menopozda uzun süreli kanama / Menopozda rahim kanaması - Doç. Dr. Taner Usta

Menopozda Uzun Süreli Kanama

menopozda uzun süreli kanama

Menopoz Sonrası Kanamalara Dikkat

9 aylık adet görememe sonrasında girilen menopoz dönemi doğası gereği östrojen hormonunun vücutta azaldığı adetin tamamen bittiği bir dönemdir. Östrojenin azalması ile vücutta oluşan değişiklikler, ateş basması, terleme, uyku kalitesinde bozulma ile kendini hissettiren menopoz dönemi kadında bazı kanser risklerinin de arttığı bir dönemdir.

Menopoz sonrası sıklıkla gördüğümüz şikayetlerden biri olan vajinal kanamalar veya kahverengi lekelenmeler kadınlar için çok önemli bir sorundur; çünkü 6 aylık adet görememe sonrası kanama yaşayan her hasta altta yatan neden ne olursa olsun incelenmeli ve ileri tetkik ve tedaviye yönlendirilmelidir. Hiç kuşkusuz birçok iyi huylu nedenleri varken daha az hastada görsek de kanser, özellikle endometriyum kanseri mutlaka akla gelmeli ve buna yönelik incelemeler yapılmalıdır. Endometrium kanseri menopoza girmiş, diyabetik, obez, doğum yapmamış ve emzirmemiş kadınlarda daha sık görülür.

Kanamanın miktarı ne olursa olsun süresi ne kadar kısa veya uzun olursa olsun ve rengi ne kadar koyu kahverengi veya açık kırmızı olursa olsun menopozda her kanama anormaldir ve bu sıkıntısı olan her hasta en kısa zamanda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmalıdır.

Menopoz Sonrası Kanama Nedenleri Nelerdir?

Menopoz sonrası kanama nedeni %90 hastada iyi huylu patolojilerden; %10 hastada ise kanserden kaynaklanır. Bu nedenler;

1) Polipler

Polipler üzüm tanesi görünümünde çeşitli büyüklüklerde olabilen doku parçalarıdır ve rahim içinde servikste veya servikal kanal içinde olabilirler. Hiç belirti vermeyeceği gibi kanama, ilişki sonrası kanama belirtileri de verebilir. Bu polipler çoğunlukla iyi huyludur, nadiren kanser hücreleri saptanabilir.

2) Endometriyal Atrofi

Kanda östrojen düşmesi ile birlikte rahim içindeki döl yatağı da dediğimiz endometrium hayli incelir ve çok incelmesi de kanamayı tetikleyebilir.

3) Endometriyal Hiperplazi

Rahim içi tabakasının haddinden fazla kalınlaşması bir süre sonra kanamalara yol açar. Bunun nedeni genelde olması gerekenden fazla östrojenin olup da, progesteronun yetersiz olmasıdır. Nadiren anormal hücreler ve kanserleşme saptanabilir. Mutlaka biyopsi ile bu durumun varlığı araştırılmalıdır.

4) Vajinal Atrofi

Östrojenin eksikliğine bağlı vajen mukozası inceldikçe en ufak bir travmada bile kanamaya yol açar. Bu da genellikle cinsel ilişki sonrasında olur.

5) Kanser

Menopoz sonrası kanama rahim ve endometrium kanserlerinin en sık görülen belirtisidir. Ayrıca serviks ve vajen kanserlerinde de görülebilir.

6) Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Klamidya ve Gonore gibi enfeksiyonlar damla şeklinde kanamaya veya ilişki sonrası kanamaya yol açabilirler.

7) İlaç Kullanımı

Kanama bazı ilaçlara bağlı da gelişebilir; hormon ilaçları, tamoksifen veya kan sulandırıcılar bu tip ilaçlardandır.

Tanısı Nasıl Konulur?

Menopoz sonrası kanama olunca hemen bir jinekoloğa başvurmanız gerekir. Tanı için öncelikle spekulum muayenesi ve transvajinal ultrason yapılarak polipler, kalınlık artışları, vajinal atrofi ya da enfeksiyonlar değerlendirilir. Sonra ileri tanı için şu girişimler yapılabilir;

Endometrial Biyopsi

İnce bir kanulle rahim içine girilerek endometriumdan doku parçaları alınarak patolojik incelemeye gönderilir.

Sonohisterografi

Polipten şüphelenildiğinde polibi daha iyi görüntülemek için rahim içine sıvı verilerek yapılan ultrason ile polipler net olarak değerlendirilebilir.

Dilatasyon Kürtaj

Hem rahim içinden hem de servikal kanaldan fazlaca doku alınmak istendiğinde dilatasyon küretaj ve fraksiyone kürtaj daha çok tercih edilen bir doku örnekleme yöntemidir.

Histereskopi

Rahim içinin kamera yardımıyla görerek incelenmesi aynı seansta da var olan poliplerin temizlenmesi hedeflendiğinde histereskopiye başvurulur.

Menopoz Sonrası Kanama Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi genellikle nedene yönelik yapılır. Bunun için kullanılan tedaviler şu şekilde olabilir:

1) Hormon Tedavisi

Azalan östrojen yerine konularak atrofi kanamaları önlenebilir. Endometrial hiperplazi tedavisinde ise progestinlerden yararlanılır.

2) Histereskopi

Poliplere, miyomlara bu yolla müdahale edilir, aynı seansta hem tanı, hem tedaviyi sağlar.

3) Histerektomi

Öncelikle kanser vakaları olmak üzere postmenopozal kanamalarda sıklıkla rahim alınması tedavisi uygulanır.

Rahim alınması hakkında Rahim Alınması Ameliyatı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

4) Antibiyotikler

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların tedavisi için kullanılır.

Menopoz Sonrası Kanamalara Dikkat

Blog Yazıları

Menopoz Sonrası Kemik Erimesi

Miyom Ameliyatı Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler

Gebelikte Beslenme

Gebelikte Cinsellik

Sezaryen Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler

Doğum Paketi Nedir? Neleri Kapsar?

Ankara Jinekolog Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kadın Doğum Uzmanı Kimdir, Neler Yapar?

Kapalı Rahim Ameliyatı

Miyom Tedavisi Ankara

Kızlık Zarı Dikimi (Himenoplasti) Ankara Fiyatları

Genital Siğil Tanı ve Tedavisi

Vajina Daraltma Ameliyatı

Labioplasti Ameliyatı

Vakumlu Kürtaj Nedir? Nasıl Uygulanır?

Normal Doğumun Faydaları ve Tercih Edilmesinin Sebepleri Nelerdir?

Zihindeki Kaygılarla Cinsellik: Vajinismus

Cinsel İlişki Sonrası Kanama Neden Olur?

Gebelik Takibi Ankara

Kürtaj Riskleri Nelerdir?

Gebeler ve Emziren Anneler için Coronovirüs (Covid) Bilgileri

Is Natural Delivery For Me?

Doğum Kontrol Hapları Hakkında Merak Ettikleriniz

Kürtaj Yasal mı?

Doğumda Ten Tene Temas Nedir?

Menopoz Sonrası Kanamalara Dikkat

İdrar Kaçırmayı Önlemek İçin 7 Basit Öneri

Tekrarlayan Can Sıkıcı Mantar Vajinitleri

Hamilelikte Bel, Sırt ve Kalça Ağrıları

Jinekolojik Muayene Hangi Yaşta ve Nasıl Olmalı?

Plastik Kullanımı Erkek Kısırlığına Yol Açıyor

Genital Bölge Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Dış Gebelik ile İlgili Merak Ettikleriniz

Spiral Benim İçin Uygun Bir Yöntem mi?

Genital Estetik, Kime ve Neden?

HPV Aşısını Yaptırmanız için 6 Neden

Genital Siğiller Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kızlık Zarı Dikimi

Sperm Kalitesini Beslenme ile Düzeltin

Ankara Kürtaj Fiyatları ve Kürtaj Yasası

Kadınlarda Kısırlığı Önleyici Beslenme Mümkün mü?

İdrar Kaçırma Ameliyatı, Tot Nedir?

Hamilelikte Kaşıntı Normal midir?

Doğal Doğuma Karar Vermeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Gebelik ve Spor

Doğal Doğum Nedir?

Düşükler Hakkında Ne Billiyorsunuz?

Normal Doğumda Sancı Kontrolü

Gebelik ve Doğum

Menopoza yakın d&#;nemde aşırı kanamalar anemiye neden olmasın

Uzayan veya zamansız olan şiddetli kanamalar, özellikle aktif hayatın içindeki iş kadınlarını çok zor durumlarda bırakabiliyor. Bu kanamalar sadece kadınların hayat kalitesini olumsuz etkilemekle kalmıyor, bazı klinik tablolara da yol açabiliyor. Örneğin devamlı ped veya hasta bezi kullanma ihtiyacı vajinal florayı (ortamı) bozarak geçmeyen vajinal akıntı ve vajinal enfeksiyonlara neden olabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Taner Usta, bu sorunların yanı sıra devamlı, sık veya fazla miktardaki kanamanın anemiye (kansızlık) de yol açabildiğine işaret ederek, “Bu aneminin diğer anemilerden en önemli farkı ise kan seviyesindeki düşmenin ana sorumlusu olan vajinal kan kaybını engellenmeden, aneminin tam olarak tedavi edilememesidir” bilgisini veriyor.

Tedaviye ihtiyaç duyulabiliyor

Kadının günlük hayatını çok olumsuz etkilemiyorsa ve patolojik bir nedene bağlı oluşmamış ise aşırı vajinal kanamanın sadece izlenmesi yeterli geliyor. Miyom, rahim duvarında anormal kalınlık artışı, rahim içinde polip veya iltihap gibi tablolar saptanırsa, lezyona yönelik tedavi yapılıyor. Prof. Dr. Taner Usta, ancak önemli sayıda kadının günlük hayatı olumsuz etkileyen kanamalar nedeniyle tedaviye ihtiyaç duyduklarını vurgulayarak, “Tedavi yöntemlerinin başında ise östrojen ve progesteron içeren tabletler gibi ilaç tedavisi geliyor. Bu tedaviden başarılı sonuçlar alınıyor. Uygun hastalarda ilaç salgılayan rahim içi araç da tedavide oldukça etkindir” diye konuşuyor.

Kanamanın sebebi tümör olabilir

Menopoz dönemindeki görülen kısa ya da uzun kanamalar sonrasında kanamanın renk farklılıklarına bakılmadan kanser riskine bakılması için hızla doktora gidilmesi gerekiyor.


Menopoz risklerine karşı hazırlıklı olunması gerekiyor

Menopoz her kadın için özel bir süreç. Hem psikolojik hem de fizyolojik olarak etkilendikleri bu dönem hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olunması olası risklere karşı hazırlıklı olmak anlamına da geliyor. Gelişmiş ülkelerde ortalama menopoz yaşı iken Türkiye’de kadınlar ortalama yaş arasında menopoza giriyor. Uzmanlara göre son adetin ardından 6 ay boyunca hiç kanama yaşanmaması durumunda menopoza girilmiş kabul ediliyor. Menopoz sürecinden sonraki kanamalar ise patolojik olarak değerlendiriliyor ve mutlaka altta yatan neden aranıyor. Bu kanamaların günü, süresi ve miktarı da çok önem taşıyor. Kadınlar, özellikle bu dönem içindeki kanamalarda hala menopoza girmediklerini düşünerek kanamayı önemsemeyebiliyor. Bununla birlikte, örneğin 49 yaşında bir kadın iki ay adet görmeyip takip eden ayda kanama yaşarsa bu zaten menopoz değil, perimenopoz olarak kabul ediliyor.

6 aylık kanamasız bir dönemden sonra oluşan patolojik kanamalar iyi huylu ya da kötü huylu nedenlerden kaynaklanabiliyor. İyi huylu nedenlerden doğan kanamalar iki nedenle oluşabiliyor: Birincisi dışarıdan alınan hormon ve benzeri ilaçlara bağlı kanamalar, ikincisi de iyi huylu hastalıklardan olan kanamalar. Menopoz döneminde yaşanan kanamanın nedeni vajen denilen haznenin içindeki iyi huylu bir polip ya da vajen kanseri, rahim ağzında gelişen yara ya da kanser, rahim kanalında gelişebilecek herhangi bir iyi huylu veya gelecekte kötüye dönüşebilecek tümörler, yumurtalıkta gelişmiş olan östrojen üreten iyi huylu bir tümör olabileceği gibi yumurtalık kanserine kadar giden geniş bir yelpazedeki yumurtalık tümörleri de kanamaya neden olabiliyor. Bunun dışında genel sistemik hastalıklara bağlı olarak da nadir de olsa kanamalar yaşanabiliyor. Ayrıca menopozun ileri dönemlerinde dokuların atrofisine bağlı iyi huylu kanamalar da olabiliyor.

Doktora gitmekte gecikmeyin

Şayet bir kadın dışarıdan menopozdaki şikayetlerini gidermek için östorojen (hormon tedavisi) ilaçları kullanmamasına karşın, kanaması varsa altında farklı nedenler aranıyor. Bu nedenle kanama olduğu anda mutlaka hekime gidilmesi gerekiyor. Başvuran kadınlarda sorunun tespitinde genel muayenenin yanı sıra transvajinal ultrasonografiden de yararlanılıyor. Transvavinal ultrasonografide rahim içi dokusunun kalınlığı önem taşıyor. Östrojen kullanan bir kadından rahim içi kalınlığı belli bir seviyeye kadar kabul edilebiliyor. Bu nedenle hiçbir ilaç kullanmayan kadınlarda 5mm’ye kadar doku kalınlığı normal kabul edilip takip edilirken, 8 mm ve üzerindeki kalınlaşmalarda mutlaka rahim içi biyopsisi yapılması gerekiyor. Diyabet sorunu olanlar, obez kişiler, daha önce hiç doğum yapmamış ya da emzirmemiş kadınlarda rahim içi kanseri riski daha fazla oluyor. Bu nedenle riskli gruptaki kadınlarda kanama daha fazla görülüyor.

Biyopsi gerekiyor

İlaç kullanılmadığı halde, ortaya çıkan kanamalarda miktar ve süreden bağımsız olarak, rahim içi kalınlığının boyutuna bakmadan biyopsi yapılması gerekiyor. Kadının menopoza girdiği günden itibaren yaşamının sonuna kadar ortaya çıkan tüm kanamalarda; dışarıdan alınmış ilaçlara bağlı değilse yaklaşık yüzde 95’i iyi nedenli kanamalar olmasına karşın, yüzde 5’i kanser kaynaklı olabiliyor. Bunun ideal ayıracı ise biyopsi ile konulabiliyor. Biyopsi çok kısa süren ve korkulmaması gereken basit bir işlemdir. Ancak menopoz dönemindeki kadınlarda rahim küçüldüğü ve kanallar daraldığı için biyopsi işlemi ağrılı olabilir, bu nedenle biyopsinin anestezi altında yapılması tercih ediliyor. Jinekolojik kanserli kişilerde vajinal kanama genellikle en erken evrelerde gerçekleşiyor. Bu nedenle menopoz döneminde az ya da çok, uzun ya da kısa, kırmızı ya da kahverengi kanama nasıl olursa olsun mutlaka en kısa sürede hekime başvurulması gerekiyor.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Menopoz ve regl

Menopoz öncesi dönemde adet kanamas&#; düzeninin bozuldu&#;unu söyleyen Kad&#;n Hastal&#;klar&#; ve Do&#;um Uzman&#; Op. Dr. Meral Sönmezer bu süreç hakk&#;nda bilgi verdi. Sönmezer, menopoza girerken adet kanamalar&#; nas&#;l olur? sorusunu &#;öyle yan&#;tl&#;yor:

 Kad&#;nlar&#;n hayat&#;ndaki önemli dönüm noktalar&#;ndan biri olan menopoz, kad&#;nda adetin ve üreme döneminin sonland&#;&#;&#;n&#; gösteren, kad&#;n hayat&#;n&#;n do&#;al bir parças&#;d&#;r. Menopoz dönemine giren kad&#;nlarda 12 ay boyunca kanaman&#;n gerçekle&#;memesi durumunda menopoz tan&#;s&#; kesin olarak konulmaktad&#;r. Menopoza girme ya&#;&#; ya&#; aras&#;nda de&#;i&#;kenlik göstermektedir.

 Kad&#;nlarda üretkenli&#;in göstergesi olan regl yani adet dönemi, 40’l&#; ya&#;lara gelinmesiyle birlikte, yumurta hücrelerinin say&#; ve kalitesinin dü&#;mesine ba&#;l&#; olarak düzensiz bir hale gelmektedir. Premenopoz olarak adland&#;r&#;lan bu dönem, menopoz döneminden önceki yakla&#;&#;k y&#;l boyunca bu adet düzensizliklerinin ya&#;and&#;&#;&#; dönemdir. Menopoza geçi&#; döneminde, yumurtal&#;klardan salg&#;lanan östrojen hormonu gibi hormon düzeylerinde de&#;i&#;imler ya&#;anmakla birlikte yumurta hücreleri de yava&#;ça tükenmeye ba&#;lar ve bunun sonucu olarak da adet kanamalar&#; düzensizle&#;ir. Tüm bu de&#;i&#;ikliklerin sonucunda aktif yumurta hücreleri tamamen tükendi&#;inde ise adet kanamalar&#; da kesilir ve kad&#;n menopoza girmi&#; olur.

Normal bir adet döngüsünde östrojen ve progesteron hormonlar&#;n&#;n seviyeleri düzenli bir &#;ekilde dalgalanma gösterir. Döngünün tam ortas&#;nda ise ovulasyonyani yumurtlama olay&#; gerçekle&#;ir. Ovulasyondan sonra, e&#;er gebelik olu&#;mam&#;&#;sa rahmin iç tabakas&#; bozulur ve adet kanamas&#; meydana gelir. Premenopoz yani menopoz öncesi dönemde ise hormon seviyeleri düzensizle&#;ti&#;inden adet kanamalar&#;n&#;n da düzeni bozulur. Bu düzensizlikler her kad&#;nda farkl&#; belirtilerle kendini gösterir. Baz&#; kad&#;nlarda adet dönemi aralar&#; giderek aç&#;l&#;rken, baz&#; kad&#;nlarda ise s&#;k aral&#;klarla adet görülebilmektedir. Bazen kanama normalden daha &#;iddetli ve uzun ya&#;anabilirken, bazen de çok daha hafif ve k&#;sa sürebilmektedir.

MENOPOZA G&#;RERKEN ADET KANAMALARI

 Menopoz öncesi dönemde adetler düzensiz de olsa, yumurtlama gerçekle&#;ebilece&#;i için gebelik ihtimalinin bulundu&#;u unutulmamal&#;d&#;r. Bu nedenle kad&#;nlar adetten tamamen kesilene kadar, e&#;er bir gebelik beklentileri yok ise, do&#;um kontrol yöntemlerine devam etmelidir. 

K&#;rk ya&#; üstü kad&#;nlarda, adet düzensizliklerinin nedeni ço&#;unlukla menopoz öncesi hormon düzensizlikleri olsa da, ba&#;ka bir nedenin olas&#;l&#;&#;&#; da göz önünde bulundurulmal&#;d&#;r. Bu nedenle perimenopoz ya&#;ta da olsa, adet düzensizli&#;i ya&#;ayan her kad&#;n mutlaka jinekolojik muayeneye gitmelidir. Zira bazen kanama düzensizli&#;inin nedeni; rahim içi kal&#;nla&#;ma, miyomlar, yumurtal&#;k kistleri, rahim a&#;z&#; problemleri ya da kanser ba&#;lang&#;c&#; gibi çok daha önemli bir patoloji olabilir. Daha seyrek olarak görülse de, 40 ya&#; alt&#; kad&#;nlarda görülen adet düzensizlikleri de bazen erken dönem menopozun belirtisi olabilir. Bu nedenle her ya&#;taki adet düzensizli&#;i için öncelikle bir kad&#;n do&#;um uzman&#;na muayene olmakta fayda vard&#;r. Yap&#;lacak jinekolojik muayene ve gerekli tetkikler neticesinde sorunun kayna&#;&#; tespit edilerek gereken tedavinin uygulanmas&#; bu noktada büyük önem ta&#;&#;maktad&#;r.

BU &#;ÇER&#;KLER DE &#;LG&#;N&#;Z&#; ÇEKEB&#;L&#;R


SÖZLÜK &#;ÇER&#;KLER&#;

Seks ve cinsel terimler sözlü&#;ü içeri&#;inde ilginizi çekebilecek baz&#; konular &#;öyle:

Etiketler:#Menopoz

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası