alcili ayakla yan yatılır mi / Ayağınızda alçıyla nasıl uyursunuz - Daha iyi uyumak için pozisyonlar ve ipuçları

Alcili Ayakla Yan Yatılır Mi

alcili ayakla yan yatılır mi

Kırık hemen daima ağrı ile birlikte olduğu için ve kırıklı bölgenin fonksiyonları kaybolduğu için, insanlar acil olarak doktora müracaat ederler. Fakat bazen insanlar, kırık bacakları üzerinde yürüyebilir veya kırık kollarını kullanabilirler. Dolayısıyla el ve ayakların kullanılır olması, kırığın varlığını ekarte ettirmez. Eğer kendinizde bir kırıktan şüphe ediyorsanız, hemen bir doktora başvurmalısınız. Doktor sizi muayene ettikten ve filimlerinizi inceledikten sonra uygun tedaviyi belirler.

Kırıklı bölgenin hemen hareketsiz hale getirilmesi gerekir. Çünkü kırık parçaların hareketi damarlarda, sinirlerde ve etraftaki diğer yumuşak dokularda ilave hasarlar yapar. Eğer açık bir yara varsa, bu yaranın da temiz bir şekilde örtülmesi faydalı olur.

Kırık şüphelenilen bölgenin röntgen filimi çekilir. Bu filmlere bakılarak, kırığın yeri, tipi belirlenir. Kırılan kemikler yer değiştirmişse, doktor bunları yerine koyar. Bu işlemin teknik adı redüksiyondur.

Kırık tedavisinde esas prensip, kırık parçalarını uygun duruma getirmek (redüksiyon) ve bu durumda kaynayıncaya kadar kemiği hareketsiz tutmaktır. Kemik parçaları birbirine yeni yapılan kemik dokusu ile bağlanır. Böylece kırık kaynamış ve anatomik bütünlük sağlanmış olur. Kırığın redüksiyonu ve hareketsiz tutulması için ameliyat gerekebilir.

Tedavi Şekilleri

Çeşitli kırıklara göre aşağıdaki farklı tedavi yöntemleri kullanılır:

  • Alçı uygulamak: Çoğu kırıklarda, kırığın yerine konulmasından sonra yapılacak hakiki veya fiberglas alçı tedavi için yeterli olmaktadır. Bu alçı kırık kaynayıncaya kadar sarılı olarak durur.
  • Fonksiyonel alçı veya cihaz: Bu tip alçı veya cihazlar, kırığa komşu eklemlerin hareketlerine tam olarak veya kısmen izin verir. Sınırlı bazı kırıklarda bu yöntem uygulanır.
  • Açık redüksiyon ve içerden tespit: Bu tedavi yönteminde ortopedist hastasını ameliyat eder. Ameliyat esnasında, önce kırık parçalar yerine konulur, sonra yerlerinden oynamaması için vidalar, çiviler, metal plaklar kullanılarak kemik parçaları birbirine tespit edilir. Bu tespiti yapmak için bazen de ilik boyunca kemiğin içine uzunca bir çivi yerleştirilir. Başta enfeksiyon olmak üzere ameliyatların riski olduğu için, doktorunuz sadece gerekli durumlarda ameliyat yapar.
  • Dışardan Tespit: Bu yöntemde kırık bölgesini altında ve üstünde kemiğe vida veya teller takılır. Kırık redükte edildikten sonra bu vida ve teller birbirine metal çubuklarla bağlanır. Bu çubuklar cildin dışında olduğu için bu yönteme dışardan tespit denir. Kırk kaynadıktan sonra, dışardan tespit sistemi, sökülerek çıkarılır.

Şekil 8. Kırık eksternal fiksatör ile tespit edilmiş.

Bu metotlar uygulandığında kırk kaynamalı, fonksiyon kaybı olmamalı ve görüntü bozulmamalıdır. Yöntemler belirlenirken, kırığın tipine, yerine, yaralanmanın şiddetine, hastanın kendi özelliklerine ve beklentilerine göre karar verilir.

Kırık tedavisinin başarısında hastanın işbirliği çok önemlidir. Alçıya, dışardan tespit materyallerine hastanın tahammül göstermesi gerekir. Tedavi esnasında ve sonrasında, eklem sertliklerini önlemek ve kas güçlerini yeniden kazandırmak için hastanın egzersizler yapması önerilir. Hasta kendi kırığının kaynaması için, ortopedistle iş birliği yapmalı ve ona yardım etmelidir.

Kırıkların İçerden (İnternal) Tespiti

Son yıllarda, ortopedik cerrahideki en önemli gelişme, kırıkların içerden tespiti alanında olmuştur. İnternal tespit, hastanın hastanede kalış süresini kısaltır, erken dönemde fonksiyon kazanmasını sağlar ve kırığın kaynamama ihtimalini azaltır.

Kırılan bir kemik uygun pozisyona getirilmeli ve kaynayıncaya kadar bu durumda tutulmalıdır. Geçmiş yıllarda, bu amaca, alçılarla, atellerle ulaşılmaya çalışılıyordu. Ameliyathane şartlarının gelişmesi, anestezi ve ameliyat tekniklerindeki ilerlemeler, kırıkların cerrahi olarak tedavi edilme oranını yükseltmiştir. İçerden tespit için kullanılan materyaller, paslanmaz çelik, kobalt ve titanyumdan yapılır. Bu materyaller hem dayanıklıdır hem de gerektiği kadar esnektir. Bu materyaller insan vücudu ile uyumludur, nadiren alerjik reaksiyon oluşturur.

En sık kullanılan içerden tespit materyalleri vida, tel, plak, çubuk ve çividir. Bunlar vücut içerisinde kalır; bu nedenle internal tespit materyalleri olarak isimlendirilir.

Teller

Teller bir dikiş materyali olarak kullanılır, kemikler birbirine bu teller ile bağlanır.

  • Kemik fragmanlarını birbirine bağlamak için kullanılan diğer internal tespit materyalleri ile birlikte kullanılır.
  • Küçük kemik parçalarını birbirine tutturmak için, yalnız başına da kullanılır.

Plaklar

Plaklar, kırık kemik uçlarını bir arada tutmak için internal bir atel gibi görev yaparlar.

  • Plaklar, uç uca getirilen kemiğin üzerine, ona paralel olarak uzatıldıktan sonra vidalarla kemiğe tespit edilir. Bu şekilde kırık parçalar hareketsiz hale gelmiş olur.
  • Kaynama sağlandıktan sonra, çıkarılır veya duruma göre yerinde bırakılır.

Şekil 9. Diz çevresi kırıklarının vida-plak sistemi ile tespit edilmiş hali.

Çivi Ve Çubuklar

Bazı kırıklarda, özellikle uzun kemik kırıklarında, kemik uçlarını bir arada uygun durumda tutmak için, kemik iliği içerisine, boylu boyunca bir uzun çubuk yerleştirilir.

  • Bu çubuklar kırık kaynayıncaya kadar, vidalar aracılığı ile kemik içinde tutulur.
  • Kırık kaynadıktan sonra da yerinde kalabilir.

Şekil Tibia kırığının kanal içi çivi ile tespiti.

Vidalar

En sık kullanılan materyaldir. Genellikle basit vidalar şeklinde kullanılır ama bazen kırığın yerine ve özelliğine göre farklı biçim ve büyüklükte de olabilir.

  • Yalnız başına veya çubuklar, plaklar ve çiviler ile birlikte kullanılır.
  • Özel bazı kırıklara göre farklı biçimlerde üretilebilir.
  • Kırık iyileştikten sonra, çıkarılır veya yerinde bırakılır.

Eksternal Fiksatörler

Vidalar, çubuklar, teller ve halkalardan oluşan bir iskelet gibidir. Tel ve vidaların bir ucu kemik içerisinde diğer ucu ise vücut dışındadır. Bu uçlar birbirine çubuklar ve halkalar aracılığı ile bağlanır. Çivi ve tellerin bir ucu vücut dışında olduğu için iltihap oluşabilir., bu bakımdan özel bakım gerektirir.

Diğer Durumlar

İnternal tespit uygulamalarında, yeni cerrahi teknikler, enfeksiyon ihtimalini azaltmış fakat tamamen ortadan kaldırmamıştır. Ameliyat kararı verilirken, kırığın kendi özelliklerine, hastanın sağlık durumuna dikkat edilir.

İlave olarak; hiçbir teknik mükemmel değildir. Kırık uygun şekilde kaynamayabilir; kullanılan materyaller eğilebilir, kırılabilir; alerjik reaksiyonlar oluşabilir. Ortopedik cerrahlar, daha iyi materyaller kullanabilmek için araştırmalarına devam etmektedir.

Alçı Ve Atel

Alçı ve ateller yaralanmış yumuşak dokuları ve kırılmış kemikleri korur ve destekler, ağrıyı, şişliği ve kas spazmını azaltır. Alçı ve atel bazı ameliyatlardan sonra da uygulanır. Atelin (yarım alçı) destekleyici özelliği tam alçıya göre daha azdır. Şişmiş kol ve bacaklarda, tam alçı yerine atel yapmak daha uygun olabilir. Doktor, alçı veya atelden hangisinin yapılacağına, kol ve bacağın yaralanma durumuna göre karar verir.

Alçı Ve Atellerin Tipleri

Alçılar fabrikasyon olarak hazırlanır. İki türlü alçı vardır; birincisi alçı tozu emdirilmiş sargı bezleridir, ikincisi ise fiberglasdan yapılan sargılardır. Ateller de bu alçılardan ihtiyaca göre hazırlanır ve kol veya bacağın bir yüzüne uzunlamasına olarak yerleştirilir. Alçı ve atel sarıldıktan sonra, kolunuzu ve bacağınızı nasıl kullanacağınız ve nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda doktorunuz size bilgi verir.

Alçı ve Atel Yapımında Kullanılan Materyaller

Fiberglas alçılar daha hafiftir, daha dayanıklıdır ve cildin daha iyi havalanmasını sağlar. Alçı tozundan yapılan alçılar ise daha ucuzdur ve daha iyi şekil verilir; bu bakımdan bazı bölgelerde özellikle kullanılır. Her iki alçı da sargı halindedir ve uygulanmadan önce su içine atılarak ıslatılır. Röntgen çekildiğinde, fiberglas alçılar daha net görüntü verirler. Fiberglas alçıların bir özelliği de suya dayanıklı olmalarıdır.

Alçı ve Atel Nasıl Uygulanır

Önce kol ve bacak pamuk ile sarılır, alçı bu pamuğun üzerine uygulanır. Su içinde ıslanan alçı yumuşar kol ve bacağa sarıldıktan sonra tekrar sertleşir. Kırığın tam olarak hareketsiz hale getirilmesi için, alçının kol ve bacağın şekline uyum sağlayacak biçimde sarılması gerekir. Genellikle kırık kemiğin bir alt ve bir üst eklemi alçı içine alınır. Eğer ekstremite çok şiş ise, önce atel yapılır, daha sonra şiş inince tam alçı sarılır. Kırk iyileşmesinin son döneminde ise kolayca çıkarılarak rehabilitasyon uygulanabilsin diye tekrar atel yapılır.

Alçı ve Atel Sarılınca Neler YapılmaLı

Tedavinizin başarılı olmasını istiyorsanız, doktorun önerilerine uymanız funduszeue.infonmayı takip eden saat içinde kırıklı bölgede şişlik olur. Bu şişlik alçı içindeki kol ve bacağınızda basınç yaratır. Alçının sıktığı hissedilir. Alçı sıkmaya başlayınca ağrılar artar. Şişlik oluşmasın diye şunlar yapılmalıdır:

  • Yaralı kol veya bacağınızı kalp seviyesinden yukarda tutun. Böylece, kan ve sıvılar kalbe doğru akar ve şişlik azalır.
  • Alçı dışında kalan el ve ayak parmaklarınızı sık sık oynatınız.
  • Ağrılı bölgeye buz uygulayın. Buz parçalarını bir naylon torbaya koyun ve bu torbayı alçı veya atel üzerine yayın.

Alçı veya Atel Yapıldığında Nelere Dikkat Etmeli

Alçı veya atel sarıldıktan sonra saat kol ve bacak yüksekte tutulmalıdır. Yüksekte tutmak şişliği azaltır ve iyileşme olayını hızlandırır. Aşağıdaki alarm işaretlerinden birisi oluşursa, hemen doktorunuza haber verin:

  • Ağrının giderek artması: Bu artışa şişlik sebep olabilir ve alçı sıkmaya başlar.
  • El ve ayaklarınızda yanma hissi veya duyu kaybı oluşursa bu alçının sinirler üzerine baskı yaptığına işarettir.
  • Alçının dışında kalan el ve ayaklarda şişlik oluşursa, alçı kan dolaşımını yavaşlatıyor demektir.
  • El ve ayak parmaklarınızda kuvvet kaybı varsa acil olarak doktora girmelisiniz.

Şekil Yaralı kısım yüksekte tutulmalı ve buz uygulanmalıdır.

Alçı Ve Atelin Bakımı

Alçı ve atel sarıldıktan sonra iyileşmeyi sağlaması için, kendisinin de iyi durumda kalması gerekir. Bunun için neler yapabiliriz:

  • Alçınızı sudan uzak tutun, ıslanmamasına çalışın. Banyo yapacaksanız, alçılı kol veya bacağınızı iki kat naylon içine alınız.
  • Yürüme alçısı yapıldığında, alçı tam olarak sertleşmeden ve kurumadan üzerine basmayınız. Bu süre fiberglas alçılar için bir saat, diğer alçılar için gündür.
  • Alçının içindeki pamukları dışarı çekmeyiniz.
  • Alçının içine herhangi bir şey sokmayınız. Kaşıntınız olursa doktorunuza başvurunuz.
  • Doktora danışmadan alçının uç kısımlarını kesmeyiniz.
  • Alçı dışında kalan cildinize dikkat ediniz, kızarıklık veya morarma varsa doktorunuza haber veriniz.
  • Alçıyı her gün kontrol ediniz, yumuşama bozulma olursa doktora gidiniz.

Şekil Alçı testeresi ile alçının kesilmesi

Alçının Çıkarılması

Alçıyı kendiniz çıkarmayınız. Cildinizi kesebilirsiniz veya iyileşmiş dokulara zarar verebilirsiniz. Alçı, alçı testeresi kullanılarak açılır. Alçı testeresinin bıçağı dönmez; kesme işlemini titreyerek yapar. Testere elektrik ile çalışır, çok gürültü yapabilir. Cildi ısıtır ama bir zarar vermez.

Alçıya ne kadar iyi bakarsanız, o da sizin iyileşmenize o kadar iyi hizmet eder.

bu olayı benden iyi anlatacak biri yoktur gibime geliyor. 2. kez kırmayı başardımda ayağımı. öncelikle ayak kırılmasını nasıl anlayacağınızı söyleyeyim size.
-eğer baş parmağınızı oynatamıyorsanız ayağınız kırılmıştır aslında bu kadar net. tabi şişmesi gerektiğini ve ağrı yaptığını söylemiyorum bile.
ayrıca kırık o kadar iğrenç birşey ki size anlatamam. bir yere çıkamazsınız. bugün denedim aslında çıkmayı ama şu an ölü bir vaziyetteyim. ayrıca ağrı kesicilerin kesmeyeceği ağrılarınız olur. hani böyle dayanamayıp çığlık atmak istersiniz o derece.
ayağınız kaşınır. hemde deli gibi kaşınır normalde hiç kaşınmayan ayağınızın her köşesi kaşınır. tabi yöntemlerim var artık kalem sokabilirsiniz ayağınıza birde şiş ile kaşıyabilirsiniz.
boş vaktiniz var diye insanlar sizden bir sürü şey bekler. annem bana odanı topla bile dedi.
dünyanın en saçma soruları ile karşılaşırsınız. "hala ayağın şiş mi" diye soranlar bile oldu.
insanlar dalga geçer sizle "hadi yürü alışverişe çık her şeyi ben ödeyeceğim" diyenler olur.
ayrıca ayağınızdaki alçı her adım attığınızda aşağıya doğru iner ve acınıza acı ekler.


(bkz: çok dertliyim be sözlük)

bende sol ayağımın funduszeue.infors kemiğini kırmıştıfunduszeue.info bilgi vermeye çalışayım. şişme,morarma ve ağrı kırığın spesifik funduszeue.info ayağınızı kalp seviyesi üstünde tutup buz uygulayın derim ağrıyı hafifletmez belki ama en azından şişmeyi biraz funduszeue.infoa gittik kırık var dedi ama herhangi bir müdahele gerekmez dediler şişi insin yürümeye başlasıfunduszeue.info şunu sölim ağrı o dereceye varıyo ki titriyo vücudun. 2 hafta yattım sonra şiş indi biraz ama basamıyodum başka doktora gittik ameliyat şart dedi tabi ben orda ilk doktorun kulağını çınlattıfunduszeue.infoat oldum tel taktılar alçıya aldılar funduszeue.info gün fena ağrıyor uyuyamıyosunz bile sonra ağrı azalıfunduszeue.info bi süreden sonra yatmak insanı deli ediyo çok sıkıcıydı.alçı 40 gün sonra çıktı telide 12 gün sonra alırız filan dediler bu süre zarfında tel varsa basmamanızı tavsiye funduszeue.info alçı çıktan sonra bileğinizi oynatın kireçlenme ihtimalide funduszeue.info teli aldılar vs vs.eğer doktorunuz tam tuttu diyo ise herhangi bi sorun yoksa basmaya başlayın der funduszeue.info başlarda çok acılı oluyo ama sakın korkmayın şiştiği anda uzanın kalp seviyesinin üstünde tutun sonra indiğinde tekrar yürüyün. sabır gerektiren bi süreç sadece kararlı ve korkmazsanız eğer çabuk atlatılabilir.3 ay önce kırmıştım şuan biraz aksıyorum oda 40 güne geçermiş.sonuç olarak allah sabır versin acil şifalar dilerim

çok zor bir şey allah kimsenin başına vermesin. herhalde kalça kemiği kırığı dışında en boktan kırık meselesi budur. bir kere doğru düzgün uyuyamıyorsun belli bir süre; sabit sırt üstü yatman gerekiyor. e babacığım ezelden beridir kaşık pozisyonunda uyumuş adam nasıl 25 sene sonra buna alışacak?

uzunca bir dönem (yaklaşık ay) dışarı çıkmak yok. kırığın durumuna göre kalp seviyesinden yüksekte durması gerekir ayağın. değneklerle yürümek insana çok kötü demotivasyon yüklüyor. sağlığın değerini, koşmanın hatta yürümenin kıymetini anlıyorsun.

bir de kırık sonrasında ayağın rehabilite süreci var. tabi onca gün üzerine hiç yük binmeyen ayakta kas ve kemiklerde belli oranlarda erime meydana geliyor. onun görüntüsü de çok moral bozucu.

aslında her şeyden kötüsü paça suyu. gerisi hikaye diyesim geliyor da, daha nerden baksan 1 ay daha içmeye mecburum. sabah ogle aksam.

hatırladıkça içim kötü funduszeue.info top oynadığımda sanki bir daha kıracakmışım gibi olur.5 gün sonra yurtdışına gideceğim için tedirginlik 2 katına çıkıyor.

neyse gelelim nasıl kırdığıfunduszeue.infoan nisan'dı, geçen funduszeue.info funduszeue.infoç zevkli geçiyor falan fişfunduszeue.info oldu,orta açıldı yükseldim fakat top bana funduszeue.info arada tabi newton amcanın bulduğu yer çekimi kuvveti etkisini gösterdi ve hafiften düşüşe geçfunduszeue.info indiğimde sol ayağımı burkar gibi funduszeue.infoadım funduszeue.info arkadaşlarım kramp tedavisi yapmaya falan başladı.dur oğlum,yapma falan funduszeue.info seke soyunma odasının yolunu funduszeue.info yolda giderken artistliğimi de yapıfunduszeue.infomle "beni değiştir hoca " hareketimi yapıp terk ettim sahayı.soyunma odasına gittiğimde ebesinin amını tersten gördüğümü anlıyordum.çorabı çıkarmamla ayağımın bilek kısmındaki yumurta şişliğini görünce bi terslik var dedim funduszeue.infoğuk suya falan tuttum nafile funduszeue.info yolunu funduszeue.infoşık 3 gün yattım funduszeue.infoa gitmem funduszeue.info da memlekete gideceğim zamanı bulmuşfunduszeue.info arayıp sabah trene binmeden önce ayağımı burktuğumu söfunduszeue.info alın falan dedim.

trenden topallaya topallaya funduszeue.info hastaneye götürdüfunduszeue.infodan bozma bi adam film falan çfunduszeue.infoçıya alınacak dedi.





şunun gibi sikindirik bi alçı yapıldı.devlet hastanesi tabi funduszeue.info işleri düzgün ki?
1 hafta boyunca ayağım kopacak gibi funduszeue.infomıyordum.özel'e funduszeue.info dedi geç kalsaydın ameliyata alırdık funduszeue.info kafalılar yanlış yapmış alçıyı.ordinaryüs profesör amerikan alçı yaptı yeni bi funduszeue.infoa gibi.





ondan sonra ne ağrı kaldı ne bişfunduszeue.info derslere giremedim funduszeue.infoer yaklaşırken okula anca gidebilmiştim.o sene haliyle 5 ff funduszeue.info bereket versin.

siz siz olun hafife almayın böyle şeyleri..çok uzattım ama napiyim,yazasım geldi..

alçini ayagindaki agirligiyla diger ayak uzerinde ziplayarak dolanmana sebep olur. herkeste ayagindaki alciya ismini yazma meraki baslar.

bu talihsiz durumla karşılaşmamanızı umarım ama eğer olur da ayağını kırarsanız yazdıklarımı okumak bir nebze iyi gelebilir diye yazıyorum. bu kardeş ne çekmiş be deyip kendinizi yalnız hissetmemeniz için. bir nevi insanlık görevi. ben mezun olmam gereken senede finallerimin bittiği gün kırdım ayağımı. olduğu anda hastaneye gittim. çok soğukkanlıydım, ağlamıyordum, çok üzülmüyordum sanırım şaşkınlıkla hala idrak edememiştim. ağrı kesici bile istemedim. kabullenemedim açıkçası. çok ayrışmış kırığın ameliyat olacaksın dediler o zaman yavaş yavaş anladım ki beni uzun bir süreç bekliyor. hastanede yattım ameliyat olana kadar ve olduktan sonra. yanımda yaşlı bir teyze vardı, geceleri bir gram uyuyamıyordum, öyle ki horlamıyordu adeta kükrüyordu uyurken. müzik çalardan son ses müzik dinleyip bastıralamayan bir ses düşünüfunduszeue.info biraz uyusam o da uyuyordu ben uyanıyordum. neyse ki hastaneden çıkıp eve gittiğim gün biraz daha moralim düzelmeye başladı. 3 hafta sonra gel atelini çıkaracağız dediler. o 3 hafta içinde 3 tane bütünlemeye gittim kırık ayakla,gerçekten zordu. kontrole gittiğimde bir umut bas artık demelerini funduszeue.infoun 3 hafta daha bandajla dur ve basma dediğini duyduğumda adeta yıkıldım. yazın sıcağında sınavlar , stres , basamamak , evde olmak. gerçekten bunaltıcıydı. üstüne bütünlemeden kaldığımı öğrendim, bir tane daha kalsam mezun olamayacağım daha da her şey üstüme geldi. neyse ki sonrakilerden geçtim ve sınav şansım oldu. bir de sürekli paranoya yapıyorsunuz ya basamazsam , ya yanlış hareket yapıyorsam , ya düzelmezse diye ? ama kafanıza takmayın, 3 haftanın sonunda tekrar gittiğimde doktor röntgenin çok iyi artık yürüyebilirsin dedi. o cevabı alıyorsunuz ve inanamıyorsunuz. nasıl yani iyi mi bakmışım, kaynadı mı gerçekten? sonrası yine biraz sabır isteyen bir süreç. çünkü 1,5 ay basmamışsınız , kaslar eriyor ve fonksiyonu geri kazandırmanız gerekiyor. her bastığımda canım çok yandı, yandıkta acaba düzelmedim mi diye yine düşünmeye başladım. yine değneğe sarıldım ama bunu yapmamak lazım süreci yavaşlatmaktan başka bir işe yaramıyor. 3. gün bıraktım değneği yalpalayarak da olsa yürüyordum en azından. hem ayak şiş ve mor ve bunun da kırıkla alakası yok. dolaşım bozukluğu neden oluyormuş, bastıkça, güç kazandıkça bu durum da değişiyor. kendine güven gerekiyor, iyileştim ve devamını da getireceğim demek. evet zorlu bir süreç ama atlatılabilecek bir süreç en azından. ne olursa olsun morali yüksek tutmak lazım, en sonunda her şey düzelir.
edit: mezun oldum. zeytinyağıyla masaj yapın iyi geliyor .

sayesinde iki önemli şey öğrendiğim vahim durum:

1.kırık olsa yürüyemezsinin koca bir yalan olduğu. bal gibi de yürüyorsunuz, hatta beş altı gün kadar o kırıkla yaşıyor, dağlara tepelere çıkabiliyorsunuz.
funduszeue.infoık bir süre yürüyemeyen bir insana dönüştüğünüz için gerek fiziki gerekse manevi desteği alırken yanınızda olan insanların, diğer herkesin gerçek yüzünü görmenizi sağlaması. evet bu işin duygusal kısmı olabilir ama ayağınızda koca bir alçı varken düşünmek için epey vaktiniz oluyor.

eğer siz de benim gibi sakarlıklarıyla artık çevresini geçtim kendisine zarar verebilen bir insan evladıysanız; sık sık bir yerlerinizi burkuyor veya çatlatıyorsanız; acı eşiğiniz de az biraz yüksekse bunun bir kırık olduğunu anlayamayabilirsiniz. kendi imkanlarınızla (buz, dolgit, bandaj, yüksek yastıklar) acıyı katlanılabilir de kılsanız o kırık yanlış kaynayabilir; uzun vadede büyük problemlere yol açabilir. oyalanmadan hemen gidin bir doktora. google görsellerle olmaz bu iş çünkü.

tabi bu işin bir de - ileride bunları düşündüğüm için daha beterini yaşayacağımı bilsem de- güzel tarafları var. günlük bütün işleriniz (şarj aletinin, kulaklıkların bulunması, çay kahve servisi vs.) köleleriniz tarafından gerçekleştiriliyor. kıpırdamadan saatlerce dizilere, filmlere, oyunlara gömülüp tepki toplamayabiliyorsunuz. bir yerlere gideceğiniz zaman mutlaka sizi götürmeye istekli (ya da mecbur, bilemiyorum, beni alakadar etmiyor zaten bu kısmı) birileri elinizin altında oluyor. hava kırk derece olmasa çıkarmak istemeyeceğim ayağımdan alçıyı, siz hesap edin.

yalnız benim anlamadığım şu; iki ay yatmaktan, değneklerden, alçı çıktığında ayak bileğinin güçsüzleşmesinden, kaşıntılardan sıkça bahsedilmiş. ben alçıyla sokağa da çıkıyorum, istediğim pozisyonda da yatıyorum, şişle kaşınan yerleri de kaşıyorum. bu süreci abartıyor musunuz yoksa ben mi bilinçsizce hareket ediyorum, onu tam anlayamadım. bir de kalp hizasından yukarıda tutulmalı ayak falan demişsiniz de, o şekilde bir koltukta oturmayı hiç denediniz mi? şöyle bir şey oluyor o dediğiniz :


neyse ya, hadi geçmiş olsun.

eveeet her ayağını kiran ve sonrasinda yürüyebilcek miyim acaba kaynadimi ya yanlış kaynarsa diyip elinde telefon yada kucaginda laptop icimizi rahatlamak için forum siteleri , uzman tv fasa fiso bakiniyoruz ki burdayiz ayağını kıranlar birbirlerini iyi anlarlar , ben geldiğinde bu siteye yani bu konuyu gördüğümde sağolsun arkadaşlar bazı notlar bırakmış okuyunca kendimi iyi hissettim biraz üzücü ama yalniz değildim bunu anladım en azından neyse ayağımı kırmayı hep merak etmisimdir saçma biraz ama kirsam napardim diyip durmustum bi sıralar üstüne henüz iki ay önce kat yağdığında benim öküz kuzenim ve sokaktan arkadaşı yerler buzken üstüme atladılar bileğin ters dondu ve o an 80 kilo bir yük ters dönmüş bileğim üstüne düştü ben sesi duydum şoka girdim zaten ahanda kırıldı diyip üstümde ki ibneleri tutup attım yere neyse kalktim sisti felan ambulans cagirdik yollar buz .. neyse hastaneye geldim alçı felan derken 30 güne çıkar dediler lan dedim ben 20 güne iyileşiim ama nerde paça suyu iyi sut ne biliyim birsuru protein adli besin beni bekliyordu yatak döşek ayrı bir muhabbet .. neyse iki gün uç gün zaten uyumayı beklemeyin ben beklemedim öyle de oldu zong zong içerde birşeyler kendi kendine zipliyo vuruyo bildiğin savaş oluyo kemiğin oralarda
seni uyutmuyor .. neyse her sabah kahvaltı önümde yumurtasından sütüne kadar iyi güzel hoş 10 gün oldu benim kalça bitti
artik tutmaz hale geldi ayak kasiniyo malum sırt ustu yatmak gerekiyor he bide ayağını
düz mu köyün yan mi çevirim diye düşünme ben çok yaktım kafaya yanlis kaynar diye hiç farkeymrz ister sağa yatır ister sola düzgün kayniyo alıcının içinde olduğundan dolayi hareket etmiyor korkunuz olmasın neyse ben tabi koyu beşiktaşliyim derbilere arkadaş yardımıyla izlemeye gittim liverpoollada caktik penaltılarda ayağımı unutturan tek andı diyebilirim . artik sıkılmistim alçıdan hastaneden deyneklerle
adim atamiyorum utanıyorum herkes yuruyo ben izliyorum birine muhtaç kaliyosun ama emin ol insan kıymetini biliyor yürümeyi özlüyor hatta koşmayı bile . alçı cilalı 10 gün oldu uzun lafın kısası dışarıya çıkıyorum metre yürüyorum ayağım sisiyor agriyo zaten kas denen bisey kalmamış erimiş hareket etmedigi için bilmiyorum topal topal yürümeye çalışıyorum bakalım sonumuz haytolsun herkese geçmiş olsun benden sonraki ziyaretçi de okur belki biraz mutlu olur he bu arada ygs yer girdim ehliyete girdim askerliği tecil ettirdim bir suru iş alciliyken geldi basıma zulüm

hayatta sakatlanmam diyen ben ki bunu halı saha macinda herkeze söylediğim gün daha ters bir hareket ile yere yapışfunduszeue.info önce ayak burkuldu sandıfunduszeue.info ne ağrıdır o öyle. neyse saga kenarına gecmem le bekleyin birazdan duzelirim funduszeue.info bitti ama bend funduszeue.infoa büyüklüğünde bir şişlik funduszeue.info basamiyordum hala. kırık olduğu aklımın ucundan bile geçiyordu. olsa olsa kas yirtilmasi falan basit bir sey funduszeue.info arkadaşlar beni eve bıraktı bir araba funduszeue.info varınca babamın verdiği tepki ile funduszeue.info ayak kırık oğlum demeler. hemen acile gittik ama ben yediremiyorum kendime nasıl kırık olur oğlum. doktordan gelecek güzel bir haber bekliyorum. yok umutlarımi sönduren haberi verince anladık beni uzun bir süreç funduszeue.info 2 hafta oldu funduszeue.infozluk surekli kaşıntı ve evde kalmanin verdiği sıkıntılı funduszeue.info burda yazanlar bir nebze olsun beni ratlhatlatti aslinda.

arkadaşlar bnde aksine ayağını kırmaya çalışıyorum belki biraz ailemin dikkatini çekerim.. bana sanki beni hiç sevmiyorlarmış gibi geliyor . siz ayağınızı nasıl kırdınız.

merhabalar, 27 nisan saat civarında, halısaha maçında ayağımın iç kısmı ile yere yapışmam ve düşerken bir şeyin kartt diye ses çıkarması dk yerde kıvrandıktan sonra seke seke kenara geldim, oturdum uzattım bacağımı şişlik gitgide artıyordu allahım nolur kırık çıkık olmasın diyodum içimden ama ayağımın üstüne basamıyordum, tek ayak seke seke merdivenleri çıktım arkadaşlar sağolsun 90 kilo beni yokuş yukarı taşıdılar hastneye götürdüler ama kodumun etfal hastanesinde ayağım eşşek gibi şişmesine rağmen ortopedi doktorlarımız ameliyatta dediler ulan 1 tane mi doktor var amk neyse hiç bi müdahalede bulunmadılar babam geldi arabayla ssk okmeydanına gittik ne de olsa semtim benim havası bile rahatlatıyor nedense neyse.. röntgen falan derken kırık bu ayak.. bilekden kırılmış. dedim aha sıçtık lys ye şurda 2 aydan az kaldı ben ne bok yicem diye düşünürken alçıya alındı ayağım 3 gün sonra gelin şiş indiyse tam alçı yapalım dediler, eve geldik bi güzel yemek yedim annem sağolsun sonra buzdur yüksekte tutmadır bilmem nedir devam etti süreç, transformers karayip korsanları filan izledim az az olsada ders çalışdım yatakta :s ve tabiki ayak kırığıyla ilgili her siteye girdim. neyse 3 gün geçti bugün gittik saat 2 gibi açdılar ayağımı bi ferahladım ki.. neyse ayağım sağlam duruyodu ama şiş vardı biraz hala sargıyı biraz incelttiler daha iyi buz tedavisi olsun diye 3 gün sonra bi daha gideceğim, ama en çok koyan funduszeue.info oturuyo olmamız tek ayak sıçra sıçra bıkıyosunuz.. doğru düzgün yatamıyosunuz.. neyse her detayını anlatacağım başına gelen olursa okusun da yalnız hissetmesin, kendinize dikkat edin.

evett bugün sakatlığımın funduszeue.infoını doldurdum 2 gün önce ayağımda inanılmaz bir ısınma hissi vardı acımaya da başlamışdı. dün hastaneye gittik tam alçı yapılması için diğer alçıyı açtıklarında, ayağım bi 20 santim uzunluğunda mosmordu. ama tam alçıdan sonra baya bi rahatladım doktor en az 30 en fazla 40 gün sonra yürüyebilirsin dedi, artık katlanıcaz buna, 10 gün sonra bu alçı çıkıcak yerine daha hafif bir alçı koyucaklar , kırık arka tarafdaymış nasıl oluyosa, 1 ay yatış, lys ye 45 gün var :s büyük sıkıntı allah kimsenin başına vermesin.

bok gibi bir şeydir, 9.gün. 21 gün sonra çıkıcak umarım alçı :s. bugün 9. güne girmiş bulunmaktayım, ağrı sızı baya baya bi azaldı, hala alçıda ayak bu ay sonuna kadar basmak tek hayalim, sonra sahaya gidip top sektirip şut atıp hoplıyıp zıplayıp eğleneceğim. zaman geçmiyor malesef yılın en güzel zamanında sakatlandım amk bi daha futbol oynarsam ..

bugün güne uyandım 10 gündür bok gibi yaşıyorum resmen zıbarıp yatıyorum sürekli. ama ayağımı gayet iyi hissediyorum bence ay sonu değil daha erken basarım gibime geliyo ( tabi amk ) ama bellide olmaz.

bi güne daha böyle başlamak, pencereden bakıp boşlamaak yıllar sonra bu postu okuyup gülerim inşallah. 12 gün oldu haftaya pazartesi kontrole gidiyoruz alçının çıkma ihtimali var, ama büyük ihtimal çıkmaz henüz erken, o gün çok önemli ama kaynama ne noktada alçı ne kadar kalıcak ne zaman basarım ayağımı, bunları öğrenicem umarım.

Hasta, belinden, ayağından veya dizinden rahatsız olan bir kişi, oturarak ya da sandalyede namaz kılabilir mi; kılabilirse bu nasıl olmalıdır?

Değerli kardeşimiz,

Öncelikle, günümüzde sandalyede namaz kılanların artışını, eskiye göre namaz şuurunun insanımızda daha çok yer ettiğine bağlamak daha isabetli olur kanaatindeyiz.

Bize öncelikle hüsnüzan yakışır ve hüsnüzan yeter. Hiç kimsenin eli ayağı tutarken ve namazın rükünlerini tadil-i erkân üzere düzgünce yaparken, sandalyede oturarak daha keyifli bir biçimde namaz kılmayı tercih ettiğini düşünmeyelim.

Hiç şüphesiz sandalyede namaza ruhsat veren özür durumlarını yazmakta da fayda vardır.

Namazın içinde altı rükün vardır. Yani namazın altı ana çatı, namazı namaz yapan altı ana davranış vardır. Bu altı ana davranışın her birisi için de ayrı ayrı tadil-i erkân, yani düzgün yapma kuralları söz konusudur. Bu ana davranışlar, bu kurallarla namaz rüknü olma hüviyeti kazanırlar. Bu açıdan bu kurallara uymak, yani tadil-i erkân, Şafiî ve Malikî Mezhepleri ile Hanefî Mezhebinden İmam-ı Ebû Yusuf’a göre farz; İmam-ı Azam ile İmam-ı Muhammed’e göre ise vaciptir. Bu rükünler ve bu rükünlerdeki tadil-i erkân keyfî olarak ihmal edilmez. İhmal edilirse namazın sıhhati zarar görür. Daha açık bir ifadeyle, bu altı rükünden birisi eksik olursa ya da tadil-i erkân üzere olmazsa namaz, namaz olmaz!

Güç yetirilemeyen rükün veya tadil-i erkân olduğunda ise, acziyet derecesinde, bu rükünlerin yerine getirilme yükümlülüğün veya tadil-i erkân yapma zorunluluğu kalkar. Bu durumda namaz kılan kişi, o rükün adına güç yetirebildiğini, güç yetirebildiği bir tadil-i erkân yaklaşımı ile yapar. Çünkü Kur’ân’ın kesin bir düsturudur ki,

“Allah hiçbir kimseye güç yetiremediği bir yük yüklemez!” (Bakara, 2/)

Güç yetirilemeyecek teklif dinimizde gelmemiştir.

Ashab-ı Kiramdan İmran İbn-i Husayn anlatıyor:

Bevasir hastalığına tutulmuştum. Peygamber Efendimiz’e (asm) namazı nasıl kılacağımı sordum. Peygamber Efendimiz (asm) buyurdu ki:

"Namazı ayakta kıl. Buna gücün yetmezse oturarak, buna da gücün yetmezse yan üstüne yatarak kıl."

Nesâî'de Hadis-i şerife şu ilâve vardır:

"Buna da gücün yetmezse sırt üstü yatarak kıl. Allah hiçbir kimseye gücünün yereceğinden fazlasını yüklemez." (Buhârî, Taksir, 19; Tirmizî, Mevâkît, ; Ebû Dâvud, Salât, ; Zeylaî, Nasbu'r-Raye, II/)

Namazda nasıl oturulacağına gelince;Hanefî Mezhebine göre, oturabiliyorsa teşehhüdde oturduğu gibi oturur. Bu şekilde oturamıyorsa dilediği gibi oturur. Malikî Mezhebine göre, secdeler ve teşehhüd halleri dışında bağdaş kurarak oturması menduptur. Hanbelî Mezhebine göre, rükû ve secde hâli dışında bağdaş kurarak oturması sünnettir. Dilediği gibi oturması da caizdir. Şafiî Mezhebine göre ise, oturarak namaz kılan kimsenin secde ve teşehhüt hâli dışında ayaklarını altına sererek oturması sünnettir. Bu şartlarla oturmaya gücü yetmeyen kimse ise, dört mezhebe göre de dilediği gibi oturur.

Oturarak namaz kılan kimse rükû ve secde yapabiliyorsa yapar; yapamıyorsa ima ile yapar. Bu durumda secde için yaptığı ima, rükû için yaptığı imaya göre biraz daha eğimli olur ki bu vaciptir. Ayakta durabildiği halde oturmaya ve rükû ve secde yapmaya gücü yetmeyen kimse ise, rükû ve secde için, ayakta iken ima eder. Bu durumda yine secde için, rükû için eğildiğinden biraz fazlaca eğilir.

Nâfile namazlarda kıyam şart değildir. Ancak gücü yetenin bunları da ayakta kılması gereklidir. Çünkü nâfile ibadetler çok olduğu için, bunlarda kolaylık ve müsâmaha esası vardır. Farz namaz olsun, nâfile olsun ayakta duramayan hastalar için de aynı kolaylık söz konusudur.

İslâm hukukçuları farz ve nâfile namazlarda, ayakta duramayacak derecede hasta olandan kıyâmın düştüğü konusunda görüş birliği içindedir. Delil; İmrân b. Husayn'dan nakledilen ve mealini verdiğimiz hadistir. Kırâatın bir kısmını, bir âyet bile olsa, ayakta yapabilene, bu kadar ayakta durmak gerekli olur.

Oturarak namaz kılmada rükû ve secdeler güç yettiği ölçüde yapılır. Eğer belin eğilmesi mümkün değilse veya sakıncalı olacaksa, başıyla imâ yapar. İmâda baş secde için rükûdan biraz daha fazla eğilir. Böylece ikisi birbirinden ayrılmış olur.

Rükû ve secdelerde tam eğilemeyen veya basıyla imâ yaparak namaz kılan kimsenin, secde için yüksek bir şey koymasına gerek yoktur. Hatta bu, hadisle yasaklanmıştır. Câbir b. Abdillâh (r.a)'tan rivayete göre, Hz. Peygamber bir hasta ziyaretine gitmiş namaz kılarken, önüne koyduğu bir yastık üzerine secde yapmaya çalıştığını görünce, yastığı almış ve şöyle buyurmuştur:

"Gücün yeterse toprak üzerinde namaz kıl. Bu mümkün değilse imâ ile kıl ve secdeni rükûundan daha fazla eğilerek yap." (Zeylaî, a.g.e., 2/ vd.).

Hasta oturamazsa sırtı üstüne yaslanarak yatar, ayaklarını kıbleye doğru getirerek rükû ve secdeleri imâ ile yapar. Yüzü kıbleye gelecek şekilde yanı üzerine yaslanarak imâ yapsa bu da yeterli olur.

Çoğunluk İslâm hukukçularına göre ise, başı ile îmâ yapamayan kimse gözü ile (taraf) hatta kalbiyle imâ yaparak namazını kılar. Aklı başında olduğu sürece namazını kazaya bırakamaz.

Sonuç olarak hastanın namazında kolaylığın sınırı; Hanefilere göre başıyla ima, Mâlikilere göre, göz veya sadece niyetle ima, Şafii ve Hanbelilere göre ise, rükünlerin kalble izlenerek ifasıdır.

Sandalye kullanımı konusuna gelince, özür sahipleri için şu seçenekler gösterilebilir:

1. Kıyamda ve rükûda tadil-i erkân üzere bulunamayan birisi, secdeyi ve teşehhüt miktarı oturuşu tadil-i erkân üzere yapabiliyorsa, secdesi ve oturuşu için sandalyeye ruhsat verilmez. Bu kişi kıyam ve rükûdan yapamadığı herhangi birisi veya her ikisi için sandalye desteği alabilir. Fakat secdeyi ve oturuşu tadil-i erkân üzere yerde yapması farzdır.

2. Kıyamı ve rükûu ayakta tadil-i erkân üzere yapabilen, ama özrü dolayısıyla secdeyi ve teşehhüt miktarı oturuşu tadil-i erkân üzere yapamayan birisi ise, ayaklarını uzatarak bir şekilde alnını secdeye koyabiliyorsa, secdesini yerde yapar. Oturuşu da kıbleye doğru dilediği gibi oturarak yapar. Eğer alnını secdeye koymasına özrü engel teşkil ediyorsa, bu kişi secdesini ve oturuşunu nasıl kolayına geliyorsa öyle (oturduğu veya yattığı yerden) yapabilir.

3. Kişi altı rükünden hangisini tadil-i erkân üzere yapamıyor ve hangisinde sandalye desteğine ihtiyaç duyuyorsa, sadece o rüknü sandalye desteğinde yapmasına ruhsat vardır. Yapabildiği diğer rükünler için sandalye kullanmasına ruhsat verilmez, onları tadil-i erkân üzere yapar.

4. Kişi yaslanmadan namaz kılamayacak derecede hasta veya yaşlı ise yaslanarak namaz kılabilir. Gücü yeten birisinin bunu yapması mekruhtur.

5. Yerin çamur olması, kafilenin beklememesi, binek hayvanın huysuz olup kaçması,.. gibi durumlar, yere inmemeye özür olarak gösterilmiştir. Bu noktadan bakılınca yerde oturmakta veya ayakta durmada zorlanan birisinin sandalyede namaz kılmasının bir sakıncası olmadığı söylenebilir.

6. Namaz kılarken huzurlu olmak da çok önemlidir. Eğer otururken ızdırap çekiyorsa, sandalyede daha rahat edecekse, sandalyede oturarak namaz kılabilir.

NOT: Konuyla ilgili, Diyanet İşleri Başkanlığının Kurul Kararı şöyledir:

Namaz, kulun Allah'a en çok yakınlık kazandığı bir ibadettir. Bu niteliğinden dolayı Hz. Peygamber (s.a.v) bu ibadeti "en hayırlı amel" (İbn Mâce, Taharet, 4) olarak tanımlamış, kıyamet gününde hesabı sorulacak ilk amelin namaz olacağını bildirmiştir.(Tirmîzî, Salât, ) Bu sebeple namazın terk edilmesine izin verilmemiş, ima ile de olsa mutlaka kılınması istenmiştir. Hz. Peygamber "Kim namazı kasten terk ederse Allah'ın himayesi ondan uzak olur."(Ahmed b. Hanbel, Müsned, VI. ) buyurmuştur.

Namaz ibadetinin rükünlerinin neler olduğu Kur'an ve Sünnette belirtilmiş ve nasıl uygulanacağı da bizzat Hz. Peygamber (s.a.v.) tarafından sözlü ve pratik olarak ortaya konulmuştur. Bu rükünler iftitah tekbiri, kıyam, kıraat, rüku, secde ve ka'de-i ahiredir. Allah Teala

"Gönülden boyun eğerek Allah için namaza kalkın." (Bakara, 2/)

"Ey iman edenler, rüku edin, secde edin, rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz." (Hac, 22/77)

buyurmuştur. Hz. Peygamber (s.a.v.) de; namaz kılmayı öğrettiği bir sahabiye, sonunda nasıl teşehhüd yapacağını gösterdikten sonra "Bunu da yaptığında namazın tamam olur." buyurmuştur. (Tirmîzî, Ebvabü's-Salât, )

Bu rükünlerden herhangi birinin mazeretsiz olarak terk edilmesi halinde namaz sahih olmaz. Ancak dinimizde sorumluluklar, kulun gücüne göre belirlenmiş (Bakara, 2/); gücü aşan durumlar için kolaylaştırma ilkesi getirilmiştir. (Bakara, 2/) Namazın rükünlerinden herhangi birini yerine getirmeye engel olan rahatsızlıklar da kolaylaştırma sebebi sayılmıştır. Buna göre;

Namazı normal şekli ile ayakta kılmaya gücü yetmeyen kimse için asıl olan namazını oturarak kılmaktır. Böyle bir kişi namazını kendi durumuna göre diz çökerek veya bağdaş kurarak yahut ayaklarını yana ya da kıbleye doğru uzatarak kılar. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.v.) nasıl namaz kılacağını soran hasta bir sahabiye şöyle buyurmuştur:

"Namazını ayakta kıl. Eğer gücün yetmezse oturarak, buna da gücün yetmezse yan üzere kıl."(Buhari, Taksiru's-Salat, 19)

Ayakta durabilen ve yere oturabildiği hâlde secde edemeyen kimse namaza ayakta başlar, rükudan sonra yere oturarak secdeleri ima ile yapar.

Ayakta durabildiği hâlde oturduktan sonra ayağa kalkamayan kişi namaza ayakta başlar, secdeden sonra namazını oturarak tamamlar.

Ayakta durmaya ve rüku yapmaya gücü yettiği hâlde yere oturamayan kimse, namaza ayakta başlar, rükudan sonra secdeyi tabure ve benzeri bir şey üzerine oturarak ima ile eda eder.

Ayakta durmaya gücü yetmeyen, yere de oturamayan kimse namazı tabure, sandalye ve benzeri bir şey üzerine oturarak rüku ve secdeleri ima ile yerine getirir.

Kul Rabbine ibadet ederken hem özde samimi olmalı hem de dinin belirlediği şekil şartlarını tam olarak yerine getirmeye özen göstermelidir. Özen ve hassasiyet eksikliğinden dolayı Rabbine karşı sorumlu olacağı bilincinde olmalıdır. Bu sebeple namazını tabure, sandalye ve benzeri şeyler üzerinde kılan müminin ileri sürdüğü mazeretleri kendisini vicdanen rahatlatacak boyutta olmalıdır.

Namazı asli şekline uygun olarak kılmaya engel olmayacak hafif bedeni rahatsızlıklar, bu konuda meşru mazeret olarak görülmemelidir.

Öte yandan, dini açıdan zorunlu ve meşru bir sebep bulunmadıkça camilerde sandalyede namaz kılmak, göze hoş gelmeyen bir görüntü ortaya çıkarmakta ve cemaat arasında tartışmalara sebep olmaktadır. Özellikle üzerinde namaz kılmak amacı ile camilerde sıralar halinde sabit oturakların yapılması, cami doku ve kültürüyle bağdaşmamaktadır. Bu sebeple hastalık ve özürlülük gibi herhangi bir rahatsızlığı bulunan kimselerin, zorunlu olmadıkça namazlarını sandalyede değil, yere oturarak kılmaları uygundur.

Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet

Ayak Kırığı Sonrası Yürüme Ayak Alçıdan Çıktıktan Sonra Ne Yapmalı

Ayak kırığı; ayaktaki herhangi bir kemikte meydana gelebilir. Ayakta 26 tane küçük kemik vardır. Bu kırıklar parmak, bilek, topuk veya ayağın ortasında meydana gelebilir. Ayak kırığı; yaralanma, düşme, kaza veya ayağın üzerine cisim düşmesi sonucu oluşabilir. Ayak kırılmasına sebep olan bir diğer etken ise osteoporoz(kemik erimesi)dir. Ayak kırığının yaygın belirtileri; ayakta ağrı, şişlik ve morarmadır. Ayak kırığının tamamen iyileşmesi 1 ila 3 ay arasında sürmektedir. ay içinde kişinin yürümesi normale dönebilir.

Ayak Kırılması İçin Hangi Doktora Gidilir?

Ayak kırılması durumunda Ortopedi bölümüne gidilir.

Ayak Kırılması Belirtileri Nelerdir?

Ayak kırığı belirtileri; kırılma gerçekleştikten hemen sonra görülecektir. Belirtilerin şiddeti kırığın şiddetine bağlıdır.

  1. Ayak kırığının tipik belirtisi kırık olan bölgedeağrı ve şişliktir.
  2. Yaralı alanda çürüme ve şişlik
  3. Ayak parmaklarında ya da ayaklarda uyuşma
  4. Ayağı hareket ettirmekte zorlanma, ayağı hareket edince şiddetli ağrı hissi duyma
  5. Rahatça yürüyememe
  6. Kırık bölgesi üzerinde yumru veya görünür bir deformasyon
  7. Ayakta yanma hissi
  8. Ayak, ayak bileği veya ayak parmaklarını hareket ettirme zorluğu
  9. Ayakta kalma veya yürüme zorluğu
  10. Ayak ağrısı ve şişlik
  11. Eklem ağrısı
  12. Uyuşma
  13. Sertlik
  14. Hassasiyet
  15. Karıncalanma veya diğer olağandışı hisler

Ayak Kırılması Neden Olur?

Ayak kırılması genellikle bir yerden düşme, motorlu araç kazaları, ayağın üzerine ağır bir cismin düşmesi ve spor dolayısı ile ayağın çok kullanılması gibi nedenlerden kaynaklanabilir.

Ayak Kırılması Risk Faktörleri Nelerdir?

Ayağın kırılma olasılığını arttıran birçok risk faktörü vardır. Bu risklere sahip her insanda ayak kırılması yaşanır da denemez.

Ayak kırılması risk faktörleri şunlardır:

  1. Yaşın ilerlemesi (Ayak kırılması yetişkinlerde daha yaygındır)
  2. Kemik erimesi veya mineral eksikliğine sebep olan bazı durumlar (adet görmeme veya menopoz öncesi dönem)
  3. Tümör ve kist gibi kemikleri güçsüzleştiren bazı hastalık veya durumlar
  4. Kas miktarının düşmesi
  5. Aktivite düzeninde ani değişim (askerlik vb)
  6. Jimnastik, basketbol, tenis veya koşu gibi yüksek etkili veya tekrarlı hareket sporları
  7. Uygunsuz ayakkabı kullanımı
  8. Osteoporoz (kemiklerin incelmesi ve zayıflaması)

Ayak Kırılması Nasıl Teşhis Edilir?

Ayak kırılması teşhisi için röntgen ve fiziksel muayene gereklidir. Röntgen sayesinde ayaktaki kemikler görülür, incelenir ve kırıkların yeri anlaşılır.

Ayak Kırılması Durumunda Nasıl Bir İlk Yardım Yapılmalıdır?

  1. Ayağı kırılan kişi; çok fazla hareket ettirilmeden sakin bir yere çekilmelidir. Sonrasında eğer kanama gözlemlenirse kanama üzerine bir bez bağlanıp baskı uygulanmalı, ayak hareket ettirilmeden ve panik yapmadan aranmalıdır.
  2. Eğer hastada bir de boyun hasarından şüpheleniliyorsa, kişiyi hareket ettirmekten özenle kaçınılmalıdır.
  3. Öncelikte hastanın ayağındaki kıyafetler (çorap, terlik, ayakkabı vs) çıkarılmalı ve kırık belirtileri gözlemlenmelidir.
  4. Eğer kanama da varsa temiz bir bez parçası ile (sargı bezi en iyisi) sarılmalı ve baskı yapılmalıdır.
  5. Bu süre içerisinde aranmalı ve yetkili kişi hasta hakkında bilgilendirilmelidir.
  6. Ambulans gelinceye dek kırılan ayak hastanın kalp seviyesinden yüksekte tutulmalıdır. (ayak altına minder,yastık vs ile)
  7. Ambulansın gecikeceği durumlarda ayak bir çubuk ile topuktan parmak ucu ve dize kadar sabitlenmelidir. Bu uygulamadaki amaç ayağın hareket etmesini engellemektir.
  8. Ayak kırığı sonrası oluşabilecek şişliği engellemek adına kırık üzerine dakika buz kompress uygulanabilir. (Buz direkt olarak cilde temas ettirilmeden bir havlu arasında uygulanmalıdır)

Ayak Kırılması Nasıl Tedavi Edilir?

  1. Alçıya alma: Ayak kırılması durumunda genellikle alçı yöntemine başvurulur. Bu yöntem etkili ve yeterli olduğundan ameliyata gerek bırakmamaktadır.
  2. Koltuk değneği kullanımı: Hasta koltuk değneği kullanarak vücut ağırlığını ayaklara değil, el ve kollarına vermiş olur. Bu yöntem ile ayak kırığının hızlı iyileşmesi sağlanır. (Hasta koltuk değneği kullanırken ağırlığını koltuk altına vermemelidir)
  3. Ayakların yüksekte tutulması: Ayağı kırılan hasta ayağını kalp seviyesinden yüksekte tutmalıdır. Bu yöntem ile kırığın iyileşmesi hızlanır ve oluşabilecek şişliğin önüne geçilir.
  4. Ağrı kesici kullanımı: Ayak kırılması durumunda hastanın; aspirin, ibuprofen ve naproxen gibi iltihap sökücü ve ağrı kesici ilaçları kullanması faydalı olacaktır. Ancak kullanılan doz abartılamamalı ve doktor tavsiyesine uyulmalıdır.
  5. Vitamin takviyesi kullanılması: Kemiklerin güçlenmesi için hastaya D vitamini ve kalsiyum gibi vitamin takviyeleri alması önerilebilir.

Ayak Alçıdan Çıkarıldıktan Sonra Ne Yapılır?

Kırılan ayaktan alçı çıktıktan sonra, ayağı güçlendirmek ve iyileşmeyi hızlandırmak için şu hareketler yapılmalıdır:

Hafif egzersizler: Ayağı kırılan hasta alçı sonrası ısınmak için yürüme veya bisiklet gibi hafif egzersizler yapmalıdır. Bu yöntemle alçının içinde uzun süre hareketsiz kalan kaslar gevşer ve bölgeye olan kan akışı artar.

Açma-germe egzersizleri: Üstte bahsettiğimiz hafif egzersizler sonrası açma-germe egzersizleri yapılmalıdır. Açma-germe egzersizleri: Öncelikle bir sandalyeye oturun ve bacağınızı uzatın. Ayakuçlarınızdan bir havlu geçirin ve havlu uçlarını tutun. Sonrasında ayağınızı gövdenize doğru çekin. Topuk ve baldırınızın gerildiğini hissedin.

Bilye egzersizleri: Yere 20 kadar bilye koyun. Bir sandalyeye oturun ve ayak parmaklarınızla bilyeleri bir kabın içerisine teker teker taşıyın.

Yoğun egzersizler: Uygulanan egzersizler aşamalı olarak arttırılmalıdır.

Ayak Kırılması İçin Ameliyat

Ayak kırılmasında, kırığın iki ucunun kayması durumunda ameliyat yapılması gerekebilir. Bu ameliyatta ise kırık uçlar hizalanarak perçinlerle sabitlenir. Ameliyat sonrası iyileşme süreci yaklaşık 6 haftadır ve iyileşme sonrası perçinler çıkarılır. Daha ciddi kırık vakalarında vida implantı da yapılabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası