hakkari yöresel kıyafet fiyatları / Hakkari Kiralık Kostüm

Hakkari Yöresel Kıyafet Fiyatları

hakkari yöresel kıyafet fiyatları

Hakkari Yöresel Kıyafeti

hakkari

Hakkari yöresel kostüm ve kıyafet kiralama ve satışını yapmakta olup ayrıca bu kostümün parçalarını ayrı ayrı satın alabilir yada kiralayabilirsiniz. Kostümün kumaş kalitesi erkeklerde şal şepik dokuma kumaşından imal edildiği gibi talep edilirse kostümün fiyatını daha düşürmek için alpaka kumaş tercih funduszeue.infoş yelek te ise kesinlikle çuha kullanılmaktadıfunduszeue.infoarda ise fistan bindallı nın kumaşı kadife kumaştıfunduszeue.info kumaşın farklı çeşitleri olması munasebetiyle müşterilerimize sunduğumuz kumaşlardanda seçim yapabilir çünkü kumaşında baskılısı desenlisi deseni farklı olan kumşalar çok miktardadıfunduszeue.info kostümün kesimi yada kalıbı günümüz dizilerinde filmlerinde farklı kumaşlarla hali hazırda kullanılmaktadıfunduszeue.infoüm için yaklaşık 6 metre kumaş gitmektedir.

Hakkari yöresel folklor kostümü erkeklerde şal şepik kumaş tan kollu ceket, Şal şepik kumaştan şalvar, üzerinde kısa yelek kenarları sutaşı çekili, belinde dokuma kuşak içinde ise poplin hakim yakalı gömlek, ayakkabı olarak ise deri yemeni çarık kullanılır. Başında ise legal dediğimiz diğer adıyla kürt poşisi kullanılır.

Hakkari yöresel folklor kostümü bayanlarda Kadife kumaştan fistan yada bindallı kaftanı, belinde dokuma kuşak yada paralı kemer, başında keçe fes , keçe fesin üzerine boncuk ve lira süsleme, kenarları oyalı yazma, boynunda beşi bir yerde gerdanlık şalvar olarak ise saten yada kadife şalvar kullanılmaktadıfunduszeue.info ayakkabı bu yöremizdede kullanılmaktadır.

Hakkari de yöresel kostüm satan mağzası ve okullara kıyafet gönderimi yapmaktayız yada yardımcı olunur.

Kıras fistan geleneği Hakkari'de sürdürülüyor

Hakkari Yüksekova’da kadınların daha çok düğünlerde giydiği asırlık giysi kıras fistanlar, usta ellerde dikilmeye devam ediyor.

Yüksekova'da terzilik yapan Saniye Şenlik, annesinden öğrendiği terzilik mesleğiyle yörenin "kıras fistan" adı verilen geleneksel kıyafet geleneğini hala sürdürüyor.

Kıras fistan geleneği Hakkari'de sürdürülüyor

Birçok yörede çalıştı

35 yaşındaki Şenlik, çocukken annesinden öğrendiği terzilik mesleğini ilerletip, üretim yapacak bir işletme kurmaya karar verdi. 

İşe Şemdinli’de başlayan Şenlik, Irak'ta da iki yıl bu mesleği yaptı.

16 yıl önce Yüksekova'ya yerleşen Şenlik, bir süre farklı terzilerde çalışıp mesleğinde iyi bir yere gelince, çarşı merkezde yöresel kıyafetler üzerine iş yeri açtı.

Kıras fistan geleneği Hakkari'de sürdürülüyor

"Atalarımızdan kalma bir giyim"

Yurt içinin yanı sıra İran, Irak, Hindistan ve Dubai'den getirilen farklı özellikteki kumaşlardan "kıras fistan" diken Şenlik, böylece yöreye ait yüzlerce yıllık geleneğin yaşatılmasını sağlıyor.

16 yıldır terzilik yaptığını söyleyen Şenlik, "Annemden kalan bir meslek. Bu elbiseleri zevkle yapıyorum. Uzun yıllardır bizim kültürümüzde var. Bu geleneği yaşatıyoruz. Atalarımızdan kalma bir giyim. Kendimi bildim bileli bu kıyafetleri hep giyeriz. Çocuklarımız için de dikiyoruz" dedi.

Kıras fistan geleneği Hakkari'de sürdürülüyor

Batı illerden talep çok

Bu geleneğin kuşaktan kuşağa aktarıldığını vurgulayan Şenlik, her yıl farklı modeller çıkarttıklarını söyledi. 

Kumaşların daha çok Dubai, İran, Irak ve Hindistan'dan geldiğini söyleyen Şenlik, şöyle konuştu:

"Her tür modeli dikiyoruz. Taşlı, pilekli, kadife, şifon ve saten kumaş var. İçtekine kıras, dıştakine fistan diyorlar. Herkes giyer burada, en çok da düğünlerde. Yaşlı kadınlar ev içinde de giyer. Günlük de kullanılabilen yöresel kıyafetlerimizdir. Yazın hiç boş durmuyoruz. Bazen aldığımız siparişi iki ay sonra teslim edebiliyoruz. Bazen batı illerinden de sipariş alıyoruz."

Kıras fistan geleneği Hakkari'de sürdürülüyor

“Bir sezonda 3 bine yakın takım çıkartabiliyoruz"

Kıras fistanda da zamanla beğenilerin değiştiğinden bahseden Şenlik, şunları söyledi:

"Eskiden kumaşlar daha sade, dikimi daha kolaydı. Şimdiki modeller hep taşlı, boncuklu. Dikmek çok zor oluyor. Eskiden günde takım çıkartıyorduk, şimdi ise takım çıkarabiliyoruz çünkü çok taşlı ve işlemeli. Bu işte kesim kısmı çok zor. Önemli olan da kesimdir. Kesimi güzel olursa kıyafet de güzel çıkıyor. Yöresel kıyafetlere yoğun ilgi var. Bir sezonda 3 bine yakın takım çıkartabiliyoruz."

Kıras fistan geleneği Hakkari'de sürdürülüyor

Kaynak: AA

Hakkari’de her biri festival havasında geçen düğünlerde yöresel kıyafet geleneği sürdürülüyor.

Bu gelenek aynı zamanda bir istihdam alanını beraberinde getiriyor.

Yöresel kıyafete olan ilgi nedeniyle il merkezi ve ilçelerde çok sayıda atölye kurulu.

Düğünlerin 2 gün 2 gece sürdüğü Hakkari’de kadınların tümü düğünlerde mutlaka yöresel kıyafet giyiyor. Erkekler ise bir gün yöresel kıyafet giyerken ertesi gün takım elbise giymeyi tercih ediyor.

Yüzyıllardır sürdürülen yöresel kıyafet geleneği birçok insana ekmek kapısı oldu. Atölyeler müşterilerine birçok model ve kumaş seçeneği sunuyor.

Hakkarijpg


Şemdinli’de yaşayan Bilal Taşçı da bu talebi görerek atölye kuranlardan biri. 10 yıl İstanbul’da tekstil atölyelerinde işçi olarak çalıştığını belirten Taşçı şöyle diyor: 

İstanbul’da dikim işini öğrendikten sonra memleketime döndüm. Burada bir terzi dükkanı açtım. Bir süre terzilik yaptıktan sonra yöresel kıyafete olan ilgiyi fark edince dükkanı yöresel kıyafet dikim atölyesine çevirme kararı aldım. Bu yerinde bir karardı çünkü inanılmaz bir talep var. Şemdinli’de kadın ve erkeklerin geneli sadece düğünlerde değil normal hayatlarında da yöresel kıyafet giyer. Diğer ilçelerde ise genelde düğünlerde bu durum böyledir.

Taşçı, yöresel kıyafetlerin hazır olarak satılmadığını belirtti ve ekledi: 

Yöresel kıyafetler kişinin beden ölçülerine göre dikilmediği zaman güzel olmuyor. O yüzden buralarda çocuk yöresel kıyafeti dışında hazır yöresel kıyafet bulmanız çok zor. Her müşterimiz bizzat atölyemize uğrar, ölçülerini alırız. Seçtiği veya getirdiği kumaşı bizler istediği modele göre diker ve test için çağırırız. Eğer kıyafeti dilediği gibi olmuşsa son halini verip müşterimize teslim ediyoruz. Yöremizde erkeklerin giydiği yöresel kıyafetler genel olarak “Şal u şepik”, kadınların giydikleri kıyafetler ise “Kiras-Fistan” olarak adlandırılır. Günlük hayatta ve düğünlerde sürekli giyildiği için çok yoğun talep var.

Hakkari’de yöresel kıyafet geleneği

Hepsini göster 12


Şal u Şepik ve Kiras-Fistan olarak adlandırılan bu yöresel kıyafetler için iç piyasadaki kumaşlar kullanıldığı gibi Irak, İran ve Dubai’den getirtilen kumaşlar da kullanılıyor. 

Kumaş ve dikimiyle beraber bir yöresel kıyafetin fiyatı TL ile TL arasında değişiyor.

Şal u Şepik’in çok ince tiftik ipliğinden dokunduğunu belirten taşçı bu kumaşları özel bir stilde dikerek sattıklarını söyledi. Kaya şöyle devam etti:

Şal u Şepik, yelek ve şelema olmak üzere dört parçadan oluşur. Şal, geniş boru paçalı olup pantolon yerine giyilir. Gömleğin üstüne şapik denilen parça giyilip, bele şutik denilen bir kuşak bağlanır. Bu kıyafete ek olarak erkekler başlarına puşi bağlar. Kadının genel giysisi ise kiras fistan olup, paçası ayak bileklerine kadar uzanır. Genel olarak kadife kumaş veya diğer değerli ithal kumaşlardan dikilir. Alta giyilen ve kiras denilen uzun alt eteğin koluna iliştirilmiş levendiler olur, kimi bu levendileri fistan üzerinden kol bileklerine sarar. Bele ise kemer takılır veya ince kumaş bağlanır. Kadınlar başlarına kofi takar. Kofi, boncuk ve fistolarla süslenir. 

Taşçı sosyal medya sayesinde batı illeri ve yurt dışından da birçok sipariş aldıklarını söylüyor: 

Özellikle yurt dışından son zamanlarda yükselen bir talep var. Bu sayede kış mevsiminde de boş durmamış oluyoruz. Yöresel kıyafetle iç piyasadaki kumaşları kullandığımız gibi Irak, İran ve Dubai’den getirttiğimiz kumaşları kullanıyoruz.  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası