kronik hepatit b belirtileri / Kronik Hepatit Türleri ve Tedavisi | Avicenna Hastanesi

Kronik Hepatit B Belirtileri

kronik hepatit b belirtileri

kaynağı değiştir]

Hepatit B virüsü enfeksiyonunun tespiti yapılan testte viral antijenleri (virüs tarafından üretilen proteinler) veya konak tarafından üretilen antikorları tespit etmek için serum veya kan tahlili yapılır. Bu tahlillerin yorumlanması karmaşık bir işlemdir.[63]

Hepatit B yüzey antijeni (HBsAg) en sık bu enfeksiyonun varlığını bulmak için taranır. Bu enfeksiyon sırasında ortaya çıkan ilk saptanabilir viral antijendir. Bununla birlikte, enfeksiyonun erken safhalarında bu antijen mevcut olmayabilir ve konak tarafından temizlendiği için enfeksiyon sırasında da saptanamayabilir. Enfeksiyona neden olan virion, viral genomu çevreleyen bir iç "çekirdek partikülü" içerir. İkozahedral çekirdek partikülü, alternatif olarak hepatit B çekirdek antijeni veya HBcAg olarak bilinen çekirdek proteinin veya kopyasından yapılır. Konağın enfekte kaldığı ancak virüsü başarıyla temizlediği bu süreçte hepatit B çekirdek antijenine (anti-HBc IgM) özgü IgM antikorları, hastalığın tek serolojik kanıtı olabilir. Bu nedenle, çoğu hepatit B testinde HBsAg ve toplam anti-HBc (hem IgM, hem IgG) taranır.[64]

HBsAg'nin ortaya çıkmasından kısa bir süre sonra hepatit B, e antijeni (HBeAg) adı verilen başka bir antijen ortaya çıkar. Geleneksel olarak, bir konağın serumunda HBeAg'nin varlığı, çok yüksek viral replikasyon oranları ve artmış enfektivite ile ilişkilidir; ancak, hepatit B virüsünün varyantları 'e' antijenini üretmez, bu nedenle bu durum her vaka için geçerli değildir.[65] Bir enfeksiyonun doğal seyri sırasında, HBeAg temizlenebilir ve 'e' antijenine karşı antikorlar (anti-HBe) hemen ardından ortaya çıkar. Bu dönüşüm genellikle viral replikasyonda dramatik bir düşüşle ilişkilendirilir.

Konak enfeksiyonu temizleyebilirse, kanda veya serumda HBsAg tespit edilemez. Onun yerine hepatit B yüzey antijeni ve çekirdek antijeninin IgG antikorları (anti-HBs ve anti-HBc IgG) gözlenir.[38] HBsAg'nin yok olması ile anti-HB'lerin ortaya çıkması arasındaki süreye pencere dönemi denir. HBsAg için negatif, ancak anti-HB'ler için pozitif olan bir birey ya bir enfeksiyonu temizlemiştir ya da daha önce aşılanmıştır.

En az altı ay boyunca HBsAg pozitif kalan bireyler, hepatit B taşıyıcısı olarak kabul edilir.[66] Virüs taşıyıcıları kronik hepatit B hastası olabilir. Eğer kronik enfeksiyonun bağışıklık temizleme safhasındaysalar, yüksek serum alanin aminotransferaz (ALT) seviyeleri ve karaciğer iltihabı görülebilir. HBeAg negatif durumuna dönüşmüş, özellikle enfeksiyonu yetişkinliğinde edinmiş, taşıyıcılarda çok az viral üreme gerçekleşir ve bu yüzden uzun vadeli komplikasyon ve hastalığı başkalarına bulaştırma riski çok düşük olabilir.[67] Bununla birlikte, bireylerin HBeAg-negatif hepatit ile "bağışıklık kaybı" yaşaması mümkündür.

Avrupa Karaciğer Çalışmaları Derneği tarafından tanımlanan kronik hepatit B enfeksiyonunun beş aşaması (İngilizce)

Klinik örneklerde viral yük olarak adlandırılan HBV DNA saptamak ve miktarını ölçmek için PCR testleri geliştirilmiştir. Bu testler, bir bireyin enfeksiyon durumunu değerlendirmek ve tedaviyi izlemek için kullanılır.[68] Yüksek viral yüke sahip bireylerin biyopsisinde karakteristik olarak buzlu cam hepatositler gözlenir.

Önleme[değiştir kaynağı değiştir]

28 Temmuz'da kutlanan Dünya Hepatit Günü, hepatit B ve hepatit C konusunda küresel farkındalık yaratmayı, önleme, tanı ve tedaviyi teşvik etmeyi amaçlamaktadır. 'den beri Dünya Hepatit İttifakı tarafından düzenlenmektedir ve Mayıs 'da Dünya Sağlık Örgütü'nden küresel onay almıştır.[]

Girişimler[değiştir

Hepatit B Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Karaciğer enzimlerinin yükselmesine yol açan Hepatit B, kan yoluyla, vücut sıvılarıyla ve mukoza temasıyla bulaşır. Farklı bir deyişle hastalığın bulaşması, sterilize edilmemiş iğnelerin batması ve korunmasız cinsel ilişki yoluyla olur. Ağız mukozasında virüs bulunmadığı için Hepatit B öpüşmekle bulaşmasa da ağız kenarında, dudaklarda herpes yani uçuk varlığında öpüşmek sakıncalıdır. Hepatit B dövme yaptırılan yerlerden de buluşabilir. İşlem sırasında tek kullanımlık steril iğneler kullanılsa da iğnenin batırıldığı boya şişesinin ortak kullanımı, Hepatit B virüsünün sağlıklı kişiye bulaşmasına yol açabilir. Ayrıca kuaförlerde kullanılan, jilet, ustura, manikür ve pedikür aletleri de uygun şekilde steril edilmediğinde Hepatit B virüsünün bulaşmasına neden olabilir. Gebelik sırasında anne adayından bebeğe de virüs bulaşabilir. Tüm dünyada görülen hastalık, Güney Avrupa ve Uzak doğu ülkelerinde daha yaygındır. Türkiye ise orta derece riskli kuşakta bulunur. Aşı ile önlenebilen rahatsızlığın 6 aydan uzun sürmesi durumunda hastalık, kronik Hepatit B olarak adlandırılır. Karaciğerde yara dokusuna yol açan kronik Hepatit B, karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri ve siroza yol açabilir.

Hepatit B Nedir?

Hepatit B virüsünün neden olduğu hastalık, karaciğer iltihabı olarak da tanımlanabilir. Hastalık kişiden kişiye kan yoluyla, vücut sıvılarının temasıyla ve cinsel yolla bulaşır. Anne adayının karnındaki bebeğe de bulaşabilen hastalık, tedavi edilmediğinde siroz ve karaciğer kanseri gibi yaşamı tehdit eden hastalıklara yol açabilir. Hepatit B virüsü, bazı kişilere bulaştıktan sonra hastalığa yol açmaksızın vücutta yaşamını sürdürebilir. Bazı kişilerde ise hastalık iyileşmesine rağmen virüs vücuttan atılamaz. Bu kişilerde virüs herhangi bir semptoma yol açmasa da kişinin taşıyıcılığı ve dolayısıyla enfeksiyonu bulaştırma riski devem eder. Hepatit B virüsü taşıyıcısı olan kişilerin büyük çoğunluğu, virüse bağlı bir sağlık sorun yaşamadan ömür boyu yaşayabilirken bu kişilerin %10'unda hepatit B hastalığı gelişebilir. Bu yüzden hepatit B taşıyıcı olan kişilerin düzenli aralıklarla takip edilmesi önerilir. Hepatit B, akut ve kronik olarak ikiye ayrılır. Akut Hepatit B enfeksiyonunda kişi, virüse maruz kaldıktan sonraki 6 ay içinde iyileşir. Kronik hepatit B ise virüs sağlıklı kişiye bulaştıktan sonra 6 ay içinde yok edilemeyen vakalar için kullanılan bir tanımdır. Akut Hepatit B enfeksiyonunun yetişkinler arasında kronikleşme sıklığı %1 ila %5 civarındayken bu oran yenidoğanlarda %90 seviyesine kadar yükselir. Farklı bir deyişle hastalığın kronikleşme ihtimali yaş ilerledikçe düşer. Ancak çok nadir de olsa fulminan Hepatit B tablosu ortaya çıkabilir. Fulminan Hepatit B ani başlar ve hızla karaciğer yetmezliğine yol açarak hayati tehlike oluşturabilir.

Hepatit B Belirtileri Nelerdir?

Virüs kişiye bulaştıktan sonra kuluçka süresi 6 hafta ila 6 ay arasındadır. Bu süre boyunca kişi bulaştırıcıdır. Cinsel temas ve vücut sıvılarıyla bulaşan Hepatit B hastalığı, karaciğer hasarına neden olur. Karaciğerin hasarlanması gerçekleşene kadar belirti vermeden ilerleyebilen hastalık, çoğunlukla siroz ya da kansere dönüştüğünde tanı alır. Semptomatik ilerleyen vakalarda ortaya çıkan hepatit B belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Hâlsizlik ve yorgunluk,
  • Ateş,
  • İştah kaybı,
  • Kilo kaybı,
  • Bulantı ve kusma,
  • Kanlı kusma,
  • Gözlerde ve ciltte sararma,
  • Karında ödeme bağlı olarak şişkinlik,
  • Bacaklarda ödem,
  • Karın ağrısı,
  • Bağ ağrısı,
  • Eklem ağrıları,
  • İshal,
  • Dışkı renginin açılması,
  • İdrar renginin koyulaşması,
  • Cildin kolayca morarması.

Hepatit B Nedenleri Nelerdir?

Hepatit B virüsünün neden olduğu hastalık, karaciğer hasarlanmasına yol açarak, kişide karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanseri gibi yaşamı tehdit eden farklı hastalıklara yol açabilir. Bu gibi durumlarda tedavi için çoğunlukla karaciğer nakli gerektirir. Hepatit B nedenleri, virüsün bulaşmasıyla direkt ilgilidir. Hepatit B nedenleri ya da bulaşma yolları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kan ve kan ürünlerinin nakli,
  • Virüsü taşıyan kişiyle tıraş bıçağı, tırnak makası ve diş fırçası gibi nesnelerin ortak kullanımı,
  • Enfekte kişinin açık yaralarına ya da kanına temas etmek,
  • Korunmasız cinsel ilişkiye girmek,
  • İğne ve şırınga gibi enjeksiyon malzemelerinin paylaşımı,
  • İğne batması,
  • Kesici ve delici aletler yoluyla kana maruz kalmak,
  • Sterilize edilmemiş cerrahi aletlerin tekrar kullanılması,
  • Uygun koşullar sağlanmadan dövme yaptırmak,
  • Manikür ve pedikür gibi işlemler sırasında ortak aletlerin kullanılması,
  • Doğum sırasında anneden çocuğa.

Sıklıkla sorulan "Hepatit B nasıl bulaşır?" sorusu da bu şekilde yanıtlanabilir. Hepatit B virüsü su, gıda maddeleri, solunum ya da damlacık yoluyla bulaşmaz.

Kimler Aşı Olmalı?

Hepatit B aşıyla önlenebilir bir hastalıktır. Bebeklik dönemi aşı takviminde yer alan Hepatit B aşısı 3 doz şeklinde uygulanır. Aşının ilk dozu doğumu takip eden 72 saat içinde yapılır. 2. doz, ilk ayın sonunda ve 3. doz ise 6. ayın sonunda uygulanır. Doğumun ardından aşı yapılmasıysa 1. dozun ardından en az 4 hafta sonra 2. doz ve 2. dozun ardından en az 8 hafta sonra aşılama yapılabilir. Hepatit B hastası olan kişilerin gerçekleştiği doğumun ardından ise bebeğe yapılan aşının 1. dozu ilk 12 saat içinde yapılmalıdır. 3. dozun uygulanmasının ardından 4 ila 8 hafta sonra bebeğe, anti-HBs ve HBsAg testleri yapılmalıdır. Tüm yaş gruplarında uygulanabilen hepatit B aşısının yaş aralığındaki kişilerde koruyuculuk oranı %95 iken, yetişkinlerde %90 seviyesindedir. 60 yaş üzeri kişilerde ise aşının koruyuculuğu yaklaşık olarak %75 seviyesine geriler. Aşının koruyuculuğu zamanla düşebilir. Aşının sık görülen yan etkileri enjeksiyon bölgesinde ağrı ve hafif şiddette ateştir. Nadiren baş ağrısı, hâlsizlik ve huzursuzluk görülebilir.

HBV'den Kaçınmak için Ne Yapmalı?

Hepatit B virüsünden kaçınmak için alınabilecek en etkili önlem aşılanmaktır. Bunun yanı sıra korunmasız cinsel ilişkiye girilmemeli ve bir kere dahi olsa başkasına ait diş fırçası, ruj ve tırnak makası gibi nesneler ortak kullanılmamalıdır.

Hepatit B Taşıyıcının Alabileceği Önlemler Nelerdir?

Hepatit B virüsü, Hepatit C'den 10 kat ve AIDS'e yol açan HIV'den ise kat daha bulaşıcıdır. Bu yüzden Hepatit B hastalarının ve taşıyıcıların şu önlemleri alması önerilir:

  • Birlikte yaşadığınız kişilerin bir an önce aşılanmasını sağlayın.
  • Korunmasız cinsel ilişkiye kesinlikle girmeyin.
  • Aile bireyleriyle ya da arkadaşlarınızla jilet, ruj, diş fırçası ve tırnak makası gibi aletleri paylaşmayın, onların kişisel hijyen malzemelerini kullanmayın.
  • Gebeyseniz bu durumu mutlaka hekime bildirin.
  • Karaciğer hasarına yol açan alkol kullanımından kesinlikle kaçının.
  • Diş operasyonları ya da cerrahi girişim öncesinde hekiminizi bilgilendirin.

Hepatit B Hastalığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hepatit B hastalığının tanısı kan testiyle koyulur. Akut Hepatit B vakalarında çoğunlukla tedaviye ihtiyaç duyulmasa da semptomların yol açtığı yakınmaları azaltmak için destekleyici nitelikte bazı ilaçlar reçete edilebilir. Kronik hepatit B vakalarında ise tedavi için pek çok farklı ilaç seçeneği bulunur. Tedavinin amacı hastalığın, karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanserine dönüşme ihtimalini ortadan kaldırmaktır. Uygulanan tedavi sayesinde kişi hepatit B kontrol altına alınabilse de Hepatit B virüsünün ortadan kaldırılması pek mümkün değildir. Hepatit B tedavisi, çoğunlukla oral yolla alınan ilaçlarla yapılır. Ancak ilerlemiş vakalarda karaciğer nakli yapılması gerekebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası