omega 3 oranı yüksek balıklar / Omega 3 Yağ Asidi Nedir? Neden Önemlidir? | Dilara Koçak - İyi Yaşam ve Beslenme Uzmanı

Omega 3 Oranı Yüksek Balıklar

omega 3 oranı yüksek balıklar

Hangi balıkta ne kadar omega-3 var?

Balıkla beslenmenin faydaları

Balık başta kalp sağlığına olumlu etkilere sahip olmasının yanı sıra, Omega-3 yağ asitleri, vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Yüksek oranda protein içeren balığın doymuş yağ oranı düşük iken faydalı yağlar açısından değerli bir besindir. Kalp ve damar sağlığını koruyarak, kalp rahatsızlıklarından kaynaklı ölüm riskini yaklaşık yüzde 35 oranında azaltabildiği bilinen balığın güçlü bir bağışıklık sistemi için de haftada en az iki kez, toplam yaklaşık gram yenilmesi öneriliyor. 

Beslenme zincirinde önemli bir yere sahip olan balık yemek kalp sağlığını koruyor, bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkiler yapıyor ve stres yönetiminde de büyük ölçüde destekleyici bir rol üstleniyor. Omega-3 deposu balık, beyin üzerinde olumlu etkileri nedeniyle bilişsel performansın üst düzeyde olmasına ve sağlıklı sinir hücrelerinin oluşumuna yardımcı olurken özellikle somon, ton, sardalye, istavrit, hamsi, palamut gibi yağlı balıklar zengin içerikleriyle stres yönetimini olumlu yönde destekliyor. 

Haftada en az iki gün balık yenmeli

Kalp dostu ve besin değeri yüksek balık tüketimi balık sezonunun açılmasıyla birlikte artış gösteriyor. Çeşitliliğin bol olduğu kasım ve aralık aylarında haftada en az iki kez balık tüketilmesi sağlığı olumlu yönde destekliyor. Taze balığın bulunamadığı zamanlarda ise donmuş veya konserve ton balığı gibi alternatifleriyle haftada en az iki kez tüketilmesinde yarar var. Balık tüketirken yağda kızartma yerine ızgara, fırında pişirme ve buğulama gibi sağlıklı yöntemler tercih edilerek besin değeri korunması da gerekiyor. 

Tek başına hiçbir yiyecek bir insanı sağlıklı kılmasa da haftada 2 gün balık yemeye önem verilmesi sağlığımıza olumlu etkileri nedeniyle ihmal edilmemelidir.

Omega-3 yağ asitleri ile ilgili çalışmaların çoğu, omega-3 için birincil kaynak olarak balıklara odaklanıyor. Somon, sardalye, ton balığı, istavrit, hamsi ve hatta kabuklu deniz ürünleri, omega-3 yağ asidi içeriği bakımından zengin olup, her türlü balık ve deniz ürünü tüketimini de omega-3 yağ asitlerinin vücuda alınması için öneriliyor. 

Yağlı etler ve tam yağlı süt ürünleri, diyetteki başlıca doymuş yağ kaynaklarıdır. Tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlardan zengin diyetler "kötü" kolesterol seviyelerini düşürürken, doymuş yağlar "kötü" kolesterolü artırabilir. Bu nedenle, diyetin tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlardan zengin bir diyet yağ örüntüsüne sahip olması öneriliyor. 

Bazı balık ve deniz ürünlerinin gramındaki omega-3 (gram) değerlerini şu şekildedir;

  • Somon: g
  • Hamsi: g
  • Sardalya: g
  • Uskumru: g
  • Alabalık: g
  • Ton balığı: g
  • Midye: g
  • Karides: 0,3 g

Derleyen: funduszeue.info

Omega-3 yağ asitleri, vücudumuz tarafından üretilemeyen ancak her daim ihtiyacımız olan doymamış yağ asitleridir. Göz, cilt ve kalp sağlığına iyi geldiği bilinen bu yağlar, aynı zamanda depresyon ve kaygı bozukluğuyla mücadelede de önemli bir kaynaktır. Beyindeki yağ oranının üçte birini oluşturan omega-3, bu bakımdan beyin için de hayati bir önem taşır. Peki bu kadar faydası olan omega-3’ü yalnızca balık yediğimizde mi alıyoruz? Aslında hayır. Omega-3, balık haricinde birçok besinde de bulunur. İşte onlardan bazıları:

Keten tohumu ( mg/1 çorba kaşığı)

Omega-3’ün en yoğun bulunduğu besin olan keten tohumu, aynı zamanda lif bakımından zengin bir E vitamini kaynağıdır. Keten tohumu yağı, omega-3 gıda takviyesi olarak da kullanılmaktadır.

Chia tohumu ( mg/1 çorba kaşığı)

Manganez, kalsiyum, fosfor ve diğer mineraller bakımından da zengin olan chia tohumu adeta bir süper besin. Son yılların gözdesi chia, aynı zamanda gerekli 8 temel amino asiti de içeriyor.

Ceviz ( mg/adet)

Lif kaynağı ceviz, oldukça besleyici bir besin. Yüksek miktarda manganez, E vitamini ve diğer mineralleri içermesinin yanı sıra beyin için de oldukça faydalı.

Tofu ( mg/porsiyon)

Genellikle vegan ve vejetaryenlerin tercihi olan tofu, aslında hepimizin tüketmesi gereken oldukça zengin bir yiyecek. İyi bir omega-3 kaynağı olan bu besin, kilo kontrolünde de aktif rol oynuyor.

Ispanak ( mg/porsiyon)

Düşük kalorisi ve besleyici özelliğiyle sağlıklı beslenmek isteyenlerin mutlaka tercih etmeleri gereken ıspanak, zengin bir omega-3, E vitamini ve betain kaynağı.

Kırmızı mercimek ( mg/porsiyon)

İştahı düzenlemesi ve metabolizmayı hızlandırması sayesinde kilo kontrolünde sıkça tercih edilen mercimek, aynı zamanda omega-3 bakımından da zengin bir yiyecek olarak karşımıza çıkıyor.

Kış kabağı ( mg/porsiyon)

Bir porsiyonu günlük C vitamini ihtiyacınızın üçte birini karşılayan kış kabağı, vücudun yağ yakımını hızlandıran önemli bir besin kaynağı. Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan bu yiyeceği kış aylarında farklı şekillerde tüketmek mümkün. 

Omega 3 Yağ Asidi Nedir? Neden Önemlidir?

Yağlar vücudumuzun ihtiyaç duyduğu temel besin gruplarından biri. Ayrıca besin grupları içinde en fazla enerjiyi yağlardan elde ediyoruz. Yağların da birçok çeşidi ve çeşidine göre farklı faydaları var. Son zamanlarda en çok konuşulan yağlardan biri de balık yağı yani omega-3 yağ asidi. Peki omega-3 nedir? Söylendiği gibi faydaları var mıdır? Diyetteki kullanım yeri nedir?

           3 Maddeyle Omege-3 Nedir?

  1. Omega-3 vücut tarafından üretilemeyen ve dışarıdan yiyeceklerle alınması son derece önemli doymamış yağ asitlerinden biridir.
  2. Kendi içinde de EPA ve DHA olarak ikiye ayrılmaktadır.
  3. Bu yağlar farklı yapıda olan, çoklu doymamış yağ asitleridir.

          8 Maddeyle “Neden Önemli?”

  1. Yapılan araştırmalarla omega-3 tüketiminin, kalp hastalıkları riskini azalttığı kanıtlanmıştır
  2. Depresyon tedavisinde olumlu etkiye sahiptir.
  3. Gebelikte kullanılması durumunda bebeğin beyin ve göz gelişimine katkıda bulunur.
  4. Daha genç bir cilt ve parlak saçlar için omega-3 tüketimi önemlidir.
  5. Alzheimer hastalığının önlenmesine yardımcı olur.
  6. Çocukların ve yetişkinlerin de beyin ve göz sağlığı için son derece önemlidir.
  7. Diyabet hastalığının önlenmesinde ve yönetiminde faydalıdır.
  8. Karaciğer sağlığında pek çok olumlu etkiye sahiptir.

 

Omega-3 Bakımından Zengin Besinler

Özellikle soğuk sularda yaşayan uskumru, ton, somon, sardalye gibi yağlı balıklar ile gölde yaşayan alabalıklarda omega-3 bulunur. Deniz ürünlerinin tümü, kırmızı et ve tavuktan daha az düzeyde yağ ve doymuş yağ içerdikleri için sağlık için daha yararlıdır. Dolayısıyla düzenli olarak balık tüketmek kan kolesterol seviyelerini düşürmeye de yardımcı olur. Ceviz ve semizotu da omega-3 için iyi bir kaynaktır.

Omega-3 açısından zengin salata: 

gr semizotu, 1 domates, 1 adet kırmızıbiber, maydanoz, dereotu, nane, ton balığı, 1 TK zeytinyağı, 1 TK keten tohumu, limon, 3 tam ceviz

  • Semizotları iyice temizlenip ayıklandıktan sonra bir kaba alınır. Domates ve salatalık

doğranır. Yeşillikler doğranır, hepsi bir kapta karıştırılır. Zeytinyağı ve limon-sirke ilavesi yapılır. Üzerine yağı süzülmüş ton balığı eklenip, keten tohumu ve ufalanmış cevizler ilave edilip, servis edilir.

 

SONRAKİ YAZIÖNCEKİ YAZI

En İyi Omega-3 Kaynakları

3. Levrek: Bir porsiyon levrek gr. DHA, g EPA ile birlikte protein ve selenyum sağlar.

4. İstiridye: Porsiyon başına gr. ALA, gr. DHA, gr. EPA ve çinko ve B vitamini içerir.

5. Sardalya: Porsiyonunda bulunan gr. DHA, 0,45 gr. EPA ile birlikte selenyum, B ve D vitaminleri açısından iyi bir kaynaktır.

6. Karides: Bir porsiyon karides gr. DHA, gr. EPA içerir. Karides ayrıca protein ve potasyum açısından da zengindir.

7. Alabalık: Bir porsiyon alabalık gr. DHA, gr. EPA içerir. Alabalık ayrıca iyi bir protein, potasyum ve D vitamini kaynağıdır.

Omega-3'ün vejetaryen ve vegan kaynakları:

8. Deniz yosunu: Türüne göre değişen ölçüde DHA ve EPA içeriği ile sağlığınızı destekler. Deniz yosunu ayrıca protein açısından zengindir ve antidiyabetik, antioksidan ve antihipertansif özelliklere sahip olabilir.

9. Chia tohumu: Chia tohumları, bitki bazlı mükemmel bir ALA omega-3 kaynağıdır. Ayrıca lif ve protein bakımından da zengindir. Bir porsiyonunda gr. ALA içerir.

Kenevir tohumu: Üç yemek kaşığı kenevir tohumu gr. ALA içerir. Protein, magnezyum, demir, çinko açısından da zengin bir besin kaynağıdır.

Keten tohumu: Keten tohumu yemek kaşığı başına gr. ALA içerir. Lif, protein, magnezyum ve manganez açısından da zengindir.

Ceviz: Bir avuç ceviz gr. ALA içerir. Ceviz, harika bir sağlıklı yağ kaynağıdır.

Barbunya: Barbunya fasulyesi, yarım fincan başına gr. ALA içerir.

Semizotu: Favoriler arasındadır. Zira gram taze semizotu yaprağı yaklaşık mg. Omega 3 yağ asidi içermenin yanı sıra harika bir lif, A ve C vitamini kaynağıdır. Semizotunun faydaları anlatmakla bitmez.

Omega-3 takviyeleri:

Tüm vitamin ve mineral takviyelerini muhakkak doktorunuza danışarak almalısınız. Aksi halde yararından çok zararını görme ihtimaliniz vardır.

Balık yağı:Balık yağı en yaygın omega-3 takviyesidir ve mevcut en yüksek dozu sunar. Balık yağı takviyeleri hem DHA hem de EPA içerir.

Krill yağı: Krill yağı, DHA ve EPA açısından zengin olan başka bir deniz ürünleri yağıdır.

Yosun yağı: Vejetaryen veya vegan beslenme şeklini benimseyenler için, yosun yağları mükemmel bir omega-3 kaynağıdır. Bununla birlikte, çoğu balık yağı takviyesinden daha düşük bir doz içerirler, bu nedenle daha fazla kullanılması gerekebilir. Bazı markalar yalnızca DHA içerir, ancak hem DHA hem de EPA içeren bir marka daha faydalı olacaktır.

ALA takviyeleri: Keten tohumu, chia tohumu ve kenevir tohumu takviyeleri sadece kendi başına yeterli olmayan bitki bazlı omega-3 ALA'yı içerir.

Fitoterapi Uzmanı Dr. Sinan Akkurt

En İyi Omega-3 Kaynakları

False

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası