fahrünnisa metni cevapları / Fahrünnisa Metni Etkinlik Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

Fahrünnisa Metni Cevapları

fahrünnisa metni cevapları

6. Sınıf Türkçe Fahrunnisa Metni Etkinlik Cevapları Sayfa

Sizler için hazırladığımız 6. Sınıf Türkçe Cevapları Fahrunnisa Metni Sayfa yazımız aşağıdadır. Siz değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz aşağıdan cevaplara ulaşabilirsiniz. Diğer sayfa cevapları için  aşağıda bulunan kırmızı butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başarısıralamaları ailesi olarak öğrencilerimize başarılar dileriz.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 26 Ders Kitabı Cevapları

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 26 Ders Kitabı Cevapları

1. ETKİNLİK

Metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri belirleyerek tahminlerinizi yazınız. Tahminlerinizi kelimelerin sözlük anlamlarıyla karşılaştırınız.

Anlamını Bilmediğim KelimeTahminim
tavırBir olay, bir durum karşısında kişinin takındığı davranış.
Gafil avlanmakBeklenmedik bir sırada yakalanmak
orijinalBenzeri olmayan.
ihmalGereken ilgiyi göstermeme
tereddütKararsızlık

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili deyimlerin cümleye kattığı anlamı yazınız.

Gafil avlanmış gibi birden hafifçe kızardı. Beklenmedik bir durumla karşılaşma.

Fakat kendim kalkmak istersem kendime tam manasıyla güveniyorum, karşımdakilere meydan okuyorum, demektir. Korkmadığını, çekinmediğini açıkça bildirme, kavga veya yarışmaya çağırma.

Cevap onun bu müthiş gururunu birden açığa vurmuştu. Belli etme, ortaya çıkarma.

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Öğretmenin Fahrünnisa ile ilgili düşünceleri nelerdir? Açıklayınız.

Cevap:
İddiasız, içine gömülü, dersleriyle ilgilenmeyen, derse kaldırılmaktan hoşlanmayan, suskun bir öğrenci olduğunu düşünmektedir.

2. Öğretmenin Fahrünnisa ile ilgili düşünceleri hangi olaydan sonra değişir? Açıklayınız.

Cevap:
Bir gün derste öğretmen Fahrünnisa’yı aniden derse kaldırır. Fahrünnisa dersi duyarak, kavrayarak, benimseyerek çok güzel bir şekilde anlatır. Bu olaydan sonra öğretmenin Fahrünnisa ile ilgili düşünceleri değişir.

3. Fahrünnisa’nın sınıfta söz almama nedenini mantıklı buluyor musunuz? Neden?

Cevap:

Mantıklı bulmuyorum. Fahrünnisa’nın söz almaması, kendine olan güveninin olmadığı anlamına gelir. Başarılı biri olmanın yollarından biri de kendine güvenmek, yanlış yapmaktan korkmamaktır.

4. Fahrünnisa’nın fikirlerini hangi duygu beslemektedir?

Cevap:
Alçak gönüllülük duygusu beslemektedir.

5. Öğretmenin yerinde siz olsaydınız Fahrünnisa’nın fikrini değiştirmek için ona ne söylerdiniz?

Cevap:
  Bu şekilde fazla alçak gönüllü davranmanın başarıya giden yolda ona engel olacağını, kendinden emin olduğu her konuda kendine güvenerek iş yapması gerektiğini, ancak bu şekilde başarılı olabileceğini anlatırdım.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 27 Ders Kitabı Cevapları

4. ETKİNLİK

Metnin özetini aşağıdaki bölüme yazınız.

Fahrünnisa Metni Özeti

Öğretmeni Fahrünnisa ile ilgili ilk zamanlarda iddiasız, içine gömülü, dersleriyle ilgilenmeyen, derse kaldırılmaktan hoşlanmayan, suskun bir öğrenci olduğunu düşünmektedir. Birgün öğretmeni Fahrünnisa’yı derse kaldırır. Fahrünnisa, öğretmenin beklemediği bir şekilde dersi duyarak, kavrayarak, benimseyerek çok güzel bir şekilde anlatır. Bu olaydan sonra öğretmenin Fahrünnisa ile ilgili düşünceleri değişir. Fahrünnisa’nın böyle güzel ders anlatabilmesine rağmen niçin derse katılmadığını merak eder. Daha sonradan Fahrünnisa’nın en iyi olamama korkusu nedeniyle böyle çekingen ve suskun olduğunu anlar. Fahrünnisa’nın bu düşüncesini değiştirmek ister fakat başaramaz. Fahrünnisa liseyi ve üniversiteyi başarılı bir şekilde bitirir. Öğretmeni yıllar sonra onun yazdığı bir şiir kitabına denk gelir ve çok gururlanır. Fahrünnisa planlı, devamlı fakat son derece alçak gönüllü ve sessiz çalışmaları ile mesleğini bilim yönünde derinleştirmeye devam eder.

5. ETKİNLİK

Fahrünnisa’nın fiziksel ve kişilik özellikleri nelerdir? Yazınız.

Fiziksel Özellikleri

En heyecanlı anlarda bile yüzünün çizgileri kımıldamayan, çok zeki parıltılara sahip gözlere sahip olan, soluk esmer bir yüze sahip, hiçbir özelliği olmayan bir buruna sahip, renksiz dudakları olan bir öğrencidir.

Kişilik Özellikleri

Ürkektir. Çekingendir. Mükemmeliyetçidir. Kendine güveni eksiktir. Ama çok azimli ve çalışkandır.

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelere örnekteki gibi amaç-sonuç bildiriyorsa (A), neden-sonuç bildiriyorsa (N), koşul-sonuç bildiriyorsa (K) yazınız.

A Okula öğrenmek ve yanlışlarını düzeltmek için geliyorsun.
A Derse kalkmak için istek gösteriyordu.
K Bu durumda biri, eğer bir yanlış yaparsa gülünç olur.
N “En iyi” olamamak korkusu onu çekingen ve suskun yapıyordu.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları

6. Sınıf Türkçe Cevapları Fahrunnisa Metni Sayfa Meb Yayınları

6. sınıf Türkçe Ders Kitabı ünite 1 sayfa 26 cevapları, 6. sınıf Türkçe Ders Kitabı ünite 1 sayfa cevapları Meb yayınları, 6. sınıf Türkçe Ders Kitabı ünite 1 sayfa 27

6. Sınıf Türkçe Fahrunnisa Metni Etkinlik Cevapları Sayfa

Sizler için hazırladığımız 6. Sınıf Türkçe Cevapları Fahrunnisa Metni Sayfa yazımız aşağıdadır. Siz değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz aşağıdan cevaplara ulaşabilirsiniz. Diğer sayfa cevapları için  aşağıda bulunan kırmızı butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başarısıralamaları ailesi olarak öğrencilerimize başarılar dileriz.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 28 Ders Kitabı Cevapları

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 28 Ders Kitabı Cevapları

7. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki farklı yazı karakteri ile yazılmış metni okuyunuz. Ardından yönergeleri uygulayınız.

MOR SALKIMLI EV

Hafızasında hayat, kendini kayda başladığı ilk devrin hiç unutamayacağı zemini, Beşiktaş’ta, doğduğu evde başlar. Evin kendisi çocuğun hafızasında Mor Salkımlı Ev etiketini taşır.

Bu ev, yarım asırdan ziyade bazen de her gece, bu küçük kızın rüyalarına girmiştir. Sabahın ilk saatlerinde burada dolaşan, çiçek ve ağaç sulayan, bir alay güvercine yem veren bir kadın görürsünüz. Bu kadın, küçük kızın anneannesidir. İşte Haminne** diye torunlarının hitap ettiği kadının kısaca portresi: Teni hakiki süt gibi, gözleri açık maviye kaçan bir ela, ağzı küçük, dudakları pembe, ince sanatla işlenmiş kıvrımları vardır. Fakat bu güzellik ve hususiyet, o ilk bahçe devrinde, kızda hiçbir ilgi uyandırmış değildir. Mesela nar çiçeklerinin uyandırdığı heyecan ve iç hareketini Haminne uyandırmaz. Acaba ilk varlığını idrak ettiren sahne kaç yaşında meydana gelmiştir.

Herhâlde dört yaşından önce olacak. Çünkü bu devirde hafızasında çakan şimşeklerin aydınlattığı sahnelerde zaman zaman annesi de görünür.

Halide Edip Adıvar

b) “Mor Salkımlı Ev” metninin türü ile ilgili verilen bilgilerden örnekteki gibi doğru olanların yanına (D), yanlış olanların yanına (Y) yazınız.

Yaşanmakta olan bir olayı değil, yaşanmış bir olayı anlatır. (D)
Anlatılan olay, yazarın belleğinde iz bırakmıştır. (D)
Metinde hayalî karakterler vardır. (Y)
Olayın anlatıcısı olayı yaşayan kişidir. (D)

c) Yukarıda (D) olarak işaretlediğiniz özelliklerden yola çıkarak metnin türünü belirtiniz.

Cevap:
Metnin türü hatıradır. Yazar çocukluk anılarını anlatmaktadır.

d) “Fahrünnisa” ile “Mor Salkımlı Ev” adlı metin arasında tür açısından benzerlik var mı? Açıklayınız.

Cevap:
Evet var. İkisi de geçmişte yaşanılan olayların edebi bir dille yeniden okura anlatılması sonucu ortaya çıkmıştır. İkisi de hatıra türünün örneği sayılabilir.

8. ETKİNLİK

Hata yapmamak için derse katılmak istemeyen bir arkadaşınız olduğunu hayal ediniz. Arkadaşınızı derse katılmak üzere ikna edecek bir konuşma hazırlayınız. Ardından konuşmanızı sununuz.

Cevap:

Sevgili Arkadaşım,

Anladığım kadarıyla derse katılmama sebebin hata yapmaktan korkman. Bunu anlıyorum fakat bu şekilde devam edersen başarılı olamazsın.

Biz öğrenciyiz. Mutlaka hata yapacağız. Hata yapa yapa doğruyu öğreneceğiz. Okula bunun için geliyoruz. Bunun için eğitim görüyoruz. Eğer hata yapmamak için derse katılmaz, düşüncelerini söylemezsen, belki de hatalı düşüncelerini, bilgilerini düzeltme imkanın olmaz. Doğru bildiğin yanlışı göremeyebilirsin.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 29 Ders Kitabı Cevapları

9. ETKİNLİK

Anı türünün aşağıda verilen özelliklerini dikkate alarak sizi etkileyen bir anınızı boş bırakılan yere yazınız.

• Olay geçmişte yaşanmış, gerçek bir olay olmalı.
• Olay anlatıcısı “ben” (birinci kişi) olmalı.
• Anlatılan olay ilgi çekici olmalı.
• Anlatım içten ve samimi olmalı.

Balkondan Düştüm

Hiç unutmuyorum bir gün arkadaşlarla bahçede onuyorduk. bahçede yüksek merdivenli korkuluğu olmayan boş bir ev vardı.  Merakla çıktık bakalım diye Arkadaşların Fatoş ve Eda kovalamaca oynayalım dediler oynarken korkuluksuz yerden düştüm. Ayağım kırıldı. Uzun zaman ayağım alçıda kaldı.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları

6. Sınıf Türkçe Cevapları Fahrunnisa Metni Sayfa Meb Yayınları

6. sınıf Türkçe Ders Kitabı ünite 1 sayfa 28 cevapları, 6. sınıf Türkçe Ders Kitabı ünite 1 sayfa cevapları Meb yayınları, 6. sınıf Türkçe Ders Kitabı ünite 1 sayfa 29

Fahrünnisa metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa (1. Tema Duygular)

Fahrünnisa Metni Cevapları

FAHRÜNNİSA
Sınıfta ön sıralarda otururdu fakat öyle iddiasız, öyle içine gömülü bir hâli vardı ki ilk bakışta, dersleriyle pek dost olmadığını ve derse kaldırılmaktan hiç de hoşlanmayacağını sanabilirdiniz. En basit, en kolay konularda, bütün arka sıraların el kaldırdığı zamanlarda bile o; önüne bakar, susardı.
Birkaç defa özellikle onun yüzüne bakmış:
&#; Kim bu konuyu anlatmak ister, diye sormuştum. O, aynı suskun, ilgisiz tavrı muhafaza etmişti.
Bir seferinde:
Gafil avlanmış gibi birden hafifçe kızardı. Ürkek bir yüzle kalktı ve anlattı.
O anlattıkça şaşkınlığım ve sevincim artıyordu.
Ömrümde bu kadar duyarak, kavrayarak, benimseyerek ders anlatan öğrenci görmemiştim.
Haftalardan beri karşımda sessiz sessiz hatta cansız cansız oturan, sınıfta varlığıyla yokluğu eşit görülen, en heyecanlı derslerde bile yüzünün çizgileri kımıldamayan bu çocuk, beni tam manasıyla şaşırtmıştı:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 24 Cevabı

HAZIRLIK

Fobi kelimesinin anlamını ve fobi çeşitlerini arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: FOBİ NE DEMEK?

Kişinin, belirli nesneler ya da durumlar karşısında duyduğu, kapıldığı baskılı, kaygılı, olağan olmayan, hastalık derecesinde güçlü korku.

FOBİ ÇEŞİTLERİ:

ablütofobi: yıkanmaktan korkma.

agirofobi: caddelerden ya da caddelerde karşıdan karşıya geçmekten korkma.

agorafobi: açık yer ya da kalabalık korkusu.

ailurofobi: kedilerden korkma.

akluofobi: karanlıktan korkma.

1. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 26 Cevabı

Metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri belirleyerek tahminlerinizi yazınız. Tahminlerinizi kelimelerin sözlük anlamlarıyla karşılaştırınız.

Anlamanı Bilmediğim Kelimeler

Muhafaza etmek 

Tahminim: Olduğu gibi tutmak, korumak, saklamak.

2)  Gafil avlanmak 

Tahminim: Habersiz ve hazırlıksız bir durumdayken bir olayla karşılaşmak, beklemediği bir anda güç bir duruma düşürülmek.

3) tereddüt

Tahminim: Duraksama, kararsızlık, ikircim

4) fakülte

Tahminim: Ders görülen yüksek okul.

5)orijinal

Tahminim: Benzeri olmayan.

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili deyimlerin cümleye kattığı anlamı yazınız.

Gafil avlanmış gibi birden hafifçe kızardı.

Cevap: Habersiz ve hazırlıksız bir durumdayken bir olayla karşılaşmak, beklemediği bir anda güç bir duruma düşürülmek anlamı katmıştır. 

Fakat kendim kalkmak istersem kendime tam manasıyla güveniyorum, karşımdakilere meydan okuyorum, demektir.

Cevap: Çekinmediğini, korkmadığını açıkça bildirmek, göstermek anlamı katmıştır.

Cevap onun bu müthiş gururunu birden açığa vurmuştu.

Cevap: Gizli, saklı bir şeyi herkese duyurmak, ortaya çıkarmak anlamında kullanılmıştır.

3. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Öğretmenin Fahrünnisa ile ilgili düşünceleri nelerdir? Açıklayınız.

Cevap: Öğretmen Fahrünnisa&#;nın çekingen, silik ve derse ilgisiz bir kız olduğunu sanmaktadır.

2. Öğretmenin Fahrünnisa ile ilgili düşünceleri hangi olaydan sonra değişir? Açıklayınız.

Cevap: Ona dersi anlatması için söz verdikten sonra Fahrünnisa da öğretmenin kaldırmasına rağmen çok çok iyi bir şekilde dersi anlattıktan sonra düşünceler değişmiştir.

3. Fahrünnisa&#;nın sınıfta söz almama nedenini mantıklı buluyor musunuz? Neden?

Cevap: Hayır mantıklı bulmuyorum çünkü insan ne olursa olsun kendine güvenmelidir. Eğer ki doğru bildiğini düşünüyorsa söz istemeli derse katılım göstermelidir.

4. Fahrünnisa&#;nın fikirlerini hangi duygu beslemektedir?

Cevap: Ya yanlış ders anlatırsam korkusu beslemektedir. Çünkü kendi söz istediği halde yanlış söylerse alay konusu olacağından korkmaktadır.

5. Öğretmenin yerinde siz olsaydınız Fahrünnisa&#;nın fikrini değiştirmek için ona ne söylerdiniz?

Cevap: Ben olsam ona kendine güvenmenin çok daha iyi hissettireceğini insanın bu hayatta korkularıyla yüzleşmesi gerektiğini ve yanlış yapmaktan korkmaması gerektiğini söylerdim.

4. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 27 Cevabı

Metnin özetini aşağıdaki bölüme yazınız.

Cevap: Metinde Fahrünnisa isimli bir öğrenci anlatılmaktadır. Öğretmen sınıfta sessiz sinik bir şekilde ders dinleyen Fahrünnisa&#;yı derse katılması için seçer. O kadar güzel anlatır ki öğretmen çok şaşırır. Çok sonraları anlar ki Fahrünnisa meğerse kendine güvenmediği için söz almıyormuş. Bunun üzerine onunla konuşur. Bu huyunu düzeltmeye çalışır. Sonrasında Fahrünnisa şiir kitabı çıkarır ve bilim alanında çok gelişir. Öğretmeni de onunla gurur duyar.

5. ETKİNLİK 

Fahrünnisa&#;nın fiziksel ve kişilik özellikleri nelerdir? Yazınız.

Fiziksel Özellikleri

Cevap: En heyecanlı anlarda bile yüzünün çizgileri kımıldamayan, çok zeki parıltılara sahip gözlere sahip olan,soluk esmer bir yüze sahip, hiçbir özelliği olmayan bir burna sahip, renksiz dudakları olan bir öğrencidir.

Kişilik Özellikleri

Cevap: Ürkektir. Çekingendir. Mükemmeliyetçidir. Kendine güveni eksiktir. Ama çok azimli ve çalışkandır.

6. ETKİNLİK 

Aşağıdaki cümlelere örnekteki gibi amaç-sonuç bildiriyorsa (A), neden-sonuç bildiriyorsa (N), koşul-sonuç bildiriyorsa (K) yazınız.

Cevap:

Okula öğrenmek ve yanlışlarını düzeltmek için geliyorsun. (A)
Derse kalkmak için istek gösteriyordu.(A)
Bu durumda biri, eğer bir yanlış yaparsa gülünç olur.(K)
&#;En iyi” olamamak korkusu onu çekingen ve suskun yapıyordu.(N)

7. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 28 Cevabı

a) Aşağıdaki farklı yazı karakteri ile yazılmış metni okuyunuz. Ardından yönergeleri uygulayınız.

MOR SALKIMLI EV
*Mor Salkımlı Ev: Yazar, eserin bu bölümünde çocukluk yıllarını anlatmaktadır.
**Haminne: Hanım nine, ailedeki yaşlı ve saygı duyulan kadınlara verilen unvan.
Hafızasında hayat, kendini kayda başladığı ilk devrin hiç unutamayacağı zemini, Beşiktaş&#;ta, doğduğu evde başlar. Evin kendisi çocuğun hafızasında Mor Salkındı Ev etiketini taşır.
Bu ev, yarım asırdan ziyade bazen de her gece, bu küçük kızın rüyalarına girmiştir. Sabahın ilk saatlerinde burada dolaşan, çiçek ve ağaç sulayan, bir alay güvercine yem veren bir kadın görürsünüz. Bu kadın, küçük kızın anneannesidir. îşte Haminne** diye torunlarının hitap ettiği kadının kısaca portresi: Teni hakiki süt gibi, gözleri açık maviye kaçan bir ela, ağzı küçük dudakları pembe, ince sanatla işlenmiş kıvrımları vardır. Fakat bu güzellik ve hususiyet, o ilk bahçe devrinde, kızda hiçbir ilgi uyandırmış değildir. Mesela nar çiçeklerinin uyandırdığı heyecan ve iç hareketini Haminne uyandırmaz.
Acaba ilk varlığını idrak ettiren sahne kaç yaşında meydana gelmiştir. Herhalde dört yaşından önce olacak Çünkü bu devirde hafızasında çakan şimşeklerin aydınlattığı sahnelerde zaman zaman annesi de görünür.

Cevap:

b) &#;Mor SaIkımlı Ev&#; metninin türü ile ilgili verilen bilgilerden örnekteki gibi doğru olanların yanına (D), yanlış olanların yanına (Y) yazınız.

• Yaşanmakta olan bir olayı değil, yaşanmış bir olayı anlatır. (D)
• Anlatılan olay, yazarın belleğinde iz bırakmıştır. (D)
• Metinde hayalî karakterler vardır. (Y)
• Olayın anlatıcısı olayı yaşayan kişidir. (D)

c) Yukarıda (D) olarak işaretlediğiniz özelliklerden yola çıkarak metnin türünü belirtiniz.

Cevap: Metnin türü hatıradır. Yazar çocukluk anılarını anlatmaktadır.

d) &#;Fahrünnisa&#; ile &#;Mor Salkımlı Ev” adlı metin arasında tür açısından benzerlik var mı? Açıklayınız.

Cevap: Evet var. İkisi de geçmişte yaşanılan olayların edebi bir dille yeniden okura anlatılması sonucu ortaya çıkmıştır. İkisi de hatıra türünün örneği sayılabilir.

8. ETKİNLİK 

Hata yapmamak için derse katılmak istemeyen bir arkadaşınız olduğunu hayal ediniz. Arkadaşınızı derse katılmak üzere ikna edecek bir konuşma hazırlayınız. Ardından konuşmanızı sununuz.

Cevap:

HATA YAPMAKTAN KORKMA

Değerli arkadaşım, bu hayatta hiç kimse yok ki hata yapmasın. Her insan hata yapabilir. Önemli olan hatasını anlayıp onu düzeltebilme yeteneğine ve bilincine sahip olmasıdır. Bunun yolu da elbette hata yapmaktan korkmamaktan geçer. Sen eğer hata yapmaktan korkarsan inan ki hiç bir zaman bir şeyi yapacak cesareti kendinde bulamazsın. O yüzden hata yapmaktan çekinme ve her zaman derslere katılım göster.

9. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 29 Cevabı

Anı türünün aşağıda verilen özelliklerini dikkate alarak sizi etkileyen bir anınızı boş bırakılan yere yazınız.

• Olay geçmişte yaşanmış, gerçek bir olay olmalı.
• Olay anlatıcısı &#;ben&#; (birinci kişi) olmalı.
• Anlatılan olay ilgi çekici olmalı.
• Anlatım içten ve samimi olmalı.

Cevap:

OKULA BAŞLADIĞIM İLK GÜN 

Hiç unutmuyorum o günü. Annem beni okulun kapısında bırakmış ve ben kalabalığın arasında sıraya girmiştim. Çok korkuyordum. Çünkü kimseyi tanımıyordum. Evden mahallemden biraz uzakta idim. Neyse ki bir öğretmen beni farketmiş. Yanıma gelerek bana sınıfımı gösterdi, okulu gezdirdi. İnanın o on dakika olmasa belki ben okulu bırakırdım. O yüzden o öğretmeni hiç unutmadım. Kalbimde yeri her zaman farklı olacak.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Mutluluk üzerine söylenmiş özdeyişler araştırınız.

Cevap:

Mutluluk aramakla bulunacak bir şey değildir, onu inşa etmek gerekir.

Bir kere güldün ve konu nerelere geldi.

Kendinle mutluysan kimseyle derdin olmaz.

Mutluluk, gelecek için ertelediğiniz bir şey değildir; şu an için tasarladığınız bir şey.

Mutluluktan ağlayan taraf hiç olamadık

Videolu Çözüm &#; Tıkla Abone Ol

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Tema Duygular Sayfa Fahrünnisa Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders Kitabı Cevapları

Fahrünnisa metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları (2) 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa
(Duygular Teması)

Fahrünnisa Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Fahrünnisa Metni Cevapları &#; 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Fahrünnisa Metni Cevapları Sayfa 24

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Fobi kelimesinin anlamını ve fobi çeşitlerini arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

Fobinin kelime anlamı “Belirli nesneler veya durumlar karşısında duyulan olağan dışı güçlü korku, yılgı.”

Onlarca fobi çeşidi vardır. Bunlardan en yaygın olanları şunlardır:

  • Glossophobia – Topluluk önünde konuşma korkusu
  • Agorafobi – Alan korkusu
  • Sosyal Fobi
  • Klostrofobi – Kapalı alan korkusu
  • Aviophobia – Uçuş korkusu
  • Acrophobia – Yükseklik korkusu
  • Dentofobi – Diş Hekimi Korkusu
  • Hemofobi – Kan korkusu
  • Nyctophobia – Karanlık korkusu
  • Cynophobia – Köpek korkusu

Fahrünnisa Metni Cevapları Sayfa 26

1. ETKİNLİK

Metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri belirleyerek tahminlerinizi yazınız. Tahminlerinizi kelimelerin sözlük anlamlarıyla karşılaştırınız.

Cevap: 

tavır: Bir olay, bir durum karşısında kişinin takındığı davranış.

muhafaza: Koruma, saklama, korunum

gafil avlanmak: Beklenmedik bir sırada yakalanmak, habersiz ve hazırlıksız bir anda bir olayla karşılaşmak, zor duruma düşürülmek

ihmal: Gereken ilgiyi göstermeme, boşlama, savsaklama, savsama, önem vermeme

tereddüt: Kararsızlık, duraksama, ikircik, ikirciklik

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili deyimlerin cümleye kattığı anlamı yazınız.

Gafil avlanmış gibi birden hafifçe kızardı.

Cevap: Beklenmedik bir durumla karşılaşma.

Fakat kendim kalkmak istersem kendime tam manasıyla güveniyorum, karşımdakilere meydan okuyorum, demektir.

Cevap: Korkmadığını, çekinmediğini açıkça bildirme, kavga veya yarışmaya çağırma.

Cevap onun bu müthiş gururunu birden açığa vurmuştu.

Cevap: Belli etme, ortaya çıkarma.

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Öğretmenin Fahrünnisa ile ilgili düşünceleri nelerdir? Açıklayınız.

Cevap: İddiasız, içine gömülü, dersleriyle ilgilenmeyen, derse kaldırılmaktan hoşlanmayan, suskun bir öğrenci olduğunu düşünmektedir.

2. Öğretmenin Fahrünnisa ile ilgili düşünceleri hangi olaydan sonra değişir? Açıklayınız.

Cevap: Birgün derste öğretmen Fahrünnisa&#;yı aniden derse kaldırır. Fahrünnisa dersi duyarak, kavrayarak, benimseyerek çok güzel bir şekilde anlatır. Bu olaydan sonra öğretmenin Fahrünnisa ile ilgili düşünceleri değişir.

3. Fahrünnisa’nın sınıfta söz almama nedenini mantıklı buluyor musunuz? Neden?

Cevap: (örnek) Mantıklı bulmuyorum. Fahrünnisa&#;nın söz almaması, kendine olan güveninin olmadığı anlamına gelir. Başarılı biri olmanın yollarından biri de kendine güvenmek, yanlış yapmaktan korkmamaktır.

4. Fahrünnisa’nın fikirlerini hangi duygu beslemektedir?

Cevap: Alçak gönüllülük duygusu beslemektedir.

5. Öğretmenin yerinde siz olsaydınız Fahrünnisa’nın fikrini değiştirmek için ona ne söylerdiniz?

Cevap: (örnek) Bu şekilde fazla alçak gönüllü davranmanın başarıya giden yolda ona engel olacağını, kendinden emin olduğu her konuda kendine güvenerek iş yapması gerektiğini, ancak bu şekilde başarılı olabileceğini anlatırdım.

Fahrünnisa Metni Cevapları Sayfa 27

4. ETKİNLİK

Metnin özetini aşağıdaki bölüme yazınız.

Cevap: 

Fahrünnisa Metni Özeti

Öğretmeni Fahrünnisa ile ilgili ilk zamanlarda iddiasız, içine gömülü, dersleriyle ilgilenmeyen, derse kaldırılmaktan hoşlanmayan, suskun bir öğrenci olduğunu düşünmektedir. Birgün öğretmeni Fahrünnisa&#;yı derse kaldırır. Fahrünnisa, öğretmenin beklemediği bir şekilde dersi duyarak, kavrayarak, benimseyerek çok güzel bir şekilde anlatır. Bu olaydan sonra öğretmenin Fahrünnisa ile ilgili düşünceleri değişir. Fahrünnisa&#;nın böyle güzel ders anlatabilmesine rağmen niçin derse katılmadığını merak eder. Daha sonradan Fahrünnisa&#;nın en iyi olamama korkusu nedeniyle böyle çekingen ve suskun olduğunu anlar. Fahrünnisa&#;nın bu düşüncesini değiştirmek ister fakat başaramaz. Fahrünnisa liseyi ve üniversiteyi başarılı bir şekilde bitirir. Öğretmeni yıllar sonra onun yazdığı bir şiir kitabına denk gelir ve çok gururlanır. Fahrünnisa planlı, devamlı fakat son derece alçak gönüllü ve sessiz çalışmaları ile mesleğini bilim yönünde derinleştirmeye devam eder.

5. ETKİNLİK

Fahrünnisa’nın fiziksel ve kişilik özellikleri nelerdir? Yazınız.

Fiziksel Özellikleri

Cevap: Soluk, esmer yüzlü, normal burunlu, kalınca, renksiz dudaklı, iri kara gözlü.

Kişisel Özellikleri

Cevap: Alçak gönüllü, gururlu, planlı, çekingen, suskun.

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelere örnekteki gibi amaç-sonuç bildiriyorsa (A), neden &#; sonuç bildiriyorsa (N), koşul-sonuç bildiriyorsa (K) yazınız.

Cevap: 

(A) Okula öğrenmek ve yanlışlarını düzeltmek için geliyorsun.

(A) Derse kalkmak için istek gösteriyordu.

(K) Bu durumda biri, eğer bir yanlış yaparsa gülünç olur.

(N) “En iyi” olamamak korkusu onu çekingen ve suskun yapıyordu.

Fahrünnisa Metni Cevapları Sayfa 28

7. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki farklı yazı karakteri ile yazılmış metni okuyunuz. Ardından yönergeleri uygulayınız.

b) “Mor Salkımlı Ev” metninin türü ile ilgili verilen bilgilerden örnekteki gibi doğru olanların yanına (D), yanlış olanların yanına (Y) yazınız.

Cevap: 

• Yaşanmakta olan bir olayı değil, yaşanmış bir olayı anlatır. (D)

• Anlatılan olay, yazarın belleğinde iz bırakmıştır. (D)

• Metinde hayalî karakterler vardır. (Y)

• Olayın anlatıcısı olayı yaşayan kişidir. (Y)

c) Yukarıda (D) olarak işaretlediğiniz özelliklerden yola çıkarak metnin türünü belirtiniz.

Cevap: Hatıra (Anı)

d) “Fahrünnisa” ile “Mor Salkımlı Ev” adlı metin arasında tür açısısından benzerlik var mı? Açıklayınız.

Cevap: Vardır. Her iki metin de anı türünde yazılmıştır.

8. ETKİNLİK

Hata yapmamak için derse katılmak istemeyen bir arkadaşınız olduğunu hayal ediniz. Arkadaşınızı derse katılmak üzere ikna edecek bir konuşma hazırlayınız. Ardından konuşmanızı sununuz.

Cevap: 

(örnek)

Sevgili Arkadaşım,

Anladığım kadarıyla derse katılmama sebebin hata yapmaktan korkman. Bunu anlıyorum fakat bu şekilde devam edersen başarılı olamazsın.

Biz öğrenciyiz. Mutlaka hata yapacağız. Hata yapa yapa doğruyu öğreneceğiz. Okula bunun için geliyoruz. Bunun için eğitim görüyoruz. Eğer hata yapmamak için derse katılmaz, düşüncelerini söylemezsen, belki de hatalı düşüncelerini, bilgilerini düzeltme imkanın olmaz. Doğru bildiğin yanlışı göremeyebilirsin.

Hatalarını görmek, bunları düzeltmek, özgüven kazanmak için derse katılman gerekir. Ancak bu şekilde başarılı bir öğrenci olursun.

Fahrünnisa Metni Cevapları Sayfa 29

9. ETKİNLİK

Anı türünün aşağıda verilen özelliklerini dikkate alarak sizi etkileyen bir anınızı boş bırakılan yere yazınız.

• Olay geçmişte yaşanmış, gerçek bir olay olmalı.
• Olay anlatıcısı “ben” (birinci kişi) olmalı.
• Anlatılan olay ilgi çekici olmalı.
• Anlatım içten ve samimi olmalı.

Cevap: 

(örnek)

Bir gün, okuldan eve dönmek için otobüse binmiştim. Otobüse kart ile biniliyordu. Binen kişi kartını makineye okuturdu. Böylece biniş ücreti karttan çekilirdi. Fakat o gün başka bir durum vardı.

Bazı insanlar,) otobüse binerken makineye kart değil ellerindeki kitabın barkotunu okutuyordu. Buna bir anlam veremedim. Benim gibi meraklanan bir amca şoföre durumun ne olduğunu sordu.

Meğer şehrin belediyesi bir kampanya başlatmış; şehir kütüphanelerinden alınan kitaplar ile insanlar otobüslere iki seferlik ücretsiz binebiliyormuş. Herkes çok şaşırdı. Belediyenin insanları okumayı sevdirmek adına böyle bir kampanyayı hayata geçirmesi çok hoşuma gitmişti.

Asıl güzel olan ise insanların bu kitapları sadece ücretsiz biniş için almamalarıydı; otobüsün yarısı kitap okuyordu&#;

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Mutluluk üzerine söylenmiş özdeyişler araştırınız.

Cevap: 

  • “Mutlu olmanın iki yolu vardır: Ya ihtiyaçlarınızı azaltmak ya da imkanlarınızı çoğaltmak!” Benjamin Franklin
  • “Aldıklarımızın değil, verdiklerimizin üzerine inşa edilen bir hayat gerçek mutluluğu getirir.” Robin Sharma
  • “Mutluluk, elin erişebileceği çiçeklerden bir demet yapma sanatıdır.” Bob Goddard
  • “Hayatın en büyük mutluluğu sevildiğimizi bilmektir.” Victor Hugo
  • “Mutluluk daima yakınımızdadır, yakalamak için çoğu zaman elimizi uzatmak yeter.” George Sand
  • “Ne kadar mutlu olmaya karar vermişseniz, o kadar mutlu olursunuz.” Abraham Lincoln
  • “Mutluluk sadece paylaşıldığında gerçek bir değer taşır.” Into the Wild
  • “Başarı istediğini elde etmek, mutluluksa elde ettiğini sevmektir.” H. Jackson Brown

*** Fahrünnisa metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Videolu Çözüm &#; Tıkla Abone Ol

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir