tam küp ifade açılımı / Küp açılımı nasıl yapılır? Tam küp açılımı formülü konu anlatımı, örnek sorular ve cevapları

Tam Küp Ifade Açılımı

tam küp ifade açılımı

Matematiksel Olarak Küp Açılımı Nasıl Yapılır?

Matematik, aslında hayatımızda hep var olan ama gerçek hayattaki izlerini görmenin her zaman çok da kolay olmadığı bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Birçok öğrencinin korkulu rüyası olan bu ders ya da başka bir deyişle “bilim” üniversitede hangi bölümü okuyabileceğimizden ileride hangi şehirde çalışacağımıza kadar bir çok konuda belirleyici bir bir konumda. Bu durum Platon’un geometri bilmeyen (yani matematiksel olanı kavrayamamış olan) giremez lafını bir kez daha haklı çıkarıyor. 

Konu matematik olunca, akla ilk gelen şeylerden birisi de kullanılan formüller oluyor. Özellikle TYT, ATY, KPSS ve ALES gibi sınavlarda, matematik bölümünde bazı soruları çözmek ya da çözüm yolunu basite indirgemek için bazı formüllere ihtiyacımız olabiliyor. Bu formüllerden birisi de küp açılımı ile ilgili olan formüller. Özellikle çarpanlara ayırma konusunda son derece önemli olan bu formüllere gelin birlikte bakalım.

Küp açılımı nedir?

küp açılımı matematik

Küp açılımı matematiğin, özellikle de çarpanlara ayırma konusunun önemli bir bölümünü oluşturur. Birden fazla olan ve  a³ + b³ şeklinde ifade ettiğimiz açılımlara küp açılımı denir. Sınavlarda en fazla çıkan küp açılımları iki ifadenin küpünün toplamı ve iki ifadenin toplamının küpüdür. İlk olarak bu iki açılımı formüle dökecek olursak:

  • İki küpün toplamı: x³  + y³  = (x + y).(x² - xy + y²)  şeklinde ifade edilirken,
  • İki küpün farkı: x³ - y³ = (x - y).(x² + xy + y²) şeklide ifade edilir.

Bu iki formül birçok matematik sorusunu çözmenizde faydalı olacaktır. Bu formüllerin kullanımına gelin basit bir matematik sorusu üstünden bakalım. Örnek Soru:  x³ - 64 ifadesini çarpanlarına ayırınız.

eğitimhane küp açılımı

Şimdi ilk olarak yapmamız gereken 64’ü 4³ şeklinde yazmak olacaktır. Bu durumda karşımıza çıkan ifade x³-4³ olacaktır. Aynı formülümüzde olduğu gibi x³-4³ (yani x³-y³) ifadesine sahibibiz. Sahip olduğumuz değerler arasındaki işaret - olduğu için kullanmamız gereken formül  x³ - y³ = (x - y).(x²+ xy + y²)’dir.

Formülümüzü ezbere bildikten sonra yapmamız gereken tek şey sahip olduğumuz   x³ - 4³ değerlerini formülümüze yerleştirmek olacaktır. Bunu yaptığımız takdirde karşımıza çıkan sonuç  x³ - 4³ = (x - 4).(x² + 4x + 4²) olur. Ortaya çıkan bu sonucu kullanarak sorularda çıkan problemlerin çözümünü sağlayabiliriz.

Küp açılımı ile ilgili kullanabileceğimiz formüller tabii ki bunlarla sınırlı değil. Diğer formüllere geçmeden önce burada bir duralım. Yazımızın başında da bahsettiğimiz üzere ÖSYM sınavları hayatımızda önemli bir yer tutmakta. Eğer siz de bu sınavlardan bir tanesine hazırlanıyorsanız daha önce sizler için derlediğimiz ve sınava hazırlanmanız konusunda son derece yardımcı olacak mobil uygulamalara aşağıdaki buradan ulaşabilirsiniz.

Konu çarpanlara ayırma ya da küp açılımı olduğu zaman kullanabileceğimiz iki farklı formül daha bulunmakta. Daha önce ele aldığımız iki küpün toplamı ve farkı yerine bu sefer iki terimin farkının ve toplamlarının küpünün açılımını nasıl yapabileceğimizi göreceğiz. Bu sefer x ve y yerine a ve b harflerini kullanalım.

Fark ve toplamların küpünü hesaplamak için ihtiyacımız olan formüller:

  • İki ifadenin farkının küpü için: (a − b)³ = a³ − 3a² b + 3ab²  − b³
  • İki ifadenin toplamının küpü:  (a + b)³ = a³ + 3a² b + 3ab²  + b³

Özellikle çarpanlara ayırma sorularında daha önce sözünü ettiğimiz formüllerin dışında bu iki formül de son derece kolaylık sağlayacaktır. Olayı daha iyi kavrayabilmek açısından basit bir soru üzerinden bu formülleri nasıl kullanabileceğimize bakalım.

Örnek soru: İki reel sayının toplamı 7, çarpımları 10 ise küplerinin toplamı nedir?

polinom açılımı

Daha önceki soruda yaptığımız gibi, karşımıza çıkan değerlere göre ifadenin küp açılımını yapıyoruz. İfademiz iki değer arasındaki farkın küpü olduğu için kullanmamız gereken formül (a + b)³ = a³ + 3a² b + 3ab²  + b³ olacaktır. Bu formülü ezbere bildikten sonra rakamları yerlerine yazarak istediğimiz sonuca ulaşabilir.

İlk olarak sorumuzda iki reel sayının toplamından bahsetmekte. Bu yüzden direkt olarak (a+b)³ parentezinin içine 7 rakamını koyabiliriz.

Bu durumda karşımıza çıkan sonuç:

7³ =a³ +3ab(a + b) + b³  olduğundan, bu sonuçtan yola çıkarak 7’nin küpünü olarak hesaplıyoruz. İki reel sayının toplamını ve çarpımını bildiğimiz için yeni çıkan denklemizde yerlerine yazıyoruz. = a³ + +b³ 

Bu noktaya kadar denklemimizde sadece a³  ve b³ ifadeleri kalacak şekilde sadeleştirebildik. Şimdi bizden istenilen küplerin toplamı olduğu için a³  ve b³ ‘ü yalnız bırakarak sonuca ulaşıyoruz. İşlemlerimizde devam ettiğimiz takdirde karşımıza ’den elde ettiğimiz sayısını karşı tarafa gönderdiğimizde eksi olarak geçeceği için işlemi sonucunda karşımıza çıkan sonuç a³  + b³ = oluyor.

Matematik gerçekten de son derece geniş bir alan. Aynı zamanda gerek sınavlarda olsun gerekse günlük hayatta her zaman karşımıza çıkan bir bilim. Bu yazımızda sizler için derlediğimiz formülleri kullanarak en azından çarpanlara ayırma ve üslü sayılar gibi konularda eksiklerinizi bir nebze giderebilirsiniz ve sınavlarda daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.

Emoji İle Tepki Ver

73

K&#;p a&#;ılımı nedir, nasıl yapılır? &#;arpanlara ayırma form&#;l&#; ile kare ve tam k&#;p a&#;ılımı form&#;lleri

Haberin Devamı

Küp açılımı nedir?

Çarpanlara ayırma işlemlerini yapabilmek için küp açılımını bilmek gerekir. ALES KPSS, üniversite sınavlarında en fazla çıkan küp açılımları iki ifadenin küpünün toplamı ve iki ifadenin toplamının küpüdür. 

Çarpanlara Ayırma Özdeşlikler Formülleri

Çarpanlara ayırma işlemini yaparken iki kare farkı, küpler toplamı / farkı gibi farklı özdeşliklerden yararlanılarak sorular çözülebilir. Çarpanlara ayırmada ortak çarpan parantezine alma ve gruplara ayırma yöntemiyle yapılabilir.

Küp açılımı nedir, nasıl yapılır Çarpanlara ayırma formülü ile kare ve tam küp açılımı formülleri

Ortak çarpan parantezine alma

2x+2y ifadesinde 2’ler ortaktır bu nedenle ifade 2 parantezine alınır

2.(x+y)=2x+2y

Gruplara ayırma

Bir diğer yöntem gruplara ayırmadır. Her terimde ortak harf, terim veya sayı bulunuyorsa ifadeleri ikişerli, üçerli veya daha fazla sayıda gruplara ayırabiliriz.

Haberin Devamı

ax+ay+bx+by=a.(x+y)+b.(x+y)= (x+y).(a+b)

ax+ay+bx+by ifadesinde a’ların, b’lerin, x’lerin veya y’lerin ortaklığı kullanılarak paranteze alınır

Tam Küp Açılımı Formülleri

Küp açılımı için çarpanlara ayırma işlemi yapılmalıdır. KPSS, ALES ve üniversite sınavlarında iki ifadenin toplamı-farkının küpü ya da iki ifadenin küpünün toplamı-farkı şeklinde sorular çıkar.

İki küp toplamı: x³ + y³ = (x + y).(x² - xy + y²)

İki küp farkı: x³ - y³ = (x - y).(x² + xy + y²)

İki ifadenin toplamının küpü: (x + y)³ = x³ + 3x² y + 3xy² + y³

İki ifadenin farkının küpü: (x - y)³ = x³ - 3x² y + 3xy² - y³ şeklindedir.

Tam Kare Açılımı Formülleri

 Tam kare toplamı: (a + b)2 = a2 + b2 + 2.a.b

Tam kare farkı: (a – b)2 = a2 + b2 – 2.a.b

İki kare farkı: a2 – b2 = (a – b).(a + b)

İki kare toplamı: a2 + b2 = (a – b)2 + 2.a.b = (a + b)2 – 2.a.b

Küp Açılımı Formülü - İki Küp Farkı ve Çarpanlara Ayırma Formülü ile Tam Küp Açılımı Örnekleri ve Yöntemleri

Matematik denilince akla hemen formüller gelir. Özellikle üniversiteye giriş sınavları, KPSS ve ALES gibi sınavlardaki sorularda bize kolaylık sağlayacak formüllere ihtiyaç duyarız. Bu formüllerden biri de küp açılımı ile ilgili olan formüllerdir. Küp açılımı formülü, özellikle çarpanlara ayırmada kullanılır ve son derece önemlidir. Küp açılımı nasıl yapılır hep birlikte bakalım…

Küp açılımı nedir?

Küp açılımı dendiğinde ilk akla gelen şey çarpanlara ayırmadır. (x³ + y³) şeklinde ifade ettiğimiz açılımlara küp açılımı denir. Sınavlarda en fazla çıkan soru kalıpları, iki ifadenin toplamı-farkının küpü ya da iki ifadenin küpünün toplamı-farkı şeklindedir. Bu açılımları formüle dökecek olursak eğer:

Yukarıda görmüş olduğunnuz formüller tam küp açılımı formülleridir. Bu formülleri ezberledikten sonra karşınıza çıkacak tüm soruları rahatlıkla yapabilirsiniz. Çarpanlara ayırma küp açılımına birkaç örnekle konuyu iyice anlamanıza yardımcı olalım.

ÖRNEK SORU 1: x3 – 27 ifadesini çarpanlarına ayırınız:

27, 3ün küpü olduğundan ifadeyi şöyle yazabiliriz: x3 – 33

x3 – 33 = (x-3).(x2 + 3x + 9) şeklinde çarpanlarına ayırmış oluruz.

ÖRNEK SORU 2: x3 + ifadesini çarpanlarına ayırınız:

, 5'in küpü olduğundan ifadeyi şöyle yazabiliriz: x3 + 53

x3 + 53 = (x+5).(x2 – 5x + 25) şeklinde çarpanlarına ayırmış oluruz.

ÖRNEK SORU 3: İki reel sayının toplamı 7 ve çarpımları 10 ise küplerinin toplamı nedir?

Önceki soruda yaptığımız gibi, ifade küpünü çıkan değerlere göre açıyoruz. İfademiz iki değer arasındaki farkın küpü olduğundan, kullanmamız gereken formül (x + y)³ = x³ + 3x²y + 3xy² + y³ şeklindedir. Bu formülü öğrendikten sonra, sayıları yerlerine yazarak istenen sonuca ulaşabiliriz.

Toplamları 7 dediği için (x + y) yerine direkt 7 yazıp küpünü alabiliriz. Yani; 7³ = x³ + 3xy.(x + y) + y³ bu formülde x ve y'nin çarpımının da 10 olduğunu biliyoruz. Yerine yazalım; = x³ + + y³ olur. Denklemde (x³ + y³)'ü yalnız bırakırsak sonuç - = olur.

Artık formülleri bildiğinize göre sınavlarda karşılaştığımız bu ve buna benzer küp açılımı sorularını siz de öncesinde evde örneklerle pratik bir şekilde çözüp kendinizi geliştirebilirsiniz.

Küp nedir?

Tüm yüzleri kare olan dikdörtgen prizmasına küp denir. Bir küpün tüm yüzleri karelerden oluşur ve tüm ayrıt uzunlukları eşittir. Aşağıda görmüş olduğunuz resimde 11 farklı küp prizma açılımı vardır. Bu 11 farklı şeklin kenarlarını katladığınızda küp oluşturulmaktadır.

Adaçayı Faydaları – Adaçayının Faydaları Nelerdir, Ne İşe Yarar ve Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Balkabağının Faydaları Nelerdir? Balkabağı Neye İyi Gelir, Hangi Hastalıklara Faydası Vardır?

K&#;p a&#;ılımı nasıl yapılır? Tam k&#;p a&#;ılımı form&#;l&#; konu anlatımı, &#;rnek sorular ve cevapları

Haberin Devamı

Tam Küp Açılımı Formülü Konu Anlatımı

Tam küp açılımı formülü anlatımı konunun anlaşılmasında büyük önem taşımaktadır. Bu bakımdan bunları formül hali ile gösterilmiştir. Tam küp açılımı formül hali aşağıda gösterilmektedir.

- İki küpün farkının bulunması: a³ - b³ = ( a - b).(a² + ab + b²) şeklinde olur.

- İki küpün toplamının bulunması: a³ + b³ = (a + b).(a² - ab + b²) şeklinde olur.

- İki ifadenin toplamının küpü bulunma işlemi : (a + b)³ = a³ + 3a²b + 3ab² + b³ şeklinde olur.

- İki ifadenin farkının küpü bulunma işlemi : (a - b)³ = a³ - 3a²b + 3ab² - b³ biçiminde olur.

Yukarıda gösterilmiş olan formüller küp açılımı olarak ifade edilmiş olan formüllerdir. Sınav soruları da burada belirtilmiş olan dört kalıpta olduğu gibi hazırlanmaktadır. Mantığını anlamak ise oldukça kolaydır. Bunun için tek yapılması gereken bu formülleri iyi ezberlemek ve öğrenmektir. Böylece soruya göre çözüm denklemi oluşturmak kolaylaşacaktır.

Örnek Sorular

Matematik denildiğinde akla ilk olarak hemen formüller gelmektedir. Özellikle de üniversiteye giriş sınavları söz konusu olduğunda, KPSS ve ALES gibi kişilerin hayatına yön verecek nitelikte sınavlardaki sorularda kişiye önemli ölçüde kolaylık sağlayacak formüllere ihtiyaç söz konusudur.

İhtiyaç duyulabilecek bu formüllerden biri de hiç şüphesiz küp açılımı ile alakalı durumda olan formüllerdir. Küp açılımı formülü, özellikle de çarpanlara ayırma işleminin yapılmasında kullanılmakta ve oldukça büyük önem taşımaktadır. Küp açılımı konusuyla alakalı olarak tam küp açılımı formülü anlatımının anlaşılması çok büyük bir öneme sahiptir. Böylelikle küp açılımı ile alakalı olarak sorulan sorulanların çözümü çok önemli ölçüde kolay bir hal alacaktır.

Haberin Devamı

Konun çok daha iyi bir şekilde anlaşılması adına bir kaç örnek soru gösterilmesinde büyük yarar olacaktır. Bu sorular aşağıda verilmiş durumda olup incelenmesi konuyu anlamak isteyen kişi için son derece yararlı olacaktır. Tam küp açılımı sorularına örnekler;

- Birinci örnek soru: x3 – 27 ifadesini çarpanlarına ayırınız.

- İkinci örnek soru: İki reel sayının toplamı 7 ve çarpımları 10 olması durumunda küplerinin toplamı nedir?

- Üçüncü örnek soru: x3 + ifadesini çarpanlarına ayırınız:

Cevapları

Matematikte en önemli konulardan birini hiç şüphesiz küp açılımı konusu oluşturmaktadır. Küp açılımı şeklindeki konun daha net ve kolay bir şekilde anlaşılabilir olması adına yukarıda verilmiş olan örnek soruların cevapları aşağıda verilmektedir.

Haberin Devamı

- Birinci örnek sorunun cevabı: 27, 3'ün küpü olduğu için ifade şu şekilde yazabilir: x3 – 33

x3 – 33 = (x-3).(x2 + 3x + 9) biçiminde çarpanlarına ayrılmış olur.

- İkinci örnek sorunun cevabı: birinci soruda yapıldığı şekliyle, ifade küpünü çıkan değerlere göre açılır. Belirtilen ifade, iki değer arasındaki farkın küpü olduğu için, kullanılması gereken formül (x + y)³ = x³ + 3x²y + 3xy² + y³ biçimindedir. Bu formül anlaşıldıktan sonra, sayıların yerlerine yazılmasıyla istenen neticeye ulaşabilir.

Soruda toplamları 7 olarak ifade edildiği için (x + y) yerine direkt 7 yazılarak küpü alınabilir. Yani; 7³ = x³ + 3xy.(x + y) + y³ bu formülde x ve y'nin çarpımının da 10 olduğu biliniyor. Yerine yazılması; = x³ + + y³ olur. Denklemde (x³ + y³)'ün yalnız bırakılır bırakılması durumunda sonuç - = olur.

Haberin Devamı

Üçüncü sorunun cevabı: , 5'in küpü olduğun için ifade şu şekilde yazılabilmektedir: x3 + 53

x3 + 53 = (x+5).(x2 – 5x + 25) biçiminde çarpanlarına ayrılmış olur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası