dünyada çip üreten ülkeler / Küresel Çip Krizi Nedir? Sebepleri Nelerdir? Ne Zaman Bitebilir? | TÜBİTAK Bilim Genç

Dünyada Çip Üreten Ülkeler

dünyada çip üreten ülkeler

&#;ipin sırları d&#;nyayı karıştırdı

Haberin Devamı
Çipin sırları dünyayı karıştırdı

YENİ TESİSLER YOLDA

Dünyayı kasıp kavuran çip açığı sonrasında firmalar yeni tesis kurmak için harekete geçti. Geçen yıldan itibaren yeni yatırımlar duyurulmaya başlandı. Bosch, ’de Almanya’da 1 milyar euro yatırımla çip fabrikası kurdu. Bu tesiste kapasite artırımı için de yılına kadar yeni yatırımlar yapacak.

Samsung, geçen yıl ABD’deki çip üretim faaliyetlerini artırmak için Teksas’daki çip üretim fabrikasına üç yılda 17 milyar dolar yatırım yapacağını açıklamıştı. Samsung bu yıl ise çip, biyo ilaç ve diğer yeni nesil teknolojiler için milyar dolarlık yatırım yapacağını duyurdu.

Intel, Almanya’da çok büyük bir çip üretim tesisi planını açıkladı. ABD’li çip firması gelecek nesil Avrupalı çip ekosistemi yaratacağını ve devam eden çip açığını bu şekilde ortadan kaldıracağını duyurdu. Intel bu alanda Avrupa’da 33 milyar dolarlık yatırım planlıyor. Bunun 17 milyar doları Almanya’da yapılacak. Intel’in yatırımı, bilgisayar, otomobil, akıllı telefon ve diğer cihazlardaki artan orandaki çip açığını karşılayarak bu konuda Avrupa’nın Asya’ya olan bağımlılığını ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ÜRETEBİLİR Mİ?

Çip üretimi çok maliyetli. En küçük yatırım milyar dolardan başlıyor. Ancak uzmanlar, Türkiye’de de bu yatırımın yapılabileceği görüşünde. Fizibilite yapılıp başlanabilir. Bölge ülkeler ve dünyaya çip satılabilir. Son dönemde ülkemizde savunma sanayi özelinde yerli çip tasarımı gündemde. TÜBİTAK’ın da bu konuda çalışma yaptığı biliniyor.

Küresel Çip Krizi Nedir? Sebepleri Nelerdir? Ne Zaman Bitebilir?

Yarı iletken çipler akıllı telefonumuzdan bilgisayarımıza, otomobilimizden televizyonumuza neredeyse çevremizdeki bütün elektronik cihazların içinde yer alıyor. Çipler sadece kişisel olarak kullandığımız cihazlar için değil otomotiv, savunma, sağlık, iletişim gibi sayısız alanda kritik öneme sahip elektronik bileşenler. Ancak yılının sonunda ortaya çıkan çip krizi, talebi karşılayacak sayıda teknolojik ürünün üretilememesine, üretimde gecikmelere ve ürün fiyatlarında artışa neden oldu.

Peki küresel ölçekte etkileri olan çip krizi nedir, neden ortaya çıktı ve ne zaman biteceği öngörülüyor?

Çip Nedir?

Yarı iletken çip üretimi

Bilgisayar çipi, mikroçip, bütünleşik devre, yarı iletken çip gibi farklı isimlerle bilinen çipleri elektronik cihazların “beyni" olarak tanımlayabiliriz. Çiplerin çoğu yarı iletken özellikte bir malzeme olan silisyumdan üretiliyor. Silisyumun yanı sıra germanyum ve galyum arsenür gibi malzemeler de çip üretiminde kullanılabiliyor. Yarı iletkenlerin elektriği iletme özellikleri farklı yöntemler kullanılarak (örneğin elektrik akımı, voltaj, ışık etkisi ile) kontrol edilebiliyor. Bu sayede istendiğinde bir yalıtkan istediğinde ise bir iletken gibi davranabiliyorlar. 

Küresel Çip Krizi Nedir?

Çip krizini, küresel ölçekte yarı iletken çip üretiminin çiplere olan ihtiyacı karşılayamaması olarak tanımlayabiliriz.

yılının sonlarında Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan COVID salgınıyla birlikte insanlar evde daha fazla zaman geçirmeye başladı. Başlangıçta kapanma dönemlerinde elektronik cihazlara olan talep azalmıştı. Bu nedenle birçok fabrika gibi çip üretim fabrikaları da üretime ara verdi. Ancak salgının etkisini uzun süre devam ettireceği anlaşılınca insanlar bu yeni duruma uyum sağladı. Birçok öğrenci eğitimine evden devam etti. Çok sayıda çalışan ise ofise gitmeden uzaktan çalışma ile işlerini sürdürdü. Bu durum kameralardan kulaklıklara, dizüstü bilgisayarlardan tabletlere birçok elektronik cihaza olan talepte patlamaya neden oldu.

Covid salgını döneminde birçok insan evden çalışmaya başladı.

Sadece küresel salgın değil yapay zekâ, nesnelerin interneti, 5G teknolojisi, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik uygulamaları, otonom ve elektrikli otomobiller gibi son yıllarda teknoloji alanında yaşanan hızlı gelişmeler nedeniyle de çiplere olan ihtiyaç her zamankinden daha yüksek. ’de yaklaşık milyar dolara ulaşan yarı iletken çip endüstrisinin büyüklüğünün ’da 1 trilyon doları aşacağı tahmin ediliyor. Ancak mevcut üretim kapasitesi var olan ihtiyacı karşılayacak seviyede değil.

Küresel Çip Krizinin Sebepleri Neler?

Peki, COVID salgınından sonra sık sık duymaya ve etkilerini hissetmeye başladığımız küresel çip krizi neden ortaya çıktı? Bu sorunun cevabını bulmak için çip üretim sürecinin aşamaları hakkında bilgi sahibi olmamız gerekiyor.

Çip Tedarik Zinciri

Bir çipin üretim sürecinin farklı aşamalarında yaklaşık 25 ülke yer alıyor. Üretiminden kullanıcıya ulaşıncaya kadar çip bileşenleri kilometreden fazla yol katediyor ve ortalama 70 uluslararası sınırdan geçiyor. Yarı iletken çiplerin geliştirilmesi, tasarlanması ve üretilmesi son derece karmaşık bir süreç. Ayrıca bu süreçlerin her birinde farklı ülkeler daha ağırlıklı paya sahip. Bu nedenle doğal felaket, salgın hastalık, siyasi gerilimler gibi durumlar nedeniyle çip tedarik zincirinin herhangi bir aşamasında yaşanan bir sorun tüm üretim sürecini etkileyebiliyor.

Çip tedarik zincirinde yer alan ülkeler

Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge)

Ar-Ge, yarı iletken teknolojisinin gelişmesinde çok önemli bir role sahip. Ancak bu alanda ortaya çıkan yeni bir teknolojik yaklaşımın, bilimsel makalelerde yayınlandıktan sonra, ticari olarak kullanılmaya başlanması yaklaşık yıl sürebiliyor. Örneğin silisyum devre levhalarının üzerine çok ince desenlerin oluşturulmasını ve bu sayede nano ölçekte çözünürlüğe sahip çiplerin geliştirilmesini sağlayan aşırı ultraviyole litografi yöntemi (EUV), patentinin alındığı yılından yaklaşık 40 yıl sonra çip üretiminde kullanılmaya başlandı.

Yarı iletken çiplerle ilgili bilimsel araştırmalarda lider ülke ABD. ABD’yi ise Çin takip ediyor. ABD, yarı iletken çip alanında yapılan buluşlar için alınan üçlü patent sayısında ve patentlere yapılan atıf sıralamasında dünya genelinde ilk sırada yer alıyor.

Üçlü patent

Üçlü patent; aynı buluş için ABD, Avrupa ve Japonya patent kuruluşlarından alınan patent serisidir. Bu patent serisi o buluşun küresel ölçekte ticari potansiyeli olduğunun göstergesi kabul ediliyor.

Tasarım

Günümüzde çipler çok sayıda transistör ve elektronik bileşen içeriyor. Bu nedenle çip tasarımlarında tasarım yazılımları kullanılıyor. Yarı iletken çip tasarımında %50’ye yakın pay ABD firmalarına ait. ABD’den sonra Güney Kore, Japonya ve Avrupa geliyor.

Ham Maddeler

Yarı iletken çip üretiminde kullanılan en temel malzeme silisyum. Yer kabuğunda en bol bulunan ikinci element olan silisyum doğada çoğunlukla silisyum dioksit şeklinde bulunuyor.

ABD ve Çin, çip üretiminde kullanılan silisyum cevherleri açısından zengin kaynaklara sahip. Silisyum dioksit şeklinde çıkarılan silisyum rafine edildikten sonra eritilip tekrar kristalleştiriliyor ve yüksek saflıkta silisyum külçelere dönüştürülüyor. Daha sonra ince katmanlar şeklinde ayrılarak silisyum devre levhaları elde ediliyor. Silisyum devre levhaları başta Japonya olmak üzere Tayvan, Güney Kore ve Almanya’da üretiliyor.

Üretim

Gelişmiş yarı iletken çiplerin üretimi için 50’den fazla farklı tür ekipmana ihtiyaç duyuluyor. Çip üretiminde kullanılan ekipmanlar çoğunlukla ABD, Japonya ve Avrupa (İngiltere, Almanya ve Hollanda) merkezli firmalar tarafından geliştiriliyor. Hollanda özellikle yarı iletken çiplerin üretiminde kullanılan fotolitografi cihazlarının temel üreticisi durumunda.

Yarı iletken çiplerin üretiminin yaklaşık %75’i Tayvan, Güney Kore, Japonya ve Çin’de yapılıyor. Gelişmiş teknolojik cihazlarda kullanılan dünyanın en ileri yarı iletken çiplerinin neredeyse tamamı (~%92’si) ise Tayvan’da üretiliyor.

EUV teknolojisi

Günümüzde ihtiyaç duyulan gelişmiş yarı iletken çiplerin üretilmesi EUV litografi sistemi sayesinde mümkün oldu.

Montaj, Test ve Paketleme

Montaj sürecinde, üretilen yarı iletken çip bileşenleri birleştirilerek tek bir bütünleşik çip hâline getiriliyor. Montaj, test ve paketleme süreçleri büyük oranda Çin, Tayvan ve Singapur tarafından gerçekleştiriliyor.

Çip Tedarik Zincirindeki Riskler

Ukrayna-Rusya savaşı çip tedarik zincirini olumsuz etkiledi.

Çip üretiminin farklı aşamaları olması ve bu aşamaların her birinde farklı ülkelerin daha ağırlıklı rolü olması çip tedarik sürecinin bazı risklerden etkilenmesine yol açabiliyor. Örneğin çip üretiminde kullanılan fotolitografi yönteminde ihtiyaç duyulan neon gazının dünyadaki en önemli üreticisi Ukrayna. Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş ortamı çip tedarik sürecini olumsuz etkiliyor.

Çip üretim sürecinin tek bir ülke ya da firma tarafından gerçekleştirilmemesinin bazı avantajları da var. Örneğin bir ülkenin çip üretiminde kendi kendine yeterli olmasının yani Ar-Ge, tasarım, ham madde, üretim, montaj, test, paketleme gibi tüm süreçlerini kendi karşılamasının toplam maliyetinin trilyon dolar seviyesinde olacağı ve bu değişimin yarı iletken çip maliyetlerini %65 artıracağı tahmin ediliyor.

Peki Neden Üretim Artırılarak Çip Talebi Karşılanamıyor?

Bir yarı iletken çipin üretim, montaj, test ve paketleme süreçleri toplamda 26 hafta sürebiliyor. Ayrıca çip üretim tesisleri zaten %80 ve üzerinde kapasiteyle çalışıyor. Tesislerin kapasitesinin artırılması ise bugünden yarına gerçekleştirilebilecek bir durum değil. Özellikle de gelişmiş yarı iletken çiplerin üretimi için ihtiyaç duyulan ekipmanlar son derece maliyetli. Örneğin 7 nanometrenin altındaki yarı iletken çiplerin üretiminde kullanılan EUV cihazlarının değeri milyon dolar.

Çip Krizi Ne Zaman Bitebilir?

Yarı iletken çip üretimi

Küresel ölçekte çip geliştirme ve üretme süreci bazı ülkelerde büyük oranda özel firmalar tarafından bazı ülkelerde ise devlet destekli olarak gerçekleştiriliyor. Çip krizinin aşılması ve artan talebi karşılamak amacıyla çip üretim kapasitesinin artırılması için Güney Kore 10 yıl içinde milyar dolarlık destek sağlayacağını açıkladı. ABD, ağustos ayında yarı iletken çiplerin ülke içinde üretilmesi ve bu alandaki bilimsel araştırmaları desteklemek için 53 milyar dolarlık bir destek yasası çıkardı. Avrupa Birliği ise çip üretim pazarındaki payını ’a kadar iki kat artırmayı hedeflendiğini açıkladı. Bunun için yarı iletken sektörünün milyar dolarlık bir desteğe ihtiyacı var.

Dünyanın en büyük çip üreticilerinden olan Intel ve TSMC, çip üretim kapasitelerini artırmak için yatırım yapıyor. Ancak yeni tesislerin ’ten itibaren üretime hazır olacağı tahmin ediliyor.

Kaynaklar:


paylaş

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası