faydalı mikroskobik canlılar / Mikroskobik Canlılar Nelerdir? Yararlı ve Zararlı Mikroskobik Canlılar

Faydalı Mikroskobik Canlılar

faydalı mikroskobik canlılar

Genellikle tek bir hücreden oluşan ve değişimlere karşı aşırı hassasiyeti olan ve gözle görülmeyecek kadar küçük olan canlılar mikroskobik canlılar olarak nitelendirilebilir.

Besin zinciri ve dünyamız için hayati önem taşırmaktadırlar. Bunlar deniz ürünleri ağının temelidir ve doğrudan veya dolaylı olarak açık denizdeki diğer her şey için besindir. Bu mikroskonik canlıların bir kısmı insan sağlığı açısındandan oldukça zararlıdır.

Mikroskobik organizmaların Dünya atmosferini korumada da da önemli rölü bulunmaktadır. Karbondioksiti uzaklaştırarak ve bulut topluluklarının oluşmasına yardımcı olan kimyasal maddelerin salınmasına yardımcı olmaktadır. Bilim adamları, Antarktika bölgesindeki mikroskobik organizmaları inceleyip atmosferde gerçekleşecek olan değişiklikleri ve ozon tabakasının azalıp azalmadığını anlayabiliyorlar.

Mikroskobik canlıların isimleri aşağıdaki canlı alemlerinin alt türleri içerisinde yaşayan tüm canlıları kapsamaktadır. Bu Nedenle tek tek isimleri yazmak çok zor olduğu için biz bu şekilde isimlendirdik.

  • Bakteriler,
  • Terliksi hayvanlar,
  • Amipler,
  • Kamçılı hayvanlar (öglenalar)
  • Küfler
  • Maya mantarları
  • zooplanktonlar
  • protozoalar
  • fitoplanktonlar
  • Virüsler
  • Arkealar

Yararlı Mikroskobik Canlıların isimleri (10 Tane) 

  1. Lactobacillales: Laktik asit üretemini gerçekleştiren bir bakteridir.    
  2. Fotosentetik bakteriler: Fotosentez gerçekleştiren bakteriler.
  3. Fermenting fungi
  4. Maya bakterileri: Yoğurt, hamurun mayalanmasını sağlayan bakteridir.   
  5. Aktinobakteriler 
  6. Entomopatojen Fungus: Fayda sağlayan bir mantar çeşitidir. 
  7. Purpureocillium: Faydalı bir mantar çeşitidir.    
  8. Mikoriza: Bitkiler açısından faydalı olan bir mantar çeşitidir.
  9. Lactobacillus Acidophilus: Canlılar açısından faydalı olan bir bakteri çeşitidir.   
  10. Lactobacillus Reuteri: İlaç üretiminde kullanılan bir bakteri türüdür.

Zararlı Mikroskobik Canlıların isimleri (10 Tane) 

  1. Streptococcus Pyogenes: Boğaz ağrısı ve cilt hastalıklarına neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra çok ekstrem durumlarda ölümcül olabilmektedir.
  2. Neisseria Gonorrhoeae: Bel soğukluğunun oluşmasına sebep verdiği bilinmektedir.  
  3. Cobacterium Tuberculosis: Tüberküloza neden olduğu bilinmektedir.
  4. Acinetobacter Baumanni: Menenjit ve idrar yolu enfeksiyonu neden olan bir mikroskobik ccanlıdır.  
  5. Echerichia Coli (funduszeue.info): Bu mikroskobik canlı menenjit, idrar yolu enfeksiyonu ve ishale sebep olduğu kanıtlanmıştır.  
  6. lebsiella Pneumoniae: yılında ilk kez tespit edilmiş olan bu canlı akciğer enfeksiyonuna sebep olduğu bilinmektedir.
  7. Clostridium Difficile: yılında tespit edilmiş olan bu mikroskobik canlı İshal sorunu neden olmaktadır.
  8. Seudomonas Aeruginosa: yılında tespit edilen bu mikroskobik canlı vücut içerisinde çeşitli enfeksiyonlara neden olmaktadır. 
  9. Burkholderia Cepacia: Zatürre (Akciğer iltihaplanması) rahatsızlığına neden olmaktadır. Burkholderia Cepacia İlk olarak yılında tespit edilmiştir.
  10. Staphylococcus Aureus: Zatürre hastalığına ve et bozukluklarına bwswb olmaktadır. Bu bakteri İlk kez yılında tespit edilmiştir.

Çok tehlikeli olan mikroskobik hayvanların isimleri (9 Tane)

  1. Pyemotes tritici
  2. Dermatophagoides farina
  3. Brevipalpus phoenicis
  4. Tuckerella sp
  5. Aceria anthocoptes
  6. Heterodera glisin
  7. Leptinotarsa ​​decemlineata
  8. Copepod
  9. Vibrio cholerae

admin

Mikroskobik Canlıların Yararları ve Zararları 5. Sınıf

Çevremizde gözle göremediğimiz çok sayıda canlı yaşar. Sadece mikroskop adı verilen bir araç yardımıyla görülebilirler. Bu canlılar mikroskobik canlılar olarak adlandırılır.

Mikroskobik canlılar; canlı vücutlarında besinlerin üzerinde hava, su, toprak gibi doğal ortamlarda, uygun sıcaklık ve besin olan her ortamda yaşayabilirler. Hareket, solunum, üreme, beslenme gibi canlılık olaylarını gerçekleştirirler.

Bakteriler en basit mikroskobik canlılardır. Doğada her yerde bulunabilir. Besin, nem ve uygun sıcaklıkta çoğalabilir.

Mikroskobik canlıları görmek içim kullanılan aletin adına Mikroskop denir.

Mikroskobik canlılara Örnekler: Bakteriler, terliksi hayvan, amip, kamçılı hayvan (öglena), küf ve maya mantarları mikroskobik canlılara örnektir.

Yararlı Bakteriler

  • Sütten yoğurt ve peynir; üzümden, sirke ve şarap yapılması bakteriler sayesinde gerçekleşir.
  • Çürükçül bakteriler, toprağa karışan bitki ve hayvan ölülerini parçalayarak çürütür Bu parçalanma sonucu oluşan mineraller toprağa karışır, Bu sayede doğanın dengesi sağlanır.
  • Bağırsaklarımızda yaşayarak B ve K vitamini üretirler.
  • Çeşitli aşılar ve antibiyotikler yapılarak hastalıkların tedavisinde kullanılırlar.

Zararlı Bakteriler

  • Besinleri çürüterek bozulmalarına neden olurlar.
  • Dişlerin çürümesine neden olurlar.
  • Bitki ve hayvanlarda hastalığa neden olup onlara zarar verirler.
  • İnsanlarda verem, zatürre, kolera, çocuk felci, dizanteri gibi bulaşıcı hastalıklara neden olurlar.

* Besinleri zararlı bakterilerden korumak İçin çeşitli yöntemler kullanılmaktadır.

  • Dondurma (Soğuk tutma)
  • Konserve yapma (Yüksek sıcaklıkta pişirme)
  • Vakumlama (Havasını alma)
  • Pastörize etme
  • Tuzlama
  • Kurutma

* Hastalıklara karşı aşılanarak ve ellerimizi sık sık yıkayarak bakterilerin zararlı etkilerinden korunabiliriz.

Mikroskobik Canlıların Yararları

  • Sütün yoğurda ve peynire dönüşmesini sağlar.
  • Üzüm suyunun sirkeye dönüşmesini sağlar
  • Topraktaki ölmüş hayvan ve bitki atıklarının parçalanarak toprağa karışmasını sağlar.
  • Bazıları bağırsaklarımızda yaşar ve gerekli olan B ve K vitaminlerini üretir.

Mikroskobik Canlıların Zararları

  • Verem, zatürre gibi bulaşıcı hastalıklara yol açar.
  • Bazı çeşitleri dişlerin çürümesine sebep olur.
  • Açıkta kalan besinlerin bozulmasına neden olur.

Besinleri zararlı mikroskobik canlıların etkilerinden korumak için kullanılan yöntemler;

Kurutma, Tuzlama, Konserve, Dondurma, Pastörize etme gibi&#;

kaynağı değiştir]

Arkeler, Arkea (Yunanca αρχαία, "eskiler" 'den türetme; tekil olarak Arkaeum, Arkaean, veya Arkaeon), veya Arkebakteriler, canlı organizmaların bir ana bölümüdür.

Yabancı literatürde bu gruptaki canlılar Archaea veya Archaebacteria, grubun tek bir üyesi ise tekil olarak Archaeum, Archaean, veya Archaeon olarak adlandırılır

Arkeler, Ökaryotlar ve Bakteriler, üç-saha sisteminin (İngilizcethree domain system) temel gruplarıdır. Bakteriler gibi arkaeler de çekirdeği olmayan tek hücreli canlılardır, yani prokaryotlardır (prokaryotlar altı-alemli sınıflandırmada Monera olarak adlandırılırlar). İlk tanımlanan arkaeler aşırı ortamlarda bulunmuş olmalarına rağmen sonradan hemen her habitatta rastlanmışlardır.

Bu üst krallığa ait tek bir organizma "arkeli" (Arkea'ye ait anlamında; İngilizce archaean) olarak adlandırılır, bu sözcük sıfat olarak da kullanılır.

Ökaryotlar[değiştir kaynağı değiştir]

Mantarlar (Fungi), çok hücreli[24] ve tek hücreli[24] olabilen ökaryotik[25] canlıları kapsayan bir canlılar alemi ve şapkalı mantarların tümüne halk arasında verilen genel addır.

Halk arasında küf, pas, rastık, maya, mildiyö, şapkalı mantar, kav mantarı, puf mantarı gibi çeşitli isimlerle anılan bütün mantarlar, mantarlar (Fungi) alemi içerisinde incelenirler. LatinceFungi mantarlar, Fungus ise mantar anlamındadır.

Dünyanın her yerinde bulunurlar. Fazla nemli yerlerde daha çokturlar. Yeryüzünde 1,5 milyon kadar mantar türü olduğu düşünülmekte ise de günümüzde sadece [26] kadar türü tanımlanmıştır. Çoğu insan, mantarların bitki olduğunu düşünmektedir, ancak mantarlar bitki değildir. Çünkü, mantarlar kendi besinlerini üretemezler.

Bitkiler[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası