spss veri girme / SPSS Kullanımına İlişkin Teknik Bilgiler – Dr. Mustafa Otrar

Spss Veri Girme

spss veri girme

&#;statistiksel analiz için test seçimlerine ait bir algoritmay&#; bir önceki yaz&#;mda payla&#;m&#;&#;t&#;m. &#;imdi yava&#; yava&#; kullanaca&#;&#;m&#;z istatistik yaz&#;l&#;mlar&#;na ard&#;ndan da bu testlerin yap&#;l&#;&#;lar&#;na girece&#;iz. Kullanaca&#;&#;m&#;z 3 farkl&#; istatistik yaz&#;l&#;m&#; var: IBM SPSS 20, MedCalc ve GPower. Bunlar d&#;&#;&#;nda internetten de baz&#; çevrimiçi istatistik ve analiz sitelerinden yararlanaca&#;&#;z. Hem IBM SPSS hem de MedCalc ücretli yaz&#;l&#;mlar. MedCalc nispeten daha uygun ( $), hekimlerin daha anlayaca&#;&#; bir formatta ve deneme sürümü ile yapt&#;&#;&#;n&#;z analizleri yay&#;nlar&#;n&#;zda kullanma hakk&#; veriyor. SPSS için ço&#;u üniversitenin abonelikleri mevcut, bunlar arac&#;l&#;&#;&#;yla çok uygun fiyata ö&#;renci ve akademik hesaplar sat&#;n al&#;nmas&#; mümkün. Ancak böyle bir seçenek yoksa deneme sürümlerini de kullanabilirsiniz. Öncelikle biraz programlardan ve özelliklerinden bahsedelim:

Uyumluluk ve &#;&#;letim Sistemleri

SPSS Sürümden itibaren IBM taraf&#;ndan al&#;nan bir yaz&#;l&#;m. SPSS inc. ise öncesinde yapt&#;&#;&#; bir de&#;i&#;iklikle veri ve döküm dosyalar&#; de&#;i&#;tirmi&#;ti. Bu nedenle versiyon 16 ve sonras&#; ile 15 ve öncesi 2 ayr&#; program gibi birbirinin veri ve döküm dosyalar&#;n&#; açmakta ve okumakta zorlan&#;yor. Bu s&#;k&#;nt&#;lar&#; nas&#;l a&#;aca&#;&#;n&#;z&#; Dosya formatlar&#; k&#;sm&#;nda daha geni&#; olarak belirttim. IBM SPSS sat&#;n ald&#;ktan sonra Mac, Linux ve Windows’daki sürümlerini kullanabilirsiniz. Ancak MedCalc için sadece Windows sürümü var. E&#;er Mac bilgisayar&#;n&#;zda MedCalc kullanmak istiyorsan&#;z Parallels gibi bir program ya da BootCamp ile bilgisayar&#;n&#;za Windows da kurmal&#;s&#;n&#;z.

Dosya formatlar&#;

SPSS veri dosyalar&#;n&#; .sav olarak döküm dosyalar&#;n&#; .spv olarak sakl&#;yor. Bu iki dosya da SPSS’e özel. SPSS olmadan döküm dosyalar&#;n&#; (.spv) okuyabilmek için SPSS Smartreader IBM sitesinden indirilip kullan&#;labilir (funduszeue.info). SPSS Smartreader SPSS 16 ve üstündeki sürümlerle haz&#;rlanm&#;&#; materyalleri aç&#;p okuman&#;za ve s&#;n&#;rl&#; &#;ekilde düzenlemenize (pivot tablo düzenleme, tablo renk, font düzenleme vb gibi) izin veriyor. SPSS 16’dan daha önceki sürümler için ise döküm dosyas&#;n&#;n uzant&#;s&#; farkl&#; ve .spo &#;eklinde. Bu dosyalar&#; görüntülemek için SPSS Legacy Viewer adl&#; IBM öncesi döneme ait görüntüleyiciyi kullanman&#;z gerekli. IBM telif haklar&#; sebebiyle bu program&#; sitesinde bar&#;nd&#;rm&#;yor ancak ftp üzerinden (ftp://funduszeue.info) indirmeniz mümkün. SPSS SAS, STATA, SYSTAT programlar&#;na ait veri dosyalar&#; ile MS Excel .xls dosyalar&#;n&#; açabiliyor ama OpenOffice ve MedCalc dosyalar&#; ile uyumsuz.

MedCalc veri ve döküm dosyalar&#;n&#; bir arada tutan kendine has .mc1 dosya format&#;n&#; kullan&#;yor. Bu dosyalar&#;n SPSS ile görüntülenmesi mümkün de&#;il. MedCalc .mc1 d&#;&#;&#;nda Excel, OpenOffice ve SPSS sav formatlar&#;nda da veri dosyalar&#;n&#; kaydedebilmekte. Ancak veri d&#;&#;&#;nda dökümlerin de kaydedilmesi için .mc1 dosyas&#; olu&#;turman&#;z gerekiyor. MedCalc program&#;n&#;z olmasa bile Free MedCalc Viewer ile (funduszeue.info) .mc1 dosyalar&#;n&#; görüntüleyebilirsiniz. MedCalc v16 ile beraber istenen her dökümün ard&#; ard&#;na bir MS Word dosyas&#;na aktar&#;lmas&#; fonksiyonu gelmi&#; durumda. A&#;a&#;&#;daki MedCalc ekran&#;nda en sa&#;daki k&#;rm&#;z&#; ile i&#;aretli W butonuna her bast&#;&#;&#;n&#;zda aktif ekrandaki dökümleri s&#;ras&#;yla ayn&#; ya da farkl&#; MS Word dosyas&#;na atma imkan&#; verilmi&#;. Grafikleri de ayr&#; ayr&#; kaydetme imkan&#;n&#;z oldu&#;undan sadece veri için SPSS .sav format&#;n&#; kullanarak hiçbir kay&#;p ya&#;amadan SPSS ortak dosyalar&#; kullanman&#;z mümkün. MedCalc SPSS, SAS, STATA, MS Excel ve OpenOffice dosyalar&#;n&#; açabiliyor. Her iki program&#;n rahat çal&#;&#;mas&#; için SPSS’in veri dosyas&#; format&#; olan .sav kullanmak en mant&#;kl&#;s&#;.

Screen Shot at

[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””]Dipnot: Excel dosyalar&#; için SPSS ve MedCalc da MS Excel’in yeni format&#; olan .xlsx açmakta zorlan&#;yor ve hatalar yap&#;yor. Excel’den veri geçirilecekse .xls olarak önce kaydedip sonra bu programlarda açmak en mant&#;kl&#;s&#;. E&#;er bir .xls dosyas&#;n&#; SPSS ile açmakta zorlan&#;rsan&#;z (ki s&#;kl&#;kla ba&#;&#;n&#;za gelmesi muhtemel) Medcalc ile aç&#;p verinin sorunsuz &#;ekilde geçti&#;inden emin olduktan sonra (virgüller, ondal&#;k say&#;lar) SPSS .sav dosyas&#; olarak kaydedip SPSS’de rahatl&#;kla açabilirsiniz. Özellikle Mac kullan&#;c&#;lar&#; bu problemi daha s&#;k ya&#;ayacaklard&#;r. [/box]

At&#;f verme

SPSS

SPSS Sürümden itibaren IBM firmas&#; taraf&#;ndan al&#;nd&#;&#;&#;ndan istatistik paketine at&#;f verilirken a&#;a&#;&#;daki bilgiler kullan&#;lmal&#;d&#;r.

  • SPSS for Windows, Version (SPSS Inc. Chicago, USA. Released )
  • SPSS for Windows, Version (SPSS Inc. Chicago, USA, Released )
  • PASW Statistics for Windows, Version (SPSS Inc. Chicago, USA, Released )
  • IBM SPSS Statistics for Windows, Version (IBM Corp. Armonk, NY: USA. Released )
  • IBM SPSS Statistics for Windows, Version (IBM Corp. Armonk, NY: USA. Released )
  • IBM SPSS Statistics for Windows, Version (IBM Corp. Armonk, NY: USA. Released )
  • IBM SPSS Statistics for Windows, Version (IBM Corp. Armonk, NY: USA. Released )
  • IBM SPSS Statistics for Windows, Version (IBM Corp. Armonk, NY: USA. Released )
MedCalc

MedCalc sürümlerinde Help > How to cite Medcalc alt&#;nda a&#;a&#;&#;daki gibi bir at&#;f metni yer almaktad&#;r.

  • MedCalc Statistical Software version (MedCalc Software bvba, Ostend, Belgium; funduszeue.info; )

Yeni veri dosyas&#; yaratmak

Her çal&#;&#;man&#;n planlama a&#;amas&#;nda hangi verilerin toplanaca&#;&#;na, bu verilerin nas&#;l kaydedilece&#;ine ve nas&#;l bir analiz yap&#;laca&#;&#;na karar verilmi&#; olmal&#;d&#;r. Çal&#;&#;man&#;z&#;n amac&#; ve dizayn&#; birincil ve ikincil sonlan&#;m ölçütlerinizin neler oldu&#;unu belirler. Dolay&#;s&#;yla, hangi de&#;i&#;kenleri toplay&#;p nas&#;l bir analiz ile anlaml&#;l&#;klar&#; de&#;erlendirece&#;iniz ba&#;tan bellidir. Bunun ard&#;ndan veri toplama için kullanaca&#;&#;n&#;z anket, tablo ya da form gibi bir materyal haz&#;rlan&#;r ve etik kurul onay&#; al&#;n&#;r. &#;&#;te bu form, anket ya da tablo verilerini önceden istatistik yaz&#;l&#;mlar&#;nda nas&#;l kodlayaca&#;&#;n&#;z&#; belirler ve veri dosyas&#;n&#; haz&#;rlarsan&#;z sonradan yanl&#;&#; ya da eksik kodlanm&#;&#; bir veriyi tekrar dönü&#;türmek zorunda kalmazs&#;n&#;z. Ayr&#;ca ba&#;lang&#;çta MS Excel gibi bir yaz&#;l&#;ma girilen verilerin düzgün &#;ekilde istatistik yaz&#;l&#;mlar&#;na aktar&#;lamayabilece&#;ini yukar&#;da belirtmi&#;tik. &#;imdi s&#;f&#;rdan bir veri dosyas&#; olu&#;tural&#;m:

SPSS

SPSS aç&#;ld&#;&#;&#; anda a&#;a&#;&#;daki ekranla ba&#;lar. Burada yeni veri dosyas&#;n&#; sa&#;da yer alan Type in data seçene&#;ini seçerek olu&#;turuyoruz.

Screen Shot at

Alternatif olarak bu ekran&#; Cancel ile geçip File > New > Data seçene&#;iyle bo&#; veri dosyas&#;n&#; olu&#;turabiliriz.

Screen Shot at

Yeni bir dosya olu&#;turuldu&#;unda a&#;a&#;&#;daki gibi bir ekranla kar&#;&#;la&#;acaks&#;n&#;z.

Screen Shot at

Ba&#;l&#;k k&#;sm&#;nda yazan Untitled (DataSet) k&#;sm&#; dosyay&#; henüz herhangi bir isimle kaydetmedi&#;imizi gösteriyor. Veri dosyas&#;nda ilk düzenlemeyi yapt&#;&#;&#;m&#;z andan itibaren bu dosyay&#; kaydetme imkan&#;m&#;z olacak. SPSS bizi 3 farkl&#; ekranda çal&#;&#;t&#;r&#;yor olacak: &#;lk ekran&#;m&#;z olan Data View (bu ekran) MS Excel ekran&#;na çok benziyor. Her sat&#;r bir vakay&#;, her sütun da bir de&#;i&#;keni (ya&#;, cinsiyet vb) göstermekte. En altta Data View ve Variable View seçeneklerini görüyoruz. Variable View tu&#;una basarak de&#;i&#;ken bilgilerinin oldu&#;u ikinci ekran&#;m&#;za geçiyoruz:

Screen Shot at

Bu ekran&#;n fark&#; her sat&#;r&#;n bir de&#;i&#;ken her sütunun da de&#;i&#;ken ile ilgili bir özellik olmas&#;. Burada her sat&#;ra yazd&#;&#;&#;m&#;z de&#;i&#;kenler Data View ekran&#;nda sütunlar haline gelecek. Önce bu ekran&#; doldurmal&#;y&#;z.

Screen Shot at

Name sütununa yazd&#;&#;&#;m&#;z isimler bilgisayar&#;n kendi sistemi için kullanaca&#;&#; de&#;i&#;ken isimleri olacak. Örnek olarak yukar&#;da No, Ya&#; ve Cinsiyet yazd&#;k. Yanlar&#;ndaki tüm veriler otomatik olarak dolduruldu. Verinin tipine göre bunlar&#; düzeltmemiz gerekli. 2. Sütundaki Type seçene&#;ini ise veri olarak girece&#;imiz de&#;erlerin tipini belirlemek için kullanaca&#;&#;z.

Screen Shot at

2. sütunda numerik yazan yere t&#;klad&#;&#;&#;m&#;zda Type için seçeneklerimizin yer ald&#;&#;&#; menü ç&#;kacak. Burada en s&#;k kullanaca&#;&#;n&#;z seçenekler Numeric ve String. Numeric yani say&#;sal olarak girmedi&#;iniz hiçbir de&#;eri istatistiksel hesaplama için kullanamazs&#;n&#;z. Yani, kad&#;n cinsiyet için K, erkek için E yazarsan&#;z bunlar program taraf&#;ndan String, yani metin olarak kabul edilir ve üzerinde hiçbir i&#;lem yap&#;lamaz. Özellikle Excel’den veri çekerken e&#;er kodlama say&#;sal olarak yap&#;lmad&#;ysa önce tüm metinlerin say&#;lara dönü&#;türülmesi gerekir. Bunun olmamas&#; için bu dosyan&#;n ba&#;ta do&#;ru haz&#;rlanmas&#; çok önemli.

Bu ekranda sa&#;da yer alan Width en fazla kaç haneli bir de&#;ere izin vermek istedi&#;inizi gösteriyor. E&#;er ben 1’den 99’a kadar olan de&#;erleri kabul etmek istiyorsam burada 2 yazmal&#;y&#;m. Alt&#;ndaki DecimalPlaces ile ise her numerik say&#; için otomatik olarak kaç ondal&#;k hane gösterilmesini istedi&#;imizi seçiyoruz. Mesela, cinsiyet de&#;i&#;keninde erkek için 1 kad&#;n için 0 kullanacaksam 1 ve 0 de&#;erlerinin ondal&#;k basama&#;a gereksinimi olmad&#;&#;&#;ndan buraya 0 yaz&#;yorum. Ya&#; için de ayn&#;s&#; geçerli. Ama CRP de&#;i&#;kenim olsayd&#; ondal&#;k 2 hane kullanmak isteyece&#;imden ayn&#; &#;ekilde b&#;rakacakt&#;m. Bu ayarlamay&#; her de&#;i&#;ken için yap&#;yoruz. Farketti&#;iniz gibi bu seçenek için bu menüyü açmam&#;za gerek yok. Type seçene&#;inin hemen yan&#;ndaki sütunlardan da bu ayarlamay&#; yapabiliriz.

Label sütünü her de&#;i&#;kenin tablo ve analiz ekranlar&#;nda hangi isimle ifade edilmesini istedi&#;imizi gösteriyor. De&#;i&#;ken ismi olarak SPSS her metni kabul etmez. De&#;i&#;ken isimleri say&#;yla ba&#;layamaz, aralar&#;nda bo&#;luk olamaz, ayr&#;ca ço&#;u ekranda görünmeyeceklerinden dolay&#; en fazla karakter uzunlu&#;unda olmalar&#;n&#; isteriz. Ancak bu isimler tablo ve grafiklerde güzel görünmez. Bu yüzden buraya görünmesini istedi&#;imiz de&#;i&#;kenin Etiketini yaz&#;yoruz.

Screen Shot at

Sonradan kolayl&#;k olmas&#; aç&#;s&#;ndan bu a&#;amada dosyam&#;z&#; hemen kaydedelim. Bunun için üstteki büyük tu&#;lardan funduszeue.info olan ve diskete benzeyen k&#;rm&#;z&#; ile i&#;aretli kay&#;t tu&#;una basmam&#;z yeterli. A&#;a&#;&#;daki &#;ekilde oldu&#;u gibi aç&#;lan menüden kay&#;t i&#;lemimizi gerçekle&#;tiriyoruz.

Screen Shot at

Kay&#;t i&#;lemi gerçekle&#;ti&#;i andan itibaren üst sat&#;rda art&#;k ismin solunda SPSS .sav dosyas&#;n&#;n ikonu görünmeye ba&#;layacak.

Screen Shot at

Bir sonraki basamakta hangi de&#;i&#;kenler kategorik hangileri sürekli onu seçmemiz gerekiyor. Kategorik de&#;i&#;kenler için de her kategorinin hangi say&#;yla temsil edildi&#;ini ve kategorilerin adlar&#;n&#; girece&#;iz. Bu a&#;ama en önemli k&#;s&#;m. Hatta di&#;erlerini yapmasan&#;z sadece bunlar&#; yapsan&#;z bile olur. Çünkü bir çal&#;&#;man&#;n planlama, veri giri&#;, analiz ve yaz&#;m a&#;amalar&#; genellikle y&#;llar mertebesinde süren bir i&#;. Bu zaman diliminde cinsiyet için kad&#;n&#; hangi say&#;yla kodlad&#;&#;&#;n&#;z&#; belki hat&#;rlaman&#;z olas&#; ama daha karma&#;&#;k de&#;i&#;kenleri büyük ihtimalle unutacaks&#;n&#;z. Her de&#;i&#;ken için Values sütununa bast&#;&#;&#;n&#;zda kar&#;&#;n&#;za alttaki menü ç&#;kacak:

Screen Shot at

Bu menüde Value o kategori için seçti&#;iniz kod say&#;s&#;, Label ise kategorinin ismi. Örne&#;in cinsiyet de&#;i&#;keni için bu menüyü açal&#;m. Kad&#;n 0 Erkek 1 olarak kodlama yapt&#;ysak a&#;a&#;&#;daki gibi Value k&#;sm&#;na 0 Label k&#;sm&#;na Kad&#;n yaz&#;p Add tu&#;una bas&#;yoruz:

Screen Shot at

Ard&#;ndan Erkek için ayn&#; i&#;lemi tekrarl&#;yoruz:

Screen Shot at

Son olarak OK tu&#;una basarak bu i&#;lemi tamaml&#;yoruz.

Measure k&#;sm&#;nda de&#;i&#;kenlerin tiplerini seçiyoruz. Kabaca 2 ana de&#;i&#;ken tipi olan Nominal ya da Scale seçeneklerinden biri bizim için yeterli. Kategorik de&#;i&#;kenler için Nominal, sürekli de&#;i&#;kenler için Scale seçmeliyiz. Böylece yanl&#;&#;l&#;kla olmayacak bir veri çe&#;idi ile analiz yapmak istedi&#;imizde SPSS bize izin vermeyecek. Ayr&#;ca grafikleri haz&#;rlarken de de&#;i&#;kenin çe&#;idine uygun grafik seçeneklerini bize sunacak.

Screen Shot at

Bu &#;ekilde veri setimizin de&#;i&#;kenlerini tamamlad&#;k. Tekrar Data View tu&#;una basarak veri giri&#; ekran&#;na dönelim.

Screen Shot at

Panelde k&#;rm&#;z&#; ile i&#;aretli Value Labels butonuna bast&#;&#;&#;n&#;zda verileriniz tan&#;mlad&#;&#;&#;n&#;z kategori isimleriyle beraber verilecek, böylece veri giri&#;i yaparken seçenekler aras&#;ndan seçme &#;ans&#;n&#;z da var. Hem de unutma imkan&#;n&#;z art&#;k kalmam&#;&#; oluyor.

Screen Shot at

En son dosyan&#;z&#; tekrar kaydetmeyi unutmay&#;n.

MedCalc

MedCalc SPSS’den farkl&#; olarak ön bir seçim ekran&#; olmaks&#;z&#;n aç&#;l&#;r aç&#;lmaz bo&#; bir panele bizi yönlendiriyor. File > New seçene&#;i ile yeni veri dosyam&#;z&#; olu&#;turuyoruz.

Screen Shot at

Hemen ard&#;ndan File > Save As diyerek dosyam&#;z&#; bir yere kaydedelim. Kay&#;t i&#;lemi rutin Windows uygulamalar&#; arac&#;l&#;&#;&#;yla yap&#;l&#;yor.

Screen Shot at

Dosyam&#;z&#; MedCalc’in kendi format&#; olan .mc1, Excel format&#; olan .xls (.xlsx seçmenizi kesinlikle tavsiye etmiyorum), SPSS .sav, OpenOffice .ods hatta Html (yani internet sitesi sayfas&#;) dosyas&#; olarak kaydedebiliriz. Kay&#;t i&#;leminden sonra bo&#; bir veri giri&#; ekran&#;m&#;z olacak.

Screen Shot at

Ayn&#; &#;ekilde her sat&#;r bir vaka her sütun da bir de&#;i&#;ken. Ancak burada SPSS’deki gibi bir de&#;i&#;ken ekran&#; yok. Bunun yerine de&#;i&#;kenleri girece&#;imiz Variable List seçene&#;imiz var. Ancak SPSS’den farkl&#; olarak önce verilerin girildi&#;i ekranda baz&#; düzenlemeler yapmam&#;z laz&#;m. Hatta tamamen girilmi&#; bir veriden de veri listesini çekmemiz mümkün.

Elimizle istedi&#;imiz de&#;i&#;ken isimlerini Veri sat&#;rlar&#;n&#;n üzerinde kalan (1. Sat&#;r&#;n da üstünde) sat&#;ra her de&#;i&#;ken bir sütuna gelecek &#;ekilde yaz&#;yoruz:

Screen Shot at

Ard&#;ndan Tools > Edit variables list diyerek de&#;i&#;ken listemizin oldu&#;u ekran&#; aç&#;yoruz. Ya da daha kolay &#;ekilde sol paneldeki Variables seçene&#;ine de t&#;klayabiliriz.

Screen Shot at

Bu ekranda az önce de&#;i&#;ken isimlerini yazd&#;&#;&#;m&#;z de&#;i&#;kenleri görebilirsiniz:

Screen Shot at

Herhangi birini seçip üzerinde ayarlamalar&#; yapabiliriz. Bunun için de&#;i&#;keni seçtikten sonra (mavi hale geldi&#;inde) aktifle&#;en Properties butonuna basmal&#;y&#;z.

Screen Shot at
Screen Shot at

SPSS’den al&#;&#;&#;k oldu&#;umuz &#;ekilde De&#;i&#;ken &#;smi (Variable), De&#;i&#;kenin Etiketi (Label) ve kategori kodlar&#; ve isimlerini (Value Labels) giriyoruz. Burada önemli olan nokta SPSS ve MedCalc’&#;n de&#;i&#;ken isimlerine ayn&#; muameleyi yapmad&#;&#;&#;n&#; bilmek. SPSS son derece kat&#; kurallar uygularken MedCalc son derece esnek. Dolay&#;s&#;yla her halükarda SPSS ile de çal&#;&#;mak isteriz diyerek bu de&#;i&#;kenlerin öz isimlerini (variable) daha k&#;sa ve uygun, etiketlerini ise (Label) bize bilgi verecek aç&#;klay&#;c&#; ya da ekranda görmek istedi&#;imiz &#;ekilde yazmal&#;y&#;z. Örnek de&#;i&#;ken öz isimleri yas, cinsiyet, KAH_VY, HT_VY, yas_grup olabilir. Mümkün oldukça Türkçe karakter kullanmay&#;n ve bo&#;luklar&#; alt çizgi (_) ile doldurun. SPSS bo&#;luklar&#; de&#;i&#;ken isimlerinde kabul etmiyor. Türkçe karakter kodlamas&#; için ise baz&#; ayarlar yapman&#;z gerekiyor. Etiketler için böyle s&#;k&#;nt&#;lar söz konusu de&#;il.

Screen Shot at

Giri&#;leri tamamlad&#;&#;&#;m&#;zda de&#;i&#;ken listemiz a&#;a&#;&#;daki &#;ekilde de&#;i&#;ken ismi ve etiketi listesi &#;eklinde görünmeye ba&#;layacak.

Screen Shot at

Dosyam&#;z&#; ara ara kaydedip veri giri&#;ine ba&#;layabiliriz.

Son

Her iki programla da bu &#;ekilde ilk dosyan&#;z&#; olu&#;turup verilerinizi girerseniz hem haz&#;r bir dosya ile an&#;nda analiz yapma &#;ans&#;n&#;z olur, hem de e&#;er istatistiksel analizleri bir ba&#;kas&#; yapacaksa onlar&#; saatlerce kodlar&#; dizmek ve düzenlemek zahmetinden kurtar&#;rs&#;n&#;z. &#;nan&#;n s&#;rf bu yüzden sonuçlar&#;n&#;z&#; çok daha h&#;zl&#; elde edece&#;inizden emin olun.

[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””]Unutmay&#;n! E&#;er bir de&#;i&#;kenin as&#;l de&#;erini yazabilecekseniz asla gruplamay&#;n. Grupland&#;r&#;lm&#;&#; bir de&#;i&#;keniniz varsa asla alt kategorilerin isimlerini ya da say&#;lar&#;n yan&#;na birimlerini yazmay&#;n. &#;statistik programlar&#;n&#;n sadece say&#;larla çal&#;&#;t&#;klar&#;n&#; unutmay&#;n.[/box]

Birden Çok Cevap Verilebilen Soruların SPSS'e Eklenmesi ve Pratik Yoldan Analizi

Tez, makale veya ödev herhangi bir araştırma için anket yaptınız, verilerinizi topladınız ve doldurulan anketleri SPSS'e girdiniz.

Ancak birden fazla seçenek ile cevap verilen soruları SPSS'e nasıl girebilirim?

Ayrıca birden fazla seçenek ile cevap verilen soruları nasıl analiz edebilirim?

gibi sorularınız varsa bu videoda cevapları bulabilirsiniz.

Videonun içeriği şu şekilde:

Giriş

Seçenekleri bölme ve kodlama

Frekans analizi kullanma

Özel tabloları kullanma

Çoklu cevap seçeneği menüsünü tanımlama

Çoklu cevap menüsü ile analizler

Her türlü sorunuzu veya beğeninizi yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. Bundan özellikle mutlu olacağımızı belirtmek isteriz. Ayrıca, ücretsiz olarak sunduğumuz içeriklerimizi takip etmek için kanalımıza abone olursanız çok mutlu oluruz. funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası