nihat hatipoğlu şafi mezhebine göre namaz / İnsan Allah’tan utanmayınca! | Nihat HATİPOĞLU Köşe Yazısı - Hürriyet Haberler

Nihat Hatipoğlu Şafi Mezhebine Göre Namaz

nihat hatipoğlu şafi mezhebine göre namaz

Namazda Fatiha’dan sonra sûre okuduğumda besmele çekmeli miyim?

Namazda her rekaatın başında ve Sübhaneke'den sonra Fatiha'dan önce besmele çekilir. Ancak Fatiha'dan sonra okunacak sure öncesi besmele çekilmez.
* Özel bir yerde güvenlikçiyim. İşyerimiuzun terkedemiyorum. Müsait olduğumda,sadece farzla yetinsem, sünneti kılmasam olurmu?
Bildiğiniz gibi esas olan beş vakit namazın farzıdır. Beş vakit namazın önce ve sonrasında kılınan sünnetler ise farzlarda oluşacak eksiklikleri tamamlamak ve kişiyi namaza hazırlamak niyetiyle kılınmaktadır.
Bir hadis bunu şöyle tarif ediyor bizlere;
- Mahşerde hesap gününde kulun ilk hesaba çekileceği husus farz namazlardır. Kişi bunları tam yerine getirmişse sıkıntı yaşamayacak. Aksi takdirde şöyle söylenecek: Bu kişinin nafile olarak kıldığı namazlara bakın. Eğer nafileleri varsa, farzlardaki eksiklik bunlarla tamamlanacaktır. (İbn Mace, İkame, ; Nesai, Salat, 9)
Ancak sizin gibi önemli ve hassas görevi olan arkadaşlarımız bu gibi hassas zamanlarda farz namazı kılmakla yetinebilirler. Daha sonra geniş zamanında duha, evvabin, işrak, teheccüd, tevbe gibi niyetlerle nafile namazlar kılabilirsiniz.
* Ayakkabıyla namaz kılabilir miyim?
Cami içinde ayakkabıyla namaz kılmak doğru değildir. Ayakkabı tertemiz olsa da, ihtiyaç duyulmadıkça Cami ve Cami hükmünde olan yerlerde ayakkabıyı çıkarıp namaz kılmak gerekir.
Bazı alimler "Hz. Peygamber (s.a.v.) bazen ayakkabılarını giyinmiş olarak namaz kılardı" hadisine delil getirerek (İbn Mace, hd) ayakkabı ile namaz kılmanın caiz olduğunu söylerler.
Rahmetli Babam Haydar Hatipoğlu altı hadis kitabından biri olan İbni Mace'de geçen bu hadisi şerh ederken (Babamın bu şerhi 10 cilttir) konuya şu açıklamayı getirmişti:
"Hadis ayakkabı ile de yalın ayakla da namaz kılmanın cevazını işaret etmektedir. Hadisteki 'ayakkabılarınızla namaz kılın' sözü olabilirliğe işarettir.
Kadı İyaz; Ayakkabı ile namaz kılmak mubahtır.
Efendimiz (s.a.v.) ve Sahabe ayakkabı ile namaz kılmışlardır. Ancak bu durum; ayakkabının necis olmadığının bilinmesine bağlıdır. Eğer ayakkabı necasete (kan, idrar vs.) bulaşmışsa onunla namaz kılınamaz. Namazda ayakkabılarını bazen çıkarmayanlar arasında Hz. Ömer, Hz. Osman, İbn Mesud, Enes bin Malik, Seleme (r.a.) gibi sahabiler vardır. Tabiin alimleri arasında da bir çok isim sayabiliriz. (İbn Mace şerhi, 3,)
Bu hadislerden Hz. Peygamberimiz (s.a.v.)'in açık alanda (toprak üzerinde, yolculukta) ayakkabısını çıkarmadığı gibi bir sonuca varabiliriz. Veya yerin ıslak olması halinde bu yola başvurduğu da düşünülebilir.
Bütün bunlardan şu sonuca varabiliriz:
a- Cenaze namazında - ayakkabımızda necaset yoksa ayakkabımızı çıkarmamız gerekmez.
b- Yolculukta, çimenler üzerinde, çakıl üzerinde namaz kılacaksak ayakkabımızı (temiz olması koşuluyla) çıkarmayabiliriz.
c- Özellikle zor görevde olan, potin, çizme gibi ayakkabılar giyenler için de bu hadis bir kolaylık sağlamaktadır.
d- Mevcut olan camilerimize ayakkabıyla girmek caiz olmaz, edeben de kabul edilmez.
Hz. Peygamber'in ayakkabısını çıkarmamasını dışarda namaz kılıyorken durumuna yorumlayabiliriz.
* Bağırsak ameliyatı geçirdim. Abdesttutamıyorum. Ne yapayım.
Özrünüz (hastalık) devam ettikçe özür (ameliyatlı yer)den çıkan ve bulaşan idrar, dışkı, kan, akıntı gibi şeyler; kendisinden korunamayacağımız için namaza engel değildir. Ancak yıkama imkanı varsa veya bu cerahat geçici ise elbiseyi yıkamak doğru olur. Vakit girince abdest alın ve vakit çıkıncaya kadar istediğiniz kadar namaz kılınız. Yeni vakit girince, abdesti tazeleyin. Bu görüş Hanefilerin bakışıdır.
Ancak Maliki mezhebine göre vaktin - girmesi, çıkması abdesti etkilemez. Bu ameliyatı geçirende bir torba oluşuyorsa, o torba boşaltılmazsa da namaza engel değil. Zira hastalık dolayısıyla artık o torba vücudun bir parçasıdır. Unutmayın. Dinimiz kolaylık ister.

Evde kedi beslemek strüktürel bakış açısına ve dini inanışlara göre farklı görüşlere neden oluyor.

Özellikle namaz kılınan yerlerde kedi gibi evcil hayvanların beslenmesinin doğru olup olmadığı merak konusu.

Bu konuda birçok düşünce ve görüş paylaşılıyor. Diyanet, Cübbeli Hoca ve Nihat Hatipoğlu gibi dini açıdan güvenilir kaynaklardan yapılan açıklamalar kedi olan evde namaz kılınır mı? sorusuna açıklık getiriyor.

Diyanete Göre: Kedi Olan Evde Namaz Kılınır Mı?

Diyanet’in evcil hayvanlar konusunda yaptığı açıklamalar bazı kesimler tarafından tepkiyle karşılanmış olsa da birçok kişi bu açıklamalara önem veriyor.

Bir dönem evde evcil hayvan beslemenin caiz olmadığı fetvası ile gündem olan

Diyanet, iddiaların aksine mecbur kalındığı sürece evde kedi gibi evcil hayvanların beslenebileceğini ifade ediyor.

Söz konusu namaz olduğunda ise diyanetin açıklaması yön değiştiriyor. Namaz kılınacak yerin ve kıyafetlerinde kediye ait şu akıntıların bulunmaması gerekiyor:

  • Kedi dışkısı
  • Kedi salyası
  • Kedi idrarı

Bu maddeler namazın sıhhatine engel görülüyor.

Eğer namazın sahih olmasını istiyorsanız namaz kılınan yerin ve namaz kıyafetlerinin kediden çıkan sıvılara bulaşmamasına dikkat etmeniz gerekiyor.

Cübbeli Ahmet Hoca’ya Göre: Kedi Olan Evde Namaz Kılınır Mı?

Cübbeli Ahmet Hoca zaman zaman yaptığı olay açıklamalarla gündem olan önemli bir din adamıdır.

Evde kedi besleme ile ilgili katı bir kural sınırlaması yapmayan Cübbeli, kedi sevmenin ve beslemenin sünnet olduğunu ifade ediyor.

Fakat kedinin ağız salyası, idrarı ve terinin necasetten sayıldığı için namaz kılınan ortamda olmasının doğru olmayacağını belirtiyor.

Ayrıca kedinin, özgür yaşam alanını kısıtlayacak şekilde, dışarı çıkmasına izin vermeden beslenmesini de doğru bulmuyor.

Nihat Hatipoğlu’na Göre: Kedi Olan Evde Namaz Kılınır Mı?

Evde kedi olduğu zaman ibadetin kabul olmayacağına dair kanaatlerin asılsız olduğunu belirten Nihat Hatipoğlu, evdeki hayvanın Müslümanlığa engel olmayacağının altını çiziyor.

Özellikle koruma amacıyla bulunan evcil hayvanların dinimizce de tolere edildiğini açıkça ifade ediyor.

Abdest ve namazın temizlik esasına dayandığı için bu konuya hassasiyet gösterilmesi gerektiğini belirtiyor.

Namaz Kılarken Kedinin Gelmesi Ne Anlama Gelir?

Cana yakınlığı ile bilinen kedilerin evde beslenmesinde dinen bir sakınca bulunmuyor.

Sürekli yanınızda bulunan kedinizin namaz kılarken de kucağınıza veya seccadenize oturması gayet normaldir.

Davranışta olağanüstü bir durum aramak gereksizdir.

Eğer namaz kılarken bu durumdan rahatsız oluyorsanız kedinin bulunduğu yerde namaz kılmamaya özen gösterebilirsiniz.

Namaz Kılanın Önünden Kedi Geçerse Namaz Bozulur Mu?

Namazın önünden birinin ya da kedinin geçmesi namaza zarar vermez.

Fakat bu davranış bir insan tarafından kasıtlı olarak yapılırsa bu kişi günahkâr olur.

Söz konusu bir kedi ise bu davranışta kasıt aranmaz. Dolayısıyla kedinin namaz kılanın önünden geçmesi namazı bozmaz.

Bu durum namazın içine sinmesine engel oluyorsa kedinin olduğu odada namaz kılmayarak kendinizi unutmayın edebilirsiniz.

Peygamber Efendimiz Evinde Kedi Beslemiş Midir?

Kedi beslemek sünnettir. Peygamber Efendimiz Savaş dönüşünde yavrularını emziren bir kedi ile karşılaşmış ve ordunun yönünü değiştirerek onu rahatsız etmekten kaçınmıştır.

Müezza adında bir kedi sahiplenmiştir. Müezza bir sokak kedisidir. Fakat zaman zaman Peygamber Efendimizin yanına gelerek ilgisine mazhar olmuştur.

Özellikle kavurucu çöl sıcağında Hz Muhammed Mustafa (S.A.V) ona sahip çıkarak himayesine almıştır.

Şafilerde Kedi Abdesti Bozar Mı?

Kedinin abdest bozduğuna dair bir hüküm yoktur.

Ülkemizde Hanefi mezhebi yaygın olsa da Şafi sayısı da az değildir.

Şafii mezhebine göre köpek abdesti bozan bir canlıdır. Fakat kedinin abdest bozduğu söylenemez.

Özellikle namaz abdesti ve namazın sahibi olması için kedinin vücut akıntılarından korunmak yeterlidir. Bunun dışında kedi ile vakit geçirmek, onu beslemek abdesti bozmaz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir