erkeklerde apış arası terlemesi nasıl önlenir / Gece Terlemesi Neden Olur ve Tedavisi | Medicana

Erkeklerde Apış Arası Terlemesi Nasıl Önlenir

erkeklerde apış arası terlemesi nasıl önlenir

fazla oku

Rachel Hosie & Sarah Young

Üst bacakların birbirine sürtünmesi pek çoğumuz için rahatsız edici bir gerçeklik ancak bu böyle olmak zorunda değil.

Avrupa halkı yaklaşan sıcak hava dalgası fırsatından tam anlamıyla yararlanmak için hazırlık yaparken pantolonların yerini cıvıl cıvıl etekler, şortlar ve elbiseler alır.

Ancak yürüdüğümüz zaman bacak arasındaki sürtünme ve günün sıcaklığı sıklıkla kaçınılmaz bir sonuç yaratır: Korkunç bir pişik.

Bacak içleri birbirine sürtündüğünde huzursuz edici bir deri parçası yaratabilir ve eğer doğru tedavi edilmezse epey ağrılı ve can sıkıcı hale gelebilir.

Peki, ne yapabilirsiniz? Tüm yaz boyunca pantolon giymek? Teşekkürler, kalsın.

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çeşitli profesyonel ürünler ve özel iç çamaşırları üretilmiş olsa da aslında çok daha kolay bir çözümü var. Büyük ihtimalle banyo dolabınızda zaten bulunan bir ürün sessizce bekliyor: Roll-on deodorant.

Bu koku önleyiciyi bacak içinin üst kısmına sürüldüğünde kayganlaştırıcı işlevi görüyor, yani bacaklarınız birbirinin üzerinden kolayca kayıyor.

Dahası bu yöntem deodorant tamamen kurumuş olsa bile işe yaramaya devam ediyor gibi görünüyor.

Yaşamı kolaylaştıran bu hile, sosyal medyada övgü topladı. Twitter kullanıcılardan biri, pişiğe sunulan çözüm için “mucizevi” derken bir başkasıysa yöntemi “yeniden doğmak gibi” diyerek betimledi.

25 yaşındaki Londralı Martha The Independent’a şöyle konuştu:

Roll-on deodorant her şeyi tamamen değiştirdi.  Bu hileyi öğrenmeden önce pişik gerçekten başımın belasıydı. Şimdiye kadar deneyimlediğim yaşamı kolaylaştıran en iyi hile bu oldu.

Pişikle başa çıkabilmek için kullanılan bir takım başka yöntemler de bulunuyor. Bunların arasında bacak arasına kuru şampuan püskürtmek ve sürtünmeyi en aza indirmek için vazelin sürmek gibi çözümler yer alıyor.

Diğer yandan pişik önleyici bant satışları da yükseliyor, elektronik alışveriş sitesi Wowcher bir süre önce siparişlerdeki çarpıcı artışı bildirdi.

Wowcher’in pazarlama analistlerinden Sam Eley şunları söyledi:

Pişik tüm yıl boyunca gerçekleşebilir ancak şu anda devam eden yaz sıcağı dalgası bacak sürtünmesini azaltmaya hiç yardımcı olmuyor! Alışverişin tepe noktasına ulaştığı saatlerde, satışlarımız dakikada bir pişik önleyici banda kadar yükseliyor. Sürtünmeden kaynaklanan herhangi bir ağrıyı azaltmak amacıyla bantlar kolayca takılarak cildinizi koruyor ve fazladan destek de sağlıyor.

Diğer revaçtaki çözümler arasında Lush firmasının Silky Underwear Dusting Powder (Pamuksu İç Çamaşırı Toz Pudrası) ve BodyGlide şirketinin For Her Anti-Chafing Balm (Kadınlar için Tahriş Önleyici Merhemi) ürünleri bulunuyor. Her iki ürün de terlemeyi önlüyor ve pişiği uzak tutuyor.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

Apış Arası Terlemesi Nasıl Önlenir

Yaz sıcaklarının gelmesi ile birlikte, sıcaklıklara bağlı şikayetlerin sayısı giderek artmaya başladı. Koltuk altı ve apış arası terlemesi hiç şüphesiz bunlar arasında önemli bir noktada yer almaktadır. Özellikle kadınların şikayet ettiği genital bölge terlemesi de en büyük sorun yaratanlar arasında yer alır.

Apış arası terlemesi neden olur ?

Peki ama bu terlemelerin nedeni nedir? Öncelikli olarak vücudumuzda bulunan ter bezlerinin görevini yeterince yapıyor olmasından kaynaklandığını söyleyebiliriz. Özellikle kilolu insanlarda daha ciddi anlamda bu sorunlarla karşılaşma ihtimali bulunabilir. Birbirine sık temas eden bacak arası ve koltuk altı bölgelerinde yağlanmanın artmasına paralel olarak terleme daha fazla ortaya çıkacaktır.

Apış arası terlemesi ve kaşıntı

Sadece kiloya bağlı olarak değil sıklıkla sinirlendiğinizde yada aşırı efor sarf ettiğinizde de ısıya paralel olarak terleme şikayeti görebilirsiniz. Terlemenin neden kaynaklandığı hakkında bir bilgiye sahip değilseniz doktorunuzdan bu konuda yardım almanız yeterli olacaktır. Bu konuda özellikle apış arası terlemesi söz konusu olduğunda kadınlar için ve erkekler için farklı nedenlerin ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Erkeklerde cinsel bölge temizliği, aşırı kilo alma, dar ve hava almayan kıyafet tercihi gibi nedenlerden ortaya çıkarken; kadınlarda daha çok iç çamaşırı, genital bölge, aşırı kilo alma ve stres gibi nedenlerden kendini gösterebilir.

apış arası terlemesi

Apış arası terlemesi nasıl önlenir

Bu noktada ilk olarak dikkat edilmesi gereken husus kişisel hijyene önem vermek olmalıdır.Eczanelerde satılan bazı krem ve ürünler terlemenin önüne geçse bile (en azından ter kokusunun ortaya çıkardığı rahatsızlığın) asıl sıkıntıların ortadan kaldırılması için doktorunuzdan yardım almanız yeterli olacaktır. Bu konuda sorunun kaynağının tespit edilmesi ve ortadan kaldırılması açısından son derece önemli bir çalışma olacaktır. Hızlı ve ayrıcalıklı bir şekilde stresinizi ortadan kaldırmak için bu hususlara özen göstermek gerekebilir. Terlemenin özellikle sıcak yaz günlerinde çok üzerinde durulması gereken bir konu olduğunun da altını çizmekte fayda görüyoruz.

Apış arası terlemesi nedenleri

Daha ayrıntılı bilgi için sitemizde bulunan bacak arası terlemesi nedenleri adlı konuya bakmanızı tavsiye ederiz.Aklınıza takılan herhangi bir soru olursa bize yorum kısmından ulaşabilirsiniz.Sağlıklı günler dileriz.

Apış Arası Terlemesi

Apış Arası Terlemesi
Apış arası terlemesi, ile genellikle yaz aylarında karşılaşılmaktadır. Vücudun hemen hemen her bölgesinde ter bezleri bulunmaktadır. Vücutta bulunan ter bezleri bazı insanlarda daha hızlı bir işlevle çalışmaktadır. Bu durum çoğu insanda şikâyet olarak dile gelmektedir. Apış arasında bulunan ter bezleri fazla çalıştığında apış arası terlemesi problemi kişide oluşur. Vücuttaki ve apış arasındaki ter bezleri sinir, heyecan, hava sıcaklığı, vücudun hareketliliği ve spor yapması durumunda terleme oluşmasına neden olur. Terleme vücut ısısının yükselmesi karşısında vücudun kendini soğumaya alma refleksidir. Apış arası terlemesi çoğu zaman yaz aylarında uzun mesafe yürüme sonucunda kişide oluşmaktadır. Öyle ki bazen apış arası teri dışarıdan görünebilecek kadar yoğun olmaktadır. Apış arasında terlemebu bölgede koku oluşumuna da sebep olmaktadır. Yüz bölgesinde, kafa ve boyun bölgesinde, ellerde, ayaklarda, koltuk altlarında, apış arasında ve daha birçok bölgede bulunan ter bezleri fazla çalıştığında kişide koku oluşumlarına neden olur. Apış arası terlemesinin kilolu kişilerde daha fazla sorun teşkil ettiği bilinmektedir. Kişinin vücudunda bulunan fazla kilolar özellikle apış arsında belirgin bir terlemeye yol açmaktadır. Kişinin kilolardan kurtulması bu sorunu gidermekte fayda sağlayacaktır. Apış arası terlemesi erkeklerde kadınlara oranla daha fazla gözlemlenmektedir. Erkeklerin vücut ısıları kadın vücut ısılarına göre daha yüksektir ve bu nedenle vücutlarındaki terleme oranı daha fazladır. Apış arası terlemesi erkeklerde büyük sorun teşkil etmektedir. Kadınlarda ise lohusa dönemlerinde ve regl ay başlarında apış arası terlemesine daha fazla rastlanmaktadır. Apış arası terlemesi doğal ve normal olan halden çıkıp aşırı terleme oluşturuyor ise mutlaka doktora gidip sebebini öğrenmelisiniz. Aşırı terleme vücutta oluşan bir problemin habercisi olabilir bunun için ihmal etmemekte fayda vardır.

Apış arası terleme nedenleri:

  • Sentetik ve ipek iç çamaşırı kullanımı
  • Dar kıyafet seçimi
  • Kalın giyinmek
  • Apış arası temizliğine önem verilmemesi
  • Kişinin vücudunda fazla kilo bulunması
  • Sıcak ve havasız ortamlarda kalınması
  • Yaz aylarında vücut hareketliliğinin fazla olması
  • Kadınlarda regl dönemlerinde olmak apış arası terlemesine yol açar
  • Ter bezlerinin olması gerekenden daha fazla çalışması
Apış arası terlemesini azaltmak veya ortadan kaldırmak için alınacak önlemler:
  • Havadar ve ferah ortamlar tercih etmek
  • Doğru iç çamaşırı seçimi yapmak
  • Yaz aylarında günlük duş almak ve apış arasını temiz tutmak
  • Ferah, bol ve salaş kıyafetler tercih etmek
  • Apış arasına banyo sonrasında iyice kurutulduktan sonra pudra kullanmak
  • Kimyasal içermeyen terleme önleyici ürünler kullanmak
  • Uzun mesafe yürüyüşlerde dinlenme zamanları oluşturmak

Son Güncelleme : 25.06.2023 06:08:20

Apış Arası Terlemesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


0 Yorum Yapılmış "Apış Arası Terlemesi"


Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Apış Arası Sivilce
Apış Arası Sivilce
Apış Arası Sivilce, erkeklerde ve kadınlarda görülebilen rahatsız edici, zaman zaman koku ve kaşıntıya sebep olan bir rahatsızlıktır. Genellikle bir hastalığa bağlı olmamakla beraber genital bazı hastalıkların da belirtisi olabilir. Apış arasındaki s...
Apış Arası Kokusu
Apış Arası Kokusu
Apış Arası Kokusu, kadın erkek fark etmeden her yetişkin insanın yaşayabileceği bir sorundur. Özellikle yaz aylarında normal kilonun üstünde olan insanlarda daha sık rastlanan bir sorundur. Geçici olarak çeşitli kozmetik malzemeler ile bu sorunun önü...
Apış Arası Şişlik
Apış Arası Şişlik
Apış arası şişlik problemi, hemen hemen herkeste görülme ihtimali olan bir durumdur. Son derece az karşılaşılan bu durum aslında birçok kişide meydana gelir. Fakat insanlar, apış arası şişlik problemini birbirlerine söylemekten kaçınırlar. Bu nedenle...
Apış Arası Mantar
Apış Arası Mantar
Apış arası mantar, hastalığının çoğu zaman neden oluştuğu bilinmez. Vücudun diğer bölümlerinde yani ellerde ve ayaklarda oluşan mantar ile benzer belirtilere sahiptir. Apış arası mantar halka şeklinde, yayılmaya meyli olan, pembe ya da kırmızı kabart...
Apış Arası Kaşıntısı
Apış Arası Kaşıntısı
Apış Arası Kaşıntısı, son derece rahatsız edici kişinin sosyal ve güncel hayatını etkileyen bir sorundur. Genellikle kadınlarda görülen bir problem olarak bilinse de erkeklerde de rastlanan bir sorundur. Apış arası kaşıntısı fizyolojik bir hastalığa ...
Apış Arası Kızarıklık
Apış Arası Kızarıklık
Apış arası kızarıklık, birçok nedenle bacak arasında gözlemlenebilir. Bazen hava sıcaklığı bazen yürümede bacak sürtünmesi bazen ise pişik başlangıcı sebebi ile apış arasında kızarıklık oluşabilir. Apış arası kızarıklık oluşması kişide enfeksiyon olu...
Apış Arası Egzama
Apış Arası Egzama
Apış Arası Egzama: Apış arasında ortaya çıkan egzamanın çeşitli nedenleri olabilir. Genelde deride kızarıklık, şişme, kaşıntı, deride dökülme gibi belirtiler ile ortaya çıkar. En önemli belirtisi deri üzerinin kızarması ve kızarıklığın üzerinde kabar...
Apış Arası Yaraları
Apış Arası Yaraları
Apış arası yaraları, çok çeşitli sebeplerle oluşmaktadır. Apış arası yaraları genellikle yaz aylarında gözlemlenir. Havanın sıcak olması, devamlı dışarıda olmak, kalın giysiler giymek, vücudun nefes almasını önlemek apış arasında pişiğe, isiliğe ve k...
Apış Arası Kaşıntı
Apış Arası Kaşıntı
Apış arası kaşıntısı, sık sık karşılaşılan durumlardan biridir. Fakat bu bölgeler, insanların rahat rahat kaşıyamadığı bölgelerden olduğu için çok ciddi bir şekilde sorun haline gelir. Bu nedenle apış arası kaşıntısı, acilen ortadan kaldırılması gere...
Apış
Apış
Apış, kadın ve erkek anatomisinde iki bacak arasındaki bölgedir. Bu bölgenin konumu itibarıyla hijyenine önem vermek gerekir. Apış ya da apış arası olarak anılan bu bölge, vücudumuzdaki nemli alanlardan biridir. Bu yüzden bölgenin temiz ve kuru tutul...
Apış Arası
Apış Arası
Apış arası, halk dilinde genital organların bulunduğu kısma verilen addır. Apış arası denilen bölgedeki hijyen çok önemlidir. Çünkü vücudun besinsel atıkları buradan dışarı bırakıldığı gibi, aynı zamanda cinsel ilişkiye de aynı organlar yoluyla giril...
Apış Arası Pişik
Apış Arası Pişik
Apış arası pişik: Apış arası birçok nedenle özellikle yaz aylarında kişilerde oluşabilir. Pişik problemi genellikle çocuklarda gözlenmektedir. Fakat ara ara yetişkinlerde de rastlanan bir durumdur. Özellikle yaz aylarda kişinin yanlış giyim tercih et...

 

Apış Arası Sivilce
Apış Arası Kokusu
Apış Arası Şişlik
Apış Arası Mantar
Apış Arası Kaşıntısı
Apış Arası Kızarıklık
Apış Arası Egzama
Apış Arası Terlemesi
Apış Arası Yaraları
Apış Arası Kaşıntı
Apış
Apış Arası
Apış Arası Pişik

Apış Arası Terlemesi

Apış Arası Terlemesi :

İnsan vücudunda yaklaşık 4 milyon ter bezi bulunmaktadır. Bunların yaklaşık 3 milyonu kokusuz, berrak bir sıvı salgılayan ter bezleridir. Berrak ter salgılayan bezlerin çoğu eller, ayak tabanı ve yüz bölgesinde bulunur.

Koyu kıvamlı ve kokulu ter salgılayan ter bezleri ise koltuk altı ve genital bölge gibi belirli yerlerde bulunur. Koltuk altlarında berrak ve kıvamlı ter salgılayan ter bezi sayıları eşit olmasına karşın, diğer bölgelerde berrak ter salgılayan ter bezi sayısı on kat fazladır.

Terlemenin temel fonksiyonu vücut sıcaklığının ayarlanmasıdır. Berrak ter salgılayan ter bezlerinden salgılanan sıvı (ter) buharlaşma yoluyla uçarak vücudun soğutulmasına yardım eder.

Vücut ısısı beynin hipotalamus bölgesindeki ısı düzenleme merkezi tarafından kontrol edilir. Bu işlem berrak ter salgılayan ter bezlerinden ter atılması ve cildin kan akımı düzenlenmesiyle yapılır. Bu merkez sadece vücut sıcaklığına duyarlı değildir. Duygusal ve fiziksel aktiviteler, hormonlar ve içsel ısıyı artıran maddeler de ısı düzenleme merkezini etkilerler.

Eller ve ayaklardaki ter bezleri birincil olarak duygusal uyarılarla (stres, heyecan, kaygı, sinirlenme) çalışmasına karşılık, koltuk altı ter bezleri hem duygusal hem de ısı düzenleme uyarılarıyla çalışırlar.

Beynin ısı düzenleme merkezinden çıkan uyarılar; otonom (istemsiz) sinir sisteminin bir bölümü olan sempatik sinir sistemi tarafından derideki ter bezlerine iletilir ve ter salgılanır. Berrak ve kıvamlı ter salgılayan her iki tür ter bezleri de sempatik sinir sistemi tarafından uyarılır.

Vücudun kendisini soğutmak için günde 4-5 defa terlemesi normal olarak kabul edilir. Terlemenin günlük hayatı etkileyecek derecede fazla olmasına hiperhidroz (aşırı terleme) adı verilmektedir.

Aşırı terleme olan kişilerde ter bezlerinin yapısında, sayısında ve büyüklüğünde bir anormallik yoktur. Ter bezinin normal duygusal ve fiziksel uyarılara karşı cevabında ve ter üretiminde bir artış vardır.

Aşırı terleme bölgesel veya yaygın (vücudun genelinde) olarak ortaya çıkabilir.

Bölgesel (fokal) Aşırı Terlemeler:
1) Koltuk altları, eller, ayaklar ve yüzde ortaya çıkar.
Çocukluk veya ergenlik döneminde başlar...Hayat boyu devam eder. Aralıklı veya devamlı olabilir...Sıcak mevsimlerde daha belirgindir...
Duygusal uyarılar çok etkiler. (stres, heyecan, sinirlenme, kaygı)..
Uyku esnasında ortaya çıkmaz....Toplumun %2-3‘ünde görülür.
Hastaların %30-35‘inde aile hikayesi (genetik veya ırsi geçiş) vardır.
Erkek ve kadınlarda eşit oranda rastlanır.
Çoğunlukla bir hastalık veya nedene bağlı değildir.

Isı düzenleme merkezinin uyarılma (tetiklenme) eşik seviyesinin düşük olması sonucu normal uyarıya anormal aşırı terleme şeklinde cevap verilmesi şeklinde oluşur....Nadiren nöropatiler ve omurilik yaralanmalarına (hastalıklarına) bağlı olabilir.

2) Yaygın (generalize) Aşırı Terlemeler:
Yukarıdaki bölgelerle birlikte sırt, kalça veya vücudun tamamında ortaya çıkabilir.
Beynin ısı düzenleme merkezini, uyarıyı taşıyan sempatik sinir sistemini veya ter bezlerini etkileyen birçok hastalık yaygın aşırı terlemeye neden olabilir. Nadiren hiç bir neden veya hastalık olmadan görülebilir.

Aşırı terlemeye neden olan hastalıklar şunlardır ::
1)Akut ateşli hastalıklar (enfeksiyon gibi)
2) Alkolizm
3) Diabet (şeker hastalığı)
4) Gut hastalığı
5) Kalp yetmezliği
6) Hipertirodizm (zehirli guatr)
7) Lenfoma
8) Menapoz
9) Obezite (aşırı şişmanlık)
10)Parkinson hastalığı
11) Gebelik
12) Romatoid artrit

Terlemeye neden olan bir hastalık tespit edilirse öncelikle bu düzeltilir.

Tedavi seçenekleri; etki süresi, yan etkileri, terlemenin şiddeti ve bölgelere göre değişebilir.

1) Krem ve deodorantlar
Hafif terlemelerde terleyen bölgeye lokal olarak uygulanan krem, losyon veya deodorant şeklindeki ilaçlardır. Terleme önleyici olarak ilk önerilen basit tedavi şeklidir. Özellikle koltuk altı terlemelerinde ilk seçilen ilaçlardan biridir. El ve ayak terlemelerinde hafif ve orta şiddetteki olgularda kullanılabilir. Lokal ilaçlar sıkıştırma etkisi ile ter bezi kanalının ağzını tıkarlar ve ter bezlerinden ter atılımını önlerler.

Tedavide ilaç gece kuru deriye uygulanır ve 6-8 saat kadar burada kalır. Ertesi sabah tamamen yıkanarak temizlenir. Önce her gün, durum düzeldikçe daha seyrek uygulanır. Tedavinin tekrarlanması gerekir. Erken dönemde hastaların yarısında cilt tahrişi gelişebilir. Cilt tahrişi yapması ve cevabın gecikmesi nedeniyle uzun süreli tedaviler bıktırıcıdır.

2) İyontoforez:
Orta şiddette el ve ayak terlemelerinde kullanılabilir. Koltuk altı terlemelerinde pek etkili değildir. Eller ve/veya ayaklar içinde elektrolit solüsyonu veya metal plaka bulunan küvete konulur. Cihaz ile insanı rahatsız etmeyen düşük şiddette elektrik akımı verilir. Elektrik akımının etkilediği iyonlarının ter kanallarını tıkaması ile terleme bir süre durur. Her seansın uygulama süresi 30-40 dakika kadardır. Başlangıçta 3 günde bir, sonra haftada bir tedavi yapılır. Durumun şiddetine bağlı olarak tedavi aralıkları değişebilir. Uygulama ağrısız olup hafif iğne batması şeklinde duyum alınabilir.
Emniyetli bir tedavi yöntemidir. Gebelikte, kalp pili ve metal ortopedik implant (protez, plak vb) olanlarda uygulanmaz. Tedavinin sürekli tekrarı gerekir. Zaman alıcı, bıktırıcı ve toplamda pahalı bir yöntemdir.

3) Botoks :
Orta şiddetli koltuk altı terlemelerinde kullanılan, bazen de orta şiddetli el ve ayak terlemelerinde kullanılabilen enjeksiyon şeklinde bir tedavidir. Botulinum toksini tedavisi daha çok kozmetik amaçla yüz ve boyun bölgesinde kırışıklıkları gidermek için kullanılan bir yöntem olarak bilinmektedir. Sinir iletiminde geçici olarak felç oluşturur. Aşırı terleme olan bölgede sempatik sinir iletimini engelleyerek ter bezlerinden ter üretimini önler. Terleme olan bölge işaretlenerek deri içi enjeksiyonlar gerçekleştirilir.
Tedaviden sonra enjeksiyon yerlerinde birkaç gün devam eden ağrılar olabilir. Tedavinin etkisi birkaç saat veya gün sonra ortaya çıkar. İlk uygulamadan sonra ikinci seans 2-3 hafta sonra yapılır. Etkisi geçici (3-6 ay) olduğundan tedavinin tekrarı gerekir.
El ve ayak terlemelerinde de uygulanabilir. Ancak bu durumda ellerde ve ayaklarda his kaybı, bazen de güç kaybı oluşabilir. Birkaç bölgede birden terleme varsa kullanılan ilaç miktarı fazla olacağından, ayrıca en az altı ayda bir tekrarı gerektiğinden pahalı bir yöntemdir. Bu ilaca karşı alerjisi olanlarda, gebelerde ve kas hastalığı olanlarda kullanılmaz. Antibiyotikler veya kas gevşetici ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.

4) Sistemik ilaç tedavileri :
Genel vücut terlemelerinde, diğer yöntemlerin uygulanamadığı terlemelerde, kısa süreli etki beklenen durumlarda ağızdan alınan ilaç şeklinde tedaviler uygulanabilir. Sistemik tedavide kullanılan ilaçlar içinde: Antikolinerjikler, Benzodiazepinler, Diltiazem, Clonidin ve diğer ilaçlar sayılabilir.Antikolinerjikler (antimuskarinik, atropin benzeri) en çok denenen ilaçlardır. Ancak ciddi yan etkileri nedeniyle kullanımları sınırlıdır. Ağız kuruluğu, idrar birikimi, kabızlık, görme bulanıklığı, sersemlik, dikkat dağılması ve aritmi gibi yan etkileri nedeniyle aktif kişilerde kullanımı zordur.

Benzodiazepinler özellikle strese bağlı ve anksiyetenin ortaya çıkardığı terlemelerde bir süreliğine faydalı olabilir. Ancak uzun süre kullanımda bağımlılık yaparlar ve sakinleştirici etkilerinin hastalar tarafından tolere edilmesi zordur.
Diğer ilaçlar birkaç hasta veya küçük gruplarda denendiğinden yaygın kullanım sonuçları belli değildir.

5) Koltuk altı doku eksizyonu :

Sadece koltuk altında görülen terlemelerde kullanılabilir. Koltukaltı ter bezlerinin bölgesel cerrahi yöntemlerle çıkarılmasıdır. Bu yöntemler arasında liposakşın gibi deri altı dokusunun boşaltılması, deri altı dokusunun küretle veya lazerle kazınması, terleyen bölge deri ve deri altı dokusunun kesilip çıkarılmasından sonra plastik onarım sayılabilir.

Bu yöntemlerin %10-20 tekrar etme riskleri vardır. Terleme 4-6 haftada kesilebilir, ancak kalan ter bezlerinin tekrar fonksiyona başlaması ve tahrip edilen sinirlerin yeniden oluşmasına bağlı olarak 3-6 ay sonra terleme geriye dönebilir. Hastaların çoğunda kalıcı iyileşme, bazılarında tam şifa sağlayan yöntemlerdir. Kesi yerlerinin izleri görülebilir.

6) Lomber Sempatektomi :
Sadece ayaklarda olan çok şiddetli terlemelerde çözüm sağlayan cerrahi bir yöntemdir. Genel anestezi ile uygulanır. Göbeğin iki yanında 7-8 cm uzunluğunda kesiden (veya laparoskopik yöntemle) bel bölgesindeki (lomber) sempatik sinirlere ETS benzeri bir operasyon yapılır. Ameliyat süresi bir saatin altındadır. Hasta 7-10 gün içinde işine dönebilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir