kira gelir vergisi muafiyet / Vergi istisna tutarları artırıldı - Son Dakika Haberleri

Kira Gelir Vergisi Muafiyet

kira gelir vergisi muafiyet

Kira gelir vergisi hesaplama ve ödeme tarihi 2023! Kira gelir beyannamesi ne zaman, nasıl, nereden verilir/ödenir?

Konut, işyeri, arsa, arazi vb sahiplerinin yoğunlaştığı konular arasında kira gelir vergisi son ödeme tarihi yer alıyor. Yıl boyunca sağlanan kira geliri her yıl mart ayında beyan ediliyor. 2022’de kira gelirinin toplamı 9 bin 500 TL ya da bu tutarın altındaysa beyan etmenize de vergi ödemenize de gerek yok. Ancak bu tutarın üzerindeki kira geliri için beyanname vermeniz ve vergi ödemeniz gerekir. Aksi halde para cezası uygulanır.

KİRA GELİR VERGİSİ NEDİR?

Gelir Vergisi Kanunu’na göre bir kişi sahip olduğu gayrimenkulleri başkasına kiralar ve bu kiralamadan gelir elde ederse, bu gelir, halk arasında “kira vergisi” olarak bilinen “gayrimenkul sermaye iradı” olarak değerlendirilir. Kiraya verilen“ gayrimenkulden” kasıt konut, ev, işyeri, arsa, arazi, yazlık, villa ya da benzeri amaçla kullanılan yerlerdir.

Kira gelir vergisi hesaplama ve ödeme tarihi 2023 Kira gelir beyannamesi ne zaman, nasıl, nereden verilir/ödenirKİRA GELİR BEYANNAMESİ NE ZAMAN, NEREDEN VERİLİR?

Kira geliri elde edenler, gelir beyannamelerini, ikametgâhlarının bulunduğu bölgedeki vergi dairesine giderek verebilir ya da e-Devlet sistemi aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) internet sayfasından ‘Hazır Beyan Sistemi’ üzerinden beyannamelerini doldurarak gönderebilirler. Mükelleflerin, 1 Ocak – 31 Aralık dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 2023 Mart ayının 1'inci gününden 31 Mart son günü akşamına kadar beyannamelerini vermeleri gerekiyor. Ne kadar vergi ödeneceği hesaplanırken kira gelirinden istisna tutarı ve giderler düşülebiliyor.

KİRA GELİR BEYANNAMESİ NEREDEN, NASIL ÖDENİR?

Gelir vergisi beyannamelerini Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) elektronik uygulamalarından “Hazır Beyan Sistemi” üzerinden vergi dairesine gitmeden ödenebiliyor. Hazır Beyan Sistemi’ne 7 gün 24 saat ulaşılabiliyor. Kira vergisi de vergi dairesine gitmeden İnternet Vergi Dairesi’nden yapılabiliyor.  Elde edilen gelir ise gelirin elde edildiği yılı takip eden yılın mart ayında beyan edilecek ve hesaplanan gelir vergisi ise mart ve temmuz ayında iki eşit taksitte ödenir.

Kira gelir vergisi hesaplama ve ödeme tarihi 2023 Kira gelir beyannamesi ne zaman, nasıl, nereden verilir/ödenirKİRA GELİR VERGİSİ MUAFİYET SINIRI NE KADAR?

1 Ocak 2022 yürürlük tarihli 317 Sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliği uyarınca,2022 yılı için elde edilen kira gelirleri için, kira gelir vergisinden muafiyet sınırları mesken olarak kiraya verilen yerler için 9 bin 500 liradır. Kira geliri bu miktarın altında kalanların kira vergisi ödemelerine gerek yoktur.

İŞYERİ KİRA GELİRİNDE SINIR KAÇ LİRA?

Beyana tabi gelirleri 70 bin TL’yi geçenler için ise (kira, menkul sermaye iradı, faiz vb.) elde edilen işyeri kira geliri beyanname verme sınırı 70 bin TL’dir. Bu tutarlardan sonra kalan matrah üzerinden kira gelir vergisi oranları, yüzde 15 den başlayıp yüzde 40’a kadar çıkabilmektedir.

KİRA GELİR VERGİSİ İSTİSNASI NE KADAR?

2022’de konut kira geliri elde edenler, elde ettikleri bu geliri süresinde vergi dairesine beyan etmeleri durumunda 9 bin 500 TL’lik istisnadan yararlanırlar. Örneğin 2022 yılında aylık 2 bin TL (yıllık 24 bin TL) kira geliri elde eden emekli Ayşe teyze kira gelirini vergi dairesine beyan ettiğinde bu 24 bin TL’den 9 bin 500 TL istisna tutarı düşülür. Yani daha az tutar üzerinden vergilendirilir. Kira gelirinin yanında market, lokanta vs yerlerin işletilmesi gibi faaliyetlerden ticari kazanç elde edenler, zirai kazanç elde edenler veya avukat, doktor gibi serbest meslek kazancı olanlar istisna uygulamasından yararlanamazlar. Bu istisna sadece konuttan elde edilen kira gelirlerine uygulanır. İşyeri kira gelirlerine uygulanmaz.Kira gelir vergisi hesaplama ve ödeme tarihi 2023 Kira gelir beyannamesi ne zaman, nasıl, nereden verilir/ödenir

*Konut kira geliri toplamı 40.000 TL, işyeri kira geliri toplamı 55.000 TL olan bir kişinin konut ve işyeri kira gelirleri toplamı 70.000 TL’yi geçtiği için hem konut hem de işyeri kira gelirlerine ilişkin beyanname vermesi gerekmektedir.

*Konut kira geliri toplamı 20.000 TL, işyeri kira geliri toplamı 45.000 TL olan bir kişinin konut ve işyeri kira gelirleri toplamı 70.000 TL’yi geçmediğinden sadece konut kira gelirine ilişkin beyanname vermesi gerekmektedir.

KİRA GELİR VERGİSİ ÖRNEK HESAPLAMA

Beyannameye önce kira geliri tutarı yazılıp; ardından istisna, gider ve indirimler bu gelirden düşüldükten sonra kalan tutara vergi oranı uygulanır. 32 bin liraya kadar yüzde 15 oranı uygulanırken, gelir arttıkça yüzde 20, 27, 35 ve en son yüzde 40 oranı uygulanarak vergi hesaplanır.

Götürü gider yönteminde, mülk sahiplerinin 2022’de elde ettiği kira gelirleri için ne kadar vergi ödeyeceği aşağıdaki tablodan görülebilir. Aylık 2 bin 500 lira konut kira örneği için; (yıllık 30 bin lira) mülk sahibinin, 2 bin 933 lira gelir vergisi ödemesi gerekecek. Önce istisna (9 bin 500 lira) sonra yüzde 15 götürü gider (3 bin 450 lira) düşülüp, 19 bin 550 lira matrah üzerinden, yüzde 15 oranı üzerinden vergi hesaplanır.

EY - Türkiye

*Fatih Köprü'nün Ekonomist için hazırladığı yazıdan alınmıştır.

Ev sahipliği her ne kadar keyifli ve bazen de bol kazançlı bir deneyim olsa da beraberinde pek çok sorumluluk, soru işareti ve öğrenilmesi gereken yasal süreçler getiriyor. Ev sahiplerini bu süreçlerde en çok ilgilendiren konulardan biri de gayrimenkullerinden elde ettikleri gelirin vergilendirilmesi yani kira gelir vergisi oluyor. Emlak gelir vergisi olarak da geçen bu vergi türü hakkında aklınıza en sık takılan soruları ve cevaplarını sizin için bu yazımızda ele aldık. Gelin, emlak gelir vergisi hakkında tüm bilmeniz gerekenleri hep birlikte detaylıca inceleyelim.

Kira Gelir Vergisi Nedir?

Kira gelir vergisi, mülk sahiplerinin belirli bir ücretin üzerinde kiraya verdikleri mülklerinden elde ettikleri gelir için devlete ödemeleri gereken bir vergi türü. Konut ya da iş yerlerinden kira kazancı elde eden kişilerin her yıl ödemekle yükümlü tutulduğu bu vergi için çeşitli istisnaların ve muafiyet durumunun da söz konusu olduğunu söyleyebiliriz.

Kira Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Kira gelir vergisi hesaplama sürecinde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından pek çok farklı etken gözetiliyor. Örneğin kira gelir vergisinin tutarı mükelleflerin geliri veya mülkü için yaptığı harcamalara göre değişiklik gösteriyor. 

İnternet üzerinden kira geliri verginizin tutarını hesaplamak için yararlanabileceğiniz pek çok hesaplama aracı mevcut. Ancak hatırlatmakta fayda var ki bu online araçlar size ancak tahmini tutar hakkında bilgi verebilir. Asıl emlak gelir vergisi hesaplama işlemi yine Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştiriliyor.

Kira Gelir Vergisinin Borcu Sorgulama

Kira geliri elde ettiğiniz bir mülkünüz varsa siz de kira gelir verginizin borcunu nasıl sorgulayacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Kira gelir vergisi borcunuzu sorgulama ve vergi ödeme işlemleri için e-Devlet sistemi üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı’nın İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesini veya en yakınınızdaki vergi dairesini ziyaret edebilirsiniz.

Kimler Bu Vergiyi Ödemekle Yükümlüdür?

Mülkünü kiraya vererek belirli bir tutarın üzerinde gelir elde eden tüm gayrimenkul sahipleri kira gelir vergisini ödemekle yükümlü tutuluyor. Eğer kazanılan kira geliri istisna tutarının altındaysa ev sahiplerinin kazancı vergiden muaf olarak görülüyor.

İstisna Tutarı Nedir?

Her yıl belirlenen istisna tutarının üzerinde kira kazancı elde eden mülk sahiplerinin kazançlarını beyan edip kira gelir vergisini ödemesi gerekiyor. 

2022 yılı itibariyle konutlarda kira gelir vergisinden yıllık istisna tutarı 9.500 TL, işyerlerindeyse 70.000 TL olarak belirlendi. Bu tutarın altında yıllık kira geliri elde eden mülk sahipleri kira gelir vergisi ödemek zorunda kalmıyor. Bu istisna tutarı üzerinde kira geliri elde eden mülk sahipleriyse kira gelir vergisi ödemekle mükellef tutuluyor. Ancak mükelleflerin ödemesi gereken emlak gelir vergisi yine yıllık kira gelirinden istisna tutarı çıkarılarak elde edilen sonuca göre belirleniyor. Örneğin 1 takvim yılı içindeki toplam kira geliriniz 30.000 TL olduğunu varsayalım. 2022 yılının istisna tutarı olan 9.500 TL, bu yıllık kira geliri kazancından düşülüyor. Dolayısıyla ödemeniz gereken emlak vergisi tutarı (30.000 TL – 9.500 TL =) 20.500 TL’lik kira geliri üzerinden hesaplanıyor. 

Takvim yılı için belirlenen istisna tutarının üzerinde kira geliri elde eden ancak bunun beyanını vermeyen mülk sahipleriyse bu istisna tutarı hakkından yararlanamıyor. Aynı şekilde yıllık kira gelirini eksik beyan eden ev sahipleri için de istisna tutarından faydalanma hakkı ortadan kalkmış oluyor. 

Ayrıca söz konusu mülkte kiracı bulunmaması durumunda elde edilen bir kazanç da olmayacağı için yine kira gelir vergisi ödemeye gerek kalmıyor. Kira gelir vergisi mükellefliği durumu, konut ya da işyerinden -istisna tutarının üzerinde- kira geliri elde edildiğinde başlıyor.

Kira Gelir Vergisi Ne Zaman Ödenir?

Emlak geliri vergisi ödemesi, istisnai durumlar hariç, her yılın mart ayı içerisinde gerçekleşiyor. Yani diyelim ki ocak ayı başından aralık ayı sonuna kadarki döneme ait beyana tabi kira gelir verginizi ödemeniz gerekiyor… O halde kira gelir vergisi ödemenizi mart ayının ilk gününden son günü akşamına kadar yapabilirsiniz. Eğer beyanname süresinin son günü resmi tatil gününe denk geliyorsa tatilden sonraki ilk iş günü içerisinde mesai saati bitimine kadar kadar beyanname verme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Ülkeyi terk edecek olan mükellefler, yurt dışına çıkma tarihinden önceki 15 gün içinde beyannamelerini ilgili kuruma iletmeli. Mükellefin ölümü durumundaysa beyanname ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde mirasçılar tarafından verilmeli.

Kira Vergisi Beyannamesi

Konut ve işyerlerinden kira geliri elde eden mülk sahipleri için beyan dönemi her yıl mart ayı başında başlayıp o ayın bitiminde sona eriyor. 

Mülk sahipleri, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi üzerinden “Hazır Beyan Sistemi”ne girerek beyanda bulunabilir, var olan beyanlara erişebilir ve yine bu beyanlar üzerinde değişiklik yapabilir. Beyanname işlemi ayrıca mükelleflerin bulunduğu bölgedeki vergi dairesinde de kolayca gerçekleştirilebiliyor.

Kira Gelir Vergisi Nasıl Ödenir?

Kira gelir vergisi borçlarının ödemesini gerçekleştirmenin iki yolu bulunuyor. 

Vergi mükellefleri dilerlerse

-En yakınlarındaki vergi dairesine giderek veznelerden ya da

-e-Devlet sistemi üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesinden online olarak vergi ödemelerini gerçekleştirebiliyor. 

Tahsil Edilemeyen Kiralar da Beyan Edilir mi?

Kira geliri beyanında “tahsilat esası” geçerlidir. Mart ayı sonuna dek mülk sahibinin kiracıdan tahsil ettiği ve istisna tutarını aşan 7 aylık kira bedeli için beyanname vermesi gerekiyor. Geri kalan 5 aylık kira bedeli daha sonra tahsil edilebilirse tahsili yapılan yılın beyannamesine ekleniyor. 

Kira Gelir Vergisi Muafiyeti

Bazı mülk sahiplerinin elde ettiği kira geliri vergiden muaf tutulabiliyor. Kira geliri vergisinden muafiyet için yıllık gelir alt limit koşulu geçerli. 

Ayrıca söz konusu mülkün hiçbir gelir ya da maddi karşılık beklemeden ikamet amacıyla bir başkasına devredilmesi durumunda da ev sahibinin yine kira gelir vergisi ödemesi gerekmiyor. 

Buna ek olarak mülk sahibinin konutunda birinci derececeden yakını yani annesi, babası, çocuğu, kardeşi ya da torunu ikamet ediyorsa ve mülk sahibinin başka bir geliri yoksa kira vergisi ödemesine tabi tutulmayabiliyor.

Hangi Durumlarda Emlak Gelir Vergisi Muafiyetinden Yararlanılamaz?

Muafiyet durumu konutlar için söz konusu sadece tek mesken olması durumunda uygulanıyor. Dolayısıyla birden fazla konuttan kira geliri elde eden ev sahiplerinin de gelirleri için beyanname vermesi gerekiyor. 

Ayrıca kira kazancını beyan etmeyen veya eksik beyanda bulunan vatandaşlar vergiden muaf tutulmuyor. 

Görüldüğü üzere ev sahipliği birçok yasayı, sorumluluğu ve hakkı bilmeyi de gerektiriyor. Üstelik bununla sınırlı kalmayıp iyi bir iletişim becerisine sahip olmayı ve karşılaşılabilecek sorunları çözebilmeyi de zorunlu kılan karmaşık bir süreç. Bu sebeple bir ev sahibi olarak bilmenizin faydalı olacağı tüm hakları ele aldığımız “Kanun Kapsamında Ev Sahibi Hakları” isimli blog yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz. Böylece ev sahibi olarak sahip olduğunuz hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. Ayrıca ev sahiplerini ilgilendiren diğer vergi türlerinden biri olan emlak vergisine dair tüm merak ettiklerinizi “Emlak Vergisi Hakkında Sık Sorulan Sorular ve Cevapları” isimli blog içeriğimizde bulabilirsiniz.


Missafir olarak kısa ve orta vadeli kiralamalarda ev sahiplerimize uçtan uca yönetim desteği sunuyoruz. Ev sahiplerimiz hiçbir problemle uğraşmadan kolay, güvenilir ve stressiz bir kiralama deneyimi yaşayabiliyor; evlerinden daha fazla kira geliri elde edebiliyor. Bu süreçte misafirlerimiz de zengin ürün yelpazemiz içerisinden beklentilerine ve zevklerine uygun olan evlerimizde 5 yıldızlı otel kalitesi ve ev konforunda konaklama fırsatını yakalıyor. Hakkımızda daha fazla bilgi edinmek için internet sitemizi inceleyebilirsiniz. 

Vergi istisna tutarları artırıldı

Değişiklikler Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Gelir Vergisi Kanununda yer alan; indirim, istisna ve muafiyetlere ilişkin tutarlar ile basit usulde vergilendirmeye ilişkin had ve tutarların da yeniden belirlendiğini belirtilerek, "Gelir vergisinde yer alan çok sayıda istisna ve indirim tutarı da mükelleflerin lehine olacak şekilde artırıldı.

Kira gelirlerindeki istisna tutarı 21 bin liraya çıkarıldı

Bu kapsamda; kira gelirlerindeki 9 bin 500 Lira olan istisna tutarı, 21 bin liraya çıkarıldı. Böylece, 2023 yılında elde edilen kira gelirlerinin 21 bin lirası vergiden istisna olacak. Kira gelirinin 21 bin lirayı aşmaması halinde beyanname verilmeyecek.

Değer artış kazançlarındaki 25 bin lira istisna tutarı, 55 bin lira olarak belirlendi. Değer artış kazançlarının beyan edilip edilmeyeceği ise istisna tutarının altında kalıp kalmadığına bağlı.

2023 yılında elde edilen değer artış kazancının 55 bin lirayı aşması halinde beyanname verilecek ancak 55 bin lira istisna tutarı beyan edilen gelirden düşülecek. Arızi kazançlardaki 58 bin lira istisna tutarı, 129 bin liraya çıkarıldı. Tevkifata ve istisnaya konu olmayan menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarına ilişkin beyanname verme sınırı da 3 bin 800 liradan, 8 bin 400 liraya çıktı" denildi.

Grafik: TRT Haber[Grafik: TRT Haber]

"Engelli gelir vergisi indirimi arttı"

Binek otomobillere ilişkin gider olarak indirim konusu yapılabilecek tutarların da artırıldığı vurgulanarak, şöyle denildi:

"Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin işletmelerinde kullanılan binek otomobillerin kiralık olması durumunda ödenen aylık kira tutarı ile işletmeye kayıtlı binek otomobillerinin amortisman yoluyla gider yazılabilecek iktisap bedeli ile ilgili indirim tutarları da arttırıldı.

Bu çerçevede, binek otomobiller için; ödenen aylık kira gideri 8 bin liradan 17 bin liraya, amortisman yoluyla gider yazılabilecek iktisap bedeli sınırı da 430 bin liradan 950 bin liraya çıkarıldı. Gelir Vergisi Kanununda ücret geliri elde edenler ile serbest meslek kazancı elde eden engelli vatandaşların gelirlerinin bir kısmı engellilik indirimi yoluyla vergi dışı bırakılmıştır.

Engelli vatandaşların engellilik derecesine göre belirlenen aylık indirim tutarları da arttı. Yapılan düzenlemelerle, vergiden muaf esnaflığın kapsamı genişletilmiş ve evlerde imal ettiği ürünleri internet ve benzeri platformlarda satanlar da muafiyet kapsamına alınmıştı. Muafiyet limiti olan 320 bin lira, 700 bin liraya çıkarıldı. 2023 yılında evlerde üretilerek satılan ürünlerin satışından 700 bin liraya kadar elde edilen gelirler muafiyet kapsamında olacak."

Grafik: TRT Haber[Grafik: TRT Haber]

Telif hakları için uygulanan istisna tutarı artırıldı

Basit usule tabi mükelleflerin kira ve kazanç istisnası hadlerinin de önemli ölçüde arttırıldığı işaret edilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Taksici, dolmuşçu, servis işleticisi, berber, terzi, bakkal, manav, kasap ve benzeri esnafımız şartları dahilinde basit usule tabi bulunmaktadır. Reform niteliğinde yapılan bir düzenleme ile bu kapsamdaki esnafın kazançları 2021 yılından itibaren gelir vergisinden istisna edilmişti. Gelir Vergisi Kanununda basit usule tabi olma şartları ile ilgili özel düzenlemeler var.

Basit usule tabi olmak için her yıl yeniden belirlenen; kira tutarları, yıllık alım, satım ve iş hasılatı gibi bazı had ve tutarların aşılmaması gerekiyor. 2023 yılında elde edilecek gelirler için bu hadler de artırıldı. Ayrıca uyumlu mükelleflere vergi indiriminde yer alan limit güncellendi. Vergi indirimi yapılabilecek tutarın üst limiti de 2 milyon liradan, 4,4 milyon liraya çıkarılmak suretiyle, mükelleflere sağlanan teşvikte önemli bir artış yapıldı. Telif haklarından elde edilen kazançlara uygulanan istisna tutarı da artırıldı. Bu kazançlarla ilgili 880 bin lira olan istisna tutarı 2023 yılında elde edilecek gelirler için 1 milyon 900 bin liraya çıkarıldı."

Sosyal içerik üreten ve mobil uygulama geliştirenlerin kazanç istisnası tutarının arttığı belirtilerek, "Sosyal medyada içerik üreten ve mobil uygulama geliştirenler için son derece basit bir vergileme usulü getirilmişti. Bu işleri yapanlar, bankada bir hesap açıyor ve banka bunlar adına yapılan ödemelerden yüzde 15 oranında vergi kesintisi yapıyor. Bu kapsamda elde edilen kazançların 2022 yılı için 880 bin lirası gelir vergisinden istisna. Bu tutar 2023 yılında elde edilecek gelirler için 1 milyon 900 bin liraya çıktı" denildi.  

Grafik: M. Furkan Terzi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası