedi ve insanlar açısından önemi, aynı evde veya ortamlarda, canlı mantar sporları enfekte hayvanın yakın çevresine saçılır. Bunların 1 yıl gibi uzun bir süre canlı kalabilme potansiyelleri vardır. Tedavide ortam hijyeni bu açıdan çok önemlidir.

Kedideki Mantar İnsana Geçer mi?

Kedideki mantar nadir görülse de, insanlara bulaşabilir. Mantar enfeksiyonunun insana geçme olasılığı, bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişilerde ve özellikle çocuklarda daha yüksektir. Bu nedenle, böyle durumlarda kediyle teması azaltmak önemlidir ve ortam hijyenine özellikle dikkat etmek gerekir. Kediden dökülen tüylerin temizlenmesi ve ortamın düzenli olarak temizlenmesi mantar bulaşma riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

yaya mantar hastalığı olan kedi
kulağında mantar hastalığı olan kedi
kafasında mantar hastalığı olan kedi

Kedilerde Mantar Enfeksiyonunun Belirtileri ve Tedavisi

Kedilerde mantar enfeksiyonunun belirtileri değişebilir, ancak genellikle şunları içerir:

  1. Kaşıntı: Kedilerde mantar enfeksiyonu nedeniyle kaşıntı hissedebilir. Kaşınma sonucunda kıl dökülmeleri oluşabilir. Bu dökülmeler tek olabileceği gibi birden çok da olabilir. Baş ve boyun bölgesinde lezyonlar sıkça görülür.
  2. Cilt lezyonları: Mantar enfeksiyonuna bağlı olarak kedilerde dairesel veya yuvarlak şekilli kıl dökülmeleri ve cilt lezyonları ortaya çıkabilir. Bu lezyonlar genellikle kırmızı, kabuklu veya pullu olabilir.

Sağlıklı kedilerde, mantar enfeksiyonu genellikle hafta içinde kendiliğinden iyileşebilir. Ancak, enfeksiyonun insanlara ve diğer hayvanlara bulaşma riski göz önüne alındığında tedavi gereklidir. Tedavi öncesinde, etkenin belirlenmesi için enfeksiyon bölgesinden bir kazıntı alınması yararlı olabilir.

Mantar enfeksiyonunun tedavisinde çeşitli yöntemler kullanılır. Bunlar arasında lokal uygulamalar, aşılama veya ilaç tedavisi yer alır. Tedavi sürecinde, çevrenin temizliğine özen gösterilmelidir. Özellikle uzun tüylü kedilerin tüylerinin kesilmesi tedaviyi kolaylaştırabilir. Eğer çoklu kedili bir ortamda mantar enfeksiyonu varsa, enfekte kedi diğer kedilerden ayrı bir ortamda tutulmalı ve diğer kedilere bulaşması engellenmelidir. Mantar enfeksiyonu tedavisi hızlı bir iyileşmeyle sonuçlanabileceği gibi, bazen kronikleşip uzun bir tedavi süreci gerektirebilir. Tedavi süresi genellikle en az hafta sürer.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası