ilişkiden kaç gün önce doğum kontrol hapı alınmalı / Doğum Kontol Hapı Nedir ve Nasıl Kullanılır? - Medicana

Ilişkiden Kaç Gün Önce Doğum Kontrol Hapı Alınmalı

ilişkiden kaç gün önce doğum kontrol hapı alınmalı

Son Güncellenme Tarihi: 18/02/

Ertesi gün hapı, progesteron hormonu içeren ve kadınlar tarafından oral yolla alınan bir ilaçtır. Korunmasız bir şekilde girilen cinsel ilişki sonrasında, planlanmamış bir gebelik oluşumunu engellemek için kullanılmaktadır. İçeriğinde bulunan progesteron hormonu ile kadın yumurtasının sperm tarafından döllenme olasılığını azaltmaktadır. Bununla birlikte, döllenen yumurtanın uterusa tutunmasını engellemektedir.

Ertesi gün hapı düzenli kullanım gerektirmemektedir. Korunmasız bir cinsel ilişki sonrasında bir veya iki doz seklinde kullanılabilir. Bu nedenle doğum kontrol ilaçlarından farklıdır ve doğum kontrol yöntemi olarak algılanmamalıdır. Korunmasız cinsel ilişki ya da ilişki sırasında kondom yırtılması gibi beklenmedik durumlarda kullanılmalıdır.

Ertesi gün hapı, korunmasız cinsel ilişki sonrasında ilk 24 saat içinde alındığında, gebelik oluşumunu yaklaşık olarak %98 oranında engellemektedir. Ayrıca şu da unutulmamalıdır, ertesi gün hapının cinsel yolla bulaşan hastalıkları önleme konusunda hiçbir koruyucu etkisi yoktur. Bu nedenle ertesi gün hapları sadece kadınlar
tarafından ve korunmasız ilişki durumunda gebeliği önlemek amacıyla kullanılmalıdır.

Ertesi Gün Hapı Nedir?

Ertesi gün hapları, kadınların kullanabildiği ve eczanelerde reçetesiz olarak satılan bir ilaçtır. Korunmasız cinsel ilişkiye girilmesinden sonra, gebeliğin önlenmesi için kullanılmaktadır. İsminden dolayı ertesi gün hapının, cinsel ilişkiden sonraki gün alınması gerektiği düşünülmektedir. Ancak bu yanlış bir düşüncedir.

İstenmeyen bir gebeliğin olma olasılığı söz konusu olan bir ilişki sonrasında olabildiğince çabuk alınmalıdır. Ertesi gün hapı, ilişki sonrasında ilk 12 saat içinde kullanıldığında olası gebeliği engelleme oranı yaklaşık olarak %98’dir. Ancak ilişki sonrası, ikinci gün kullanıldığında bu oran %75′ dir.

Doğum kontrol yöntemi olarak düşünülmemelidir. Bu haplar acil koruma yöntemidir. Gebeliği engelleyici, kesin bir çözüm değildir. Ertesi gün hapı, doğum kontrol yöntemlerinin uygulanamadığı durumlarda, yalnızca cinsel ilişki sonrasında kullanılıp geçici bir çözüm üretir. Adet döneminin herhangi bir evresinde de kullanıla bilinir.

Ertesi gün hapının doğum kontrol yöntemi olmadığını unutmamak gerekir. Kullanım yöntemleri de doğum kontrol haplarından farklıdır. Korunmanın unutulduğu ya da kondom yırtılması gibi beklenmedik durumlarda acil kurtarıcı olarak kullanılmaktadır. Doğum kontrol hapları gibi düzenli kullanıldığında birçok yan etkisi oluşabilmektedir. Bu nedenle düzenli kullanılmamalıdır.

Eczanelerde reçetesiz satılan ilaçların kullanım dozu markalar arasında farklılık göstermektedir. Bu ilaçların bazıları tek kullanımda etkisini gösterirken, bazıları iki doz kullanımda etkisini göstermektedir. Bu nedenle ilacı kullanmadan önce mutlaka eczacıya danışılmalı ve ilaç prospektüsü dikkatli bir şekilde okunmalıdır.

Bir diğer önemli nokta ise, ertesi gün hapları cinsel hastalıklara karşı bir koruma sağlamamaktadır.

Ertesi Gün Hapının Kullanım Şekli

  • Doğum kontrol yöntemlerinin uygulanamadığı ya da kondom yırtılması gibi durumlar sebebiyle gerçekleşebilecek, istenmeyen gebeliği engellemek amacıyla kullanılmaktadır.
  • Düşünülenin aksine ertesi gün hapı, korunmasız cinsel ilişkiden hemen sonra alınmalıdır.
  • Her ne kadar ilişki sonrasında ilk 5 gün içinde kullanılabilen bir ilaç olsa da koruma özelliği alınan zamana göre değişmektedir.
  • Korunmasız cinsel ilişki sonrasında ilk 24 saat içinde alındığında gebeliği önleme oranı %98 iken, saat sonrasında alınırsa koruma oranı %75’e geriler.
  • Eczanelerden reçetesiz olarak alınan ertesi gün hapını kullanmadan önce mutlaka prospektüs okunmalıdır.

Ertesi Gün Hapı Nasıl Koruma Sağlar?

Ertesi gün hapı, korunmasız cinsel ilişkinin ardından, beklenmedik gebelik oluşumunu içeriğindeki progesteron hormonu sayesinde engeller. Sperm kadın vücudunda yaklaşık 2 güne kadar canlı kalabilir. Gebelik oluşumunda, sperm fallop tüplerine ulaştıktan sonra yumurtayı dölleyerek gebelik oluşumunu sağlar.

Korunmasız cinsel ilişki sonrasında istenmeyen gebeliğin engellenmesi için ertesi gün hapı en kısa sürede alınmalıdır. Yumurta, canlı kalan sperm tarafından döllenmiş olsa bile, ertesi gün hapının içeriğinde bulunan progesteron hormonu, rahim içi duvarının kalınlaşmasını engelleyerek embriyonun tutunmasına engel olur.

Yan Etkileri Nelerdir?

Ertesi gün hapının kullanım nedeni, korunmasız cinsel ilişki sonrasında oluşabilecek istenmeyen gebeliği engellemektir. Bu nedenle doğum kontrol yöntemleri ile karıştırılmamalıdır. Doğum kontrol hapları gibi düzenli kullanılmamalıdır. Uzun süre ve düzenli kullanıldığında pek çok yan etkiye neden olmaktadır. Ayrıca âdet düzensizliğine, mide bulantısına ve kusmaya neden olabilmektedir.

İlaç kullanıldıktan sonraki ilk 3 saatte kusma yaşanırsa, ilacın koruyucu etkisi kalmayacaktır. Bu durumda ilaç tekrar alınmalıdır. Daha sonrasında şikayetler devam eder ise en yakın sağlık merkezine başvurulmalıdır.

Ertesi gün hapının içeriğinde bulunan hormon nedeniyle yan etkiler görülebilmektedir. Bu nedenle bir ay içinde sadece bir kere kullanılmalıdır. Bir ay içinde birden fazla ertesi gün hapının kullanıma bağlı olarak kişinin hormonal düzeni değişiklik gösterebilmektedir.

Vücutta, haberleşmeyi ve sistemlerin uyum içinde çalışmasını sağlayan hormonlardaki düzensizlik birçok sağlık problemine neden olabilmektedir. İlacın uzun süreli kullanımı, âdet düzeninin bozulması, kalp damar hastalıkları ve kanser gibi birçok hastalığın oluşumuna da neden olabilir. Bu nedenle ertesi gün hapı yalnızca korunmasız olarak girilen cinsel ilişkilerden ya da kondom yırtılması durumundan sonra, en fazla ayda yalnızca 1 kez alınmalıdır.

İlacın oluşturabileceği diğer yan etkiler şu şekildedir:

  • Göğüslerde hassasiyet,
  • Baş ağrısı ve dönmesi,
  • Halsizlik,
  • Vücutta şişkinlik,
  • Adet döngüsü arasında kanama,
  • Lekelenme,
  • Karın ağrısı.

Sağlıklı bir yaşam için ertesi gün hapı kullanımına dikkat edilmeli ve bir ayda en fazla 1 kere alınmalı. Aktif bir cinsel hayata sahip kişilerin istenmeyen bir gebelik yaşamaması için uzman doktor kontrolünde, kendisine uygun doğum kontrol yöntemlerinden birini kullanarak koruma sağlaması önerilmektedir.

Doğum Kontrol Hapı Nedir?

Doğum kontrol hapları, kadınlar tarafından kullanılan ve korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebeliğin oluşmasını çok yüksek bir oranda önleyebilen bir doğum kontrol yöntemidir. Bir östrojen ve bir progestojenin kombinasyonu veya yalnızca progesteron hormonunu içerir. Hapların içeriğinde bulunan hormonlar sentetik hormonlardır ve kadın vücudunda üretilen doğal formları ile aynı etkiyi gösterir. Doğum kontrol hapları istenmeyen gebeliklerin oluşmasını önlemenin yanı sıra çeşitli hormonal dengesizlikleri düzenleyerek adet döneminde görülen çeşitli sağlık sorunlarının giderilmesine de yardımcı olur.


Doğum Kontrol Hapı Çeşitleri Nelerdir?

Doğum kontrol haplarının, kullanım amacına, kullanım şekline ve içeriğine göre farklı türleri bulunur.

Kombine Doğum Kontrol Hapları: Aile planlaması amacıyla en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Bu haplar, östrojen ve progesteron hormonları içerir. Bu ilaçlar monofazik ve multifazik olmak üzere iki alt gruba ayrılır. Monofazik doğum kontrol ilaçlarının kutu içeriği tamamen aynıdır. 21 tabletten oluşur ve kolay kullanım için hapların her birinin üzerinde gün isimleri bulunur. Multifazik doğum kontrol haplarında ise 30 tablet bulunur ve bu ilaçların 7 tanesi diğer 21’inde farklı içeriğe sahiptir. Bu tür ilaçların üzerinde sıralı rakamlar bulunur ve ilaç, bu sıraya göre alınmalıdır.

Acil Kontrasepsiyon: Korunmasız cinsel ilişkiden sonra, sürdürülmesi kesinlikle istenmeyen gebeliklerin, implantasyondan önce önlenmesidir. Acil kontrasepsiyon gebelik oluştuktan sonra asla etkili değildir, bu durumlarda kullanılmaz ve bu nedenle de düşük yaptırıcı değildir. Bu amaçla girilen cinsel ilişkinin ardından olası gebeliğin engellenmesi için kullanılan yüksek dozda progesteron içeren, halk arasında ertesi gün hapı olarak da bilinen ilaçlar kullanılabilir. Her gün ve düzenli olarak kullanılmaz. Gebeliği önleme konusundaki etkinliği, ilacın ne zaman kullanıldığı ile doğrudan ilişkilidir. Ertesi gün hapları, korunmasız girilen cinsel ilişkiden sonra, mümkün olan en kısa sürede alınmalıdır. Hapın etki edebilmesi için cinsel ilişkiden sonra en fazla 72 saat içinde alınmalıdır. 72 saat geçtikten ve gebelik oluştuktan sonra etkili değildir. Ertesi gün hapı, birincil doğum kontrol yöntemi olarak değil, yalnızca acil doğum kontrolüne yöneliktir. Çünkü içerdiği hormonlar nedeniyle kanamalar ve adet düzensizlikleri meydana getirebilir.

Doğum Kontrol Hapı Nasıl Kullanılır?

“Doğum kontrol hapı nasıl kullanılır?” sorusu pek çok kişinin kafasında bir soru işaretidir. 

Doğum kontrolünü amaçlayan kadınların hapların kullanımı konusunda bilmesi gereken noktalar; hapların adet kanamasının başlangıcının ilk 5 günü içerisinde, hatta mümkünse 1’inci ile 2’nci günlerde alınmasıdır. Diğer önemli bir nokta ise bu hapların her gün 1 kez ve aynı saatlerde alınmasıdır. Bu ilaçların bir aylık kutusu genellikle 21 ila 28 adet hap içerir. 21 adet içeren doğum kontrol hapı kullananlar; birinci kutu bittikten sonra hapı kullanmaya 1 hafta ara vermelidir. Bu bir haftalık süreçte herhangi bir gün içinde adet görülür ve bu kez adetin başladığı gün dikkate alınmadan önceki kutunun bitiminden 7 gün sonra, yani 8’inci günde yeni kutuya başlanır. Yeni kutuya başlamak için adet kanamasının bitmesini beklemeye gerek yoktur. Adetin ilk günü ilaç kullanımı sadece yeni başlayanlar için geçerlidir. Daha sonraki kullanımlarda adet günü dikkate alınmadan hap kullanılmaya devam edilir. Adet kanaması azalarak devam etse dahi 7 günlük aranın ardından doğum kontrol hapı kullanımına devam edilmelidir. 28 tabletten oluşan doğum kontrol hapları ise aylık tüm döngüyü kapsar. 28 günlük bir kutunun bitmesinin ardından ara vermeden ilaç kullanımına devam edilir. 28 tablet içeren ilaçlarda son tablet çoğunlukla demir ilacı içerir. Adet kanaması sırasında vücuttan atılan kanın yeniden yapılmasını hızlandıran demirin, gebeliği önlemek gibi bir etkisi yoktur. Dolayısıyla kutunun bitmesinin ardından ara vermeden ilaç kullanımına devam edilir.

Doğum kontrol hapı kullananlar doktorlarına hangi doğum hapını kullandıklarını sormalı ve ne kadar süreyle kullanacaklarından emin olmalıdırlar.

Konvansiyonel paketleme haplar günlük olarak alınır ve eskisi bitince, yani 28 günde bir yeni bir pakete başlanır. Kanama, her ay son 4 ila 7 aktif olmayan hapın alındığı hafta boyunca meydana gelir.

Sürekli dozlama veya uzatılmış döngü kombine doğum kontrol haplarında kanama genellikle, aktif olmayan hapların alındığı 7 gün boyunca yılda sadece 4 kez meydana gelir. Sürekli dozlama ve uzatılmış döngü hapları, menstrüasyonun baskılanması sürecinde rahim fibroidlerine bağlı aşırı kanamanın önlenmesi ve tedavisi, menstrüel migren önlenmesi, aralarında nöbetlerin de bulunduğu birtakım tıbbi koşulların menstrüasyonla ilişkili ağırlaşmasının kontrol altına alınması ve endometriozis ile ilgili ağrıdan kurtulma gibi durumlarda bireye yardımcı olabilir.

Doğum Kontrol Hapı Ne Zaman Korumaya Başlar?

Doğum kontrol hapı adet döneminin başlamasıyla kullanılmaya başlanırsa hemen koruma sağlar. Yani hapın alındığı ilk günden itibaren koruma başlamış olur. Doğum kontrol hapları bırakıldıktan hemen sonra normale dönebilir.

Doğum Kontrol Hapı Hangi Durumlarda Kullanılır?

Kombine doğum kontrol hapları, güvenilir bir doğum kontrol yöntemidir. Ancak “Doğum kontrol hapı ne işe yarar?” düşüncesi aslında sadece ‘doğum kontrol yöntemi’ cevabıyla açıklanamaz. Doğum kontrol hapları doğum kontrolü haricinde çok sayıda amaçla kullanılır. Bunlar arasında; adet kramplarının yani dismenorenin daha az şiddetli olması, polikistik over sendromunun neden olduğu androjen üretiminde azalma, rahim miyomlarına ve diğer nedenlere bağlı ağır adet kanamasında ve buna bağlı demir eksikliği anemisinde azalma, premenstrual sendromdan yani adet öncesi sendromun daha kısa, daha hafif geçirilmesi, menopoza yaklaşan yani perimenopoz dönemine giren kadınlar için aylık döngünün daha iyi kontrolü gibi sebepler bulunur.

Farklı kombinasyon doğum kontrol hapları farklı dozlarda östrojen ve progestin içerir. Sürekli kullanılan veya uzatılmış döngüye sahip olan haplar aynı zamanda bireyin her yıl yaşadığı adet sayısını azaltmaya da olanak tanır.

Kombinasyon doğum kontrol hapları kullanmak isteyen bireyler kendilerine en uygun hapı bulmak için bir sağlık uzmanına başvurmalıdır.

Doğum Kontrol Hapının Yan Etkileri Nelerdir?

Doğum kontrol hapları, ani kanama veya lekelenme, baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet, mide bulantısı, şişkinlik ve yüksek tansiyon gibi yan etkilere yol açabilir. Ani kanama, baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet ve mide bulantısı gibi birtakım yan etkilerin bazı vakalarda sürekli ve düzenli kullanımla azaldığı gözlemlenmiştir. Kombine doğum kontrol hapları bunların yanı sıra, bacaklarda kan pıhtısı oluşumu, özellikle sigara kullanan bireylerde kalp krizi ve felç ya da karaciğer bozuklukları gibi ciddi tıbbi sorunlara yol açabilecek belirli durumların riskini artırır.

Bazı durumlarda doğum kontrol hapı zararları olabilen bir doğum kontrol yöntemi olabilir. Çünkü kombinasyon doğum kontrol hapları herkes için uygun değildir. Sağlık uzmanları aşağıdaki durumlarda kombinasyon doğum kontrol hapı kullanmamasını tavsiye edebilir:

  • Açıklanamayan rahim kanaması yaşamak
  • Auralı migren
  • Emzirmenin ilk ayında olmak
  • Büyük bir ameliyat nedeniyle uzun süre hareketsiz kalınması
  • Karaciğer hastalığı
  • 35 yaşından büyük olmak ve sigara içmek
  • Derin ven trombozu ya da pulmoner emboli
  • İnme veya kalp hastalığı geçmişi
  • Kontrol altına alınmamış yüksek tansiyon
  • Meme kanseri geçmişi
  • Nefropati, retinopati veya nöropati gibi diyabetle ilgili komplikasyonlar

Kombine doğum kontrol hapları da istenmeyen gebeliklere karşı kesin bir çözüm değildir. Kombine doğum kontrol hapı alan kadından yaklaşık 9’u, ilk kullanım yılında hamile kalabilir. Ancak haplar belirtildiği gibi özenle kullanılsa dahi hamilelik oranı her yıl kadında birden daha azdır.

Hamileliğin erken döneminde kombinasyon doğum kontrol hapları almak doğum kusurları riskini arttırmaz, ancak bireyler hamile olduklarından şüphelendikleri anda bu ilaçları almayı bırakmalıdır. Kombine doğum kontrol hapları bireyi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korumaz.

Kombinasyon doğum kontrol hapları alan bireyler bayılma, bulanık veya çift görme veya görme kaybı gibi göz problemleri, ciltte sarımsı renk değişikliği yani sarılık, depresyon, göğüs ağrısı, göğüs kitlesi, 2 kez kaçırılmış dönem veya diğer hamilelik belirtileri, karın ağrısı, konuşma zorluğu, nöbetler, şiddetli alerjik deri döküntüsü, şiddetli bacak ağrısı veya şişmesi, şiddetli ruh hali değişimleri ya da yeni başlayan veya kötüleşen baş ağrıları gibi belirti veya semptomlar ile karşılaşırsa mümkün olan en kısa sürede sağlık uzmanlarına danışmalıdır.

Doğum Kontrol Hapı Kilo Aldırır mı?

Doğum kontrol hapları nadir de olsa kilo aldırabilir. Yeni başlayanlar için doğum kontrol hapı biraz kilo aldırabilir. Bu durum genellikle fazla yağdan değil, sıvı tutulmasından kaynaklanan geçici bir yan funduszeue.infoılan çalışmalarda, doğum kontrol hapının çoğu kadında kilo alımına neden olduğuna dair hiçbir kanıtı ortaya çıkmadı. Hapın diğer olası yan etkilerinde olduğu gibi, herhangi bir kilo alımı genellikle minimum düzeydedir ve 2 ila 3 ay içinde kaybolur.

Doğum Kontrol Hapı Kısırlığa Yol Açar mı?

Doğum kontrol hapları kısırlığa (infertilite) yol açmaz. Aksine, birçok kısırlık tedavisi öncesi yumurtalıkları düzene sokmak, hormonal durumu dengelemek için sıklıkla kullanılır. Ayrıca kısırlık yapmadığı gibi gebe kalmayı geciktirici bir etkisi de yoktur.

Doğum Kontrol Hapı Ne Zaman Kullanılır?

Doğum kontrol hapına başlamak isteyen bireyin sağlık hizmeti sağlayıcılarından kombine doğum kontrol hapları için bir reçete talep etmesi gereklidir. Sağlık uzmanı, bireyin tansiyonu ile kilosunu kontrol eder ve bireyin aldığı ilaçlar da dahil olmak üzere tıbbi geçmişini gözden geçirir.

Doktor hangi kombinasyon doğum kontrol hapının birey için doğru olduğunu belirlemeye yardımcı olmak üzere bireyin endişelerini ve tercihlerini de sorar. Sağlık hizmeti sağlayıcıları genellikle hem hamileliği önlemeye yardımcı olacak, hem de bireye doğum kontrolü dışında önemli faydalar sağlayacak ve yan etkileri en aza indirecek en düşük hormon dozuna sahip hapları önerir.

Doğum Kontrol Hapı Kullanırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Hapı düzenli olarak almak için bir zaman belirlemek ve belirli bir rutini takip etmek, bireyin haplardan birisini kaçırmasına engel olabilir. Hapı her gün aynı saatte almak, örneğin sabah dişlerini fırçalarken almak yine bireye yardımcı olabilir.

Doğum kontrol hapları temelde hormonal ilaçlardır ve ancak doğru kullanıldıklarında tam etkilidirler. Hekiminizin talimatlarını dikkatlice uygulamalı ve bu talimatları anladığından emin olmalıdır. Geleneksel kombinasyon doğum kontrol hapları kullanan ve düzenli adet görmek isteyen bireyler, paketteki bütün aktif ve inaktif hapları kullanmalı, mevcut paketi bitirdikten sonraki gün yeni bir pakete başlamalıdır. Aylık dönemlerden kaçınmak isteyen bireyler, sağlık uzmanınıza hapları nasıl alacağını ve art arda en fazla kaç tane aktif hap paketi kullanılmasının sağlık sorunlarından kaçınmayı mümkün kılacağını sormalıdır.

Kaçırılan haplarla dikkat edilmelidir. Aktif bir hapı kaçıran bireyler, doktor aksini ifade etmediği sürece ve aynı gün içinde iki aktif hap alınması anlamına gelse bile, hatırladığı anda onu almalıdır. Paketin geri kalanı her zamanki gibi kullanılmalıdır. Hapın alınma zamanını 12 saatten daha uzun süre kaçıran bireyler 7 gün boyunca yedek bir doğum kontrol yöntemi kullanmalıdır.

Birden fazla aktif hapı kaçıran bireyler kaçırdıkları son hapı hemen almalıdır. Paketin geri kalanını her zamanki gibi kullanılmalıdır. Yine 7 gün boyunca yedek bir doğum kontrol yöntemine başvurulmalıdır. Korunmasız cinsel ilişkiye girilmesi durumunda acil kontrasepsiyon seçenekleri hakkında bilgi almak üzere doktorunuza danışmak gereklidir.

Bireyler doğum kontrol hapı kutuları arasına boşluk bırakmamalı, mevcut paketi bitirmeden önce her zaman bir sonraki paketi hazırlamalıdır.

Kombinasyon doğum kontrol hapı aldıktan sonraki 2 saat içinde kusan veya gün içerisinde 2 veya daha fazla defa şiddetli kusma ve ishal yaşayan bireyler hapı kaçırmış gibi hareket etmelidir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Ertesi g&#;n hapı ne zaman alınmalı?

ERTESİ GÜN HAPI NEDİR?

Ertesi gün hapı, yüksek dozda hormon içeren bir ilaç olup korunmadan girilen cinsel ilişkiden sonra 72 saat içinde kullanılması gerekir. Bu hap, östrojen ve progesteron hormonları içerir.

ERTESİ GÜN HAPI NASIL ETKİ EDER?

Cinsel ilişki sonrası sperm yumurtayla birleşmişse, döllenmiş yumurtanın rahim içinde tutunmasına engel olur.

ERTESİ GÜN HAPI NASIL KULLANILIR?

Jinekolog Op. Dr. Pınar Tokatlıoğlu ertesi gün hapının nasıl kullanılması gerektiğini anlatıyor.

Ertesi gün hapları korunmasız cinsel ilişkide bulunduktan sonra veya kullanılan doğum kontrol yönteminin başarısız olduğu durumlarda, istenmeyen gebeliğin önlenmesinde kullanılır.

Bir düşük yöntemi değildir, hamileliğin oluşmadan önlenmesini sağlar. Uzun süreli bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmamalıdır. Korunmasız cinsel ilişki, kondomun yırtılması kondomun yerinden çıkması veya kondomun unutulması, tecavüz, spiralin yeni çıkarılmış olması, doğum kontrol haplarının unutulması veya atlanması gibi durumlarda cinsel ilişkinin hemen sonrasında ilk 72 saat içinde kullanıldığında etkilidir.

İlişki sonrası ne kadar erken kullanılırsa gebeliği önleme şansı o kadar yüksektir. Örneğin; ilk 24 saatte alınan ertesi gün hapları % 98 oranında başarılıyken; ikinci gün kullanımda bu oran % 85’e; üçüncü günde % 55’e kadar düşmektedir. Adet döngüsünün herhangi bir günü kullanılabilir. En yaygın kullanım şekli 12 saat ara ile iki kez kullanımı şeklindedir.

ERTESİ GÜN HAPININ YAN ETKİLERİ VAR MIDIR?

Çok fazla yan etkisi olmadığı belirtilen ertesi gün hapı, yine de bazı bünyelerde mide bulantısı, baş ve kasık ağrısı, halsizlik, kusma ve baş dönmesi gibi durumlara neden olabiliyor. İlaç alındıktan sonra gün içinde hafif bir kanama yaşanabiliyor ve ondan sonraki adetle birlikte düzenli adet görülmeye başlanıyor.

ERTESİ GÜN HAPI İLİŞKİDEN NE KADAR SONRA ALINMALI?

Cinsel ilişkiden hemen sonra yani en kısa süre içerisinde alınmalıdır. İlişkiye girmeden önce alınan ertesi gün hapının hiçbir koruyuculuğu yoktur.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Prezervatifin yırtılması, diyaframın kayması, doğum kontrol hapının birkaç gün unutulması ya da kullanılan diğer bir yöntemin başarısızlıkla sonuçlanması durumunda, uygulanması gereken ve hormonal acil kontrasepsiyon olarak da adlandırılan bu yöntemi kullanırken dikkat edilmesi gereken üç önemli nokta var:

• İlki, hapı korunmasız cinsel ilişkiden hemen sonra almaktır. Önce hapı alıp sonra ilişkiye girerseniz, hiçbir işe yaramayacağından emin olabilirsiniz. 

• İkincisi, ertesi gün hapını sürekli bir doğum kontrol yöntemi olarak görmemek. Bu hapın amacı, bir gecelik kazaların sonucu olan hamilelik ihtimalinin ortadan kaldırılmasıdır. Kısa süre içinde sık sık kullanılması halinde ise etkisini azaltır, yan etkileri artırır.

• Üçüncü önemli nokta, ertesi gün hapının cinsel yolla hastalık bulaşmasını engelleyici hiçbir özelliğinin bulunmamasıdır. O yüzden bu hapı, daha rahat ve sorumsuz davranmanız için bir kazanım değil, çok ekstra bir durum yaşadığınızda sizi kürtajdan kurtarabilecek ve içinizin rahat etmesini sağlayacak bir seçenek olarak görünüz. Ayrıca cinsel hayatınızda sürekli bir doğum kontrol yöntemini düzenli olarak uygulamak konusunda titiz davranmaya devam ediniz.

ERTESİ GÜN HAPLARI HANGİ DURUMLARDA KULLANILIR?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kutlugül Yüksel, hamileliği önleme amaçlı tercih edilen ertesi gün haplarının kullanımını anlattı ve gebeliği önleme oranlarına ilişkin bilgiler verdi.

Ülkemizde ertesi gün hapı içinde en fazla kullanılan ilaç etken maddesi mcg levonorgestrel olan tabletlerdir. İlişkiden sonra oral yolla iki tablet birden alındığında ilk 24 saat içinde ortalama %95, saatte %85, saatte ise %58 oranında gebeliği önler.

ERTESİ GÜN HAPLARI HANGİ DURUMLARDA KULLANILIR?

• Geri çekme yönteminin hatalı uygulanması,

• Prezervatif yırtılması,

• Özellikle yumurtlama dönemi uyan günlerde korunmasız cinsel ilişkide bulunulması,

• Cinsel istismara maruz kalınması,

• İkiden fazla doğum kontrol ilacının unutulması,

• İlaç kullanımını etkileyebilecek bir sağlık sorunu olmaması, halinde kullanılabilir. Ertesi gün hapını ne zaman kullanmamalı?

• EGH'nın etken maddesine karşı alerjik durumu olanlar,

• KC yetmezliği ve ağır barsak hastalığı olanlar,

• Aynı adet döngüsü içinde bir kez bu ilacı kullananlar ( aynı adet döngüsünde daha sonra yaşanan korunmasız cinsel ilişkilerde kullanamaz; çünkü bu ilacın tekrarlanması halinde hem yüksek dozda hormon alınmış olur, hem de çok fazla adet düzensizliğine neden olur),

• Halihazırda gebeliği mevcut olanlar, bu hapı kullanamaz.

False

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası