sadece türkiye de yaşayan hayvanlar / Türkiye'de yaşayan endemik hayvan türleri - Yaşam haberleri

Sadece Türkiye De Yaşayan Hayvanlar

sadece türkiye de yaşayan hayvanlar

Türkiye'de bol çeşitlilikte yabani hayvan yaşıyor. Avrasya ülkesi Türkiye bu yabani hayvan çeşitliliğini karasal büyüklüğüne, zengin iklim bölgelerine ve ekosistemlerine borçlu. Asya ve Avrupa kıtalarının arasında kalan ülkemizde yaklaşık omurgalı ve omurgasız hayvan türü yaşadığı tahmin ediliyor. Endemik canlı türleri açısından Türkiye'de 23 amfibi, 23 sürüngen, 8 memeli ve balık var.

Hatay Dağ Ceylanı

Hatay dağ ceylanı

Memeli hayvan olarak ceylan bir antilop türüdür. Suriye / Türkiye sınırı arasında dolaşan ve Hatay ilinde görülen türe Hatay ceylanı deniliyor. Soyu tehlikede olduğu düşünülen bu dağ ceylanı için başlatılan yerel koruma çabaları son yıllarda sayılarının artmasını sağladı. raporlarında bu hayvanlardan sadece kadarının Türkiye / Suriye sınır bölgesinde yaşadığı belirtilmişti. Koruma önlemleri sayesinde 'de bu sayı 'ye yükseldi. Türkiye'de yaşayan vahşi hayvanlar arasındalar.

Anadolu Yaban Koyunu

Anadolu yaban koyunu

Anadolu yaban koyunu veya diğer adıyla muflon (mouflon) olarak bilinen bu hayvana halk arasında ceren deniliyor ve şu anda yalnızca Türkiye topraklarında yaşamlarını sürdürüyorlar. Hayvanların sayıları birkaç yıl öncesine kadar 'ün altındayken bugün üretim tesisleri ve özel çabalar sayesinde iki kat oranında yükseldi. Yaban koyunu hayvanının dünyadaki modern koyunların atası olduğu düşünülmekte. Bu cins yalnızca doğal ortamlarında yaşayabiliyor; Kafkaslar, Anadolu, Irak, İran ve Ermenistan'da görülüyorlar.

Boz Ayı

Türkiye'de yaşayan vahşi hayvanlar arasında boz ayı

Boz ayı Türkiye'nin kuzey ormanlarına özgüdür. Boyları genellikle bir ila bir buçuk metre arasında değişir. Boz ayıların Türkiye'deki en büyük etobur hayvan olduğu düşünülüyor. Hayvancılıkla uğraşan sakinleri özellikle endişelendiriyorlar zira koyun ve inekle beslenmeye yatkınlar. Türkiye'deki boz ayı nüfusunun korunmasına yönelik çabalar arasında boz ayılara ayrılmış milyon hektarlık bir alan var. Türkiye'deki 33 milli parkın 15'inde boz ayı mevcut. Türkiye'de yaşayan vahşi hayvanlar arasındalar.

Bozkurt

Türkiye'de yaşayan vahşi hayvanlar arasında bozkurt

Türkiye'nin ulusal hayvanı olan bu korkunç etoburlar ülke genelinde bulunabiliyor ve ikinci büyük kurt türü olarak biliniyor. Köpek ailesinin bu en büyük üyeleri 79 ila 98 kilo ağırlığındalar. Çoğunlukla sürü içinde hareket ederler ve sürünün üremesinden sorumlu tek bir çift olur. Bu etoburlar geyik ve manda gibi yaban hayvanlarının yanı sıra sığır ve diğer evcil hayvanlardan oluşan bir beslenmeye sahipler. Bozkurt doğada genellikle altı ila sekiz yıl yaşarken, esaret altında on beş yaşına ulaşabilir.

Akdeniz Foku

Akdeniz foku

Türkiye'de kritik tehlike altında olduğu düşünülen çok sayıda hayvan arasında Akdeniz foku var. Bu türden şu anda sadece yaklaşık kadar yaşadığına inanılıyor. Bu tip kulaksız foklar genellikle doğumda yaklaşık 80 santim uzunluğunda olurlar ve yetişkinlikte metreye kadar büyüyebilirler. Cinsiyetlerine bağlı olarak, bu foklar ila kilo arasında ağırlığa ulaşıyor. Akdeniz fokları 45 yaşına kadar yaşayabilmelerine rağmen ortalama ömürleri yıldır. Bu hayvanlar gün boyunca aktiftir ve balık, yılan balığı, kalamar ve ahtapot gibi deniz ürünleri açısından zengin bir beslenmeye sahiplerdir.

Caretta Caretta

Caretta caretta

Bilimsel adı caretta caretta, diğer adı sini kaplumbağası olan bu yabani deniz hayvanı korunma itibariyle Uluslararası Doğayı Koruma Birliği tarafından savunmasız olarak nitelendiriliyor. Yetişkin bir deniz kaplumbağasının dış sırt iskeleti ortalama 90 cm uzunluğundadır. Her ne kadar caretta caretta'lar ortalama kilo ağırlığa ulaşsa da, kiloyu geçebilen diğer türlere kıyasla hafif sayılabilirler. Kabukları genellikle kırmızımsı kahverengi renktedir ve derileri sarı veya kahverengi tonda olabilir. Hepçil olan bu kaplumbağa türü çok çeşitli balık, sünger, mercan, denizanası, deniz kestanesi, denizyıldızı ve kalamar gibi bitki ve hayvanları tüketiyor. Türkiye'de yaşayan vahşi hayvanlar arasındalar.

Kelaynak

Kelaynak

Kelaynak, Türkiye ve Fas'ın bazı bölgelerinde yaşayan nesli tükenmekte olan bir göçmen kuş türü. Issız, kayalık ve çöl ortamlarına yakın yerlerde yaşadıkları görülür. Tipik olarak 71 ve 78 cm arasında uzunluklara ulaşan kelaynak göçmen kuşları parlak siyah tüyleri, kırmızı başları ve uzun kırmızı tonlu kavisli gagaları ile biliniyor. Sürüler halinde seyahat eden kelaynaklar, kertenkele, örümcek, akrep ve böcekler gibi küçük hayvanlar açısından zengin bir diyete sahipler.

Anadolu Dikenli Faresi

Anadolu dikenli faresi

Kemirgen ailesinin bir üyesi olan Anadolu dikenli faresi Türkiye için endemik bir tür. Büyük gruplar halinde yaşıyorlar ve yetişkinleri tipik olarak ortalama 10 ila 12 cm arasında vücut uzunluğuna sahip oluyor. Bununla birlikte kuyrukları en az 10 cm uzunluğunda olabilir. Soyları kritik tehlike altında olduğundan azalan popülasyonlarını korumak için ulusal çabalar sarf ediliyor. Tipik olarak yaklaşık dört yıl boyunca esaret altında yaşayabilen bu sosyal hayvanlar, ılıman ormanlarda ve Türkiye'nin yoğun nüfuslu güney kesimlerinde (Çukurova ve Silifke) görülürler.

Koca Engerek Yılanı

Koca engerek yılanı

Bu zehirli yılan birçok farklı isimle biliniyor ve ülkemizde yaygın olarak kullanılan ismi "koca engerek"tir. Dünya'da "tabut yılanı" da deniliyor ve sadeceTürkiye'de değil, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Keşmir'de de yaşıyor. Dişiler erkeklerden daha uzunlar ve boyları bir ila bir buçuk metre arasında olabiliyor. Her zaman yuvarlak bir burna ve üçgen kafaya sahipler. Koca engerek yılanının nesli tükenme tehlikesi altında. Genellikle gölgeli alanlarda veya küçük ağaçların altında yaşarlar. Türkiye'de yaşayan vahşi hayvanlar arasındalar.

Benzer Yazılar

Türkiye, binlerce yıllık tarihi ve zengin doğal yaşam alanları ile önemli bir coğrafyaya sahip. Ancak ne yazık ki, son yıllarda doğal yaşam alanlarının yok edilmesi, orman yangınları, avlanma ve kaçak avlanma gibi nedenlerle birçok hayvan türü nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Türkiye'de pek çok hayvan türü artık nesli tükenmiş olarak listeleniyor ve bu durum, doğal dengenin bozulmasına, biyolojik çeşitliliğin kaybedilmesine ve ekosistemin zarar görmesine neden oluyor. Bu içeriğimizde ülkemizde nesli tükenen ve tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan hayvanları listeledik.

Türkiye'de Nesli Tükenen 7 Hayvan

Dünya üzerinde olduğu gibi Türkiye'de de geçmişten günümüze birçok hayvanın nesli tükenmiş ve tükenmeye devam ediyor. İnsanlar kendilerine yaşam alanları oluşturmak için, doğadaki hayvanların yaşam alanlarını yok etmekten vazgeçmiyor. Yaşam alanları yok olan hayvanlar ya başka yerlere göç ediyor ya da yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Günümüzde sanayinin hızlı bir şekilde gelişmesi ile birlikte doğadaki birçok hayvan yok olmakla karşı karşıya.

1. Kafkas Bizonu

Türkiye nesli tükenen hayvanlar

PetzzShop

Kafkas Bizonu, diğer adıyla Avrupa Bizonu olarak adlandırılmaktadır. Kafkas Bizonu türüne eski dönemlerde tüm Avrupa ve Anadolu üzerinde rastlanırken, günümüzde ise sadece Rusya, Ukrayna ve Polonya çevresinde rastlanmaktadır. Görülebilen yerlerin birçoğu da Milli Park’lardır. Türkiye’de ise yy da türünün tükendiği bilinmektedir.

2. Asya Çitası

Türkiye nesli tükenen hayvanlar

Çok fazla bilinmese de Anadolu toprakları üzerinde Asya Çitası adı verilen tür yaşamaktaydı. Dünya üzerinde toplamda 50 adet Asya Çitası olduğu belirtilmektedir. Türkiye’de ise en son 19 yüzyılda rastlanan Asya Çitası’nın artık Anadolu topraklarında tükendiği belirtilmektedir.

3. Hubara Kuşu

Türkiye nesli tükenen hayvanlar

Hubara Kuşu, dünya üzerinden az rastlanan kuş türleri arasındandır. Bu kuş türünün diğer kuş türlerinden ayrılan özelliği ise neredeyse hiç ses çıkarmamasıdır. Türkiye topraklarında bir dönem yaşayan Hubara kuşu günümüzde Kanarya Adaları, Kuzey Afrika ve Pakistan’da türünü devam ettirmektedir. Türkiye’de ise nesli tükenen bir hayvandır.

4. Asya Aslanı

Türkiye nesli tükenen hayvanlar

Asya aslanı, kedigiller familyasında yer alır. Özellikle Hindistan bölgesinde yetişiyor. yüzyıldan önce ülkemizde de yetişen bu hayvanın nesli yy’da tükenmiştir. Tükenmesinin sebebi olarak iklim değişikliklerinden dolayı tükendiği söylenilmektedir. Şimdilerde İran, Hindistan, Pakistan ve Bangladeş’te yaşamaktadırlar.

5. Anadolu Parsı

Türkiye nesli yok olan hayvanlar

Orta Doğu Ve Batı Asya’da yaygın olan İran Leoparları ’li yıllar öncesi Anadolu’da da yaşamışlardır. Anadolu Parsının Anadolu’da hâlâ yaşadığı idea ediliyor. Ancak yılından bu yana bu idea kanıtlanmamıştır. En son olarak yılında Ankara Beypazarı’nda bir kişi tarafında vurulduğu kabul ediliyor.

6. Asya Fili

Türkiye nesli yok olan hayvanlar

Asya’da yaşayan bu iri hayvanın nesli Türkiye’de 19 yüzyılda tükenmiştir. Bangladeş, Hindistan, Endonezya’nın bazı kesimlerinde görülüyor. Asya fili ve Afrika Filini birbirinden ayırmak oldukça kolaydır. Asya fili kısa ve dişleri küçüktür. Afrika fili daha uzun ve dişleri oldukça büyüktür. Evcil bir hayvan olan Asya Fili ormancılıkta, yük taşıyıcılıkta oldukça kullanılır.

7. Hazar Kaplanı

Türkiye nesli yok olan hayvanlar

PetzzShop

Hazar kaplanları yalnız yaşıyorlar. Sadece çiftleşme mevsiminde dişiler ile birlikte görülür. Çiftleşme genellikle bahar veya kış aylarında gerçekleşir. Kaplanların çiftleşme dönemi yaklaşık 30 gün sürer. Dişi kaplan yaklaşık olarak gün içinde doğurur. Bu hayvanlar doğdukları zaman kördürler on gün içinde ancak gözleri açılır. Ülkemizde çok öncelerde görülen bu kaplanın nesli tükenmiştir.

Türkiye'de Nesli Tükenme Tehlikesi Bulunan Canlılar

Ülkemizdeki değişen iklim koşulları ve yapılan kaçak avlar nedeniyle birçok hayvan türünün nesli ne yazık ki tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.

1. Ala Geyik

Türkiye nesli tükenme tehlikesi olan hayvanlar

Türkiye’de soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan en bilindik hayvan türleri arasında Ala Geyik bulunmaktadır. Günümüzde zaman zaman karşılaştığımız bu hayvan türü, oldukça değerli bir tür olmakla beraber korunma altındadır.

2. Çizgili Sırtlan

Türkiye nesli tükenme tehlikesi olan hayvanlar

Ülkemizin kırsal bölgelerinde yaşayan bu çizgili sırtlanların da soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Hiçbir şekilde evcilleştirilmeye bu tür, gelecek yıllarda ülkemizde herhangi bir soy bulunduramayacaktır.

3. Akdeniz Foku

Türkiye nesli tükenme tehlikesi olan hayvanlar

Ülkemizde ender görülen hayvan türlerinden bir tanesi de Akdeniz Foku’dur. Oldukça uysal olmalarına rağmen tehlike anında sert davranışlar sergileyebilmektedir. Ancak bu hayvan türünün de ülkemizde soyu tükenme tehlikesi yer almaktadır.

4. Telli Turna

Türkiye nesli tükenme tehlikesi olan hayvanlar

Bir dönem şarkılara da konu olan Telli Turna hayvan türü, günümüzde soyunu devam ettiren ancak gelecek yıllarda tükenme tehlikesini yaşayacaklar arasındadır.

5. Bozkır Kartalı

Türkiye nesli tükenme tehlikesi olan hayvanlar

Anadolu’nun bozkır bölgelerinde geçmişte sıklıkla görülen bozkurt kartalı, yakın zaman içerisinde koruma altına alınan ve avlanması yasak olan bir hayvan türüdür. Bütün önemlere rağmen uzmanların açıklamasına göre ileri de soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır.

6. Ulu Doğan

Türkiye nesli tükenme tehlikesi olan hayvanlar

Soğuk iklim bölgelerinde yaşayan ve düşmanına karşı oldukça tehlikeli olan Ulu Doğan hayvan türü, Türkiye’de soyu tükenme tehlikesi yaşayan hayvan türleri arasındadır.

Türkiye'de Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar İçin Yapılan Çalışmalar

webp

Türkiye'de birçok hayvan türü nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Ancak, bazı hayvanların nesli tamamen tükenmemiş olmasına rağmen, sayıları çok azalmış durumda. Bu durumda canlıların doğal yaşam alanlarına geri dönmeleri için çeşitli koruma ve rehabilitasyon çalışmaları yürütülmektedir.

Türkiye'de nesli tükenen hayvan türlerinden bazılarına yeniden yaşama şansı vermek amacıyla, doğal yaşam alanlarının korunması, orman yangınlarına karşı mücadele, kaçak avlanmanın önlenmesi gibi pek çok önlem alınmaktadır. Ayrıca, ülkemizdeki milli parklar, doğal koruma alanları ve doğa yürüyüş parkurları da hayvanların korunması için önemli bir rol oynamaktadır.

Koruma çalışmaları kapsamında, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan hayvan türlerinin sayılarının artırılması için çeşitli rehabilitasyon ve üreme programları yürütülmektedir. Bu programlar sayesinde, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bazı hayvan türlerinin popülasyonları arttırılmış ve doğal yaşam alanlarına geri dönmeleri sağlanmıştır. Örneğin, Akdeniz foku, Caretta caretta deniz kaplumbağası, doğan, yaban tavşanı gibi türlerin popülasyonları artırılmıştır.

Ancak, bu hayvanların tamamen koruma altına alınabilmesi için, sadece koruma çalışmalarının yeterli olmadığı da bir gerçektir. Nesli tükenen hayvanların geri dönüşü için, toplumun bilinçlendirilmesi, bilimsel araştırmaların yapılması, doğal yaşam alanlarının korunması, çevre kirliliğinin önlenmesi gibi pek çok faktörün bir arada değerlendirilmesi gerekmektedir.

Türkiye'de nesli tükenen hayvanların sayısı nedir?

Türkiye'de nesli tükenen hayvanların sayısı tam olarak bilinmemektedir, ancak Anadolu parsı, Akdeniz foku, kelaynak, çengel boynuzlu dağ keçisi ve benekli sırtlan gibi türler dahil olmak üzere birçok tür kaybolma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Nesli tükenen hayvanların kaybolmasının nedeni nedir?

Nesli tükenen hayvanların kaybolmasının birçok nedeni vardır, bunlar arasında insan faaliyetleri, habitat kaybı, kaçak avcılık, iklim değişikliği ve kirlilik yer almaktadır.

Türkiye'de nesli azalan hayvanların korunması için neler yapılıyor?

Türkiye'de, nesli tükenen hayvanların korunması için birçok farklı önlem alınmaktadır. Bu önlemler arasında doğal yaşam alanlarının korunması, habitat restorasyonu, yasal koruma ve bilinçlendirme kampanyaları yer almaktadır.

Nesli tükenen hayvanların yeniden canlandırılması mümkün mü?

Bazı durumlarda, nesli tükenen hayvanların yeniden canlandırılması mümkündür. Ancak, bu oldukça zor ve pahalı bir işlemdir ve genellikle başarı oranı düşüktür.

Türkiye'de nesli azalan hayvanların geri dönüşü için umut verici gelişmeler var mı?

Evet, Türkiye'de bazı nesli tükenen hayvanların geri dönüşü için umut verici gelişmeler vardır. Örneğin, Anadolu parsı için yapılan koruma çalışmaları sayesinde, popülasyonları artmaya başlamıştır. Ayrıca, kelaynaklar ve diğer bazı türlerin sayılarında da artış gözlemlenmektedir.

Türkiye'de Nesli Tükenen Hayvanlar

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası