atatürk hangi sarayda vefat etmiştir / 10 Kasım 'de saatler 9'u 5 geçe durdu - Son Dakika Haberleri

Atatürk Hangi Sarayda Vefat Etmiştir

atatürk hangi sarayda vefat etmiştir

kaynağı değiştir]

Ölüm belgesini imzalayanlardan Prof. Mehmet Kâmil Berk, Atatürk'ün çenesini ipek mendille, ayak başparmağını ise bandajla bağladı. Cenazesi erteleneceği için cenazesi, Ankara'daki Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nden (GATA) bu amaçla gelen patolog Prof. Lütfi Aksu tarafından mumyalandı. Daha sonra, kız kardeşi Makbule Atadan, yüksek rütbeli hükûmet yetkilileri ve memurları ve diğer nüfuzlu kişiler saygılarını sunmak için belirli zamanlarda gelirken vücudu dinlenmeye alındı.

Atatürk'ün naaşı, ceviz ağacından çinko kaplı maun bir tabutun içine konmuştur. Bayraklı tabut 16 Kasım'da[17] sarayın kabul salonuna bir katafalk üzerine yerleştirildi. Bruno Taut tarafından tasarlanan katafalkın her iki yanında, Kemalist ideolojininaltı sütununu simgeleyen üç yüksek meşale ile çevriliydi.[18][19] Atatürk'ün naaşı, 19 Kasım'a kadar bu katafalkta tutuldu.[19] On binlerce kişi Atatürk'ü son kez görmek için Dolmabahçe Sarayı'nı ziyaret etti. 17 Kasım 'de sarayda çıkan izdihamda 11 kişi öldü.[20] Türkiye'nin 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, o günlerde törenlerde görevli genç bir askerî öğrenci olduğunu ve gözlemlerini şöyle anlattı:

"İstanbul'da o büyük kurtarıcının katafalkı önünden geçmeyen insan kalmadı. Bu geçiş bir hafta devam etti. Cenazenin kaldırıldığı gün top arabasının hemen önünde okulumuz çelengini taşıyanlar arasında olduğum için top arabası geçerken yedisinden yetmişine bütün İstanbulluların çığlıklarını yakinen görebiliyordum. O manzarayı görmeyenlerin bunu tahayyül etmeleri bile mümkün değil. Ana caddeye açılan yollar, bütün binalar insan seli; yola taşmayı önlemek için itfaiye arabaları halkın üzerine su sıkıyor, halk yine de dağılmıyor. Hatta bir kısım kadın-erkek vatandaşlar göğüslerini açarak, 'Sık suyu. Öldürsen de gitmem.' diye haykırıyordu. Karaköy'den geçerken bir binanın üçüncü katındaki pencereden bir kadın kendisini top arabasının üzerine atacak iken yanındakiler geriye çekerek kurtardılar. Bu ne sevgi idi ya Rabbi! Bu ne bağlılıktı! Hangi devlet adamına böyle bir sevgi nasip olmuştur? Atatürk'e küfür eden, heykellerine saldıran o sapıklar, o yobazlar bu sahneleri görmediler."[21]

Başkente götürülmesi[değiştir

Atatürk’ün vefat ettiği oda 10 Kasım’a hazırlanıyor

İstanbul Dolmabahçe’de bulunan ve Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün son anlarına tanıklık eden 71 numaralı oda Milli Saraylar Başkanlığının uzman restorasyon ekibi tarafından bakım ve onarıma alındı. Planlanan çalışmalar 10 Kasım Atatürk''ü Anma Gününden önce tamamlanmış olacak.

Dolmabahçe sarayı hem Osmanlı dönemine hem de Cumhuriyet dönemine tanıklık etmesinden ötürü oldukça eşsiz, tarihi bir mekandır. Cumhuriyet dönemi ile birlikte kullanımına devam edilen sarayın harem bölümü Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün son anlarına tanıklık etmesinden ötürü ayrı bir öneme sahip olan odada Milli Saraylar Başkanlığının uzman ekibi tarafından restorasyon çalışmaları başlatıldı.

10 KASIM''DA HAZIR OLACAK

Atatürk’ün vefat etmiş olduğu ve harem bölümünde bulunan 71 numaralı oda her yıl 10 kasım tarihinde binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Bu yılda aynı şekilde ziyaretçilerini ağırlamayı bekleyen odanın restorasyon çalışmaları, 10 kasım tarihinde hazır olacak şekilde planlanmış durumda. Odanın içinde bulunan ve Atatürk’e ait olan yatak odası takımı, masa saati ve ‘dört mevsim’ adlı yağlıboya tablosu, zarar görmemeleri için sergilendikleri yerde ziyaretçiler tarafından görülebilecek şekilde şeffaf kaplama malzemesiyle koruma altına alındı.

Çalışmalarla ilgili bilgi veren Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı Restorasyon Daire Başkanı Gökşen Canıyılmaz, “Öncelikle burada mimari yüzeylerde bakım çalışması ve yüzey temizliği yürütmekteyiz. Çalışmamıza ilk olarak fotoğraflarla hasar tespitini belirleyerek başladık. Bu çalışmayı Milli Saraylar Restorasyon Daire Başkanlığına bağlı 12 kişilik bir uzman ekiple yürütmekteyiz. İlk olarak kuru temizlikle işe başladık. İlk olarak duvar ve tavan eteklerindeki yüzeylerde kuru temizlik yapılmaya başlandı. Restorasyon süpürgesi ve fırçası yardımıyla yüzeyler, toz ve kirden arındırıldı. Hemen arkasından da saf su ve pamuk ile nemli temizliğe başladık. zaman içerisinde oluşan boya çatlakları, boya kalkmaları ve boşlukların içi dolgu malzemesi ile dolduruldu. Boya çatlakları macunla doldurularak bir gün kurumaya bırakıldı” açıklamasında bulundu.

SON DERECE TİTİZLİK İSTEYEN BİR İŞLEM

Çalışmalarda görev alan ekibin oldukça dikkatli ve titiz bir şekilde hareket ettiğini belirten Gökşen Canıyılmaz, “Son derece titizlik isteyen ve hassasiyet göstermeniz gereken bir işlem. Tabi bunlar yapılırken bütün yaptığımız çalışmaların öncesini ve sonrasını gözlemleyebilmek adına raporlarımız arşiv kayıtlarına alındı” dedi.

Ziyaretleri engellemeden çalışma yaptıklarını ve çalışmaların 10 Kasım’dan önce biteceğini kaydeden Canıyılmaz, “Restorasyon Daire Başkanlığı olarak bakım ve yüzey temizliği işlemlerini yürütmekteydik. Daha önce kapı kanatlarında, parkelerde, pencerelerde bu çalışmaları yapmaktaydık. Bu seferki hedefimizde mimari yüzeylerde bulunan bakım çalışmaları idi. İnşallah 10 Kasım’a da çalışmalarımızı yetiştireceğiz” şeklinde konuştu.

(Kaynak: İHA)

İlgili Haberler

10 Kasım 'de saatler 9'u 5 geçe durdu

Bugün, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının 84'üncü yılı. 10 Kasım 'de saatler 9'u 5 geçe Türk Milleti Atasını kaybetti. Atatürk için düzenlenen törenlere yüz binlerce kişi katıldı.

Naaşı 21 Kasım 'de Etnografya Müzesi'ne, 10 Kasım 'te ise ebedi istirahatgahı Anıtkabir'e taşındı. 

19 Kasım'da Ankara'ya uğurlandı

Atatürk’ün naaşı 16 Kasım’da Dolmabahçe Sarayı tören salonunda katafalka koyuldu, halkın ziyaretine açıldı. Gözleri yaşlı Türk halkı Atasını son kez görmek için Dolmabahçe Sarayı'na koştu. Takvim yaprakları 19 Kasım tarihini gösterirken, Ata'nın naaşı kılınan cenaze namazının arından, Cumhuriyet'in başkenti Ankara'ya götürülmek üzere top arabasıyla Dolmabahçe Sarayı'ndan çıkarıldı. Bir millet sokağa dökülmüş Ata'sını son yolculuğuna uğurluyordu.

“Cenaze alayı” tramvay yolunu takip ederek Tophane, Karaköy, Eminönü, Bahçekapı, Sirkeci, Salkım Söğüt, Gülhane Parkı güzergahından Sarayburnu’na ulaştı. Ulu Önderin naaşı, Saat ’de Zafer Torpidosu’na, ’de de Yavuz Zırhlısı’na konuldu. İstanbul'dan Türk ve yabancı savaş gemilerinin eşliğinde ayrılan Yavuz, ’da İzmit Mayın İskelesi’ne yanaştı. 

Atatürk'ün naaşı Ankara'ya seyahatlerini yaptığı trenle getirildi

Atatürk'ün naaşı saat ’te, daha önce onu yurt gezilerine götüren trenin beyaz renkteki vagonuna nakledildi. Ankara'ya doğru yola çıkan tren geçtiği bütün istasyonlarda halk tarafından selamlandı. O tren 1 gün sonra 20 kasım 'de saat sıralarında millî mücadele’nin başlarında ata'sına karargâh olarak ev sahipliği yapan Ankara Garı'na girdi. Ulu Önderin naaşı, Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ve yetkililer tarafından selamlandıktan sonra top arabasıyla Meclise götürüldü.

Ankara sokakları da tıpkı İstanbul gibi doldu taştı. Aynı gün saat gece ’ye kadar Ankaralılar Atalarını gözyaşları içinde ziyaret etti. Resmi tören önceden de ilan edildiği gibi 21 kasım 'de Büyük Millet Meclisi önünde başladı. Ankara'da hava yağmurluydu. Naaş yeniden top arabasına konup “muvakkat -yani geçici- kabir” olarak seçilen Etnografya Müzesi’ne doğru hareket etti. Törende dünya liderleri de hazır bulundu.

Ankara'daki cenaze törenine pek çok ülkeden yönetici ve temsilci katıldı

Çanakkale'de Atatürk ile bizzat savaşan İngiliz General Sir Birdwood naaşını ayakta selamladı. Almanya Dışişleri Bakanı Von Neurat, Fransa İçişleri Bakanı Albedt Sarraut, Yunanistan Başbakanı General Metaksas, Rus Dışişleri Komiser Muavini Potemkin Bir çok ülkenin temsilcisi, dünya büyük bir savaşın eşiğindeyken tören için bir araya geldi.

Atatürk’ün naaşı, 15 yıl boyunca burada Etnografya Müzesi'nde kaldı. 10 kasım tarihinde son kez ve yine bir devlet töreniyle, buradan ebedi istirahatgahı Anıtkabir'e taşındı. Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes, Atatürk’ün kız kardeşi Makbule Atadan ve tüm devlet erkanı törende hazır bulundu. Top arabasına konan naaş, jet uçaklarının geçişi ve Askerlerin eşliğinde ilerledi. Tören Komutanı Tümgeneral Mithat Akçakoca'ydı. Atatürk’ün İstiklal Madalyası, Tuğamiral Şerafettin Karapınar tarafından taşındı. Harbiyeli Mustafa Kemal’in naaşını, mezunu Harbiyeliler taşıdı.

Türk halkı bir kez daha Atasını kaybetmenin derin acısını yüreklerinde hissetti. Güzergah üzerindeki tüm binaların çatıları ve balkonları insanlarla doldu.

Aslanlı Yol’un başında top arabasından alınan naaş, askerlerin omzunda metre uzunluğundaki yolu geçerek mozole önüne getirildi. Atatürk ilelebet istirahatgahı Anıtkabir'de vatan toprağına, Türk milletinin kalbine gömüldü. 

Kamera: İhsan Kırkbeşoğlu

Kurgu: Burcu Şaşmaz

kaynağı değiştir]

Siroz teşhisi konulması[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası