istihkak davası ne demek / İstihkak Davası Süreci & Hacizde İstihkak Durumu | Topo Hukuk

Istihkak Davası Ne Demek

istihkak davası ne demek

İstihkak

 

İstihkak davası nedir sorusunu cevaplandırmadan önce istihkak ne demek ile başlamakta fayda var. İstihkak, Arapça kökenli bir kelime olup hak kazanma, hak kazanılan şey anlamına gelmektedir.  Bu makalemizin konusunu hacizde istihkak davası oluşturacaktır. Günümüzde hacizlerin artması ile birlikte istihkak davası nedir sorusu sıkça sorulmaya başlanmıştır. İstihkak davası icra hukuku kapsamında teknik bir yapıya sahiptir. Kişilerin hak kaybı yaşamamaları için bu süreci icra hukuku alanında deneyimli bir avukat aracılığıyla yürütmeleri önemlidir. İstihkak davası nedir ve benzeri sorularınızı sayfanın en altındaki form ve Avukata Sor sayfamızdan iletebilirsiniz.

İstihkak Davası Nedir?

İstihkak davası mülkiyeti çekişmeli olan taşınır veya taşınmaz malın kime ait olduğunun tespiti için açılan bir davadır. İstihkak davası yapısı itibariyle ivedilikle görülen bir davadır. Bu nedenle basit yargılama usulüne tabidir. İstihkak iddiası ileri süren kişilerin bu iddialarını haciz işlemini gerçekleştiren icra dairesine yapmaları ile süreç işlemeye başlar.

İstihkak davasının açılabilmesi için belirli bir sürecin gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Alacaklının borçlu aleyhine başlatmış olduğu icra takibi sonucu ödeme emrinin kesinleşmesiyle birlikte icra memurlarınca borçluya ait eşyalar ve üçüncü kişilerde bulunan alacaklarına haciz konulur.  Bu süreç içerisinde borçlunun eşyaları sanılarak mülkiyeti üçüncü kişide bulunan eşyalara da haciz konması mümkündür. İşte bu durumun gerçekleşmesi halinde borçlu veya üçüncü kişi tarafında istihkak iddiası ileri sürülebilir.

İstihkak İddiası Nedir?

Hacizde istihkak iddiası ileri sürülürse icra memuru tarafından haciz tutanağına yazılır. Eğer durum haciz sırasında öğrenilmemiş ise haczin öğrenilmesinden itibaren yedi gün içerisinde istihkak iddiası ileri sürülmelidir. Bu şekilde istihkak iddiasında ileri sürülmesi durumunda icra müdürlüğünce alacaklıya durum bildirilir. Alacaklı tarafından üç gün içerisinde itiraz edilmez ise haciz kalkar. Söz konusu süreler hak düşürücü nitelikte olduğundan dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

Üçüncü kişi tarafından yapılan istihkak iddiasına borçlu veya alacaklı tarafından üç günlük süre içerisinde itiraz edilmesi durumunda icra müdürü söz konusu dosyayı ivedilikle icra mahkemesine göndermek zorundadır. İcra mahkemesi önüne gelen dosya üzerinden istihkak iddiasını değerlendirir. Bu değerlendirme de istihkak iddiasının gerçek, samimi ve inandırıcı olup olmadığı incelenir. Mahkemenin dikkate aldığı bir diğer husus istihkak iddiasının sırf haczin gerçekleşmesine engel olup olmamak maksadıyla yapılıp yapılmadığıdır. İcra mahkemesinin vereceği kararın istihkak iddiasında bulunan üçüncü kişiye bildirilmesiyle dava açma süresi başlar.

İstihkaklı Haciz Nedir?

İstihkaklı haciz; borçlunun veya üçüncü kişilerin haciz esnasında istihkak iddiası ileri sürmesine rağmen yapılan hacizdir. İstihkaklı hacizlerde malın muhafaza altına alınması yani yediemin deposuna kaldırılması mümkün değildir. Haczedilen mal yediemin olarak istihkak iddiası ileri süren kişiye bırakılır ve icra mahkemesi tarafından takibin devamına karar verilinceye kadar muhafaza işlemi yapılamaz.

İstihkak Davalarının Tarafları Kimlerdir?

Mal haciz sırasında borçlunun elinde ise dava açma hakkı üçüncü kişiye aittir. Burada davayı açabilecek üçüncü kişi mal üzerinde hakkı olduğunu iddia eden kişidir. İlla mülkiyetin üçüncü kişiye ait olması gerekmez. Örneğin üçüncü kişinin söz konusu mal üzerinde rehin hakkının bulunması halinde de bu dava açılabilir. İstihkak davası alacaklıya karşı açılan bir davadır. Buradaki alacaklı hak sahipliği çekişmeli olan taşınır veya taşınmaz mal üzerine haciz koyduran alacaklıdır.

Bazı durumlarda borçluya karşı girişilen icra takibinin alacaklısı birden fazla olabilir. Birden fazla alacaklının icra takibine girişmesi ve aralarında zorunlu dava arkadaşlığının bulunması halinde hacze konu edilen çekişmeli mala ilişkin istihkak davası bu alacaklılara karşı birlikte açılmalıdır.

Borçluya karşı girişilen takipte borçlunun haczedilecek mallarının illa kendi elinde olması aranmamaktadır. Başka bir deyişle borçlunun üçüncü kişilerde bulunan malları ve alacakları da haczedilebilir. Çekişmeli malın üçüncü kişinin elinde bulunması durumunda farklı bir yol izlenmektedir. Bu durumda istihkak iddiasında bulunan üçüncü kişinin beyanı alacaklıya bildirilir ve alacaklı için istihkak davası açma süresi başlamış olur. Alacaklı bu yol ile söz konusu mal üzerinde üçüncü kişinin istihkak iddiasına karşı itiraz etmekte ve haczin kalkmasını önlemeye çalışmaktadır.

Hangi Haklar İstihkak Davasına Konu Olabilir?

İstihkak davası sanılanın aksine sadece mülkiyet iddiasıyla açılmak zorunda değildir. İcra İflas Kanunu&#;nda bulunan ilgili düzenlemeler nazara alındığında rehin hakkı dolayısıyla da istihkak davası açılabilmektedir. Ancak Yargıtayca bu her türlü hak bakımından da istihkak davasının açılabileceği kabul edilmektedir.

Bütünleyici parça, asıl şeyden ayrılması halinde asıl eşyanın niteliğinde kayba sebebiyet verecek şey olarak tanımlanmaktadır. Kural olarak bir şeyin haczi halinde bu haczin bütünleyici parçayı da kapsadığı kabul edilmektedir. Yani bütünleyici parçalar açısından ayrıca bir istihkak davası açılmasına gerek yoktur. Yargıtay tarafından verilen kararlar da bütünleyici parçaların ayrıca haczedilemeyeceğini göstermektedir. Eklenti ise, asıl şeyden yararlanmak veya asıl şeyi kullanmak amacına özgülenen taşınır şeylerdir. Eklentiler asıl şeyden ayrı haciz edilebilmektedir. Dolayısıyla haczedilen asıl şeyin eklentisi konumunda olan taşınır malın malikinin borçludan farklı biri olması durumunda eklentinin maliki tarafından istihkak iddiasında bulunulabilmektedir.

Kişisel hakların bir kısmınında istihkak davası ile geri istenebilmesi mümkündür. Kişisel hakların bir kısmı tapu kütüğüne şerh düşülerek kuvvetlendirilebilir. İşte bu şekilde kuvvetlendirilmiş kişisel haklardan olan önalım, alım ve geri alım hakları istihkak davası çerçevesinde öne sürülebilmektedir. Ancak Yargıtay tarafından tamamen benimsenmiş bir durumda olmadığından dolayı istikrar kazandığı söylenemez.

İstihkak iddiasına ve doğal olarak istihkak davasına konu olabilecek bir diğer önemli hak ise alacak hakkıdır. Bir diğer durum çalınmış veya kaybolmuş şeyler bakımından istihkak davasının açılması halidir. Malın kişinin elinden iradesi dışında çıkması durumunda bu yollar ile malı elinden alınan kişi istihkak davası açabilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken durum malı elinde bulunduran kişilerin iyi niyetlerinin herhangi bir anlam ifade etmediğidir.

Hacizde istihkak davasında görevli mahkeme hangisidir?

İstihkak davası bakımından uyuşmazlığı çözmekle görevli mahkeme icra mahkemeleridir. Yetkili mahkeme, söz konusu icra takibinin yapıldığı yer mahkemesi veya uyuşmazlığa konu hacizli malın bulunduğu yer mahkemesi olarak belirtilmektedir. Ancak özellik arz eden bir husus vardır. Eğer uyuşmazlığa konu hacizli mal taşınmaz mal statüsünde ise HMK&#;da bulunan yetki kuralları çerçevesinde istihkak davası taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılmalıdır.

Miras Sebebiyle İstihkak Davası Açılabilir Mi?

Mirasçılar miras bırakanın başkasının elinde bulunan mal ve hakları için miras sebebiyle istihkak davası açabilirler. Miras sebebiyle istihkak davası mirasçılığın ve malın başkasında olduğunun öğrenildiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde açılmalıdır.

İstihkak Davası Açma Süresi Ne Kadardır?

İstihkak davaları hak sahipliği çekişmeli malların haczedilmesinden itibaren yedi gün içerisinde açılmalıdır. Yedi günlük süre hak düşürücü süredir. Yani mahkemece resen göz önüne alınır ve bu süre geçirildikten sonra davanın görülmesi mümkün olmaz. Süre geçirildiği takdirde uyuşmazlığa konu malın satışının önünde herhangi bir engel kalmayacağı için istihkak davası açacak tarafın dikkatli hareket etmesi gerekmektedir.

Kanun koyucu tarafların hak kaybı yaşamasını önlemek  için haciz durumunun daha sonra öğrenilmesi durumunda sürenin ne zamandan itibaren başlayacağını ayrıca düzenlemiştir.  Buna göre haciz işlemi daha sonra öğrenildiği takdirde söz konusu hak düşürücü süre haciz işleminin öğrenilmesinden itibaren işlemeye başlayacaktır.

İstihkak Davası Yargıtay Kararları

&#;Somut olayda, dava konusu tarihinde yapılan haciz sırasında üçüncü kişi yararına istihkak iddiasında bulunan &#; ‘ün üçüncü kişinin çalışanı olduğu, anılan şahsın, üçüncü kişi yararına istihkak iddiasında bulunmaya yetkili olmadığı sabittir. Davalı üçüncü kişi tarafından hacizden itibaren İİK’nin 96/3. maddesinde belirtilen 7 günlük süre içerisinde yapılmış bir istihkak iddiası da bulunmamaktadır.
O halde davacı alacaklının İİK&#;nin maddesi hükümlerine göre istihkak davası açmakta hukuki yararı bulunmadığından sayılı HMK&#;nin / h ve /2 maddeleri uyarınca dava şartı yokluğundan usulden reddine karar verilmesi; öte yandan davacı alacaklının Antalya İcra Müdürlüğü’ne yönelttiği tarihli talebinde dava konusu hacizde geçerli istihkak iddiasında bulunulmadığını belirterek malların muhafazasına karar verilmesini istediği, İcra Müdürlüğünün ret kararına karşı da şikayet yoluna başvurduğu anlaşılmakla, yargılama giderlerinden sorumlulukla ilgili değerlendirme yapılırken davacı alacaklının şikayet sürecinin dikkate alınması gerekmekte olup, yazılı şekilde davanın kabulüne karar verilmesi doğru olmamış, yerel mahkeme kararının bozulmasına karar vermek gerekmiştir.&#; 

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi  / E. / K..

&#;İstihkak davalarında geçerli bir haczin bulunması dava şartı olup, hüküm kesinleşinceye kadar yargılamanın her aşamasında re&#;sen gözetilmesi gerekir. Buna göre, bir takipte haciz aşamasına geçilebilmesinin ve haczin geçerli olmasının ön koşulu da icra emrinin kesinleşmiş olmasıdır.
Tüzel kişiliğin sona ermesi için tüm alacakların tahsil edilmiş, borçların da ödenmiş olması, bu şekilde tüzel kişiliğin tüm hak ve yükümlülüklerinin tasfiye edilmiş bulunması gerekmekte olup, ticaret sicil kayıtlarından terkin edilen borçlu şirket aleyhine, tüzel kişiliğin yeniden ihyası (ek tasfiye) için dava açılmadan takip işlemlerine devam olunamaz.&#;

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi / E. / K.

İstihkak Nedir? İstihkak Davası Nasıl Açılır? (Ayrıntılı Rehber)

İstihkak davası hem miras hukuku hem de icra hukuku alanına giren çekişmeli mallar üzerinde çekişmenin kalkması için açılan davayı ifade etmektedir. Bu mallara istihkak iddiası bulunan mallar de denmektedir.

İstihkak davası koruyucu bir müessese olup hukuk sistemi içerisindeki birden fazla hukuk dalında farklı konularda açılabilen bir davadır. Baktığımızda Türk Medeni Kanunu’nda yer alan eşya hukuku ve miras hukuku alanlarında karşılaşılan istihkak davası İcra İflas Hukuku kapsamında da açılabilmektedir.

İstihkak Nedir?

İcra İflas Kanunu’ndaki istihkak davası nedir?Öncelikle genel manada istihkak davasını belirtmek de fayda vardır: Zilyedi olmayan malın malikinin malik olmayan zilyetten malını almak için diğer bir deyişle mal üzerindeki çekişmeyi sonlandırmak için açılan davaya istihkak davası denmektedir. İcra İflas hukuku kapsamında ise istihkak davası: Haciz esnasında yahut haciz sonrasında haczedilmiş taşınır ya da taşınmaz mal üzerinde başka bir kişinin ( haczin tarafları olan borçlu ya da alacaklı dışında bir üçüncü kişinin ) kendi lehine mülkiyet iddiasında bulunarak bunun tespit edilmesi için açtığı davaya denmektedir. Üçüncü bir kişinin malın mülkiyetinin kendisine ait olduğunu ileri sürebileceği gibi haciz borçlusu da malın üçüncü kişiye ait olduğunu ileri sürebilir. Bununla beraber haczedilecek olan taşınır mal üçüncü kişinin elinde bulunuyorsa haciz alacaklısı malın üçüncü kişiye ait olmadığı iddiasıyla hak düşürücü sürelere uyarak istihkak davasını açabilir.

İstihkak Davası Nasıl Açılır?

İstihkak davasının açılması süreci borçlunun malları haczedilirken borçlu veya üçüncü bir kişinin istihkak iddiasında bulunması ile başlar. Haciz esnasında ileri sürülen istihkak iddiası ile çekişmeli hale gelen mallar icra müdürü tarafından tutanağa geçirilir. 

İstihkak iddiası malın mülkiyetinin kendisine ait olduğunu iddia eden üçüncü kişi yahut haciz borçlusu tarafından en geç haczin öğrenilmesinden 7 gün içerisinde haczi gerçekleştiren icra müdürlüğüne karşı ileri sürülmelidir. İcra müdürlüğü bu itirazı haciz alacaklısına bildirecektir. Haciz alacaklısı iddianın kendisine tebliğinden itibaren 3 gün içerisinde itiraz etmezse haciz kaldırılır. 7 ve 3 günlük süreler hak düşürücü sürelerdir. Haciz alacaklısı 3 gün içerisinde itiraza karşı gelirse icra müdürlüğü bu durumu mahkemeye bildirir ve böylece istihkak davası açılmış olur. 

Hacizde İstihkak Dava Süreci

İstihkak davası ivedilikle görülen bir davadır. Mahkeme, bazı durumlarda tarafları dinlemeden karar verebilmektedir. Diğer davalara göre daha hızlı sonuçlanan bir dava türüdür. Dava genel hükümler kapsamında basit yargılama usulü uygulanarak görülen bir davadır. Mahkeme dava sürecinde haczedilen malın satılmamasına karar verebileceği gibi eğer hacizli mal satılmış ise bedelinin haciz alacaklısına dava süresi boyunca ödenmemesini de ara karar olarak verebilir.

İstihkak Davasının Sonuçlanması

Her davada olduğu gibi istihkak davası açıldığında da iki seçenek vardır: dava reddedilebilir veya kabul olunur. Hacizli malın üçüncü kişiye ait olduğu iddiası üzerine açılan istihkak davası reddedilirse bu durumda haciz kesinleşir ve malın satışı gerçekleştirilerek bedeli alacaklıya ödenir.

İstihkak davası sonucunda malın üçüncü kişiye ait olduğu iddiası kabul olunursa haczedilen mal üzerindeki haciz kalkar ve mal malikine teslim edilir. Eğer istihkak davası henüz açılmadan mal paraya çevrilmiş ise ve bedeli de haciz alacaklısına ödenmemişse bu durumda da haczedilen malın bedeli malike teslim edilir.

Hacizli Malın Üçüncü Kişinin Elinde Olması Halinde İstihkak Davası

Hacizli malın borçlunun elinde bulunduğu durumları yukarıda açıklamış olmakla birlikte bir diğer ihtimal olan malın üçüncü kişinin zilyetliğinde bulunması halini de incelemekte fayda vardır. Bu halde haciz esnasında üçüncü kişinin elinde bulundurduğu bir malın alacaklı tarafından haciz borçlusuna ait olduğu iddiası ile haczedilmesi söz konusudur. Üçüncü kişi malın borçluya ait olduğu iddiasını kabul ederse mal yedi emin sıfatıyla üçüncü kişide bırakılır. Üçüncü kişi elinde bulundurduğu malı istemezse bu halde icra müdürü tarafından muhafaza tedbirleri alınır. Aksi takdirde malın hacizden sonra dahi üçüncü kişide bırakılması gerekir. Öte yandan üçüncü kişi malın borçluya ait olduğunu kabulünde bulunmazsa alacaklı malın borçluya ait olduğunu ileri sürerek istihkak iddiasını ortaya atmış olacaktır.  

Alacaklının haczedilen malın üçüncü kişiye değil de borçluya ait olduğunu ileri sürdüğü istihkak iddiasında icra müdürü istihkak davası açması amacıyla alacalıya 7 günlük bir süre verir. Haciz alacaklısı kendisine tanınan bu süre içerisinde istihkak davasını açmazsa malın üçüncü kişiye ait olduğunu kabul eder ve haczedilen mal üzerindeki haciz kalkar.

İstihkak İddiası Nedir?

İstihkak iddiası miras sebebiyle istihkak ve hacizde istihkak olmak üzere iki farklı hukuk dalı içerisinde incelenmektedir. Miras sebebiyle istihkak iddiasında mirasçı, miras sebebiyle sahip olduğu mal üzerindeki hakkını korumaya çalışmaktadır. Mirasçı istihkak iddiası ile mirasın açılmasından sonra fiilen elinde bulundurmayı elde edemediği mirası veya bazı miras mallarını bunlara el koymak isteyen kişilerden talep etmektedir.  

Hacizde istihkak iddiası borçlunun haczedilmek istenen malının başkasına ait olduğunu veya üçüncü bir kişinin borçlunun elinde bulunan haczedilecek malın kendisine ait olduğunu ileri sürmesidir. Borçluya ait olmayan malın haczi kabil olmayan mallardan olması sebebiyle haciz tamamlanmadan bu iddianın araştırılması gerekecektir. 

Mülkiyet hakkına dayanan ve miras sebebiyle açılan istihkak davası arasındaki farklar:

  • Miras sebebiyle açılan istihkak davası yalnızca kişinin mirasçılık sıfatına bağlı olup bu sıfattan doğan bir davadır. 
  • Miras sebebiyle açılan istihkak davasının konusu taşınır ve taşınmaz mallar dışında mirasbırakanın tüm terekesi olabilirken icra hukukuna ilişkin açılan davada yalnızca taşınır ve taşınmaz mallar olabilir. 
  • Miras sebebiyle istihkak davasında tüm terekeye ilişkin mirasçılık hakkının gasp edilmiş olması söz konusu iken mülkiyete dayalı istihkak davası belirli bir mal veya mallar üzerindeki haksız zilyede karşı açılır. Esasen miras sebebiyle istihkak davasının tüm terekeye ilişkin olarak açılması gereği doktrinde tartışmalı olan bir husustur. Bir görüşe göre bu davanın da, yukarıda bahsetmiş olduğumuz şekilde mirasın belirlenmiş kısmı hakkında açılması mümkündür.
  • Miras sebebiyle açılan istihkak davalarında terekeyi haksız olarak elinde bulunduran kimse kazandırıcı zamanaşımı ile malı elde ettiğini ileri süremez. TMK’nın m’da öngördüğü zamanaşımı süreleri dolmadıkça davalı haksız zilyet kazandırıcı zamanaşımı ile mülkiyeti kazandığını ileri sürerek malı geri vermekten kaçınamayacaktır. Ancak mülkiyete dayalı istihkak davasında kazandırıcı zamanaşımı ileri sürülebilir.

İstihkak Davasında Yetkili Mahkeme

Miras sebebiyle istihkak davasında görevli mahkeme asliye hukuk mahkemeleridir. İstihkak davasında yetkili mahkeme ise mirasbırakanın son yerleşim yeridir. 

İcra İflas Kanunu hükümlerine göre açılan hacizde istihkak davasında görevli mahkeme icra mahkemeleridir. Hacizde istihkak davası yetkili mahkeme Yargıtay’ın da belirtmiş olduğu üzere asıl icra takibinin yapıldığı yer veya davalının yerleşim yeri mahkemesidir (TC Yargıtay funduszeue.info E: / K: / T: ).

Hacizde İstihkak Hali

Hacizde istihkak iddiası borçlunun elinde bulunan bir mal haczedilirken borçlunun bir malın başkasının mülkiyetinde veya rehninde olduğunu iddia etmesidir. Bu iddia üçüncü kişi tarafından da ortaya atılabilir. Bilindiği üzere icra takibinin amacı borçlunun haczi kabil mallarının haczedilmesi suretiyle malların paraya çevrilerek alacaklının alacağını elde edebilmesidir. Üçüncü kişinin mülkü veya rehninde olan mallar borçlunun haczi kabil malları arasında değildir. Bu sebeple hacizde istihkak iddiası ileri sürüldüğünde icra müdürü çekişmeli olan bu malları tutanağa geçirecektir. 

Hacizde istihkak İcra İflas Kanunu maddeleri arasında düzenlenmiştir. Kanunun ilgili maddesi uyarınca başkasına ait malın haczedildiğini öğrenen borçlu veya kendisine ait malı başkasına ilişkin yapılan hacizde haczedilen üçüncü kişi istihkak iddiasında bulunmalıdır. İstihkak iddiası haczin öğrenildiği tarihten 7 gün içerisinde ileri sürülmelidir. Alacaklının veya üçüncü kişilerin iddiasına karşı borçlunun da bu istihkak iddiasına 3 günlük itiraz süresi bulunmaktadır. Aksi halde istihkak iddiası kabul edilmiş sayılacağından mülkiyet iddiası söz konusu ise haciz kalkacaktır. İstihkak iddiası rehinli mala ilişkin olması halindeyse mal rehinli olarak haczedilmiş kabul edilecektir. 

Alacaklı veya borçlu istihkak iddiasına itiraz ettiğinde dosya icra mahkemesine gönderilir. Böylelikle hacizde istihkak davası açılmış olur. Hacizde istihkak davasında amaç mal sahibinin kim olduğunu tespit edilmesi değildir. Bu davada yalnızca haczedilmek istenen malın iddia edildiği gibi üçüncü kişiye mi ait olduğu tartışılır. İstihkak davasının konusunu oluşturan soru şudur: mal üzerindeki haciz caiz midir? 

Birey istihkakla ilgili bir durumla karşılaştığında eğer istihkak davası icra hukuku kapsamındaysa icra avukatını, miras hukukuyla alakalı ise miras avukatını yani medeni hukuk alanında uzmanlaşmış bir avukatı vekil olarak tayin etmelidir. Topo Hukuk Bürosu uzman icra ve miras avukatlarından hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti almak için bizlere iletişim sayfasından ulaşabilirsiniz. 

İcra Hukukunda İstihkak Davası

Daha önceki yazılarımızda da değindiğimiz üzere alacaklı alacağına kavuşmak için öncelikle borçluya ödeme emri gönderir. Ödeme emrine itiraz edilmemesi ya da itiraz edilip akabindeki hukuki süreçlerde itirazın reddedilmesi halinde ödeme emri kesinleşir. Ödeme emrinin kesinleşmesi ile birlikte alacaklı borçlunun taşınır, taşınmaz mallarını veya üçüncü kişilerde bulunan alacaklarını haczedebilir. Alacaklının borçlunun mallarını haczetmesi sırasında borçlu veya üçüncü kişi tarafından söz konusu mallar üzerinde mülkiyet veya rehin hakkı iddiasında bulunulması durumunda ise istihkak iddiası ve istihkak davası gündeme gelir.

Alacaklı tarafından borçlunun mallarının haczedilmesi durumunda borçlu veya üçüncü kişi istihkak iddiasında bulunabilir. Borçlu veya üçüncü kişi tarafından yapılan istihkak iddiası bazı durumlarda gerçek iken bazı durumlarda sırf malın haczedilmesini önlemeye yönelik olabilir. Haciz işlemi sırasında borçlu veya üçüncü kişi tarafından istihkak iddiasında bulunulması halinde malın kimin elinde olduğuna bakılarak farklı durum ve farklı hukuki sonuçlar ortaya çıkmaktadır.

Malın Borçlunun Elinde Veya Borçlu ile Birlikte Üçüncü Kişinin Elinde Olması Hali

İlk durum haczedilen malın borçlunun elinde veya borçlu ile birlikte üçüncü kişinin elinde olması halidir. Bu noktada İcra İflas Kanunu 97/a maddesi bir karine öngörmüş durumdadır. İlgili maddeye göre “Borçlu ile üçüncü şahısların taşınır malı birlikte ellerinde bulundurmaları halinde dahi mal borçlu elinde addolunur.” Tekrardan belirtmek gerekir ki borçlu mal kendi elinde olmasına rağmen söz konusu mal üzerinde başkasının mülkiyet veya rehin hakkı bulunduğunu iddia edebilir. İkinci olarak da borçlu ve üçüncü kişi malı birlikte olarak elinde bulunduruyordur ve üçüncü kişi lehine istihkak iddiasında bulunulabilir. Ancak son bahsedilen durumda kanundaki karineden dolayı istihkak iddiasında bulunulan mal borçluya ait kabul edilecektir.

Hacze gidildi ve mal haczedilirken söz konusu mal üzerinde istihkak iddiasında bulunulursa icra dairesi istihkak iddiasını alacaklıya bildirir. Alacaklı istihkak iddiasını öğrenmesinden itibaren 3 gün içerisinde istihkak iddiasına itiraz edebilir. 3 günlük süre içerisinde alacaklı istihkak iddiasına itiraz etmez ise haciz düşer. Eğer alacaklı 3 günlük süre içerisinde istihkak iddiasına itiraz ederse bu durumda icra dairesi dosyayı icra mahkemesine göndermek zorundadır. Bu noktada belirtelim ki 3 günlük süre hak düşürücü süre olup söz konusu sürenin kaçırılması halinde alacaklı hakkını kaybeder. Alacaklının 3 günlük süre içerisinde itiraz etmesinin akabinde dosya icra mahkemesine gönderilir bu noktada icra mahkemesi sadece icranın devamına veya durdurulmasına karar verir.  İcra mahkemesi eğer icranın durdurulmasına karar verecek ise borçludan teminat alır. Burada icra mahkemesi istihkak iddiasına ilişkin inceleme yapmaz sadece takibin devamına veya durmasına karar verir.

Takibin devamına veya durmasına ilişkin icra mahkemesi kararının taraflara tebliğ/tefhim edilmesinden sonra üçüncü kişi 7 gün içerisinde icra mahkemesinde mülkiyet veya rehin hakkı iddiasına dayanarak istihkak davası açabilir. Söz konusu 7 günlük sürenin kaçırılması halinde üçüncü kişinin yapacağı herhangi bir şey yoktur. Tekrardan belirtmek gerekir ki kararın tebliğ/tefhim tarihinden itibaren 7 günlük süre içerisinde dava açacak olan kişi mülkiyet veya rehin hakkı iddiasında bulunan üçüncü kişidir. Üçüncü kişi süreyi kaçırır veya dava açmaz ise istihkak iddiasından vazgeçmiş sayılır ve haciz işlemlerine devam olunarak hacizli malın satışı yapılabilir. Ancak üçüncü kişi dava açarsa davanın sonuna kadar malın satışı yapılamaz. Davanın sonucuna göre üçüncü kişi haklı çıkarsa hacizli mal üzerindeki haciz kalkar, üçüncü kişi haksız çıkar ise haciz işlemlerine devam edilir.

Malın Üçüncü Kişinin Elinde Olması

Haczedilen malın üçüncü kişi elinde olması halinde ise hukuki süreç daha farklı şekilde işleyecektir. Alacaklı tarafından borçlunun malının haczedilmesi durumunda haczedilen mal üçüncü kişinin elinde ise üçüncü kişi doğrudan mülkiyet veya rehin hakkı iddiasında bulunabilir. Üçüncü kişinin istihkak iddiası neticesinde yukarıda bahsedilen durumun aksine icra müdürlüğü alacaklıya 3 günlük süre vermez. İstihkak iddiası neticesinde icra müdürlüğü alacaklıya doğrudan 7 günlük süre verir ve bu 7 günlük sürede alacaklının istihkak davası açması gerekir. Bu noktada tekrardan belirtilmesi gereken iki husus mevcuttur. İlki istihkak iddiası neticesinde icra müdürlüğü tarafından alacaklıya 3 günlük itiraz süresi verilmez. 3 günlük itiraz süresi verilmediği için de icra takibinin devam edip etmemesi hususunda karar verilmesi için dosya icra mahkemesine gönderilmez. Üçüncü kişinin istihkak iddiası ile takip kendiliğinden durur. İkinci nokta ise şudur; malın üçüncü kişinin elinde olması halinde istihkak davası açacak olan kişi alacaklıdır.

Malı elinde bulunduran üçüncü kişinin istihkak iddiasında bulunmasının akabinde alacaklı tarafından 7 gün içerisinde dava açılır. Alacaklı tarafından açılan istihkak davasının alacaklı lehine sonuçlanması halinde haciz işlemlerine devam edilir ve malın satışı yaptırılabilir. Eğer alacaklı açtığı istihkak davasında haksız çıkarsa malın üzerindeki haciz kalkar.

Malın borçlunun elinde veya üçüncü kişinin elinde bulunması haline göre davayı açacak kişiler değişmektedir. Ancak her iki durumda da istihkak davası icra mahkemesinde açılır.

Yazımızın tamamında da belirttiğimiz üzere istihkak davası sürecinde farklı süreler ve hukuki durumlar bulunmakta olup söz konusu sürelerin kaçırılması halinde tarafların hak kaybına uğrayacağı açıktır. Bu sebeple icra hukuku bakımında istihkak davası sürecinin ortaya çıkma ihtimaline binaen mutlaka alanında uzman bir icra hukuku avukatına danışılmalıdır.

Hacizde &#;stihkak Davas&#;

  • Basit yarg&#;lama usulüne tabidir. Basit yarg&#;lama usulü, yaz&#;l&#; yarg&#;lama usulünden farkl&#; olup dilekçeler a&#;amas&#; daha k&#;sa sürmekte ve yaln&#;zca dava dilekçesi ile cevap dilekçesinden olu&#;maktad&#;r. Ayr&#;ca en fazla 3 duru&#;mada (delillerin toplan&#;lmas&#;na göre de&#;i&#;kenlik gösterebilir) tahkikat gerçekle&#;ecektir. Ayr&#;ca adli tatilde dahi görülen dava türüne girmektedir.
  • &#;stihkak davas&#; sonucunda mal&#;n, borçluya ait olmad&#;&#;&#; yönünde karar verilir ise mal&#;n üzerindeki haciz kalkacakt&#;r. 3. ki&#;inin mal&#;n&#;n de&#;erinin %15’in de&#;erinde alacakl&#;ya tazminat ödemesi yönünde mahkeme karar verecektir. Ancak borçluya ait bir mal oldu&#;u hükmedilir ise alacakl&#; haczedilen mal&#;n sat&#;&#;&#;n&#; talep etme hakk&#;na sahip olacakt&#;r. Alacakl&#;n&#;n alaca&#;&#;n&#; temin etmesinde gecikmesi oldu&#;undan davac&#;n&#;n tazminat ödemesi yönünde alaca&#;&#;n %20’sinden a&#;a&#;&#; olmamak ko&#;uluyla karar verecektir.

&#;stihkak &#;ddias&#;nda Bulunma

Haciz esnas&#;nda 3. ki&#;i veya borçlu istihkak iddias&#;nda bulunur ise haciz memuru taraf&#;ndan bu iddia haciz tutana&#;&#;na geçirilecektir. 3. ki&#;inin haciz esnas&#;nda bulunamamas&#; halinde ise haczi gerçekle&#;tiren icra dairesine ba&#;vurarak istihkak iddias&#;nda bulunur ve iddia haciz tutana&#;&#;na memur taraf&#;ndan geçirilecektir (Borçlu veya 3. Ki&#;i haczi ö&#;rendi&#;inden itibaren 7 gün içerisinde istihkak iddias&#;nda bulunmaz ise ileri sürme hakk&#;n&#; kaybedecektir).

&#;cra müdürü taraf&#;ndan istihkak iddias&#; hem borçlu hem de alacakl&#;ya itirazlar&#; olup olmad&#;&#;&#;na dair bildirim yapmak için 3 günlük süre verecektir. Bu süre içerisinde alacakl&#; veya borçlu itiraz etmezler ise mal üzerindeki haciz i&#;lemi sona erecek ve mal 3. ki&#;iye iade edilecektir.

Ancak alacakl&#; veya borçlu verilen süre içerisinde istihkak iddias&#;na itiraz eder ise icra müdürü taraf&#;ndan dosya icra mahkemesine gönderilecektir. &#;cra mahkemesi ise 3. Ki&#;inin istihkak iddias&#;na ve delillerine dayanarak takibin talikine veya devam&#;na karar verecektir. Mahkeme taraf&#;ndan takibin ertelenmesine karar verilir ise 3. Ki&#;iden teminat yat&#;r&#;lmas&#; yönünde karar verecektir. 3. ki&#;inin iddias&#;, takip sürecini etkilemek ad&#;na kötü niyetli oldu&#;u kanaatine var&#;l&#;rsa mahkeme taraf&#;ndan takibin devam&#; yönünde karar verilecektir (Takibin devam edilmesi yönünde vermi&#; oldu&#;u karar ise kesin oldu&#;u &#;&#;K madde 97/5’te belirtilmi&#;tir).

&#;stihkak Dava Açma Süresi, Zamana&#;&#;m&#;

Davan&#;n ne zaman aç&#;laca&#;&#;, sürenin hangi tarihten ba&#;layaca&#;&#; uygulamada çok fazla kar&#;&#;t&#;r&#;lmaktad&#;r. Bu nedenle &#;cra ve &#;flas Kanunu detayl&#; bir &#;ekilde okunmal&#; ve süre ba&#;lang&#;ç tarihine dair detaya dikkat edilerek aç&#;lmal&#;d&#;r.

Mahkeme taraf&#;ndan icra takibinin devam&#; veya ertelenmesi yönünde verilen karar&#;n tefhim veya tebli&#;den itibaren 3. ki&#;i, 7 gün içerisinde ayn&#; icra mahkemesinde dava açmal&#;d&#;r. Açmad&#;&#;&#; takdirde istihkak iddias&#;ndan vazgeçmi&#; say&#;lacakt&#;r (&#;&#;K madde 97/6).

&#;cra ve &#;flas Kanunu’nun maddesinin 9. f&#;kras&#;nda, haczedilen e&#;yalar hakk&#;nda istihkak iddias&#;nda bulunma imkan&#; verilmemi&#; ve mal&#;n sat&#;m&#; gerçekle&#;ip alacakl&#;ya verilmemi&#; ise 3. ki&#;inin haczi ö&#;renmesinden itibaren 7 gün içerisinde istihkak davas&#;n&#; açabilecektir. &#;lgili maddede önemli olan mal&#;n sat&#;l&#;p bedelinin alacakl&#;ya verilmemesine kadar olan süredir, aksi durumda icra takibi sona ermi&#; olacak ve bu nedenle 3. ki&#;i istihkak iddias&#;nda bulma hakk&#;n&#; kaybetmi&#; olacakt&#;r.

Dava Süreci Nas&#;ld&#;r?

  • Mahkeme davac&#;n&#;n dava dilekçesini inceleyecek, duru&#;ma davetiyesi ile birlikte daval&#;ya tebligat gönderecektir.
  • Daval&#; ise davac&#;n&#;n yazm&#;&#; oldu&#;u dava dilekçesine cevap dilekçesi düzenleyecek ve davac&#;ya cevap dilekçesi gönderilecektir. Basit yarg&#;lama usulüne tabi oldu&#;undan dava ve cevap dilekçesi ile dilekçeler a&#;amas&#; tamamlanm&#;&#; olacakt&#;r.
  • Ayn&#; mala ili&#;kin ayn&#; taraflar aras&#;nda birden fazla istihkak davas&#; görülüyor ise mahkeme taraf&#;ndan di&#;er dava ile birle&#;tirme yönünde karar verecektir.
  • Dilekçeler a&#;amas&#;n&#;n tamamlanmas&#; ile mahkeme tahkikat a&#;amas&#;na geçecektir. Tahkikat a&#;amas&#;nda delilleri de&#;erlendirecek, tan&#;klar var ise tan&#;k dinlemesi ve beyanlar&#;n&#;n al&#;nmas&#;, ke&#;if veya bilirki&#;i incelemesi gerçekle&#;tirilecektir.
  • &#;lk duru&#;ma günü davac&#; duru&#;maya kat&#;lmaz ise dosya i&#;lemden kald&#;r&#;lacakt&#;r. Davac&#; i&#;lemden kald&#;r&#;ld&#;&#;&#; tarihten itibaren 3 ay içerisinde ba&#;vuruda bulunarak davay&#; yenileyebilecektir.
  • Mahkeme delillerin tamamland&#;&#;&#; kanaatine varmas&#; halinde ise art&#;k bir hüküm kurarak davay&#; sonland&#;racakt&#;r. Vermi&#; oldu&#;u k&#;sa karar sonras&#;nda, karar&#;n verildi&#;i tarihten itibaren gerekçeli karar yaz&#;lacakt&#;r.
  • Gerekçeli karar mahkeme taraf&#;ndan yaz&#;lmas&#; halinde her iki tarafa karar tebli&#; edilecektir. Taraflardan biri veya her ikisi yasal itiraz süresi içerisinde istinafa ba&#;vurmaz ise karar kesinle&#;ecektir.

Kimler &#;stihkak Davas&#; Açabilir?

Davaya konu olan mal, 3. Ki&#;inin elinde iken veya borçlunun elindeki iken haczedilmesine göre dava açma prosedürü ve davay&#; açacak olan ki&#;ide de de&#;i&#;kenlik söz konusu olacakt&#;r;

  • Mal borçlunun elinde haczedilmesi halinde istihkak iddias&#; sunarak dava açacak olan ki&#;i, 3. ki&#;idir. Daval&#; ise alacakl&#; olacakt&#;r.
  • &#;stihkak davas&#;na konu olan mal, borçlunun de&#;il de 3. ki&#;inin elinde bulunuldu&#;u vakit icra müdürü mallar&#; 3. Ki&#;inin yediemininde b&#;rak&#;r ise mallar&#; elinden alamayacakt&#;r. &#;cra müdürü taraf&#;ndan alacakl&#;ya istihkak davas&#; açmak için 7 gün süre verecektir. Görüldü&#;ü üzere borçluya ait oldu&#;u mal, 3. Ki&#;inin elinde iken haczedilmi&#; ise davay&#; alacakl&#; olan ki&#;i açacak olup daval&#; 3. ki&#;i olacakt&#;r. Dilenirse bu noktada bir avukat ile de sürecinizi yürütebilirsiniz.

Görevli ve Yetkili Mahkeme

Haciz nedeniyle aç&#;lan istihkak davalar&#;nda görevli mahkeme icra mahkemeleridir. Yer yönünden yetkili mahkeme ise, icra takibinin yap&#;ld&#;&#;&#; yer veya genel yetkili mahkeme daval&#;n&#;n yerle&#;im yeridir.

&#;stihkak Davas&#; &#;cra Takibini Durdurur Mu, Takibin Durdurulmas&#; Mümkün Mü?

Mahkeme, 3. ki&#;inin istihkak iddias&#;n&#; yerinde görür ise icra takibinin talikine (ertelenmesine) karar verecektir. Mahkeme taraf&#;ndan takibin devam&#; yönünde karar vermesi halinde icra takibi durmayacak, icra i&#;lemleri devam edecektir. &#;cra takibinin devam&#; yönünde karar, kesin karard&#;r.

&#;stihkak Davas&#;nda Harç Hesaplama

Maktu (sabit) de&#;il, nispi harca tabidir. Nispi harç, dava de&#;eri üzerinden hesaplanan harç türüdür. Yarg&#;tay&#;n yerle&#;mi&#; kararlar&#;nda, istihkak davalar&#;na konu olan dava de&#;eri, hacizli mal&#;n de&#;erinden daha az olmas&#; halinde alacak miktar&#; üzerinden nispi karar ve ilam harc&#;n&#;n ¼’ü pe&#;in al&#;nacakt&#;r.

&#;stihkak Dava Ne Kadar Sürer?

Basit yarg&#;lama usulüne tabi oldu&#;undan en fazla 3 duru&#;ma kadar sürmektedir. Ancak her mahkemenin i&#; yo&#;unlu&#;u, duru&#;ma tarihi belirleme periyotlar&#;, delillerin toplanmas&#; gibi nedenlerle davan&#;n ne kadar sürece&#;i de kesin olarak belirtilemez. Belli bir ortalama vermek gerekirse 3 ay ile 8 ay aras&#;nda sürmektedir.

3. Ki&#;i &#;stihkak &#;ddias&#;n&#; Nas&#;l &#;spatlamal&#;?

Her davada taraflar iddialar&#;n&#; kan&#;tlamak amac&#;yla hukuka uygun deliller sunmal&#; ve ispatlamay&#; gerçekle&#;tirmelidir. &#;stihkak davas&#;na dair &#;cra ve &#;flas Kanunu’nda özel ispat hükümleri düzenlenmi&#;tir.

&#;stihkak davas&#;nda, 3. ki&#;i haczedilen mallar&#;n kendisine ait oldu&#;unu ve borçluya ait olmad&#;&#;&#;n&#; ispatlamas&#; gerekmektedir. &#;spatlamas&#; halinde söz konusu mallar üzerinden hacizler kald&#;r&#;lacakt&#;r. Örne&#;in; borçlunun haczinde 3. ki&#;inin elektronik bir aleti de haczedilmi&#; ise mal&#; sat&#;n ald&#;&#;&#; yere ait faturas&#;n&#; sunabilir, kendi ki&#;isel bilgilerinin cihaz içerisinde oldu&#;unu belirterek kendi mal&#; oldu&#;unu ispatlayabilecektir.

Bunun yan&#;nda 3. Ki&#;i iddias&#;n&#; her türlü delille ispatlayabilecektir, 3. Ki&#;inin mal&#;, borçlunun evinde veya i&#; yerinde haczedilmi&#; ise neden kendi mal&#;n&#;n orada oldu&#;unu, emanet olarak vermi&#; ise emanet verdi&#;ine dair tan&#;k delili olup olmad&#;&#;&#;na dair dava dilekçesinde delilini belirtmelidir.

&#;stihkak Davas&#; Dilekçe Örne&#;i

  • Dava dilekçesi bir dava için önemli belgelerden birisidir. Dava dilekçesinin tam veya eksik yaz&#;lmas&#;, davay&#; hakl&#; nedene dayanarak açt&#;&#;&#;n&#; ispatlay&#;p ispatlayamamas&#; halinde dava sonunda kurulacak hükmü etkileyecektir. Bu nedenle ileri sürülen iddialar, deliller, dayand&#;r&#;lacak kanun maddeleri çok önemli olup dilekçe iyi haz&#;rlanmal&#;d&#;r.
  • &#;stihkak iddias&#;nda bulunan 3. ki&#;i dava dilekçesi haz&#;rlarken Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na uygun haz&#;rlamal&#; ve istihkak iddias&#;n&#; dayand&#;ran hukuka uygun delilleri ile dilekçesinde belirtmelidir.
  • Davac&#;, görevli ve yetkili mahkemeye hitaben dilekçe olu&#;turulmal&#;d&#;r. Aksi halde hukuki süreç olumsuz yönde etkilenecektir.
  • Her somut olay ve durum de&#;i&#;kenlik gösterece&#;inden internet üzerinden al&#;nan ve sabit bir olay üzerinden haz&#;rlanan dilekçe üzerinden yap&#;lan düzenleme ile aç&#;lan dava sa&#;l&#;kl&#; olmayacakt&#;r. Dava dilekçesi her olay ve duruma göre de&#;i&#;kenlik gösterecek, sunulan iddialar, iddialara göre deliller de farkl&#;l&#;k arz edecektir. Bütün bu nedenlerle davan&#;z&#;n sa&#;l&#;kl&#; geçmesi ve hukuki kayb&#;n&#;z olmamas&#; ad&#;na internette payla&#;&#;lan örnek üzerinden dilekçe olu&#;turulmamal&#;, bir avukat arac&#;l&#;&#;&#;yla dava dilekçesi haz&#;rlanmal&#;d&#;r.

3. Ki&#;inin &#;stihkak &#;ddias&#; Yarg&#;tay Karar&#;

&#;stihkak &#;ddias&#; Olmadan Dava Aç&#;lmas&#;

Davac&#; alacakl&#;, haciz esnas&#;nda haczedilen mallarla ilgili daval&#; 3. ki&#;i lehine çal&#;&#;an taraf&#;ndan istihkak iddias&#;nda bulunuldu&#;unu, ancak çal&#;&#;an&#;n bulundu&#;u istihkak iddias&#;n&#;n geçersiz oldu&#;unu, borçlu ile 3. ki&#;i aras&#;nda muvazaa oldu&#;unu belirterek istihkak iddias&#;n&#;n reddine dair talepte bulunarak, davan&#;n kabulü yönünde karar verilmesini talep etmi&#;tir. Daval&#; 3. ki&#;i ise davan&#;n reddi yönünde karar verilmesini talep etmi&#;tir. Mahkeme taraf&#;ndan i&#; yeri devrinin muvazaal&#; oldu&#;u gerekçesiyle davan&#;n kabulü yönünde karar verilmi&#;, daval&#; 3. ki&#;i vekili temyiz etmi&#;tir.

Davaya konu olan olayda, 3. ki&#;i taraf&#;ndan hacizden itibaren 7 günlük süre içerisinde istihkak iddias&#;nda bulunulmam&#;&#;t&#;r, bu nedenle davac&#;n&#;n istihkak davas&#; açmakta hukuki yarar&#; bulunmamaktad&#;r. Yarg&#;tay, dosya incelemesinde dava &#;art&#; yoklu&#;undan usulden ret yönünde karar verilmesi gerekirken davan&#;n kabulü yönünde karar vermesini do&#;ru bulmam&#;&#;t&#;r. Bu nedenle bozma yönünde karar vermi&#;tir. (Yarg&#;tay 8. Hukuk Dairesi / Esas, / Karar)

&#;stihkak Davas&#; Görülürken Borçlunun Menfi Tespit Davas&#;n&#;n Kabulü

Davac&#; 3. ki&#;i icra hukuk mahkemesinde borçlu &#;irket ile bir ilgisi olmad&#;&#;&#;n&#; ve kendisine ait ton m&#;s&#;r&#; istihkak beyan&#;na ra&#;men haczedildi&#;ini, arazinin de kendisine ait oldu&#;unu, borçlu &#;irket üzerine kay&#;tl&#; arazi olmad&#;&#;&#;n&#; belirterek istihkak iddias&#;n&#;n kabulü ile hacizlerin kald&#;r&#;lmas&#;na karar verilmesi yönünde karar verilmesini talep etmi&#;tir. Daval&#; alacakl&#; ise davan&#;n reddini talep etmi&#;tir.

Mahkeme vermi&#; oldu&#;u kararda borçluda bulunmas&#; gerektiren sebeplerin bulunmad&#;&#;&#;, olaylara ili&#;kin güçlü ve somut deliller sunulmad&#;&#;&#;ndan davan&#;n reddi yönünde karar verilmi&#;tir. Davac&#; ve daval&#; taraf&#;ndan temyiz ba&#;vurusunda bulunulmu&#;tur. Yarg&#;tay dosya incelemesinde, borçlunun alacakl&#; aleyhine asliye hukuk mahkemesinde menfi tespit davas&#; görüldü&#;ünü bildirmi&#;tir. Asliye hukuk mahkemesinde, davan&#;n kabulü yönünde karar verilmi&#;, davac&#;n&#;n borçlu olmad&#;&#;&#;na dair tespitte bulunmad&#;&#;&#; tespit edilmi&#;, karara kar&#;&#;l&#;k temyiz ba&#;vurusunda bulunuldu&#;u tespit edilmi&#;, kesinle&#;medi&#;i anla&#;&#;lm&#;&#;t&#;r. Söz konusu davan&#;n sonucu i&#; bu davay&#; etkileyece&#;inden hükmün bozulmas&#; yönünde karar verilmi&#;tir. Ancak ilerleyen vakitlerde, daval&#; taraf&#;n haks&#;z oldu&#;u ve hacizlerin kald&#;r&#;lmas&#;na yönelik karar&#;n verildi&#;i ve kesinle&#;ti&#;i tespit edilmi&#;tir.

Dosyadaki hacizler kendili&#;inden kalkm&#;&#;t&#;r, bu nedenle hacizler istihkak davas&#; aç&#;lmas&#; sonras&#;nda yarg&#;lama a&#;amas&#;nda kalkt&#;&#;&#;, davan&#;n konusuz kald&#;&#;&#; nedeniyle mahkemenin yaz&#;l&#; hükmü isabetsiz oldu&#;u belirtilmi&#;tir. Tüm bu nedenlerle mahkemenin karar&#;na kar&#;&#;l&#;k bozma yönünde karar verilmi&#;tir. (Yarg&#;tay 8. Hukuk Dairesi / Esas, / Karar)

Borçlunun &#;stihkak Davas&#; Açamamas&#;

Davac&#;lar taraf&#;ndan asliye hukuk mahkemesinde istihkak iddias&#;yla dava aç&#;lm&#;&#;, hacze konu olan mallar&#;n borçluya ait olmad&#;&#;&#;n&#; ve f&#;nd&#;klar&#;n haczedildi&#;ini aç&#;klayarak davan&#;n kabulü yönünde karar verilmi&#;tir. Daval&#; alacakl&#; taraf&#;ndan davan&#;n reddi yönünde karar verilmesi gerekti&#;i savunulmu&#;, mahkeme taraf&#;ndan davan&#;n kabulü yönünde karar verilmi&#;tir.

Kabul gerekçesinde ise borçlunun e&#;iyle birlikte ya&#;ad&#;&#;&#; evde haczedilen f&#;nd&#;klar&#; üretmeye elveri&#;li f&#;nd&#;k bahçesi bulunmad&#;&#;&#; ve istihkak iddias&#;nda bulunan ki&#;ilerden birisinin takip borçlusunun e&#;i di&#;erinin ise karde&#;i olmas&#; nedeniyle f&#;nd&#;&#;&#;n davac&#;lar&#;n evinde bulunmas&#; hayat&#;n ola&#;an ak&#;&#;&#;na uygun oldu&#;u belirtilmi&#;tir. Daval&#; ise verilen karara kar&#;&#;l&#;k temyiz ba&#;vurusunda bulunulmu&#;tur.

Yarg&#;tay, dosya incelemesinde davac&#;lardan birisinin söz konusu icra takibinde borçlu oldu&#;u ve istihkak davas&#; açmaya hakk&#; olmad&#;&#;&#; belirtilmi&#;tir. Bu nedenle davac&#;n&#;n s&#;fat yoklu&#;u nedeniyle davan&#;n reddi yönünde karar verilmesi gerekti&#;i belirtilerek karara kar&#;&#;l&#;k bozma yönünde karar verilmi&#;tir. (Yarg&#;tay 8. Hukuk Dairesi / Esas, / Karar)

S&#;k Sorulan Sorular

&#;stihkak Davas&#; Nas&#;l Kazan&#;l&#;r?

Davac&#; davas&#;nda belirtmi&#; oldu&#;u iddialar&#; ispatlayamaz ve hakl&#; nedene dayanarak dava açmas&#; halinde mahkeme taraf&#;ndan aleyhine hüküm kurulacakt&#;r. Davac&#; veya daval&#;, hakl&#; nedene dayanarak iddialar&#;n&#; mahkemeye sunmal&#; ve hukuka uygun deliller ile ispatlamal&#;d&#;r. Delillerini sunamayan ve iddias&#;n&#; ispatlayamayan ki&#;i davay&#; kaybedecektir.

&#;stihkak Davas&#; Sat&#;&#;a Engel Mi?

Mahkeme taraf&#;ndan icra takibinin ertelenmesi yönünde karar verilmesi halinde alacakl&#;, davaya konu olan mal hakk&#;nda sat&#;&#; talebinde bulunamayacakt&#;r. Ancak mahkeme taraf&#;ndan icra takibinin devam&#; yönünde karar vermesi halinde alacakl&#;n&#;n mal&#;n sat&#;&#;&#;n&#; istemesinde bir engel bulunmamaktad&#;r.

&#;stihkak Davas&#; Karar&#; Kesinle&#;meden &#;craya Konulabilir Mi?

Mahkeme taraf&#;ndan davan&#;n reddi yönünde karar vermesi halinde mal üzerine konulan haciz kesinle&#;ecektir. Alacakl&#;, mal&#;n sat&#;&#;&#;n&#; mahkeme karar&#; kesinle&#;meden de talep edebilecektir.

Kaynakça:

  1. Prof. Dr. Baki Kuru, Prof. Dr. Ramazan Arslan, Prof. Dr. Ejder Y&#;lmaz, &#;cra ve &#;flas Hukuku, Yetkin Yay&#;nlar&#;, Ankara
  2. Talih Uyar, Türkiye Barolar Birli&#;i Dergisi, Mart , Cilt: 19, Say&#;, Sayfa

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası